20110831_nl_metro special

Click here to load reader

 • date post

  07-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  1

Embed Size (px)

description

& Pag. 2 ’Niet roken, gezond eten en bewegen. Word bewust van de risico’s’ Pag. 3 Hart- en vaataandoeningen zijn de oorzaak van bijna 35% van alle sterfgevallen Pag. 4 Wat als er hoog cholesterol in de familie zit? Pag. 5 Mensen met trombose kunnen vanaf nu zelf prikken Pag. 6 Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen dat begon met hartchirurgie Pag. 7 Elke dag overlijden gemiddeld 57 vrouwen en 51 mannen aan een hartkwaal Augustus 2011

Transcript of 20110831_nl_metro special

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing

  Augustus 2011

  &Hart vaten

  Pag. 2 Niet roken, gezond eten en bewegen. Word bewust van de risicos

  Pag. 3 Hart- en vaataandoeningen zijn de oorzaak van bijna 35% van alle sterfgevallen

  Pag. 4 Wat als er hoog cholesterol in de familie zit?

  Pag. 5 Mensen met trombose kunnen vanaf nu zelf prikken

  Pag. 6 Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen dat begon met hartchirurgie

  Pag. 7 Elke dag overlijden gemiddeld 57 vrouwen en 51 mannen aan een hartkwaal

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing

  Eerste waarschuwing is vaak meteen een hartinfarct

  Bijna een derde van de Nederlandse bevolking overlijdt aan hart- en vaatziekten. Toch is het niet heel ingewikkeld om dat cijfer drastisch te verlagen. Hoe? Door snel iets te veranderen aan onze levensstijl, zegt cardioloog Prof. Dr. Leonard Hofstra, verbonden aan Cardiologie Centra Nederland.

  ner. De giftige stoffen tasten de bekleding van de bloedvaten aan en maken ze gevoeliger voor aderverkalking. hofstra ergert zich dan ook aan de lakse naleving van het rookverbod in nederland.

  er gaan per dag gemiddeld n vrouw en n man dood in het verkeer. Daartegen worden allerlei maatregelen genomen; verkeersdrempels, stoplichten, enzovoort. Per dag sterven gemiddeld 57 vrouwen en 51 mannen aan hart- en vaatziekten. Maar die problemen worden bijna niet preventief aangepakt.

  Weinig suikersbij vijftig procent van de hart- en vaat- patinten is de eerste waarschuwing meteen

  De meest dominante oorzaak van hart- en vaatziekten is aderverkalking. Deze aandoening ontstaat door een vervetting van de slagaderwanden. Deze aanslag zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten.

  het dichtslibben van aderen begint al vroeg. Dit kan in de loop van de jaren

  resulteren in een hart- of vaatziekte, waarbij een hartinfarct en een beroerte de

  meest voorkomende zijn.

  Rookverbodongezond eten, weinig bewegen en roken zijn de belangrijkste risicofactoren. roken is de grootste boosdoe-

  een hartinfarct of beroerte. afhankelijk van de ernst van de aandoening kan de patint daarna nog een kwalitatief goed leven leiden met behulp van medicatie en levensstijl interventie. hofstra: Dat betekent: niet roken, gezonder eten zo weinig mogelijk suikers en dierlijke vetten en minstens vijf keer per week 30 tot 45 minuten bewegen.

  Wachten op klachten is volgens hofstra geen optie, preventie wel. Mensen moeten zich bewust worden van het risico dat ze lopen op hart- en vaatziekten. Dat kan heel eenvoudig met een test, waarbij de bloeddruk en het cholesterolgehalte worden gemeten, gecombineerd met een vragenlijst. De beste en snelste manier om het hartrisico te laten bepalen is bij de huisarts.

  Aderverkalking op jonge leeftijd

  Tijdens de oorlog in Vietnam werd voor het eerst op grote schaal medisch onderzoek gedaan op gesneuvelde soldaten. Veel van de 18-jarige omgekomen soldaten bleken beginnende aderverkalking te hebben.

  Zo kwamen de onderzoekers erachter dat aderverkalking al op jonge leeftijd begint, met kleine littekentjes die nog geen problemen geven. Met de jaren worden de bloedvaten wel steeds slechter, bij de

  een wat sneller dan de ander.

  Ook afhankelijk van voeding, beweging en roken.

  We hebben nog een lange weg te gaan

  hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen. en op de drie overlijdt hieraan. helaas weten we nog te weinig over de oorzaken. Dat komt omdat er tot nu toe vooral onderzoek is gedaan bij mannen. Die kennis kan niet zomaar worden toegepast op vrouwen, omdat we weten dat er verschillen zijn in hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen.

  De hartstichting en de nederlandse vereniging van Cardiologie, de beroepsvereniging van cardiologen, vinden dat het tijd is voor meer onderzoek, zodat vrouwen in de toekomst net zulke goede zorg kunnen krijgen als mannen.

  Draag rood op Dress Red Dayvorig jaar is de hartstichting gestart met de campagne We hebben je hart nodig. Dit jaar is er opnieuw een grote

  Yolande AppelmanInterventiecardioloog, VU medisch centrum

  Amsterdam Als vrouwen willen we altijd op nummer n staan, maar niet omdat we eerder doodgaan aan hart- en vaatziekten.

  in de cardiologiewereld doen we ons best om iedereen bewust te maken van hart- en vaatziek-ten bij vrouwen. We hopen dat klachten eerder herkend worden en het belang van verder onderzoek wordt ingezien,

  bijvoorbeeld naar hoe hart- en vaatziekten zich bij vrouwen ontwikkelen en hoe we ze kunnen voorkomen. We weten bijvoorbeeld dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap een hoge bloeddruk hebben, op

  latere leeftijd een verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten. Maar hoe dat precies zit, weten we nog niet. We hebben nog een lange weg te gaan. als vrouwen willen we altijd op nummer 1 staan, maar niet omdat we eerder doodgaan

  aan hart- en vaatziekten. We staan eigenlijk op de verkeerde lijst. als je begrijpt hoe dat komt, kun je veel winst behalen.

  Meer weten of zelf in actie komen? Kijk op www.wehebbenjehartnodig.nl.

  campagne om aandacht te vragen voor dit belangrijke onderwerp en geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek. het hoogte-punt van de campagne is de Dress red Day op 21 september. rood is de kleur van de strijd tegen hart- en vaatziekten bij vrouwen. De hartstichting roept heel neder-land op om op deze dag rode kleding te dragen om te laten zien dat het onderwerp je raakt.

  Dit jaar wordt Dress red Day extra speciaal omdat de nederlandse vereniging van Cardiologie ook alle cardiologen in nederland oproept om rood te dragen. bovendien organiseert de vereniging een symposium voor huisartsen en cardiologen en wordt er een website gelanceerd met alle kennis die er nu is over vrouwen met hart- en vaatziekten, speciaal voor artsen en andere zorgverleners.

  Betere zorg voor vrouwen met hart- en vaatziekten

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing

  4Eerste waarschuwing is vaak meteen een hartinfarct

  Je hart is de motor van je bestaan. Hart- en vaatziekten zijn dan ook de oorzaak van bijna vijfendertig procent van alle sterfgevallen. Maar welke hart- en vaatziekten zijn er eigenlijk? En hoe ontstaan n voorkom je ze?

  bloedvaten worden daardoor nauwer en kunnen dichtslibben, waardoor achterlig-gend weefsel te weinig zuurstof krijgt en kan afsterven. tijdens het ouder worden krijgt iedereen in meer of mindere mate te maken met atherosclerose. roken, een te hoge bloeddruk, diabetes of een slecht werkende schildklier kunnen de aandoe-ning versterken.

  3Infectie of ontstekingvan het hart een ontsteking van het hart kan zich voordoen aan de buitenkant en aan de binnenkant van het hart. Pericarditis, een ontsteking aan de buitenkant, is in de meeste gevallen niet gevaarlijk. endocardi-tis, een ontsteking aan de binnenwand, is daarentegen een gevaarlijke ziekte die vaak moeilijk te behandelen is.

  naast pericarditis en endocarditis zijn ook myocarditis - een zeldzame complicatie van een algemene infectie - en pantserhart - waarbij de functie van het hart wordt belemmerd door een harde kalkschil - vormen van ontstekingen van het hart.

  4Overige aandoeningen hartklepafwijkingen, hartritmestoornissen, cardiomyopathie, harttamponade, aneurysma, pulmonale arterile hypertensie en hartfalen zijn aandoeningen die niet in een categorie te plaatsen zijn. Deze aandoeningen hebben allemaal hun specifieke oorzaken, symptomen en geneeswijzen.

  1 Aangeboren afwijkingen en procent van de nederlandse babys komt ter wereld met een aangeboren hartafwijking. erfelijkheid, infecties of medicijngebruik tijdens de zwangerschap kunnen een oorzaak zijn, maar in de meeste gevallen is het niet duidelijk waardoor de afwijking ontstaan is.

  Kortweg bestaan er drie soorten aangeboren hartafwijkingen; bouwfouten in het hart, cardiomyopathie - ofwel afwijkende hartspiercellen - en afwijkingen in het hartritme. gelukkig kunnen veel van deze hartafwijkingen tegenwoordig operatief worden hersteld.

  2 Aandoeningen door vernauwing of blokkeri ng van de bloedvaten Ziekten waarbij de wand van een slagader verdikt raakt en minder elastisch wordt, worden verzameld onder de algemene term arteriosclerose. De meest voorkomende vorm van arteriosclerose is aderverkalking. ook wel atherosclerose genoemd. bij atherosclerose hoopt vettig materiaal zich op onder de binnenwand van de slagader.

  Elke week worden gemiddeld driehonderd Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Slechts vijf tot tien procent van de slachtoffers overleeft. Het snel herkennen n actie onder-nemen kan vele levens redden.

  Herkennen Een hartaanval is meestal te herkennen aan een beklem-mende, drukkende of benau-wende pijn in de borst die uit kan stralen naar je onderkaak, armen en rug. De pijn is hevig, maar constant en zonder scherpe steken. Ook misselijkheid en

  zweten zijn kenmerken

  van een hartaan-val.

  112

  De hart- en vaatkwalenEr bestaan vier categorien hart- en

  vaatziekten: aangeboren afwijkingen, aandoeningen

  door vernauwing of blokkering van de bloed-vaten, infectie of ontste-

  king van het hart en overige aandoeningen.

  Zelf een cursus volgen? Kijk bijvoorbeeld op www.reanimatiepartner.nl of www.reanimatie.nl

  Eerste hulp bij een hartaanval Actie!De eerste zes minuten na een hartaanval zijn van groot belang; de overlevingskans stijgt dan namelijk naar vijftig tot zeventig procent. Wat moet je doen?

  Bel direct 112 om een ambulance op te roepen.

  Begin met basale reanimatie, zodat de hersenen zuurstof krijgen en het hart wordt voorbereid op een schok met de Automatische Externe Defibrillator (AED).