2008-07-21 opmaak liturgie nr 3:Opmaak 1 - STARTzingenindezomer.nl/docs/2008-07-21_opmaak liturgie...

12
3 Zingen in de Zomer 2008 nummer 3 woensdag 23 juli 2008 Thema: Kom en Zie - de toekomst wacht! Medewerking: Zang: Chr. Gemengd koor Excelsior o.l.v. Minne Veldman Organist: Marco den Toom Pianist: Jorrit Woudt Gesproken Woord: ds. G. Oberink Leiding avond: Jan de Boer Een kerkdeur, die op een kier staat.Je wordt nieuwsgierig… Licht? Is het u opgevallen? Boven de deur, in felle kleuren: de Regenboog. Teken van het verbond van God met Noach en de zijnen. En ook met ons. Je ontdekt letters, woorden, een aantal uitnodigingen en verwij- zingen. Steeds terug te voeren naar het thema: WelkomEnzie Welkom: Jezus, het Licht van de wereld, nodigt je. Een uitnodi- ging om te komen naar de God van het Leven. Al ben je nog zo ver van huis, of van God afgedwaald. Misschien wel net zover als die zoon uit Lucas 15. God zegt: WELKOM. Hij staat met wijd open armen te wachten op jou! Maar dan moet je WEL KOMEN. Niet alleen verder wil- len gaan. Heel veel mensen lopen met grote lasten op hun rug. Met de ballast van het leven bepakt. Gaan moeilijk, zorgelijk en alleen door het leven. Dan de uitroep om hulp! Er is IEMAND die de last wil overnemen. Komt allen tot Mij, die belast zijn. En ik zal je rust geven. Kom, zeggen de Geest en de Bruid in Openbaring. En wie het hoort, zegge: KOM! Als je dorst hebt, mag je komen en het water des levens drinken voor niets! (Openbaring 22 vers 17) Kom, daar zingen we van in onze liederen: Kom tot Uw Heiland, toef langer niet. Kom tot het feest. Als je komt, dan zul je het zien! KOM en ZIE. Wat zie je dan? Filippus verwijst ernaar in Johannes 1 vers 47 en wees op de Heiland der wereld. En in Openbaring 21 vers 5 spreekt God zelf: ZIE! Ik maak alle din- gen nieuw!!! Dat is de toekomst verwachting als je KOMT! En zie: Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Onderweg naar de grote morgen. Dan zul je dingen ZIEN, die nog nie- mand heeft gezien, jubelt Paulus. Wel opvallend: de deur heeft geen klink aan de buitenkant. Die deur moet je van binnen opendoen. Er staat iemand voor die deur. Jezus zelf! Immers: Hij is de DEUR om binnen te komen. Hij vraagt of jij de DEUR van je hart opent voor Hem. Zie, Ik sta aan de deur en ik klop! De betekenis van de omslag

Transcript of 2008-07-21 opmaak liturgie nr 3:Opmaak 1 - STARTzingenindezomer.nl/docs/2008-07-21_opmaak liturgie...

3Zingen in de Zomer 2008

nummer 3woensdag 23 juli 2008

Thema: Kom en Zie - de toekomst wacht!

Medewerking:Zang: Chr. Gemengd koor Excelsior

o.l.v. Minne Veldman

Organist: Marco den Toom

Pianist: Jorrit Woudt

Gesproken Woord: ds. G. Oberink

Leiding avond: Jan de Boer

Een kerkdeur, die op een kierstaat.Je wordt nieuwsgierig…Licht? Is het u opgevallen?Boven de deur, in felle kleuren:de Regenboog.Teken van het verbond van Godmet Noach en de zijnen. En ookmet ons.Je ontdekt letters, woorden, eenaantal uitnodigingen en verwij-zingen. Steeds terug te voerennaar het thema: WelkomEnzie

Welkom: Jezus, het Licht van dewereld, nodigt je. Een uitnodi-ging om te komen naar de Godvan het Leven.Al ben je nog zo ver van huis, ofvan God afgedwaald.Misschien wel net zover als diezoon uit Lucas 15. God zegt:WELKOM. Hij staat met wijdopen armen te wachten op jou!Maar dan moet je WEL

KOMEN. Niet alleen verder wil-len gaan.Heel veel mensen lopen metgrote lasten op hun rug. Met deballast van het leven bepakt.Gaan moeilijk, zorgelijk enalleen door het leven. Dan deuitroep om hulp! Er is IEMANDdie de last wil overnemen.Komt allen tot Mij, die belastzijn. En ik zal je rust geven.

Kom, zeggen de Geest en deBruid in Openbaring. En wie hethoort, zegge: KOM! Als je dorsthebt, mag je komen en hetwater des levens drinken voorniets! (Openbaring 22 vers 17)Kom, daar zingen we van inonze liederen: Kom tot UwHeiland, toef langer niet.Kom tot het feest.Als je komt, dan zul je het zien!KOM en ZIE. Wat zie je dan?

Filippus verwijst ernaar inJohannes 1 vers 47 en wees opde Heiland der wereld. En inOpenbaring 21 vers 5 spreektGod zelf: ZIE! Ik maak alle din-gen nieuw!!! Dat is de toekomstverwachting als je KOMT! Enzie: Ik zag een nieuwe hemel eneen nieuwe aarde. Onderwegnaar de grote morgen. Dan zulje dingen ZIEN, die nog nie-mand heeft gezien, jubeltPaulus.

Wel opvallend: de deur heeftgeen klink aan de buitenkant.Die deur moet je van binnenopendoen. Er staat iemand voordie deur. Jezus zelf! Immers:Hij is de DEUR om binnen tekomen. Hij vraagt of jij deDEUR van je hart opent voorHem. Zie, Ik sta aan de deuren ik klop!

De betekenis van de omslag

Samenzang: (zonder aankondiging)

1. Zouden wij ook eenmaal komen,waar de levensstroom ontspringt,en aan d' altijd groene zomen,Christus, Kerk Zijn lof steeds zingt?

(Refrein)Laat ons streven eens te komen,aan de zilv'ren, zilv'ren stromen,waar aan d'altijd groene zomen,Christus Kerk 't Hosanna zingt.

Samenzang:

1. De Heer is mijn lichten Zijn liefde is mijn steun,‘t zijn eeuwige armen,waar ‘k veilig op leun.Hij trok m’ uit het duister,Zijn bloed kocht mij vrij,mijn ziel rust in Jezus,mijn Redder is Hij.

Samenzang:

1. Vreugde, vreugde louter vreugdeis bij U van eeuwigheid.Schepper, die 't heelal verheugde,bron van eeuw'ge vreugde zijt.Gij, die woont in licht en luister,drijft de schaduwen uiteen.Hij, die zoekend doolt in 't duister,vindt het licht bij U alleen.

Samenzang:

1. 'k Stel mijn vertrouwen op de Heer, mijn God.Want in zijn hand ligt heel mijn levenslot.Hem heb ik lief, zijn vrede woont in mij.'k Zie naar Hem op en 'k weet: Hij is mij steeds nabij.

2 Zingen in de Zomer 2008 - WelkomEnZie!

3. Laat ons in die hope leven;God, Die ons haar vreugde biedt,wil Zijn Geest als pand ons geven,dat genade ons is geschied.(Refrein)

(Refrein)Mijn Redder is Hij,mijn Redder is Hij.Mijn ziel rust in Jezus,mijn Redder is Hij.

4. Open nu ook onze ogenvoor het ware vreugdelicht,opdat wij Uw naam verhogen,juichend voor Uw aangezicht.Want in Christus komt Gij naderhem, die onder zonde zucht.Ieder wilt Gij zijn een Vader,die in Jezus tot U vlucht.

2. Toch ben ik bang, ik zie Zijn liefde niet.‘k Trek me terug, verstomd in mijn verdriet.Weer helpt Hij mij en geeft me nieuwe stem,‘k heb Hem zo lief en weet: ik ben een kind van Hem.

Chr. Gemengd koor Excelsior zingt:

• Hosanna! - Minne Veldman

3. Hij sterkt mijn hart en houdt me bij de hand,hoort mijn gebed, kent ook mijn zwakke kant.Geeft me Zijn licht, een nieuwe blijde dag.Zodat ik uitgerust weer uit Hem leven mag.

Schriftlezing: Habakuk 3: 16 - 19

Toen ik het hoorde, beefde mijn binnenste; op het gerucht daarvan sidderdenmijn lippen; bederf kwam in mijn gebeente en ik beefde op de plaats waar ikstond; toch zal ik rustig afwachten de dag der benauwdheid, wanneer die aan-breken zal voor het volk dat met benden ons aanvalt.Al zou de vijgeboom niet bloeien, en er geen opbrengst aan de wijnstokken zijn,de vrucht van de olijfboom teleurstellen; al zouden de akkers geen spijs opleve-ren, de schapen uit de kooi verdreven zijn en er geen runderen in de stallingenzijn, nochtans zal ik juichen in de HERE, jubelen in de God van mijn heil.De HERE Here is mijn kracht: Hij maakt mijn voeten als die der hinden, Hij doetmij treden op mijn hoogten.

Schriftlezing: Openbaring 22: 1 - 5

En hij toonde mij een rivier van water des levens, helder als kristal, ontspringen-de uit de troon van God en van het Lam. Midden op haar straat en aan weers-zijden van de rivier staat het geboomte des levens, dat twaalfmaal vruchtdraagt, iedere maand zijn vrucht gevende; en de bladeren van het geboomtezijn tot genezing der volkeren. En niets vervloekts zal er meer zijn. En de troonvan God en van het Lam zal daarin zijn en zijn dienstknechten zullen Hem ver-eren, en zij zullen zijn aangezicht zien en zijn naam zal op hun voorhoofdenzijn. En er zal geen nacht meer zijn en zij hebben geen licht van een lamp oflicht der zon van node, want de Here God zal hen verlichten en zij zullen alskoningen heersen tot in alle eeuwigheden.

Zingen in de Zomer 2008 - WelkomEnZie! 3

4. ‘k Stel mijn vertrouwen op de Heer mijn God.Want in Zijn Hand ligt heel mijn levenslot.‘k Heb Hem zo lief, Zijn vrede woont in mij‘k zie naar Hem op en weet Hij is mij steeds nabij.

Gebed

Welkom

Blok Samenzang Opwekkingsliederen

Lied 44

2. Verdreven is de schaduwvan de nacht.En wie Hem wil aanvaardenwordt eens veilig thuisgebracht.Voor hen geldt ook dit wonder:alles is volbracht.

3. Hij doet ons dankbaarschouwen in het licht,dat uitstraalt van het kruis,dat eens voor ons werd opgericht.En voor ons oog verrijsteen heerlijk vergezicht.(Refrein)

Lied 181

Majesteit, groot is Zijn majesteit;lof zij Jezus en glorie, hulde en eer.Majesteit, God, die de zijnen leidt.Vanaf zijn troon vestigt de Zoonzijn heerschappij.Dus verhoog, maak eeuwig grootde naam van Jezus.Volk van God kom en breng lofaan Jezus, de Koning.Majesteit, groot is zijn majesteit;dwars door de dood werd Hij verhoogd,Jezus regeert!

4 Zingen in de Zomer 2008 - WelkomEnZie!

(Refrein)Hem zij de glorie,want Hij die overwon,zal nooit verlaten wat zijnhand begon. Halleluja.Geprezen zij het Lam,dat de schuld der wereldop Zich nam.

Lied 140

1. Ik zie een poort wijd open staan,waardoor het licht komt stromen,van 't kruis, waar 'k vrij’lijkheen mag gaan, om vrede te bekomen.

Chr. Gemengd koor Excelsior zingt:

• Look at the world - John Rutter• I will sing with the spirit - John Rutter

Vertaling: Look at the worldKijk naar de wereld, alles om ons heen:Kijk naar de wereld, en verwonder je elke dag.Kijk naar de wereld: zoveel vreugde en wonderen op onze weg.

Kijk naar de aarde die fruit en bloemen voortbrengt.Kijk naar de lucht, de zonneschijn en de regen;Kijk naar de heuvels, de bomen en de bergen, rivieren en velden.

Denk aan het voorjaar, de warmte van de zomer.De oogst voor de winterse kou.Alles groeit, heeft zijn eigen seizoen onder de hoede van de Vader.

Al het goede, al wat we nodig hebben en koesteren,komt van de Here als teken van zijn liefde.Wij mogen bewaren wat Hij heeft gegeven,aarde en hemel zijn van Hem.

(Refrein)Lof voor U, o Heer, voor heel de schepping,geef ons dankbare harten, opdat wij mogen zien:al het goede dat we krijgen, elke zegen.Alle dingen komen van U.

Vertaling: I will sing with the spiritIk zal lofzingen met mijn geest,maar ook lofzingen met mijn verstand.1 Korintiërs 14 vers 15

Zingen in de Zomer 2008 - WelkomEnZie! 5

(Refrein)Genade Gods, zo rijk en vrij!Die poort staat open ook voor mij!Voor mij! Voor mij! Staat open, ookvoor mij.

Blok Samenzang Psalmen:

Psalm 27

7. Zo ik niet had geloofd, dat in dit leven Mijn ziel Gods gunst en hulp genieten zou, Mijn God, waar was mijn hoop, mijn moed, gebleven? Ik was vergaan in al mijn smart en rouw. Wacht op den HEER', godvruchte schaar, houd moed! Hij is getrouw, de bron van alle goed. Zo daalt Zijn kracht op u in zwakheid neer. Wacht dan, ja wacht, verlaat u op den HEER'.

Psalm 118

13. Gezegend zij de grote Koning,Die tot ons komt in 's HEEREN Naam;Wij zeeg'nen u uit 's HEEREN woning;Wij zegenen u al te zaâm.De HEER' is God, door Wien w' aanschouwenHet vrolijk licht, na bang gevaar.Bindt d' offerdieren dan met touwenTot aan de hoornen van 't altaar.

Psalm 43

3. Zend HEER', Uw licht en waarheid neder,En breng mij,door die glans geleid,Tot Uw gewijde tente weder Dan klimt mijn bange ziel gereder Ten berge van Uw heiligheid, Daar mij Uw gunst verbeidt.

Psalm 17

3. Maar, blij vooruitzicht, dat mij streelt, Ik zal, ontwaakt, Uw lof ontvouwen; U in gerechtigheid aanschouwen; Verzadigd met Uw Godd'lijk beeld.

6 Zingen in de Zomer 2008 - WelkomEnZie!

Chr. Gemengd koor Excelsior zingt:

• Bron van licht en leven - Johan Bredewout• Loof de koning, heel mijn wezen - Minne Veldman

(laatste couplet samen koor zingen)

Engelen, zingt ja en amenmet de Koning oog in oog!Zon en maan, buigt u tezamenen gij sterren hemelhoog!Looft uw Schepper, looft uw Schepper,looft Hem, die het al bewoog!

Samenzang:

7. Ruwe stormen mogen woeden,alles om mij heen zij nacht,God, mijn God zal mij behoeden,God houdt voor mijn heil de wacht.Moet ik lang zijn hulp verbeiden,zijne liefde blijft mij leiden:door een nacht, hoe zwart, hoe dicht,voert Hij mij in 't eeuwig licht.

Gesproken woord: Kom en Zie - de toekomst wacht!

Samenzang:

4. Gij zijt mij, HEER', ter schuilplaats in gevaren;Gij zult mij voor benauwdheid trouw bewaren.G' omringt me, daar Gij mij in ruimte stelt,Met blij gezang, dat mijn verlossing meldt.Mijn leer zal u, o mens, naar 't recht doen hand'len,En wijzen u den weg, dien gij zult wand'len.Ik zal u trouw verzellen met mijn raad,Terwijl mijn oog op u gevestigd staat.

Zingen in de Zomer 2008 - WelkomEnZie! 7

3. 'k Bekend', o HEER',aan U oprecht mijn zonden,'k Verborg geen kwaad, dat in mij werd gevonden.Maar ik beleed na ernstig overleg,Mijn boze daân: Gij naamt die gunstig weg.Dies zal tot U een ieder van de vromen,In vindenstijd met ootmoed smekend komen.Een zee van ramp moog' met haar golven slaan,Hoe hoog zij ga, zij raakt hem zelfs niet aan.

Blok Samenzang liederen: (Tijdens het zingen wordt de collecte gehouden)

Lied 231

2. Die ons, gereinigd door Uw bloed,tot priesters hebt verheven,en ons de hoge rang, de moedvan koningen gegeven,U zij de roem, U zij de lof,U de eerkroon opgedragen!Geheel de aard' en 't hemelhofmoet van Uw eer gewagen.

Lied 255

2. Ere zij aan Hem, wiens liefdeons van alle smet bevrijdt,eer zij Hem die ons gekroond heeft,koningen in heerlijkheid.Halleluja, halleluja,ere zij het Lam gewijd.

Lied 434

2. Lof zij de Heer, de almachtige Koning der ere.Laat ons naar hartelust zingen en blij musiceren.Komt allen saam,psalmzingt de heilige naam,looft al wat ademt de Here.

Zingen in de Zomer 2008 - WelkomEnZie!8

Lied 293

2. Heer, ik wil uw liefde loven,al begrijpt mijn ziel U niet.Zalig hij, die durft geloven,ook wanneer het oog niet ziet.Schijnen mij uw wegen duister,zie, ik vraag U niet: waarom?Eenmaal zie ik al uw luister,als ik in uw hemel kom!

Lied 297

1. Toch overwint eens de genade,en maakt een einde aan de nacht.Dan onderwerpt de Heer het kwade,dan is de strijd des doods volbracht.De wereld treedt in 's Vaders licht,verheerlijkt voor zijn aangezicht.

Chr. Gemengd koor Excelsior zingt:

• Seekers of your heart - Tom Fettke• Danklied - Adrae Crouch/Minne Veldman

Vertaling: Seekers of your heartZolang wij U niet de eerste plaats geven,zolang wij ons niet laten vervullen met Uw Geesten ons van binnen laten vernieuwen,doet niets ter zake, hebben we niets bereikt,zonder Uw heilige aanwezigheid is ons leven zinloos.

Omdat Uw hart verscheurd was,omdat U onze noden zag,omdat U zo overvloedig gaf,vanwege Golgotha,kunnen wij nu Uw eigendomworden genoemd,volmaakte schepselen,vervuld van U alleen.

Zingen in de Zomer 2008 - WelkomEnZie! 9

(Refrein)Here, wij willen U leren kennen,leven om de liefde te laten ziendie we u verschuldigd zijn.Wij zoeken Uw hart.

Samenzang: (Wijze: The Rose)

Blijf nabij, wil mij geleiden,zonder U ben ik niets waard.Help mij Heer, wat zon te spreidenvoor mijn medemens op aard’Laat die ander mogen merkendat Uw liefde mij doorgloeit,in mijn leven, in mijn werken,als een bloem die openbloeit.

Dankgebed

Samenzang:

6. Van die dag kan niemand weten,maar het woord drijft aan tot spoed,zouden wij niet haastig eten,gaandeweg Hem tegemoet,Jezus Christus, gistren, heden,komt voor eens en komt voor goed!

Tot Ziens

Samenzang (staande):(Wijze: Wat de toekomst brengen moge)

1. Heer, wilt u mijn Leidsman wezen,wilt U altijd naast mij staan.Dat ik zonder angst en vrezenaan Uw vaderhand mag gaan.Dat ik elke nieuwe morgen,of er vreugde is of pijn,weet dat U voor mij wilt zorgenen altijd Uw kind mag zijn.

4. Waar de weg mij brengen moge,aan des Vaders trouwe hand,loop ik met gesloten ogennaar het onbekende land.

Zingen in de Zomer 2008 - WelkomEnZie!10

Het orgel van de Bethelkerk isnodig aan restauratie toe.

Daarom is er

27 augustustijdens de laatste avond vanZingen in de Zomer 2008

een speciale collecte

Zingen in de Zomer 2008 - WelkomEnZie! 11

Juul Hakvoort en Maria Hoekstra, wilden de kinderenmeer betrekken bij het Zingen in de Zomer. Zo issamen met Kim Pasterkamp het idee geboren om“wereld bollen”met gekleurde linten te gaan maken.Deze linten zijn beschilderd door kinderen van Groep7 van de Wilhelmina school uit Urk, met als thema:WelkomEnZie. Ieder kind heeft dit op zijn/haar wijzeuitgebeeld.

De kleuren van de linten staan symbool voor de kleu-ren van de regenboog, deze kleuren hebben diversesymbolische betekenissen:

Rood: Vergeving + reiniging van zonden(bloed van Christus)Gods liefde en Zijn belofte

Geel: Vreugde, blijdschap, Gods woord en wapen in de geestelijke strijdLeven, hoop, herstel en genade

Blauw: De Heilige GeestWit: Reiniging, heiliging, vrede, lichaam van

ChristusGoud: Gods aanwezigheid, voorzienig, voorbede

Wereldbollen

Tot slotDit was de derde avond van het Zingen in de Zomer 2008. In de maanden juli en augustus van 2008

vinden D.V. nog 5 van deze samenzangavonden plaats. U bent ook daar hartelijk welkom.

Volgende week 30 juli “Zingen in de Zomer”

Jong gemengd koor ‘Immanuël’ o.l.v. Harm HoeveOrganist is Jaap Kramer, Spreker is ds. D.C. Hellinga, thema: Kom en Zie. Zie ik sta aan de deur en ik klop....open doen of laten staan?

Neem ook een kijkje op onze nieuwe internetsite: WWW.ZINGENINDEZOMER.NLMet foto, film en zang. U kunt ook deze avond in de komende dagen terug zien!

Elke werkdag t/m woensdag 27 augustus bent u van 14.00 uur tot 15.00 uur van harte welkom in het Kerkje aan de Zee voor een afwisselend progamma van solo- en samenzang, declamatie, orgelspel en gesproken woord.

Na afloop bent u hartelijk uitgenodigd een kopje koffie of thee met ons tedrinken.

Informatie is te verkrijgen bij het volgende nummer: 0527- 686060

Tot ziens bij de activiteiten van het Zingen in de Zomer 2008.

Vriendenkring Zingen in de ZomerGraag zou dhr./mevr.:.............................................................................................................................................................................................................................

Adres:...............................................................................................................................................................................................................................

Postcode:.............................................................. Plaats:............................................................................................................

door de Nieuwsbrief op de hoogte blijven van het werk.

Zingen in de Zomer krant “Kruispunt 2009” ontvangen.

cd van de avond van woensdag...........................................................................(datum) ontvangen.

Wilt u per E-mail op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van Zingen

in de Zomer? Vul dan hiernaast uw E-mail adres in:.................................................................................

Dit strookje kunt u in de collectezak deponeren, afgeven aan de mede-werkers, of opsturen naar: Vriendenkring ‘Zingen in de Zomer’

t.a.v. Willie Brouwer, Wijk 2-39, 8321 ER Urk.