2010 VEBON - elektronische volgsystemen

22
Volgsystemen

description

Volgsystemen VEBON, sectie Mobiele Beveiliging Postbus 190 2700 AD ZOETERMEER Telefoon 088 - 400 84 00 Telefax 088 - 400 84 51 E-mail [email protected] Website www.vebon.org 3 Vo l g s y s t e m e n 4

Transcript of 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

Page 1: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

Vo

lg

sy

st

em

en

V o l g s y s t e m e n

Page 2: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

3

Alles wat u moet weten van een elektronisch volgsysteem

VEBON, sectie Mobiele BeveiligingPostbus 1902700 AD ZOETERMEERTelefoon 088 - 400 84 00Telefax 088 - 400 84 51E-mail [email protected] www.vebon.org

Page 3: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

4

Vo

lgs

ys

tem

en

Page 4: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

Vo

lgs

ys

tem

en

5

Inhoudsopgave

1 Inleiding 7

2 Een volgsysteem, wat is het? 92.1 Wat is een volgsysteem? 92.2 Alarmklassen 92.3 De keten 132.4 Samenvatting 14

3 Een volgsysteem, hoe werkt het? 153.1 Hoe te handelen bij vermissing object? 153.2 Samenvatting 17

4 De waarborg van de kwaliteit, continuïteit en 18 betrouwbaarheid van de dienstverlening4.1 Keurmerk Mobiele Beveiliging 184.2 Herkenning Keurmerk 18

5 Een volgsysteem, waar moet u aan denken? 19

6 Belangrijke organisaties 20

7 Definities 21

Page 5: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

6

Vo

lgs

ys

tem

en

Page 6: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

Vo

lgs

ys

tem

en

7

1 Inleiding

U heeft een auto, vaartuig, vrachtwagen of container (kortom een object) of u staat op het punt een object aan te schaffen en u wenst dit object - al dan niet op verzoek van de verzekerings- maatschappij - met een volgsysteem te beveiligen.

In deze brochure vindt u uitleg over elektronische volgsystemen en wordt u, als (toekomstig) gebruiker, geïnformeerd over datgene wat u moet weten om optimaal gebruik van het volgsysteem te kunnen maken.

Page 7: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

8

Vo

lgs

ys

tem

en

Page 8: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

Vo

lgs

ys

tem

en

9

2 Een volgsysteem, wat is het?

2.1 Wat is een volgsysteem?

Tracking en TracingEen elektronisch volgsysteem werkt op basis van GPS (Global Positioning System) en GSM (Global System for Mobile communications) gecombineerd in een zeer geavanceerd apparaat. Dit apparaat is aangesloten op een door het Ministerie van Justitie erkende Particuliere AlarmCentrale (PAC), die in geval van vermissing het object met daarin het volgsysteem lokaliseert. In nauwe samenwerking met politiediensten en particuliere recherchebureaus wordt het object dan zo snel mogelijk terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar.

Het volgsysteem in het voertuig wordt automatisch in werking gezet bij een signaal van het volgsysteem of door de inbraak-beveiliging. Ook kan het zijn dat de PAC het object oproept op verzoek van de eigenaar.

Door middel van deze techniek wordt de kans dat het vermiste voertuig wordt teruggevonden aanzienlijk verhoogd. In de praktijk blijkt dat de kans op het terugvinden van het voertuig nagenoeg 100% is. Garanties zijn echter niet te geven! De werking van het systeem is namelijk afhankelijk van diverse factoren. Informeer hiernaar bij uw verkoper, dealer of Service Provider die u alle details kan vertellen.

2.2 Alarmklassen

Bij duurdere objecten kan de verzekeraar eisen dat het object is voorzien van een autoalarm. Ingeval van motorvoertuigen dient een alarm dan te voldoen aan de eisen van het VbV (Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit). Ieder motorvoertuigdat volgens de eisen is ingebouwd met een VbV goedgekeurd systeem kan voorzien worden van een officieel SCM-certificaat.Hiermee kunt u bij diefstal aantonen dat u heeft voldaan aan de gestelde normen en voorschriften. De eisen kunnen per verzekeringsmaatschappij verschillen. Wij verwijzen u voor informatie over de exacte eisen dan ook graag naar uw verzekeringsmaatschappij.

Page 9: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

10

Vo

lgs

ys

tem

en

Een gecertificeerd klasse 4 of 5 systeem is altijd een combinatie van een klasse 1, 2 of 3 systeem en een volgsysteem.

Het verschil tussen klasse 4 en 5 is dat bij een klasse 5 systeem het voertuigvolgsysteem wordt geactiveerd als het inbraakalarm afgaat. Bij een klasse 4 systeem is dat niet het geval. Het voertuigvolgsysteem wordt bij klasse 4 systemen geactiveerd door beweging, stroomonderbreking of na een (diefstal)melding van de eigenaar.

Hieronder vindt u een specificatie van de verschillende beveiligingsklassen voor de voertuigen: personenauto’s, lichte en zware bedrijfsvoertuigen.

PersonenwagensKlasse 1 - StartonderbrekerElektrisch systeem met ten minste een dubbele automatisch inschakelende blokkering. Deze tweevoudige blokkering bevat een onderbreking van de startmotor en een andere, extra blokkering, meestal op de brandstofvoorziening. Het systeem bevat geen detectie en geen alarmering. Bij voertuigen die af-fabriek al zijn voorzien van een goedgekeurde startblokkering werkt deze op het motormanagement.

Klasse 2 - AlarmsysteemKlasse 1 plus inbraakdetectie en alarmering (sirene).

Klasse 3 - AlarmsysteemKlasse 2 aangevuld met een sabotagesignalering en hellingsdetectie. De sirene die voor de akoestische signalering zorgt, bevat een ingebouwde noodstroomvoorziening. De verbinding tussen de centrale en de sirene vindt plaats via een gecodeerd signaal. Als de draad tussen de sirene en de centrale wordt doorgeknipt, zal de sirene afgaan op de noodstroomvoorziening.

Klasse 4 - Voertuig volgsysteem Klasse 1, 2 of 3 systeem met een zelfstandig voertuigvolgsysteem. Deze wordt geactiveerd door een beweging, stroomonderbreking of na een (diefstal)melding van de eigenaar*.

Klasse 5 - Voertuig volgsysteem Klasse 1 en 3 gekoppeld aan een voertuigvolgsysteem. Deze wordt ook geactiveerd als het alarm afgaat*.

*De diefstal en inbraakmeldingen afkomstig van goedgekeurde systemen worden

uitsluitend behandeld door erkende meldkamers (PAC’s).

Dit zijn dezelfde meldkamers die alarmmeldingen afhandelen voor onder meer

woonhuisbeveiliging. Alleen deze meldkamers zijn bevoegd om alarmmeldingen

door te geven aan de politie. Meer informatie over de PAC en de

meldingsprocedure vindt u verderop in deze brochure.

Page 10: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

Vo

lgs

ys

tem

en

11

VrachtwagensKlasse B1Automatisch ingeschakelde 5 minuten sabotagebestendige blokkering op de motor en startmotor.

Klasse B2Klasse B1 plus volledig alarm (omtrek, sirene en kanteldetectie).

Klasse B3Automatisch ingeschakelde 15 minuten sabotagebestendige blokkering op de motor, startmotor en volledig alarm (omtrek, sirene en kanteldetectie).

Klasse B4Klasse B1, B2 of B3 met een zelfstandig voertuigvolgsysteem.

Klasse B5Klasse B2 / B3 gekoppeld aan voertuigvolgsysteem.

Basisbeveiliging Het beveiligen van een voertuig met een volgsysteem heeft alleen zin indien het voertuig voorzien is van een startblokkering. Daarmee blijft de diefstal van het voertuig moeilijk en kan het aantal diefstalmeldingen beperkt blijven. De keuze is dan ook dat voor het verstrekken van een volgsysteemcertificaat de aanwezigheid van een VbV goedgekeurde startblokkering conform klasse 1 of hoger vereist is.

Page 11: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

12

Vo

lgs

ys

tem

en

Page 12: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

Vo

lgs

ys

tem

en

13

2.3 De keten

De PACHet belangrijkste punt van een volgsysteem is, naast een adequate plaatsbepaling en een betrouwbare melding, de afhandeling van de melding door de politie. Om dit te garanderen, is ervoor gekozen alle alarmmeldingen te laten lopen via een officiële gecertificeerde meldkamer Particuliere AlarmCentrale (de PAC).

Het volgsysteem is daarom aangesloten op een PAC, die in geval van vermissing de signalen ontvangt van het object, vervolgens de verificatie van de melding verzorgt en indien er sprake is van onrechtmatig gebruik de politiemeldkamer een verzoek om opsporing doorgeeft.

De PAC dient dan ook over actuele gegevens te beschikken van zowel het object als van de contactpersoon. U kiest zelf een contactpersoon die het vaste aanspreekpunt is voor zowel PAC als politie. U kunt zelf als contactpersoon optreden of iemand machtigen om namens u op te treden. Het is belangrijk dat u beschikt over een unieke identificatiecode en de telefoonnummers waarop u de PAC kunt bereiken. Deze informatie treft u aan in het welkomstpakket van de Service Provider, zodra de overeenkomst is gesloten en de aansluiting op de PAC is gerealiseerd. In de meeste gevallen wordt de overeenkomst met de PAC niet rechtstreeks gesloten maar als dienst opgenomen in de overeenkomst met de Service Provider.

Page 13: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

14

Vo

lgs

ys

tem

en

2.4 Samenvatting

• Het volgsysteem dient aangesloten te zijn op een PAC, waarvoor een erkenning is afgegeven door het Ministerie van Justitie. Zie voor een overzicht van PAC’s: www.gekeurdenveilig.nl. U vindt het overzicht als u kiest voor zoeken naar installateur of andere serviceverlener en vervolgens onder schema BORG Particulier AlarmCentrale selecteert.

• Zorg er voor dat de PAC over uw actuele (contact)gegevens beschikt, zodat in geval van calamiteiten de juiste persoon kan worden benaderd.

• Zorg voor een overeenkomst met de Service Provider, deze is van essentieel belang voor de werking van het volgsysteem.

De Service ProviderHet volgsysteem maakt gebruik van GSM om gegevens tussen de meldkamer en het object uit te wisselen. De uitwisseling van deze gegevens verloopt via een Service Provider. Hiervoor is een speciaal dienstenpakket beschikbaar dat volledig is afgestemd op het volgsysteem. Het dienstenpakket bestaat onder andere uit: communicatiediensten, een overeenkomst met een PAC en een opsporingsdienst. De Service Provider voorziet het volgsysteem van het totaalpakket aan benodigde diensten. En de Service Provider is daarnaast uw aanspreekpunt betreffende alle aspecten rondom het systeem zelf. De overeenkomst met de Service Provider omvat verder alle relevante diensten, waardoor u als klant geen losse overeenkomsten met de betrokken partijen hoeft af te sluiten.

Particulier OnderzoeksbureauOptioneel is de dienstverlening door een particulier onderzoeksbureau. Een dienst die gespecialiseerd is in de opsporing van voer- en vaartuigen, kan direct na de ontvangst van een geverifieerde diefstalmelding, zowel in binnen- als buitenland, de benodigde maatregelen ten behoeve van de opsporing nemen.

Page 14: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

Vo

lgs

ys

tem

en

15

3 Een volgsysteem, hoe werkt het?

3.1 Hoe te handelen bij vermissing van het object?

De constatering van een vermissing kan op twee manieren tot stand komen, te weten: 1. het volgsysteem geeft een melding, of 2. u constateert zelf dat het object is vermist.

Ad 1. Het volgsysteem genereert een melding. Dit kan bijvoorbeeld doordat het inbraakalarm is afgegaan of omdat de stroom-voorziening wordt onderbroken. In dit geval zal de PAC een melding ontvangen en conform het politieprotocol de contactpersoon benaderen. De contactpersoon dient zelf te inventariseren of het hier een misverstand of een daadwerkelijke vermissing betreft.

Ad 2.Het kan ook dat u zelf constateert dat het object wordt vermist. De (auto)sleutel kan zijn ontvreemd of de dief heeft het object kunnen verplaatsen zonder sleutel. In dit geval inventariseert u zelf eerst of het geen misverstand betreft. Zo niet, dan neemt u contact op met uw PAC en geeft aan dat uw object vermist is. De PAC gaat aan het werk. Uiteraard dient u ook aangifte te doen bij de lokale politie, zodat zij dit kunnen verwerken in hun systeem.

De PAC coördineert de opsporingNadat u de PAC heeft ingelicht en parallel daaraan aangifte van vermissing bij de politie doet, zal de PAC in samenwerking met de politie en erkende opsporingsdiensten, de verdere opsporing verzorgen. Zodra het object is veiliggesteld, zal overlegd worden wanneer en op welke wijze het object aan u wordt overgedragen.

Interventie door politiedienstenDe politie zal alleen door de PAC worden ingelicht wanneer de PAC een juiste locatie heeft bepaald. Is het bepalen van een juiste locatie niet direct mogelijk, dan zal in samenwerking met de Service Provider getracht worden een juiste locatie te verkrijgen. Daarna zal alsnog de politie worden ingelicht door de PAC.

Page 15: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

16

Vo

lgs

ys

tem

en

De PAC zal na de vermissing de locatie van het object NIET aan de eigenaar communiceren. De reden hiervoor is dat indien de eigenaar zich naar het object zou begeven, er gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan. Bovendien worden politiediensten mogelijk gehinderd bij het uitoefenen van hun werk. Daarnaast zal de eventuele aansprakelijkheid van ontstane schade bij de eigenaar kunnen worden neergelegd.

Vanuit het buitenlandHet kan ook voorkomen dat uw object in het buitenland wordt ontvreemd. In dit geval dient u nog steeds uw (Nederlandse) PAC te bellen en vervolgens aangifte te doen bij de lokale (buitenlandse) politie. De PAC zal bij vermissing in het buitenland geen contact opnemen met de Nederlandse politie, maar gebruik maken van Europees erkende netwerken en instanties. Zorg in dit geval wel dat u doorgeeft op welke nummers u in het buitenland te bereiken bent, zodat de betrokken partijen u desgewenst kunnen benaderen.

Page 16: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

Vo

lgs

ys

tem

en

17

Optioneel is de repatriëring van uw voertuig. Deze dienstverlening kan door een particuliere opsporingsdienst worden verzorgd. Omdat de repatriëring doorgaans door de verzekeraar zal worden vergoed, gebeurt dit veelal in overleg met de verzekeraar. Dit betreft een bijzondere expertise, daar de procedures voor vrijgave sterk per land kunnen verschillen. De kosten voor de repatriëring zullen afzonderlijk in rekening worden gebracht.

Belangrijk!

De bovenstaande punten omschrijven een globale werkwijze hoe te handelen

in geval van vermissing. Echter, dit kan bij de verschillende aanbieders op enkele

punten verschillen. Raadpleeg hiervoor de verstrekte informatie afkomstig van

uw Service Provider.

3.2 Samenvatting

• Voordat u de vermissing bij de PAC bevestigt, dient u zorgvuldig na te gaan of het geen misverstand betreft.

• Zorg dat u zich bij de PAC telefonisch kunt legitimeren aan de hand van de door uw Service Provider verstrekte unieke identificatiecode.

• Nadat u de PAC heeft ingelicht van de vermissing dient u aangifte te doen bij de lokale politie.

• Begeeft u zich onder geen beding naar de locatie van het vermiste object en laat de repatriëring over aan de opsporingsdiensten.

• Indien het object in het buitenland wordt vermist, hanteert u dezelfde procedure als in Nederland. Vergeet u in dat geval niet een nummer door te geven waarop u op dat moment bereikbaar bent.

• Raadpleeg altijd de procedure zoals het informatiepakket van de Service Provider u voorschrijft.

Page 17: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

18

Vo

lgs

ys

tem

en

4 D e w aarborg van de kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid van de dienstverlening

4.1 Keurmerk Mobiele Beveiliging

Als gebruiker van een volgsysteem wilt u graag kunnen vertrouwen op het aan u geleverde product en de daaraan gekoppelde diensten. Naast de (technische) voorschriften voor de apparatuur in het object bestonden er voorheen echter uitsluitend (wettelijke) voorschriften voor de PAC. Voor de specifieke toepassing in de keten van mobiele beveiliging bestonden geen voorschriften.

Sinds 2008 is hierin verandering gekomen met de komst van het ‘Keurmerk Mobiele Beveiliging’. Dit keurmerk wordt uitgegeven onder auspiciën van VEBON en regelt dat er geen schakels ontbreken in de keten. Dit keurmerk staat borg voor een correct uitgevoerde dienstverlening van uw Service Provider en dan voornamelijk op de deelgebieden kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid. Tot de eisen behoort tevens dat het object is voorzien van een SCM-certificaat en dat de PAC is gecertificeerd onder de geldende certificatieregeling PAC-2005. Het Keurmerk Mobiele Beveiliging is geen vervanging voor het SCM-certificaat.

Door het keurmerk hebben gebruikers inzage in de aangeboden dienstverlening en aan welke normen deze dienstverlening voldoet.

Indien uw Service Provider is gecertificeerd volgens dit keurmerk, treft u het keurmerk op alle documenten van uw Service Provider aan.

4.2 Herkenning keurmerk

Het keurmerk ziet er als volgt uit:

De integrale tekst van het certificatieschema is te downloaden via http://www.vebon.org/#pagina=1084

Page 18: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

Vo

lgs

ys

tem

en

19

5 Een volgsysteem, waar moet u aan denken?

De belangrijkste punten uit de brochure nogmaals in vogelvlucht.

Start:• Sluit een overeenkomst met een PAC en/of Service Provider• Wijs een contactpersoon aan

Bij vermissing:• Verifieer altijd of het om onrechtmatig gebruik gaat • Ingeval u zelf vermissing van het object constateert, meldt dit aan uw PAC• Zorg dat u uw unieke identificatie-code bij de hand heeft• Doe naast de melding aan de PAC tevens aangifte bij de lokale politie • Volg altijd de procedure zoals voorgeschreven door uw Service Provider

Niet doen:• Zelf het object lokaliseren

Page 19: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

20

Vo

lgs

ys

tem

en

6 Belangrijke organisaties

AVc - Stichting Aanpak VoertuigcriminaliteitPostbus 2003870 CE HOEVElAKENTelefoon 088 - 554 32 00Telefax 088 - 554 32 79E-mail [email protected] Website www.stavc.nl

Kiwa N.V.Postbus 702280 AB RIJSWIJK Telefoon 070 - 414 44 00Telefax 070 - 414 44 20E-mail [email protected] www.kiwa.nl

VbV - Stichting Verzekeringsbureau VoertuigcriminaliteitPostbus 217300 AA APElDOORNTelefoon 055 - 527 05 05Telefax 055 - 522 67 66E-mail [email protected] www.stichtingvbv.nl

VEBON - Vereniging van BeveiligingsOndernemingen in NederlandPostbus 1902700 AD ZOETERMEERTelefoon 088 - 400 84 00Telefax 088 - 400 84 51E-mail [email protected] www.vebon.org

SSQ - Safety Security & Quality Postbus 1902700 AD ZOETERMEERTelefoon 079 - 353 12 67Telefax 079 - 353 13 65E-mail [email protected] www.ssq.nu

SCM Certificatie B.V.Postbus 3932900 AJ CAPEllE A/D IJSSElTelefoon 010 - 284 34 00Telefax 010 - 284 34 10E-mail [email protected] www.scm.nl

Page 20: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

Vo

lgs

ys

tem

en

21

7 Definities

ContactpersoonDe eigenaar of gebruiker die in geval van calamiteiten bevoegd is bevestiging van een vermissing te geven aan de PAC en opdracht te geven het object te volgen.

Elektronisch volgsysteemEen geïntegreerd systeem dat het mogelijk maakt vanuit een alarmcentrale en door middel van GPS en GSM een vermist object te traceren.

GPSGlobal Positioning System

GSMGlobal System for Mobile Communications

ObjectAlle goederen die uitgerust kunnen zijn met een volgsysteem, zoals voer- en vaartuigen, maar ook containers, e.d.

PACEen Particuliere AlarmCentrale waar alarmsignalen binnenkomen van elektronische alarmsystemen. De PAC zorgt er voor dat op een binnenkomen alarmsignaal adequaat actie wordt genomen. Indien een alarmcentrale onder deze definitie valt, heeft deze op grond van de wet PBR een vergunning van de Minister van Justitie. Een voorwaarde voor het verlenen van deze vergunning is dat de Particuliere AlarmCentrale kan aantonen dat het gecertificeerd is op grond van de criteria uit de certificatieregeling PAC 2005.

Particuliere opsporingsdienstEen Particuliere AlarmCentrale waar alarmsignalen binnenkomen van elektronische alarmsystemen. De PAC zorgt er voor dat op een binnenkomen alarmsignaal adequaat actie wordt genomen. Indien een alarmcentrale onder deze definitie valt, heeft deze op grond van de wet PBR een vergunning van de Minister van Justitie. Een voorwaarde voor het verlenen van deze vergunning is dat de Particuliere AlarmCentrale kan aantonen dat het gecertificeerd is op grond van de criteria uit de certificatieregeling PAC 2005.

Service providerEen organisatie of persoon die een netwerk beheert en via dit netwerk diensten levert aan klanten.

Page 21: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

22

Vo

lgs

ys

tem

en

© Vereniging van BeveiligingsOndernemingen in Nederland, VEBON 2010

Page 22: 2010 VEBON - elektronische volgsystemen

De vereniging VEBON De Vereniging van BeveiligingsOndernemingen in Nederland (VEBON) is een ondernemingsorganisatie voornamelijk gericht op preventie en repressie van brand en het voorkomen van inbraak en overval.

VEBON sectie Mobiele BeveiligingDe bedrijven die lid zijn van de sectie Mobiele Beveiliging van VEBON zijn voornamelijk grote en middelgrote leveranciers van volgsystemen in Nederland. Hun systemen zijn door het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) goedgekeurd voor de beveiligingsklassen 4 en 5. Een uitgebreid netwerk van inbouwspecialisten is opgeleid om volgsystemen te monteren.

Waar vindt u de leden van de VEBON sectie Mobiele Beveiliging?Ga naar www.vebon.org en selecteer onder ‘Branche-overzicht‘ de sectie Mobiele Beveiliging. Hier vindt u de bedrijven met hun specifieke werkwijzen en oplossingen. VEBON-leden staan voor hun producten en zijn daar op aan te spreken.

VEBON, s ectie M obiele Beveiliging Postbus 190 2700 AD ZOETER MEER Telefoon 088 - 400 84 00Telefax 088 - 400 84 51E-mail [email protected] Website www.vebon.org

Vo

lg

sy

st

em

en