2009-01 januari 2009

download 2009-01 januari 2009

of 8

Transcript of 2009-01 januari 2009

  • 8/9/2019 2009-01 januari 2009

    1/8

    Januari 2009, nummer 122

  • 8/9/2019 2009-01 januari 2009

    2/8

    GIJ ZULT GENIETEN

    Gij zult genieten is een onafhankelijk tijdschrift, uitgegeven door Bierproefgenootschap "Gij zultgenieten" te Zwolle. Het tijdschrift verschijnt maximaal negen maal per jaar en is gratis voor deleden.

    "Gij zult genieten" (voor het eerst bijeen op 30 november 1993) is een genootschap vanbiergenieters, die onder meer door proeven en beoordelen van bieren, het houden van excursiesnaar daartoe gepaste gelegenheden, het (laten) geven van voordrachten, het uitgeven van eeneigen periodiek, etc. hun kennis en genoegen op het gebied van bier willen vergroten.

    Eens per maand, steeds op de laatste maandag van de maand, houdt het genootschap eenbierproefavond. De bijeenkomst begint om 20.30 uur en wordt gehouden in Caf "'t Beugeltje",Krabbestraat 63 (aan de stadsmuur bij de Broerenkerk) te Zwolle.In de maanden juli, augustus en december is er geen proefavond.

    De contributie bedraagt 6,00 per avond. Uit deze contributie worden de zaalhuur voldaanevenals de te proeven bieren betaald. Wie niet aanwezig is, hoeft niet te betalen. Depenningmeester houdt inkomsten en uitgaven bij en brengt daarvan jaarlijks (in november)verslag uit. Het genootschapjaar loopt van november tot en met oktober.

    Consumpties, die voor of na de bijeenkomst genuttigd worden, zijn voor eigen rekening.

    Bij opheffing van het genootschap (hetgeen Bacchus verhoede) zal een eventueel voordelig saldoverdeeld worden onder de leden en wel naar rato van hun aanwezigheid tijdens het bestaan vanhet genootschap.

    HET BESTUUR VAN "GIJ ZULT GENIETEN"

    Eric Krijnen VoorzitterP.C. Hooftstraat 2 8023 AK ZWOLLE (038) 453.4191

    Anno Buis BdP (Beheerder der Penningen)Commissarislaan 148 8016 LV ZWOLLE (038) 460.1890

    Gerrit Mulder Sjef logistiekGlanerbeek 133 8033 GB ZWOLLE (038) 454.6890

    Frits Coers R&R (reizen & recreatie) + webmasterDe Savornin Lohmanln 9 8014 AM ZWOLLE (038) 460 3886

    Wim van der Spek culinairEigenaar Little Valley Brewery in Hebden Bridge (Engeland)

    Henk Brassien publicaties en tijdschriftVerhulststraat 80 8031 EW ZWOLLE (038) 422.3214

    Iemeel redactieadres [email protected] www.gijzultgenieten.nl

    DE VOORPLAAT

    Franka op een terrasje, ergens in Belgi (met toestemming van de tekenaar, Henk

    Kuypers).

    2Gij Zult Genieten januari 2009 nummer 122

  • 8/9/2019 2009-01 januari 2009

    3/8

    Een woord vooraf

    Beste wensen voor het nieuwe jaarWelkom terug!En alweer een jaar voorbij. Een jaar, waarin het 15-jarig bestaan van Gij ZultGenieten begon. De feestavond hebben we erop zitten, zie het verslag verderin dit periodiek. Daarin wordt ook vermeld, dat we een echt, eigen

    jubileumbier hadden. En waar dat vandaan kwam? Zie pagina 6 en 7 van ditkrantje.Maar, ons jubileum duurt het hele jaar .

    Wat hebben we nog tegoed?De vorig jaar al in het vooruitzicht gestelde eigen proefglazen zijn nubeschikbaar. Vraag Frits niet wat hier allemaal aan vooraf ging ..Koken met bier, ergens in de eerste maanden van dit nieuwe jaar.Bezoek aan Zutphen: stadswandeling onder deskundige leiding langsvroegere brouwerijen, een rondleiding in de Stadsbrouwerij en eenveelgangenmaaltijd, waarin (uiteraard!) bier verwerkt is. Wanneer? In april of

    mei.

    Zythos bierfestival 2009 / Sint NiklaasAl een aantal jaren achtereen gaat een groepje Genieters naar het jaarlijksebierfestival in Sint Niklaas (omgeving Antwerpen). Ook dit jaar is er weer eenfestival en wel in het weekend van 7 en 8 maart (zie voor meer informatie:http://www.zbf.be/nl/index.htm. Wie gaat dit jaar mee? Aanmelden bij Sjef

    R&R, Frits.

    In dit nummer van Gij Zult Genieten Verslag van de feestavond van 24 november, Waar kwam ons jubileumbier vandaan?

    Henk Brassien

    3Gij Zult Genieten januari 2009 nummer 122

    http://www.zbf.be/nl/index.htmhttp://www.zbf.be/nl/index.htmhttp://www.zbf.be/nl/index.htm
  • 8/9/2019 2009-01 januari 2009

    4/8

    De feestavond van 24 november 2008

    Het was op een dag of wat na precies 15 jaar geleden, dat we op 30 november1993 ietwat aarzelend en onzeker onze eerste bijeenkomst hadden.

    Ondertussen zijn we 15 jaar en geproefde bierenverder. Maar liefst 25Genieters (een absoluut record) waren bij elkaar gekomen in clubhuis tBeugeltje.

    Voorzitter Eric Krijnen schetste in zijn openingswoord in het kort degeschiedenis van ons Genootschap. Rie leden van het eerste uur, Pedro, Gerriten ik werden apart genoemd en kregen een presentje, uit afvalblik gemaaktdoor nijvere Afrikaanse handen. Mede-oerlid Hans de V was vanavondhelaas verhinderd.

    Omdat het boekjaar afgesloten was, diende BdP (Beheerder der Penningen)Anno verantwoording af te leggen over het gevoerde financile beleid.Daverend applaus was voldoende om hem decharge te verlenen, de kas zatmooi vol. Maar, met een jubileumjaar in het vooruitzicht, geen overbodigeluxe.

    Hoe ging de avond verder? Het was vooral een informele avond. Geen

    proefformulieren dus. Wel een speciaal voor ons gebrouwen bier door onzeleden Fokke en Joyce Hettinga van brouwerij Hettinga in Zwolle.

    Ons eigen jubileumbier

    4Gij Zult Genieten januari 2009 nummer 122

  • 8/9/2019 2009-01 januari 2009

    5/8

    We proefden een buitengewoon fraai bier, genaamd Stout Robuust 6,8% meteen eigen etiket.

    De brouwers mochten menig compliment ontvangen. Ter verhoging van defeestvreugde mochten we elk een drietal extra flesjes mee huiswaarts nemen.

    Verder was het ook weer een soort Night of the Old Beers. Van een voormaligeverzamelaar van volle flessen bier hadden we een flink aantal oude bierengekregen. Bieren vanaf 1990. kans op fraai doorontwikkelen dus, maar ookbieren, die hun einde in de spoelbak zouden vinden.

    Oude bieren. Of tongstrelend, of rechtstreeks de spoelbak in.

    Eigenlijk zouden we vanavond drinken uit ons eigen GZG-glas. Dat ging nietdoor. Aan Sjef R&R Frits heeft het niet gelegen. In zijn beste Frans heeft hij inBelgie glazen besteld. Ze zouden op tijd bij de Nederlandse graveur (fraaiGZG-logo!) komen, maar, dus niet. Belgen kunne mooi bier brouwen, maar alshet op betrouwbaarheid aankomt ..

    5Gij Zult Genieten januari 2009 nummer 122

  • 8/9/2019 2009-01 januari 2009

    6/8

    Zoals in Zwollerkerspel, zomoet bier smakendoor Michael Amsman. zaterdag 06 september 2008 |

    Fokko en Joyce Hettinga bevestigen de etiketten op een nieuwe partijHettinga-bier. Achter hun huis brouwen ze elke maand zo'n driehonderdflesjes. foto Tom van Dijke

    ZWOLLE - Televisiereclame wekt de indruk dat bier wordt gebrouwen inkloosters en kastelen, waar ambachtslieden met pipet, retort en liefdeaan de smaak schaven. De werkelijkheid is prozascher. Bier is eenmassaproduct dat op de gemiddelde smaak is afgestemd. Diesmaakvervlakking stuitte Fokko Hettinga zozeer tegen de borst, dat hij inzijn achtertuin een brouwerijtje bouwde. Op zoek naar de smaak die hijmiste.

    Zou er een prijs bestaan voor de mooiste naam van een biertje, dan kwam diedit jaar geheid in Zwolle terecht. 'De schuimende IJssel': dat bekt toch lekker.Het is de naam van het witbiertje dat Fokko (42) en Joyce (45) Hettinga in hunachtertuin aan de Oude Deventerstraatweg hebben ontworpen. " Een prachtigbiertje", zegt Joyce, "maar de triple is ons vlaggenschip." Klopt, zegt Fokko:"Dit is hoe bier volgens ons moet smaken."

    De zoektocht naar het pure bier begon jaren geleden in Limburg, waar Fokkoen Joyce Hettinga op zekere dag een kleine brouwerij bezochten. "Daarkregen we toch z'n lekker biertje voorgeschoteld", zegt Fokko. "Zo kan het

    6Gij Zult Genieten januari 2009 nummer 122

    http://www.destentor.nl/multimedia/archive/00872/ST_FOTO_5447707-aaf_872709b.jpg
  • 8/9/2019 2009-01 januari 2009

    7/8

    dus ook, dachten we. We hadden al langer het idee dat we iets misten in desmaak van bier, maar die dag wisten we het zeker."

    Terug in Zwolle rijpte het plan om zelf eens een biertje te ontwikkelen. Zoals

    dat gaat met zulke plannen, was een buitenstaander nodig voor hetbeslissende duwtje. "Een winkelier in Lemelerveld die wist dat wij met vitaalwater werken en thuisbrouwpakketten verkopen, vroeg of wij geen biertjewilden ontwikkelen dat hij in de winkel kon verkopen."

    Waarom ook niet. Fokko en Joyce sloegen aan het experimenteren met watkitjes; wat extra gerst, wat minder gist, wat meer van dit, wat minder van dat."Op een gegeven moment hadden we een smaak die ons aansprak", zegtFokko. "Dan begint de ontwerpfase, dan zit je echt met de rekenmachine aantafel. Je hebt veertien soorten hop en vijftien soorten gerst, welke kies je en inwelke verhoudingen gebruik je ze, in welke fases ga je koken... Bij iederetemperatuurreeks komen eiwitten vrij, dat luistert allemaal heel nauw." De fasevan fine-tuning was intensief maar bevredigend, zegt Joyce. "Omdat westeeds dichter bij ons ideale biertje kwamen. Op een gegeven moment wistenwe: ja, dit is hem, dit gaat hem worden." Het biertje waar hun zoektocht naarleidde ligt nu bij Kaasspecialist Schonewille in de winkel - in de Van derCapellenstraat in Zwolle-Zuid - en bij Vital Logica in Lemelerveld, maar kanook via e-mail ([email protected]) bij de Hettinga's besteld worden. Naast

    de triple en het witbiertje met de potische naam, hebben de Hettinga's ookeen dubbel, een bokbier en een porter robuust in het assortiment. Die laatsteis ontwikkeld voor de vijftiende verjaardag van het Zwolse biergenootschap GijZult Genieten. " Allemaal lekker stevig en vol van smaak", zegt Fokko. "Hetzijn geen pilsjes die je in een paar tellen achterover slaat, het zijngenietbiertjes. Biertjes waar je de tijd voor neemt."

    Dat in een achtertuintje bij Schelle zoiets ambachtelijks tot stand is kunnen

    komen, daar verbazen de Hettinga's zichzelf ook wel eens over. Joyce: "Niksbedrijfsloods, gewoon in een klein schuurtje. We waren bezorgd dat de burenhet zouden ruiken, maar je ruikt eigenlijk niks. De buren vinden het alleenmaar leuk dat we een eigen biermerk hebben." Hettinga Bier, heet dat merk.Tweede keus, erkent Fokko. "Brouwerij Zwollerkerspel leek ons wel mooi,maar we kregen te horen dat je geen plaatsnaam in een merk mag zetten."Dat Zwollerkerspel al in 1967 door Zwolle is opgeslokt kon de ambtenaren nietvermurwen.

    Dit artikel is overgenomen van de site van De Stentor / Zwolse Courant

    7Gij Zult Genieten januari 2009 nummer 122

    mailto:[email protected]:[email protected]:[email protected]
  • 8/9/2019 2009-01 januari 2009

    8/8

    8Gij Zult Genieten januari 2009 nummer 122