2010 Jaarverslag MMC Leuven

32
Jaarverslag 2010 Minder Mobielen Centrale Leuven Afdeling van Leuven-Hageland Mobiel VZW

description

2010 Jaarverslag MMC Leuven

Transcript of 2010 Jaarverslag MMC Leuven

Page 1: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

Jaarverslag 2010

Minder Mobielen Centrale

LeuvenAfdeling van Leuven-Hageland Mobiel VZW

Page 2: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

MINDER MOBIELEN CENTRALE LEUVENJaarverslag werkingsjaar 2010

1. Voorwoord.........................................................................3

2. Inleiding.............................................................................5

3. MMC en zijn "Odyssee"....................................................7

4.Vrijwilligers......................................................................13

5. Cliënten............................................................................13

6. Ritten................................................................................14

7. Stuurgroep........................................................................20

8. Activiteiten.......................................................................20

9. Lopende projecten............................................................20

10. Tot slot...........................................................................22

11. Steekkaart en grafieken cijfergegevens 2010................23

BIJLAGEN

Informatie brochure cliëntenInformatie brochure vrijwilligersPoster werving chauffeurs

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 2

Page 3: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 3

Page 4: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

MINDER MOBIELEN CENTRALE LEUVEN

Jaarverslag werkingsjaar 2010

1. Voorwoord

MMC LEUVEN = 100 % VRIJWILLIGERS

De Minder Mobielen Centrale Leuven wil door de inzet van vrijwillige dispatchers en chauffeurs een antwoord bieden op de mobiliteitsarmoede van minderbedeelden in onze samenleving. Mobiliteitsarmoede en armoede gaan vaak samen.

Armoede?!

Europa definieert armoede als volgt: de armoededrempel is 60% van de mediaan van het beschikbaar inkomen op individueel vlak. Dit is na belastingen. Voor een alleenstaande Belg is die armoedegrens begin 2011 vastgelegd op 11.588 euro per jaar of 966 euro per maand. Voor een gezin met twee kinderen is dat 2.090 euro per maand (of 966 euro x 2.1). Dus als je minder inkomen hebt dan voorgaande bedragen dan ben je ARM. In België zijn er niet minder dan 14.6 % armen. Enkele vergelijkingen:Tsjechië = 8.6 %Slovenië = 11.3 %Verenigd Koninkrijk = 17.3 %(Info Standaard 04/02/2011)

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 4

Page 5: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

Onze huidige mobiliteit is sterk autogericht. 62% van het totale aantal verplaatsingen gebeurt per auto waaronder 53 % autoverplaatsingen korter zijn dan 5 km en 26 % korter zijn dan 1 km. (Info Mobiel 21 VZW).

Steeds meer groepen hebben minder kansen om zich te verplaatsen.

Senioren vormen een risicogroep, in het bijzonder senioren vanaf 70 jaar. Bij gebrek aan mobiliteit komen oudere senioren steeds meer in een sociaal isolement. Ze worden sneller eenzaam dan senioren die zich zelfstandig kunnen verplaatsen.

Het bieden van mobiliteit is een sluitsteen in de ambulante zorgverlening die mensen uit het isolement houdt omdat het hen de mogelijkheid biedt om een sociaal netwerk op te bouwen en te onderhouden. Alle initiatieven als thuiszorg, begeleid wonen, zelfstandig wonen enz. hebben minder kans op slagen als de pijler Mobiliteit niet verzorgd wordt.

Onze Minder Mobielen Centrale Leuven is daarom een belangrijk steunpunt in het zorglandschap. De vrijwillige medewerkers leveren vanuit een eigen engagement een waardevolle bijdrage in de uitbouw van een zorgzame samenleving. Het vrijwillige engagement van de medewerkers van de Minder Mobielen Centrale staat niet haaks op de professionele zorgverlening maar is er een volwaardige aanvulling van.

Het is altijd weer goed om te zien hoe mensen zich vrijwillig en volledig belangeloos inzetten. Als Leuvense Minder Mobielen Centrale zijn we dan ook behoorlijk trots op onze vrijwilligers.

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 5

Page 6: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

2. Inleiding

De MMC is ontstaan uit Taxistop.De MMC is ontstaan uit Taxistop.

Taxistop kende het mobiliteitsprobleem van de minder mobiele personen. Vrijwilligersvervoer was hiervoor een oplossing. Daarom werd er contact opgenomen met het toenmalige Ministerie van Verkeer toen onder de bevoegdheid van minister Herman de Croo. Het vrijwilligersvervoer viel buiten het besluit van het bezoldigd vervoer, zoals taxi’ s en ambulances, en de MMC kon functioneren zonder bijkomende licenties.

Als experiment werd in 1981 een Minder Mobielen Centrale opgericht in Emblem, een deelgemeente van de gemeente Rumst.

Evolutie Op 10 mei 1982 werden de eerste 5 MMC’s opgericht in Gent, Aalst, Lommel, Peer en Vosselaar.

De echte groei is er gekomen sinds 1990, waarbij er jaarlijks ongeveer 15 tot 20 nieuwe centrales bijkwamen. In oktober 1995 werd de 100ste MMC ingehuldigd.Eind december 2009 waren er 227.

Historiek van de MMC in Leuven In 1969 werd het vervoer van mensen met verplaatsingsproblemen binnen het CMW Leuven verzorgd door Teledienst-vrijwilligers. Omstreeks 1979 werd het vrijwilligersvervoer overgedragen aan de vzw Vilsor. Deze organisatie werd na enkele jaren opgedoekt.

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 6

MMCLeuven

DAV Leuven – Hageland

StadsbusLeuven

Leuven-Hageland Mobiel vzw

De stad Leuven ODAV Taxistop

Page 7: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

In het najaar van 1982 beslisten 9 licentiestudenten Pedagogiek van de KUL, in het kader van een project sociale actie, een Minder Mobielen Centrale op te richten.Deze MMC is één van de regionale initiatieven van het Centrum voor Positieve Aanwending (CPA) waarvan Taxistop het meest gekend is.

De Minder Mobielen Centrale kon op 13 december 1982 in de gebouwen van de Katholieke Vereniging voor Gehandicapten (KVG) van start gaan.

De Minder Mobielen Centrale werd in 1987 opgenomen binnen de Teledienst-werking van het Centrum voor Maatschappelijk Werk (CMW). Dat zorgde ervoor dat MMC kon beschikken over een vast secretariaat en een halftijdse professionele medewerker om de vrijwilligers te ondersteunen.

In 1988 kende MMC een enorme stijging van het aantal cliënten en dus ook van het aantal ritten.

In juni 2003 verhuisde de Minder Mobielen Centrale Leuven naar zijn nieuw adres in de Vanden Tymplestraat 33 te Leuven. Vanaf dat moment werd de Minder Mobielen Centrale Leuven opgenomen in een samenwerkingsverband tussen drie Leuvense vervoerdiensten: met name, de MMC Leuven, de Dienst Aangepast Vervoer Leuven-Hageland en de Leuvense Stadsbus. De algemene coördinatie werd opgenomen door Leuven-Hageland Mobiel VZW. Vanaf dat moment nam de Minder Mobielen Centrale afscheid van het Centrum Algemeen Welzijnswerk in wiens werking ze tot dan ingebed was. De nieuwe samenwerking werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Stad Leuven. Vanaf dat moment is er een nauwe samenwerking blijven bestaan tussen de dienst welzijn van de stad en Leuven-Hageland Mobiel VZW.In juni 2008 is de samenwerking tussen de drie diensten 4 jaar oud. Dankzij de inzet van de vrijwilligers en de stuurgroep heeft de Minder Mobielen Centrale een eigen plaats verworven binnen de samenwerking.

De Minder Mobielen Centrale vierde in 1992 zijn 10de verjaardag, in 2002 zijn 20 jarige bestaan en in 2008 werd het 25 ste jaar bekroond met een viering in het Stadhuis van Leuven.

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 7

Page 8: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

3. MMC en zijn ”Odyssee".

In 2007 moest de toenmalige coördinator forfait geven wegens gezondheidsredenen. Haar opvolgster overleed plots twee maanden nadat ze in functie trad. Half januari 2008 werd een nieuwe vrijwillige coördinator aangetrokken, Marc D.

Tijdens de opleidingsperiode stelde hij zijn “goals and objectives” op voor het lopende jaar. Deze werden voorgesteld aan de raad van bestuur Leuven-Hageland Mobiel VZW, de stuurgroep, dispatchers- en chauffeursteam.

De eerste maanden werd veel tijd gestopt in het standaardiseren van alle werkdocumenten, procedures, en dit vooral in aanloop tot de installatie en gebruik van de MMC software (MMC-T) die door Taxistop ter beschikking wordt gesteld. Het is een booking software. Daar er geen pc’s ter beschikking waren werden er in de loop van het jaar twee oude pc’s geïnstalleerd.Een opleidingsplan voor de dispatchers werd opgesteld en de bedoeling was om per 1 september 2008 te starten met het boeken van de ritten op pc.

Echter in de maanden juli en augustus van 2008 “verloren” we drie van de vier dispatchers omwille van diverse redenen maar vooral omwille van verhuis naar andere provincies. Het project moest stopgezet worden en een wervingscampagne werd opgezet. In 2008 vervoegden 8 nieuwe dispatchers onze gelederen.Ze werden opgeleid om op 1 januari 2009 te starten met het nieuwe boekingsprogramma. Deze tweede poging kreeg de naam “PROJECT FENIKS”. Dit project werd met groot succes afgerond. Elke dispatcher werkt met PC en gebuikt het software programma dat we MMC-T hebben gedoopt.

In het najaar van 2008 werd Nora M. gevraagd om het coördinatorenteam te vervoegen. Zij werkte al enkele jaren als vrijwilliger en verzorgde de facturatie en hield het ledenbestand bij. Niet alleen het dispatchers- en chauffeursteam moesten versterkt worden, maar ook het coördinatorenteam.

Want MMC Leuven heeft grootse plannen.

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 8

Page 9: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

De “Odyssee” is nog niet volbracht.

Er werd ook een nieuwe wervingsfolder en infobundel ontwikkeld. Dankzij de hulp van de Dienst Welzijn van de stad Leuven kon deze gratis op enkele duizenden exemplaren ter beschikking gesteld worden.

Tevens werd een website opgezet met de basisinformatie en foto’s van onze medewerkers.http://mmcleuven.skynetblogs.be

Een smoelenboek, fotogalerij van onze medewerkers werd “gelanceerd”.http://www.pixagogo.be/9834084251

In het voorjaar van 2009 werd een bijkomende coördinator aangetrokken om het team te versterken: Walter M. Na zijn opleiding is hij zich als vrijwilliger blijven inzetten gedurende 4 halve dagen per week.

Halfweg het jaar 2009 werd nog een coördinator aangetrokken: Patrick D. Hij zal zich vanaf dan bezig houden met de organisatie van de vaste ritten. Samen met Micheline V. vormt hij een onmisbaar duo.

In het najaar van 2009 werden we door de dienst Welzijn Leuven uitgenodigd voor een gesprek. Ze vroegen MMC Leuven mee te werken aan een brainstormingssessie in verband met een studie om de mobiliteit van minder mobiele personen te verbeteren in Leuven.

MMC Leuven stelde voor om een studie te maken en een voorstel uit te werken.Dit project kreeg de naam “PROJECT CISSONIUS”. (Cissonius: His name meaning "courageous", "remote" or else "carriage-driver". He was probably a god of trade and protector of travellers.)

De voorstelling van dit project werd gepland voor maart 2010.

Tot onze grote vreugde werd dit project als zeer haalbaar ontvangen. In september 2010 kwam dan het heugelijke nieuws dat het project werd weerhouden en zou

goedgekeurd worden in de gemeenteraad van december 2010.

Het Persbericht uitgestuurd door de stad Leuven:

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 9

Page 10: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

Persbericht project Cissonius 02 augustus 2010Het college van burgemeester en schepenen van Leuven besliste principieel om de werking van de Minder Mobielen Centrale (MMC) extra te ondersteunen via het project Cissonius. Cissonius is de Gallische god van reizigers en wegen. In de loop van het najaar zal een concrete samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.De MMC organiseert vervoer voor mensen met een beperkte mobiliteit en laag inkomen uit de regio Leuven. De organisatie werkt met vrijwilligers die de leden van de MMC aan de deur afhalen en hen naar de gewenste bestemming brengt. De vrijwilligers begeleiden ook de klanten tijdens ziekenhuisbezoeken, boodschappen, e.d.Minder mobiele mensen met een laag inkomen betalen jaarlijks 8 EUR lidgeld, 0,30 EUR per gereden kilometer en 1 EUR administratiekosten per rit. Er worden elke dag van de week ritten georganiseerd, ook op zon- en feestdagen. Leden kunnen tot 3 ritten per week aanvragen. Voor sommige medische behandelingen zoals bestraling of nierdialyse wordt een uitzondering gemaakt.“Het college besliste om de werking van Minder Mobielen Centrale te versterken als alternatief voor de taxicheques”, zegt schepen Myriam Fannes. “Sinds 2003 gaf de stad aan Leuvense senioren met een WIGW- of Omniostatuut jaarlijks gratis taxicheques. Uit de laatste evaluatie bleek dat slechts 15% van de beschikbare cheques effectief gebruikt werden. Een aanzienlijk deel hiervan werd bovendien niet correct gebruikt, maar doorgegeven aan kleinkinderen of aan andere mensen in de vorm van een cadeautje.”Het college besliste dan ook om te stoppen met de bedeling van taxicheques. De taxicheques 2009 mogen nog gebruikt worden tot en met 31 augustus 2010.“De stad wil de basismobiliteit van senioren blijven garanderen. Daarom worden de mindermobiele senioren doorverwezen naar de MMC. Wanneer de senioren die de taxicheques effectief correct gebruikten worden doorverwezen naar de MMC, moet deze organisatie haar dienstverlening kunnen uitbreiden” zegt schepen Myriam Fannes. “Om dit te kunnen doen zal aan de gemeenteraad gevraagd worden om jaarlijks 20.000 EUR in de stadsbegroting te voorzien.”Het project Cissonius voorziet in deze uitbreiding en gaat uit van een stijging van de huidige 2.500 ritten in 2009 naar 4.500 ritten. Om hierin te voorzien moet de MMC kunnen beschikken over een team van 50 chauffeurs, 10 dispatchers en 4 coördinatoren. Allemaal op vrijwillige basis.“De stad heeft reeds een lange traditie in haar beleid rond vervoer van minder mobiele mensen”, vult schepen Denise Vandevoort aan. “Naast de Minder Mobielen Centrale ondersteunt de stad ook reeds de werking van de Dienst Aangepast Vervoer (DAV)”.De DAV werkt hoofdzakelijk met professionele chauffeurs en vrijwilligers, en vervoert mensen met een handicap die zich enkel kunnen verplaatsen door middel van aangepast vervoer. Het gaat dus om rolstoelgebruikers die in hun

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 10

Page 11: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

rolstoel vervoerd moeten worden. De DAV beschikt daarvoor over aangepaste minibussen.“De Leuvense rusthuizen, ziekenzorgkernen en organisaties die werken met personen met een handicap kunnen ook beroep doen op een busje met chauffeur van stad Leuven. Dit kan enkel voor groepen vanaf drie personen. Er kunnen hiermee maximaal vijf rolstoelers tegelijk vervoerd worden,” zegt schepen Denise Vandevoort.Voor meer informatie:• Myriam Fannes, schepen van senioren, stadsreiniging, openbaar groen en begraafplaatsen,Tel. 016 27 22 08, [email protected]• Denise Vandevoort, schepen van cultuur, sociale zaken, gelijke kansen en studentenzaken,Tel. 016 27 22 07, gsm 0474 30 82 65, [email protected]• Minder Mobielen Centrale (MMC), Marc Daemen, coördinator MMC,Tel. 016 29 01 21 (tussen13:30 uur en 16:00 uur) [email protected]• Kurt Peeters, beleidsmedewerker dienst welzijn, Tel. 016 27 26 30, [email protected]

http://www.leuven.be/leven/mobiliteit-openbare-werken/aangepast-vervoer

“Project MaMutoC”

In voorbereiding van de start van project Cissonius werd er besloten om een aantal maanden te oefenen met een “virtuele auto”. Bedoeling is om te simuleren dat we een eigen voertuig hebben en daarvoor de nodige tools te ontwikkelen zoals een planningstool, procedures, bezettingsmethodiek voor chauffeurs, beheersdocumenten voor de auto enz. Voor dit project werd een projectteam opgezet bestaande uit Patrick D., projectleider, Walter M. coördinator, Marc D. coördinator en Christophe D., dispatcher. Patrick D. bedacht een mooie naam: “project MaMutoC”. De opmerkzame lezer zal in dat woord de twee woorden MMC en auto terugvinden. Regelmatige evaluaties sturen dit project bij.

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 11

Page 12: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

Proefproject “Crevits” en Leuven-Hageland Mobiel VZWOp 20 september 2010 mochten we het bezoek ontvangen van Minister Crevits. http://www.pixagogo.be/3706054894Door de unieke structuur van de VZW, namelijk mobiliteitskoepel voor drie diensten, Minder Mobielen Centrale, Dienst Aangepast Vervoer en Stadsbus, wil de minister graag een proefproject in Vlaams-Brabant opstarten. Wat dit proefproject allemaal omvat kan u lezen in de persmededeling:http://www.hildecrevits.be/nieuw/04pers/persbDetail.php?id=540De Minder Mobielen Centrale Leuven is uiteraard zeer blij te kunnen bijdragen aan dit project.

Gecoördineerd mobiliteitsaanbod voor mindermobielen: proefproject in Vlaams-Brabant

20-09-2010 PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER HILDE CREVITSVLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN

  Minister Hilde Crevits werkt aan één aanspreekpunt voor de transportmogelijkheden voor mindermobielen. Meestal gaat het om personen met een beperking, bejaarden of mensen in een sociale noodsituatie die familie willen bezoeken, naar de dokter moeten of boodschappen willen doen. Er zijn verschillende vervoersaanbieders, zoals de Minder Mobielen Centrales (MMC's), Diensten Aangepast Vervoer (DAV), Belbuscentrale van De Lijn, gespecialiseerde Taxibedrijven… Omdat het aanbod momenteel versnipperd en niet gebiedsdekkend is, heeft minister Crevits beslist om een proefproject voor Vlaams-Brabant op te starten in Leuven. Ze vindt het belangrijk dat iedereen op een gelijkwaardige manier kan deelnemen aan het maatschappelijk leven.   ProbleemstellingOp dit ogenblik is het huidige aanbod versnipperd (zie bijlage) en niet gebiedsdekkend in Vlaanderen. Er zijn grote verschillen op het vlak van aanbod, kostprijs, service, uurregeling, enzovoort. De noden zijn ook heel verschillend. Er is een doelgroep die steeds nood zal hebben aan vervoer van deur tot deur.  Proefproject in Vlaams-BrabantBeperkingen in de mobiliteit omwille van een handicap of ziekte maakt dat mensen worden uitgesloten aan het sociale en maatschappelijke leven. Het vervoer is vraagafhankelijk en van deur tot deur. Dit wil zeggen dat de cliënt vervoerd wordt op telefonische aanvraag van en naar de gewenste bestemming. De dienst heeft zijn standplaats in Leuven en is actief in de regio's Leuven, Aarschot, Tienen en Diest. 

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 12

Page 13: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

Aangezien binnen de vzw Mobiel er al een goede samenwerking is tussen D.A.V. Leuven Hageland met de Mindermobielencentrale Leuven en Het Stadsbuske Leuven, wordt nu via een proefproject getest of de vzw Mobiel actief kan zijn in de volledige provincie Vlaams-Brabant. De bedoeling is dat de vzw Mobiel in eerste instantie nagaat welke verplaatsingsnoden er zijn en in functie daarvan wordt de “juiste” vervoerder voorgesteld en georganiseerd. Bijvoorbeeld, kan de persoon nog mee met het openbaar vervoer, dan zal dit zo georganiseerd worden. Enkel indien van halte-tot-halte-vervoer niet meer mogelijk is, wordt gezocht naar een oplossing in het deur-tot-deur-vervoer. Zo blijven beide complementair. Er wordt zo in een basisaanbod en in een vraagafhankelijk aanbod van aangepast vervoer van deur tot deur voorzien. Om dit proefproject te realiseren voorziet minister Hilde Crevits 360.000 euro. Een coördinator, 2 dispatchers en 4 chauffeurs worden hiervoor bijkomend ingeschakeld. Gespecialiseerde software voor de dispatching en twee aangepaste voertuigen zullen dan ook in gebruik worden genomen. Het proefproject kan dan in het voorjaar van 2011 van start gaan. Minister Hilde Crevits: “Voor personen met een beperking zijn veel mobiliteitsvoorzieningen onbruikbaar. Velen beschikken niet over een eigen voertuig. Zonder een specifiek en adequaat antwoord kunnen zij niet volwaardig deelnemen aan de samenleving. Hier in Leuven en met de steun van de stad en de provincie is de samenwerking langzaam aan gegroeid en opgebouwd, stap voor stap. Hier zijn drie diensten uitgebouwd die samenwerken. Elke vraag die binnenkomt, is specifiek. De dispatching voor het vervoer gebeurt vanuit één gemeenschappelijk punt. Het aandeel dat vrijwilligers opnemen in deze werking is bijzonder groot en is onbetaalbaar. Dit Leuvense model wijst de weg om volgens dezelfde principes in heel Vlaanderen tot een regeling te komen. Daarom starten we in 2011 hier het proefproject waar de reeds bestaande goede samenwerking in de regio Leuven wordt uitgebreid naar heel Vlaams-Brabant. Na afloop van het proefproject kunnen we dit evalueren en indien nodig bijsturen, om zo tot een model te komen dat kan worden toegepast in Vlaanderen.” Persinfo: Cybelle-Royce Buyckwoordvoerster van Vlaams minister Hilde [email protected]

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 13

Page 14: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

4. Vrijwilligers

Gemiddeld waren er gedurende het werkingsjaar 2010, 35 chauffeurs actief op basis van hun beschikbaarheidschema. De dispatching en administratie werden in 2010 bemand door 7 vrijwillige dispatchers en administratieve krachten en 4 vrijwillige coördinatoren. In totaal waren er dus binnen de Leuvense Minder Mobielen Centrale op 31 december 2010, 42 vrijwilligers actief. De werving van vrijwillige dispatchers en medewerkers was dus een groot succes.

Elke werkdag werd de dispatching tussen 13u en 16.30u bemand.

Gedurende het werkingsjaar 2008 werd er voor de eerste keer in de MMC geschiedenis GEEN ledenstop ingelast. Ook in 2009 werd er GEEN ledenstop ingevoerd. In april 2010 werd er beslist opnieuw tijdelijk een ledenstop in te voeren. Het aantal vrijwillige chauffeurs was geslonken tot 20. Een doorgedreven wervingscampagne werd opgezet met de nodige positieve reacties zodat we einde juni 2010 de ledenstop terug konden opheffen.

5. Cliënten

Het lidmaatschap bedroeg in 2010, 8 euro voor een gans jaar en na 1 juli 4 euro. Gedurende de eerste helft van het jaar werden 167 cliënten ingeschreven. Vanaf 1 juli tot het einde van het jaar kwamen daar 32 cliënten bij. Het totale aantal cliënten op het einde van het jaar is licht gestegen tot 199.

Onze MMC is zeer voorzichtig geweest met het bekend maken van zijn dienstverlening omdat de angst bestond om te veel mensen te moeten weigeren of te ontgoochelen wegens een tekort aan vrijwillige chauffeurs. Via gesprekken met cliënten merkten we ook dat cliënten het alsmaar moeilijker krijgen met hun mobiliteitsarmoede. Als een Minder Mobielen Centrale dan ook het gevraagde vervoer niet kan uitvoeren leidt dit nogal eens tot onbegrip.

Het vervoer van cliënten gebeurde onder andere in het kader van dokters- en ziekenhuisbezoek, boodschappen en vrije tijd enz.

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 14

Page 15: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

AANTAL LEDEN/GEBOORTEJAAR

0

2

4

6

8

10

12

1915

1917

1920

1921

1922

1923

1924

1925

1926

1927

1928

1929

1930

1931

1932

1933

1934

1935

1936

1937

1938

1939

1940

1941

1942

1943

1944

1945

1946

1947

1948

1949

1950

1951

1952

1953

1954

1955

1956

1958

1959

1960

1961

1962

1963

1964

1965

1966

1967

1968

1969

1970

1971

1973

1980

1981

1984

1990

1992

GEBOORTEJAAR

AAN

TAL

6. Ritten

Chauffeurs

Met gemiddeld 35 chauffeurs werden er 66.403kilometers gereden. Dit wil zeggen 30 kilometer per chauffeur. Er werden 2.213 ritten gereden, 63 ritten per chauffeur. Dit is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. We denken dat vooral de financiële crisis mensen heeft bang gemaakt. En ook het wegvallen van onze topchauffeur Behets G. heeft ons in het begin parten gespeeld.Dit jaar is Raeymaekers G. onze vrijwillige “topchauffeur” met 407 ritten en 6.366 km. Voor wat betreft de chauffeur met het meest aantal km, moeten we Van Leuven A. in de bloemetjes zetten met 9.246 km op de teller en 284 ritten.

Maar we willen toch benadrukken dat ELKE rit en ELKE km zo belangrijk is voor onze organisatie. Of een chauffeur 1 rit doet of 500, is voor onze

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 15

Page 16: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

organisatie van ondergeschikt belang. ELKE rit is belangrijk. Bij elke rit maken we een cliënt gelukkig.

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 16

Page 17: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 17

Page 18: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

Statistiek per chauffeur.

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 18

Page 19: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

Dispatching en administratie

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 19

Page 20: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

Er kon gerekend worden op de inzet van 4 vrijwilligers als dispatcher, 1 administratief medewerker (PR, vaste ritten, feestcomité), 1 IS vrijwilliger, 1 administratief medewerker en 4 coördinatoren (waarvan 1 coördinator de interne audit verzorgt). Dat brengt het totaal op 11. Al deze mensen vervullen een duidelijk omlijnde taak binnen de dispatching en administratie.

Voor wat betreft de afrekening van de rittenboekjes met de chauffeurs werd er een optimale organisatie uitgewerkt. Chauffeurs kunnen nu elke namiddag (behalve op woensdag) "volle" rittenboekjes binnenbrengen samen met hun afrekening. Interne audit controleert op exactheid en betaling van de chauffeurs gebeurt grotendeels via bankoverschrijving.

Op het vlak van facturatie waren er in 2010 geen problemen. Op één uitzondering na (een nalatenschapskwestie) werden alle facturen betaald en er is geen enkele onregelmatigheid op dit vlak vastgesteld.

7. Stuurgroep

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 20

Page 21: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

De stuurgroep, bestaande uit een afvaardiging van chauffeurs, dispatchers en coördinatoren kwam regelmatig bij elkaar. De volgende belangrijke zaken kwamen aan bod:

Bespreking van de resultaten 2009 Bespreking van de begroting 2011 De ledenstop: van april tot juni 2010 Updating van afspraken en reglement Installatie van Dropbox systeem IS Wervings- en marketingcampagne voor chauffeurs Transportvergoeding voor vrijwilligers vanaf 01/01/2011 Vrijwilligersfeesten Sponsoring

8. Activiteiten

Voor de vrijwilligers organiseerde het feestcomité enkele “funactiviteiten” die, dankzij de medewerking van de dienst Welzijn van Leuven, konden doorgaan in het wijkbureau Sint-Maartensdal.Onder andere de nieuwjaarsreceptie (23 januari 2010), een Belgische kip met appelmoes (23 maart 2010) en een bezoek aan Museum M (met dank voor hun medewerking) gevolgd door maaltijd in Brasserie Oud Leuven (11 september 2010).

Fotolink 23 januari 2010: http://www.pixagogo.be/1617684962

Fotolink 27 maart 2010: http://www.pixagogo.be/7730074141

Fotolink 11 september 2010: http://www.pixagogo.be/8711054106

Vrijwilligers waarderen ten zeerste deze initiatieven en rekenen op continuïteit.

9. Lopende projecten

Werving vrijwilligers:In maart 2010 zijn we gestart met de voorbereiding van een groots opgezette wervings/marketing campagne. Het objectief was om tegen het einde van 2010 minstens 10 nieuwe chauffeurs aan te werven. Het zijn er uiteindelijk 15 geworden. Een gedetailleerd actieplan werd opgesteld als volgt:

1. Doelgroepen definiërena. Bespreking met stad Leuven b. Gepensioneerden bonden grote bedrijven/allerhande

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 21

Page 22: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

c. Mannen van het jaard. Vakbondene. Service Clubsf. Wijkbureausg. Rustoorden en instellingen enz.

2. Media definiërena. Lokale pers: passe

partout/streekkrant/laatste nieuws/nieuwsblad (Redactionele artikels met getuigenissen van dispatcher, chauffeur, coördinator). http://www.pixagogo.be/3783114919

b. ROB: informeren over allerhande belangrijke PR activiteiten. http://www.pixagogo.be/7497794100

c. Posters en flyers verdelen over gans Leuven. d. Presentaties aan doelgroepen over de werking van de MMC

Leuven. http://www.pixagogo.be/8688994422

3. Happenings definiërena. Braderij 20/06/2010 - deelname met stand in Diestsestraat.

http://www.pixagogo.be/2638974170b. Autoluwe dag 26/09/2010 – deelname met stand in

Bondgenotenlaan.http://www.pixagogo.be/9720014212

c. Seniorenweek in november: deelname aan elke activiteit in die week.http://www.pixagogo.be/1415804235

“Project Feniks” - MMC Software (MMC-T):In januari 2009 werd er gestart met het gebruik van het nieuwe boekingsprogramma. Ook in 2010 werd er succesvol gewerkt met het programma. Er is wel een hele lijst met suggesties aan het adres van de ontwikkelaar van Taxistop om het programma nog functioneler te maken vooral met betrekking tot het maken van statistieken.

In augustus 2010 werd er een cursus voor gevorderden gegeven door onze coördinatoren Nora M. en Walter M. Deze opleiding krikte het kennisniveau van onze dispatchers flink op. Opleiding is onze permanente opdracht. In 2010 werd er de laatste hand gelegd aan de handleiding MMC-T. Dit is een handleiding waarin alle knepen van het vak, in verband met het gebruik van de

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 22

Page 23: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

boekingssoftware, vervat zitten. Dankzij de deskundige hulp van onze dispatcher Luc D. kunnen nu nieuwe dispatchers deze handleiding gebruiken tijdens de opleiding. http://www.pixagogo.be/7659034188

Facturatie programma Wiversoft:Ook in 2010 werd dit programma met veel tevredenheid gebruikt voor het maken van de facturen voor cliënten.

“Project MaMutoC”: zie pagina 9. Dit project zal vermoedelijk in studie blijven tot de start van het project Cissonius. De start wordt voorzien rond 1 april 2011.

10. Tot slot

Dankzij de inzet van onze vrijwilligers heeft de Minder Mobielen Centrale Leuven weer een heel actief jaar achter de rug. Ondanks het wegvallen van enkele chauffeurs en dispatchers zijn er weer een behoorlijk aantal ritten gereden en is er een maatschappelijke meerwaarde gecreëerd met minimale inzet van financiële middelen en maximale inzet van menselijk kapitaal. We zijn er dan ook van overtuigd dat onze “baseline” ook in 2010 nog altijd even krachtig blijft:

“EEN HART VOOR MENSEN SINDS 1982”

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 23

Page 24: 2010 Jaarverslag MMC Leuven

MMC

Leuven

Minder Mobielen Centrale Leuven

Vanden Tymplestraat 33

B-3000 Leuven

Tel. 016/29.01.21 Fax 016/[email protected]

http://mmcleuven.skynetblogs.be

Tel: 016/29.01.21Fax: 016/65.28.47

Minder Mobielen Centrale Leuven: Vervoer voor mensen met mobiliteitsproblemen.

11. Steekkaart cijfergegevens 2010

Minder Mobielen Centrale Leuven Pagina 24