2009/05/23 - De markt van de dood

44
“ZELFS IN DE DIENSTEN- SECTOR DRAGEN ZE NU AL OVERALLS” 1.400 HET SALARIS VAN EEN PROGRAMMAMEDEWERKER BIJ DE VRT voor m/v met talent 23.05.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM De markt van de dood 800 Belgische begrafenisondernemers en 11 crematoria 100.000 lijken per jaar Meer dan 400 miljoen euro omzet Hoe het Nederlandse Dela voor tweedracht zorgt in de Belgische uitvaartwereld 3 JAAR IN HET SPOOR VAN 2 CHINESE FABRIEKSMEISJES WERK EN WERELD EURO NETTO COLUMN AN OLAERTS

description

De een zijn dood…… is de ander zijn brood. En dat mag u bij deze heel letterlijk nemen: vandaag verdienen minstens 5.000 Belgen hun boterham in de uitvaartsector. Een portret van een meer dan springlevende business.

Transcript of 2009/05/23 - De markt van de dood

Page 1: 2009/05/23 - De markt van de dood

“ZELFS IN DE DIENSTEN-SECTOR DRAGEN ZE NU AL OVERALLS”1.400 HET SALARIS VAN

EEN PROGRAMMAMEDEWERKER BIJ DE VRT

voor m/v met talent

23.05.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM

De markt van de dood

800 Belgische begrafenisondernemers en 11 crematoria

100.000 lijken per jaar

Meer dan

400 miljoen euro omzet

Hoe het Nederlandse Dela voor tweedracht zorgt in de Belgische uitvaartwereld

3 JAAR IN HET SPOOR VAN 2 CHINESE FABRIEKSMEISJESWERK EN WERELD EURO NETTO COLUMN AN OLAERTS

Page 2: 2009/05/23 - De markt van de dood
Page 3: 2009/05/23 - De markt van de dood

Afgelopen weekend maakte de hoofdredactie van De Morgen bekend welke journalisten ontslagen worden. Na een bewogen maandag besloot de redactie dat er dinsdag geen krant zou verschijnen.

7.00 uur. Uit de veren, na een heel slechte nacht. Nadatzaterdag de namen van de slachtoffers bekend warengemaakt, werd het voor mij een heel druk weekend. Ikben immers al maandenlang betrokken bij de onderhan-delingen en heel wat mensen voelden zich zaterdagkwaad en bedrogen.

10.30 uur. Op de redactie, waar een bijzonder vreemdesfeer hangt. Her en der gapen er plots lege plaatsen.Omdat we pas rond 14 uur kunnen vergaderen met ookde mensen van de lay-out erbij, proberen we aanvanke-lijk eerst nog een krant te maken. Niemand is er echt metzijn gedachten bij.

12.00 uur. Samen vlug een hapje gaan eten in de KVS, vlakbij de redactie hier. De emoties beginnenalmaar steviger op te borrelen, en je voelt dat er iets zal gebeuren.

14.00 uur. Vergadering met de directie, zoals zondag alaangekondigd was. Even nog een akkefietje omdat deontslagen journalisten aanvankelijk niet binnen kunnen,maar dat wordt uiteindelijk toch toegestaan. Een topmanvan De Persgroep voert het woord, maar onze hoofd-redactie krijgen we jammer genoeg amper te zien.

15.00 uur. Personeelsvergadering, tot even na 17.30 uur.De emoties lopen vaak bijzonder hoog op. Zowat allemogelijke scenario’s – gaande van een noodkrant tot eenstaking van onbepaalde duur – passeren de revue.Uiteindelijk stemt 85 procent van de aanwezigen in metéén dag staking, als duidelijk signaal voor de vertrouwens-breuk met de hoofdredactie die er in onze ogen is.

18.00 uur. Nadat ons persbericht de deur is uitgegaan, rin-kelt de telefoon quasi onophoudelijk. Ikzelf en collegaRuud Goossens nemen de honneurs waar. Om 20.00 uur

loopt de de redactie leeg, veel vroeger danop een normale werkdag. Samen met eenaantal collega’s ga ik iets eten in Brussel.

21.30 uur. Op weg naar de VRT, waar ikverwacht word bij Phara. Onderwegoverloop ik met een collega nog even allemogelijke lastige vragen die we voor-geschoteld kunnen krijgen. Een aantalcollega’s zijn meegekomen en zitten inhet publiek.

24.00 uur. Tijd voor een glaasje wijn bijde VRT en dan op weg naar huis, waar ikde uitzending nog tweemaal herbekijk,om er zeker van te zijn dat ik geen blun-ders verteld heb.tekst Filip Michiels | foto Isabel Pousset D

DE MAANDAG VAN

Liesbeth Van Impe, journaliste en ondervoorzitter redactieraad bij De Morgen

001_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:44 Pagina 1

Page 4: 2009/05/23 - De markt van de dood

Dorst je in deze schrale tijden naar uitdagingen en groei, of geniet je met volle teugen van je talent? Met andere woorden: spreekt je job je talenten aan, en heeft HR oog voor je talent? Hoe beleef je trouwens je werk? Hoeveel steun krijg je van je leidinggevende? Word je opgeleid en gecoacht? En hoe zie je zelf je loopbaan?

Doe mee aan Het Grote Acerta Talentonderzoek op vacature.com/talent en geef talent een stem. Dan maak je meteen ook kans op een iPhone!

In samenwerking met:

Doe mee op vacature.com/talent en win een iPhone!

Het Grote Acerta Talentonderzoek

vacature.com/talentGeef talent

een stem!

Krijgt je talent nog wat het nodig heeft?

002_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 16:33 Pagina 2

Page 5: 2009/05/23 - De markt van de dood

03INHOUD

01 De maandag van D 04 Muizenissen, Desalariswatcher, Werk en recht, De globe-trotter D 06 Publieke opinie D 08Coverstory: Hommeles op de markt van dedood D 15 De zenzoeker, Salariscijfer D

16 Wablieft? D 17 Werk en wereld: 3 jaarin het spoor van 2 Chinese fabrieksmeisjesD 20 Column D 40 Sluitertijd D

08 Coverstory

De een zijn dood…… is de ander zijn brood. En dat mag u bij dezeheel letterlijk nemen: vandaag verdienen minstens 5.000 Belgen hun boterham in de uit-vaartsector. Een portret van een meer danspringlevende business.

17 Werk en wereld

Het leven zoals het écht is: fabrieksmeisjesZe heten Min en Chunming en ze werken sindshun tienerjaren in de fabriek in Dongguan. Hun droom? Geld sparen om ooit een eigenzaakje te beginnen. Journaliste Leslie Chang inhet spoor van de migrantenarbeidsters in China.

20 Column An Olaerts

De terugkeer van de overallDe overall doet het weer. Werknemers die voormodern willen doorgaan, wurmen zich vandaagdoor één groot gat in hun kleren naar binnen. En dat zorgt af en toe voor gêne op kantoor.

Abonnees van DeTijd, De Morgen, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws ontvangen Vacature automatisch bij hun krant.

de

beste carrières in dit magazine

77

Ontdek ook de

10.126jobs op

vacature.com

“De Chinese fabrieksmeisjeszijn geen moderne slaven.

Ze leiden een hard leven,maar kiezen daar zelf voor.”

LESLIE CHANG VOLGDE DRIE JAAR LANG HET LEVEN VAN TWEE CHINESE FABRIEKSMEISJES

17

Vacature van de week:

Manager BusinessSAP Competence

Center bij NMBS-Groep

VACATURE 23 MEI 2009

003_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:25 Pagina 3

Page 6: 2009/05/23 - De markt van de dood

START

D Naam: Ruth Desmit D Leeftijd: 23 D Beroep: Programmamedewerkster bij de VRT (Brussel) D Woonplaats:

Gent D Burgerlijke staat: Single D Salaris: 1.400 euro D Extralegale voordelen: Geen D Sparen:

Pensioensparen (67 euro per maand) D Beleggingen: Geen D

Laat ik mijn gasten eens goed voor aap

zetten, moet deze cafébaas uit Tokio

gedacht hebben. Want jawel, sinds enige

tijd schakelt de Japanner twee makaken

in als kelners. De klanten zijn alvast

tevreden over het nieuwe hulpje. “De

apen serveren zelfs beter dan sommige

echte kelners”, klinkt het. Of hoe monkey

business ineens een totaal nieuwe

dimensie krijgt… D

Drie uur onderweg“Tijdens mijn studie journalistiek aan de ArteveldeHogeschool liep ik stage op de redactie vanVlaanderen Vakantieland. Sinds 1 oktober kon ikdaar halftijds aan de slag. Nu heb ik er nog eentweede halftijds contract bij, als researcher. Dat zijnallebei tijdelijke contracten, via Tempo Interim. Ikben elke dag drie uur met de trein onderweg: ik ver-trek 's morgens rond 8 uur in Gent en kom 's avondstegen 20 uur uit Brussel terug thuis.”

200 euro voor HD-videocamera“Tijdens mijn studies heb ik een opleiding webjourna-listiek gevolgd. Omdat ik daar verder in wil gaan, heb ikonlangs een kleine highdefinition videocamera vanhet merk Qmedia gekocht voor amper 200 euro. Veelheb ik er nog niet mee gedaan: toen mijn oudersonlangs hun 25ste trouwdag vierden heb ik er eenfilmpje over gemaakt.”

Kosten huis: 350 euro“Samen met twee vriendinnen huur ik voor 800 euroeen huis met tuin in de Gentse stadsrand. We delen allekosten, huur, gas en electriciteit, door drie: elke maandschrijf ik daarvoor 350 euro over op een gemeenschap-pelijke rekening.”

Gratis naar het Louvre“Omdat ik met tijdelijke contracten werk, is het momen-teel heel moeilijk om langere vakanties te plannen.Daarom trek ik er af en toe een weekendje tussen uit.Onlangs ben ik met een vriendin vier dagen naar Parijsgeweest: dat kostte, Thalys en hotel inbegrepen, 180euro per persoon. We hadden bovendien het geluk datdoor een actie van de Europese Gemeenschap demusea dat weekend gratis toegankelijk waren voor jon-geren: we hebben onder meer het Louvre en het CentrePompidou bezocht.” tekst Bart Cabanier | foto Isabel Pousset D

“Huishuur in Gent: 800 euro”

DE SALARISWATCHER bijt zich elke week vast in de portemonnee van een m/v

MUIZENISSEN toont unieke filmpjes, blogs, sites, ... over de arbeidsmarkt

BEKIJK HET FILMPJE OP

9 vacature.com/muizenissen

004_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:49 Pagina 4

Page 7: 2009/05/23 - De markt van de dood

05VACATURE 23 MEI 2009

WERK EN RECHT beantwoordt wekelijks een vraag vanop de werkvloer

DE GLOBETROTTER praat met expats in België

“Gek dat bijna elke Belg een eigen huis heeft”

“Ik werkte vroeger al voor Honda vanuit Italië. Ikben verantwoordelijk voor de verkoop van moto-ren aan distributeurs. Eerst werkte ik alleen, maarnaarmate die business groeide, werd er een teamopgericht in Gent en dus ben ik verhuisd. Ik wasonmiddellijk bereid om naar België te komen. Inde twee jaar voor de verhuis, reisde ik toch almaandelijks naar Gent. Mijn vrouw wilde gerustmee, zolang ons verblijf tijdelijk zou zijn.”“Intussen wonen we hier drie jaar. We vondeneen huis in Vinderhoute, maar hebben ook onzewoonst in Verona behouden. We keren drie keerper jaar terug. Vandaar wellicht dat onze kinde-ren, nu zes en vier, Italië nog altijd als hunthuis beschouwen.”“Mijn werkgever heeft ons ontzettend geholpen bijde overtocht. Wat ons meteen opviel tijdens dezoektocht naar een woonst, is dat bijna iedere Belgeen eigen huis heeft, terwijl de meeste Italianen inappartementen wonen. Wel een beetje vreemd isdat onze buren allemaal een perfect aangelegdetuin hebben, maar die schijnbaar nooit gebruiken.Zelf heb ik onmiddellijk een voetbalgoal neerge-poot om met de kinderen te spelen.”

“Toen ik hier aankwam, heb ik Nederlandse lesgevolgd, maar de resultaten stemmen helaasniet overeen met de inspanningen. Het is een moeilijke taal. Op het werk spreek ikEngels, met de kinderen Italiaans. Mijn zoonvertaalt vaak Nederlandse woorden voor mij. Omdat mijn vrouw Française is, zijn de kinderen drietalig. Ik beschouw dat als een enorme rijkdom.”“Ik raad elke jongere aan om na de studies eentijdje als expat te werken. Op die manier ontdek-ken ze dat hun dorp toch niet het centrum van dewereld is en komen ze in contact met diverse cul-turen en tradities.”“Belgen houden zich graag aan de regels, eengroot verschil met Italië. Daar vindt iedereenzijn eigen regels uit. Een Belg is ook erg op zijnprivacy gesteld. Ik zeg goeiedag tegen mijn buren,maar daar houdt het op. In Italië raken we mak-kelijk met een wildvreemde aan de praat. Voormij valt dat verschil mee, want ik ben zelf nogalgereserveerd. Maar een temperamentvolleItaliaan zou hier afzien.”tekst Evy Ballegeer | foto Tiny Bogaerts D

Welke sanctie dreigt er als uliegt tijdens een sollicitatie?

U heeft gelogen tijdens uw sollicitatie. Kan u dat die fel-begeerde nieuwe job kosten? “Veel hangt af van de vraagdie u met een leugen beantwoordde, de aard van de func-tie en hoe zwaarwichtig de leugen is”, weet StefanNerinckx, advocaat bij het kantoor Laga en docentarbeidsrecht. “Bij een leugen over gegevens die essentieelzijn bij de uitvoering van de functie kan de werkgeverbedrog vanwege de kandidaat inroepen, met eventueeleen ontslag om dringende reden als gevolg. En dan staatu letterlijk weer op straat.” Want een arbeidsovereenkomst is een contract. Vanessentieel belang is dat beide partijen die te goeder trouwuitvoeren. De kandidaat heeft hier een ‘spreekplicht’ overinformatie die relevant is voor de functie. Zelfs als dewerkgever er niet naar vraagt tijdens het sollicitatiege-sprek, is de kandidaat verplicht bepaalde informatiespontaan te geven. Bijvoorbeeld, als u ruitenwasser wilworden van hoge gebouwen en aan epilepsie lijdt. Of uheeft een veroordeling opgelopen wegens stelen en wensteen baan als beveiligingsagent.Er zijn wel grenzen aan die spreekplicht. Zo hoeft ugegevens die behoren tot de persoonlijke sfeer niet aan dewerkgever mee te delen, bijvoorbeeld een vraag naar hetgeslacht van uw partner. “Die bescherming reikt zoverdat, mocht u hierover liegen, die leugen later niet kangebruikt worden als reden voor ontslag”, weet Nerinckx.

Zelfs ontslag is mogelijkEens de leugen is vastgesteld, kan de werkgever verschil-lende wegen bewandelen:- Hij kan ‘bedrog’ inroepen. “Bedrog leidt tot nietigheidvan de overeenkomst. Let op, de werkgever moet uit-drukkelijk opwerpen dat er bedrog is gepleegd. En dewerknemer moest beseffen dat de werkgever aan dezeinformatie belang hecht en deze essentiële informatieniet op een andere manier kon kennen.” Het Hof vanCassatie aanvaardt dat het bedrog bij het aangaan van dearbeidsovereenkomst een dringende reden kan uitmaken.Maar dan moet de leugen wel elke verdere samenwer-king tussen werkgever en werknemer onmogelijkgemaakt hebben. “Dan gaat het niet om een kleine ver-getelheid”, verduidelijkt Stefan Nerinckx. Bijvoorbeeld,een journalist die tijdens zijn aanwerving niet spontaanvermeldt over geen rijbewijs te beschikken, noemt deadvocaat geen dringende reden.- De werkgever kan overgaan tot een ontslag (met ont-slagvergoeding).- De werkgever kan zelfs een schadevergoeding eisen vande ontslagen werknemer maar dat gebeurt zelden.

Meer info? Stefan Nerinckx vertelt meer over de juridische aspecten van

het aanwerven tijdens de studiedag 'De crisis en de impact op het

personeelsbeleid’ op dinsdag 16 juni 2009 in het Kasteel van Brasschaat.

(meer info: www.mdseminars.be)

tekst Erik Verreet D

ALLE VRAGEN VINDT U OOK ONLINE

9 vacature.com/rechtGiovanni Bianchi, Italiaan: “Toen ik hier aankwam, heb ik Nederlandse les gevolgd, maar de resultatenstemmen helaas niet overeen met de inspanningen.”

D Naam: Giovanni Bianchi D Leeftijd: 39 D Afkomstig uit: Verona D Woont in:

Vinderhoute D Werkte eerder in: Rusland, Slovakije D Beroep: Sales verant-

woordelijke motoren bij Honda

005_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:49 Pagina 5

Page 8: 2009/05/23 - De markt van de dood

PUBLIEKE OPINIE

Of massaproductie van personenwagens inons land smelt als sneeuw voor de zon, is nietlanger de vraag. Wanneer en hoe we naar eenduurzaam alternatief schakelen, daar zoudenonze beleidsmakers u en ik mee om de orenmoeten slaan. Peter Leyman, ex-topman vanVolvo Cars Gent, voorspelde twee jaar geledenal dat de motor van General Motors en haarzware energievreters het zou begeven. “Ikwerd op hoongelach onthaald. Verschillendeelementen spelen in ons nadeel. België is eenerg kleine markt voor een autobouwer. En wehebben geen enkel beslissingscentrum.” Tegelijk neemt Leyman de vlucht vooruit. Zijntoekomstvisie boort een nieuwe nichemarktaan, mét lokale beslissingsmacht. “Amsterdamwil CO2-vrije voertuigen. Allicht denken anderesteden in dezelfde richting. Wij zouden, bij-voorbeeld in één van de vier huidige fabrieken,CO2-vrije voertuigen kunnen produceren voorhet volledige wagenpark van alle overheden enadministraties van ons land. En misschienzelfs voor de Europese markt, waarom niet.Tegelijk zou de productie van modellen vooreen groot merk in diezelfde fabriek het nodigevolume genereren.” Leymans visie onder-schrijft Europa’s doelstelling om tegen 202020 procent van de personenwagens met alter-natieve aandrijflijnen te laten rijden.Leyman erkent dat zijn visie niet zaligmakendis. Zijn verdienste: hij reikt tenminste een toe-komstscenario aan. En zulks staat in schrilcontrast tot onze beleidsmakers. De houd-baarheidsdatum van hun langetermijn-denken? 7 juni 2009. Hebt u al iets horenwaaien over de toekomst van onze auto-mobielindustrie? De pronkstukken liggennochtans voor het grijpen. Decenniaexpertise in assemblage, steengoeieingenieurs en designers, om er eenpaar uit te pikken. Wanneer worden aldie stukken geassembleerd tot eenvisionair project van eigen makelij? Zoudat geen taak zijn voor het kenniscen-trum Flanders Drive?

Slechts één conclusie dringt zich op. Onsautomobielbeleid is van het niveau van onze inzendingen voor het Eurovisiesong-festival: een nul over de hele lijn. Tenzij ditbetoog rammelt aan alle kanten, uiteraard. Indat geval hoor ik graag wat de toekomstplan-nen zijn. D

Vlaamse automobiel-visie = nul punten

STANDPUNT onthult de scherpe blikvan onze journalisten

SCHERPGESTELD laat een opiniemaker op een Vacature-artikel reageren

sche vragen veel opsteken tijdens een sollicitatiegesprek.Wie op de vraag hoeveel uren opleiding hij kan verwach-ten, een vaag antwoord krijgt, weet voldoende.

Zoals andere bedrijven bespaart Belgacom op de kosten.Het opleidingsbudget ligt iets lager dit jaar, maar debesparingen gebeuren hoofdzakelijk in de ‘nice to have’,zoals de deelnames aan de externe conferenties.Daarnaast spreken we met de leveranciers en organiserenwe meer interne opleidingen. Daarom zal het aantal urentraining niet verminderen. Wij besparen zeker niet op denoodzakelijke opleidingen, zoals ict en commerciële vaar-digheden. Integendeel, in de afdeling ‘corporate’ voerenwe dit jaar een doorgedreven inspanning naar sales- enproductkennis. De hele salesploeg zal zichzelf testen.Daarna kunnen ze de juiste opleidingen volgen om zichprofessioneel te verbeteren. Dat is net in crisis zekernoodzakelijk: opleiden zodat het bedrijf meer competitiefnaar buiten komt.

Sinds januari kregen we meer cv’s van kandidaten binnen.Onze ceo kondigde toen aan geen economische ontslagente voorzien. De telecomsector is dan ook minder getroffendoor de crisis. Elk bedrijf bekijkt de vacante functies welheel kritisch: moeten we die invullen? Maar sinds hetbegin van dit jaar hebben we al ongeveer 300 nieuwemedewerkers aangetrokken. Daarnaast staan er nog een200-tal vacatures open. Zoals vorig jaar vermoed ik datwe in 2009 800 aanwervingen moeten voorzien.foto Christophe Vander Eecken D

De ‘Carrièregids’ die Vacature vorigeweek publiceerde, was hoopgevend: erzijn nog jobs te vinden. Maar ik was welverwonderd dat de kortetermijnvoorde-len zoveel nadruk kregen. Bijvoorbeeld,heeft het zin om een tweede diploma tehalen omdat het wat moeilijker is omeen baan te vinden? Wat brengt datdiploma bij? Kan u niet beter op eenlager niveau beginnen in een bedrijf metdoorgroeimogelijkheden? Want uitein-delijk zijn de sociale politiek en de waar-den van een bedrijf heel belangrijk bij dekeuze van werkgever. Investeert eenbedrijf in opleidingen? Zijn er ontwikke-lingsmogelijkheden? Als u binnenstaptbij een groter bedrijf voor een bepaaldejob, zal u na enkele jaren kunnen door-groeien naar een andere functie. Zo heeftBelgacom vorig jaar 800 nieuwe mede-werkers aangeworven; daarnaast veran-derden ruim 800 interne medewerkersvan functie. Ze kregen de kans om ietsnieuws te doen.

Op de websites en in de jaarverslagenkan u ontdekken hoeveel een onderne-ming investeert in opleidingen, of ze eentrainingscentrum heeft. Ook kan eenkandidaat via enkele gerichte en prakti-

“Net in een crisis moet je alsbedrijf opleidingen stimuleren”ASTRID DE LATHOUWER, EXECUTIVE VICE-PRESIDENT HUMAN RESOURCES VAN BELGACOM

006_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:51 Pagina 6

Page 9: 2009/05/23 - De markt van de dood

48%36%

16%

07VACATURE 23 MEI 2009

Reactie op coververhaal ’19.155 jobs bij 332 bedrijven’ van 16 mei 2009

Hoopvolle boodschapGoed initiatief van Vacature. Na al die doem-

berichten, eindelijk een hoopvolle boodschap.

OK, er worden nog elke dag mensen ontslagen,

maar al die bedrijven die het wel nog goed

doen en in een negatieve conjunctuur erin sla-

gen om nog mensen aan te werven, mogen ook

wel eens in de schijnwerpers staan. Een tip

nog voor de VRT: maak eens een reeks over

Belgische groeibedrijven die wereldwijde sier

maken in crisistijd, in plaats van altijd uit te

pakken met het negatieve betoog van vakbondsleiders op het journaal.

Lieven De Brabander D

POSTBUS bundelt de beste lezersreacties

VORIGE WEEK vroegen we of u vandaag de job heeft waar u op uw achttiende van droomde.

WIL U REAGEREN OP ONZE ARTIKELS? SCHERP UW PEN EN MAIL NAAR

9 [email protected]

D Dit is een zinvolle maatregel om de koopkracht op te trekken.

D Dit is een populistische maatregel, het geld kan beter besteed worden

aan andere maatregelen om de economie te stimuleren.

Poll oftewel de vraag van de week

WAT IS UW MENING? LAAT HET ONS WETEN OP

9 vacature.com/poll

U Op mijn achttiende wist iknog helemaal niet wat ik wou

U Ik doe nu iets helemaal anders. Ik hebeen bocht van 180° graden gemaakt

Ook zij werven aanVacature verzamelde in het vorige nummermeer dan 19.000 vacatures bij ruim 300Vlaamse privébedrijven en overheden. Ondanksde economische malaise zijn er nog veleprivéondernemingen met mondjesmaat opzoek naar specifieke profielen. Omdat ze hunproductiecapaciteit uitbreiden, nieuwe marktenaanboren, hun salesteam versterken, etc….Onderstaande bedrijven lieten ons deze weeknog weten dat ze in 2009 rekruteren:- Intys Consulting: 6 vacatures- Unipartners: 10 vacatures- Lidl: 75 vacaturesNoot: Energiebedrijf Eandis heeft 4.800 werknemers en

700 vacatures. Het aantal werknemers was vorige week

foutief vermeld. D

DOSSIER ICT & ENGINEERING NUCLEAIR INGENIEUR, EEN JOB MET TOEKOMST? 1.400 EURO NETTO + GSM, LAPTOP EN

HOSPITALISATIEVERZEKERINGHET SALARIS VAN EEN ARCHITECTE IN ROEMENIË

jobsEr is nog werk!

Het meest complete overzicht in dit nummer:

bij 332 bedrijven

19.15516.05.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM

REGIOREEKSBEDRIJVEN DIE EEN BOCHT VAN 180° MAKEN:

DEEL 2: BELGIAN POST INTERNATIONAL, VAN NOBELE ONBEKENDE TOT WERELDSPELER

h

Het antwoord op 11 concrete carrièrevragen:

...

voor m/v met talent

Wat denkt u van al die jobkortingen?

“Ons automobiel-beleid is van hetniveau van onzeinzendingen voorhet Eurovisie-songfestival: een nul over dehele lijn.”

UMijn job sluit perfect aan bij watik als student voor ogen had

Open VLD stelt voor om de Vlaamse jobkorting te verdubbelen. Deze maand ontvangt u ook een jobkorting van de federale overheid.

Nico Schoofs,redacteur Vacature

007_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:51 Pagina 7

Page 10: 2009/05/23 - De markt van de dood

Hommeles op de markt van de dood

800 Belgische begrafenisondernemers en tientallen toeleveranciers voor een markt van 100.000 lijken

begrafenisondernemers. Insiders schatten dat er minimum5.000 mensen fulltime aan de slag zijn in de sector. Dat deconcurrentiestrijd vandaag scherp is en af en toe zelfs bits,staat als een paal boven water.

Amerikanen buiten, Hollanders binnenBruno Quirijnen, ondervoorzitter van de VlaamseAutonome Raad voor het Uitvaartwezen (VARU) enbegrafenisondernemer: “Door de komst van dieAmerikaanse groepen is iedereen wakker geschoten. De meeste bedrijven die nu nog onafhankelijk werken, had-den tien jaar geleden al een goed investeringsbeleid. De sec-tor is die voorbije tien jaar sterk geprofessionaliseerd.” Het Amerikaanse liedje duurde echter niet lang. “De Amerikanen wilden de Belgen meer doen besteden –de besteding van de families per uitvaart lag hier de helftlager dan in de VS – maar dat lukte niet.” Het vervolg ineen notendop: de Amerikanen kregen liquiditeitsproble-men, mede omdat de beurs in 2001 crashte. DeNederlandse investeringsmaatschappij Waterland PrivateEquity Investments kocht in 2001 de Belgische activitei-ten van SCI en Stewart Enterprises en bundelde ze tot de

nieuwe uitvaartgroep Sophia die via lokale overnames ver-der uitbreidde. In april 2005 nam de Nederlandse uitvaart-verzekeraar en begrafenisonderneming Dela Sophia over.Dela, in 1937 gesticht in Eindhoven als coöperatieve begra-fenisonderneming die toen vooral arme drommels eenwaardig afscheid wilde bezorgen, startte zo met een groot-scheeps offensief in België. Anno 2009 heeft Dela zestiguitvaartcentra overgenomen, werken ze nauw samen mettientallen uitvaartondernemers en controleren ze vijf van deelf Belgische crematoria. Dela laat de overgenomen begra-fenisondernemers tot aan hun pensioen onder de vertrouw-de naam verder werken als zelfstandige of in loondienst,maar wel volgens het groepsconcept. Een geruisloze en flu-welen overnamepolitiek, zeg maar. Woordvoerder MarysiaKluppels: “Wij dwingen niemand. Regelmatig bellenondernemers ons zelf op omdat ze binnenkort op pensioengaan of het beu zijn. Maar iedere overgenomen ondernemerbehoudt de vrijheid om zelf zijn business te runnen. Wijslaan ze dus niet plat hé. We worden ten onrechte afge-schilderd als een bedrijf dat iedereen wil verpletteren.”Quirijnen (VARU) ziet het ietwat anders: “Dela is al twintigjaar actief op de Belgische markt als uitvaartverzekeraar,

2 Als er één sector overleeft in de crisis, is het wel de uitvaartsector. Al is het zeker niet al peis en vreein het concurrentiële begrafeniswereldje. De groei van de Nederlandse reus Dela verdeelt deBelgische uitvaartsector in twee kampen.

COVERSTORY

q

Toen in 1997 twee Amerikaanse uit-vaartgiganten, Stewart Enterprises enSCI, de eerste familiale begrafenisonder-nemingen overnamen, stond een deel vande Belgische uitvaartwereld voor de eerste keer in rep en roer. Die cowboyszouden begrafenissen verkopen zoalsfastfood: uniform en zonder smaak. Totdan was het Belgische begrafenisland-schap een lappendeken van kleinschalige,gezapige familiebedrijfjes. Ondertussenzijn de Amerikanen van het toneel ver-dwenen, maar de kiemen voor de sectorzoals die nu bestaat, hebben zij gezaaid.Die Belgische uitvaartsector is sowiesoeen buitenbeentje. De markt wordt volle-dig bepaald door het aantal overlijdens,ruim 100.000 per jaar. Veel groei zit erdus niet in. Zo’n 800 begrafenisonderne-mers en elf crematoria verdelen de koekonder elkaar. Daarnaast dingen tientallentoeleveranciers naar de gunsten van de

008_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:52 Pagina 8

Page 11: 2009/05/23 - De markt van de dood

009_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:52 Pagina 9

Page 12: 2009/05/23 - De markt van de dood

COVERSTORY

maar dat sloeg hier niet aan (in tegen-stelling tot de Nederlandse markt, waar80 procent van de bevolking een uit-vaartverzekering heeft, nvdr). Door deovername van Sophia hadden zeonmiddellijk een basis om de strategievan de verticale integratie door te voe-ren.” Lees: wie een Dela-uitvaartverze-kering heeft, wordt door een Dela-aan-nemer begraven of in eenDelacrematorium verast. Larie, vindtDela. Marysia Kluppels: “Kijk, 14 pro-cent van de Belgen heeft nu een uit-vaartverzekering, daarvan is 25 procentverzekerd bij Dela en slechts 25 procentvan zij die een Delapolis hebben, wordt begraven door een Dela-begrafe-nisondernemer. Wie bij ons verzekerdis, kan zijn uitvaartondernemer altijdvrij kiezen.”Hoe dan ook, Quirijnen (VARU), metin zijn zog een hoop onafhankelijkeondernemers, juicht de groei van Delaniet toe. Een West-Vlaamse onderne-

mer, die liever anoniem blijft: “Wij worden regelmatighet hof gemaakt, maar willen niet tot hun keten beho-ren. De aanpak van Dela is minder persoonlijk en duur-der.” Maar lang niet iedereen staat lijnrecht tegenoverDela. Limburger Roger Lathouwers, die zijn zaak recentoverliet aan zijn zoon: “Vele begrafenisondernemerszonder opvolging hebben de voorbije twintig jaar zoveelin hun dure zaak geïnvesteerd dat die niet meer over tenemen is door een particulier in de straat. Daarom is hetgoed dat ze hun zaak kunnen overlaten aan een grotespeler als Dela. Het is alleen jammer dat die de enigegrote speler op onze markt is. Maar kleinere begrafe-nisondernemers die professioneel werken, zal Dela nooitvanonder die kerktoren weggeconcurreerd krijgen.”

Crematoria: veel groei, veel wrevelEen andere evolutie in de sector is de heel sterke groei vanhet aantal crematies de voorbije tien jaar. Volgens KrisCoenegrachts, directeur van de intercommunale Westlededie de crematoria van Sint-Niklaas en Lochristi beheert,komt dit omdat ons geloof nauwelijks nog een rol speelt bijde keuze tussen crematie of begrafenis. In crematoria vin-den zowel kerkelijke, vrijzinnige als neutrale plechtighedenplaats. De verstedelijking en de internationalisering van

onze samenleving werken crematie mee in de hand.Mensen zijn minder verknocht aan hun dorp en eigen graf.De cijfers geven hem gelijk. Volgens het NationaalInstituut voor Statistiek laat ongeveer de helft van deBelgen zich cremeren, in steden loopt dit zelfs op tot meerdan 70 procent. Het crematorium in Lochristi startte in1989 met 1.600 crematies, vorig jaar werden er 7.300gecremeerd in vijf ovens. “We willen nog een derde crema-torium bouwen in Aalst en een vlakbij Ronse, in samen-werking met een intercommunale uit Doornik.”

Maar het is zeker niet allemaal koek en ei tussen de onder-linge crematoria en tussen de crematoria en bepaalde uit-vaartondernemers. Zowel de overheid (intercommunales)als privébedrijven (Dela en Société de Crémation deFrance) hebben crematoria in handen. Coenegrachts: “Ik heb geen kritiek op Dela als uitvaartonderneming, maarwel als uitbater van crematoria. Zij voeren enkel plechtig-heden uit, de crematies zelf doen ze niet. Sinds de wetge-ving in 2003 veranderde, mag enkel de overheid cremerenen begraven, en dat moet volgens mij zo blijven. In Spanjehebben ze begraafplaatsen geprivatiseerd, met alle gevolgenvan dien toen private firma’s failliet gingen.” Toch weerklinkt ook vanuit de Vlaamse Autonome Raad

q

58 procent van de Vlamingen laat zich cremeren, in steden zelfs meer dan 70 procent.

010_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:52 Pagina 10

Page 13: 2009/05/23 - De markt van de dood

11VACATURE 23 MEI 2009

D Aantal (vaste en losse) werknemers in België: 613 (op 30 april 2009)

D Aantal verzekerden in België (30 april 2009): 241.821 (2.891.517 in Nederland)

D Aantal uitvaarten in België (2008): 10.916 of 10% vande markt

D Aantal crematies in eigen crematoria (2008): 17.261D Uitvaartgroep Dela nam al 60 Belgische uitvaartcentra

met 120 filialen over (40% in Wallonië), is eigenaar van5 van de 11 crematoria in België en verzorgt 95 procentvan de repatriëringen uit het buitenland.

Begrafenis kost 4x meer dan in 1978

In 2007 ondervroeg Test-Aankoop meer dan 1.100 perso-

nen over het overlijden van een naaste. Nabestaanden

betaalden gemiddeld tussen 3.000 en 5.000 euro, in

totaal goed voor een business van meer dan 400 mil-

joen euro. Een Vlaamse uitvaart kostte gemiddeld 1.000

euro meer dan een uitvaartdienst in Wallonië. Uit een

recente studie van uitvaartgroep Dela (april 2009), die fac-

turen van de afgelopen dertig jaar analyseerde, blijkt dat

de Belgische uitvaartkosten sinds 1978 verviervoudigd

zijn, van gemiddeld 919 euro tot 3.910 euro in 2008.

Als die stijging zich blijft doorzetten, zal in 2018 een uit-

vaart gemiddeld 6.412 euro kosten.

Het grootste euvel bij de begrafenisondernemers blijft het

gebrek aan transparantie rond het prijskaartje. 4 op 10

begrafenisondernemers geeft vooraf geen enkele

prijsindicatie of duidelijk bestek. Bruno Quirijnen van

de Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen

(VARU) nuanceert: “Bij de meeste begrafenisondernemers

weet de familie vooraf tot op de eurocent wat een begra-

fenis hen zal kosten. Toen de Amerikaanse spelers onze

markt betraden, dachten ze: ‘We drijven de omzet op’.

Maar wij hopen dat onze kinderen er ook hun boterham

mee kunnen verdienen en dat de klant onthoudt ‘Die

heeft mij goed geholpen’ en niet ‘Die heeft me van alles

proberen verkopen’.” Volgens rouwbegeleider Tjeu

Leenders zorgt de sector zelf soms mee voor een negatie-

ve beeldvorming. “Diensten worden verrekend via een

extra winstmarge op de kist. Durf die dienst aanrekenen

op de factuur, ook uit zelfrespect.”

Dat uitvaarten steeds duurder worden, wordt door het

overgrote deel van de begrafenisondernemers op hoon-

gelach onthaald. Bruno Quirijnen (overtuigd): “De beste-

ding loopt de laatste jaren terug. Koffietafels met toeters

en bellen verdwijnen, je ziet minder bloemstukken op lijk-

wagens en er worden veel minder rouwbrieven bedeeld.”

voor het Uitvaartwezen kritiek op het beleid van deintercommunales, die hun crematoria uitbouwdentot grote afscheidsruimtes, inclusief aula’s en kof-fietafels. Coenegrachts neemt de verdediging vande intercommunales op zich: “Het is niet omdatbegrafenisondernemers de laatste jaren begonnenzijn met hier en daar een aula te bouwen, dat wijhen nu concurrentie aandoen. Integendeel, wij had-den die ruimtes al, die waren wettelijk verplicht viaeen Vlaams decreet. Ach, 90 procent van de uit-vaartondernemers heeft geen eigen afscheidsruim-tes, het gros kan zo’n gigantische investering nietaan. Als begrafenisondernemers zelf allemaalaula’s beginnen te bouwen, dan gaan ze failliet ofwordt een uitvaart viermaal zo duur. Wij biedenenkel de faciliteiten aan de uitvaartondernemersaan, doen de crematie en begeleiden eventueelplechtigheden. Wij bemoeien ons niet met de stielvan begrafenisondernemer, zoals in Nederlandgebeurt. Wij werken met de meeste trouwens voor-beeldig samen.” Dela laat weten dat ze zich 100procent schikt naar de wet en de ambtenaren decrematies laat doen. Woordvoerder MarysiaKluppels: ”Wij pleiten ook voor extra crematoriadie kleinschaliger zijn.“

De toekomst? Minder taboe, meer personaliserenAlsof al dat gekrakeel nog niet genoeg is, waait erook nog vanuit een andere hoek kritiek.Coenegrachts: “Vera Dua schildert ons nog altijd afals de meest vervuilende activiteit die je je kan voor-stellen. Ik word daar zo moedeloos van. Wij zijn dewereldwijde voortrekkers geweest van rookgasreini-gingsinstallaties. Er komt hier ook praktisch geenfijn stof buiten, minder dan uit de open haard vanDua. Crematie is een milieuvriendelijke wijze vanlijkbezorging. Sommige maken er echt een sportvan om ons in een slecht daglicht te stellen. In Aalst werd onze milieuvergunning ingetrokkenomdat de rook die uit crematoria komt, nefast zouzijn voor de vruchtbaarheid van paarden die in debuurt grazen, terwijl dit totaal niet bewezen is.”

Conclusie na een maand rondtoeven in de sector? Deuitvaartsector zit in een stroomversnelling: er is eensterke professionalisering en tegelijk een messcherpeconcurrentiestrijd met veel botsende meningen. Dehele kleintjes zullen het ongetwijfeld moeilijk krijgenom het hoofd boven water te houden. Wie zich hetsnelst aanpast aan nieuwe trends heeft de bestewapens. Eén trend is zonneklaar: vroeger waren defamilies figuranten in het hele gebeuren, stilaan wil-len ze de plechtigheid mee regisseren en personalise-ren. Aan de professionals in de sector om die mondi-ge consument voor zich te winnen. tekst Sam De Kegel | foto Eudald Castells en John MacDougall D

613 Belgen werken voor deNederlandse uitvaartreus Dela

HEBT U ZELF EEN UITVAARTVERZEKERING?

9 vacature.com/uitvaart

011_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:52 Pagina 11

Page 14: 2009/05/23 - De markt van de dood

COVERSTORY

“Ooit deden we 7 uitvaarten op één voormiddag”

niet bereikbaar in het weekend of de machines warenbezet voor geboortekaartjes.”

Hoe ziet een doorsnee werkdag eruit? Tim: “Onzeeerste job is de overledene ophalen om het op tebaren in ons privéfunerarium. Het lijk kan in een zie-kenhuis, rusthuis, thuis, maar ook op de openbareweg liggen. Ondertussen blijft er altijd iemand bij defamilie. De gouden regel is: luister naar wat de fami-lie wil. Wil die een kerkelijke of burgerlijke begrafe-nis, verkiest ze begraven of cremeren? Nabestaandenpanikeren soms, je moet hen kunnen geruststellen.Buitenstaanders zien alleen de dienst op zaterdag,niet al die voorbereidingen. Ooit deden we zeven uit-vaarten op één zaterdagvoormiddag. Toen moestenwe de hulp van collega-begrafenisondernemers inroe-pen. Wij zijn 24 op 24 beschikbaar, vrije weekendszijn een zeldzaamheid. Wij kunnen niemand weige-ren hé. Ook al is het gigantisch druk, je moet de klanthet gevoel geven dat hij de enige in de wereld is.”

Tot 300 uitvaarten per jaarDe Rycke werkt met drie fulltime en twee deeltijdsewerknemers. Jaak: “Onze dragers bellen we ‘ondemand’. We leiden hen zelf op, vaak zijn het men-sen die in ploegen werken of gepensioneerden. Zemoeten beleefd zijn, er verzorgd uitzien en sterkgenoeg zijn om de kist te kunnen dragen. In onzeregio ligt de kist meestal op een berrie of kar, maarrond Antwerpen wordt er geschouderd.”

Het is een ongeschreven wet dat iedere begrafenison-dernemer zijn regio of ‘territorium’ heeft. Onder elkekerktoren schuilt een begrafenisondernemer? Tim:“Dat klopt, maar wij gaan overal waar we gevraagdworden. We hebben zelfs al diensten gedaan inBrugge en Oostende.” Het hoge woord is er uit: con-currentie. Ook in de uitvaartsector is er een scherpeconcurrentiestrijd, maar de meeste begrafenisonder-nemers praten er niet graag over. Het wordt voor deeerste keer stil. Jaak (aarzelend): “Wij ervaren tochmeer collegialiteit dan concurrentie, die komt vooraluit de hoek van grote spelers zoals de Nederlandseuitvaartverzekeraar en –ondernemer Dela. Door hunovernamepolitiek verdwijnt Vlaams kapitaal naar hetbuitenland. Neen, wij zijn zelf nog nooit gecontac-teerd. Wij vinden het geen goede evolutie, maar oude-re begrafenisondernemers die geen opvolging hebben,kunnen op die manier natuurlijk ‘cashen’.” Tim: “Hetgevaar is dat ze ooit in een monopoliepositie komen.En sowieso zullen ze bij een familie die bij hen ver-zekerd is één van hun eigen ondernemers aanstellen,als die familie niet uitdrukkelijk zegt ‘Ik wil eenandere ondernemer’.”

Jaarlijks doen Tim en Jaak tussen 250 en 300 uitvaar-ten. Dat aantal bleef constant de laatste tien jaar.Maar… de marges verminderen. Jaak: “Vroeger zat deoverledene op een troon, het moest chic zijn, de autohing vol bloemen. Nu moet het vooral snel gaan eneenvoudig zijn. Het verschil is enorm, mensen geven

Er was eens een handige meubelma-ker uit de streek van Louis PaulBoon. Omdat het in de jaren twintigvan de vorige eeuw doodnormaal wasdat de buren elkaar zoveel mogelijkhielpen, maakte Emiel af en toedoodskisten op vraag van deAalsterse bevolking: begrafenisonder-neming De Rycke was geboren.

Vandaag ontmoet ik kleinzoon Jaak enachterkleinzoon Tim De Rycke. Tusseneen regen van telefoons vertellen zehonderduit over hun beroep. Jaak: “Tot1966 maakten we kisten voor begrafe-nisondernemers over het hele land.Daarna zijn we zelf geëvolueerd tot dezebegrafenisonderneming. Dat was meerrendabel dan de productie van doods-kisten.” Een begrafenisondernemeranno 2009 is een manusje-van-alles,een regisseur zo u wil. Hij verlost defamilie van alle organisatorische romp-slomp: de aangifte van het overlijden,het regelen van de kerkdienst en/of cre-matie, grafconcessie of columbarium, deceremoniële leiding tot en met de orga-nisatie van de koffietafel. Jaak: “Sinds1981 hebben we ook onze eigen drukke-rij. Uit noodzaak, drukkerijen waren

2 De een zijn dood, de ander zijn brood. Vader en zoon De Rycke zijn gepassioneerde begrafenis-ondernemers uit Aalst. “Wij zijn 24 op 24 beschikbaar, wij kunnen niemand weigeren hé.”

012_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:53 Pagina 12

Page 15: 2009/05/23 - De markt van de dood

minder uit aan kisten, doodsprentjes, bloemen enkoffietafels. Verre neven en nichten worden niet meeruitgenodigd. De crisis heeft er niets mee te maken,die trend zet zich al langer door.” Beiden ervaren ookdat de klassieke begrafenis met een kerkelijke plech-tigheid zwaar onder druk komt. Wij doen meer enmeer uitvaartplechtigheden in crematoria. “In onzeregio wordt 55 procent gecremeerd, dichter bij Gentzelfs 70 procent. Het geloof in priesters is zwaargezakt. Wij nemen het altijd op voor de familie als ereen probleem is. In het Aalsterse is er een kerk waarnog veel uitvaarten plaatsvinden omdat de pastoor zosympathiek is en mee is met zijn tijd.”

Werken onder hoogspanningAls het prijskaartje van een uitvaart ter sprake komt,kan je voor de tweede keer een naald horen vallen.Jaak: “Mensen zijn mondiger dan vroeger, er wordtmeer over de factuur gekibbeld. Af en toe moeten welang wachten op ons geld omdat de familie in ruzievalt. Eén stelregel: maak goeie prijsafspraken opvoorhand.” Uitvaarten zouden almaar duurder wor-den? Jaak (schouders ophalend): “Alles hangt af vanwat de familie wil. Ik heb ooit voor een arme drom-mel een begrafenis gedaan voor 1.000 euro all-in, ikdeed zelfs het gebed op de begraafplaats.”Tim valt in: “We hebben een edelmoedige job, men-sen bedanken ons nadien, maar elke keer opnieuw ishet erop of eronder. Een schilder die een fout maakt,kan zijn muur herschilderen, maar wij kunnen de

klok niet terugdraaien. Als de bloemist de bloemennaar de verkeerde kerk stuurt, of de priester laat eenschaal vallen, dan krijgen wij onder onze voeten.”Hoe kijken beide heren tegen de dood aan? En hoegaan ze om met die rollercoaster aan emoties, inhe-rent aan bijna elke begrafenis? Tim: “Als je geenafstand bewaart, ga je eraan kapot.” Jaak: “Hoe ouderik word en vrienden zie verdwijnen, hoe lastiger ikhet krijg. De angst voor het onontkoombare zeker?”Tim: “Ik leef gewoon intenser omdat ik dagelijks metPietje De Dood omga. Ik wil niet de rijkste van hetkerkhof worden.” Jaak: “Ik heb nog niemand in eenkist opgebaard waar ik een hoop geld moest bijleg-gen. Moest dat ooit gebeuren, ik zou het geld wegne-men en een cheque in de plaats leggen (barst inlachen uit).” Elk afscheid is de geboorte van een herinnering.Sommige uitvaarten blijven op hun netvlies gebrand.Tim: “Onze dag begint soms routineus, tot er tijdenseen plechtigheid een meisje rechtstaat en viool speelt.Dan krijg je de tranen in je ogen.” Jaak: “Ooit haddenwe een meisje dat verongelukt was met een vrachtwa-gen. Ze was zwaar geschonden. De moeder wou haardochter mee ‘afleggen’. We hebben haar samen mooigemaakt, ingewreven met balsemolie en een trouw-kleed aangedaan. Haar moeder vertelde ons dat haardochter ooit bij een waarzegger was geweest; die zeidat ze op haar 21ste zou trouwen… Hoe zwaar ze ooktoegetakeld zijn, de meeste nabestaanden willen eenfysieke bevestiging.” tekst Sam De Kegel | foto Tim Dirven D

De Rycke, 4 generaties begrafenisondernemers

D Jaak De Rycke (60) leerde het

vak van zijn vader Cesar (86). Jaak

volgde ook een opleiding thanato-

praxie (mooi maken van lijk bij

opbaring) in Londen, Parijs en

Amsterdam.

D Tim De Rycke (36) leerde het vak

van zijn vader Jaak en volgde in

avondschool een tweejarige oplei-

ding als begrafenisondernemer.

D Aantal werknemers: 3 fulltime

en 2 parttimewerknemers

D Aantal ‘winkels’: 5, in Aalst,

Nieuwerkerken, Haaltert, Hofstade

en Gijzegem. Daarnaast heeft de

familie 1 privéfunerarium (en 1 via

coöperatieve, die ze delen met

andere ondernemers), een eigen

drukkerij en 2 lijkwagens.

3 generaties begrafenisondernemers Tim, Cesar en Jaak De Rycke: “Mensen geven vandaag minder uit aan kisten, doodsprentjes, bloemen en koffietafels. De crisis heeft daar niets mee te maken, die trend zet zich al langer door.”

VACATURE 23 MEI 2009 13

013_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 19:11 Pagina 13

Page 16: 2009/05/23 - De markt van de dood

COVERSTORY

2 Wie als toeleverancier in de uitvaartsector vooruit wil, innoveert. Op voorwaarde dat hij geen loopje neemtmet tradities en de wensen van de nabestaanden.

‘Er waait een nieuwe wind door kistenland’, spreekt eenstand van een doodkistenfabrikant me toe in deLeuvense Brabanthal. Op deze jaarlijkse vakbeurs voorde professionelen in de uitvaartsector heeft marketingzijn intrede gedaan, zij het schoorvoetend. Maar demarkt van de dood is springlevend. Andre Elsen, direc-teur van Elsen Machinery, verkoopt zijn lintenprinters intachtig landen. (trots) “De letters worden onuitwisbaaringesmolten op zijden linten, een uniek procedé.”

Een buitenbeentje is de stand van rederij Sunships uitOostende. Zaakvoerder Michel Seeger ontpopt zich toteen gewiekste verkoper: “Onze middelgrote rederij heeftmeer dan 45 jaar ervaring in personenvervoer, maar heeftook een concessie voor asverstrooiing op zee. We zijntien jaar geleden gestart met drie aanvragen per jaar, nuverzorgen we ongeveer 250 uitvaarten per jaar. Je hebt deklassieke vormen van verstrooiing op een strooiweide ofhet bijzetten van de urne in een columbarium, maar meeren meer mensen kiezen voor verstrooiing op zee. Voor750 euro bieden we een volledige uitvaartdienst aan. Eénjaar later krijgt de familie een gratis herinneringsvaartnaar de exacte geografische positie van de verstrooiing.Het is ook ecologisch: onze bio-afbreekbare urne isgemaakt van zoutkristallen en lost op in zee. Zie dit alseen niche die wij op een professionele maar discretemanier doen.” Van 51°17'0” noorderbreedte begeven we ons naar destand van Aninco, producent en verdeler van doodskis-

ten. Je vindt ze in alle maten en gewichten op de beurs,van strak modern tot oerklassiek. Eén kist springt eruit:de iCoffin. Jeroen Baeten, managing director: “We zijneen middelgrote speler. Marktleider in België is Demaco(Funico International), die 65 procent van de marktbestrijkt (met een jaarverkoop van ongeveer 45.000doodskisten en een 50-tal werknemers, nvdr). Wij gelo-ven rotsvast in onze ‘nieuweling’: de iCoffin. Op dezewitgelakte kist kunnen nabestaanden een gedicht of eengeliefkoosde foto laten printen.”

Minstens even verrassend is de business van GeertTriest van Indecor, producent van binnenbekleding vandoodskisten. Twee potentiële klanten betasten goed-keurend de stoffen. Geert Triest: “Wij zijn eenEuropese speler. Onze binnenbekleding vindt afne-mers van Ierland tot Oostenrijk. Onze productie zit inBelgië en Slowakije en is volledig geautomatiseerd.Wist je dat elke cultuur een andere binnenbekledingvraagt? Daarnaast innoveren we met gemakkelijkmonteerbare rouwkapellen en opbaringstafels metkoelelementen voor thuis. Mensen willen meer enmeer thuis opgebaard worden, net als vroeger.”Na vier uur rondkuieren op deze hoogmis voor toele-veranciers is het zonneklaar dat net zoals in anderesectoren innovatie cruciaal is om de concurrentie eenstap voor te zijn. Opvallend: heel wat Nederlandershopen dat de Belgen vallen voor hun vondsten, zoalsde vingerafdrukhanger (een hanger van goud of zilver

Creatief met urnes en doodskisten

Een job met toekomst binnen de uit-vaartsector is die van ritueelbegelei-der. Initiatiefnemers van de opleiding‘ritueelbegeleider’ zijn rouwbege-leider Tjeu Leenders en RogerLathouwers, (ex)-begrafenisonderne-mer en voorzitter van de Limburgseberoepsfederatie. Hun opleiding duurt32 donderdagavonden, kost 1.450euro en wordt gegeven door onderandere psychotherapeuten en sociaalagogen. Tjeu: “De helft van de deel-nemers komt uit de uitvaartsector,daarnaast hebben we mensen uitde sociale sector, tot zelfs een ste-wardess.” Ritueelbegeleiders zijnmisschien wel de ‘priesters’ van mor-gen. “Zowel kerkelijke als burgerlijkeuitvaarten missen de ‘taal’ om nabe-staanden emotioneel juist te begelei-den. Ik ken crematoria waar al vijf oftien jaar dezelfde teksten wordenafgerammeld.”

Is het niet de taak van de uitvaarton-dernemer om de nabestaanden tetroosten? Tjeu: “De kernvraag is: hoenemen nabestaanden afscheid vandie persoon? Een uitvaartondernemerheeft amper de tijd om zich daarmeebezig te houden. Die vliegt van de eneceremonie naar de andere begroeting.Ook de kerk met een slinkend aantalpriesters heeft de trein gemist. Ze con-centreren zich op het zielenheil van deoverledene, terwijl nabestaandenafscheid willen nemen.” Roger: “Eendiepgaand voorgesprek, thuis bij denabestaanden, is de sleutel voor eengoede rouwverwerking én uitvaart.Tjeu: “Laat ze vertellen hoe ze de ‘laat-ste uren’ beleefd hebben. Soms komenonopgeloste vetes of stukgelopen rela-ties van 25 jaar geleden op tafel… Deperiode tussen dood en uitvaart ishelende tijd, dan gebeuren zaken diedaarna niet meer kunnen, zoals con-tact met het stoffelijk overschot.” In de sector wordt de opleiding opzacht gejuich onthaald. “Psycholo-gisch doorzicht is lang stiefmoederlijkbehandeld in ons wereldje. Wie in detoekomst emotionele nazorg biedt,kan het verschil maken met de con-currentie”, vertelt een Brabantsebegrafenisondernemer.

Ritueelbegeleider, hetgat in de uitvaartmarkt?

Asverstrooiingen op zee: rederijSunships biedt ze aan voor 750 euro,all-in.

De iCoffin van Aninco: een witgelaktekist waarop nabestaanden een fotokunnen laten printen.

Demonteerbare rouwkapel: te koopbij Indecor voor 3.450 euro.

014_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:48 Pagina 14

Page 17: 2009/05/23 - De markt van de dood

15VACATURE 23 MEI 2009WERKVLOER BIS

D WIE? Katia Verheyen (26) D BURGERLIJKE STAAT? Getrouwd, twee kin-

deren Simon (1,5) en Fien (3 maanden)D WOONPLAATS? Kortijk-DutselD WERK? Administratief medewerkster op

het studentensecretariaat van de facul-teit Geneeskunde van de K.U.Leuven. Haarman Robin werkt als informaticus bij hetMuziekcentrum Vlaanderen in Brussel.

Poetsvrouw of handen uit de mouwen?

“We verdelen de huishoudelijke takenonder ons en hebben geen extra hulp.Meestal poetsen we als de kinderen hunmiddagdutje doen. De was en inkopen wor-den grotendeels in het weekend gedaan.”

Glijdende uren of nine to five?“Ik werk elke dag van 8.30 uur tot 17.30 uur.Robin moet in principe werken van 9 tot 17uur, maar hij heeft ook de mogelijkheid omthuis te werken. We zorgen ervoor dat we

enkel overdag met ons werk bezig zijn,zodat we ‘s avonds samen thuis zijn om tijdmet de kinderen door te brengen.”

Fastfood of keukenprinses?“Het koken laat ik meestal aan mijn manover. Een keer per week eten we spaghettibij mijn ouders en een keer per week halenwe pizza of frietjes van de frituur.”

Uitgeven of sparen?“We proberen daar echt een middenweg inte zoeken. We willen een beetje sparen,maar tegelijk ook genieten van het leven.Als we voelen dat het nodig is, nemen wevakantie. Dat primeert op geld sparen voorde toekomst.”

De balans in euroD KINDEROPVANG: 460 euro/maandD SPAREN: 250 euro/maandtekst Lore Callens | foto Ilse Prinsen D

ZENZOEKER polst naar de balans van werknemers

“Voor het huishouden vragen we geen extra hulp”

Katia Verheyen: “Als we voelen dat het nodig is, nemen we vakantie. Dat primeert op geld sparen voor de toekomst.”

waarin een vingerafdruk van deoverledene gegoten wordt). Maarecht gekke dingen breken in Belgiëniet snel door, menen de meestebegrafenisondernemers, de uitein-delijke afnemers. Jaak De Rycke,begrafenisondernemer uit Aalst:“Die speciale vondsten makenmaar 3 procent van de markt uit. Ikhad in 1993 een witte lijkwagen,heel mooi, maar ik heb die moetenlaten herspuiten. De mensen lust-ten hem niet. Een Nederlands kin-derkistje, gefreesd in de vorm vaneen beertje, sloeg dan weer welaan.” Bruno Quirijnen, ondervoor-zitter van de Vlaamse AutonomeRaad voor het Uitvaartwezen(VARU) bevestigt: “Als mensengeconfronteerd worden met eenoverlijden hebben ze al zoveelmoeite om het hoofd boven waterte houden. Goede innovatie zitvoor mij in efficiëntere dienstverle-ning en betere nazorg voor de fami-lie. Het is niet de essentie van onsberoep om een ‘markt’ te creërenvoor zulke nieuwigheden.”tekst Sam De Kegel D

Een pas afgestudeerde ‘professionele bachelor’ (wat vroeger hoger onderwijs van het kortetype heette) die in een boekhoudfunctie start, kan rekenen op een salaris van 1.800 eurobruto. Na vijf jaar is dat salaris gestegen tot 2.150 euro en na twintig jaar tot 2.950 euro.

SALARISCIJFER brengt elke week een cijfer uit de salarisenquête van Vacature en K.U.Leuven

€1.800

Hangertje met vingerafdruk vanoverledene: vanaf 70 euro.

015_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:53 Pagina 15

Page 18: 2009/05/23 - De markt van de dood

WERK EN WERELD

Een solutions consul-tant. Dat klinkt zo’nbeetje als een vlees-slager, een nieuws-journalist of een lesleraar. Of zou hetleger consultants datmaar wat adviseert om teadviseren al zo uitgebreid zijndat de consultants die een probleemook effectief oplossen zich al van bijhet binnenkomen moeten onderschei-den van de rest? We vragen het aanJohan Van Bever, de toekomstige chefvan de nieuwe solutions consultant bijIsabel. “Iedere consultant zal oplossin-gen aanbrengen, dat staat buiten kijf.Althans, dat hopen we toch”, lacht hij.“Het verschil met een gewone consul-tant is dat onze solutions consultantiets heel bruikbaars realiseert terwijleen gewone consultant iets conceptu-eel zal aanbevelen of zal omschrijvenhoe iets zou kunnen.”

Een gewone consultant van Isabel zalmet andere woorden aan de klantenmogelijke oplossingen voorstellen enzijn solutions collega zal die daadwer-kelijk uitvoeren. Maar we moeten nogeven terugspoelen. Want wie is Isabeleigenlijk? “Isabel levert drie productlij-

nen. Het meest bekende is het betalingsplatform tussenbedrijven en de in België aanwezige banken. Bedrijvenkunnen dankzij één applicatie al hun bankuittrekselsconsulteren en hun betalingen uitvoeren zodat demedewerkers niet apart op de banking site van bijvoor-beeld én ING én KBC én Fortis moeten inloggen of deverschillende applicaties onder de knie moeten hebben.”

De vereisten om het tot solutions consultant teschoppen, zijn niet min. Vooreerst moet

de kandidaat een it’er zijn, hetzij dooropleiding, hetzij door ervaring. Een

zeer gegeerd profiel en bijgevolgniet makkelijk vindbaar. “Tochis de moeilijkheid niet zozeerom een it’er te vinden, maar welde juiste it’er. We zoekeniemand met een heel brede ken-

nis en een commerciële ingesteld-heid die bovendien ook nog extra-

vert is. Een moeilijke combinatie.”Een contradictio in terminis zelfs volgens

het Grote Clichéboek.

De solution consultant is verder creatief in zijn oplos-singen en weet zich diplomatisch op te stellen. “Hetmoeilijkste aan de job is dat je rekening moet houdenmet allerlei gevoeligheden, bijvoorbeeld wanneer eenmedewerker van het bedrijf een idee heeft dat nietmeteen het meest optimale is. Heel leuk aan dezebaan is dan weer dat mensen je beschouwen als eenechte specialist, even gewaardeerd door de klant alsdoor Isabel.”

Het werkterrein van de solutions consultant strekt zichuit over gans België, met een occasionele opdracht overde grenzen. “We werken sporadisch bij klanten inNederland, Frankrijk en Luxemburg. De kandidaatmoet bijgevolg Nederlands, Frans en Engels beheer-sen.” De thuisbasis is Brussel.

De solutions consultant wordt lid van het IT Deliveryteam. Vrouwen zijn meer dan welkom, maar ze belan-den in een mannenbastion. Met uitzondering vanIsabel natuurlijk. tekst Evy Ballegeer D

WABLIEFT? buigt zich over de meest merkwaardige jobtitels

D Bedrijf: Isabel

D Werkterrein: België en de

buurlanden

D Diploma: It of gelijkwaardig

door ervaring

D Loon: Niet meegedeeld

D Bedrijfswagen: Ja

D Opleiding: Verspreid over de

eerste zes maanden

D Chef: Johan Van Bever

Deze week: Solutions consultant

016_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:54 Pagina 16

Page 19: 2009/05/23 - De markt van de dood

Volgens officiële cijfers zouden er in China 130 miljoen migrantenarbeiders zijn. De laatste maanden zouden twintig miljoen migrantenarbeiders hun werk verloren hebben.

Wedden dat de Nike-loopschoenen waarop u vanmorgenbent gaan joggen gemaakt zijn door de fabrieksmeisjes vande Yue Yuen-fabriek in de Chinese industriestadDongguan? En dat uw hypergesofisticeerde draadloze tele-foon rechtstreeks geïmporteerd is uit de VTech-fabriek?Dongguan in de Parelrivierdelta in Zuidoost-China geldtals de bakermat van de explosieve en ongecontroleerdeChinese industriële ontwikkeling. In het najaar van 1978opende de Taiping handtassenfabriek uit Hong Kong ereen fabriek. Taiping leverde het eerste jaar meteen al eenwinst op van één miljoen Hongkong dollars, en werd eenlichtend voorbeeld voor de duizenden fabrieken die nogzouden volgen.

"Dongguan is de meest afschuwelijke stad die je je kuntvoorstellen", zegt de Amerikaanse journaliste Leslie Chang."Rij er over een willekeurige weg, en je ziet fabrieken,fabrieken en nog eens fabrieken. Lage, fantasieloze buil-dings. Dongguan is China op zijn slechtst: lawaaierig, volafval, met daartussen een wriemelende mensenmassa."Leslie Chang was jarenlang correspondente in Chinavoor The Wall Street Journal. Van 2004 tot 2007 brachtze het grootste deel van haar tijd door in Dongguan. Zeraakte er bevriend met twee fabrieksmeisjes, de tienerMin en de twintiger Chunming, volgde hun doen enlaten en schreef hun belevenissen neer in het fascineren-de 'Fabrieksmeisjes'.

"De aanleiding voor mijn boek waren deschokkende verhalen die ik in veelAmerikaanse kranten las over uitbuitingen misbruik van Chinese migrantenar-beiders", zegt Chang. "Ik wou het echteleven van de fabrieksarbeiders leren ken-nen, weg van de sensatie. Ik vroeg me afhoe het zou zijn om als jong meisje vanhet Chinese platteland te verhuizen naareen grote industriestad."Dongguan telt 1,7 miljoen 'autochtone'inwoners en zeven miljoen migranten vanhet platteland, waarvan 70 procent

3 jaar in het spoor van

2Chinese fabrieksmeisjes2 Nee, ze wou niet het zoveelste verhaal van uitbuiting brengen, maar een relaas van het échte leven van de

migrantenarbeidsters in de snel veranderende Chinese maatschappij. En dus dook de Amerikaanse journaliste Leslie Chang drie jaar lang onder in de industriestad Dongguan.

q

017_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:54 Pagina 17

Page 20: 2009/05/23 - De markt van de dood

Chunming migreerde voor het eerst in de zomer van 1992 naar Dongguang. Ze was pas zeventien envond werk in een verffabriek. Ze werd ziek en keerde een paar maanden later berooid naar huis terug.

Leslie Chang: "Ik ontmoette de zestienja-rige Min op mijn tweede dag in de stad.Ze had het jaar ervoor haar dorp in decentrale provincie Hubei verlaten. In haar dorp leefden negentig gezinnendie rijst, koolzaad en katoen verbouwdenop kleine lapjes grond. Mins familiebezat een vijfde hectare, en de oogst wasnet voldoende om in hun eigen behoef-ten te voorzien. De aankomst inDongguan is voor plattelandsmeisjeszoals Min een traumatische ervaring. Ze kennen er niemand, werken twaalfuur per dag in de fabriek, slapen in eenzaal tussen een dozijn vreemdelingen enweten niet wie te vertrouwen is. De eer-ste weken waren voor Min zeer ver-vreemdend. Maar net als alle anderemeisjes leerde ze snel haar weg te vin-den, en ontdekte ze welke fabrieken bete-re condities boden. Uiteindelijk slaagdeze er zelfs in om op te klimmen tot klerk,de laagste sport op de bediendeladder."Was Min onder druk van haar oudersnaar de grote stad verhuisd? Chang:"Fabrieksmeisjes worden niet door hunfamilie uitgezonden. In het dorp vanMin is het doodgewoon dat zestien-jarigen hun dorp verlaten om in de stadte gaan werken. De meeste migrantenbehoren tot de intellectuele elite van hundorp. Ze hebben hun lager middelbaarachter de rug, maar vallen door hetChinese onderwijssysteem af. Scholierenmoeten een nationaal examen afleggenom toegelaten te worden tot de boven-bouw van het middelbaar onderwijs.Min zakte voor die test en besloot omhaar geluk te beproeven in Dongguan."

Chunming migreerde voor het eerst in de zomer van 1992van haar dorp in de zuidelijke provincie Hunan naarDongguang. Ze was pas zeventien en vond werk in eenverffabriek. Ze werd er ziek van de chemicaliën en keerdeeen paar maanden later berooid naar huis terug. Een jaarlater waagde ze opnieuw haar kans. "Migratie was toennog een hachelijke onderneming", zegt Leslie Chang. "De straten van Dongguan krioelden van de migrantenvan het platteland op zoek naar werk. Ze sliepen in bus-stations en onder bruggen. Chunming vond uiteindelijkwerk in een speelgoedfabriek. Ze verdiende er 100 yuan(10 euro) per maand. Stap voor stap heeft ze zich 'opge-werkt'. Chunming wil nooit meer terug naar haar dorp. Ze is getrouwd, heeft een kind. Onlangs hebben ze eentweedehandse auto gekocht. Over een paar jaar zullen zeeen flat kopen. Als je de fabrieksmeisjes naar hun grotedroom vraagt, reageren ze heel ontwijkend. De meestenwillen geld sparen om ooit hun eigen zaakje te kunnenbeginnen. Ze dromen ervan om met iemand te kunnentrouwen die hen materieel en financieel hoger kan tillen.Chunming stelt zich nu steeds meer vragen: ze beseft datgeld niet alles is, en dat er ook nog 'iets anders' is. Ze is ernog niet helemaal achter wat 'iets anders' precies inhoudt.Is het Engels leren? Gezonder leven? Naar het buitenlandgaan? Ze is op zoek naar iets wat haar gelukkig kanmaken en haar leven zin zal geven.”

ProstitutieIn Dongguan primeert de wet van de sterkste en wordt decommunistische ideologie alleen met de lippen bedreven.Leslie Chang: "Wild kapitalisme regeert. De lokale overheidsmensen zijn vooral geïnteresseerd in 'businessopportunities'. Het gaat er hard aan toe, met corruptie enomkoping. Zolang je in China geen politieke partij oprichtof kritiek uit op de regering, geniet je van een ongebreidel-de vrijheid, en kun je doen wat je wil. Niemand zal je eropwijzen dat je niet mag vervuilen of niet in openbare ruimtes mag roken. Er heerst extreme vrijheid en extreemkapitalisme. Ik bezocht een bordeel om in contact te komen

q

WERK EN WERELD

018_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:57 Pagina 18

Page 21: 2009/05/23 - De markt van de dood

19VACATURE 23 MEI 2009

met de lokale 'businessmen'. De fabrieksbazen stikken in hetgeld, waardoor Dongguan een van de grootste prostitutie-centra van China is. Ik stelde me de ondernemers voor alsslijmerige, achterbakse ritselaars; uiteindelijk bleken ze vrijsympathiek te zijn. Natuurlijk zijn ze corrupt, maar ze zijnook heel direct en hebben het hart op de tong, in tegenstel-ling tot veel hoogopgeleide Chinezen. De fabrieksbazen heb-ben bescheiden achtergronden, hebben zichzelf opgewerkt,en zijn daardoor ook meedogenloos en keihard geworden.Het cliché wil dat de prostituees allemaal slachtoffers zijn;dat ze onder dwang en tegen hun wil in het wereldje terechtgekomen zijn. Maar dat is niet zo. Hun uitleg was vaak:'Mijn vriendin doet dit ook en ze vertelde me dat het eengoeie job is.' Het thuisfront op het platteland weet daar nietsvan. Ze liegen en maken hun familie wijs dat ze in de fabriekwerken, of dat ze aan de receptie zitten in een hotel. De pros-tituees stammen uit rijkere families dan de fabrieksmeisjes.Ze groeiden niet op een boerderij op maar in een klein stadje.Daarom ook komen ze in de prostitutie terecht: ze hebbengeen zin in een vervelende, slecht betaalde job in een fabriek.Ze willen mooie kleren en een gemakkelijk leven. Ze houden van het geld, maar ze gruwen van hun cliënteel."

Leve de migratieVolgens officiële cijfers zouden er in China 130 miljoenmigrantenarbeiders zijn. "Er wordt vaak een miserabelbeeld van de migranten geschetst", zegt Leslie Chang. "Tenonrechte. Min is typisch voor de Chinese fabrieksmeisjesvan haar leeftijd: ze is vrolijk, optimistisch, met veel gevoelvoor humor. Ze is nog een kind maar heel gedreven en ergdapper. Ze aarzelt niet om tegen haar bazen in te gaan.Vroeger maakte de overheid binnenlandse migratie ergmoeilijk, maar dat beleid is drastisch veranderd. De rege-ring is er nu van overtuigd dat migratie goed is voor de ste-den en voor de economie. Ze wordt niet aangemoedigd,maar wel getolereerd. Tussen 1995 en 2000 zijn er inChina veel studies over verschenen. Allemaal concludeer-den ze dat migratie voor plattelandsmeisjes nieuwe kansenschept. Die studies hebben veel invloed gehad op het

beleid. In de jaren negentig ging de over-heid ervan uit dat migranten verantwoor-delijk waren voor de misdaad in de steden,een stereotiep beeld dat je ook in de VSen in Europa hoort verkondigen. Terwijlmigrantenarbeiders in werkelijkheid eenbeter leven trachten uit te bouwen, sparen en geld opsturen naar huis. De fabrieksmeisjes zijn geen moderneslaven. Ze leiden een hard leven, maarkiezen daar zelf voor. Natuurlijk zijn hun keuzemogelijkheden beperkt, tochgaan ze werken in de stad omdat datbeter is dan het leven op het platteland.De Chinese toppolitici zijn het er nu overeens dat migratie de stabiliteit in de handwerkt, en heel positief is."Volgens schattingen zouden in de laatstemaanden twintig miljoen migrantenar-beiders hun werk verloren hebben.Chang: "Door de crisis staan heel watmigrantenarbeiders in de kou, maar datis slechts tijdelijk en verandert niets aande essentie van het verhaal. Na deAziatische financiële crisis in 1997 ver-traagde de economie een paar jaar. Veelmigranten zijn toen voor een tijdje naarhuis teruggekeerd tot de economie zichherpakte. De fabrieksmeisjes en -jongensweten hoe ze moeten omgaan met ups endowns. Er zit veel meer veerkracht in hetsysteem dan outsiders denken. Het dorpis een groot veiligheidsnet. Als de fabriekdichtgaat, keren de arbeiders terug naarhuis. Ze hangen daar een paar maandenrond, zien hun vrienden en familie, spe-len mahjong en kijken tv. Hoopvol wach-tend op betere tijden." tekst Jan Stevens |

foto Griet Dekoninck en Miranda Kuo-Deemer D

“De fabrieksmeisjes zijn geen moderne slaven.”LESLIE CHANG, AMERIKAANSE JOURNALISTE, VERBLEEF 3 JAAR IN CHINESE DONGGUAN

019_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:58 Pagina 19

Page 22: 2009/05/23 - De markt van de dood

COLUMNAn Olaerts’ ongecensureerde kijk op de arbeidsmarkt en de wereld ver daarbuiten.

In de middeleeuwen droeg je een overallals je een rondreizende kwakzalver was.Pakken in één stuk hielden slechte tril-lingen en onnozele klachten tegen. Laterhees de mens zich in een overall om mee te sleuren aan de eerste spoorweg van Amerika. En verder was de overalltot voor kort exclusief voorbehouden aan garagehouders en ruimtevaarders.Maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig is de overall hip. Het staat geschreven op de blinkende bladzijden van alledamesbladen. Hoezee voor de overall!Zelfs in de dienstensector dragen ze nual overalls, daar waar geen mens zichooit vuil maakt.

In de jaren tachtig was het ook al eenkeer van dat. Al wie voor modern wildedoorgaan, wurmde zich door één grootgat in zijn kleren naar binnen. Daarnamoest er enkel nog worden geknoopt ofgeritst aan de buikzijde. Ten slotte moester gesnoerd worden per ceintuur, terbenadrukking van de taille. Want voor de

bijten en bij uitbreiding helemaal om op te eten is. Tenbewijze verscheen ze gisteren ten tonele in een overall.Zelf hield ze het evenwel hip op een bodysuit, ver vankwakzalvers en spoorwegarbeiders. Bijna niemand zeiwat, of toch niet terwijl ze erbij was.

Voor commentaar was het wachten tot ze naar het toilet verdween. De mannen zeiden unisono niets. Zehoefden alleen maar naar elkaar te kijken om te wetenwat ze dachten. De vrouwen vonden het maar niets,zeker niet voor in de dienstensector. Of was zij mis-schien zinnens een rondje rond de kosmos te draaien?Of had zij misschien een parachute in haar handtaszitten? En of zij nu écht zo naïef was om te denken dathaar overall goed was voor de productiviteit op devloer? Waar bleef zij trouwens zolang? Ze zat vast tehannesen en te kronkelen met dat pak. Maar toen zeterugkwam, sprak ze pijnlijk charmant: “Verdomdkoud op het toilet, zo'n overall.” Waarop de mannenhet warm kregen. En de vrouwen een lelijke oplossingmompelden: klittenband. D

“Zelfs in de diensten-sector dragen ze overalls”

goede orde, om hip te zijn in een overall moet men vanhet vrouwelijke geslacht zijn. Mannen in een overallzijn nooit hip, ze zijn hoogstens iets van plan. Soms isdat handig, maar meestal staat het haaks op hip.

Overigens wil ik graag aanstippen dat de meeste vrouwen evenmin blits zijn in een overall. Je moet alvan goeden huize komen om mooi te zijn in een grotemensenhansop. Het spreekt voor zich dat damesmet een grote poep niet in aanmerking komen voor de overall. Ook brede heupen zijn gevaarlijk. Net als volle navelbuiken en laaghangende boezems. Hethoeft geeneens een opvallend manco te zijn. De meeste dameslijven zijn niet geschikt voor de hippeoverall. Anders was de overall in de jaren tachtig wel gewoon blijven bestaan. Ook voor vrouwen in de dienstensector.

Bij mijn weten is er bij ons op de vloer maar eentje dieermee staat. Zij heeft werkelijk alles: mooie kinderen,een echtgenoot met spieren op de juiste plaats en eenleuk leven. Daarenboven zeurt zij niet en werkt zijhard. Zij is sympathiek tot op de knoken en geliefd opde hele werkvloer. Niettemin omdat zij staat met eenoverall, wat wil zeggen dat ze kuiten heeft om in te

An OlaertsD

REAGEREN?

9 vacature.com/column

020_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:57 Pagina 20

Page 23: 2009/05/23 - De markt van de dood

Limburg, dat is een uniek gevoel. Iedereen kan zien dat Limburg een provincie is die net ‘iets’ anders is dan andere. Limburg is de laatste jaren uitgegroeid tot een sterk merk! Het provinciebestuur staat niet alleen voor de provinciale administratie met haar diverse boeiende beleidsdomeinen maar ook voor Domein Bokrijk, de Provinciale Bibliotheek Limburg, Het Dommelhof, het Provinciaal Natuurcentrum, Kunstencentrum Z33 en zoveel meer.

Wilt ook jij meewerken aan de realisatie van dat sterk merk? Maak dan werk van een job bij het provinciebestuur. Teken voor ambitieuze projecten die iets kunnen betekenen voor de Limburger, die Limburg op de kaart zet-ten. Ga voor een job in een omgeving die tal van loopbaanmogelijkheden biedt. Momenteel zoeken wij volgende nieuwe collega’s (m/v):

Limburg, een sterk merk } jouw werk?

limburg.be/vacatures

provincie LimburgUniversiteitslaan 1

B–3500 HASSELT

GIS-ontwikkelingsexpert (statutaire functie op A-niveau)

afdelingsverantwoordelijke afdeling Diversiteit (statutaire functie op niveau A4)

Jouw uitdaging

Jouw profiel

Specifieke toelatingsvoorwaarden

Jouw uitdaging

Jouw profielSpecifieke toelatingsvoorwaarden

Algemene toelatingsvoorwaarden

Salaris

Examenprogramma

Interesse?

21VACATURE 23 MEI 2009

021_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:21 Pagina 21

Page 24: 2009/05/23 - De markt van de dood

STAFMEDEWERKER INTERNE CONTROLE statutair – standplaats: Willebroek

Functie: de stafmedewerker interne controle heeft de boeiende opdracht het systeem van interne

controle verder uit te bouwen om zo het management te ondersteunen bij de organisatiebeheersing.

Als ‘systeembeheerder’ onderhoud je het systeem en dien je verbetervoorstellen in. Bovendien sta je

ook in voor het aansturen en in goede banen leiden van de bestaande beheersingsmaatregelen. Hiertoe

leg je contacten met zeer verschillende personen binnen onze vennootschap. Je rapporteert recht-

streeks aan de gedelegeerd bestuurder en het managementcomité.

Profiel: je beschikt over een masterdiploma en toont veel belangstelling voor kwaliteitssystemen. Een

administratieve aanleg, een sterke mate van diplomatie en een grote leerbereidheid zorgen ervoor dat

je je deze functie helemaal eigen weet te maken. Verder hou je niet alleen rekening met de taakinhoud

op zich, maar pas je de opdrachten ook toe rekening houdend met de eigenheid van de organisatie.

INTERNE AUDITOR contractueel – standplaats: Willebroek

Functie: als interne auditor ga je na of de organisatie de standaarden en het eigen systeem van

beheersingsmaatregelen naleeft en geef je hierover aanbevelingen voor verbeteringen. Je rapporteert

rechtstreeks aan het auditcomité en aan het management. De functie van interne auditor wordt

gecombineerd met de verantwoordelijkheid rond integriteit. Vanuit deze insteek bevorder en bewaak je

het integer handelen van W&Z in haar geheel en de individuele medewerkers afzonderlijk. Je neemt een

stimulerende houding aan en bezoekt de afdelingen om integriteit en mogelijke risico’s te bespreken.

Profiel: je beschikt over een masterdiploma en hebt minimum twee jaar ervaring met het uitvoe-

ren van audits, kwaliteitscontroles of risk management. Het bezitten van een CIA-certificaat is een

pluspunt. Sterke administratieve vaardigheden, een goed analysevermogen en een onafhankelijke geest

maken je tot een expert in je vak. Ten slotte ben je een doorzetter die op een zelfstandige manier zijn

taken correct en diplomatisch afhandelt.

In het westen en het centrum van Vlaanderen beheert

Waterwegen en Zeekanaal NV, kortweg W&Z, als organisatie binnen de Vlaamse overheid, de waterwegen en heel wat

watergebonden gronden. Onze organisatie heeft als doelstel-

ling de binnenvaart te stimuleren en te optimaliseren via goed

onderhouden vaarwegen en geautomatiseerde bruggen en

sluizen. De zorg voor milieu en veiligheid, evenals ‘de mens’ in

het algemeen, dragen wij hierbij hoog in het vaandel. Zo be-

schermen wij de bevolking tegen wateroverlast door de aan-

leg van dijken en gecontroleerde overstromingsgebieden en

besteden wij aandacht aan ecologische oeverversterkingen in

natuurgebieden. Ten slotte bouwen wij de recreatieve functies

van onze waterwegen verder uit: van verharde jaagpaden voor

wandelaars en fietsers tot faciliteiten voor de pleziervaart en

allerlei watersporten. Verscheidenheid is troef bij W&Z en dat

weerspiegelt zich ook in onze jobmogelijkheden.

weg van water

Voor Waterwegen en Zeekanaal zijn gelijke kansen belangrijk. Kwaliteiten van mensen zijn doorslaggevend ongeacht geslacht, afkomst, leeftijd of handicap. www.jobpunt.be

Om ons W&Z-team te versterken zijn wij op zoek naar een (m/v):

weg van water,werken aan morgen

Aanbod:Voor de interne auditor een contractuele functie voor onbepaalde duur en een startsalaris van 2 975 euro bruto per maand (bij twee jaar relevante

ervaring). Voor de stafmedewerker een statutaire functie (na een geslaagde proeftijd) en een startsalaris van 2 789 euro bruto per maand (bij nul jaar

relevante ervaring). W&Z biedt daarnaast vooral een boeiende job vol afwisseling en de kans om mee te werken aan maatschappelijk zinvolle projecten.

Vorming, opleiding en training zijn vanzelfsprekendheden bij W&Z, want ze laten jou groeien, maar ook ons. Als overheidsorganisatie bieden wij naast

werkzekerheid ook heel wat doorgroeimogelijkheden, 35 verlofdagen, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en gratis openbaar vervoer van en

naar het werk. Relevante ervaring kan tot maximaal 9 jaar gevaloriseerd worden.

Interesse?Voor meer informatie kan je terecht bij Koen van Hoye, tel. 03 860 63 20. Je sollicitatiebrief met cv en duidelijke vermelding van de functie kan

je sturen naar Waterwegen en Zeekanaal NV, Oostdijk 110, 2830 Willebroek of via mail naar [email protected]. We verwachten jouw kandidatuur

uiterlijk op 7 juni 2009.

22VACATURE 23 MEI 2009

Intercarro onderscheidt zich al meer dan 34 jaar als een

-

TWEETALIGE TOONZAALADVISEURS TEGELS (m/v) EXTERN PROJECTVERANTWOORDELIJKE (m/v)voor de regio Vlaams-Brabant & Brussel

tot en met de oplevering

ervaring

-

- commercieel talent

team

Geïnteresseerd? Stuur of mail dan zo snel mogelijk uw CV naar Intercarro, t.a.v. Anja Boemans, A. Gossetlaan 19, 1702 Groot-Bijgaarden, [email protected]

Groep Intercarro

Carrièrekansen troef in de wereld van tegels

022_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:29 Pagina 22

Page 25: 2009/05/23 - De markt van de dood

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) behoort als wetenschappelijke instelling tot het beleidsdomein Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid. Het ILVO heeft als missie het uitvoeren en coördineren van beleidsonderbouwend wetenschappelijk onderzoek en de daaraan verbonden dienstverlening met het oog op een duurzame landbouw en visserij in economisch, ecologisch, sociaal en maatschappelijk perspectief. Het ILVO informeert hierover regelmatig het beleid, de sectoren en de maatschappij. Meer informatie vind je op www.ilvo.be.Momenteel zoeken we verschillende statutaire wetenschappelijke onderzoekers (m/v):

Jouw profiel: je hebt een diploma van licentiaat, master of doctor in de wetenschappen, de bio-ingenieurswetenschappen, ingenieurswetenschappen of diergeneeskunde, je behaalde een doctoraat in de toegepaste ingenieurswetenschappen (industrieel ingenieur) of je behaalde een gelijkgesteld diploma.Je hebt minimaal 4 jaar relevante ervaring. Meer informatie over de vereiste ervaring per functie vind je in de functiebeschrijving.Wij bieden jou: een vaste benoeming in een boeiende en maatschappelijk relevante job. Meer informatie over de arbeidsvoorwaarden vind je in de functiebeschrijving of op www.vlaanderen.be/arbeidsvoorwaarden.Interesse? Stuur vóór 7 juni 2009 het standaard-cv ingevuld per mail naar [email protected] of per post naar Erik Van Bockstaele,administrateur-generaal, Burg. Van Gansberghelaan 96 – bus 1, 9820 Merelbeke en vermeld in het onderwerp van je mail of brief het selectienummer van de vacature uit de functiebeschrijving. Je vindt het standaard-cv, de functiebeschrijving en het selectiereglement op www.jobpunt.be onder de knop ‘vaca-tures’, Vlaamse overheid, ILVO. Indien je geen toegang hebt tot het internet, kan je deze documenten opvragen op het nummer 02 553 01 08. Indien je voldoet aan de voorwaarden, zal je snel worden uitgenodigd om deel te nemen aan de selectieprocedure.

Jouw functie: je verricht kennisopbouwend en beleidsondersteunend onderzoek in het kader van de virologie-problematiek in de Vlaamse plantaardige sector en ontwikkelt de nodige diagnose- en detectiesystemen voor analyse van stalen binnen de discipline Virologie van het Diagnosecentrum voor Planten.

Jouw functie: je houdt je voornamelijk bezig met het management en de uitbouw van de laboratoria. Je bent verantwoordelijk voor het opzetten, uit-voeren en aansturen van wetenschappelijk en toegepast onderzoek van (bio)chemische analysetechnieken met nadruk op chromatografie en immunofysiolo-gische parameters, ten behoeve van de dierlijke productie.

Jouw functie: je bent verantwoordelijk voor het opzetten, uitvoeren en aansturen van wetenschappelijk en toegepast onderzoek van de groep Chemie en Producttechnologie.

wetenschappelijk onderzoeker eenheid Plant - Merelbeke

wetenschappelijk onderzoeker eenheid Dier - Melle

wetenschappelijk onderzoeker eenheid Dier (Visserij) - Oostende

Jouw functie: je verricht kennisopbouwend en beleidsondersteunend onderzoek op het gebied van varkenshouderij en -voeding en ontwikkelt een com-petentie in dit domein. Je schrijft relevante wetenschappelijke en vulgariserende publicaties en bouwt een informatienetwerk uit. Daarnaast heb je de super-visie over het beheer van de varkensstapel van de eenheid Dier.

Jouw functie: je bent verantwoordelijk voor het onderzoek op het vlak van gebouwconstructies en technische installaties voor de landbouw met nadruk op veehouderijtechniek. Je ontwikkelt een expertise rond mechanicaconstructies (betontechnologie, sterkteleer, materiaalleer) en toegepaste technieken voor landbouwbedrijfsgebouwen.

Jouw functie: je bent verantwoordelijk voor het onderzoek van levensmiddelentechnologie. Daarnaast ondersteun je de verdere uitbouw van de piloot-fabriek voedingsverwerking (marktverkenning en aankoop en integratie van innoverende technologie, …).

Jouw functie: je bent verantwoordelijk voor het opzetten, uitvoeren en aansturen van wetenschappelijk en toegepast onderzoek. Dit om op een weten-schappelijke basis verheldering te bieden en maatschappelijke keuzes aan te bieden rond duurzame en competitieve Vlaamse landbouw en visserij.

wetenschappelijk onderzoeker eenheid Dier (Veehouderij en Dierenwelzijn) - Melle

wetenschappelijk onderzoeker eenheid Technologie en Voeding (Agrotechniek) - Merelbeke

wetenschappelijk onderzoeker eenheid Technologie en Voeding (Pilootfabriek) - Melle

wetenschappelijk onderzoeker eenheid Landbouw en Maatschappij - Merelbeke

De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor zij zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of handicap.www.jobpunt.be

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek

Instituut voor Landbouwen visserij

23VACATURE 23 MEI 2009

023_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:23 Pagina 23

Page 26: 2009/05/23 - De markt van de dood

24VACATURE 23 MEI 2009

HOOFDAANKOPER AARDAPPELEN Sint-Eloois-Vijve (Waregem) ref. 02

Met 665 medewerkers en 2 productie-eenheden in België behoort LUTOSA tot de Europese top 5 van fabrikanten van aardappelproducten.

Na 30 jaar exponentiële groei verwerkt ditdynamisch familiaal bedrijf nu jaarlijks meer dan 680.000 ton aardappelen tot ongeveer 340.900 ton afgewerkte producten.

De laatste 10 jaar verdubbelden we zelfs de ver-koopvolumes én hebben we onze internationale activiteiten gevoelig uitgebreid. Zo exporteren we 91% van onze productie naar maar liefst 94 landen. Dankzij onze hoogtechnologische machi-nes produceren we - volgens de strengste kwa-liteitseisen en hygiënenormen - een uiterst rijk gamma aan kwalitatieve producten.

Met het oog op de bestendiging van onze expan-sie, wensen wij ons team uit te breiden met een gemotiveerde medewerker (m/v).

U w f u n c t i e

U organiseert de dagdagelijkse aankoop van de aardappelen voor de verschillende productielijnen van de groep Lutosal in het kader van deze aankoop onderhoudt u goede con-tacten met de handel en sluit met hen de nodige contracten af l u bent verantwoordelijk voor de logistieke organisatie die zorgt voor de aanleveringen van de aardappelen voor de verschillende productielijnen van de ganse Lutosa groepl u houdt zich op de hoogte van wat er reilt en zeilt binnen de wereld van de aardappelen l u onderhoudt goede interne contacten met de landbouwkundige dienst, de productie en de planningsdienst l u rapporteert aan het hoofd van de agronomische dienst.

U w p ro f i e l

U beschikt over een degelijk opleidingsniveau, bent ver-trouwd met de aardappelhandel en kunt een relevante ervaring voorleggen als aankoper l u bent een rasechte onderhandelaar, goed georganiseerd en stipt l u kan zelf-standig en stressbestendig werken, maar functioneert vlot in teamverband l administratief bent u voldoende vaardig en onderlegd om voor de verschillende diensten nauwkeurig de nodige documenten aan te maken.

Geschikte kandidaten kunnen rekenen op een aantrekkelijk salaris aangepast aan hun inzet en bekwaamheid, evenals extralegale voordelen, opportuniteiten voor initiatief en creativiteit in een aangename werksfeer binnen een dynamisch team.

G e ï n t e re s s e e rd ? Stuur uw kandidatuur met CV (met vermelding ref. 02) naar NV Vanelo, t.a.v. Dhr. Peter Kindt (HRM), Schoendalestraat 221, 8793 St.-Eloois-Vijve, of e-mail naar [email protected]. Wij garanderen een vertrouwelijke verwerking van uw gegevens.

SCHATJES VAN PATATJES

www.lutosa.com

024_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 19:02 Pagina 24

Page 27: 2009/05/23 - De markt van de dood

Het Onderwijs - Stad Gent zoekt een:

Bij Stad Gent worden kandidaten geselecteerd op basis van hun competenties en wordt geen onder scheid gemaakt op basis van hun leeftijd, geslacht, etnische afkomst, geloof, handicap of nationaliteit.

www.gent.be

Interesse?Stuur uw cv, motivatiebrief en een kopie van uw diploma aangetekend en uiterlijk op 12 juni 2009 aan het departementshoofd van het Depar-tement Onderwijs en Opvoeding, Nederpolder 2, 9000 Gent.

De functiebeschrijving en het functieprofiel zijn te vinden op www.gent.be (werken > werken bij Stad Gent > jobs onderwijs).

Meer info over de selectieprocedure en deze vacature is te verkrijgen via [email protected]

Directeur - Atheneum Wispelberg m/v

Wispelbergstraat 1-2, 9000 Gent

Uw profi el: • U kent het onderwijs door en door.• U bent enthousiast, communicatief en fl exibel.• U wilt een nieuwe uitdaging.• U voldoet aan de algemene aanwervingsvoorwaarden zoals

bepaald in het decreet Rechtspositie van 27 maart 1991.• U hebt een masterdiploma en een bewijs van pedagogische

bekwaamheid.• U hebt een anciënniteit van 3 jaar in het onderwijs.• U onderschrijft het opvoedingsproject van het Onderwijs -

Stad Gent.• U bent dus dé kandidaat!

25VACATURE 23 MEI 2009

Bouw mee aan de trein van morgen Bij de NMBS-Groep help je de mobiliteit van vandaag en morgen in goede banen te leiden.

Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken in een toffe job met tal van voordelen?Wij zijn op zoek naar SAP-medewerkers (M/V).

Iets voor jou?Dit kan je verwachten: een vastejob bij een dynamische Groep, volopcarrièrekansen, een mooi salaris enveel afwisseling. Plus ruimte voorje privéleven en gratis reizen metde trein in binnen- en buitenland.

Als Manager van het Business SAP Competence Center sta je invoor de functionele ondersteuning van ruim 1.000 SAP-gebruikers binnen de diverse directies. Je hebt de algemeneleiding over het competence center,bent budgetverantwoordelijk en zetmedewerkers optimaal in. Je onderhoudtcontacten met alle partijen diebetrokken zijn bij het verbeteren van debedrijfsprocessen en werkmethodes van Infrabel. Je hebt een diepgaande kennis vanSAP en van de verschillende functioneleprocessen en bent een ervaren manager.

Als Agent bij het Business SAP Competence Center help je SAP-sleutelgebruikers om vragen van eindgebruikers op jouw functionele domein te beantwoorden. Bij problemen met hetSAP-systeem bied je een alternatievewerkwijze. Structurele problemen analyseerje en help je op te lossen. Ook werk jeproactief aan de verbetering van processenen procedures en analyseer je de impactvan wijzigingen op de SAP-confi guratie. Als expert op jouw domein lever je informatievoor training en documentatie. Je hebtenkele jaren ervaring. Wij rekruteren “Agenten” binnen verschillende functionele domeinen van Infrabel.

Als Change Coördinator bij hetBusiness SAP Competence Centervan Infrabel ben je verantwoordelijk voorhet organiseren van opleidingen voorSAP-gebruikers. Daarnaast bereid je deorganisatie voor op de invoering vanhet SAP-systeem, door communicatievia het intranet, nieuwsbrieven,stafvergaderingen... Je houdt documentatiezoals werkinstructies en trainingsmateriaal up-to-date en stelt die via het intranet terbeschikking aan de eindgebruikers. Je hebtje eerste praktijkervaring opgedaan.

Als Autorisaties Coördinator bij hetBusiness SAP Competence Centervan Infrabel heb je de verantwoordelijkheidvoor het beheer van de eindgebruikersvan het SAP-systeem. Je voegt gebruikerstoe, zorgt ervoor dat ze het juisteautorisatieprofiel toegewezen krijgen enonderhoudt het autorisatiemodel en de rollen binnen het SAP-systeem. Ook waakje over de systeemtoegang. Je volgt risico’sop en voorziet controles om ongeoorloofde toegang tijdig te signaleren. Je hebt enkelejaren ervaring.

Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken in een toffe job met tal van voordelen? Wij zijn op zoek naar SAP-medewerkers (M/V).

Iets voor jou?Dit kan je verwachten: een vastejob bij een dynamische Groep, volopcarrièrekansen, een mooi salaris enveel afwisseling. Plus ruimte voor je privéleven en gratis reizen met de trein in binnen- en buitenland.

Als Manager van het BusinessSAP Competence Center sta je invoor de functionele ondersteuning vanruim 1.000 SAP-gebruikers binnen de diverse directies. Je hebt de algemeneleiding over het competence center,bent budgetverantwoordelijk en zetmedewerkers optimaal in. Je onderhoudtcontacten met alle partijen diebetrokken zijn bij het verbeteren van debedrijfsprocessen en werkmethodes van Infrabel. Je hebt een diepgaande kennis van SAP en van de verschillende functioneleprocessen en bent een ervaren manager.

Als Agent bij het Business SAPCompetence Center help je SAP-sleutelgebruikers om vragen van eindgebruikers op jouw functionele domein te beantwoorden. Bij problemen met hetSAP-systeem bied je een alternatievewerkwijze. Structurele problemen analyseerje en help je op te lossen. Ook werk jeproactief aan de verbetering van processenen procedures en analyseer je de impactvan wijzigingen op de SAP-confi guratie. Alsexpert op jouw domein lever je informatievoor training en documentatie. Je hebtenkele jaren ervaring. Wij rekruteren“Agenten” binnen verschillende functioneledomeinen van Infrabel.

Als Change Coördinator bij hetBusiness SAP Competence Centervan Infrabel ben je verantwoordelijk voorhet organiseren van opleidingen voorSAP-gebruikers. Daarnaast bereid je de organisatie voor op de invoering vanhet SAP-systeem, door communicatievia het intranet, nieuwsbrieven,stafvergaderingen ... Je houdt documentatiezoals werkinstructies en trainingsmateriaalup-to-date en stelt die via het intranet terbeschikking aan de eindgebruikers. Je hebtje eerste praktijkervaring opgedaan.

Als Autorisaties Coördinator bij hetBusiness SAP Competence Centervan Infrabel heb je de verantwoordelijkheidvoor het beheer van de eindgebruikersvan het SAP-systeem. Je voegt gebruikers toe, zorgt ervoor dat ze het juisteautorisatieprofiel toegewezen krijgen enonderhoudt het autorisatiemodel en de rollen binnen het SAP-systeem. Ook waakje over de systeemtoegang. Je volgt risico’sop en voorziet controles om ongeoorloofdetoegang tijdig te signaleren. Je hebt enkelejaren ervaring.

Heb je zin om mee te bouwen aan de trein van morgen?

www.de spoorwegen werven aan.be

BRUSSELSE SOCIALE HUISVESTING MAATSCHAPPIJ

IN WIENS BEHEER 800 SOCIALE WONINGEN IN SINT-JOOST-TEN-NODE

is op zoek naar m/v:

EEN ARCHITECT OF EEN BOUWKUNDIG INGENIEURdie, in rechtstreekse samenwerking met de directie en het naleven van de wetgeving op de openbare

aanbestedingen, verantwoordelijk zal zijn voor:

• de planning en het opvolgen van de bouw- en renovatiewerven

• de supervisie over het dagelijkse werk van de interne technische regie

• het informaticabeheer van de gegevens met betrekking tot het onroerend park

Voor deze betrekking vragen wij:

• een diploma van architect of bouwkundig ingenieur

• ervaring in werfbeheer

• tweetaligheid FR/NL

• een heel goede kennis van informatica

• bevoegdheid tot supervisie van een technische team

• zelfstandigheid en een scherpe zin voor organisatie

EEN VERANTWOORDELIJKE VOOR DE VERHUURDIENSTdie, in rechtstreekse samenwerking met de directie, verantwoordelijk zal zijn voor:

• het verhuren van de sociale woningen en van de parkings (plaatsbeschrijvingen, rekenen van de huren,

ondertekening van de huurcontracten, enz.)

• het beheer van de kas voor de huurders

• het collationeren van de inkomsten van de huurders

• de organisatie en het financiële en administratieve beheer van de dienst

Voor deze betrekking vragen wij:

• opleidingsniveau: graduaat of bachelor minimum (kopie van uw diploma zal pas vereist worden tijdens

het eerste interview, in de loop van juli)

• klantvriendelijk ingesteldheid

• belangstelling tonen voor cijfers en boekhouding

• zelfstandigheid en een scherpe zin voor organisatie

• zeer goede kennis van informatica

• tweetaligheid FR/NL gewaardeerd

• een kennis van de sector van de sociale woningen of een overtuigende ervaring in een administratie is

een pluspunt

GEINTERESSEERD?Gelieve een handgeschreven motivatiebrief en een curriculum vitae met kopie van uw diploma

te laten geworden aan: Mevrouw J. SANHAYI, Voorzitster – Goedkope Woningen van Sint-Joost-ten-Node

Amédée Lynenstraat 21 – 1210 Brussel

Uiterste inschrijvingsdatum: 15 juni 2009

025_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 19:00 Pagina 25

Page 28: 2009/05/23 - De markt van de dood

A uniqueopportunity

opens upto you

WILMA PROJECT DEVELOPMENT is actief in de ontwikkeling van residentiële immobiliënprojecten, kantoor- en handelspanden, en gemengde ontwikkelingen. Wilma focust zich op de grotere en complexe-re binnenstedelijke projecten, veelal in publiek-private samenwerking (PPS), waarin ze een uitstekende reputatie geniet en enkele zeer succesvolle en urbanistisch relevante referenties kan voorleggen. Enkele lopende projecten in Vlaanderen zijn bijvoorbeeld de herontwikkeling van de industriële sites de ‘Anco-torens’ in Turnhout en de ‘Oude Scheepswerf’ in Rupelmonde, het ‘Militair Hospitaal’ te Antwerpen en ‘Gallinago’ te Gent. Om onze expansiepolitiek actief te ondersteunen, kijken we uit naar een (m/v)

Uw functie-

ontwikkelaars.

Uw profiel

-

Wij bieden

met inbegrip van bedrijfswagen en extralegale voordelen.

Interesse?

Senior Acquisiteur Vlaanderen

A uniqueopportunity

opens upto you

MATEXI GROUPontwikkelen van residentiële en binnenstedelijke projecten en het bouwen van ééngezinswoningen. In

-lende projecten bijzonder veel aandacht aan maatschappelijke en sociale integratie, planologie en duurzaam bouwen. Mede door hun respect voor de beschikbare ruimte en de omgeving komen ze tot

-nen deze organisatie behoort het aanknopen van constructieve relaties met de verschillende overheden, planningsinstanties en andere maatschappelijke actoren tot de bedrijfscultuur. In dit kader zijn we op zoek naar een (m/v)

uw missie-

schappen krachtig neer en helpt ze extern uit te dragen.

Uw concrete invulling

-

via de juiste kanalen.

Uw profiel

-catieve vaardigheden (zowel mondeling als schriftelijk), een sterke en innemende persoonlijkheid waarmee u in staat bent

-

Wij biedenWij bieden u een uitdagende en gevarieerde job in een interessante omgeving met een competitief loon met inbegrip van bedrijfswagen en extralegale voordelen.

Interesse?-

External Affairs Manager

zondag 7 juni 10u-17u

23sfeerwoningen

www.wilma.be

WWW.MATEXI.BE

MATEX k i jkdag

26VACATURE 23 MEI 2009

026_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:47 Pagina 26

Page 29: 2009/05/23 - De markt van de dood

27VACATURE 23 MEI 2009

JUNIOR BOUWMANAGERREGIO ANTWERPEN – COÖRDINATIE VILLABOUW (m/v)

Wij zijn een inventieve én veeleisende bouwonderneming, met sterke financiële achtergrond, die garant staat

voor residentieel wonen op topniveau.

Ons concept is uniek en succesvol wat wij ook verlangen van onze toekomstige medewerkers.

ZOEKT U• een dynamische job zonder kantooruren

• grote autonomie met eigen planning

en organisatie

• honderden mensen te ontmoeten

en te negociëren

• goede verloning en échte

groeimogelijkheden

• aanvang augustus 2009

AARZEL NIET:Gemotiveerde sollicitatiebrief naar [email protected]

WIJ VERWACHTEN• 2 à 5 jaar ervaring en een hoger diploma bouwkunde is

aangewezen

• ambitieus talent instaande voor totaalbegeleiding van

grond- en bouwprojecten - intense samenwerking met

vastgoedkantoren, aannemers, leveranciers en eigenaars

• een M/V van ACTIE en UITVOEREN

• oog voor detail, nauwkeurig en koophandelsgeest

• stipte planning, verantwoordelijkheidszin, stressbestendig

• grote interesse voor architectuur en bouw

Hoe dicht sta jij bij IT?Hoe dicht sta jij bij IT?

Solliciteer online op www.smals.be en ontdek er al onze vacatures.

Meer info op 02 787 53 12. Rekrutering - Koninklijke Prinsstraat 102 - 1050 Brussel IT for society

Smals bouwt informaticaprojecten met een concrete

impact op de maatschappij, zoals de vlotte registratie

van MUG-interventies in België, de orgaandatabank

of de informatica achter het stookoliefonds. Onze IT-

teams, van research over analyse en ontwikkeling tot

server, netwerk en databasebeheer bieden kwaliteits-

volle antwoorden op maatschappelijke vragen.

Bouw je mee aan de samenleving van morgen?

IT Purchaser

Java Architect

System Engineer

Datawarehouse Developer

VG.2

/B –

B-A

B04.

028

– W

.RS1

41Can’t get no satisfaction?The Rolling Stones

a priori.be

027_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:58 Pagina 27

Page 30: 2009/05/23 - De markt van de dood

Innovation for your mobility needs www.athloncarlease.be

Al aan Athlon Car Lease Belgium gedacht?

Athlon Car Lease Belgium, dochter van De Lage Landen/Rabobank, behoort met meer dan 20 jaar ervaring tot de top 3 van de Belgische markt op vlak van bedrijfswagens. Athlon Car Lease is een internationaal bedrijf in volle groei en is aanwezig in 8 belangrijke Europese landen. Als onderneming drukt Athlon Car Lease haar stempel op de competitieve leasingmarkt en maakt concreet werk van innovatieve en duurzame mobiliteitsoplossingen. Athlon Car Lease Belgium heeft in zijn hoofdkantoor in Zaventem enkele boeiende uitdagingen in de domeinen Finance, IT, en Operations in het vooruitzicht.

zijn we op zoek naar een Senior Financial Analyst, een Senior Accountant, een Accounting Business Partner, en een Accounts Payable Coordinator. Boeiende functies op diverse niveaus en op uiteenlopende gebieden

en uitdaging.

Binnen ons IT departement zijn we zoek naar een Supervisor Applications, een Business Analyst, en twee Application Owners. Samen met jouw collega’s ondersteun je de ruggengraat van ons bedrijf en zorg je voor de continue ontwikkeling ervan.

Binnen de operationele afdeling zijn we op zoek naar een Supervisor Quotations, een Supervisor Contract Department, en een Customer Support Medewerker. In deze functies sta je in direct contact met de commerciële afdeling. Je zorgt voor een feilloze opvolging van de gemaakte klantenafspraken van onze meer dan 33.000 bedrijfswa-gens.

Werken bij Athlon Car Lease Belgium staat garant voor een professionele omkadering waarin opleiding, innovatie en een positieve sfeer centraal staan. Neem een kijkje op www.athloncarlease.be voor meer informatie over de openstaande functies en overtuig jezelf! Jouw cv is welkom op [email protected] en zal professioneel, discreet en vlot worden behandeld door onze eigen HR dienst. Voor de openstaande betrekkingen van IT professional doet Athlon Car Lease een beroep op zijn partner The Talent Gallery.

Easy Car Se lect ion

28VACATURE 23 MEI 2009

Doe meer. Verdien goed. Als zelfstandig kantoorhouder

Proficiat !U begint uw eigen bank.

Hebt u 5 jaar ervaring als kantoordirecteur, zelfstandig kantoorhouder,

beleggingsadviseur…? Kent u de financiële markt en de streek waar u

woont? Wilt u een persoonlijke, warme relatie met uw cliënten opbou-

wen? En zit meer doen in uw natuur? Zet dan een nieuwe stap in uw

loopbaan, word zelfstandig kantoorhouder en kies met Centea een solide

partner voor uw toekomst. Neem eens een kijkje op www.centea.be/jobs

voor meer informatie. U vindt er ook de gegevens van onze zonale

directeurs die u kunt contacteren voor een persoonlijk gesprek.

028_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:31 Pagina 28

Page 31: 2009/05/23 - De markt van de dood

29VACATURE 23 MEI 2009

NATO Headquarters Brussels is looking for (m/f)

AN ELECTRICIAN Secondary education complemented by a certificate of professional

qualification + technical training (or equivalent); at least five years of

experience in the field of electricity and several years of experience in

electromecanic and hydraulic installations; possession of a BA5 certificate

for training in the dangers of low and high voltage electricity (or be willing

to participate in ad-hoc training within the 12 months that follow the date

of hire); good knowledge of one of the official NATO languages (English

or French) with a basic working knowledge of the other language.

CARPENTERS (FOR A RESERVE LIST)

General education complemented by a certificate in carpentry, joinery and cabinet making

(secondary technical course, level A2/A3) or equivalent experience; several years of general

joinery experience, with extensive knowledge of the relevant woodwork machinery; familiar

with new techniques and materials used in the field; good knowledge of one of the official

NATO languages (English or French) with a basic working knowledge of the other language.

Closing date for applications: 15 June 2009.

For full vacancy notice and details of how to apply, please refer to the NATO website

http://www.nato.int\wcm-asp/recruit-hq-e.asp. Please quote reference.

Candidates who do not have access to Internet are invited to send their applications with detailed

Only those candidates who meet the specific requirements and whose applications pass the

initial screening will receive a reply.

Due to the broad interest in NATO and the large number of potential candidates, telephone, e-mail or telefax enquiries cannot be dealt with.

STADSBESTUUR TIELT 8700

gaat over tot de aanwerving van (M/V):

DESKUNDIGEvoor tewerkstelling in de PERSONEELSDIENST

in statutair dienstverband - voltijds - weddenschaal B1-B3

Diplomavereisten: In het bezit zijn van een Bachelordiploma in het Sociaal werk, optie personeelswerk.

Functie-inhoud: Instaan voor de uitvoering en ondersteuning van de personeels- en loonadministratie.

BELEIDSCOÖRDINATOR voor tewerkstelling in de DIENST TOERISME -

STREEKBEZOEKERSCENTRUM MULLE DE TERSCHUERENin statutair dienstverband - voltijds - weddenschaal A1a-A3a

Diplomavereisten: Houder zijn van een Masterdiploma of gelijkgesteld.

Functie-inhoud: coördinatie en beheer van de dienst toerisme, het streekbezoekerscentrum Tielten regio, de Europazolder, het hotel Mulle de Terschueren en het landelijk recreatief centrum de Poelberg.

DESKUNDIGEvoor tewerkstelling in de DIENST INFO/EVENEMENTEN

in statutair dienstverband - voltijds - weddenschaal B1-B3

Diplomavereisten: Houder zijn van Diplomavereisten: - bachelor/gegradueerde in de richting beheer, toerisme en recreatie- bachelor/gegradueerde in de richting communicatiebeheer- bachelor/gegradueerde in secretariaatsbeheer- kandidatuur Taal en Letterkunde - Germaans of Romaanse talen- kandidatuur Toegepaste Taalkunde - licentiaat tolk of licentiaat-vertaler.

Functie-inhoud: leiding en coördinatie van de dienst info/evenementen en organisatie van de diverse feestelijkheden en evenementen binnen de stad Tielt.

Laatstejaarsstudenten krijgen toegang tot de selectieprocedure. Zij komen in aan-merking voor aanwerving indien zij uiterlijk op datum van aanstelling in het bezit zijnvan het vereiste diploma.

Voor alle bovenstaande functies wordt een wervingsreserve aangelegd voor de duurvan één jaar. De aanwervingsexamens zullen plaatsvinden vanaf 15 augustus 2009.

De functiebeschrijvingen, de toelatings- en aanwervingsvoorwaarden zijn te bekomen bij hetStadsbestuur (personeelsdienst), Markt 13, 8700 Tielt (tel. 051 42 81 66 of per E-mail [email protected] of op de website www.tielt.be (onder rubriek Nieuws)).

De schriftelijke kandidaturen aan de hand van het inschrijvingsformulier samen metC.V. en afschrift van het vereist diploma dienen op straffe van uitsluiting per aangetekendschrijven opgestuurd te worden aan het College van Burgemeester en Schepenen, Markt 13, 8700Tielt uiterlijk op 18 juni 2009 (de poststempel geldt als bewijs) of tegen afgifte ingediend teworden bij de personeelsdienst.

Wetweters gezocht

100 Deskundigen juridische ondersteuning (m/v) Ref. ANG09002

FOD Financiën - Brussel en Antwerpen

De functie: Je bent het dagelijkse aanspreekpunt voor belastingplichtigen, boekhouders, bedrijven en juridische professionals. Je analyseert en verwerktbijgevolg heel wat informatie. Jouw doel: de klant een heldere kijk geven op zijn praktische vragen en de geldende rechtspraktijk. Uiteraard val je daarbij

integraal deel uitmaken van je dagtaak. Je krijgt alle ruimte om te groeien.

Je hebt het diploma van bachelor in een juridische richting. Laatstejaars kunnen deelnemen. In deze functie combineer je een sterke analytische geest met stevige synthesecapaciteiten, uitgesproken communicatievermogen en de drang om je kennis verder uit te bouwen. En uiteraard met de vaste wil om samen met je teamgenoten vooropgestelde deadlines te behalen en indien nodig zelfstandig problemen op te lossen.

Ons aanbod: Een evenwichtige loopbaan bij een belangrijke dienstverlener, met heel wat groeimogelijkheden, faciliteiten voor jobrotatie, een correcte verloning en gratis woon-werkverkeer.

Kan de FOD Financiën ook op jou rekenen? Solliciteer tot 2 juni 2009 via www.selor.be

Selectiebureau van de overheid

Hij/zij is coördinator en verantwoordelijke voor een vlot en eigentijds beheer van de afdeling interne zaken. Als zodanig speelt hij/zij een sleutelrol als lokaal manager én als een van de belangrijkste lokale ambtenaren. Het betreft een aanwerving in vast dienstverband (schalen functionele loopbaan en rang: A4a-A4b).Bijzondere voorwaarden:

de aanwerving in een betrekking van niveau A: academische gerichte masterdiploma’s die uitgereikt zijn door: - de Belgische universiteiten, met inbegrip van de aan die universiteiten verbonden scholen, of de bij wet of bij decreet daarmee gelijkgestelde instellingen;- een door de Staat of door een van de gemeenschappen opgerichte, gesubsidieerde of erkende instelling voor hoger onderwijs; - een door de Staat of door een van de gemeenschappen ingestelde examencommissie; op basis van een opleiding die minstens 100 lesuren publiek recht omvatten ofwel houder zijn van een diploma van master of doctor in de rechten.

opleidingsduur minstens 120 lestijden omvat of deze opleiding met gunstig gevolg volgen tijdens

mondelinge proef).Bijkomende inlichtingen inzake voorwaarden en functiebeschrijving kunnen bekomen worden op de personeelsdienst (059 31 91 16 – [email protected]) of via website van de gemeente www.middelkerke.be.Kandidaturen worden ingediend via aangetekend schrijven bij het Gemeentebestuur, t.a.v. Dhr.

1 AFDELINGSFUNCTIONARIS ADMINISTRATIE

Het gemeentebestuur van Middelkerke gaat over tot de aanwerving van een m/v:

029_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:34 Pagina 29

Page 32: 2009/05/23 - De markt van de dood

30VACATURE 23 MEI 2009

Zijn marketing & communicatie je op het lijf geschreven?

We zoeken een collega met affiniteit met opmaak, lay-out en copywriting. Een eerste

ervaring in een marketing/communicatie-omgeving is noodzakelijk. Als marketingas-

sistent ben je verantwoordelijk voor de concrete uitvoering van het marketingplan

d.w.z.: de coördinatie van folders, advertenties, website, mailings,… Je verzorgt te-

vens de instore-communicatie in onze winkelpunten: affiches, brochures,… Hierbij

sta je steeds in nauw contact met ons reclameagentschap en onze diverse commu-

nicatiepartners. Bij de inhoudelijke uitwerking van onze campagnes draag je graag

een creatief steentje bij, zowel tekstueel als qua ideeën voor opmaak en lay-out. Je

rapporteert aan de marketing manager.

Zit er Overstock-spirit in je bloed?

We houden bij Overstock van collega’s met een gezonde portie stressbestendig-

heid. Je kan gemakkelijk priortiteiten stellen en verschillende projecten tegelijkertijd

coördineren. Je bent punctueel, stipt en hebt oog voor detail. Je levert kwaliteits-

werk, ook onder tijdsdruk. Je bent goed tweetalig en een ervaren pc-gebruiker met

grondige kennis van MS-Office (Word/Excel). DTP-kennis is mooi meegenomen.

Je hoeft geen meubelspecialist te zijn. Enige affiniteit, interesse en feeling voor

het interieur –en meubelgebeuren is echter noodzakelijk om in onze meubelpassie

te kunnen delen.

Dan zit je goed bij Overstock!

Onze medewerkers zijn cruciaal in ons succesverhaal. Daarom zorgen wij voor een

aangename, dynamische werkomgeving met ruimte voor initiatief en autonomie.

We bieden je een afwisselende job met toffe collega’s en een management op

mensenmaat. In ruil voor je enthousiasme en inzet kan je rekenen op een aantrekke-

lijke verloning, inclusief hospitalisatieverzekering.

Zin om bij ons aan de slag te gaan?

Mail je motivatiebrief en cv naar [email protected] of schrijf naar Overstock

Garden, t.a.v. de personeelsdienst, Legeweg 157D, 8020 Oostkamp.

Als exclusief verdeler van het volledige Bristol Garden assortiment is Overstock dé

toonaangevende winkelketen (17 winkels) gespecialiseerd in een kwalitatief en betaal-

baar assortiment eigentijdse tuinmeubelen (en geen eindereeksen noch overstocks wat

de bedrijfsnaam ten onrechte kan insinueren). Sinds kort kan je bij Overstock ook alle

interieurmeubelen uit de Bristol Home collectie verkrijgen. (www.bristolhome.eu)

Overstock maakt samen met zusteronderneming X²O (badkamers) deel uit van de

solide Legio-groep.

ALLROUND MARKETINGASSISTENT

Voor onze hoofdzetel te OOSTKAMP

WWW.OVERSTOCK.BE

Enjoy your Garden Enjoy your Job!

De voordeligste meubelspecialist!

Om verder te bouwen aan ons succesverhaal zoeken we

een enthousiaste collega m/v:

EN JIJ?

WIJ SCOREN IN DE ‘HOOGSTE KLASSE’VOOR OPENBARE EN INDUSTRIELE WERKEN

BOUW - WEGENWERKEN - MILIEU

Geïnteresseerden richten hun sollicitatie schriftelijk of via e-mail:voor Deckx: t.a.v. Jerome Vanroye - Afdelingshoofd - Deckx - Goormansdijk 152480 Dessel - 014/ 37 67 72 - E-mail: [email protected]

voor Stadsbader: t.a.v. Walter Schoonvaere - Logistiek en H.R. Manager - Stadsbader Kanaalstraat 1 - 8530 Harelbeke - 056/26 06 66E-mail: [email protected]

WIJ BIEDEN VOOR ALLE FUNCTIES een loonpakket in overeenstemming met competen-ties en/of ervaring, aangevuld met extralegale voordelen een gevarieerde job met de nodige verantwoordelijkheid en ontplooiingsmogelijkheden.

CALCULATOR / WERKVOORBEREIDERervaring in infrastructuurwerken/ burgerlijke bouwkunde hogere bouwtechnische

opleiding, industrieel ingenieur of gegradueerde in de bouwkunde analytisch-cijfer-matig ingesteld en nauwkeurig voldoende flexibel en een hoge graad van zelfstandig-heid is noodzakelijk.

VERANTWOORDELIJKE WERKPLAATSdagelijks beheer van alle werkzaamheden in de herstellingswerkplaats en de mobiele

technische diensten hogere technische opleiding (niveau A1) bij voorkeur (elektro-)mechanica of gelijkwaardig door ervaring.

PROJECTLEIDER ASFALTWERKENvoor de werven Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

coördinatie van en supervisie op de uit te voeren asfaltwerken hogere bouwtech-nische opleiding enkele jaren ervaring op het terrein.

PROJECTLEIDERcoördinatie van en supervisie op de uit te voeren projecten enkele jaren ervaring op

het terrein minimum opleiding industrieel ingenieur voldoende flexibel en een hogegraad van zelfstandigheid is noodzakelijk.

WERFLEIDERopvolging van de uit te voeren werven enkele jaren ervaring op het terrein hogere

bouwtechnische opleiding voldoende flexibel en een hoge graad van zelfstandigheidis noodzakelijk.

VERANTWOORDELIJKECALCULATIE / WERKVOORBEREIDER

ervaring is een noodzaak analytisch-cijfermatig ingesteld en nauwkeurig hogerebouwtechnische opleiding voldoende flexibel en een hoge graad van zelfstandigheidis noodzakelijk.

voor Deckx

voor Stadsbader, afdeling industriebouw

[Dessel]

[Harelbeke]

www.stadsbader.com

www.deckx-ao.be

STABIEL / FAMILIAAL / FLEXIBEL / 730 WERKNEMERS /130 MILJOEN EURO OMZET

Momenteel zoeken wij (m/v)

Dessel, Puurs, Grobbendonk

Harelbeke, Kallo, Vaulx, Somain (Fr)

030_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:33 Pagina 30

Page 33: 2009/05/23 - De markt van de dood

31VACATURE 23 MEI 2009

FUNCTIEJe wordt verantwoordelijk voor alle horeca in de Plopsa-parken. Je leidt en organiseert je ploeg en werkt nauw samen met de plaatselijke horecamanagers en -verantwoordelijken. Je staat in voor het opstellen en behalen van het jaarbudget, de onderhandelingen met de leveranciers en zorgt ervoor dat alle procedures nauwgezet worden gevolgd. Je werkt intensief mee aan de ontwikkeling van ons indoorpark in Nederland en ons hotelproject in De Panne. Na een inwerkperiode van een jaar word je bijkomend verantwoordelijk voor de afdeling Merchandising.

PROFIELJe volgde met succes een hogere opleiding en hebt minstens 10 jaar succesvolle ervaring. Je bent een teamspeler met een hands-on mentaliteit en leidinggevende capaciteiten.

AANBOD VOOR DEZE FUNCTIEPlopsa biedt een zeer afwisselende job in een groeibedrijf met informele, open werksfeer tussen gemotiveerde collega’s. We voorzien een competi-tief salaris met extralegale voordelen waaronder een bedrijfswagen.

INTERESSE?Stuur je kandidatuur met gedetailleerd CV naar Plopsa, t.a.v. Wout Verbeke, De Pannelaan 68, 8660 De Panne. Of mail naar [email protected]

Om onze groei verder te ondersteunen zijn wij op zoek naar een (m/v)

Ontdek meer over de parken op

Plopsa is de populaire themaparkengroep, opgebouwd rond de succesvolle

een onvergetelijke dag.

Plopsa breidt voortdurend uit. Momenteel zijn de werkzaamheden voor de nieuwe Anubis-attractie in Plopsaland De Panne afgerond en binnenkort

start de bouw van het eerste Plopsa Hotel.

The European Chemicals Agency (ECHA) is the hub of REACH, an EU-wide regulatory framework for chemicals aimed at improving the protection of human health and the environment whilst enhancing competitiveness and innovation.

ECHA is now recruiting the following staff:

The deadline for applications is 15 June 2009.

The successful candidates will join a new fast-growing multicultural organisation devoted to ensuring the safe use of chemicals across theEuropean Union. They will work at ECHA’s headquarters in Helsinki, Finland.

ECHA is an equal opportunities employer.

For more details, please consult our job opportunities on the ECHA website at: http://www.echa.europa.eu

http://www.echa.europa.eu

Head of Unit – Legal Service

Digital Communications Officers

Communications Officers

Communications Assistants

Web Engineers and Web Assistants

Helpdesk Officers (ICT and REACH Information)

Het Grote Acerta Talentonderzoek

vacature.com/talentDoe mee

en win een

iPhone!

031_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:31 Pagina 31

Page 34: 2009/05/23 - De markt van de dood

32VACATURE 23 MEI 2009

HGC-HANOS is een internationale groothandel met 16 vestigingenin België en Nederland, gericht op de horeca, grootverbruikers en debedrijvenmarkt. In onze vestigingen vindt de klant food, non-fooden versproducten uit binnen- en buitenland en zijn de zelfbedieningen bezorging onder één dak gecombineerd. HGC-HANOS Hasseltis op zoek naar kandidaten (m/v) voor de volgende fulltime functie:

Wij zijn op zoek naar een inspirerende ‘people manager’ met commerciële drive. Gezien de zwaarte van de functie zoeken wijiemand met een gedegen opleiding en minimaal 5 jaar relevantewerkervaring, bij voorkeur in de grootschalige retail.

• In deze functie bent u eindverantwoordelijk voor alle activiteiten, zowel zelfbediening als uitbreng;

• U geeft direct leiding aan de vestigingsmanager en samen met hemaan 40 medewerkers;

• U bent verantwoordelijk voor de goede bedrijfsresultaten, waarvan de targets in overleg met u worden vastgesteld door de hoofddirectie,en de uitvoering van het verkoopbeleid;

• U legt verantwoording af aan de directie van HANOS Nederland;• U bent een organisator bij uitstek met een grote servicegerichtheid.

HANOS HEEFT VESTIGINGEN IN AMSTERDAM, APELDOORN, DOETINCHEM, EINDHOVEN, GRONINGEN, HAARLEM, HASSELT (B), HEERENVEEN, HEERLEN, NIJMEGEN, TEXEL, VALKENBURG, VENLO, WOMMELGEM (ANTWERPEN) EN ZWOLLE

Stuur uw schriftelijkesollicitatie met CV naar:

HGC-HANOS,ter attentie van de afdelingPersoneelszaken,Nijverheidsstraat 54E,2160 te Wommelgem

VESTIGINGSDIRECTEUR

Interesse?Kijk op

www.hanos.bevoor een volledigeomschrijving van deze en andere functies en omdigitaal te solliciteren.

B u s i n e s s P o w e r e d b y P e o p l eALTIOR (www.altior.be), opgericht in 2006, is dé HR management consultancypartner die toegevoegde waarde voor zijn klanten creëert: door het aantrekken van high potentials via executive search, het ontwikkelen van performante organi-satiestructuren, het coachen van bedrijfsleiders en het verstrekken van strategisch HR-advies. Altior (met vestigingen in Brussel en Waregem) wordt gevormd door een team van topprofessionals met een ruime ervaring op HR-directorsniveau, aangevuld met een stevige backoffice van associate consultants en executive researchers. ALTIOR groeit, en wil zijn services in het domein van talent en performance management versterken met een (m/v)

Consultant talent & performance management Brussel - Waregem

Samen met een klein team van gespecialiseerde medewerkers begeleidt u onze klanten op het vlak van change binnen HR-strategieën, structurering van HR-organisaties, talent & performance management en compensation & benefits. Altior begeleidt terzake projecten binnen Belgische top- en groeibedrijven en (semi-)overheidsorganisaties, vaak gesitueerd in het Brusselse in een twee/drietalige context. U wordt op diverse projecten ingeschakeld, in het begin sterk gefocust op remuneratiegerelateerde onderwerpen (bijv. remuneratiestructuren, gekoppeld aan prestatie- en competentiemanagement). Naargelang uw opgebouwde ervaring neemt u snel autonoom projecten op, met de coaching van een verantwoordelijk vennoot.

U hebt uw universitaire studies, bij voorkeur in de economische richting, aangevuldmet minimum 2 à 5 jaar projectmatige ervaring, zo mogelijk doch niet exclusief binnen HR-gerelateerde domeinen. Uw competenties: sterke conceptuele en analytische geest,cijfermatige en projectmatige vaardigheden, intensief informaticagebruiker (spreadsheets, databases, PowerPoint ... ), vlotte contact- en presentatievaardigheden, gezonde professionele ambitie en teamgerichtheid.

Altior CVBA, Franklin Rooseveltlaan 172-174 Ab5, 8790 Waregem, tel. 056 622 630, fax 056 622 639, [email protected] www.altior.beVG.12

60/B

U kan zich vinden in het bovenstaande en u hebt interesse? Neem dan met ons contact op! Wij garanderen u absolute confidentialiteit en een professionele begeleiding van uw kandidatuur. U neemt contact op met Nicolas Meire, vennoot, via [email protected] of 02 513 69 80.

ALTIOR is een groeiend consultancykantoor, waarbij u een fundamentele bijdrage kan leveren aan de verdere expansie. Via boeiende projecten in tal van topbedrijven bouwt u niet alleen aan het succes van Altior, maar ook aan uw eigen professionele carrière. Tegenover onze hoge verwachtingen staat uiteraard een aantrekkelijk aanbod.

032_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:33 Pagina 32

Page 35: 2009/05/23 - De markt van de dood

33VACATURE 23 MEI 2009

Functie: Om u krachtig op te leiden zal u de diver-se takken van het bedrijf leren kennen door er actief in mee te werken. Specifiek omtrent de markt en de producttoepassingen, zal u door de Sales Manager en de Algemeen Directeur opgeleid worden. Nadien split-sen uw taken zich op in drie onderdelen:1) Om het KBT-marktaandeel te vergroten prospecteert

u 50% van uw tijd naar belangrijke potentiëlen. 2) Samen met de Sales Manager stippelt u de ver-

koopsacties uit naar de bestaande klanten en Key Accounts.

3) Naast beurzen waar u zeer actief aan deel neemt , organiseert u tal van initiatieven om de bestaande klanten te verdiepen en nieuwe klanten te maken.

Deze inspanningen rapporteert u naast de resultaten op een compacte wijze wekelijks aan het Management.

Profiel: In deze functie mag u jong zijn, maar hebt u zeker enkele jaren verkoopervaring in een gelijk-aardige sector. Om te slagen in deze job hebt u naast uw hogere opleiding A1 of universitair, de vol-gende eigenschappen:- Verkooptalent die mensen kan overtuigen.- Inzicht of ervaring in verkoop naar groothandels

en verdelers is belangrijk- Zelfstandig de regio inplannen en beheren- Dankzij interesse in techniek vindt u vlot oplossingen- Zeer goede talenkennis Nederlands, Frans, Engels- Sterk onderhandelaar met no-nonsense aanpak- Uw familiale situatie laat toe om veel te reizen- Keurig voorkomen, aangenaam in omgang

Wat mag u verwachten van KBT: Een jong en gedre-ven verkoop –en managementteam binnen een sterke KMO die in volle expansie is in de internationale we-reld. Een salarisplan op drie jaar: vast plus variabel met bonus, firmawagen en marktconforme extralegale voordelen.

Hoe reageren: zondag 24 mei 2009 tussen 11u00 en 12u00 naar Frank De Pauw op 09 360 43 29.

cv met motivatiebriefnaar [email protected]

het nummer 03 223 68 68. Inventi, Oude Beurs 30-32, B-2000 Antwerpen.

ACCOUNT MANAGER BENELUX

inter nationale speler in tuinspeeltoestellen

GEDREVEN VERKOPER MET PRAKTISCHE AANLEG

Consult ants in verkoop en verkoopmanagement w w w.invent i .be / vac atures

w w w.kbt.be

KBT, met hoofdzetel te Sint-Amands, is onderdeel van

de CDM holding en is al 28 jaar gespecialiseerd in

ontwerp, productie en verkoop van toebehoren voor

tuinspeeltoestellen, voor openbaar en privé gebruik.

Met 43 medewerkers hebben zij meer dan 11 miljoen € omzet in 6 continenten. Vanuit

de eigen productontwikkeling hebben zij continu vernieuwingen die ze zelf produceren

in België, Nederland en China. Door steeds nieuw design en een verbeterde logistiek

te voorzien naar speeltuigfabrikanten en –verdelers behoren zij tot de wereldtop. Zij

streven naar hoog kwalitatieve producten die snel beschikbaar zijn en vooral voldoen

aan de strenge veiligheidsnormen van onder andere TÜV Rheinland Product Safety.

Gezien de groei en de uitbreidingsplannen van het bedrijf in andere continenten is KBT

op zoek naar een m/v

bkwww.kbt.be

Haviland Intercommunale IgSv wenst volgende profielen (m/v) aan te werven:

Stedenbouwkundige/projectleider

Diploma hoger onderwijs 2 cycli of met aanvullende opleiding stedenbouw

Diploma ASO of TSO

Interesse?Stuur uw motivatiebrief vóór 5 juni 2009 met cv en kopie van het gevraagde diploma naar Haviland Intercommunale IgSv, t.a.v. Leja Walkiers, Brusselsesteenweg 617 te 1731 Asse-Zellik. E-mail : [email protected]

Voor meer inlichtingen over de functie, verwijzen we naar :

w w w . h a v i l a n d . b e

Hamann International Logistics nv (www.hamann.be) is een sterk groeiende organisatie die wegvervoer-, logistieke en luchtvaartactiviteiten organiseert en uitvoert voor toonaangevende bedrijven uit verschillende sectoren. Om onze groei verder te ondersteunen wensen wij het bestaande team van 90 enthousiaste en ervaren medewerkers uit te breiden met volgende professionals (m/v):

Bediende-Expediteur (ref.nr. 2009/05/001)

Functie:

Profiel:

Expediteur (ref.nr. 2009/05/002)

Functie:

Profiel:

Expediteur FTL (ref.nr. 2009/05/003)

Functie:

Profiel:

BIDI-planner (ref.nr. 2009/05/004)

Functie:

Profiel:

Inside Sales (ref.nr. 2009/05/005)

Functie:

Profiel:

Sales Representative (ref.nr. 2009/05/006)

Functie:

Profiel:

Indien u interesse heeft in 1 of meerdere van deze functie(s), aarzel dan niet om ons uw kandidatuur te bezorgen met duidelijke vermelding van functienaam en/of referentie-nummer.Hamann International Logistics nv / Industriezone 1-Vantegemstraat 3, 9230 WetterenE-mail: [email protected] / Telefonisch via 09.333.77.77 – vragen naar Wim Libaers (Managing Director) of Jessica Snoeck (HR Office Manager) / Schriftelijk met cv t.a.v. Jessica Snoeck

www.hamann.be

Uitgebreid profiel: www.vliruos.be of via het VLIR-UOS-secretariaat: tel. 02/289.05.50

Sollicitatiebrief met cv vóór 16 juni 2009, 17u, sturen naar:VLIR-UOSVacature programmabeheerder Noord/secretariaatsmedewerker Noord (schrappen wat niet past)Bolwerksquare 1 A, 1050 Brussel of per e-mail naar [email protected]

De Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR)werft aan voor zijn activiteiten in het kader vande universitaire ontwikkelingssamenwerking (UOS):

1 programmabeheerder Noorden

1 secretariaatsmedewerker Noord(voltijds)

(voltijds)

033_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:30 Pagina 33

Page 36: 2009/05/23 - De markt van de dood

Bouw mee aan de treinvan morgen

Heb je zin om mee te bouwenaan de trein van morgen?

www.de spoorwegen werven aan.be

34VACATURE 23 MEI 2009

Vereniging ter verdediging van bruggepensioneerden en gepensioneerden

wenst aan te werven (m/v):

jurist voltijds

zeer goed tweetalig

Gevarieerd werk:• juridische studies

• seminaries verzorgen en ontwikkelen over wettelijke en extralegale pensioenen

• successieregelingen• artikels maken voor het tijdschrift van de Federatie

• opvolging dossiers leden, enz

Motivatiebrief en cv sturen naarFederatie van Bruggepensioneerden en

GepensioneerdenBergstraat 38/2, 1000 Brussel

[email protected] • www.fpr-fbg.be

Oxfam-Solidariteit is een ngo voor internationale samenwerking, die strijdt tegen het onrecht dat aan de basis ligt van de armoede in de wereld. Onze tweedehands-

winkels (42) leveren een groot deel van de fondsen voor onze projecten, bovendien vervullen ze een belangrijke sociaal-economische functie.

Commercieel VerantwoordelijkeTweedehands (m/v)

TakenDe functie bestaat uit het nemen van commerciële initiatieven om de ingezamelde

tweedehandsproducten (computers, meubels...) te verkopen of om grote hoeveelhedenproducten in te zamelen. De commerciële verantwoordelijke werkt ook samen met onzewinkelverantwoordelijken om de aantrekkelijkheid van de winkels te verbeteren. Er zijndrie aspecten aan deze functie: de verkoop, de ophaling en de hulp aan onze winkels.

ProfielWij zijn op zoek naar een ervaren tweetalige kandidaat, commercieel ingesteld, geboeiddoor informatica en gevoelig voor de Noord-Zuid problematiek. Kennis van de vlaamsenon-profit sector, kennis van het "open office" gebied en kennis, zowel theoretisch als

praktisch, van de on line verkoopssites zijn belangrijke troeven.

AanbodVoltijds contract (38u) van onbepaalde duur

Bruto basisloon (voltijds): tussen 1.944,35 euro en 2.415,59 euro per maand (naargelang nuttige ervaring) + 13de maand + maaltijdcheques

Werkplaats: Vierwindenstraat 60, 1080 Brussel

Interesse?Surf naar www.oxfamsol.be

Stuur uw cv en motivatiebrief per post naar Oxfam-Solidariteit, Marcel Adler,Vierwindenstraat 60 - 1080 Brussel of per mail naar [email protected]

Algemeen directeur Christophe GlorieuxOffice manager Linda De Nutte Accounting Walter Roos Operations & distribution managerInge Van den Bussche Operations & distribution assistant Ilse Borms Rapporting & Analyse Dieter Vermander

Redactie Vacature Hoofdredacteur Marian Kin(voor Kinco) Redactiechef Erik Verreet Redactie NicoSchoofs, Filip Michiels, Sam De Kegel, Hermien Vanoost 02-482.03.54 Medewerkers: Eric Adams, KarinEeckhout, Catherine Nuyttens, An Olaerts, Bart Cabanier,Tom Dieusaert, Hans Moleman, Petra Quaedvlieg, EvyBallegeer, Ad Van Poppel, Jan Stevens, Dirk Blijweert, Carina Lopez, Tom Ronse, Lore Callens, Matthieu Van Steenkiste, Dominique Soenens, GoeleGeeraert, Lies Lefever, Annick Claus, Marjorie BlommeRedactieraad Marianne Dewandeleer (PwC), JohanAlbrecht (Itinera Institute), Mireille Deziron (Jobpunt) Vlaan-deren), Bart Matheï (FIT), Ivo Belet (Europarlementariër)

Grafische vormgeving Art Director Pieter Ver Elst Assistant Art Director Jon Troch Grafici An Coosemans, Patricia Kempeneers, Manu DegreefMedewerkers Sara Sabbe, Yves Deploige, GuidoEvens, Hugo Gielen, Miet Truyers, Bob Haentjens

Advertenties Sales Director Nancy Werbrouck Salesmanager Marijke Van Impe Account managersRuth Janssens, Sofie Verbrugghe, Véronique Geluykens, Lieze Gheysens, Duncan Dilissen02-482.03.50 Commercieel assistenten Inge Seghers, Hilde De Wolf, Annemie Detroch, Krista Verlaeckt, Annick Rega, Sofie Bonneux 02-482.03.38Ordering & accounting Ann De Lange, An Parewijck,Lieve De Pauw 02-482.03.71

Marketing & research Marketing & researchmanager Diane Devriendt Research marketeerMarjan Desmedt Product manager Dries Mahieu,Bieke Helsen

Vacature/References InteractiveInteractive Director Marianne Edlund Sales DirectorNancy Werbrouck Account Managers Veerle Cajot, KimClaesen, Karl Van Lathem, Louise Claeys Bouuaert Internal Sales Siska Blanckaert, Christophe Lor,Anke Blommaert 02-481.15.09 Client ServicesManager Barbara Daelman Internal Account Execu-tive Liesbeth Teugels, Valerie De Valck Client ServicesAssistant Véronique Bamford 02-482.03.39 Project-leader IT & Development Josi Swerts Lead WebDesigners Ward Meremans Web Designers OlivierBeauchot, Graham Freeman Marketing ManagerKenny Spriet Internet & Research Marketeer AnnSimons Marketing Project Manager Brigitte Vermeulen Product Manager Florence Collard Netredactie Moïra Lens, Virginie Moriaux

Gedelegeerd bestuurderDirk Velghe Verantwoordelijke uitgeverChristophe Glorieux Pontbeekstraat 4, 1702 Groot-Bijgaarden

Vacature C.V. is erkend als bureau voor privatearbeidsbemiddeling in het Vlaamse Gewest, onderhet nr VG.1186/B. De rechten van de kandidaatkunnen ten allen tijde worden geraadpleegd opwww.vacature.com/rechtenkandidaat

Q COLOFON

VG.2

/B –

B-A

B04.

028

– W

.RS1

41

Can’t get no satisfaction?

The Rolling Stonesa priori.be

Bekijk via onze tool hoe hard jij werkt in vergelijking met je collega's.

vacature.com/hardwerken

BEN JIJ EEN HARDE WERKER?

q

034_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 19:45 Pagina 34

Page 37: 2009/05/23 - De markt van de dood

ASZ

www.asz.be

Het ASZ is een openbaar ziekenhuis met supraregionaal karakter en heeft het statuut van autonome verzorgingsinstelling.

Het heeft vestigingsplaatsen op 3 zieken-huiscampussen, namelijk te Aalst, Wetteren en Geraardsbergen. Te Geraardsbergen baat het tevens een Rvt-instelling uit.

Het ASZ telt ruim 600 ziekenhuisbedden en 60 Rvt-bedden. Het ASZ baat alle basis-diensten uit en een belangrijk aantal zware medisch-technische diensten.

Interesse? Wilt u meer informatie over de mogelijkheden in het ASZ, stuur dan een mail metuw cv naar Hilde Van Sompel, directeur personeelszaken. ([email protected])U kan ook telefonisch contact opnemen op het nummer 053/76 68 28.Sollicitatieadres voor de 3 campussen: Personeelsdienst, Merestraat 80 te 9300 Aalst.

ErgotherapeutAdjunct-preventieadviseur

Adjunct-ziekenhuis apothekerAutomatiseringsconsulent

Diensthoofd informatica en telecommunicatieBachelors in de verpleegkunde en

Verpleegkundigen 4de graad

Het aanbieden van gespecialiseerde zorg en ondersteuning in een verregaand streven naar kwaliteit en patiëntvriende-lijkheid richt zich tot elke patiënt. Dit doen we met ongeveer 1700 medewer-kers, waaronder ruim 180 geneesheer-specialisten.

Het ASZ hecht veel belang aan een bedrijfsklimaat waarin de medewerkers een actieve bijdrage kunnen leveren aan de doelstellingen van de instelling en waarin ze hun eigen talenten kunnen ontplooien.

Om de uitbouw van het ASZ verder gestalte te kunnen geven zoeken wij (M/V):

Voor de campussen Aalst, Geraardsbergen en Wetteren

35VACATURE 23 MEI 2009

BUSINESSADVISORS/

CONSULTANTS(m/f)

Successful internationalorganisation supporting small

to medium sized businesses is nowseeking further Executives to expand

existing operations in Belgium.

Providing opportunities to workinternationally, nationally, regionally or

locally on a full or part time basis.

Ideal role for ex Managing Directors,Finance Directors, Sales & Marketing

Directors and all types of SeniorManagement.

Training for selected candidates.Conversational English is required.

If you are up to the challengeof looking after Belgium businesses

or worldwide, then visit our websitewww.business-executives.com

and apply online or send your CVin English to

[email protected]

Stedenbouwkundig ambtenaarDiplomavoorwaarden:- Houder zijn van een Master diploma dat toegang geeft tot het niveau A- Houder zijn van een diploma van een opleiding ruimtelijke ordening

Wij bieden- Aangename werksfeer- Diverse opleidingsmogelijkheden- Statutaire aanstelling

(vaste benoeming na gunstige proeftijd van 1 jaar)- Onmiddellijke indiensttreding- Weddeschaal: A1a-A3a

Aanvangswedde: minimum € 2.700 bruto per maandNa 4 jaar: minimum € 3.250 bruto per maand

- Voltijdse tewerkstelling: 37,5 uur/week

- Vrijdagnamiddag vrij- Glijdende werktijden- Vergoeding voor reiskosten- Hospitalisatieverzekering- Maaltijdcheques- Eindejaarscheques- Uitgebreide sociale dienst- 35 vakantiedagen

Kandidatuurstellingen :De kandidaturen dienen gericht te worden aan het college van Burgemeester en Schepenen, Kaakstraat 2 te 2160 Wommelgem en dienen per aangetekend schrijven verzonden te worden uiterlijk op 25 mei 2009.

Bijkomende inlichtingen, functiebeschrijving en -profiel, examenprogramma en sollicitatieprocedure kunnen bekomenworden op het gemeentesecretariaat, tel.: 03/355.12.56 of via onze website www.wommelgem.be

Het gemeentebestuur van Wommelgem streeft naar een dynamische en kwaliteitsvolle dienstverlening en is op zoek naar een (m/v):

SEVEN is een creatief onafhankelijk communicatiebureau. Onze klanten zijn stuk voor stuk toonaangevend en/of marktleider in hun sector. Zo ontwikkelden we de laatstejaren geïntegreerde campagnes voor oa de televisiezenders JIM en PlugRTL, filmverdeler 20th Century Fox/Warner Movies Belgium & the Netherlands, JIM Mobile, IP, Fortis, Mine (Fortis) en Studio100.

ACCOUNT/PROJECT MANAGEROm de groei van ons bureau mee te ondersteunen zoeken we een :

Profi el:Je hebt een stevige dosis gezond verstand bij voorkeur aangevuld met een universitaire opleiding ofhoger onderwijs. Je bent sociaal en enthousiasmeert je collega’s. Je kan zelfstandig en gestructureerdwerken. Plannen en organiseren zitten je in het bloed. Enkele jaren werkervaring zijn een meer-waarde. Je hebt een marketing- of communicatie achtergrond en ervaring met online communicatie. Je bent vlot tweetalig (Nederlands - Frans) en je weet je ook in het Engels uit de slag te trekken.Aanbod:Een uiterst gevarieerde job in samenwerking met dynamische en getalenteerde collega’s.Kansen om je talenten te ontplooien met een relevante verloning en bijkomende voordelen.Een portfolio klanten die openstaan voor eigenzinnige communicatie.De stimulerende werkomgeving van ons kasteel in Sint-Katelijne-Waver (nabij afrit Mechelen-Noord).

Functieomschrijving:In je functie ben je verantwoordelijk voor de organisatie en opvolging van communicatieprojecten.Je coördineert de jou toegewezen projecten, samen met de klant, de leveranciers en de internestudio. Je analyseert mee voor elk project de doelstellingen en maakt een interne briefi ng enprojectplanning op in samenspraak met de account manager. Je begeleidt de correcte uitvoeringvan concepten voor print, tv, radio, web en activatie. Kwaliteit en deadlines zijn essentieel.

Ben jij de persoon die we zoeken?Stuur dan een mailtje met CV naar Ilse Smits ([email protected])Bezoek onze website voor een blik in onze portfolio.www.sevenproductions.be

Succesvol rekruteren?Contacteer Sofie Bonneux op 02/481 15 88

035_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 19:01 Pagina 35

Page 38: 2009/05/23 - De markt van de dood

VACATURE & CO

What’s Next Congres kijkt voorbij de crisis

Op dinsdag 19 mei organiseerde Vacature, in samenwerkingmet ESF, het “What’s Next?” Congres over de uitdagingenvoor de arbeidsmarkt van morgen. Dit congres vond plaatsin het indrukwekkende kader van Autoworld in hetBrusselse Jubelpark. Samen met arbeidsmarktspecialisten,professionals uit het bedrijfsleven en ruim 400 aanwezigenwerd onderzocht hoe de kandidatenmarkt er na de economische crisis zal uitzien. Hoe schaars zal Talentworden? Maar vooral: hoe kunnen we ons nu al voor-bereiden op het moment dat de “war for talent” zich scherper zal stellen dan ooit?

Na een kritische analyse van de arbeidsmarkt door Luc Sels(Decaan Faculteit Economische en BedrijfswetenschappenK.U.Leuven), onderstreepte keynote speaker Nils OlayaFonstad (MIT Sloan School of Management - INSEAD)het belang van Talent voor de uitbouw van een innovatieveEuropese economie. André Oosterlinck (AssociatieK.U.Leuven) onderstreepte de kracht van ons kwalitatiefhoogstaande onderwijssysteem, maar reikte tegelijk eenaantal oplossingen aan om onderwijs en arbeidsmarkt in detoekomst nog beter op elkaar af te stemmen.Een van dé belangrijkste sleutels tot een oplossing voor de

Marc Van de Looverbosch, Mireille Deziron, Jan Smets, Vera Janssens, Geert Janssens en Jo Libeer

Keynote speaker Nils Olaya Fonstad

036_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:59 Pagina 36

Page 39: 2009/05/23 - De markt van de dood

talentschaarste, is ongetwijfeld het herbekijken van onzekijk op Talent. Bij De Lijn, IMEC, IBM en Etap Lightingis diversiteit op de werkvloer geen utopie. Deze toon-aangevende ondernemingen in hun sector getuigden hoe zijconcreet te werk gaan om het talent van allochtonen, buitenlanders, personen met een handicap en 50-plussersoptimaal te benutten. Ook tijdens het debat werd dieper ingegaan op het diversiteitsvraagstuk. Onder leiding van Marc Van deLooverbosch (VRT Nieuwsdienst) haalden Jo Libeer(VOKA West-Vlaanderen), Geert Janssens (VKWMetena), Vera Janssens (Siemens), Jan Smets (Hoge Raadvoor de Werkgelegenheid/NBB) en Mireille Deziron(Jobpunt Vlaanderen) verschillende noodzakelijke maat-regelen aan die werkgevers, onderwijs en overheid in ditkader samen moeten nemen. Tijdens een afsluitende rede reageerde Vlaams minister vanWerk, Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke op deconclusies en vragen van het panel. Ook ging hij in op concrete maatregelen die de Vlaamse overheid de afgelopenjaren heeft getroffen om zowel competentie-ontwikkelingals het diversiteitsbeleid te stimuleren. tekst Marjan Desmedt | foto’s Lies Willaert D

André Oosterlinck en gastvrouw Francesca Vanthielen

Christophe Glorieux (algemeen directeur Vacature) Minister Frank Vandenbroucke

037_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:59 Pagina 37

Page 40: 2009/05/23 - De markt van de dood

DIRECTIE & TOPMANAGEMENTDIRECTEUR HOREA / INTERNE VERKOPEN PLOPSA 31DIRECTEUR WOON- EN ZORGCENTRUM ARMONEA 32DISTRICT MANAGER ARMONEA 32VESTIGINGSDIRECTEUR HGC HANOS 32

INGENIEURSADJ PREVENTIEADVISEUR ASZ AALST 35ARCHITECT OF BOUWKUNDIG INGENIEUR BRUSSELS SOC. HUISVESTING 25BURGERLIJK INGENIEUR BELGOPROCESS 2CALCULATOR/WERKVOORBEREIDER DECKX STADSBADER - DECKX 30PROJECTINGENIEURS BELGOPROCESS 2PROJECTLEIDER STADSBADER STADSBADER - DECKX 30SALES ENGINEER GEVEKE VAN DER VELDE GROEP 39SENIOR ACQUISITEUR VLAANDEREN GROEP MATEXI + WILMA 26VERANW CALCULATIE/WERKVOORB STADSBADER STADSBADER - DECKX 30

TECHNIEK & PRODUCTIECARPENTERS NATO-OTAN 29ELECTRICIAN NATO-OTAN 29GIS ONTWIKKELINGSEXPERT PROVINCIE LIMBURG JOBPUNT VLAANDEREN 21JUNIOR BOUWMANAGER VILLAS CHARMETTE 27PROJECTLEIDER ASFALTWERKEN DECKX STADSBADER - DECKX 30STEDENBOUWKUNDIGE/PROJECTLEIDER HAVILAND INTERCOMMUNALE 33SUPERVISOR ONDERHOUD BELGOPROCESS 2VERANTW WERKPLAATS DECKX STADSBADER - DECKX 30WERFLEIDER STADSBADER STADSBADER - DECKX 30

WETENSCHAP2 WETENSCH. ONDERZOEKERS EENHEID TECHN ILVO JOBPUNT VLAANDEREN 233 WETENSCH. ONDERZOEKERS EENHEID DIER ILVO JOBPUNT VLAANDEREN 23HEAD OF UNIT - LEGAL SERVICE ECHA 31WETENSCH. ONDERZOEKER EENHEID LANDBOUW ILVO JOBPUNT VLAANDEREN 23WETENSCH. ONDERZOEKER EENHEID PLANT ILVO JOBPUNT VLAANDEREN 23

REDACTIE & COMMUNICATIECOMMUNICATIEAMBTENAAR GEMEENTE AARTSELAAR 27COMMUNICATIONS ASSISTANTS ECHA 31COMMUNICATIONS OFFICERS ECHA 31

SALES & MARKETING

2-TALIGE TOONZAALADVISEURS TEGELS INTERCARRO 22ACCOUNT MANAGER BENELUX KBT INVENTI 33ACCOUNT/PROJECT MANAGER SEVEN PRODUCTIONS 35BELEIDSCOORDINATOR STAD TIELT 29COMMERCIEEL ASSISTENT PASS 32COMMERCIEEL VERANTW 2DE HANDS OXFAM - SOLIDARITEIT 34CUSTOMER SUPPORT MEDEWERKER ATHLON 28DESKUNDIGE INFO/EVENEMENTEN STAD TIELT 29EXTERN PROJECTVERANTWOORDELIJKE INTERCARRO 22INSIDE SALES HAMANN INTERNATIONAL 33SALES REPRESENTATIVE HAMANN INTERNATIONAL 33

HR MANAGEMENTDESKUNDIGE PERSONEELSDIENST STAD TIELT 29

CONSULTANCYBUSINESS ADVISORS / CONSULTANTS BUSINESS EXECUTIVES.COM 35CONSULTANT ALTIOR 32

JURISTIEK100 DESK. JURIDISCHE ONDERSTEUNING SELOR SELOR 29EXTERNAL AFFAIRS MANAGER GROEP MATEXI + WILMA 26JURIST FED. BRUGGEPENSIONEERDEN 34

FINANCIËNACCOUNTING BUS. PARTNER ATHLON 28ACCOUNTS PAYABLE COORDINATOR ATHLON 28INTERNE AUDITOR WATERWEGEN EN ZEEKANALEN JOBPUNT VLAANDEREN 22SENIOR ACCOUNTANT ATHLON 28SENIOR FINANCIAL ANALYST ATHLON 28VERANTW. AFDELING DIVERSITEIT PROVINCIE LIMBURG JOBPUNT VLAANDEREN 21VERANTW. VERHUURDIENST BRUSSELS SOC. HUISVESTING 25ZELFSTANDIG KANTOORHOUDER CENTEA 28

LOGISTIEK & DISTRIBUTIEBEDIENDE-EXPEDITEUR HAMANN INTERNATIONAL 33BIDI-PLANNER HAMANN INTERNATIONAL 33BRANCH MANAGER SPECIALS CARGLASS 31EXPEDITEUR HAMANN INTERNATIONAL 33EXPEDITEUR FTL HAMANN INTERNATIONAL 33HOOFDAANKOPER AARDAPPELEN LUTOSA 24STRATEGY & DEVELOPMENT MANAGER CARGLASS 31

ADMINISTRATIEADMINISTRATIE EN GIS HAVILAND INTERCOMMUNALE 33AFDELINGSFUNCTIONARIS ADMINISTRATIE GEMEENTE MIDDELKERKE 29ALLROUND MARKETINGASSISTENT OVERSTOCK GARDEN 30SUPERVISOR CONTRACT DEPARTMENT ATHLON 28SUPERVISOR QUOTATIONS ATHLON 28

ANDERECOORDINATOR KWALITEIT ARMONEA 32STEDENBOUWKUNDIG AMBTENAR GEMEENTE WOMMELGEM 35

GEZONDHEIDADJ ZIEKENHUIS APOTHEKER ASZ AALST 35BACHELORS VERPLEEGKUNDE ASZ AALST 35ERGOTHERAPEUT ASZ AALST 35VERPLEEGKUNDIGEN 4DE GRAAD ASZ AALST 35

ICT & INTERNET2 APPLICATION OWNERS ATHLON 28AGENT SAP COMP. CENTER NMBS-HOLDING 25AUTOMATISERINGSCONSULENT ASZ AALST 35AUTORISATIES COORDINATOR NMBS-HOLDING 25BUSINESS ANALYST ATHLON 28CHANGE COORDINATOR NMBS-HOLDING 25DATAWAREHOUSE DEVELOPER SMALS 27DIENSTH INFORMATICA & TELECOMMUNICATIE ASZ AALST 35DIGITAL COMMUNICATIONS OFFICER ECHA 31HELPDESK OFFICERS ECHA 31HELPDESKMEDEWERKER/WEBMASTER BELGOPROCESS 2IT PURCHASER SMALS 27JAVA ARCHITECT SMALS 27MANAGER SAP COMP. CENTER NMBS-HOLDING 25PROGRAMMABEHEERDER NOORD VLIR-UOS 33STAFMEDEWERKER INTERNE CONTROLE WATERWEGEN EN ZEEKANALEN JOBPUNT VLAANDEREN 22SUPERVISOR APPLICATIONS ATHLON 28SYSTEM ENGINEER SMALS 27WEB ENGINEERS AND ASSISTANTS ECHA 31

ONDERWIJS & OPLEIDINGDIRECTEUR ATHENEUM STAD GENT JOBPUNT VLAANDEREN 25

ONTHAAL & SECRETARIAATSECRETARIAATSMEDEWERKER NOORD VLIR-UOS 33

ALLE VACATURES VIND JE OOK ONLINE

9 vacature.com/zoeker

38VACATURE 23 MEI 2009

Overzicht per functie

www.velde.be

038_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 19:05 Pagina 38

Page 41: 2009/05/23 - De markt van de dood

39VACATURE 23 MEI 2009

BEMIDDELING EN ASSESSMENT VOOR VERKOOP-, MARKETING-, INKOOP- EN DIRECTIEPOSITIES

VUGHT | ZALTBOMMEL | ANTWERPEN | DÜSSELDORF

VERKOOPPOSITIES

Jobpunt Vlaanderen spot talent

www.jobpunt.be

Heb jij talent? En weet je geen blijf met je engagement? Jobpunt Vlaanderen heeft vast de gepaste uitdaging voor jou. De Vlaamse overheid, provinciebesturen, steden en gemeenten, OCMW’s en intercommunales zijn voortdurend op zoek naar talent dat mee wil bouwen aan een beter Vlaanderen.

Informatici, milieuadviseurs, verpleegkundigen, inge nieurs, brandweermannen, boekhouders, management assistantsen nog vele andere talenten kunnen bij Jobpunt Vlaanderen terecht voor een job met engagement.

Jobpunt Vlaanderen selecteert op basis van competenties met aandacht voor gelijke kansen voor elke kandidaat. Het juiste talent op de juiste plaats, dat is wat telt.

Jobpunt Vlaanderen spot talent

www.jobpunt.be

Heb jij talent? En weet je geen blijf met je engagement?Heb jij talent? En weet je geen blijf met je engagement?Jobpunt Vlaanderen heeft vast de gepaste uitdaging voor jou. De Vlaamse overheid, provinciebesturen, steden en gemeenten, OCMW’s en intercommunales zijn voortdurend op zoek naar talent dat mee wil bouwen aan een beter Vlaanderen.

Informatici, milieuadviseurs, verpleegkundigen, ingenieurs,Informatici milieuadviseurs verpleegkundigen ingenieursbrandweermannen, boekhouders, management assistantsen nog vele andere talenten kunnen bij Jobpunt Vlaanderen terecht voor een job met engagement.

Jobpunt Vlaanderen selecteert op basis van competentiesmet aandacht voor gelijke kansen voor elke kandidaat. Het juiste talent op de juiste plaats, dat is wat telt.

Jobpunt VlaanderenTechnologielaan 11, 3001 HeverleeBoudewijnlaan 30, 1000 Brussel

039_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 18:29 Pagina 39

Page 42: 2009/05/23 - De markt van de dood

SLUITERTIJD

Het gaat hard voor de Belgischebewakingsfirma Cobelguard. Twaalfjaar geleden gestart met z’n drieën,vandaag posteert het meer dan 1.250bewakingsagenten in alle uithoekenvan het land. Stichter en afgevaardigdbestuurder Dirk Goethals: “Begin ditjaar vertrouwde Electrabel ons debewaking van de kerncentrale in Doeltoe. En we haalden een nationaalpatrouillecontract met de NMBS bin-nen”. Door de crisis houden bedrijven

ook hun bewakingscontracten kritisch tegen het licht.Daardoor hebben internationale kleppers als Group 4en Securitas meer en meer een vette kluif aan dieBelgische luis in de pels, Cobelguard. En, goednieuws: iedereen kan bewakingsagent worden.Goethals: “Je moet een veertiendaagse training volgenrond de wet op de bewakingsonderneming. Bedrijvenschakelen onze agenten soms in aan het onthaal, omde kosten te drukken. Alleen West-Vlaanderen hinktachterop, daar beschermen bedrijfsleiders zich nog meteen geweer en een hond.” tekst Nico Schoofs | foto Griet Dekoninck D

Elke week stellen we scherp op een werkplek met een bijzonder verhaal.

2 Dinsdag 19 mei, 16.00 uur. Bewakingsagent van Cobelguard in de Antwerpse haven

040_GPV1QU_20090523_VMGBI 20-05-2009 17:59 Pagina 40

Page 43: 2009/05/23 - De markt van de dood

Als werknemer bent u het grootste kapitaal. Want met uw talent maakt u het verschil, zelfs in tijden van crisis.Hoe waardevol u momenteel ook al bent voor uw onderneming, toch stomen wij u graag verder klaar voor de toekomst, zodat u het terrein nog beter beslagen betreedt als de economie straks weer aanzwengelt.

Daarom investeren Vacature en Vlerick in uw Talent! 1 M en 1 V maken kans op een Young, Middle, International of Advanced Management Programme bij de Vlerick Leuven Gent Management School.Surf nu naar vacature.com/investintalent en ontdek hoe u kans maakt op deze felbegeerde opleidingen.

Een positief signaal. Is dat niet waar iedereen naar snakt?

Grote Talentwedstrijd met Vlerick Leuven Gent Management School

Page 44: 2009/05/23 - De markt van de dood

Ben jij één van de 32.000 young potentials die binnenkort afstuderen aan een universiteit of hogeschool?(*) Dan is Vacature Campus jouw gids op weg naar je carrière!

Deze Campus-editie van Vacature zit alvast boordevol startersjobs en ook de rest van de maand juni staat

volledig in het teken van de pas afgestudeerden.

Onder het motto ‘Rock your Career’ schenken we alle laatstejaars een trendy DVD met de meest waardevolle carrièretips en een exclusieve selectie festivalsongs en fi lmfragmenten!

Tijdens hun proclamatie krijgen 20.000 studenten het bezoek van onze Campustour en ook de beste

festivals ontsnappen niet aan onze Zomertour!Geef je carrière een superstart met Vacature Campus!

Erke

nd B

urea

u Va

catu

re V

G.11

86/B

- Jo

bsca

reer

s VG

. 124

5/B

VACATURE CAMPUS GEEFT JE EERSTE STAPPEN VLEUGELS

Rekruteringsplannen?Wenst u als onderneming pas afgestudeerde masters of bachelors te rekruteren, dan is dit dé ideale gelegenheid!Bel nu Ruth Janssens op het nr. 02/482.03.64

(*) Cijfer gebaseerd op het aantal einddiploma’s voor het academiejaar 2006-2007; bron: Ministerie van Onderwijs.

Binnenkort afgestudeerd als master of bachelor?