2010-10 vvd expresse

20
EX PRESSE OKTOBER 2010 Website VVD-’s-Hertogenbosch: http://www.vvdshertogenbosch.nl Noteert u deze data alvast: OCTOBER za 9 Op de Koffie di 12 Gemeenteraad wo 13 ALV kamercentrale te Berkel Enschot ma 18 Cie FES di 19 Cie ROB wo 20 Cie MO do 21 Cie BZ NOVEMBER do 9 Gemeenteraad za 13 129e ALV VVD Papendal za 13 Op de Koffie: Gaat niet door ivm ALV !! za 20 ALV Kamercentrale te ‘s-Hertogenbosch ma 29 Cie FES di 30 Cie ROB DECEMBER wo 1 Cie MO do 2 Cie BZ za 11 Op de Koffie di 14 Gemeenteraad JANUARI za 8 Nieuwjaarsborrel VVD ‘s-Hertogenbosch Deadline volgende Expresse : wo 12 januari 2011

description

OCTOBER za 9 Op de Koffie di 12 Gemeenteraad wo 13 ALV kamercentrale te Berkel Enschot ma 18 Cie FES di 19 Cie ROB wo 20 Cie MO do 21 Cie BZ NOVEMBER do 9 Gemeenteraad za 13 129e ALV VVD Papendal za 13 Op de Koffie: Gaat niet door ivm ALV !! za 20 ALV Kamercentrale te ‘s-Hertogenbosch ma 29 Cie FES di 30 Cie ROB DECEMBER wo 1 Cie MO do 2 Cie BZ za 11 Op de Koffie di 14 Gemeenteraad JANUARI za 8 Nieuwjaarsborrel VVD ‘s-Hertogenbosch Noteert u deze data alvast:

Transcript of 2010-10 vvd expresse

EXPRESSEOKTOBER 2010

Website VVD-’s-Hertogenbosch: http://www.vvdshertogenbosch.nl

Noteert u deze data alvast:OCTOBER za 9 Op de Koffie

di 12 Gemeenteraad

wo 13 ALV kamercentrale te Berkel Enschot

ma 18 Cie FES

di 19 Cie ROB

wo 20 Cie MO

do 21 Cie BZ

NOVEMBER do 9 Gemeenteraad

za 13 129e ALV VVD Papendal

za 13 Op de Koffie: Gaat niet door ivm ALV !!

za 20 ALV Kamercentrale te ‘s-Hertogenbosch

ma 29 Cie FES

di 30 Cie ROB

DECEMBER wo 1 Cie MO

do 2 Cie BZ

za 11 Op de Koffie

di 14 Gemeenteraad

JANUARI za 8 Nieuwjaarsborrel VVD ‘s-Hertogenbosch

Deadline volgende Expresse : wo 12 januari 2011

2

COLOFONDe VVD Expresse is een uitgave van de VVD-afdeling ’s-Hertogenbosch.De redactie is als volgt samengesteld:

BESTUUR

van de VVD

afdeling ‘s-Hertogenbosch

Henk PetersevoorzitterGaleistraat 145237 PJ ‘s-HertogenboschTel. (073) 644 25 80e-mail:[email protected]

Dick Ramlervice-voorzitter en PRSparrenhoeven 145244 GZ RosmalenTel. (073) 521 66 71e-mail:[email protected]

Nico PrevoosecretarisGraafseweg 8a,5213 AL ‘s-HertogenboschTel. 0653 96 07 46e-mail:[email protected]

Boy van der HeijdenpenningmeesterVijverberg 23,5223 ZP ’s-HertogenboschTel. 0653-72 85 42Email:[email protected]

Jolanda BertrumslidVughterstraat 169,5211 GB ’s-HertogenboschTel. 073-614 19 94Email:[email protected]

Redactieadres:Sparrenhoeven 145244 GZ RosmalenTel. (073) 521 66 71e-mail:[email protected]

Internet:Deze VVD-Expresse kunt U ook vinden op de website van onze afdeling:www.vvdshertogenbosch.nl

Eindredactie, layout:Ben Voldersemail:[email protected]: 073 - 645 01 02

Bijdragen liefst niet opgemaakt, wel met tussenkopjes, op spelling gecontroleerd en foto’s in bijlage met eventueel aanwij-zingen voor plaatsing in de tekst.

3

Henk Peterse

VAN DE VOORZITTER

“De sfeer is goed;verder doen wij geen mededelingen”

Dat was ongeveer de status van de kabi-netsformatie tot vorige week. Nu het CDA-congres heeft ingestemd met 68% zal het kabinet er wel komen. U kunt zelf oordelen wat het geworden is: is er een VVD-CDA-ka-binet gekomen, zijn de ministers bekend, of is - voor de zoveelste keer- om welke reden dan ook de stekker eruit getrokken. U weet het als U dit leest. Ik nu nog niet. Maar voor mij staat vast dat het kabinet er komt: Rutte-I. En met die “I” geef ik aan dat ik hoop dat er nog meer kabinetten komen.

Plaatselijk wordt er hard gewerkt om de koek zo goed mogelijk te verdelen. Want er zal bezuinigd moeten worden. En waar vallen de klappen? Er is een heel proces opgezet waarin vooral de dialoog wordt gezocht. Dat is een goede zaak. Raadsleden zijn druk doende om hun visie af te stem-men in overleg met het maatschappelijk middenveld zoals dat zo mooi heet. De 3 nieuwe raadsleden beginnen ingewerkt te raken en zijn steeds meer actief om hun bijdrage te leveren aan de discussie in het politieke debat.

Zelf heb ik de afgelopen tijd mogen mee-schrijven aan het provinciaal verkiezings-programma. Ook daar moet de broekriem worden aangehaald en misschien nog wel een gaatje strakker dan in ’s-Hertogen-bosch. De provincie zal zich echt moeten gaan bezighouden met de kerntaken en dat tegen een maatschappelijk verantwoorde kostprijs. Door de open huishouding is de provincie zich de laatste jaren met steeds meer werkterreinen gaan bemoeien. Of het nu wel of geen provinciale taak was: ze deden het gewoon. Die tijd is voorbij. In november (20/11) zal in ’s-Hertogenbosch de kandidaatstellingsvergadering voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart

2011 worden gehouden. Mieke Geeraedts is als lijsttrekker al benoemd en verder doen Karel Burger Dirven, Henry Liebregts,Ton Serné en ondergetekende mee. U, als leden, heeft deze vijf kandidaten voorgedragen en op 20 november kunt U meebeslissen over de volgorde op de lijst.

De verkiezingen van de Provinciale Staten leiden ook (mei 2011) tot een nieuwe Eer-ste Kamer. De VVD heeft daar nu 14 zetels. Op plaats 15 van de advieslijst is voormalig raadslid Henk Beckers uit onze stad gepositi-oneerd. Een mooie plaats met perspectief!

En dan is er vanuit onze afdeling een tweede burgemeester aanstaande. Naast Roderick van de Mortel in Vught zal Onno Hoes, een van mijn voorgangers en oud-raadslid in ’s-Hertogenbosch, per 1 november a.s. bur-gemeester van Maastricht worden. Onno is nu lid van de afdeling Vught, maar was vorig jaar nog actief als voorzitter van de kandi-daatstellingscommissie voor de gemeente-raadsverkiezingen in ’s-Hertogenbosch.

Zo wordt er op vele fronten gewerkt. Veel mooie ontwikkelingen en spannende tijden. Leden betrekken bij de inhoudelijke discus-sie is het speerpunt dat onlangs is opgepakt.

4

Op zaterdag 11 decembervan 10-12 uur

inGolden Tulip Hotel CentralMarkt - ‘s-Hertogenbosch

‘Op de Koffie’

Ben zeer benieuwd wie er zin heeft om actief te zijn in onze VVD.

De VVD staat weer echt op de kaart en de afdeling ’s-Hertogenbosch in het bijzonder. Ons ledental blijft ook groeien, dus wij kun-nen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Blijven bouwen aan een liberaal ’s-

Aan de Empelse Schans in de wijk Maaspoort wordt een nieuw seniorencentrum ont-wikkeld met 42 appartementen en allerlei voorzieningen. In de plannen van de ont-wikkelaar is de ontsluiting voor het verkeer aan de Sluisweg gelegd. Dit levert voor de vele fietsers, onder wie vele scholieren, een gevaarlijke situatie op terwijl er een alterna-tief voor handen is. Reden voor de VVD om hierover vragen te stellen aan het college.

De Sluisweg is een vrijliggend fietspad dat aangelegd is in het kader van het gemeente-lijke fietsplan. Het fietspad heeft twee banen en er wordt volop gebruik van gemaakt door wandelaars, joggers, fietsers, honden uitla-ters (het is onderdeel van de honden uitlaat-route) en scholieren. Bewoners en scholen zijn bezorgd over de veiligheid van deze mensen als de uitrit van het seniorencen-trum aan deze Sluisweg gerealiseerd wordt. Hierdoor gaan dagelijks vele bewoners, be-zoekers, personeel en leveranciers over het fietspad naar het seniorencentrum.

Dit levert gevaarlijke situaties op, terwijl er ook een veiliger alternatief beschikbaar is. Zo is aan de Meester van Merwicklaan in 1990 een betonnen bruggetje aangelegd dat toegang biedt tot het perceel waar het seniorencentrum komt. De VVD vraagt aan het college om met te projectontwikkelaar te bespreken dat de ontsluiting verlegd

moet worden. Juist nu de bouwvergunning in aanvraag is en er nog niet met de bouw begonnen is kunnen de plannen nog zonder problemen veranderd worden.

De VVD vraagt het college ook om voortaan bij nieuwe bouwplannen ook te kijken naar de gevolgen voor de verkeerssituatie en niet alleen of er voldaan wordt aan de bouw-vereisten die het bestemmingsplan stelt.

Ralph GeersVVD-fractiegemeenteraad ‘s-Hertogenbosch

VVD STELT VRAGEN

VVD stelt vragen over ontsluiting seniorencentrum Empelse Schans

Hertogenbosch. Dat is het motto, ondanks alle financiële tegenslagen. Het liberale ge-dachtegoed geeft voldoende aanleiding om zaken structureel anders aan te pakken en dat zullen wij op lokaal, provinciaal, water-schaps- of Rijksniveau is, doen. Zeker nu!!

Henk Peterse.

5

Het kabinet Rutte staat op de drempel van de toekomst. Een toekomst die iedereen zal merken in zijn of haar portemonnee. Een noodzakelijke bezuiniging om de uit de klauwen gelopen lasten te temperen.

Rutte staat voor een moeilijke opgave. Niet alleen om de financiële situatie op te lossen, maar ook om te manoeuvreren met een minderheidskabinet of moet ik zeggen een bijzonder meerderheidskabinet met 2 vaste pijlers; het CDA en de VVD. En hoe vast is die pijler CDA. We zien nog allemaal de kleuren-blinde-hardschreeuwende-dagvoorzitter de stemmen tellen. Doen we mee of doen we niet mee.

Het zijn moeilijke tijden. Economisch, poli-tiek en intermenselijk. We missen in dit land op dit moment een ding: RESPECT.

HET NIEUWE KABINET RUTTEVoor een tientje steken we iemand neer, we durven in de Tweede kamer iemand knet-tergek te noemen, we zorgen voor overlast op straat en als de wet ons niet bevalt, dan schoppen we herrie in de stad en steken we auto’s in brand.

Als het Mark zou lukken om dat RESPECT te-rug te brengen dan lost hij veel meer op dan de financiële crisis, dan zorgt hij voor een verbinding in de samenleving waar mensen een goed gevoel bij krijgen.

Vanuit ’s-Hertogenbosch, waar op 18 mei de campagne startte en dus de victorie begon, wensen wij Mark Rutte veel succes. Stef Blok neemt zijn fractievoorzitterschap over en met hem aan het fractieroer zal hij zorgen voor een stevig liberaal geluid vanaf het Binnenhof. Stef veel succes.

Eerder dit jaar: Onze voorzitter en Mark Rutte bij de aftrap van de campagne in Hotel Central

6

In Noord-Brabant zal dat een gezamenlijke bijeenkomst (ALV) van alle afdelingen die zich aansluiten zijn, op 13 oktober 2010. Hierover volgt nader bericht. Noteert U alvast 13 ok-tober in Berkel_Enschot De afdelingssecretarissen kunnen vervol-gens namens deze ledenvergaderingen eventuele wijzigingsvoorstellen indienen, die op de Advieslijstvergadering van Afge-vaardigden op 13 november(landelijk ALV-congres) worden besproken en toegelicht. Op 13 november 2010 is dan de advieslijst definitief. De leden van de VVD hebben vervolgens het laatste woord m.b.t. de kandidatenlijst: tijdens de Ledenraadple-

ging van 12 t/m 26 januari 2011 kunnen zij hun stem uitbrengen over de lijst. ” Advieslijst1. Uri Rosenthal, Rotterdam2. Heleen Dupuis, Voorschoten3. Loek Hermans, Beetsterzwaag4. Liesbeth Kneppers, Sauwerd5. Fred de Graaf, Apeldoorn6. Frank de Grave, Amsterdam7. Ankie Broekers-Knol, Overveen8. Helmi Huijbregts, Oosterhout (NB)9. Jos van Rey, Roermond10. Willem Bröcker, Wassenaar11. Frank van Kappen, Doorn12. Anne-Wil Duthler, ‘s-Gravenhage

Op 23 mei 2011 vinden de komen-de Eerste Kamerverkiezingen plaats.

HB-publicatieAdvieslijst Eerste Kamer

‘In aansluiting op het kaderstellend advies publiceert het hoofdbestuur hierbij het voorstel voor de advieslijst voor de verkiez-ingen van de Eerste Kamer, die op 23 mei 2011 worden gehouden. Bij het opstellen van deze conceptadvieslijst is het hoofd-bestuur geadviseerd door de Permanente Scoutingcommissie (PSC), door de reeds benoemde lijsttrekker, Uri Rosenthal en door de kamercentrale-voorzitters.Bij de keuze voor de volgorde op de lijst heeft het hoofdbestuur gestreefd naar een goede verdel-ing van zittende en nieuwe kan-didaten, de zekerheid dat op alle belangrijke beleidsterreinen vol-doende expertise aanwezig is in de gekozen fractie en naar een zodanige regionale verdeling dat alle provincies zich in de lijst kun-nen herkennen. Op 13 september jl. heeft het hoofdbestuur besloten een lijst in te dienen met 34 namen. Met dit aantal is altijd een voldoende mate van opvolging gewaarborgd en bestaat de lijst uit gemotiveerde, deskundige en aansprekende kandidaten. De kandidaten voldoen aan het door de PSC ontwikkelde profiel van een volksvertegenwoordiger van de VVD. Door de kandidaten op de lijst zijn geen voorbehouden gemaakt op het VVD-verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen juni. De ledenvergaderingen van afdelingen wor-den in de gelegenheid gesteld om wijzig-ingsvoorstellen op de advieslijst in te dienen. Op die wijze kunnen de leden met elkaar in discussie gaan over de advieslijst.

EERSTE KAMERVERKIEZINGEN

7

13. Sybe Schaap, Emmeloord14. Menno Knip, Almelo15. Henk Beckers, ‘s-Hertogenbosch16. Coos Schouwenaar, Middelburg17. Ben Swagerman, Bilthoven18. Jan Anthonie Bruijn, Wassenaar19. Henk-Jan Meijer, Zwolle20. Han ter Heegde, Heerhugowaard21. Henry Meijdam, Haarlem22. Sipke Swierstra, Assen23. Florus Wijsenbeek, ‘s-Gravenhage24. Harry Dijksma, Almere25. Joop Boertjens, Groningen26. Jan Schrijen, Sittard27. Frans Willem Lantink, Haarlem28. Paul Zevenbergen, ‘s-Gravenhage29. Duco Lodder, Rockanje30. Ida van Veldhuizen, ‘s-Gravenhage31. Bert van Dijk, Ulvenhout AC32. Hans Kapelle, Lunteren33. Ger Jaarsma, Leeuwarden34. Kees Bierens, Meliskerke Groslijst (in alfabetische volgorde) van kandidaten die niet op de advieslijst zijn opgenomen.

1. Willem Buunk, Utrecht2. Johan Hanstede, Ede3. Jan Henk Kamphuis, Monnickendam4. Siebe Kramer, Kapelle5. Leon Mol, ‘s-Heerenhoek6. Eric Nordholt, Vleuten7. Hans Pluckel, Haarlem8. Gert Timmermans, LeidenDe VVD afdeling ’s-Hertogenbosch is er trots op dat Henk Beckers, voormalig raadslid (2006-2010) een plaats op deze lijst heeft willen innemen en hij is op een mooie 15e plaats terecht gekomen. Het bestuur van de afdeling heeft deze kandidatuur van harte ondersteund en “meegeholpen” om deze mooie plaats te krijgen. Henk, van harte gefeliciteerd met deze plaats op de advies-lijst. Nu maar hopen dat Henk die plaats kan behouden zodat wij volgend jaar ook een lid van de eerste kamer kunnen leveren vanuit ’s-Hertogenbosch.

Hieronder volgt het schema van de kan-didaatstelling en de data van de feitelijke verkiezingen voor de Eerste Kamer:

25 april 2010 Vaststellen Kaderstellend advies

14 - 30 juni 2010 Kandidaatstelling lijsttrekker door ledenvergaderingen van afdelingen en Kamercentrales.

30 juni 2010 Einde kandidering door ledenvergaderingen van afdelingen en KC’s voorlopige groslijst.

Medio aug. 2010 Advies Permanente Scoutingcommissie.

13 sept. 2010 Vaststellen uitslag ledenraadpleging lijsttrekker.

14 sept. 2010 Vaststellen adviestlijst door hoofdbestuur.

15 sept. 2010 Publicatie advieslijst en definitieve groslijst door hoofdbestuur.

17sept.-15 okt.2010 Amendering advieslijst door afdelingen.

29 okt. 2010 Publicatie Leeswijzer 129e AV (incl. amendementen).

13 nov. 2010 AVA: opstellen definitieve advieslijst.

12 - 26 jan. 2011 Ledenraadplegingen kandidatenlijst.

1 febr. 2011 Uitslag ledenraadpleging kandidatenlijst.

19 april 2011 Dag der kandidaatstelling.

23 mei 2011 Eerste Kamerverkiezingen.

8

Vermolen CS

Vermolen CSPhilips de Tweedestraat 135216 AG ’s-HertogenboschTel.: 0653 17 30 11Email: [email protected]

Vermolen CS is een juridisch adviesbureau dat gespecialiseerd is in het afwikkelen van verschillende Juridische kwesties op diverse rechtsgebieden. De kernactiviteiten van Vermolen CS bestaan uit het verlenen van juridisch advies aan particulieren en kleine zelfstandigen. Daarnaast staat het bureau haar cliënten bij in procedures waarbij geen verplichte procesvertegenwoordiging door een advocaat vereist is.Door kosten zo laag mogelijk te houden is het voor Vermolen CS mogelijk om tegen scherp concurrerende tarieven uitstekende juridische diensten te leveren. Persoonlijke dienst-verlening en persoonlijk contact met de cliënt komen daarbij altijd op de eerste plaats.Handel altijd rechtvaardig, dat zal een paar mensen genoegen doen en de rest verbazen.

BertrumsTOEGEPASTE AUTOMATISERING

“Efficiënt softwaregebruik istijdwinst nummer één!”

Maatwerk in Microsoft®-applicaties en trainingen

Door efficiënt gebruik te maken van de mogelijkheden van Microsoft® Excel, Word, Outlook, Access en Powerpoint zijn met relatief geringe investeringen gigantische rendementen te behalen. Als u uw problemen/vragen bij ons deponeert kunt u veel uitzoekwerk besparen.Door onze enorme ervaring van meer dan 20 jaar op het gebied van Microsoft® Office zijn we in staat om in zeer korte tijd professionele toepassingen te ontwikkelen en uw (eind)gebruikers te trainen.

Vughterstraat 167 – T. 073 61 41 994 / 06 55 39 68 78

[email protected] - www.bertrums.info

9

MAASTRICHT - De gemeenteraad van Maas-tricht heeft VVD’er Onno Hoes (49) voorge-dragen als burgemeester van Maastricht. Dat heeft de raad donderdagavond 16-9 bekendgemaakt. Hij wordt per 1 november burgemeester (besluit Kabinet d.d. 1 oktober 2010)

Onno Hoes stapte in zijn woonplaats ’s-Hertogenbosch in de politiek. Na eerst 6 jaar voorzitter van de afdeling te zijn geweest (1986-1992), werd hij gemeenteraadslid van 1993 tot 1998 en van 1995 tot 1998 was hij fractievoorzitter in onze stad. Hij was vanaf 1992 tevens lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant en vanaf 2001 Gedepu-teerde van onze provincie met verschillende takenpakketten.

ONNO HOES

BURGEMEESTER MAASTRICHT

Onno was bij de laatste gemeenteraads-verkiezingen (3 maart 2010) voorzitter van de kandidaatstellingscommissie ’s-Herto-genbosch en heeft dus ons bestuur gead-

viseerd over de volgorde op de kandidatenlijst, zoals die is voorgelegd aan de leden-vergadering.Zijn kennis en ervaring als lid van de Permanente Scout-ingcommissie heeft hij daar-bij goed kunnen gebruiken.De ras-Brabander Onno Hoes zal nu naar het uiterste zuiden van ons land verhui-zen. Hij neemt zijn Bossche

echtgenoot Albert Verlinde mee. Onno zal als burgervader van Maastricht, de populaire Gerd Leers, moeten zien vergeten.Bestuur, wethouder en fractie wensen Onno

alle succes in het mooie Maastricht.

Na twee eervolle nominaties is de gemeente Den Bosch door de Vereniging Sport en Gemeenten uitgekozen tot sportstad van het jaar 2010. Deze uitverkiezing dankt ’s-Hertogenbosch aan alle organisaties in onze stad die samen zorgen voor een aantrekkelijk en bereikbaar sportaanbod. Wethouder sport, Huib van Olden: “Ik ben trots op de inwoners van onze gemeente, die een ongekende energie en dynamiek in zich dragen en tot mooie dingen in staat zijn.” De titel wordt jaarlijks toegekend. Dit jaar was het thema sportparticipatie. De jury prijst het project ‘S-Port van de gemeente Den Bosch. Dat is een initiatief van de ge-

meente dat alle Bosschenaren van jong tot oud wil stimuleren om aan sport te doen

De VVD feliciteert de wethouder, de ge-meente en vooral alle Bosschenaren.

SPORTSTAD 2010VVD feliciteert ’s-Hertogenbosch met titel Sportstad 2010

10

Deze Op de koffie werd redelijk goed bezocht en op verzoek gestart met een voorstelrondje. Boy van der Heijden leidde de discussie namens het bestuur en voor de fractie was Ralph Geers aanwezig. Afgespro-ken is weer een verslag te maken en dit de volgende keren door de aanwezige leden bij toerbeurt te laten verzorgen.Na afloop had een ieder een goed gevoel bij de gevoerde discussies over de volgende onderwerpen.

Gemeenteraad ‘s-Hertogenbosch - Bezuinigingen

In november wordt de technische begrot-ing van de gemeente zonder nieuw beleid besproken. Het college is bezig het nieuw beleid met bezuinigingen in een viertal scenario’s uit te werken. Daarmee kan de raad de richting van de stad, en zo de be-zuinigingen, sturen. Deze scenario’s zullen oktober/november beschikbaar zijn, waarna ze in de raad besproken zullen worden en in januari 2011 als basis zullen dienen voor de voorjaarsnota en de te verstrekken subsidies. De VVD-fractie heeft (nog) geen voorkeur voor bezuinigingsonderwerpen en wil de keuzes open houden. Wel is zeker dat de veiligheid niet ter discussie staat. Het beleid zal gericht zijn op de korte termijn, maar het zou mooier zijn als de lange termijn ook in het debat wordt betrokken.

Kosten externen

Voor de vakantie was tijdens een Op de koffie de vraag gesteld “Hoeveel geeft ‘s-Hertogen-bosch uit aan externe adviseurs?”. Omdat uit de gemeentelijke stukken en jaarrekening niet duidelijk bleek om welk bedrag het gaat, is de vraag voorgelegd bij het hoofd concern financiën van de gemeente. Deze heeft laten weten dat er ! 124.000 wordt uitgegeven aan externen. Dit was aanleiding tot verbazing alom en lijkt niet reëel! Dus wordt er nog

verder navraag gedaan.De algemene indruk is dat de cultuur bij de ambtenaren is dat zij de verantwoordeli-jkheid bij externen neerleggen en dat dit er toe leidt dat de gemeente zelf haar expertise kwijtraakt, maar ook de regie en controle van de uitbestedingen.

Herinrichting Parade

Nadat de inwoners van ‘s-Hertogenbosch een voorkeur hebben mogen uitspreken over ontwerpen van twee bureaus voor de herinrichting van de Parade, is het op dit mo-ment stil rond dit onderwerp. De reden is dat dit project op de lange baan is geschoven en dat de benodigde middelen ingezet zijn om achterstallig onderhoud in de wijken en aan de wegen uit te kunnen voeren. Verder wor-den wel de noodzakelijke werkzaamheden aan de Parade, als vervanging bomen en rioleringswerk, gedaan.Naar aanleiding van het antwoord over achterstallig onderhoud, blijkt dat de gemeente voor de infrastructuur geen onderhoud begroot! Wethouder Eigeman laat nu de kosten specificeren om met het onderhoud van de wegen op basisniveau uit te kunnen komen. Daarvoor is al een bedrag genoemd, maar onduidelijk is hoe dat be-drag is samengesteld. Ook hierover zijn alle aanwezigen uitermate verbaasd!

Ambtelijke organisatiegemeente ‘s-Hertogenbosch

Bij de voorgaande onderwerpen kwam te-vens de effectiviteit van bepaalde voorzien-ingen als WMO (in Rosmalen wordt het daar pas gevestigde WMO-loket niet bezocht) en de werkwijze van de ambtelijke organisatie als leidraad door de hele discussie aan de orde. Voor de inwoners lijkt het soms alsof de ambtenaren tegen elkaar in plaats van met elkaar samen werken. Er werd druk gediscussieerd over de manier waarop de

OP DE KOFFIE BIJ DE VVD 11 SEPTEMBER 2010

11

ambtenaren zich bewust kunnen worden van hun taken en hoe ze gemotiveerd kun-nen worden. Daarbij kwam ook aan bod dat we eerst bij onze eigen wethouder Bert Pauli moeten navragen hoe er nu gewerkt wordt, hoe tevreden de ambtenaren zijn met de huidige situatie, wat er eventueel al in gang is gezet om verbeteringen aan te brengen en wat het college met be-zuinigingen wil bereiken. En vervolgens kunnen we de discussie aangaan over het efficiënter inrichten van de ambtelijke organisatie. Ter vergelijking werd de wijze waarop b.v. banken bedrijven analyseren (marktpositie, visie, reden kredietaanvraag) en benchmarken, de aanwezigheid van een masterplan bij gemeenten en de rol van en het functioneren van de gemeentesecretaris aangehaald.

VoetgangersoversteekplaatsStationsplein

Er wordt een probleem gesignaleerd voor automobilisten bij de voetgangersover-steekplaats op het Stationsplein (aan met name de kant van bakker Jan de Groot) en er wordt voorgesteld om hier voetgangers-verkeerslichten aan te brengen.

Gemeenteraad ‘s-Hertogenbosch Ervaringen en contact achterban

De nieuwe raadsleden zijn zich nog aan het inwerken en er hebben zich nog geen bij-zonderheden voorgedaan. Er is een schema opgesteld voor de aanwezigheid van de fractieleden tijdens de Op de koffie. Verder wordt de website met regelmaat voorzien van de meest actuele informatie en worden er commissies samengesteld om onderwer-pen bij de fractieleden neer te leggen. Basis hiervoor zijn de 72 onderwerpen die voor de verkiezingen uit de enquête zijn geko-men. Op 30 september as. is er een eerste bijeenkomst gepland voor degenen die zich hiervoor hebben aangemeld.Daarnaast kwam een permanente campagne aan bod. Het was al de bedoeling van het bestuur dit na de vakantie met een aantal

bestuursleden op te pakken, omdat men het van belang vindt de leden te betrekken, de beschikbaarheid en continuïteit van raad-sleden te vergroten en de kennis en kunde uit te breiden en op peil te houden.

Landelijke ontwikkelingenformatie kabinet

Alle aanwezigen beantwoorden de vraag wat zij vinden van een coalitie van CDA en VVD met gedoogsteun van PVV. Iedereen vindt dat het een lastig traject is wat lang duurt en dat terwijl er in verband met de crisis snel actie nodig is. Verder wordt de wijze waarop met de PVV en Wilders wordt omgegaan als probleem gesignaleerd, leidt dat tot diverse zienswijzen en wordt er geconcludeerd dat we er voor moeten waken om er niet te verkrampt mee om te gaan.

Overige onderwerpen

In verband met de tijd worden de onderw-erpen over Wajong, WMO en de werkvervo-ersvoorziening doorgeleid naar leden die er ervaring mee hebben of door kunnen verwijzen.

Slogan van de maand

‘s-Hertogenbosch is een stad waar gewerkt wordt als het moet en gefeest wordt als het kan!

Actiepunten

Uit deze Op de koffie zijn de volgende actie-punten voortgekomen.

Bestuur:Elke Op de koffie starten met een voor-stelrondje (indien nodig).Bij uitwerken permanente campagne idee voor maandelijkse zichtbare aan-wezigheid in de stad (bijvoorbeeld met marktkraam of via weekbladen) meene-men

12

Ralph Geers:Opmerking over WMO-loket aan Patrick Molle doorgeven en verzoeken om aantal bezoekers te inventariseren.Uitbesteding aan externen en verlies ei-gen expertise, regie en controle ambte-naren als aandachtspunt meenemen.Voetgangersoversteekplaats Station-splein voorleggen bij betreffend frac-tielid of ambtenaar.

Allen:Ideeën voor bezuinigingen op internet site gemeente doorgeven.Bij toerbeurt verslag van Op de koffie verzorgen.

Jacques Hendrikx:Bert Pauli uitnodigen voor discussie over werkwijze ambtelijke organisatie.Uitzoeken kosten voor externen van gemeente.

Zoals U bekend uit de vorige Algemene Ledenvergadering (7 april 2010) hebben 5 leden van onze afdeling zich kandidaat gesteld voor een plaatsje op de lijst voor de verkiezingen van Provinciale Staten op 2 maart 2011. In alfabetische volgorde:

Karel Burger DirvenMieke GeeraedtsHenry LiebregtsHenk Peterse enTon Serné

De ledenvergadering heeft aangegeven dat het niet verstandig zou zijn om met 5 kandidaten de strijd aan te gaan zonder een duidelijke volgorde. Dat levert onduidelijk-heid op naar het Kamercentrale-bestuur (wie kan op steun rekenen) maar ook in de lobby die daaromheen gaat plaatsvinden.Er is toen een commissie ingesteld bestaan-de uit Bert Pauli, Jacques van der Vall, Marjo van der Heijden en Johan van Miltenburg.Deze commissie heeft de kandidaten gewo-gen op basis van persoonlijke interesses, benodigde kwaliteiten en vakterreinen. Daarvoor is door Mieke Geeraedts een ana-lyse gemaakt van wat er precies nodig is aan ervaring en kwaliteiten.De volgorde die bepaald is, is als volgt:

1. Mieke Geeraedts (inmiddels lijsttrekker geworden)

2. Henk Peterse3. Karel Burger Dirven en Henry Liebregts4. Ton Serné

•••••

De afdeling ’s-Hertogenbosch gaat er vanuit dat 2 kandidaten op een verkiesbare plaats komen. De volgorde van de 3e en 4e kandi-daat is afhankelijk van benodigde expertise. Ton Serné heeft aangegeven -om beroeps-matige redenen- op een onverkiesbare plaats te willen staan.De kandidaten hebben deze volgorde on-derschreven, zullen dat ook uitdragen en deze is kenbaar gemaakt aan het bestuur van de Kamercentrale en aan de kandidaatstel-lingscommissie.Hoe dit verder uitpakt is nu nog niet te zeg-gen. Dat hangt van veel factoren af. Wel is duidelijk dat Uw stem bepalend kan zijn bij de positie op de lijst.De advieslijst van de VVD Brabant zal U zo spoedig mogelijk worden toegezonden.De kandidaatstellingsvergadering zal op 20 november plaatsvinden in Hotel Central, dus in onze eigen stad ’s-Hertogenbosch. U hoeft dus niet ver van huis om te zorgen dat er in ieder geval 2 kandidaten op een verkiesbare plaats komen. Voor Mieke hoeft niet meer gestemd te worden; zij is als lijst-trekker al op 1 geplaatst.

Het mag duidelijk zijn dat ons bestuur al-leen de 5 kandidaten (voorzien van advies volgorde) heeft voorgedragen nadat de ledenvergadering daartoe heeft besloten. De verdere procedure is geheel in handen van de VVD Brabant.

VOLGORDE KANDIDATEN PROVINCIALE STATEN

13

Behoefte:Meer inhoudelijk debat op lokaal ni-veauMeer betrokkenheid van politiek en ledenGedachtenwisseling over inhoudOndersteuning fractie met kennis en ideeën

Beoogd effectGoede positionering VVDMeer zichtbaarheidMogelijke kandidaten voor 2014

••

•••

ONDERSTEUNENDE GROEPEN.

Veel (nieuwe) VVD-leden vragen het bestuur: wat kan ik doen voor de VVD?Dat kan van alles zijn, van plakken van affiches tot wethouder. Maar er zijn maar een paar plaatsen beschikbaar: 5 raadsleden, 5 bestuursleden, 1 wethouder en een heleboel actieve mensen in de campagne.Dat heeft het bestuur aan het denken gezet en daarom werd er op 30 september een speciale avond georganiseerd voor de leden, waarin wij uitleg hebben gegeven over de instelling van Ondersteunende groepen.Samen hebben Jolanda Bertrums en Henk Peterse deze avond verzorgd. De opkomst viel wat tegen, maar toch kunnen wij enkele groepen gaan formeren.

WerkzaamhedenVoorbereiding en onderzoek van the-ma’s door: Buurtonderzoek Buurtbijeenkomsten bijwonen Gesprekken met anderen Observaties Ervaring uit eigen professie inzetten

De groepen die gevormd gaan worden zijn:

CultuurArbeidsmarktFinancieelVerkeer.

Heb je je opgegeven voor één van deze groepen dan zul je worden uitgenodigd voor een eerste bijeenkomst.

Het bestuur neemt het voortouw.Wil je je nog aanmelden dan kan dat altijd: [email protected]

•••••

••••

14

Voor ondernemers en particulieren

OndernemingsrechtMededingingsrechtVennootschapsrechtContractenrecht

Arbeids- en ontslagrechtMerk-, modellen-en auteursrecht

JURIDISCHE ADVIEZEN MR H.G.J.E. PLAGGE B.V.

mr H.G.J.E. Plagge

Vinc. van Goghlaan 255246 GA Hintham(Gem. ‘s-Hertogenbosch)

Tel. 073 641 90 36GSM 0653 73 88 77Fax 073 641 79 39

E-mail: [email protected]

Een sfeer- en smaakvol verblijf

Golden Tulip Hotel Central • Burg. Loeffplein 98 • 5211 RX ’s-Hertogenbosch

Tel. (073)-6.926.926 • Fax (073)-6.145.699 • [email protected] • www.hotel-central.nI

Golden Tulip Hotel Central, een ****hotel in hartje Den Bosch, aan

het middeleeuwse marktplein, het kloppende hart van deze bruisende cultuurstad!

• 12 vergaderruimtes voor zakelijke en feestelijke bijeenkomsten

• Brasserie Central met uitzicht op het middeleeuwse marktplein

• Luxe à la carte restaurant “De Leeuwenborgh”

• Tony’s Bar met iedere 1e vrijdag van de maand de Jazzborrel van 18.30 tot 21.00 uur

• 14e Eeuws gotische gewelvenkelder, prachtig voor bruiloften, recepties en andere feesten

• 124 smaakvol ingerichte hotelkamers, waarvan 72 non-smoking

• Ruime parkeergelegenheid

15

9 oktober was weer de tweede zaterdag van de maand en dus...

Op de koffie!

Tien VVD’ers waren aanwezig op een bij-eenkomst met een diversiteit aan onder-werpen.

Inbraken en heling

De laatste tijd zouden er meer inbraken plaatsvinden in auto’s door jonge mensen op scootertjes. Die gasten zijn voornamelijk uit op allerlei apparatuur die, zo is het vermoe-den, vervolgens weer voor een spotprijsje op Marktplaats verschijnt. Vervelend is dat dit soort zaken weinig prioriteit heeft en dat het lastig is om zomaar even binnen te lopen bij de politie om aangifte te doen. Sinds kort is er echter een punt waar vermoedens van internetoplichting/heling gemeld kunnen worden. De website:https://www.mijnpolitiebureau.nl/if.shtml

Culturele verarming

In 2016 is het Jeroen Bosch jaar. Daarvoor wordt veel geld opzij gezet. We moeten ech-ter alert zijn op verschraling van het andere aanbod. Het aanbod in Den Bosch is vaak niet afdoende waardoor mensen uitwijken naar theaters in andere steden. Hierdoor loopt de stad ook andere uitgaven mis (hapje en drankje). Er wordt opgemerkt dat culturele instellingen zelf aan hebben mogen geven waar op te bezuinigen valt. Het zijn dus vaak eigen keuzes om in het aanbod wat te

schrappen. Overigens bestaat het idee dat steden een complementair aanbod heb-ben in plaats van een overlappend aanbod. Daarnaast wordt ook nog stilgestaan bij ontwikkelingen in het Paleiskwartier met be-trekking tot een bioscoop. Het lijkt er echter op dat daar te weinig markt voor is.

Provinciaal verkiezings-programma en kandidatenlijst

Er zijn veel amendementen ingediend zodat de vaststelling in Berkel-Enschot de nodige tijd zal gaan kosten. Het advies wat door VVD Den Bosch over de kandidaten is uitgebracht, is niet helemaal overgenomen door de commissie. Die heeft op grond van een eigen kader besloten de volgorde iets om te gooien. Bij de advieslijst spelen daar-naast ook zaken als geografische spreiding, geslacht, leeftijd van de kandidaten.

Hart van Nederland

Saskia is mogelijk binnenkort bij Hart van Nederland te zien op SBS6. Zij wil in de uit-zending laten zien wat bezuinigingen op de WAJONG (uitkering voor arbeidsongeschikte jonggehandicapten) voor gevolgen heeft.

Uit de fractie

De fractie geeft aan hoe het proces omtrent de bezuinigingen eruit ziet. Er wordt ge-werkt met een viertal scenario’s waarbij be-paalde keuzes horen. De vier scenario’s zijn inwoners-, stads-, bestuurs- en zorgkracht. Het maatschappelijk middenveld heeft zelf ook al mogen reageren en voorstellen mo-gen doen om de begroting in evenwicht te brengen. Bart Gossen,

‘Op de Koffie’

16

Politiek is wat de klok slaat met de partijraad vandaag. Als adviserend landelijk orgaan van de VVD houdt zij zich bezig met actuele en toekomende politieke meningsvorming. Dat het deze zaterdag vooral door de actuele stand van de kabinetsformatie in beslag zou worden genomen mag dan ook geen verrassing heten.

Oorspronkelijk stond de Miljoenennota op de agenda. Maar het had eigenlijk niet be-ter kunnen uitkomen nu de ontwikkelingen rond kabinet Rutte-Verhagen 1 zichtbaar naar een finalemoment be-wogen. De zaal in Gorinchem was dan ook druk bezocht door betrokken VVD’ers die, met de evenzo geëngageer-de partijprominenten, met elkaar over de stand van zaken wilden spreken. Als raadgever van de partij wordt dan ook verwacht dat ze zich uitspreekt over agendapunt numero uno: de formatie, met de gedoogsteun van een niet-onomstreden partij, de PVV van Geert Wilders. Hoe het dan ook zij, het CDA kon immers met haar gelijktijdige congres de kaarten nog geheel opnieuw schudden, de insteek van de dag was gericht op de discussie in onze eigen, liberale partij.

Na de opening door waarnemend voorzitter Mark Verheijen werd eerst stil gestaan bij het overlijden van een bijzonder lid van het eerste uur: het VVD-erelid Henk Vonhoff. Be-trokken, enthousiast en met zijn eigen stijl wist hij met zijn kennis en ervaring tot het laatst de partij te ondersteunen. De verkie-zingsuitslag en de winst voor de VVD heeft hij als een droom werkelijkheid zien worden. Helaas maakt hij de mogelijke installatie van

liberale premier Rutte niet meer mee en we hebben dan ook een minuut stilgestaan bij hem en wat hij voor de VVD en VVD’ers betekend heeft.

Het woord daarna was voor Mark Rutte. Zijn indrukwekkende speech over de kabinets-plannen en de liberale punten die daarmee verwezenlijkt worden, heeft de aanwezigen beslist geraakt en met een staande ovatie werd deze dan ook langdurig bekrachtigd.

Vervolgens was het woord aan de aanwezige VVD’ers om zich als lid van de partij, partijraad, van voormalige kabinetten en andere gremia uit te spreken voor of tegen het politieke novum van het gedoogkabinet.

Vrijheid en verantwoordelijk-heid als thema mag dan heel liberaal zijn, niet iedereen liet zich kennen als warm voorstander van de samen-werking met de PVV. Waar in het begin de tegenstanders zich roerden over het, je als democratische partij, inlaten met een political one-man

show en twijfel over hoe een liberaal zich zou moeten verhouden tot de agenda van de PVV, kwamen de voorstanders met ver-trouwen en feiten de discussie tegemoet. Mark Rutte gaf elk ruim de aandacht en bracht met zijn samenbrengende capaci-teiten een visie naar voren dat het ons wel zal gaan lukken een liberaal geluid blijvend ten gehore te brengen. Ook een van de prominenten aanwezig nam de kansel op het podium en bracht helder zijn verhaal: de samenwerking met de PVV geniet expliciet niet zijn voorkeur, maar we hebben in ons democratische rechtstaat beslist rekening te houden met de ruim 1 miljoen kiezers die

VERSLAG PARTIJRAAD ZATERDAG 2 OKTOBER 2010.

een bijdrage van Willem Glasbergen

17

Track, Trace & ProtectCombi-Track ®

Jacques G.M. Hendrikx CEO

Hoff van Hollantlaan 1 P5243 SR RosmalenThe Netherlands

T: +31 73 657 00 57F: +31 73 656 73 03M: +31 653 18 71 [email protected]

Combi-Ink BV

we kennelijk onvoldoende hebben kunnen bereiken en begrijpen de afgelopen jaren. Dat vraagt van ons, met de mogelijkheden die het bestel biedt, het opnemen van de verantwoordelijkheid tot het vormen van een kabinet en het aan de slag gaan met Ne-derland, door recht te doen aan de uitslag.

Als laatste vragensteller in de plenaire ronde mocht uw partijraadslid, ondergetekende sinds kort, nog het woord voeren. Ik heb het vertouwen uitgesproken in Mark Rutte en de mensen rondom de formatie. Als we kennelijk gemeenschappelijke gronden ge-vonden hebben met de PVV om een regeer-akkoord te sluiten, dan moeten onze kansen groot zijn om al die liberale standpunten die we niet opgenomen hebben met de oppo-sitie in gezamenlijkheid te verkennen en te verwezenlijken.

Met de bestuurlijke, politieke hervormingen in het vooruitzicht en het nieuwe fenomeen

van een gedoogkabinet liggen er kansen het met een constructieve oppositie vast eens te worden over een aantal zaken.

Gekooid door Wilders?

Welnee, gekroond door de verkiezingsuit-slag en gezegend met oppositiepartijen waarmee we in diverse eerdere informatie-ronden goed mee van gedachten hebben kunnen wisselen. De politieke arena staat op het punt vernieuwd geopend te worden, met de liberalen in de voorhoede. Hier heb-ben we hard voor gewerkt met z’n allen. Nu willen we dat gaan waarmaken ook!

Willem Glasbergen.

18

Aan het weer is duidelijk te merken dat de zomer weer voorbij is. Tijd dus voor de ge-meenteraad om met het nieuwe politieke jaar te beginnen, een jaar waarin de eerste bezuinigingen plaats gaan vinden.

In de vorige VVD Expresse schreef ik u al dat de gemeenteraad nog voor het zomerreces het plan van aanpak voor de bezuinigingen zou behandelen. Uitgangspunt daarbij is dat er in januari een besluit genomen wordt door de gemeenteraad over hoe de bezuini-gingen de komende jaren ingevuld worden. De VVD had een aantal aanmerkingen over het door het college van B&W gepresen-teerde voorstel. Voor deze punten hebben wij samen met andere fracties moties inge-diend. Hieronder zal ik het plan van aanpak schetsen en daarbij aangeven wat wij in de gemeenteraad veranderd hebben.

Het college gaat de ombuigingen van ongeveer 15 miljoen euro niet zomaar voorstellen, er gaat gesproken worden met maatschappelijke partners uit de stad. Daarbij gaat het onder andere om onderwijs-instellingen, culturele partners, partners die de WMO uitvoeren, sportclubs en de cluster veiligheid. De VVD heeft hierbij samen met de coalitiepartners een motie ingediend die het college op riep om ook te kijken naar welke voordelen er te behalen zijn door samenwerking met andere gemeenten. Daarnaast hebben vrijwel alle fracties een motie ingediend waarbij het aan het college wordt gevraagd om tijdens de gesprekken niet alleen te spreken over wat er efficiënter of goedkoper kan bij de maatschappelijke partners, maar die partners ook te vragen waar zij bij de gemeentelijke organisatie tegen aan lopen. Dit is ook input voor de efficiencyslag die de gemeente wil maken. Het resultaat van de gesprekken tussen de gemeente en de maatschappelijke orga-nisatie worden aan de gemeenteraad ter

beschikking gesteld.

Vervolgens is het de bedoeling dat er aan de gemeenteraad een aantal scenario’s gepre-senteerd worden waarbij de gemeenteraad richting kan geven aan de uitwerking van het de bezuinigingen. Dit is ook het resultaat van een motie, door middel van deze volgorde kan de gemeenteraad eerst een politieke keuze maken over waar we als stad naar toe willen. Bij het schrijven van dit stuk is net bekend geworden wat de vier scenario’s zijn; stadskracht, bestuurskracht, inwoner-kracht en zorgkracht. Ieder scenario legt de nadruk op een ander deel waardoor er op bepaalde onderwerpen meer of minder bezuinigd wordt.

Het college gaat het gekozen scenario uitwerken en komt met concrete voor-stellen om te bezuinigen, deze worden waarschijnlijk in januari voorgelegd aan de gemeenteraad. Door het proces op deze manier te organi-seren kan de gemeenteraad haar kaderstel-lende taak uitvoeren en ook politiek keuzes maken.

Op de website van VVD ’s-Hertogenbosch (www.vvdshertogenbosch.nl) kunt u na iedere raadsvergadering een verslag lezen over wat er is gebeurt en welke rol de VVD daarin heeft gespeeld. De fractieleden zijn ook altijd bereikbaar om vragen of opmer-kingen van leden te beantwoorden. Mocht u een keer een gemeenteraadsvergadering bij willen wonen dan kan dat altijd. Meestal is onze voorzitter Henk Peterse ook aanwezig en hij kan u dus wegwijs maken.

Ralph GeersVVD-fractiegemeenteraad ‘‘s-Hertogenbosch

GEMEENTERAAD TERUG VAN RECES

19

Bert Pauli Wethouder Financiën, Economische zaken, Toerisme, en Verkeer.Adres:Vughterweg 375211 CK ‘s-HertogenboschTel. (073) 613 73 02e-mail: [email protected]

Jan HoskamFractievoorzitterPlaatsvervangend voorzitter Gemeenteraad, Commissie Bestuurszaken, Commissie Maat-schappelijke Ontwikkeling (cultuur).Adres:Kruisstraat 305211 DV ‘s-HertogenboschTel. (073) 612 45 47e-mail: [email protected]

Nicole VermolenCommissie Financiën, Economische en So-ciale zaken (financiën, grondzaken, arbeids-markt, sociale zaken en economische zaken m.u.v. kermis).Adres:Orthen 1105231XT ’s-HertogenboschTel. (073) 642 2303e-mail:[email protected]

Voor wijziging van Uw emailadres gelieve U een email te zenden aan:[email protected]

Govert SchermersCommissie Financiën, Economische en Sociale zaken (milieu en beheer openbare ruimte) & Commissie Ruimtelijke Ontwikke-ling en Verkeer (verkeer en vervoer, cultuur-historische kwaliteit).Adres:Sportlaan 415242 CP RosmalenTel. (073) 614 45 86e-mail: [email protected]

Patrick MolleCommissie Maatschappelijke Ontwikkeling (welzijn jeugd, zorg, onderwijs, sport)Adres:Troelstradreef 305237DB ’S-Hertogenbosch06-1387 8107e-mail: [email protected]

Ralph GeersCommissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Ver-keer (ruimtelijke ordening en wonen)Adres:Boschveldweg 335211VH ’s-Hertogenbosch0621 89 01 92e-mail: [email protected]

GEMEENTERAAD

‘S-HERTOGENBOSCH

20