2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter...

28
Jaarverslag VLAAMSE VERENIGING VOOR BIBLIOTHEEK, ARCHIEF & DOCUMENTATIE 2011

Transcript of 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter...

Page 1: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Jaarverslag

Vlaamse Vereniging Voor bibliotheek, archief & documentatie 2011

Page 2: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers
Page 3: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

VVBAD Jaarverslag 2011

4 colofon

5 Voorwoord

6 raad van bestuur

8 secretariaat

10 redactieraad

12 sectie archief en hedendaags documentbeheer

14 sectie openbare bibliotheken

15 sectie schoolbibliotheken

16 sectie Wetenschappelijke en documentaire informatie

17 commissie overleg kunstbibliotheken Vlaanderen

17 overlegplatform erfgoedbibliotheken Vlaanderen

19 informatief

Betrokkenheid bij externe organisaties/commissies

Personeel

Raad van Bestuur

Redactieraad

Sectie Archief en Hedendaags Documentbeheer

Sectie Openbare Bibliotheken

Sectie Schoolbibliotheken

Sectie Wetenscahppelijke en Documentaire Informatie

Activiteiten

JaarVerslag 2011 | 3

inhoud

Page 4: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Jaarverslag van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & documentatie

VERANTWOORDELUKE UITGEVER

Bruno Vermeeren

Statiestraat 179, 2600 Berchem

E-mail: [email protected]

REDACTIEADRES

VVBAD

Statiestraat 179, 2600 Berchem (Antwerpen)

Tel. 03 281 44 57

E-mail: [email protected]

www.vvbad.be

LAY-OUT

Marc Engels

FOTOVERANTWOORDING

Marc Engels, Julie Hendrickx en Bruno Vermeeren

tenzij anders vermeld

Page 5: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter

De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers van META, tijdschrift voor bibliotheek & archief en de nieuwe website met onder meer de tweewekelijkse nieuwsbrief verschenen, en kregen een vorm-geving in de lijn van de eerder ontwikkelde huisstijl. Beide introducties werden volgens de eerste commentaren zeer gunstig onthaald. De inhoudelijke uitwer-king, met afwisselend korte nieuwsberichten en langere vakkundige bijdragen, en niet in het minst de hedendaagse vormgeving en de rijkelijke illustraties blij-ken erg aan te spreken.

Nog in de lijn van de interne vernieuwingen moesten de statuten en het huishou-delijk reglement aangepast worden. Beide zijn op de Algemene Ledenvergadering van 1 maart goedgekeurd. Daarnaast was er aandacht voor de traditionele werkterreinen. Inzake belangenbehartiging zijn vooral acties en standpunten te onthouden in verband met het leenrecht, de bibliotheek- en archiefoplei-dingen, de interne staatshervorming in Vlaanderen, het Planlastdecreet en de gevolgen ervan voor het lokaal cultuurbeleid en het cultureel-erfgoedbeleid. De VVBAD maakt nu ook deel uit van het Samenwerkingsverband Auteursrecht & Samenleving en kan zo, via jurist Joris Deene, de ontwikkelingen op vlak van auteursrecht op een professionele manier opvolgen.

Met regelmaat organiseerden de VVBAD-geledingen, ondersteund door het secretariaat, studie- en contactdagen. Belangrijkste evenement in dit verband was de twaalfde editie van het tweejaarlijks congres met vakbeurs Informatie aan Zee, dat opnieuw in het Kursaal van Oostende plaatsvond en dat alle voor-gaande overtrof: niet alleen nam het aantal lezingen en presentaties toe, ook het aantal ingeschreven deelnemers was nooit hoger. Uit de ingestuurde evalu-atieformulieren blijkt alvast dat niet minder dan 89 procent Informatie aan Zee 2011 ‘goed’ tot ‘zeer goed’ waardeerde. Dank aan allen die bijdroegen tot het welslagen van deze professioneel grootse en toch wel risicovolle onderneming: in de eerste plaats de VVBAD-secretariaatsmedewerkers, maar daarnaast zeker ook de intersectorale voorbereidingswerkgroep, de sprekers en de sessieleiders verantwoordelijk voor de inhoudelijke uitwerking.

Opvallend was ook het uitschrijven en verspreiden van een ‘deontologische code voor informatieprofessionals in bibliotheken en documentatiecentra’, die zelfs internationaal bij IFLA de aandacht opwekte.

De hele vereniging heeft verder, vertrekkend vanuit een grondige omgevings-analyse en een SWOT-analyse heel wat tijd besteed aan het vastleggen van een nieuw ‘Beleidsplan 2012-2016’. Krachtlijnen daarin zijn: de intersectorale werking, de belangenbehartiging, de professionalisering en de communicatie. Vanuit dit beleidsplan is ook een eerste ‘Actieplan 2012’ gedistilleerd. Zowel het beleidsplan als het actieplan zijn intussen door Vlaanderen goedgekeurd. Opvallende items voor het volgende werkjaar zijn: de studiereis naar Zweden, ‘Focus op duurzame bibliotheken en archieven’ en de opmaak van een memorandum naar aanleiding van de provinciale en gemeentelijke verkiezingen. Voldoende stof dus om 2012 opnieuw boeiend en succesvol te maken in de vereniging.

Vereniging op kruissnelheid

JaarVerslag 2011 | 5

Voorwoord

Page 6: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Raad van Bestuur

> http://www.vvbad.be/rvB

> http://www.vvbad.be/over-vvbad

blikVangers

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 1 maart stelde hoofdredacteur Julie Hendrickx het nieuwe tijdschrift van de vereniging voor. Het eerste nummer van META, tijdschrift voor bibliotheek & archief werd door voorzitter Johan Vannieuwenhuyse plechtig overhan-digd aan Lien Verwaeren, adviseur van minister Schauvliege. Het nieuwe tijd-schrift verschijnt negen keer per jaar. Voordien hielden de besturen open vergadering en kregen de leden van de vereniging een rondleiding door de gebouwen van deSingel, uiteraard met speciale aandacht voor de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium van de Artesis Hogeschool Antwerpen, de eerste erkende erfgoedbibliotheek in Vlaanderen.

Op de Algemene Ledenvergadering werden de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging aangepast.

Een werkgroep met vertegenwoordi-ging uit de verschillende secties en com-missies schreef een beleidsplan voor de periode 2012-2016. Zoals voorzien in de beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid, werd het nieuwe plan ingediend voor 1 september 2011. Het beleidsplan formuleert vier strategische doelstellin-gen voor de vereniging: structureel over-leg organiseren tussen de verschillende deelsectoren, hun belangen behartigen, professionalisering stimuleren en de sec-tor informeren.

In januari werd het Samenwerkingsverband Auteursrecht & Samenleving (SA&S) opgericht. Stichtende leden waren Bibnet, FARO en de Universiteit Gent. De VVBAD en Luisterpunt sloten snel aan. SA&S nam jurist Joris Deene in dienst om de proble-matiek van het auteursrecht op te volgen, zo onder meer die van de verweesde wer-ken op Europees niveau. Hij publiceerde daarover ook in META. Ook het dossier over het leenrecht volgde hij op de voet.

De bibliotheek- en archiefopleidin-gen blijven een belangrijk aandachts-punt voor de vereniging. In 2011 nam Patrick Vanouplines, ondervoorzit-ter van de VVBAD, het voorzitter-schap van de Coördinatiecommissie Bibliotheekopleidingen (Cocobi) over van Chris Peeters. Chris heeft deze func-tie jarenlang met veel deskundigheid waargenomen. De SERV startte in 2011 met de omzetting van de bestaande beroeps(competentie)profielen voor onze sector naar de databank Competent. De vereniging duidde experten aan die moeten waken over de correcte omzet-ting.

In het voorjaar publiceerde de VVBAD de ‘Beroepscode voor informatieprofessio-nals in bibliotheken en documentatiecen-tra’. Deze code bevat algemene richtlijnen voor het handelen van bibliothecarissen/informatiemanagers en bibliotheekme-dewerkers/informatiebemiddelaars. Hij biedt een houvast voor de ‘juiste’ han-delswijze van informatieprofessionals. De code verscheen als bijlage bij META 5, waarin ook een essay verscheen over het belang van een deontologische code. Een Engelse vertaling is gepubliceerd op de website van IFLA. Het IFLA-comité Freedom of Access to Information and Freedom of Expression (FAIFE) startte trouwens, mede op vraag van de VVBAD, zelf een initiatief om te komen tot een international code.

> http://www.ifla.org/en/faife/professional-codes-of-

ethics-for-librarians

> http://www.vvbad.be/themas/werken/beroeps-

codes

De VVKHO-themawerkgroepen werden opgenomen binnen de VVBAD. Deze the-magerichte samenwerking biedt mogelijk-heden tot netwerkvorming, tot uitwisselen van informatie per studiegebied en tot het leggen van contacten met collega’s over de associaties heen. Vakbibliothecarissen Handelswetenschappen en Bedrijfskunde, Industriële Wetenschappen & Technologie (IWT), Lerarenopleiding, Sociaal-Agogisch Werk (SAW) en Verpleegkunde kwamen eerder al bijeen voor overleg en voor het opstarten van nieuwe projecten. Er wordt ook een themagroep opgericht voor bibliothecarissen uit het vakgebied Vertalers-Tolken.

In het najaar publiceerde Politeia een vol-ledig herziene uitgave van de Wegwijzer voor bibliotheken & documentatiecentra. De VVBAD verzorgt de redactie van deze publicatie. De structuur van de losbladige uitgave werd grondig herzien zodat een nieuwe uitgave van het basiswerk wen-selijk werd.

De verschillende geledingen van de ver-eniging volgden met aandacht de ontwik-kelingen op regelgevend vlak: de interne staatshervorming, het Planlastdecreet en de daaruit voortvloeiende herzieningen van het decreet Lokaal Cultuurbeleid en het Cultureel-erfgoeddecreet, de imple-mentatie van het Archiefdecreet.

Met de lancering van META, tijdschrift voor bibliotheek & archief in het voor-jaar en die van een grondig vernieuwde VVBAD-website in het najaar, is de imple-mentatie van het communicatieplan zo goed als afgerond. Er werd in 2011 geëx-perimenteerd met een extranet voor bestuursleden. Dat zal in de loop van 2012 uitgerold worden voor de hele ver-eniging.

actiViteiten

In samenwerking met Linguapolis orga-niseerde het secretariaat voor het eerst taalcursussen Frans en Engels. De oplei-dingen zijn bedoeld voor mensen die al een basiskennis van deze talen hebben en focussen op vakspecifieke terminologie

Voorzitter Johan Vannieuwenhuyse overhandigt het eerste nummer van META aan Lien Verwaeren, adviseur van minister Schauvliege.

6 | JaarVerslag 2011

Page 7: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

en situaties. Gezien het succes worden ze in 2012 hernomen.

23 dingen is een uitgebreide training voor sociale media. Uit een interne vorming die het secretariaat organiseerde voor bestuursleden van de vereniging en voor eigen personeel, bleek dat er behoefte is aan een meer laagdrempelige introductie. In 2012 wordt ook deze training herno-men, maar dan uitgebreid naar een hele dag en opengesteld voor alle belangstel-lenden uit de sector.

Naar goede gewoonte namen verte-genwoordigers van de vereniging deel aan het World Library and Information Congress van IFLA in Puerto Rico. Ze brachten hiervan verslag uit in META.

Op 15 en 16 september organiseerde de VVBAD Informatie aan Zee in het Kursaal Oostende. De digitale en technologische ontwikkelingen kwamen hier aan bod, met vakgerichte presentaties, workshops, panels en met een uitgebreide beurs en productpresentaties. Op woensdag 14 september organiseerde het Vlaams Overlegorgaan inzake Wetenschappelijk Bibliotheekwerk (VOWB) samen met de VVBAD hierbij een preconferentie over de toekomst van de informatievoorziening in wetenschappelijke bibliotheken.

> http://www.vvbad.be/activiteit/informatie-aan-

zee-programma-donderdag

http://www.vvbad.be/activiteit/informatie-aan-

zee-programma-vrijdag

toekomst

Op 6 maart is er de Algemene Ledenvergadering op de Campus Bijloke van de Hogeschool Gent en in het STAM.Focus, het tweejaarlijkse evenement voor de bibliotheek- en archiefsector dat in september 2012 plaatsvindt als intersec-toraal project. Bijzondere aandacht zal gaan naar duurzaamheid. En dit najaarse-venement zal voor de professionals een ideaal forum zijn om samen te komen en te discussiëren.

Informatie aan Zee 2011 overtrof alle vorige edities.

JaarVerslag 2011 | 7

Page 8: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Secretariaat

> http://www.vvbad.be/secretariaat

blikVangers

De contacten met de collega’s uit Nederland namen toe. Coördinator Bruno Vermeeren werd enkele malen gecontac-teerd door Bibliotheekblad, onder meer in verband met de herziening van het decreet Lokaal Cultuurbeleid. Michel Wesseling, voorzitter van de NVB, de beroepsvereniging van informatiepro-fessionals in Nederland, bezocht het VVBAD-secretariaat. Bruno bezocht expertmeetings in Utrecht en in Den Haag. Het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) organiseerde een bijeenkomst over de opdracht van de openbare bibliotheek in Utrecht en FOBID belegde een meeting rond de Nederlandse bibliotheekopleiding. Een studiebezoek aan Nederlandse bibliothe-ken, georganiseerd door LOCUS, vormde het sluitstuk van deze uitwisseling met onze noorderburen.

actiViteiten

In oneven jaren neemt de organisatie van Informatie aan Zee veel tijd in beslag: de samenstelling van het programma, de organisatie van de beurs en — niet in het minst — de hectische week van het evenement zelf. Marc Engels zorgde voor een aantrekkelijke folder en een beursgids in de huisstijl van de VVBAD. Klaartje Brits organiseerde de beurs, maar moest omwille van haar zwanger-schap verstek laten gaan op Informatie. Suzy Castermans nam snel en efficiënt de organisatie over. Het wordt wel eens over het hoofd gezien, maar ook de ver-werking van de inschrijvingen en de hele facturatie zijn belangrijk. Bilen Sonakalan had er zijn handen aan vol.

Publicaties

Julie Hendrickx kwam de eer toe om op de Algemene Ledenvergadering van 1 maart META, tijdschrift voor bibliotheek & archief voor te stellen. Het eerste nummer lag toen al een tijdje bij de leden en de abonnees. De geplande negen nummers kwamen er. Achter de schermen vroeg

het nieuwe tijdschrift van de vereniging ook een nieuwe manier van werken. Er wordt langer op voorhand gepland, er wordt meer rekening gehouden met de werking van de vereniging, de druk van de negen deadlines is groot. Een plan-ningstool in Open Atrium ondersteunt de interne werking. Tegen het einde van het jaar kwam vrijwilliger Roel Lauwers de redactie versterken.

Ongeveer een maand na de Algemene Ledenvergadering in Oostende lan-ceerde de VVBAD een nieuwe website. De omzetting van de historische content, waaronder alle nummers van Bibliotheek- & archiefgids van de voorbije 10 jaar, vroeg meer werk dan voorzien. Tom Van Hoye leidde de omschakeling in goede banen.

Het concept van de website werd vol-ledig hertekend. Het grafisch bureau Gramma, dat ook al de nieuwe huisstijl van de VVBAD uittekende, zorgde voor de nieuwe lay-out. Het jonge ontwerpbu-reau Wieni uit Leuven werkte het concept uit en bouwde de website in Drupal 7.

De nieuwe menu-items ‘sectoren’ en ‘the-ma’s’ moeten de bezoeker sneller op weg helpen. Een krachtige interne zoekfunc-tie maakt het nu bijv. ook mogelijk om in PDF’s van het tijdschrift te zoeken. De pagina’s ‘vacatures’ en ‘activiteiten’, vaste waarden van de oude site, blijven bestaan.

In 2011 hadden we 178.332 bezoekers op de VVBAD-site. Samen raadpleegden ze 567.788 pagina’s (+ 7 procent). De vaca-turepagina, de activiteitenkalender en in het bijzonder de pagina’s van Informatie aan Zee 2011 deden het heel goed.> http://www.vvbad.be

Ook in 2011 kregen onze abonnees (2700!) om de twee weken op dinsdag-namiddag de nieuwsbrief in hun elektro-nische postbakje. De nieuwsbrief blijft het ideale medium om de aandacht te vesti-gen op onze activiteiten en nieuws heet van de naald.

Ook op de sociale media kan je de VVBAD terugvinden. De vereniging heeft haar

eigen Facebookpagina die door iedereen ‘leuk’ gevonden kan worden. > https://www.facebook.com/VVBAdvzw

Ook op de professionele sociale media-site LinkedIn heeft de vereniging een eigen open groep.

Personeel

Veel prettig nieuws van het personeels-front dit jaar. Op 10 juli zag Ravza het levenslicht, de dochter van Bilen Sonakalan en Sultan Aslan. Op 17 oktober kreeg Dora er een zusje bij: Martha. Dora en Martha zijn de dochters van Klaartje Brits en Joost Claessens. De bevallingsrust van Klaartje betekende ook dat het secretariaat nood

8 | JaarVerslag 2011

Page 9: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

had aan een vervanger. Op 1 september kwam Suzy in dienst met een tijdelijk con-tract. Ze mocht in Oostende meteen bewij-zen wat ze waard is.

In 2011 deed het secretariaat meer dan ooit tevoren beroep op vrijwilligers. Acht enthousiaste studenten en biblio-theekmedewerkers zorgden voor ont-haal en ondersteuning op Informatie aan Zee. Katrijn Gonnissen nam foto’s voor het tijdschrift, met als hoogtepunt een Signalement over de Bibliotheekweek in META 9. Roel ondersteunde de redactie en verstuurde de laatste elektronische nieuwsbrieven van 2011.

In maart trokken de medewerkers naar Permeke, met ons professionele fototoe-stel in de aanslag. Marc gaf zijn collega’s een snelcursus fotografie, zodat iedereen voldoende basiskennis heeft om het foto-toestel te hanteren op studiedagen of tij-dens studiebezoeken.

Een spelletje ‘hoger lager’ leek het wel, de personeelsuitstap in juli. We vertrok-ken op het terras van het MAS met een prachtig uitzicht over Antwerpen, om ver-volgens even onder te duiken in de ruien om de metropool eens vanuit een andere hoek te bekijken. De uitstap eindigde, uiteraard, op een terras op de Grote Markt.

In de loop van het jaar sloot de vereniging een contract met DKV, zodat het perso-neel nu ook geniet van een hospitalisa-tieverzekering, al hopen we daar geen beroep op te moeten doen.

secretariaat

Nog net voor het jaareinde, in de laat-ste week van december, werden er drie nieuwe bureaus geleverd. De redactie, gelegen op de hoogste verdieping van het secretariaatsgebouw, kan nu drie perso-nen aan het werk zetten. Ook Suzy — en vanaf maart 2012 Klaartje — beschikken nu over een stabiel meubel. Een derde bureau geeft wat reservecapaciteit voor vrijwilligers of tijdelijke medewerkers.

JaarVerslag 2011 | 9

Page 10: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Redactieraad

> http://www.vvbad.be/redactie

> http://www.vvbad.be/meta

meta, tiJdschrift Voor bibliotheek & archief

“De ambitie is groot, de verwachtingen zijn hoog gespannen ...” zo besloot de voorzitter het allereerste editoriaal in de allereerste META in januari 2011. Negen META’s of 432 pagina’s verder zijn de ambities of verwachtingen er niet min-der om.

META, tijdschrift voor bibliotheek & archief is gebouwd op drie pijlers. Als vakblad wil META vooral de sector infor-meren over interessante ontwikkelingen (zowel grote projecten als prille initia-tieven) en informatieprofessionals sti-muleren om zich verder te specialiseren. Daarnaast wil het tijdschrift ook beleids-info aanreiken om overheid en sector op elkaar afstemmen.

META is daarnaast ook uitdrukkelijk het verenigingsblad: leden worden op de hoogte gehouden van belangrijke acties en standpunten van de vereniging. Tegelijkertijd bericht META ook over de mensen achter die talrijke initiatieven. META moet dus niet alleen de doelstel-lingen van de VVBAD weerspiegelen maar ook de behoeften en interesses van de sector. En het blad wil natuurlijk ook graag een visitekaartje zijn voor de sector: eentje dat komaf maakt met het muffe imago van bibliothecaris en archi-varis.

De eerste jaargang getuigt van een geslaagde omschakeling. Toch zal META intern geëvalueerd worden. Elk bestuur zal in het voorjaar van 2012 zijn zeg moe-ten doen over META. De redactieraad ging alvast voor en was unaniem positief. De grotere frequentie, visuele aantrek-kelijkheid, de combinatie van inhoud en vorm en korte rubrieken met langere arti-kels werden positief geëvalueerd.

De eerste jaargang van META werd ove-rigens probleemloos ingevuld. Het redac-tieteam op het secretariaat kon, net zoals bij Bibliotheek- & archiefgids, altijd reke-nen op voldoende interessante sugges-ties en ideeën.

VERDELING PER BLADPIJLERZie tabel 1.Om de cijfers te berekenen, bekeken we hoeveel rubriek en hoeveel pagina’s inge-vuld werden als vakblad, verenigingsblad of imago. Van beide cijfers namen we het gemiddelde.

VERDELING PER SECTIEZie tabel 2.Het aandeel van elke sectie in META werd op dezelfde manier berekend. De klassieke indeling per sectie werd behou-den. Maar om het evenwicht zo nauw-keurig mogelijk voor te stellen, creëer-den we drie extra titels: ‘erfgoed’, ‘BIB’ en ‘AB’. Artikels en bijdragen geklas-seerd onder ‘erfgoed’ zouden zowel archieven als erfgoedbibliotheken moe-ten aanspreken. ‘BIB’ is bedoeld voor artikels die interessant zijn voor (alle) bibliotheken. Schoolbibliotheken (SB) en Wetenschappelijke en Documentaire Informatie (WDI) vinden op hun beurt dan weer een gemeenschappelijke inte-resse onder ‘Academische Bibliotheken’ (AB). Een bijdrage kan ten slotte enkel intersectoraal zijn van zodra ze drie of meerdere secties, waaronder zeker AHD, binnen de VVBAD aanbelangt.

Verenigingsblad Vakblad imago

streefcijfers 25% 50% 25%

Verhouding 18% 58% 24%

ahd ebV ob okbV sb Wdi VVbad erfgoed intersect. bib ab

verhouding 13% 3% 25% 2% 2% 5% 5% 7% 29% 9% 1%

De allereerste META.

Tabel 2. Verdeling per sectie.

Tabel 1. Verdeling per bladpijler.

10 | JaarVerslag 2011

Page 11: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

redactie WegWiJzer Voor bibliotheken en documentatiecentra

Samen met uitgeverij Politeia geeft de VVBAD deze losbladige publicatie uit. De Wegwijzer is een praktijkgericht hand-boek voor al wie op het terrein met infor-matiebeheer bezig is.

Een onafhankelijke redactieraad actief binnen de VVBAD werkte een gestruc-tureerde inhoud uit en zorgt voor de ver-dere aan- en bijsturing van het handboek. In 2011 verschenen er vier nieuwe afleve-ringen. Bovendien werd de inhoudstafel kritisch bestudeerd en bijgestuurd. Dat leidde tot een volledig herziene editie van het basisboek. Als kers op de taart werd ook de lay-out vernieuwd.> http://www.politeia.be/

http://www.vvbad.be

De overige 8 nummers van META jaargang 2011.

.

JaarVerslag 2011 | 11

Page 12: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Sectie Archief en Hedendaags Documentbeheer (AHD)> http://www.vvbad.be/Ahd

blikVangers

Tom Cobbaert werkte mee aan de Nederlandse vertaling van de Universal Declaration on Archives. Hermione l’Amiral heeft als afgevaardigde van de sectie deelgenomen aan de vergaderin-gen rond het beleidsplan 2012-2016 van de VVBAD. Ook in het programma van Informatie aan Zee 2011 had de sectie haar inbreng.

Verder was er aandacht voor De beroeps-code voor informatieprofessionals, de archiefopleiding en het Publiekrechtelijk Archiefdecreet.

actiViteiten

• Open bestuursvergadering op deAlgemene Ledenvergadering op 1 maart rond ‘educatieve initiatieven en projec-ten of hoe archiefinstellingen zich pro-fileren als partner in het erfgoedland’.

• Studiedag ‘Digitaliseren van archief’door de Werkgroep Automatisering (WAU) op 28 april in Leuven.> http://www.vvbad.be/activiteit/digitaliseren-

van-archief

• Inbreng in Informatie aan Zee in Oostende op 15 en 16 september.

> http://www.vvbad.be/informatieaanZee

toekomst

In 2012 zal de sectie meewerken aan Focus op duurzaamheid en Erfgoeddag. Verder is er een ‘archiefsessie’ op de dag van de Nieuwste Geschiedenis op 24 maart in Namen. De sectie zal in 2012 blijven overleggen met de beroepsver-eniging van Franstalige archivarissen (via de werkgroep Lokaal Overheidsarchief (WLOA), en met LOCUS en FARO. De sectie plant opnieuw enkele studiedagen. Ze zal de problematiek van de archiefop-leidingen en de beroepskwalificaties en de besparingen in de archiefsector blij-ven opvolgen. Ook voor META, tijdschrift voor bibliotheek & archief zal de sectie zich blijven engageren.

Er is de deelname aan het ‘expertise-overleg’ in het kader van de uitvoe-ringsbesluiten op het Publiekrechtelijk Archiefdecreet, de uitbouw van struc-turele contacten met de politieke wereld, deelname aan het Internationaal Archiefcongres in Brisbane en het opma-ken van een SWOT-analyse van de sectie.

WerkgroeP WetgeVing en beleid (WWb)> http://www.vvbad.be/wwB

De werkgroep houdt zich voornamelijk bezig met problemen rond de wet- en regelgeving en het beleid in archieven en archiefinstellingen.

Acties: Tijdens de vergadering van de werkgroep werd er bericht over het voor-nemen van de SERV om samen met de VDAB beroepscompetentieprofielen in een nieuwe databankstructuur in te voe-ren, werd een stand van zaken gegeven betreffende het Vlaamse Archiefdecreet, werd gesproken over het opmaken van een memorandum voor de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen en eventuele vragen die gesteld zouden kunnen wor-den naar aanleiding van het interview met de voorzitter van de Privacycommissie in META.

WerkgroeP lokaal oVerheidsarchief (Wloa)> http://www.vvbad.be/wLoA

Het opzet van de werkgroep is dubbel. Enerzijds wil hij door geregeld onder-ling overleg en het opzetten van acties

— en dit zowel projectmatig als ad hoc, al dan niet in samenwerking met andere VVBAD-werkgroepen — bijdragen tot een grotere deskundigheid en professionali-teit in het lokaal archiefbeheer. Anderzijds wil de werkgroep met zijn initiatieven sen-sibiliseren. Door het onderhouden van contacten met en het formuleren van adviezen voor beleidsmakers en belan-genvertegenwoordigers streeft de werk-groep ernaar om de specificiteit van het lokaal archiefbeheer duidelijk te maken, besturen bewust te maken en een kader

te creëren waarbinnen de lokale archiva-ris zijn takenpakket kan realiseren.

Acties: De werkgroep heeft een stand-punt bepaald inzake de voorbereiding van de uitvoeringsbesluiten van het Archiefdecreet. Verder was er de opvol-ging van het project Prisma-cijferboek, het opvolgen van en deelnemen aan publieksonderzoek i.s.m. FARO, contact met universiteiten, informatie-uitwis-seling inzake digitaal depot, de interne staatshervorming, retributie, kwaliteit-slabel en de Records Management Tool eDavid.

subWerkgroeP gemeenteselectieliJsten> http://www.vvbad.be/selectielijst-gemeenten

Doel: Opmaken en actualiseren van selec-tielijsten voor gemeenten.

Acties: Het actualiseren van deel 1 en deel 2. De afgewerkte hoofdstukken werden voorgelegd aan het Rijksarchief ter goed-keuring. Verder werd deel 3 (publieke taken), m.n. beheer onroerende goede-ren, militie, verkiezingen, erfgoed, maat-schappelijk welzijn, kinderopvang, jeugd, toerisme, statistiek en brandweer verder uitgewerkt.

subWerkgroeP ocmW-selectieliJst> http://www.vvbad.be/selectielijst-ocmws

Doel: Actualiseren van selectielijst voor OCMW’s.

Acties: Actualiseren van de selectielijst.

subWerkgroeP selectieliJst Polders en Wateringen> http://www.vvbad.be/selectielijst-polders-en-wate-

ringen

Doel: Actualiseren van selectielijst voor Polders en Wateringen.

Acties: De subwerkgroep is in 2011 niet bijeengekomen.

12 | JaarVerslag 2011

Page 13: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

subWerkgroeP modellastenboek geautomatiseerd archiefbeheerssysteem

Doel: Het ontwikkelen van een model-lastenboek voor een geautomatiseerd archiefbeheerssysteem voor gemeente- en OCMW-archieven.

Acties: De archiefprocedures die in 2009 zijn opgemaakt, werden in 2011 aan de actualiteit getoetst en aangepast. De metadatamodellen voor ISAD(G), ISAAR (CPF) en ISDF werden dieper uitgewerkt en getoetst op terminologische en inhou-delijke inconsequenties. In 2012 zal het technische aspect van het lastenboek worden uitgewerkt.

WerkgroeP PriVaatrechteliJk archief (WPa)> http://www.vvbad.be/wPA

De WPA wil een platform zijn voor archi-varissen en documentbeheerders met een specifieke interesse voor het privaatrech-telijk archivalisch patrimonium en staat open voor iedereen die zich hier wil voor inzetten. Het opzet van de WPA is:• Hetorganiserenvaneengeregeldover-

leg met het oog op uitwisseling van kennis en informatie.

• Hetnemenvaninitiatievendiekunnenbijdragen tot een grotere deskundig-heid en professionaliteit inzake archief-beheer.

• Hetopzettenvanspecifiekewerkingen— zowel projectmatig als ad hoc — bin-nen het brede veld van de particuliere archieven.

• Hetsensibiliserenronddewaardevanparticulier archief en de noodzaak tot archiefzorg.

WerkgroeP automatisering (Wau)> http://www.vvbad.be/wAu

Doel: Het bestuderen en bevorderen van de informaticaontwikkelingen in archie-ven, bestuderen van de problematiek

van digitale archivering, digitalisering en automatisering.

Acties: • Studiedag‘Digitaliserenvanarchief’,28

april 2011, Justus Lipsiuszaal, Faculteit Letteren, K.U.Leuven

• ArtikelDigitaliseringvanarchief:Allesonder de scanner? door Isabelle Van Ongeval in META 2011/5

• Sessie ‘Automatisering van archive-ringsprocessen’ op Informatie aan Zee 2011, vrijdagnamiddag 16 september 2011, VVBAD, Oostende

Studiedag Werkgroep Automatisering, ‘Digitaliseren van archief’, K.U. Leuven, 28 april 2011.

JaarVerslag 2011 | 13

Page 14: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Sectie Openbare Bibliotheken (OB)> http://www.vvbad.be/oB

blikVangers

In het kader van het Planlastdecreet, wordt ook het decreet Lokaal Cultuurbeleid her-schreven. De voorstellen van de VVBAD met betrekking tot de kwaliteitsnor-men zijn opgenomen in het ontwerp van decreet met uitzondering van alles wat het personeel betreft. Alle normen voor het personeel worden geschrapt, dit in het kader van lokale autonomie.

Er werd stilgestaan bij de resultaten van de Participatiesurvey 2009 van prof. Colpaert. Uit het onderzoek zou o.m. blij-ken dat het publiek bereid is om voor de bibliotheek meer lidgelden te betalen. Op methodologisch vlak is er ongetwijfeld weinig aan te merken op deze enquête. Wel is het zo dat men geen kinderen en jongeren onder de veertien jaar bevraagd heeft. Ook werd expliciet gevraagd naar het bibliotheekbezoek in de vrijheids-sfeer, niet voor studie of werk. Deze stu-die kwam ook in META aan bod.

Op Informatie aan Zee in september werd duidelijk dat de sector verdeeld dreigt te geraken rond het project Bibportalen van Bibnet in samenwerking met de provin-cies. De sectie volgt deze problematiek met grote aandacht.

Op initiatief van Bibliotheekblad werd naar Nederlands voorbeeld de verkie-zing van de ‘Beste bib van Vlaanderen en Brussel’ opgestart. De jury, waarin ook een vertegenwoordiger uit de sectie OB zetelt, zal in maart 2012 de beste bib bekendmaken.

actiViteiten

Hedwig Van den Bossche heeft als lid van de sectie OB deelgenomen aan het IFLA-congres dat plaatsvond in Puerto Rico van 13 tot 18 augustus 2011.

Inzake de uitleen van games door open-bare bibliotheken hebben de VVBAD, Bibnet en de Stad Kortrijk het proces rond de games gewonnen. De recht-bank oordeelde dat games audiovisuele

werken zijn en dus uitgeleend mogen worden. Verwacht wordt dat de tegen-partij in beroep zal gaan.

toekomst

Er wordt vanuit de OB-sectie mee nage-dacht over een visietraject voor de sec-tor rond Bibportalen waarbij de vraag naar de versterking van de lokale biblio-theek als gesprekspartner centraal komt te staan.

In het voorjaar van 2012 is een belangrijk agendapunt voor de sectie OB het ver-kiezingsmemorandum voor de gemeente-raadsverkiezingen in oktober 2012: inzake beleidsmogelijkheden zijn de gemeente-raadsverkiezingen immers cruciaal voor de lokale bibliotheken temeer binnen de context van het nieuwe decreet Lokaal Cultuurbeleid dat de lokale autonomie van de gemeenten centraal stelt.

VakgroeP Jeugdbibliothecarissen (VJb)> http://www.vvbad.be/VJB

BLIKVANGERS De vakgroep Jeugdbibliothecarissen wil vooral de nadruk leggen op het bevor-deren van leesplezier en bibliotheekpro-motie. De vakgroep wil de jeugdbiblio-theekmedewerkers een contactpunt en ontmoetingsplaats bieden en de deskun-digheid bevorderen.

ACTIVITEITENDe vakgroep organiseerde op 22 novem-ber de studiedag ‘BRUGGEn tussen kind en bib: van Cabrio, zevensprong en andere kunsten’ in de Brugse biblio-theek Biekorf. Er was de voorstelling van de scholenwerking de Zevensprong voor basisonderwijs en catalogus Cabrio. Kinderconsul, schrijfster en illustrator Gerda Dendooven gaf een lezing over ‘kinderen en cultuur-/literatuureducatie. De dag sloot af met een bezoek aan het atelier van de Brugse illustrator/schrijver Klaas Verplancke.> http://www.vvbad.be/activiteit/Brugge2011

Nomineren van auteurs voor de Astrid Lindgren Memorial Award.

TOEKOMST De vakgroep organiseert in het najaar van 2012 een studiereis. De vakgroep wil blij-ven inspelen op de vragen en behoeften die leven binnen de sector. Ze is bekom-merd om het voortbestaan van de jeugd-bibs en het belang ervan. De vakgroep zorgt voor berichtgeving in het tijdschrift META van de VVBAD: verslag studiedag en voorstelling in de rubriek ‘Etalage’. Verder wil de vakgroep werk maken van nieuwe namen voor nominaties voor de Astrid Lindgren Memorial Award. Blijvend aandachtspunt: nieuwe leden proberen aantrekken die de vakgroep komen ver-sterken.

VakgroeP muziek- en filmbibliothecarissen (Vmf)> http://www.vvbad.be/VMF

BLIKVANGERSDit jaar werkt de vakgroep rond ‘de maxi-malisatie van de AVM-afdeling’. Hiermee bedoelen we het optimaal benutten van de schat aan materialen die deze afdeling rijk is. Hiervoor wordt rond verschillende pijlers gewerkt. Op het einde van het werkjaar stelt de vakgroep dit jaarthema voor in een publicatie of door middel van een studiedag.

ACTIVITEITENIn 2011 publiceerde de vakgroep een dos-sier rond RFID in de muziekafdeling.Dit dossier verscheen in META 2011/5, in de VVBAD-nieuwsbrief en op Kennis-kantoor. Het dossier is raadpleegbaar via http://www.vvbad.be/RFID

TOEKOMSTDoor de uitbreiding en de naamsver-andering naar vakgroep Muziek- en Filmbibliothecarissen wil de vakgroep in de toekomst ook een platform bieden aan de collega’s uit de filmafdeling.

14 | JaarVerslag 2010

Page 15: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Sectie Schoolbibliotheken (SB)> http://www.vvbad.be/SB

blikVangers

Het SB-bestuur werkte mee aan de SWOT-analyse van de vereniging voor het nieuwe beleidsplan.

Het bestuur besprak de problematiek van de scholing van bibliotheekpersoneel in de hogescholen. Om zicht te krijgen op de situatie (wordt er nog wel een gespeci-aliseerde opleiding gevraagd, welke cate-gorieën zijn er, welke taken,..) werd een vragenlijst voorbereid die begin 2012 ver-spreid moet worden onder de leden uit de hogescholen Om de werking van de sectie te evalueren, werd, parallel met de sectie WDI, een vragenlijst voorbereid die in januari 2012 digitaal onder de leden zal verspreid worden.

actiViteiten

24 mei: studiedag ‘Beeld in de bib!?’ in de campus Schoonmeersen van de Hogeschool Gent, met als thema beeld-materiaal in de hogeschoolbibliotheek. Welke taak heeft de bibliotheek bij het verzamelen, aanbieden, ontsluiten, etc. van beeldmateriaal en waar moet speci-fiek op gelet worden? Er waren een zes-tigtal aanwezigen uit diverse sectoren.> http://www.vvbad.be/activiteit/beeld-de-bib

toekomst

Voor 2012 wordt een studiedag voor-bereid. Diverse ideeën worden geop-perd: verhuis- en fusieoperaties in hoger onderwijs (praktisch en managementni-veau), tablets, e-books en de bibliotheek,… Eind 2011 lag het definitieve thema nog niet vast.

De sectie exploreert verder mogelijke samenwerking of uitwisseling met zus-terverenigingen in Nederland.

Op basis van de resultaten van de vragen-lijst over de werking van de sectie zal het bestuur conclusies trekken en haar wer-king bijsturen, waar mogelijk.

themagroePen

• ThemagroepHandelswetenschappen & Bedrijfskunde

> http://www.vvbad.be/themagroep-handelswe-

tenschappen-bedrijfskunde

Blikvangers: uitwisseling ervaringen hogescholen, associaties, depot voor economische literatuur, workshop Camtasia en EndnoteWeb.

• ThemagroepIndustriëleWetenschap­pen en Technologie> http://www.vvbad.be/themagroep-industriele-

wetenschappen-technologie

Blikvangers: gevolgen inkanteling inge-nieursopleidingen, normen, databanken en e-books voor IWT-opleidingen.

• ThemagroepLerarenopleiding> http://www.vvbad.be/themagroep-lerarenoplei-

ding

Blikvangers: digitale materialen bij schoolboeken lager en secundair onderwijs, informatievaardigheden.

• ThemagroepSociaal­agogischWerk> http://www.vvbad.be/themagroep-sociaal-ago-

gisch-werk

Blikvangers: uitwisseling nieuws uit de bibliotheken, databanken en associa-ties, wiedbeleid, aanwinstenlijsten en informatievaardigheden in het curricu-lum.

• ThemagroepVerpleegkunde> http://www.vvbad.be/themagroep-verpleeg-

kunde

Blikvangers: demo EndnoteWeb, pro-motie digitale bronnen, depot tijd-schriften, e-readers in de bibliotheek.

JaarVerslag 2011 | 15

Page 16: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Sectie Wetenschappelijke en Documentaire Informatie (WDI)> http://www.vvbad.be/wdi

blikVangers

In 2011 werkte de sectie rond de btw op elektronische informatiebronnen en de duurzame bibliotheek. Een derde belangrijk aandachtspunt was de toe-komst van het Vlaams Overlegorgaan inzake Wetenschappelijk Bibliotheekwerk (VOWB).

toekomst

In 2012 zal er gewerkt worden rond vol-gende thema’s:• DestudiedagFocusopduurzaamheid• Inkrimping personeelsbestanden en

afbouw dienstverlening WDI’s• Ledenbevraging• OpenAccess• SpanningsveldICT–informatiewerk

Het overlegplatform voor erfgoedbibliotheken op 5 oktober 2011 in Gent.

16 | JaarVerslag 2010

Page 17: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Overleg Kunstbibliotheken    Vlaanderen (OKBV)> http://www.vvbad.be/oKBV

blikVangers

De samenwerking met het Overleg Kunstbibliotheken Nederland (OKBN) resulteerde in de studiedag ‘Een e-bib voor de kunsten: het faciliteren van kunsthistorisch onderzoek’ (24 okto-ber). Nederlandse en Vlaamse sprekers, informatiespecialisten én gebruikers reflecteerden over aanbod en gebruik van documentatiebronnen in het digi-tale tijdperk. De dag vond plaats in het Rubenianum, met 63 deelnemers uit Nederland en Vlaanderen. De inhoud werd zeer positief beoordeeld (83 pro-cent goed, 13 procent uitstekend), net als de algemene sfeer (50 procent goed, 46 procent uitstekend). De manier waarop

de studiedag was vormgegeven, vier lezingen en vier columns, zorgde voor een aangename variatie tussen professi-onele standpunten en persoonlijke visies m.b.t. de e-bibliotheek.

actiViteiten

21 juni 2011: Feestelijke afsluiting van het werkingsjaar 2010/2011 in Brussel. Na de ledenvergadering werden het AAM (Archives d’Architecture Moderne) en de orkestbibliotheek van Flagey bezocht.

24 oktober 2011: Studiedag ‘De e-bib voor de kunsten: het faciliteren van

kunsthistorisch onderzoek’, Rubenianum in Antwerpen in samenwerking met OKBN.> http://www.vvbad.be/activiteit/een-e-bib-voor-de-

kunsten

toekomst

OKBV plant de volgende activiteiten in 2012:• StudiebezoekBrugge• Workshopenafsluitingwerkingsjaarin

juni

Overlegplatform Erfgoedbibliotheken VlaanderenactiViteiten

Op 5 oktober organiseerden de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de VVBAD het tweede overlegplatform voor erfgoedbi-bliotheken in de Universiteitsbibliotheek Gent. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek stelde er haar werking van het voor-bije jaar voor en keek meteen naar het komende werkjaar. Nadruk lag daarbij

op de eerste, voorlopige resultaten van de masterplannen preservering & con-servering en bibliografische ontsluiting & digitalisering. Tegen het voorjaar 2012 moeten uit deze de nodige beleidsaan-bevelingen afgeleid zijn. Via ‘dotmocracy’ konden de aanwezigen hun mening geven over zeven scherp geformuleerde stellin-gen, gebaseerd op het onderzoek voor de masterplannen.

JaarVerslag 2011 | 17

Page 18: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Campagnebeeld bij de tentoonstelling Stefan Tavernier ‘Erfgoedbibliotheken’.© Vlaamse Erfgoedbibliotheek – Fotografie: Stefan Tavernier.

Page 19: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

InformatiefCampagnebeeld bij de tentoonstelling Stefan Tavernier ‘Erfgoedbibliotheken’.

© Vlaamse Erfgoedbibliotheek – Fotografie: Stefan Tavernier.

Page 20: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers
Page 21: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

betrokkenheid bij externe organisaties/commissies

structureel

NATIONAAL• Adviesraad Gespecialiseerde Master Archivistiek:

Erfgoedbeheer en Hedendaags Documentbeheer: Johan Vannieuwenhuyse

• BoekenOverleg:BrunoVermeeren• BelgischeVerenigingvoorDocumentatie(BVD):MarcVan

den Bergh, Dominique Vanpée• Coördinatiecommissie Bibliotheekopleidingen (Cocobi):

Chris Goetschalckx, Myriam Lemmens, Geert Puype, Patrick Vanouplines, Bruno Vermeeren. Vanaf 2011 is Patrick Vanouplines voorzitter van deze commissie, in opvolging van Chris Peeters.

• Coördinatieteam van de archiefopleiding aan deBibliotheekschool Gent: Michel Vermote

• Cultureel­Erfgoedoverleg:BrunoVermeeren(voorzitter)• Erfgoeddag,stuurgroep:JulieHendrickx• EuropeanaVlaanderen:BrunoVermeeren• FARO, Project Prisma: klankbordgroep en werkgroepen

Cijferboek en Collecties, Bruno Vermeeren• IntersectoraalOverlegCultuur(ISOC):BrunoVermeeren• LiterairErfgoed,stuurgroep:JulieHendrickx• OverlegVlaamseOverheidsbibliotheken:ClaudineHuyghe• SamenwerkingsverbandAuteursrecht&Samenleving(SA&S):

Bruno Vermeeren• SectorraadKunsten&ErfgoedvandeStrategischeAdviesraad

voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media: Noël Geirnaert & Jürgen Vanhoutte (tot juni), Annelies Nevejans (vanaf juli)

• Sectorraad Sociaal Cultureel Werk van de StrategischeAdviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media: Geert Puype

• SERV:expertenvoorberoeps(competentie)profielen:BartDeKeyser, Patrick Vanouplines, Bruno Vermeeren

• Vlaams Overlegorgaan inzake Wetenschappelijk Biblio­theekwerk (VOWB): Bruno Vermeeren

• VOWBVisiegroep:BrunoVermeeren• Vlaamse Erfgoedbibliotheek, Raad van Bestuur: Bruno

Vermeeren

INTERNATIONAAL• EBLIDA: Bruno Vermeeren• IFLA:MyriamLemmens(ReferenceandInformationServices

Section), Ann De Meulemeester• InternationalAssociationofMusicLibraries(IAML):Johan

Eeckeloo (ondervoorzitter)

bestuursleden Van de VVbad maken ook deel uit Van, onder meer:

• AdviescommissieCultureelErfgoed• Beoordelingscommissie Collectiebeherende Cultureel­

Erfgoedorganisaties • BeoordelingscommissieCultureel­Erfgoedprojecten• BeoordelingscommissieLandelijkeOrganisatiesVolkscultuur

en Landelijke Expertisecentra voor Cultureel Erfgoed

occasioneel

NATIONAAL• 4februari:ImpactstudieCreatieveIndustrieën,focusgroep

Cultureel Erfgoed, Bruno Vermeeren• 21februari:ImpactstudieCreatieveIndustrieën,focusgroep

Boekensector, Bruno Vermeeren• 9maart:overlegcentraleaankoopopenbarebibliothekenmet

Bibnet en VVSG, Bruno Vermeeren• 18maart:RobertDarnton–‘LeerstoelvanhetBoek’.DoorIBW

en Boek.be, Antwerpen, Julie Hendrickx en Bruno Vermeeren• 6mei:Neveneffecten.StudiedagLOCUS,Oostende,Bruno

Vermeeren• 20 mei: Makelaardij in Erfgoed. Studiedag FARO, VIOE,

KATHO en tapis plein, Brussel, Bruno Vermeeren• 30mei:CultuurforumvanministerSchauvliege,Genk,Julie

Hendrickx en Bruno Vermeeren• 31mei:Erfgoedgeleerden?StudiedagFARO, Brussel, Julie

Hendrickx• 17juni:junitoerLOCUS,Kortrijk,BrunoVermeeren• 7september:EuropeanCongressonE­Inclusion,Brussel,Julie

Hendrickx• 30september:studiedagMediageletterdheiddigitalewereld.

Studiedienst van de Vlaamse Regering, Brussel, Bruno Vermeeren

• 25oktober:GrootOnderhoud.Voorstellingvanderesulta-ten van het Prisma-onderzoek door FARO, Mechelen, Bruno Vermeeren

• 8november:Arrow+Kick­offmeetingBelgium,Antwerpen,Julie Hendrickx

• 21november:Reflectie­enactiedag‘Cultuuralsmotorvoortransitie voor een rechtvaardige duurzaamheid’, Leuven, Bruno Vermeeren

• 20december:‘Moeternoginhoudzijn?’Studiedage­landErfgoed en Crowdsourcing, Mechelen, Julie Hendrickx

INTERNATIONAAL• 14­15april:IFLA­presidentialmeeting,DenHaag,KlaartjeBrits• 26­28mei:EBLIDA-Naple conferentie, Malaga, Spanje, Bruno

Vermeeren• 6­7juni:KVAN­dagen,Leeuwarden,Nederland,TomCobbaert• 28 juni: bezoek aan CBUC, Organisatie van de Vlaamse

Erfgoedbibliotheek, Barcelona, Spanje, Bruno Vermeeren• 28 juni­1 juli:LIBER-conferentie, Barcelona, Spanje, Bruno

Vermeeren• 18juli:expertmeetingSIOBoverdeopdrachtvandeopenbare

bibliotheek, Utrecht, Nederland, Bruno Vermeeren• 13­18augustus:IFLA,PuertoRico,HedwigVandenBossche,

Simone De Landtsheer• 21­24september:81eDeutscherArchivtag,Bremen,Duitsland,

Gerd De Coster• 13oktober:expertmeetingFOBIDoverbibliotheekopleidingen,

Den Haag, Nederland, Bruno Vermeeren• 17november:NVB­congres2011,Ede,SuzyCastermans

JaarVerslag 2011 | 21

Page 22: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Personeel

medeWerkers

• KlaartjeBrits:stafmedewerker(19/38,zwangerschapsverlofvanaf 26 september)

• SuzyCastermans,stafmedewerker(vanaf1september,tervervanging van Klaartje)

• MarcEngels:secretariaatsmedewerker(38/38)• JulieHendrickx:hoofdredacteur (19/38), stafmedewerker

(vanaf 10 januari , 19/38)• BilenSonakalan:administratiefmedewerker(38/38)• AnnieVandeAbeele:onderhoud(3/38)• TomVanHoye:stafmedewerkercommunicatie(38/38)• BrunoVermeeren:coördinator(38/38)

VriJWilligers

• MiekCole:Informatie aan Zee• KatrijnGonnissen:Foto’sMETA• TomHorvàth:Informatie aan Zee• MarcHuys: Informatie aan Zee• RoelLauwers:redactieMETAennieuwsbrief,2dagenper

week (sinds 22 november)• GoedeleNoppe: Informatie aan Zee• BirgitReynders:Informatie aan Zee• ElsVandeVelde:Informatie aan Zee• AnneVerlinde:Informatie aan Zee• AnVerstraeten:Informatie aan Zee

biJscholing en externe actiViteiten

• Allepersoneelsleden 10 maart: introductie fotografie door Marc Engels, Antwerpen• MarcEngels 25 oktober: Rode Kruis bijscholing Bedrijfseerstehulp• JulieHendrickx 8 en 15 februari: cursus ‘Wervend schrijven’, PraxisNetwerk,

Lokeren• TomVanHoye 8 en 15 februari: cursus ‘Wervend schrijven’, PraxisNetwerk,

Lokeren• BrunoVermeeren 3 oktober: voorstelling CRM-pakket voor verenigingen,

Vilvoorde, Orca Solutions en Oracle 14 oktober: opleiding Competent, SERV en VDAB, Brussel

lezingen door secretariaatsmedeWerkers

• 26maart:‘Opjachtmetdewolven.Strategischnetwerkenvanuit een beroepsvereniging’. Lezing op de jaarlijkse stu-diedag van FAAD door Bruno.

• 28april:voorstellingvandeVVBADaanstudentenvandeBibliotheekschool Gent door Bruno

• 22september:voorstellingvanMETAopWebram­vergaderingin de openbare bibliotheek van Kalmthout door Julie

• 1december:voorstellingvandeVVBADaanstudentenvande Bibliotheekschool Gent door Bruno

• 12december:debatoverhetleenrechtgeorganiseerddoordeAuteurs en SACD/SCAM, Bruno

aantal uren

Raad van Bestuur 154 1,47%

Redactie 2.597 24,66%

Erfgoedbibliotheken 32 0,30 %

OKBV 53 0,50%

Archief & Hedendaags Documentbeheer

111 1,05%

Openbare Bibliotheken 159 1,51%

Schoolbibliotheken 48 0,46%

Wetenschappelijke & Documentaire Informatie

42 0,40%

VVBAD–intersectoraal 1.421 13,50%

Secretariaat 5.913 56,15%

aantal uren

bestuursvergaderingen 224 2,12%

correspondentie & onthaal 1.260 11,97%

algemene ledenvergadering 92 0,88%

oprichting & ontwikkeling 181 1,72%

administratief beheer 922 8,75%

financieel beheer 309 2,93%

publicaties 3.471 32,96%

studiedagen 1.728 16,41%

projecten 77 0,73%

projecten met derden 69 0,65%

lezingen & artikels voor derden 46 0,43%

externe relaties 330 3,14%

vakbibliotheek 71 0,67%

klein verlet 8 0,07%

vakantie 1.095 10,40%

vorming 323 3,07%

ziekte 326 3,10%

tiJdsbesteding

22 | JaarVerslag 2011

Page 23: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

raad van bestuur

samenstelling

Algemeenvoorzitter:JohanVannieuwenhuyse(2010–2013)Ondervoorzitter: Patrick Vanouplines (2010-2013)Algemeen Secretaris: Myriam Lemmens (2010-2013)Penningmeester: Simone De Landtsheer (2008-2011)

LEDENJohan Eeckeloo (OKBV), Noël Geirnaert (AHD), Chris Goetschalckx (SB), Veerle Kerstens (WDI), Sissi Loostermans (SB), Geert Puype (OB), An Renard (Erfgoedbibliotheken), Hedwig Van den Bossche (OB), Peter Van den Broeck (WDI), Hilde Van Ongevalle (AHD), Carol Vanhoutte (OB), Patrick Vanouplines (WDI) en Antoon Verbeke (OB).

Bruno Vermeeren neemt als vertegenwoordiger vanuit het secretariaat deel aan de vergaderingen van de RvB.

Hilde Van Ongevalle neemt ontslag als lid van de RvB en wordt vervangen door Tom Haeck.

Vergaderingen

Data van de vergaderingen: 15 februari, 22 maart, 7 juni, 8 sep-tember en 8 november.

Er waren gemiddeld 10 bestuursleden aanwezig.

• 1maart:voorjaarsalgemeneledenvergaderingindeSingelinAntwerpen, met de goedkeuring van het jaarverslag 2010 en de jaarrekening 2010 en goedkeuring statuten en huishoude-lijk reglement. - Lancering van META, tijdschrift voor bibliotheek & archief.

• 16september:najaarsalgemeneledenvergaderingmetgoed-keuring begroting 2012, actieplan 2012.- Afscheid van Simone De Landstheer als penningmeester en

verkiezing van Hedwig Van den Bossche als penningmees-ter voor een mandaat van vier jaar.

- Voorstelling van de nieuwe website van de VVBAD.

WerkgroePen

• Werkgroep Informatie aan Zee: David Coppoolse, Julie Hendrickx, An Labis, Stijn Meersseman, Hedwig Van den Bossche, Inge Van Nieuwerburgh, Roeland Verhaert, Bruno Vermeeren

• JuryGerSchmookprijs:LieveDeMecheleer,GodfriedKwanten,Johan Vannieuwenhuyse, Gerd De Coster

• WerkgroepBeleidsplan:metbesprekingenuitwerkingvanhet beleidsplan 2012-2016: Klaartje Brits (secretariaat), Hermione L’Amiral (AHD), Myriam Lemmens (RvB), Sissi Loostermans (SB), Geert Puype (OB), Dieter Suls (OKBV), Johan Vannieuwenhuyse (RvB), Patrick Vanouplines (WDI), Bruno Vermeeren (secretariaat)

• Werkgroep Actieplan 2012: sectiebesturen i.s.m. JohanVannieuwenhuyse en Bruno Vermeeren.

• Werkgroep Deontologische Code: Els Bervoets, StevenVan Impe, Patrick Vanhoucke, Patrick Vanouplines, Bruno Vermeeren.

• AdhocwerkgroepWebsite:TomCobbaert,TomCocquyt,TomVan Hoye, Inge Van Nieuwerburgh, Sofie Vandroemme, Patrick Vanhoucke, Antoon Verbeke, Bruno Vermeeren

redactieraad

samenstelling

Hoofdredacteur: Julie HendrickxRedactiesecretaris: Tom Van Hoye

REDACTIELEDENJo Cooymans (2009-2012), Beatrice De Clippeleir (Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, Sint-Lucasbibliotheek, 2009-2012), Gerd De Coster (SOMA, 2009-2012), Ingrid De Pourcq (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, 2009-2012), Noël Geirnaert (Stadsarchief Brugge, 2009-2012), Raf Guns (Universiteit Antwerpen, Instituut onder-wijs- en Informatiewetenschappen, 2009-2012), Myriam Lemmens (Provinciale Hogeschool Limburg, 2009-2012), Kris Michielsen (OB Schilde, 2009-2012), Paul Nieuwenhuysen (VUB-Universiteitsbibliotheek, 2009-2012), Veronique Rega (Universiteit Antwerpen, 2009-2012), Peter Rogiest (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, 2009-2012), Saskia Scheltjens (UGent – Letteren &Wijsbegeerte, 2009­2012),Eva Simon (Bibliotheekschool Gent, 2009-2012), Inge Van Nieuwerburgh (UGent, Universiteitsbibliotheek, 2009-2012), Patrick Vanhoucke (HOB, 2009-2012).

Bruno Vermeeren neemt vanuit het secretariaat deel aan de redactievergaderingen.

Vergaderingen

Data van de vergaderingen: 20 januari, 25 maart, 16 juni en 11 november.

Er waren gemiddeld 9 van de 18 bestuursleden aanwezig.

redactie WegWiJzer Voor bibliotheken en documentatiecentra

REDACTIELEDENJo Cooymans, Evy Dewulf, Ulrike Dragon (Politeia, tot 15 mei), Nicole De Ceukeleer (Politeia), Julie Hendrickx (VVBAD), Sofie Ruysseveldt (ARGOS), Eva Simon (Bibliotheekschool Gent), An Smets (K.U.Leuven), Johan Vandendriessche (OB Zwalm), Sarah Van Ende (Politeia, sinds 15 mei), Tom van Hoye (VVBAD) en Bruno Vermeeren (VVBAD).

Data van de vergaderingen: 6 maart, 8 juni en 29 september.

Er waren gemiddeld 6 van de 10 redactieleden aanwezig.

JaarVerslag 2011 | 23

Page 24: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

sectie archief en hedendaags documentbeheer (ahd)

samenstelling

Voorzitter: Hilde Van Ongevalle (Archief Vlaams Parlement, 2010-2013)Secretaris: Geertrui Coppens (Liberaal Archief, 2009-2012)

LEDENLieve Arnouts (Stadsarchief Aalst, 2011-2014), Tom Cobbaert (ADVN, 2009-2012), Hilde De Bruyne (OCMW-archief Brugge, 2010-2013), Gerd De Coster (SOMA, 2008-2011), Bart De Keyser (Provincie Vlaams Brabant, 2011-2014), Noël Geirnaert (Stadsarchief Brugge, 2008-2011), Tom Haeck (OCMW-archief Gent, 2008-2011), Godfried Kwanten (KADOC, 2010-2013), Hermione L’Amiral (Archief Belgische Senaat, 2010-2013), Anne Mees (Resonant, 2011-2014), Marc Nelissen (Archief K.U.Leuven, 2009-2012), Annelies Nevejans (CVAa, 2008-2011), Leen van Dijck (AMVC-Letterenhuis, 2008-2011), Jürgen Vanhoutte (Forum Kerkelijke Archieven, 2009-2012), Johan Vannieuwenhuyse (Provinciaal Archief West-Vlaanderen, 2008-2011), Michel Vermote (Archiefbank Vlaanderen, 2008-2011).

Eind 2010 vervielen de bestuursmandaten van Lieve De Mecheleer, Sofie De Winter, Lieve Arnouts en Bart de Keyser. Lieve De Mecheleer en Sofie De Winter gaven hun ontslag, Lieve Arnouts en Bart De Keyser wensten hun mandaat te vernieuwen voor de periode 2011-2014. De Algemene Ledenvergadering van 1 maart 2011 bevestigde hun mandaat, evenals het mandaat van Anne Mees (2011-2014).

Op de bestuursvergadering van 5 oktober 2011 gaf Hilde Van Ongevalle haar ontslag als voorzitter. Ze wordt opgevolgd door Tom Haeck.

In diezelfde bestuursvergadering werd Julie Aerts (Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur, 2012-2015) als vervangster van Jürgen Vanhoutte (CRKC, 2009-2012, die ontslag nam) aan-gesteld. De bevestiging van de mandaten zal gebeuren op de Algemene Ledenvergadering van 2012.

Julie Hendrickx nam als vertegenwoordiger van het secretariaat deel aan de vergaderingen van de sectie.

Vergaderingen

Data van de vergaderingen: 4 februari, 1 maart (ALV) en 5 okto-ber. Door onverwachte omstandigheden konden de geplande verga-deringen van 10 juni en van 15 december niet doorgaan.

Er waren gemiddeld 13 van de 18 bestuursleden aanwezig.

samenstelling WerkgroePen

WERKGROEP WETGEVING EN BELEID (WWB)• Samenstelling:BartDeKeyser(voorzitter),Hermionel’Amiral,

Tom Haeck, Bart Coppein, Helmoed Van Cauwenberge, Mariet Calsius, Hilde Van Ongevalle.

• Datumvandevergadering:22november

WERKGROEP LOKAAL OVERHEIDSARCHIEF (WLOA)• Samenstelling: Jan Anseeuw, Lieve Arnouts (voorzitter),

Ann Augustyn, Véronique Bonkoffsky, Johan Braet, Marika Ceunen, Hilde De Bruyne, Anke Dehuisser, Bart De Keyser, Carine Goossens, Tom Haeck, Glenn Hoens, Marie Juliette Marinus, Sabrina Ospazi, Bart Sas, Mieke Strauven, Peter Van Assche, Joris Vanderborght, Willy Van de Vijver, Hannes Vanhauwaert, Petra Vanhoutte, Isabelle Verheire (secretaris), Jochen Vermote, Dieter Viaene en Caroline Vleugels.

Werden lid: Ruth Versteyhe, Ellen De Broyer en Berber D’Haene. Nathalie Martens verving tijdelijk Anke Dehuisser

Nam ontslag: Jo Van Herreweghe• Datavandevergaderingen:21januari,18maart,24junien7

oktober.

SUBWERKGROEP SELECTIELIJST GEMEENTEN• Samenstelling:JanAnseeuw,AnnAugustyn,JohanBraet,

Anke Dehuisser, Carine Goossens, Sabrina Ospazi, Bart Sas, Joris Vanderborght, Johan Van Der Eycken, Petra Vanhoutte, Hilde Vansteenkiste, Roeland Verhaert (voorzitter), Isabelle Verheire (secretaris), Christophe Verheyden, Jochen Vermote.

Nam ontslag: Jo Van Herreweghe.• Datavandevergaderingen:27januari,25maart,20mei,26

juli, 7 september en 6 december.

SUBWERKGROEP SELECTIELIJST OCMW’S• Samenstelling:HildeDeBruyne,DavidGuilardian,TomHaeck,

Glenn Hoens, Annie Meiresonne, Peter Van Assche, Hannes Vanhauwaert, Johan Vannieuwenhuyse, Isabelle Verheire (secretaris).

Werden lid: Berber D’Haene, Hassan Ben Toutouh, Liesbeth Gios, Ruth Versteyhe.

• Datavandevergaderingen:28januarien3oktober.

SUBWERKGROEP SELECTIELIJST POLDERS EN WATERINGENDe subwerkgroep is in 2011 niet bijeengekomen.

SUBWERKGROEP MODELLASTENBOEK GEAUTOMATISEERD ARCHIEFBEHEERSSYSTEEM• Samenstelling:VéroniqueBonkoffsky,AnkeDehuisser,Carine

Goossens, Sabrina Ospazi, Joris Vanderborght, Jochen Vermote.

• Datavandevergaderingen:10januari,28maarten16decem-ber.

WERKGROEP BEDRIJFSARCHIEF (WBA)De Werkgroep kwam in 2011 niet samen.

Er was sprake van een fusie tussen de werkgroep Bedrijfsarchieven en de Werkgroep Privaatrechtelijk Archief, maar dat is vooralsnog bij een intentie gebleven.

WERKGROEP PRIVAATRECHTELIJK ARCHIEF (WPA)• Samenstelling:JulieAerts,MarioBaeck,RobBartholomees,

Tom Cobbaert, Gerd De Coster, Luc De Munck, Bart De Nil, Els Flour (secretaris), Carine Goossens, Tinne Lomez, Anne Mees, Annelies Nevejans, Patricia Quintens , Jan Stuyck (voorzitter), Stefan Van Lani, An Vandenberghe, Martijn Vandenbroucke, Michel Vermote, Koen Verstraeten.

• Datavandevergaderingen:28februarien16december.

24 | JaarVerslag 2011

Page 25: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

WERKGROEP AUTOMATISERING (WAU)• Samenstelling:FilipBoudrez(voorzitter),TomCobbaert,Paul

Drossens, Peter Heyrman, Marc Nelissen, Luc Schokkaert, Dries Vandaele, Matthias Vandermaesen (ontslag per 14/6), Willem Vanneste (secretaris), Isabelle Van Ongeval, Caroline Vleugels, Stephanie Waeyenbergh.

• Datavandevergaderingen:13januari,24maart,14juni,27september en 22 november.

samenstelling WerkgroePen

VAKGROEP JEUGDBIBLIOTHECARISSEN (VJB)• Samenstelling:LutBelaen,LeenDelaunoit,ErikaGebruers,

Rosa Godefroid, Simone Janssens, An Steppe, Ria Swinnen. (De leden nemen om beurt het voorzitterschap en het secre-

tariaat waar). Klaartje Brits en Suzy Castermans namen als vertegenwoor-

digers van het secretariaat deel aan de vergaderingen.• Datavandevergaderingen:2maart,31mei,25oktoberen13

december. Er waren gemiddeld 6 van de 7 bestuursleden aanwezig op

de vergaderingen.

VAKGROEP MUZIEKBIBLIOTHECARISSEN (VMB)• Samenstelling: Adrienne Bertels, Tom Bierens, Gunther

Closset, Tine Depypere, Linda Felix, Simonne Geukens, Sarah Hoebrechts, Pieter Keereman, Magda Kegels, Seppe Lenaerts (voorzitter), Bernard Moerman, Diane Nys, Martine Van Daele, Wis Van den Broeck, Chris Vandenbroucke.

Klaartje Brits en Suzy Castermans namen als vertegenwoor-digers van het secretariaat deel aan de vergaderingen.

• Datavandevergaderingen:10februari,17maart,5mei,23juni, 15 september en 17 november.

sectie openbare bibliotheken (ob)

samenstelling

Voorzitter: Carol Vanhoutte (OB Kortrijk, 2010-2013)Secretaris: Nathalie Verstrynge (OB Elsene, 2011-2014)

LEDENMireille Geerinck (OB Beveren, 2011-2014), Paul Gervoyse (OB Oostkamp, 2011-2014), Geert Puype (OB Menen, 2010-2013), Geert Ruebens (Luisterpunt, 2010-2013), Rik Van Daele (OB Sint-Niklaas, Gecoöpteerd lid), Edwin Van Troostenberghe (OB Middelkerke, 2009-2012), Hedwig Van den Bossche (OB Gent, 2011-2014), Antoon Verbeke (OB Ichtegem, 2011-2014), Miet Withofs (OB Hasselt, 2011-2014).

Klaartje Brits, Suzy Castermans en Bruno Vermeeren namen als vertegenwoordigers van het secretariaat deel aan de vergade-ringen van de sectie.

Vergaderingen

Data van de vergaderingen: 3 februari, 1 maart, 5 mei, 22 sep-tember en 17 november.

Er waren gemiddeld 6 van de 11 bestuursleden aanwezig.

JaarVerslag 2011 | 25

Page 26: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

sectie schoolbibliotheken

samenstelling

Voorzitter: Sissi Loostermans (Karel de Grote Hogeschool, 2010-2013)Secretaris: Stijn Meersseman (Arteveldehogeschool, 2011-2014)

LEDENPaul Buschmann (Hogeschool Gent, 2009-2012), Dirk Desaever (Plantijn Hogeschool, 2011-2014), Chris Goetschalckx (Artesis Hogeschool Antwerpen, 2011-2014), Nele Lekens, (Erasmushogeschool Brussel, 2009-2012, ontslag eind 2011), Myriam Lemmens (Provinciale Hogeschool Limburg, 2008-2011), Erika Meel (Hogeschool-Universiteit Brussel, 2011-2014), Dirk Smet (Lessius Mechelen, 2010-2013), Myriam Trippas (Katholieke Hogeschool Limburg, 2010-2013), Patrick Vandegehuchte (Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende, 2008-2011), Sofie Vandroemme (Hogeschool Gent, 2009-2012), Ben Verloy (Katholieke Hogeschool Kempen, 2011-2014).

Christine Michielsens (Lessius Antwerpen, 2010-2013) verliet de hogeschoolbibliotheeksector in juni 2011 en nam ontslag uit het bestuur. Nele Lekens verliet op 1 oktober de sector en nam niet langer deel aan de vergaderingen.

Klaartje Brits en Suzy Castermans namen als vertegenwoordi-gers van het secretariaat deel aan de vergaderingen.

Goedele Hollebosch (Hogeschool West-Vlaanderen), werd in de vergadering van 1 maart aangenomen als gecoöpteerd bestuurs-lid en neemt een formeel mandaat op van 2012-2015.

Vergaderingen

Data van de vergaderingen: 18 januari, 1 maart, 29 april, 20 juni, 18 oktober en 29 november.Er waren gemiddeld 11 leden aanwezig. De samenstelling van het bestuur veranderde een aantal keren (zie hoger).

samenstelling themagroePen

THEMAGROEP HANDELSWETENSCHAPPEN & BEDRIJFSKUNDEVoorzitter: Dirk DesaeverDatum van de vergadering: 20 januariEr waren 14 deelnemers.

THEMAGROEP INDUSTRIëLE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIEVoorzitter: Sissi LoostermansDatum van de vergadering: 14 januari Er waren 10 deelnemers.

THEMAGROEP ONDERWIJSVoorzitter: Nele BarbryDatum van de vergadering: 27 januariEr waren 17 deelnemers.

THEMAGROEP SOCIAAL-AGOGISCH WERKVoorzitter: Ivan DeryckeData van de vergaderingen: 4 februari, 25 novemberEr waren respectievelijk 12 en 7 deelnemers.

THEMAGROEP VERPLEEGKUNDEVoorzitter: Marleen BatsDatum van de vergadering: 23 juni 2011Er waren 14 deelnemers.

sectie Wetenschappelijke en documentaire informatie

samenstelling

Voorzitter: Patrick Vanouplines (VUB-Universiteitsbibliotheek, 2010-2013)Secretaris: Tom Cocquyt (Parlementair Informatiecentrum Vlaams Parlement, 2010-2013)

Katrien Bergé (FUNDP Namur, 2011-2013), Simone De Landtsheer (Lessius Hogeschool Antwerpen, 2010-2013), Ann De Meulemeester (Biomedische Bibliotheek Universiteit Gent, 2009-2012), Bart Goossens (INBO, 2011-2014), Imke Hansen (Koninklijke Bibliotheek van België, 2009-2012), Claudine Huyghe (SERV, 2010-2013), Veerle Kerstens (K.U.Leuven / LIBIS, 2010-2013), Laurent Meese (Antarctic Biodiversity Information Facility, 2011-2013), Paul Nieuwenhuysen (VUB-Universiteitsbibliotheek, 2010-2013), Jo Rademakers (K.U.Leuven / LIBIS, 2010-2013), Veronique Rega (Universiteit Antwerpen, 2009-2011), An Renard (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, 2010-2013), Martin Van Droogenbroeck (Koninklijke Bibliotheek van België, 2009-2012), Inge Van Nieuwerburgh (Universiteit Gent, Universiteitsbibliotheek, 2010-2013), Hilde Van Nijen (Vlaamse Overheid, Informatie en Documentatie, 2010-2013), Rik Van Nuffel (Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid, 2010-2013), Marc Van de Bergh (Belgische Vereniging voor documentatie, vertegenwoordiger ABD-BVD), Peter Van den Broeck (Bibliotheekschool Gent, 2010-2013), Hilde Vanoverbeke (Hogeschool Gent, 2010-2013), Dominique Vanpée (ABD-BVD, vertegenwoordiger ABD-BVD).

Klaartje Brits, Suzy Castermans en Bruno Vermeeren namen als vertegenwoordigers van het secretariaat deel aan de vergade-ringen van de sectie.

Vergaderingen

Data van de vergaderingen: 1 maart, 12 mei, 11 oktober, 5 decem-ber.Er waren gemiddeld 9 van de 21 bestuursleden aanwezig.

26 | JaarVerslag 2011

Page 27: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

commissie overleg kunstbibliotheken Vlaanderen

samenstelling

Voorzitter: Johan Eeckeloo (Koninklijk Conservatorium Brussel, 2010-2011)Secretaris: Dieter Suls (ModeMuseum Provincie Antwerpen 2010-2011)

LEDENSofie De Caigny (Centrum Vlaamse Architectuurarchieven, 2009-2011), Ingrid De Pourcq (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, 2009-2011), Ingrid Goddeeris (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België 2009-2011), An Labis (Zilvermuseum Sterckshof, 2010-2011), Dries Moreels (BAM, 2009-2011), Emmanuel Sproelants (Brussels Philharmonic, 2010-2011), Ute Staes (Rubenianum, 2009-2011), Johan Vermariën (Openluchtmuseum Middelheim, 2010-2011)

Julie Hendrickx nam als vertegenwoordiger van het secretariaat deel aan de vergaderingen van de commissie.

Vergaderingen

Data van de vergaderingen: 1 maart en 17 november.

overlegplatform erfgoedbibliotheken Vlaanderen

Het overlegplatform heeft geen formeel bestuur. De VVBAD en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek hebben afgesproken om samen jaarlijks minstens één overlegmoment voor erfgoed-bibliotheken te organiseren. An Renard (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience) zetelt namens de erfgoedbibliotheken in de Raad van Bestuur van de VVBAD. Bruno Vermeeren zetelt namens de vereniging in de Raad van Bestuur van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.

Datum Studiedag Organisatie

aantal deelne-

mersAHD OB SB WDI Andere score

13, 20 & 27-01 & 03-02

Taaltraining Frans VVBAD

10 6 1 3 8,7

18-02 Werken aan meerwaarde in een veranderende omgeving VVBAD

44 1 22 10 11 7,0

01-03 Algemene ledenvergadering VVBAD

100 15 14 20 17 34

17, 24 & 31-03 & 07-04

Taaltraining Engels VVBAD

17 4 8 5 8,8

21-04 De Staat van het Boek Boekenoverleg & VVBAD

28-04 Digitaliseren van archief VVBAD

62 27 2 6 6 21 8,1

24-05 Beeld in de bib?! VVBAD

61 4 37 5 15 7,5

30-06 Sociale media voor beginners - interne vorming VVBAD

17 3 2 5 7 7,9

14-09 Wetenschappelijke informatievoorziening 2012-2020. VVBAD

44 10 26 8

15 & 16-09 Informatie aan Zee VVBAD

1482 165 490 150 219 458 8,2

05-10 Tweede overlegplatform voor erfgoedbibliotheken VEB & VVBAD

24-10 Een e-bib voor de kunsten VVBAD

73 1 14 8 39 8,4

22-11 BRUGGEn tussen kind en bib: van Cabrio, zevensprong en andere kunsten VVBAD

34 32 2 8,2

activiteiten

JaarVerslag 2011 | 27

Page 28: 2011 bibliotheek, archief & documentatie · 2017-09-04 · Johan Vannieuwenhuyse, VVbad-voorzitter De vernieuwde communicatiestrategie is volledig uitgerold: de eerste negen nummers

Statiestraat 179, 2600 Berchem (Antwerpen)T +32 3 281 44 57

[email protected]