2005 4 BOBA September Oktober

35
Belgische Alpenclub Tweemaandelijks tijdschrift, verantw. uitgever: Frank Stevens, Karel Oomsstraat 1, bus 40, 2018 Antwerpen nederlandstalige vleugel september - oktober 2005 boba boba bergsportfederatie

Transcript of 2005 4 BOBA September Oktober

Page 1: 2005 4 BOBA September Oktober

Belgische Alpenclub

Tweemaandelijks tijdschrift, verantw. uitgever: Frank Stevens, Karel Oomsstraat 1, bus 40, 2018 Antwerpen

nederlandstalige vleugel

september - oktober 2005

bobaboba

bergsportfederatie

Page 2: 2005 4 BOBA September Oktober

LIDMAATSCHAP

REDACTIE & INFORMATIE: BAC-secretariaat, Kazernestraat 38, 9100 Sint-Niklaas,tel. 03-776 60 18 - fax 03-777 51 24 - e-mail: [email protected]

REDACTIEMEDEWERKERS: Reginald Roels, Kurt Van De Gehuchte

RECLAME: Jo De Smedt, Krijgsbaan 236, 2070 Zwijndrecht,tel. + fax 03-252 94 02 - e-mail: [email protected]

VORMGEVING: Reginald Roels (BAC)

FOTO OMSLAG: Zie artikel “Vervolmakingskamp 2005” - pag. 26

VOORDELEN LIDMAATSCHAP• Een verzekering die op maat gemaakt is voor uw

bergsportactiviteiten• Gratis toegang tot de rotsmassieven in beheer

van Belgische bergsportfederaties en massievenin het buitenland

• Toegang met gereduceerd tarief tot onze refugesin België te Freyr en te Ovifat

• Informatie (BOBA-tijdschrift) wordt u 8-wekelijkstoegestuurd. Hierin vindt u een overzicht van deactiviteiten van de federatie, clubs, artikels,weetjes, ...

• Belangrijke kortingen (tot 50 procent) in demeeste berghutten doorheen Europa op vertoonvan uw lidkaart

• Deelnamemogelijkheid aan onze jaarlijkse klim-scholen (jeugd en volwassenen)

• Toegang tot diverse treffens en stages, zowel opbeginnersniveau als voor gevorderden

• Deelnamemogelijkheid aan expedities en beklim-mingen over de hele wereld.

• Mogelijkheid tot deelname aan de officiëleBelgische klimkampioenschappen en aanInternationale competities

• Mogelijkheid tot volgen van door de overheiderkende cursussen voor het behalen van brevet-ten die leiden naar een officieel Vlaams diploma,dit in samenwerking met BLOSO

• Toegang tot onze bibliotheek• Korting tot 10 procent op uw aankopen in de

voornaamste bergsportzaken (A.S. Adventure,De Berghut, K2, Avventura ...)

• Deelname aan alle clubactiviteiten

BijdrageDe jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage dekt een kalenderjaar ... d.w.z. van 01 januari tot 31 december.

Voor nieuwe ledenWie na 01 september van een lopend kalenderjaar zijn lidmaatschapsbijdrage betaalt, is voor dezelfde bij-drage lid tot 31 december van het daaropvolgende kalenderjaar, dus zonder bijbetaling.

Medisch attestBij een nieuwe inschrijving levert het nieuwe lid een medisch attest af waaruit blijkt dat hij/zij medischgeschikt is voor de beoefening van de bergsport. Dit attest is absoluut verplicht voor de BLOSO-administra-tie. Het af te stempelen getuigschrift kunt u vinden op de keerzijde van het inschrijvingsformulier.

Hoe lid worden?- Een volledig ingevuld inschrijvingsformulier (+ medisch attest) opsturen naar het secretariaat.- De lidmaatschapsbijdrage storten op het rekeningnummer van uw club (zie bijgevoegd formulier).- Nadat het secretariaat het overschrijvingsbericht van de bank en uw inschrijvingsformulier heeft ontvan-

gen, wordt uw lidkaart aangemaakt.U vindt die dan twee tot drie weken later in uw bus. Alle nodige documenten kan u telefonisch aanvragenof downloaden van onze site.

A-lid Hoofdlid met volledige verzekering, gratis toegang tot onze rotsmassieven, U.I.A.A.- zegel voor korting in berghutten, toegang tot refuges in Ovifat en Freyr, abonne-ment op tijdschrift BOBA, toegang tot stages en treffens

B-lid Lid dat op hetzelfde adres verblijft als een A-lid. Geniet van dezelfde voordelen alseen A-lid, maar krijgt geen BOBA toegestuurd.

CA-lid Jongeren die de leeftijd van 18 jaar niet hebben bereikt op 01.01 van het lopendekalenderjaar maar verblijven op hetzelfde adres als een A-lid (en waar geen B-lid is)

CT-lid Lid dat de leeftijd van 18 jaar niet bereikt heeft op 01.01 van het lopende kalender-jaar maar niet op hetzelfde adres verblijft als een A-lid.Geniet van dezelfde voordelen als een A-lid.

Gezin Voordeeltarief: AT-lid + B-lid + onbeperkt aantal C-leden

Z-lid Lid dat alleen het indoorklimmen beoefent met beperkte verzekering (alleen onge-vallen in klimzaal), heeft geen toegang tot de rotsmassieven en de BAC-refuges,geen korting in buitenlandse berghutten. Dit lid ontvangt wel het tijdschrift BOBA.

A-Leden met adres in buitenland betalen 15 euro extra (verzendingskosten BOBA)

€ 61,00

Uitbreidingen van de verzekerde waarborgen:- mtb-verzekering: uitbreiding lidmaatschapsverzekering mountainbiken € 4,00- ski-verzekering: uitbreiding lidmaatschapsverzekering piste-skiën € 10,00- repatriëring: zowel binnen als buiten Europa € 0,74/dag/persoon (aan te vragen via het secretariaat)Belangrijke opmerking - terugbetalingSommige mutualiteiten betalen de kosten van de aansluiting bij een sportclub geheel of gedeeltelijk terug - infor-meer hiernaar bij uw mutualiteit.

Hieronder kunt u de verschijningsdatum vinden,met de daaraan gekoppelde (uiterste!) afsluitda-tumVeel leesgenot!!!

Reginald Roels

AFSLUIT- EN VERSCHIJNINGSDATA BOBA 2005

nummer afsluiten verschijnen

BOBA 5 30 september 15 november

€ 44,00

€ 10,00

€ 15,00

€ 32,00

€ 105,00

Openingsuren SECRETARIAAT: maandag - vrijdag van 10u.00-16u.00

Administratief coördinator: Tom Sluyts • [email protected]

Administratief medewerker: Reginald Roels • [email protected]

Sporttechnisch coördinator: Gorik Dirix • [email protected]

Sporttechnisch coördinator recreatieve sportbeoefening:Alex Liebens • [email protected]

Algemeen rek. BAC: 393-0501390-86 (niet voor lidgelden!)

Openingsuren BIBLIOTHEEK: zie secretariaat +woensdag van 16u.00-19u.15 • donderdag van 16u.00-19u.45

Enkel ter plaatse in te kijken, dus niet uit te lenenMogelijkheid tot het nemen van kopies: € 0,10/kopie

Belgische AlpenclubSecretariaat

Kazernestraat 38,9100 St.-Niklaas,

tel. 03-776 60 18fax 03-777 51 24

e-mail:[email protected]

homepagewww.belgischealpenclub.be

Page 3: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }2 BOBA BOBA

Page 4: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 3BOBA BOBA

Erkende sportfederaties dienen een aantal verplichtetaken te vervullen, waaronder ondermeer promotiemaken voor de eigen sporttak. Dit is voordelig zowelvoor de federatie zelf, die via deze promotie in contactkomt met potentiële nieuwe leden, als voor de over-heid, die op deze manier zoveel mogelijk mensen aanhet sporten hoopt te krijgen.

In het kader van een nieuw jeugdsportproject heeft deB.A.C. een demonteerbare boulderstructuur aange-kocht, die inmiddels reeds werd ingezet op De Gordelvan 4 september jl. en op ‘Tem je Berg’ van BACLimburg.

Via dit jeugdsportproject ‘Tem je Berg’ (zie pg. 4) probe-ren we via promotie het aantal jeugdleden in de federa-tie te laten toenemen.

Een mobiele boulderstructuur leek ons hier eengeschikte ‘tool’. Boulderen is immers een vorm vanklimmen met een lage instapdrempel (weinig materiaalvereist, geen kennis van knopen en touwtechniekennodig, e.d.). Voor de federatie biedt een boulderstruc-tuur het voordeel dat er geen permanente begeleidingvan elke klimmer vereist is, zodat met minder mensenvolstaan kan worden. Het is vroeger ook al wel eens

aan de orde gekomen in dit voorwoord, maar wij mer-ken dat, zowel voor de federatie als voor de clubs, vrij-willigers meer dan noodzakelijk zijn en uitstekend werkleveren.

Een andere vorm van promotie van de klimsport ligt inde initiaties, opleidingen en stages die de B.A.C. organi-seert. Een stage als “Verkenning van het hooggeberg-te” kon deze zomer rekenen op 16 deelnemers.

Via deze diverse initiatieven worden mensen op eenactieve manier in contact gebracht met de klim- enbergsport. Doorgaans blijken na afloop verschillendevan hen dan toch wel gebeten door de klimmicrobe ...

Verder heeft U ongetwijfeld gemerkt dat, vanaf het hui-dige nummer, de opmaak van de BOBA gemoderni-seerd en aangepast werd. Bedoeling is om zo een vlotlezend tijdschrift te maken, met een duidelijke structuurdie in elk nummer terugkomt. Een en ander, zoalsreeds lange jaren, onder het wakend oog van onzehoofdredacteur, Reginald Roels, waarvoor dank.

Frank StevensVoorzitter

woord vooraf

Lidgelden 2006

Vanaf 1 september schrijf je in voor het komende lidjaar, ledendie dit jaar al lid zijn worden bij betaling lid voor het komendejaar. Nieuwe leden worden lid tot eind dit jaar en het volgendejaar.De lidgeldbijdragen blijven hetzelfde als die van het afgelopenjaar .Omdat we overgestapt zijn op een nieuw administratief systeemzullen de lidkaartjes er iets anders uitzien voor het nieuwe jaar. Eris een veldje “pwd” bijgekomen dat uw persoonlijk paswoord isvoor persoonsgebonden functies die zullen worden toegevoegd

aan onze nieuwe site die in de loop van 2006 operationeel zalworden. Verder is het grote jaarcijfer vervangen door “lid tot”wat de duidelijkheid ten goede zou moeten komen.Naar jaarlijkse traditie willen we er ook nog eens op wijzen dathet in uw (en ons) belang is om uw lidgeld tijdig te betalen. Ugeniet langer van de voordelen van het lidmaatschap en hetbespaart u in sommige gevallen een dolle rit naar het secretariaatom uw lidkaartje te gaan afhalen om de volgende dag te vertrek-ken op verlof.

Page 5: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }4 BOBA BOBA

‘Tem je Berg’ is de naam van het jeugdsportproject van

de BAC. Dit project wordt gesteund door onze clubs,

de huidige Jeugdwerking en Bloso.

De BAC-clubs zullen in Vlaanderen promotie maken voor

de bergsport. Hiervoor maken ze gebruik van een

wervellend promotiepakket, een mobiele klimmuur,

banners, forex borden, stickers en T-shirts.

Na de promotie wordt er voor enthousiaste jongeren

een initiatiedag sportklimmen en bergwandelen

georganiseerd.

In 2005 zullen BAC-Limburg en Marmotten West-Vlaan-

deren deelnemen aan het project.

In 2006 zullen ook andere BAC-clubs hun steentje

bijdragen.

Page 6: 2005 4 BOBA September Oktober

en federatie BACActiviteitenkalender clubs

ALLE activiteiten van ALLE clubs zijn open voor leden van ALLE clubs!!!

BELANGRIJKDe aktiviteitenkalender is nu ook online raadpleegbaar en zal zo goedmogelijk up-to-date worden gehouden zodat u ook tussen het verschij-nen van de BOBA’s door op de hoogte blijft van eventuele wijzigingen.

ANTWERPEN24.09.05 Mountainbike en wandelen in de streek van Couvin 02.10.05 “Avontuur in puur natuur” - wandeling 20 km aan de Semois. 02.10.05 Klimschool initiatie najaar - Goyet (10u00)08 - 09.10.05 Verbroederingsweekend in de refuge te Ovifat 09.10.05 Klimschool initiatie najaar - Marche-les-Dames (10u00)15.10.05 Klimschool initiatie najaar - Durnal (10u00)20.10.05 Clubavond: Louis Beyens vertelt over het leven op de Zuidpool08.11.05 Extra clubavond: verslag over de Shivling-expeditie 2005 13.11.05 “Avontuur in puur natuur” - wandeling 20 km Marcouray15.12.05 Clubavond: “Klimmen in Yosemite” door Olivier Coenen en

Stefan Kempenaers18.12.05 “Avontuur in puur natuur” - wandeling 20 km in de bossen

van Averbode 19.03.06 Klimtreffen (onder voorbehoud Corphalie)20.04.06 Clubavond: “hoe maak ik betere (goede) foto’s?” door Paul

‘dHanens23.04.06 Klimtreffen (onder voorbehoud Les Awirs)21.05.06 Klimtreffen (onder voorbehoud Beez)18.06.06 Klimtreffen (onder voorbehoud Freyr)

BERGVRIENDEN 22.09.05 Indoorklimmen: NRG -Lier29.09.05 Indoorklimmen: Wall Street - Deurne02.10.05 Wandelen in de Ardennen06.10.05 Indoorklimmen: Wall Street - Deurne20.10.05 Indoorklimmen: NRG -Lier27.10.05 Indoorklimmen: Wall Street - Deurne03.11.04 Indoorklimmen: Wall Street - Deurne17.11.05 Indoorklimmen: NRG -Lier24.11.05 Indoorklimmen: Wall Street - Deurne27.11.05 Wandelen in de Ardennen01.12.05 Indoorklimmen: Wall Street - Deurne15.12.05 Indoorklimmen: NRG -Lier22.12.05 Indoorklimmen: Wall Street - Deurne

BERGPALLIETERS Oost-Vlaanderen18.09.05 Jeugdwerking - Beez18.09.05 Klimschool gevorderden - MLD25.09.05 Klimschool gevorderden - MLD02.10.05 Jeugdwerking - klimmuur16.10.05 Jeugdwerking - klimmuur23.10.05 Klimschool gevorderden - examen technisch brevet05.11.05 Reddingstechnieken in eigen touwgroep - klimmuur06.11.05 Jeugdwerking - klimmuur19.11.05 Reddingstechnieken in eigen touwgroep - klimmuur20.11.05 “Lawinekennis” door Jan Larousse26.11.05 Reddingstechnieken in eigen touwgroep - klimmuur27.11.05 Jeugdwerking - Klimax (Puurs)2 - 4.12.05 “Kuitenbijter” - dropping/oriëntatie10.12.05 Reddingstechnieken in eigen touwgroep - klimmuur17.12.05 Eindejaarsfeest18.12.05 Jeugdwerking - Stone Age (Woluwe)27 - 29301.06 Familieweekend te Ovifat01.03.06 Klimschool naklimmer (klimmuur)04.03.06 Klimschool naklimmer (klimmuur)11.03.06 Klimschool naklimmer (klimmuur)26.03.06 Klimschool initiatie (klimmuur)02.04.06 Klimschool initiatie 08.4.06 Klimschool initiatie 23.04.06 Klimschool initiatie29 - 30.04.06 Wandelweekend Luxemburg

BAC-BRABANT08.10.05 MBT in de druivenstreek29.10.05 Nachtdropping (info volgende BOBA)10.11.05 clubavond: “reis doorheen vijf continenten”08.12.05 clubavond: fotovertoning door en voor de leden (info volgende

BOBA)

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 5BOBA BOBA

MARMOTTEN West-Vlaanderen23.09.05 Klimavond . Info Peter Degrijze 0476/94.86.2130.09-02.10.05 Refugeweekend: zaterdag wandelen, Mountainbiken.

Zondag klimmen in Les AwirsInfo op 0476/94.86.21 en 056/40.33.57

01 - 02.10.05 Jeugdklimmen14.10.05 Clubavond: “film en dia’s over het zomertreffen: “trekken en

klimmen in de Walliser Alpen” door Jan Speleers, Sven Clarysseen Peter Degrijze

23.10.05 MB-tocht in La Roche (enkel voor geoefende Mbikers)Info bij Jeroen Goos op 0475/32.51.20

28.10.05 Klimtreffen in klimzaal Bleau - Gent13.11.05 MB-tocht (65 km en 45 km) in en om Wevelgem. Afspraak

09u00 zwembad WevelgemInfo bij Peter Degrijze op 056/40.33.57

16.11.05 Klimavond te Blue Berry Hill te Kortijk, vanaf 20u00. Info0476/94.86.21

25.11.05 Klimavond te Rijsel. Om 19u00 aan sporthal Wevelgem. Info0476/94.86.21

11.12.05 Klimtreffen in klimzaal Klimax - Puurs

Voor alle info betreffende het loopteam: Peter Degrijze 056/40.33.57

GEKKOS Oost-Vlaanderen27.09.05 Clubavond: diareeks over Nepal door Antoine en Michel De

Pauw (ism OBV)02.10.05 Klimmen te Durnal15-16.10.05 Wandel-en MB-weekend te Ovifat (zie nieuws)20.10.05 Kliminitiatie: 5 avonden. Klimzaal Coupure te Gent

(avond 1: materiaalkennis)06.11.05 Klimmen te Beez17.11.05 Kliminitiatie: 5 avonden. Klimzaal Coupure te Gent

(avond 2: opbouw relais)22.11.05 Clubavond: “4000-ders in de Alpen” door Brent Dhooge15.12.05 Kliminitiatie: 5 avonden. Klimzaal Coupure te Gent

(avond 3: rappel)16.02.06 Kliminitiatie: 5 avonden. Klimzaal Coupure te Gent

(avond 4: voorklimmen)09.03.06 Kliminitiatie: 5 avonden. Klimzaal Coupure te Gent

(avond 5: herhaling + voorklimmen)

LIMBURG24 - 25.09.05 Klimtreffen met BBQ te Hotton (zie nieuws)01.10.05 Kliminitiatie aan de buiten-klimmuur te Hasselt (14u00 -

17u00)16.10.05 Laatste klimschool van het jaar (Ardennen)28.10.05 Clubavond: “info-avond over hoogteziekte”18.11.05 Clubavond: “oriëntatie met kaart en kompas”26 - 27.11.05 Wandelweekend in Ovifat (refuge de Roeck) (zie nieuws)

Data en contactpersonen klimscholen Centrale klimschool: Henk Vandenhoeck 03-440 49 41 [email protected] Antwerpen: Herman De Kegel 09-229.25.93 [email protected]: Erwin Vantvelt 03-289 41 64 of [email protected]

Indoorklimmen BERGPALLIETERS: Yves De Roder: 0475 - 47 41 11 of [email protected]: Wim Goedertier: [email protected]: Piet Verstappen: 02 - 452 74 21 of [email protected]: Koen Duhamel: 056-72.56.82 of [email protected]: Alain De Schrijver: 03/325.58.97 [email protected]

SPECIAAL VOOR DE BERGPALLIETERSDe studenten onder ons kunnen nog steeds een“Bergpallieterstudentenklimkaart” aanvragen.Na elke zondagse indoorklimsessie: kaart laten invullen door een klimver-antwoordelijke.Elke 4e sessie wordt betaald door de Bergpallieters.

Page 7: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }6 BOBA BOBA

Nieuws uit de clubs

Onze activiteiten staan ook op de website:http://www.bacantwerpen.beHier kan je ook enige verhalen lezen over vroegere activiteiten.Om de nieuwsbrief kort vóór een activiteit te ontvangen, stuurje je e-mailadres naar [email protected].

Onze activiteiten staan open voor iedereen!De clubavonden gaan door in het Huis van de Sport,Boomgaardstraat 22, 2600 Berchem, 2e verdieping en zijn gratistoegankelijk. Iedereen welkom!

CLUBAVONDEN

20/10/2005 Louis Beyens vertelt over het leven op de zuidpoolVoor Louis Beyens betekenen de noord- en zuidpool een tweede thuis.Minstens éénmaal per jaar. Dit doet hij voor de Universiteit Antwerpenwaar hij prof is, natuuronderzoek.

Deze avond vertelt hij over het zuidpoolgebied, “het leven van elkedag” aan de zuidpool, over het leven in poolstations en over hetonderzoek dat men doet in noord- en zuidpool i.v.m. de opwarmingvan het klimaat.

08/11/2005Extra Clubavond: Shivling-avond. Verslag van de expeditie De leden van de expeditie brengen verslag uit over hun avontuur op deShivling. De top werd door ongunstige omstandigheden niet bereikt.Toch was het een spannend avontuur.

De Shivling, ook wel eens de Matterhorn van de Himalaya genoemd, iseen magnifieke en hogegranieten piramide diegelegen is in de Indischewestelijke GarhwalHimalaya, niet ver van degrens met Nepal. Hierdomineert hij de uitge-strekte Gangotri gletsjerwaaruit de Bhagirathirivier, één van de heiligebronnen van de Ganges,ontspringt. Ieder jaar

komen duizenden Hindoes naar deze heilige plaats om te baden in deijskoude rivier en gunsten te vragen aan de god Shiva.

De Shivling is met zijn 6543 meter geen extreem hoge berg, maar hetis zeker één van de mooiste bergen in de Himalaya en velen beschou-wen hem zelfs als de mooiste berg ter wereld. Naast zijn wonderbaarlij-ke schoonheid biedt hij ook op alpinistisch vlak een sportieve uitdagingomdat de routes op deze piramide technisch erg moeilijk zijn.

Meer gegevens vind je ook op de site: http://www.shivlingexpeditie.be/en in het verhaal van de expe in deze Boba.

15/12/2005 Klimmen in Yosemity met Olivier Coenen en Stefan Kempenaers

In 1964 richtten Royal Rob-bins, Chuck Pratt, Tom Frosten Yvon Chouinard hun aan-dacht op de meest ontzag-wekkende onbeklommen big-wall: de zuidoostwand van ElCapitan. Het jaar tevorenbereikten ze de standplaats“Big Sur” na 11 touwlengtes,maar vonden de beklimming

ANTWERPENslingerend en onveilig en ze verwachtten nog meer moeilijkhedenhogerop.

In oktober 1964, wetende wat hen te wachten stond, keerden ze terugvoor wat in die tijd “the greatest unclimbed rock wall of NorthAmerica” was.

Wil je weten hoe deze beklimming heden wordt ervaren, kom dannaar de dia- en videoshow van Stefan Kempenaers en Olivier Coenenen reis met hen mee door Yosemite Valley !

MOUNTAINBIKE EN WANDELEN

24/09/2005 Mountain Bike & Wandelen in “le Pays des Eaux Vives et desFleurs Sauvages”

Bijeenkomst aan de Barrage du Ry de Rome (Couvin), 9.45 uur,start om 10.00 uur.

De fietsers beklimmen de hellingen in de contreien van Couvin,Viroinval en Nismes en passeren wellicht de boeiende openluchtgrot“Fondri des Chiens”. In Couvin is er fietsverhuur.

De wandelaars doorkruisen het uitgestrekte Forêt de Nismes met zijnloof- en naaldbomen, riviertjes en wilde flora. Aangelijnde viervoeterszijn welkom.

Deelname: Melden vóór 21/9 bij Harry Buyl ([email protected]) voor de MTB, bij Renée Mettrie ([email protected] of 0496 80 80 23) voorde wandeling.

Routebeschrijving (1,5 uur vanaf Groot-Bijgaarden):Brusselse Ring: E19 Charleroi-MonsVoorbij Nivelles: A54 Charleroi, tot op de ring R9 (west) van CharleroiUitrit 30 Est (komt ná 30 en 29 Ouest!): “N5 - Porte de Philippeville”Ter hoogte van Philippeville: N5 tot in CouvinIn Couvin: richting RocroiVoorbij Couvin, net voor een kerk aan de rechter kant: links, richting Ryde Rome.Na een kleine 4 km: links en over de barrage rijden.De parking is 100 m verderop aan de linkerkant.

02/10/05Nieuwe wandelreeks ‘Avontuur in Puur Natuur’‘Avontuur in puur natuur’ aan de Semois, RochehautAfspraak 9.30 uur, wandeling 20 km met Jo De Smedt 13 nov.,18 dec.

Als eerste in deze nieuwe reeks pakt deze wandeling direct reeds alle‘avontuur’ met zich mee. Een wandeling met allure, een alpenclubwaardig! Het pad vertoont zelfs technische moeilijkheden. Gelukkigzijn er boomwortels die als handgrepen kunnen dienst doen om eensteuntje aan het moreel te geven.

We vertrekken langs de wandeling ‘Les Echelles’ die door plaatselijkebordjes wordt afgeraden aan al diegenen die snel ‘beïnvloedbaar’ zijn.Gelukkig komen we na het verlof uit de bergen en nemen we ook deladders met een lach erbij. Uitdagend! Wie een hond meebrengt kanvia een klein ommetje op de helling (enkelen hoogtemeters extra) terugop het pad komen.

Later lopen we over de crêtes van Frahan met extra mooie uitzichtspun-ten over de meanderende Semois.

Voor allen die van eens een andere wandeling willen genieten is dit eenmust. Superlatieven mag je gebruiken.

Honden zijn eveneens welkom.

Page 8: 2005 4 BOBA September Oktober

nieu

ws

uit

de c

lubs

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 7BOBA BOBA

Kaart (ter info): NGI 1:25000, 64/5-6 en 67/1-2

Inschrijven: het is plezant als we vooraf weten dat je komt. Schrijf eenmailtje naar [email protected] of bel 03.2529402.

Routebeschrijving: Antwerpen > Brussel > E411 richting Luxemburg,afrit 23 Wellin rechts > N94 links > rechts Daverdisse volgen >Porcheresse > Graide > richting Vresse en richting Alle tot N95 > linksrichting Bouillon > rechts Vivy > rechts Rochehaut: aan het einde vande lange parking is er links op een hoek van de baan ook een parking:samenkomst.

13/11/2005‘Avontuur in puur natuur’, Marcouray, 9.30 uur, wandeling 20km met Jo De Smedt

Een wandeling door bossen en langs klaterende beekjes. In de streekten noorden van La Roche. Info volgt later.Honden zijn eveneens welkom.

Kaart (ter info): NGI 1:25000, 55/5-6

Inschrijven: het is plezant als we vooraf weten dat je komt. Schrijf eenmailtje naar [email protected] of bel 03.2529402.

Routebeschrijving: Antwerpen > Brussel > E411 richting Luxemburgtot voorbij Namen > niet verder richting Luxemburg maar de N4 naarMarche-en-Famenne > richting La Roche > Hodister > Warizy > Jupille> Marcouray

18/12/2005‘Avontuur in puur natuur’ in de bossen van Averbode, Veerle-Heide, 9.30 uur, wandeling 20 km met Jo De Smedt

Deze maal halen we de Ardennenbij ons thuis. Het avontuur is ookbij ons te vinden in puur natuur.We doorkruisen bossen, gaanlangs mooie beken en rivieren endoor een vogelreservaat waarvogels zich verschuilen in deweelderige plantengroei. Honden zijn eveneens welkom.

Inschrijven: het is plezant als wevooraf weten dat je komt. Schrijf een mailtje naar [email protected] bel 03.2529402.

Routebeschrijving: Antwerpen > E313 richting Luik > afrit 23 Geel-West, richting Westerlo > richting Diest en Veerle-Heide

FEESTEN08-09/10/2005Verbroederingsweekend in de Refuge van OvifatGoede tradities zijn er om in ere gehouden te worden... En begin okto-ber is het weer zover! Overdag wandelen en fietsen, zaterdagavond enzondagmorgen smullen in onze refuge! Meer info volgt en vind je danook op de website http://www.bacantwerpen.be.

Aanmelden bij [email protected].

Inschrijven door storting van 17 € (BAC-leden) of 22 € (niet BAC-leden)op rek. 001-3881454-75 van BAC Antwerpen, vóór 1 oktober 2005.

KLIMMENKlimschool BAC-Antwerpen - Najaar 2005DoelDe klimschool initiatie wil mensen opleiden om zelfstandig en veiligop rotsen te klimmen. Naast het voorklimmen leer je de basistechnie-ken die bij rotsklimmen noodzakelijk zijn om deze sport veilig te beoe-fenen:

• veilig zekeren van een voor- en naklimmer, • installatie van een standplaats en een rappel, • het opbouwen van een moulinettesysteem. Het doel is dus bereikt wanneer je een route in een degelijk uitgerustrotsmassief veilig kan voorklimmen en je de naklimmer even veilig kanlaten nakomen.

Data en Plaatsen17/9/2005 (Yvoir), 2/10/2005 (Goyet), 9/10/2005 (Marche-les-Dames),15/10/2005 (Durnal) : telkens van 10.00 uur tot 16.00 uur

Verwijzingen met info over de klimmasieven vind je op de websitehttp://www.bacantwerpen.be.

Cursusverantwoordelijke Herman De Kegel, 09/229.25.93 - 0486/603.565 [email protected]

Klimtreffens BAC-Antwerpen Voorjaar 2006Voorwaarden tot deelname: beschikken over eigen materiaal, zelfstan-dig kunnen klimmen, lidkaart meebrengen, gratis deelname 19/3/2006 (Corphalie), 23/4/2006 (Les Awirs), 21/5/2006 (Beez),18/6/2006 (Freyr)

Geef een seintje aan Herman De Kegel, tel 09/229.25.93 of gsm0486/60.35.65

RONDVRAAGBAC Antwerpen zoekt Medewerkers!Heb je zin en tijd om mee te doen aan de werking van onze club? Afen toe iets organiseren? Het opstarten en verder zetten van een jonge-renwerking? Laat het zo snel mogelijk weten aan Harry Buyl([email protected])!Ook bijdrage aan onze website (http://www.bacantwerpen.be) is meerdan welkom. Een artikeltje over techniek, oriëntatie, info over klim- enwandelgebieden, een alpien avontuur, noem maar op...Contacteer webmaster Renée Mettrie ([email protected]).Heb je een interessant onderwerp voor een clubavond of een andereactiviteit, contacteer dan [email protected].

MOUNTAINBIKE EN WANDELEN08/10/05Mountainbike Druivenstreek

Na de mooie tocht ten zuiden van Charleroi is het nu de buurt aan dedruivenstreek.Vertrekplaats: Om 11u op het gemeenteplein in het centrum vanHuldenberg.

Er staat een tocht op het programma van ongeveer 50 km in het landvan de IJse en Laan.Voorzie zelf voldoende drank en snacks voor onderweg.

Deelname is gratis en staat open voor iedereen.De tocht is op eigen risico. De basis BAC verzekering bevat geen dek-king voor mountainbiken. De organisatie kan niet aansprakelijk gesteldworden voor gebeurlijke ongevallen.

Gelieve je deelname ten laatste op 5 oktober 2005 te bevestigen aan:[email protected] of op 0478/211889

BRABANT

Page 9: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }8 BOBA BOBA

Bezoek onze website: www.gekkos.be

SHOPSchitterende T-shirts (10 euro) of Sprayway Fleez (50euro) van “GEKKOS Oost-Vlaanderen” zijn te beko-men tijdens de clubavonden of bij Luc Van de Walle0477/39.56.10

CLUBAVONDENAdres Clubavond: Koninklijke Roeivereniging sport Gent -Kanodreef 1 - 9000 Gent - 09/225.48.66

27/09/05 (20u00)“Dia reeks over NEPAL door Antoine en Michael De PauwIn 2001 bezocht Antoine De Pauw samen met zijn zoon Michaël hetAnnapurna-gebied in Nepal. Ze waren zodanig gefascineerd door dit prachtige land en de onverge-telijke Himalaya landschappen dat ze besloten er in 2003 terug tekeren. Toen trokken ze door het Everest-gebied.Antoine zal U schitterende klankdiareeksen presenteren van deze tweetrektochten.Staan ondermeer op het programma:- de Kathmandu vallei- het Annapurna gebied: Annapurna Base Camp en de Jomson trek-

king tot Muktinath- de Everest regio: trekking naar de Gokyo meren en de Kala PatarIedereen is van harte welkom!Deze clubavond wordt samen met het OBV (Oost vlaamse bergsport-vereniging) georganiseerd.

22/11/05 (20u00)“4000 ers in de Alpen” door Brent DhoogeDeze diareeks neemt je mee naar vele beklimmingen van 4000ers in dealpen, waarbij landschappelijk genieten de hoofdzaak is. We beklim-men de Lagginhorn, De Dufourspitze, de Piz Palu, De Bernina, Alle top-pen van de Monte Rosa kam (Castor, Pollux, Breithorn, ...) en tot slotfalen we op de “Les trois Monts” route op de Mont Blanc.

MOUNTAINBIKE EN WANDELEN

OvifatOp Zaterdag 15 en Zondag 16 oktober organiseren wij onze elfde edi-tie, noteer het alvast in uw agenda.Zowel zaterdag als zondag kan u kiezen tussen wandelen offietsen.Wie geen Mountainbike bezit kan ter plaatse één huren, gelie-ve dit tijdig aan Luc Van de Walle te melden zodat deze kunnen gere-serveerd worden. Zoals gewoonlijk staat er zaterdag een kaasschotel ofbreughelmaaltijd op het menu, en dit voor de prijs van 10 euro:- met fruit versierde kaasschotel of breughelmaaltijd, - 1/2 fles wijn- koffie met dessert

Afspraak aan de refuge te Ovifat om 9u45.

Graag uw deelname bevestigen voor 5/10 bij Van de Walle Luc,op 09-374-36-03 of 0477/39.56.10 of e-mail te sturen [email protected]

KLIMMEN

KliminitiatieTer voorbereiding om buiten te klimmen worden er in het najaar eenaantal kliminitiaties gegeven in klimzaal Coupure te Gent en dit van20u00 tot 22u00.

do 20 oktober: Materiaal kennisdo 17 november: Opbouw relaisdo 15 december: rapeldo 16 februari 2006: Voorklimmendo 9 maart: Herhaling + Voorklimmen

Als afsluiting zullen wij op zondag 19 maart een buitenkliminitatiegeven, klimmassief zal later nog medegedeeld worden. Informatie tebekomen bij Bart Vancauteren 0478/23.02.99 of [email protected]

Gezamenlijke klimafsprakenDe eerste zondag van de maand, gaan we klimmen met alle geïnteres-seerde leden, in de wintermaanden indoor en vanaf april outdoor naaréén van onze klimmassieven hierna vindt je de eerstvolgende afspra-ken: - Zondag 2 oktober klimmen te Durnal om 10u00 aan de rotsen.- Zondag 6 november klimmen te Beez om 10u00 aan te rotsen

Graag vooraf een seintje van je komst d.m.v. e-mail [email protected] Carpool afspraak te Gent om 8u30, Oudenaardsesteenweg ter hoogtevan ESSO tankstation, dit is op 500 m van de Sterre op uw rechterkant.

Indoorklimmen De Gekkos gaan elke donderdag indoorklimmen in Gent, Kortrijk, Aalstof Breendonk. We proberen hierbij zoveel mogelijk te carpoolen.Interesse om mee te gaan? Neem een kijkje op http://indoor.gekkos.be/of contacteer Wim Goedertier op 09/22.55.981

JEUGDWERKINGBijkomende info over jeugdwerking:Neem een kijkje op www.gekkos.be of contacteer ChristopheVandermeerschmail: [email protected] of tel. 0475/59.57.73

VERHUUR MATERIAALPiolets - technische Piolets - crampons (klassiek en snelbinders)Voor reservaties en inlichtingen: Geert Burick GSM: 0476/90.73.96e-mail:[email protected]

CLUBAVONDEN

14/10/05Reportage ZomertreffenAl het moois en leuks van tijdens de weken zomertreffen op een rij.Film en dia’s vertellen u het verhaal over de sfeer en het trekken enklimmen in de Walliser AlpenGebracht door Jan Speleers, Sven Clarysse en Peter Degrijze .Aanvang om 20u00 in clublokaal “de Club”, Larstraat 7, 8560 teLauwe.Inkom leden gratis, en niet-leden: € 1 Info bij Peter Degrijze op 056/40.33.57

MOUNTAINBIKE EN WANDELEN

23/10/05 La RocheMTB-tocht voor de eerder geoefende Mountainbikers.Een technisch parcours met veel hoogtemeters.Info bij Jeroen Goos op 0475/32.51.20

13/11/05MTB-tocht (65 km en 45 km) in en om Wevelgem. Afspraak om 09u00 aan het sporthal-zwembad te WevelgemInfo bij Peter Degrijze op 056/40.33.57

Refugeweekend te ovifatOpgepast gewijzigde datum !!30/09 tot 02/10/05Ons Marmottig weekend 2005 is terug aan de orde !Het succes van vorige editie en het feit dat niemand ziek werd nochvan het eten noch van ..... de inspanning , laat ons toe dit te herhalen.Op het programma staat zowat hetzelfde, alleen de menukaart isgewijzigd (misschien nog beter!)Zaterdag kan je kiezen tussen MTB en een al dan niet ‘stevige wande-ling’.Keuzes van de parcours zijn naargelang de deelnemers.Na de inspanning worden de reserves terug aangevuld met een stevigemaaltijd en is er daarna tijd voor reisverhalen en dito foto’s.

GEKKOS

MARMOTTEN

Page 10: 2005 4 BOBA September Oktober

nieu

ws

uit

de c

lubs

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 9BOBA BOBA

SHOPBody’s te koop bedrukt met het logo van de Belgische Alpenclub metdaaronder de vermelding “Limburg”. Het betreft een body van hetmerk Patagonia, kleur blue black voorzien van twee zakken. Deze is tekoop aan de prijs van 60 euro, inclusief logo en verkrijgbaar in dematen S, M en L. Dit unieke item mag zeker niet ontbreken in jouwkleerkast. Je kan bestellen bij iemand van het bestuur of door eenbedrag van 60 euro te storten op het rekeningnummer van BACLimburg met vermelding “fleece“ en de gewenste maat.

CLUBAVONDENVolgende data staan nu reeds vast :

28/10/05info-avond over hoogteziekte

18/11/05Oriëntatie met kaart en kompasDeze info kan dan ook gelijk worden uitgeprobeerd in de praktijk tij-dens het wandelweekend van 26-27.11

MOUNTAINBIKE EN WANDELEN

26-27/11/05Tijdens dit weekend wordt het jaarlijkse wandelweekend georganiseerdin de Refuge Jef De Roeck in Ovifat. Jullie zijn welkom vanaf de vrijdag-avond en er wordt gewandeld op zaterdagnamiddag. Zaterdagavondzorgt ons aller Luciano voor een licht verteerbare maaltijd die hij zoalssteeds met veel Italiaanse flair en bravoure zal klaar maken voor ons.Zondag wordt er de ganse dag gewandeld. Gelet op het groot aantaldeelnemers de voorbije twee jaren vragen wij om tijdig jullie deelnamete bevestigen en dit voor 16.11.

KLIMMENInfo over de buiten klimmuur te Hasselt- Er werd besloten om een vaste avond in de week samen te komen

aan de buiten klimmuur in Hasselt. Dit zal de vrijdagavond zijn vanaf19u00. Mogelijkheid om iets te drinken wordt voorzien en er kun-nen dan plannen gemaakt worden voor het weekend.

- Op volgende data zal er kliminitiatie gegeven worden aan de buitenklimmuur: 01/10/05: 14u00 - 17u00

Kennen jullie iemand die wat graag eens zou kennis maken met deklimsport, aarzel niet en nodig hem eens uit op één van die data.

Buiten deze data kan er ook initiatie gegeven worden, doch dit dientdan voorafgaandelijk gereserveerd te worden.

Alle leden van BAC Limburg hebben de mogelijkheid om gratis te klim-men op de buiten klimmuur. De toegangscode kan opgevraagd wor-den bij iemand van het bestuur. Het volstaat jouw naam en lidmaat-schapsnummer op te geven en je kan de code bekomen. Zeker eensdoen, want er zijn reeds heel wat routes gebouwd en er komen er nogbij. Wel touw en helm meebrengen natuurlijk. Let wel, de code zalregelmatig gewijzigd worden, dus een belletje op voorhand is vereist.24-25/09/05Tijdens dit weekend trekken we met zijn allen naar Hotton voor eenklimtreffen met barbecue. Deze organisatie kende vorig jaar een enormsucces en was zeer geslaagd. We overnachten op de plaatselijke cam-ping en klimmen en/of wandelen op zaterdag en zondag. Op zaterdagzullen de deelnemers aan de klimschool eveneens begeleid worden.Om organisatorische redenen is inschrijving verplicht en dit kan gebeu-ren bij iemand van het bestuur. In vorige Boba kon u lezen dat de hetuiterlijk kon tegen 15.09... Graag zo snel mogelijk reageren nu...!!!

16/10/05Laatste klimschool van het jaar op één van de massieven in deArdennen.

LIMBURGDe democratische staat België legt gelukkig geen sluitingsuur op!Een stevig ontbijt moet ons zondag in staat stellen al het stramme teoverwinnen.We verlaten netjes de refuge en gaan richting “Les Awirs”.Tijd om de al dan niet klimtalenten boven te halen alsook het mis-schien onder stof bedolven materiaal!Bourgondische maaltijd op zaterdagavond, uitgebreid ontbijt op zon-dagmorgen en een ongelooflijk gezelschap.

Wat moet je zelf voorzien: een goed humeur, wat zakgeld (voor refugeen eventueel vocht) en alles wat u verder een aangenaam verblijf kanverschaffen.

PrijsVolwassenen: € 16 • -16 jarigen: € 12

[email protected] • Philippe 0476/94.86.21 of Peter 056/40.33.57

KLIMMEN

Klimtreffens - KlimtechniekKlimtreffens kenden hun succes. De rotsen worden weldra ingeruildvoor de zalen.We voorzien terug 2 indoorklimtreffens per maand. Halverwege demaand op woensdag.Op het einde van de maand op vrijdag.

Om ons verder te kunnen verbeteren waren er ook de lessen klimtech-niek, waar via leuke oefeningen een balans gezocht werd tussen ver-schillende klimmethodes. Het voetenwerk kreeg aandacht, het even-wichtsgevoel werd aangeleerd en een dynamische climb ontbrak niet.

In het najaar wordt er gekeken om een daaraan verder te werken.Details volgen in nieuwsbrief

[email protected] Philippe 0476/94.86.21

EXPEDITIE & TREKKINGSPakistan 2006vzw Marmotten organiseert een trekking/expeditie in PAKISTAN

De trekking gaat over de BALTORO GLACIER naar de CONCORDIAPLATZ om dan richting GONDOHORO PASS 5700 m uit te wijken. Eenbeklimming staat ook op het programma.De expeditie heeft als doel de beklimming van de MUSTAG ATADe voorziene periode loopt van 18 juli tot ongeveer 16 augustus

Richtprijs zonder vlucht voor de trekking, € 1185 en voor de expeditie€ 1650.Informatie en inschrijvingen:Peter Degrijze: 056/40.33.57Dirk Van Zunderd: 02/36.34.24

KLIMMENIndoorklimmenInfo: Alain De Schryver 03/325.58.97 [email protected]

Klimzaal Wall Street, Van Duyststraat 16, Deurne (nabij Sportpaleis)Klimzaal NRG, Aarschotsesteenweg 1, Lier

2005 sept okt nov dec

Wall street 29 6 & 27 3 & 24 1 & 22

NRG 22 20 17 15

MOUNTAINBIKE EN WANDELEN

In de Ardennentussen 30 en 35 km per dag, stevig tempo2 oktober, 27 november 2005Info: Alain De Schryver 03/325.58.97 [email protected]

BERGVRIENDEN

Page 11: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }10 BOBA BOBA

GIJZELAARSTRAAT 21 - 2000 ANTWERPEN. TEL. 03-248 33 77ALLE DAGEN 10u.00 - 23u.00

Page 12: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 11BOBA BOBA

Wil je je klimniveau verbeteren? Dan kan je je inschrijven voor eenreeks van 5 klimtrainingen. Gedurende 5 sessies van elke twee uurwordt je begeleid met als doel je klimniveau te verbeteren. Je beheersthet niveau 5b-5c, aan de hand van techniek en training wil je je klimni-veau verbeteren tot 6a. Zowel techniekverbetering als trainingsmetho-diek komen aan bod. De lessen worden gegeven door Kim Anthoni diegedurende verschillende jaren Nationaal als Internationaal goed pres-teerde en een goede ervaring heeft in het geven van klimtrainingen.

VEREISTEN

5b-5c beheersen en minimum 14 jaar oud zijn. Voor de trainingen aan-vangen zal er een kleine test worden afgenomen of je dit minimumniveau beheerst

MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS

12

DEELNAMEPRIJS

50 euro per persoon

DATA EN LOCATIE

Testdag = 10 november, Klimzaal Indoor (Antwerpen), 19u30Les 1 = 18 november, Klimzaal Indoor (Antwerpen), 20u00-22u00Les 2 = 25 november, Klimzaal BLOK (Antwerpen), 19u30-21u30Les 3 = 2 december, Klimzaal Indoor (Antwerpen), 20u00-22u00Les 4 = 9 december, Klimzaal Indoor (Antwerpen), 20u00-22u00Les 5 = 13 januari, Klimzaal Klimax (Puurs), 19u30-21u30

HOE INSCHRIJVEN?Telefonisch of via e-mail op het BAC-secretariaat (03/776.60.18 [email protected])

Sportklimtraining - met als doel niveau 6a

Page 13: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }12 BOBA BOBA

Oeps!Verkeerd vuurtje gekocht?

Dan was je beter eerst bij ons langsgekomen.

ALPINISME-SPELEO-TREKKING-SCOUTINGKAARTEN EN REISGIDSEN

Warandestr. 66-68, 2300 Turnhout. Tel. 014-41 30 56Open: di.-do. van 9u.-13u. en van 14u.-18u.

Vrij. van 9u.-13u. en van 14u.-19u. - Zat. van 9u.-18u.

Page 14: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 13BOBA BOBA

BERGSPORT, WANDELEN,TREKKING

Kuiperstraat 35 - 9100 Sint-NiklaasTel. 03-777 54 72

Page 15: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }14 BOBA BOBA

DE BCCC OF BELGIANCOMMISSION FOR COMPETITIONCLIMBING ZOEKT:een verantwoordelijkevoor muziek (DJ) en/of omroepervoor tijdens de Nationale wedstrijden

De BCCC is op zoek naar een DJ/speaker die tijdens de Nationale wed-strijden de muziek verzorgt en (indien mogelijk) instaat voor hetomroepen. Een professionele muziekinstallatie wordt steeds voorzien.Met het omroepen wordt bedoeld het aankondigen van de klimmers,het publiek informeren over het wedstrijdverloop, de wedstrijdsfeer sti-muleren, het podium aankondigen,...

De persoon die we zoeken is tweetalig, wordt verwacht, zoals deandere BCCC-leden, van aanwezig te zijn op de belangrijkste Nationalewedstrijden (laatste BCC manche, BK Boulder, BK Junior en Senior) enheeft bij voorkeur enige kennis van het competitiegebeuren of is bereidom zich deze eigenschap eigen te maken.Je maakt deel uit van een leuke, gemotiveerde BCCC-ploeg, voor elkewedstrijd is er een verplaatsingsvergoeding evenals kleine onkostenver-goeding voorzien, tijdens elke wedstrijd zijn er drank en broodjes.

Heb je interesse of nog vragen stuur dan een e-mail [email protected] of neem contact op met het BAC-secretariaat (vra-gen naar Gorik).

LEDENBEVRAGINGEnquête

Heel wat leden hebben reeds gehoor gegeven aan onze eerste oproepom de enquête in te vullen, die ons moet toelaten een perfecte koerste varen die overeenstemt met de wensen en noden van onze leden.Toch willen we de vraag herhalen!Het neemt slechts enkele minuten van uw tijd.

U kan deze enquête vinden op de hoofdpagina van onze site:www.belgischealpenclub.be, en is heel eenvoudig online in te vullen endoor te sturen. U kan ze ook na een belletje aanvragen op het secreta-riaat.

U kan de enquête invullen tot 31 oktober.

Het bestuur

ELECTRONISCHE NIEUWSBRIEF

In BOBA 3 kon je op pagina 13 de aankondiging lezen van het opstar-ten van de electronische nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van delaatste nieuwtjes en updates van de activiteitenkalender. Inschrijven kan eenvoudig via:http://www.belgischealpenclub.be/nieuwbrief/inschrijven.asp

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en enkel gebruiktvoor het verzenden van de electronische nieuwsbrief.

Het bestand blijft steeds klein en belast je verbinding en mailbox nietnoemenswaardig.

ONTBINDINGBAC-club “De Bergvrienden”

Het uitwerken en organiseren van activiteiten in een sportclub (ook alis die niet zo groot) evenals het administratief besturen ervan, vraagtheel wat tijd en energie aan de clubbestuurders. Verschillendebestuursleden van BAC-Bergvrienden moesten het voorbije jaar ompersoonlijke redenen afhaken. Door gebrek aan opvolgers kwam dus alhet werk terecht op de schouders van een (te) klein deel van hetbestuur.Anderzijds werd door BAC-Antwerpen beslist te starten met een eigenKlimschool. Het bestuur keek daarom uit naar een klimschoolverant-woordelijke met de nodige brevetten en ervaring. Het bestuur vanBAC-Antwerpen drukte daarbij de wens uit samen te werken metBAC-Bergvrienden.“Samenwerking of fusie” was de vraag die de AlgemeneLedenvergaderingen van BAC-Bergvrienden op 24.3 en 11.4 moestbeantwoorden. Het voorstel van het bestuur om de club te ontbindenen alle activa (o.a. het ledenbestand) over te dragen aan BAC-Antwerpen werd aanvaard.De fusie is een feit op 1.1.2006. Geen enkel lid zal hierbij noch hindernoch voordeel ondervinden. Alle geplande activiteiten gaan gewoonverder. Eind 2005 zal aan de leden BAC-Bergvrienden gevraagd wor-den hun lidmaatschap te betalen via BAC-Antwerpen.

Het Bestuur

BAC ZOEKT

Enthousiaste klimmers die een indoor jeugdwerking wensen op te star-ten

De federatie wilt initiatieven ondersteunen die een (competitieve)jeugdwerking in klimzalen opstarten waar een (competitieve) jeugd-werking nog onbestaand is.

De jeugdwerking kan zowel recreatief als competitief zijn maar in deeerste plaats zou deze zich toch moeten richten op een voorbereidingaan deelname van klimwedstrijden.

De federatie wil deze werking enkel ondersteunen, een duwtje in derug geven bij het opstarten. De eigenlijke werking ligt volledig in dehanden van de initiatiefnemers, trainers.

De initiatiefnemers kunnen gebruik maken van het volgende startpak-ket:• een draaiboek als hulp bij het opstarten van een (competitieve)

indoor jeugdwerking• boekenpakket, verschillende boeken die je als hulp kunt gebruiken

voor trainingen• Materiaalpakket te gebruiken voor trainingen• Opstartbedrag te gebruiken voor promotie en administratie

Interesse? Voor meer informatie en voorwaarden neem je contact opmet het BAC-secretariaat.

TE KOOP

� pikkel simond camaro / 50 euro, plastiek stijgijzerschoenen koplach viva soft maat 39 / 100 euro,stijgijzers G12 new matic grivel met beschermers voor de stijg-ijzer-punten / 100 euroHet materiaal is slechts eenmaal gebruikt. Interesse? Contact: Hermien 0495 86 73 05

� Alpine trekker met harshijzers. (tourskibindingen om te gebruiken ingewone skibindingen) Kostprijs: 100 euroVoor foto en uitleg zie site www.cham3s.com, skirandonnée , fixa-tionsInteresse? Mail: [email protected]

Blijf op de hoogte ...

Page 16: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 15BOBA BOBA

FILMWEDSTRIJD

Zowel klimzaal Bleau, ism Avventura als klimzaal Blok organiseren inprimeur voor Vlaanderen een digitale filmwedstrijd. De digitale film isde laatste jaren enorm populair geworden. Even snel zoeken op inter-net levert je diverse digitale filmpjes over alle mogelijke onderwerpen.Ook over bergsport (alpinisme, ijsklimmen, boulderen,...) is er een ruimaanbod. De filmpjes zijn meestal kort in lengte en beperkt in beeld-grootte zodat ze makkelijk en snel af te halen zijn op internet. Dezepopulariteit heeft zich te danken aan de eenvoud, het enige wat jenodig hebt is een digitaal fotoapparaat met een beeld-opname functieof een digitale videocamera en een programma om je beelden te ver-werken. Je digitale brouwsels kan je nog voor eind september opsturennaar Bleau-Avventura of Blok. Meer info op hun websites.

- 1 slaapkamer met tweepersoonsbed en opklapbaar stapelbed en 1 slaapkamer met tweepersoons-bed

- 2 badkamers met wc, lavabo en bad/douche- Volledig ingerichte keuken, vaatwas / oven / microgolf / elek. fornuis / koelkast- Lux. ingerichte woonkamer met uitschuifbaar 2-pers. bed / tv-dvd hometheater - muziekinstallatie- Gezamenlijke ontspanningsruimte met gratis sauna (solarium en whirlpool mits betaling)- Gezamenlijke wasplaats met wasmachine en drooglijnen

Boeking en info: 03/233.12.41 of 0476/413.513

Resultat der Klassifikation

SAAS-FEEwww.saafee.be

TE HUURAppartement 70m2 6/8 personen

Vlakbij skipiste

Adantino p. 12

Andersreizen p. 12

Avventura p. 18

Base Camp p. 13

C.R.I. p. 18

De Berghut p. 13

Decathlon cover 4

Kampeerder 2 p. 30

Klim Indoor Antwerpen-Zuid p. 9

Olympia p. 12

Outdoor-Sport p. 13

Starpole p. 9

Tem je berg p. 4

Trekking p. 2

A D V E R T E E R D E R S I N D E X

Page 17: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }16 BOBA BOBA

INITIATOR SPORTKLIMMEN

Sporttechnisch BrevetBAC

Module 1

Didactische opleiding(VTS)

Module 2+3+4

Diploma

InitiatorSportklimmen

De Module 1 wordt georganiseerd door de Belgische Alpenclub opzondag 23 oktober 2005 op een massief in de Ardennen. Op die dagwordt er een technische proef afgenomen (theorie als praktijk). Als jeslaagt behaal je je sporttechnisch brevet.

Deelname voor BAC-leden is gratis. De volledige inhoud van deze proefkan je aanvragen op het BAC-secretariaat. Inschrijven voor deze proefis verplicht.

Module 2+3+4 worden georganiseerd in het voorjaar van 2006. Dedefinitieve planning van deze module kan je raadplegen op de site vanBloso, www.bloso.be. Ga naar word trainer, daar kan je het volledigeaanbod downloaden (info staat onder bergbeklimmen).

INSTRUCTEUR SPORTKLIMMEN

Sporttechnisch BrevetBAC

Module 1

AlgemeenSporttak-

overschrijdendemodule (VTS)

Module 2

DiplomaInstructeur B

Sportklimmen

Theoretischdidactische

module (VTS)

Module 3

Stage BAC

Module 4 + 5+

Module 1 wordt georganiseerd door de Belgische Alpenclub in hetvoorjaar 2006 in de vorm van clinics. Meer informatie in de BOBA vanjanuari/februari.

Module 2 is verplicht te volgen vòòr Module 3. Deze Module 2 wordtgeorganiseerd in de verschillende provincies sporttakoverschrijdend, endit elk jaar in het voor- en najaar. In het voorjaar start de cursus eindjanuari tot ongeveer eind maart. Deze cursus gaat door in Brugge,Herentals, Brussel, Genk, Gent en Antwerpen. De data kan je raadple-

gen op de site van Bloso, www.bloso.be. Ga naar word trainer, daarkan je het volledige aanbod downloaden en zoek je verder onder alge-meen gedeelte Instructeur B.

Module 3 start net achter module 2. Alle info over deze module kanje navragen bij cursusverantwoordelijke Gorik Dirix op het BAC-secre-tariaat.

Als je slaagt in voorgaande Modules dien je een stage te doorlopenbinnen de federatie, dit in gezamenlijk overleg.

Opleidingen

Page 18: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 17BOBA BOBA

De BCCC of Belgian Commission for Competition Climbingorganiseert:

CursusNationaalRoutescheidsrechterOp 24 september 2005 van 10u00 tot 17u00 wordt er eencursus voor nationaal routescheidsrechter georganiseerd inklimzaal Klimax. De opleiding is gratis

Voormiddag: reglementen moeilijkheidsklimmenpraktijkoefeningentoets

Namiddag reglementen boulderwedstrijdenpraktijkoefeningentoets

Na deze opleidingsdag volgt een stage als aspirant-scheidsrech-ter van 4 competities (waarvan minstens één boulderwedstrijden één moeilijkheidswedstrijd).

De opleiding wordt verzorgd door Belgische InternationaalScheidsrechters of aspirant Internationaal Scheidsrechters.De personen die we zoeken zijn gemotiveerd en bij voorkeurtweetalig doch dit is niet noodzakelijk.Wat de BCCC aanbiedt: je maakt deel uit van een leuke, gemo-tiveerde BCCC-ploeg, voor elke wedstrijd is er een verplaat-singsvergoeding evenals kleine onkostenvergoeding voorzien(enkel verplaatsingsvergoeding voor aspirant-scheidsrechters),tijdens elke wedstrijd zijn er drank en broodjes.

Inschrijvingen en info: Wim Verhoeven [email protected]

Module 1 wordt georganiseerd door de Belgische Alpenclub in hetvoorjaar 2006 aan de hand van een klimproef (6a indoor), meer infor-matie in de BOBA van januari/februari.Module 2 is verplicht te volgen vòòr Module 3. Deze Module 2 wordtgeorganiseerd in de verschillende provincies sporttakoverschrijdend,dus met andere sporttakken en dit elk jaar in het voor- en najaar. In hetvoorjaar start de cursus eind januari tot ongeveer eind maart. Deze cur-sus gaat door in Brugge, Herentals, Brussel, Genk, Gent en Antwerpen.De data kan je raadplegen op de site van Bloso, www.bloso.be. Ganaar word trainer, daar kan je het volledige aanbod downloaden enzoek je verder onder algemeen gedeelte Instructeur B.

TRAINER B SPORTKLIMMEN

Sporttechnisch BrevetBAC

Module 1

AlgemeenSporttak-

overschrijdendemodule (VTS)

Module 2

Theoretischdidactische

module (VTS)

Module 3

Stage BAC

Module 4 + 5+

DiplomaTrainer B

Sportklimmen

Module 3 start net achter module 2. Alle info over deze module kanje navragen bij cursusverantwoordelijke Koen Hauchecorne([email protected]).Als je slaagt in voorgaande Modules dien je een stage te doorlopenbinnen de federatie, dit in gezamenlijk overleg.

Indien je met vragen zit over deze en andere opleidingen, neem con-tact op met Gorik voor de opleidingen Bergbeklimmen enSportklimmen en Alex voor de opleidingen Berwandelen op het BAC-secretariaat.

Page 19: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }18 BOBA BOBA

Page 20: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 19BOBA BOBA

HET ‘LOW COUNTRIES PROTOCOL’, ONDERTEKEND DOOR DE CAB-BAC,VBSF, NKBV EN DEENSE VERENIGING DANSK BJERGKLUB, TIJDENS DE HALF-JAARLIJKSE UIAA VERGADERING, WIL DUURZAME BERGSPORT STIMULEREN IN

DE LAGE LANDEN. IN HET PROTOCOL STAAT DAT DE VERENIGINGEN DE

GEDRAGSCODES VOOR HET BERGTOERISME UIT HET PROTOCOL NOG IN 2005ZULLEN INTEGREREN IN HUN BELEID.HET MEEST PRAKTISCHE ASPECT VAN DIT PROTOCOL VOOR DE INDIVIDUELE

BERGSPORTER ZIJN VOLGENDE GEDRAGSREGELS.WAT JIJ ALS INDIVIDU KAN DOEN IS DEZE GEDRAGSREGELS TOEPASSEN, ZO

ZORG JE ERVOOR DAT IEDEREEN KAN BLIJVEN GENIETEN VAN DE BERGEN IN AL

HUN SCHOONHEID!

Duurzame BergsportHet ‘low countries protocol’

Verkies openbaar vervoer boven dewagen. Reis je met de wagen dan iscarpoolen de boodschap.

De voertuigen om naar deAlpen of andere klimbe-stemming te reizen zijn eengrote bron van vervuiling.Ook het vliegtuig is vervui-lend op korte afstanden (<500 km). Reizen met de busof de trein is milieuvriendelij-ker en minder stresserenddan reizen met de wagen.Indien je toch reist met de

wagen, carpoolen is de boodschap.

Laat je wagen op de kant staan opbestemming.

Het wegverkeer heeft een negatieveinvloed op het Alpine milieu. Bij jeverblijf ter plaatse verplaats je jebeter met het openbaar vervoer, defiets of te voet. Laat je wagen staanop aangeduide parkings in het dal.

Gebruik enkel aangeduide paden,vermijd verkortingen.

De biotopen buiten de aangeduidepaden en wegen zijn kwetsbaar, lichtverstoorbaar en onderhevig aan ero-sie. Gebruik enkel de aangeduidepaden en vermijd verkortingen.

Respecteer fauna en flora,respecteer de natuur en neem alleafval terug mee naar het dal.

Trekking in de bergen, bergbeklim-men, rotsklimmen,...zijn milieuvrien-delijke activiteiten zolang bovenver-melde richtlijnen in gedachte blijvenbehouden.

Steun de lokale infrastructuur

De financiële opbrengsten van hettourisme worden niet noodzakelijkrechtvaardig verdeeld. Locale winkelsen boeren vinden het vaak moeilijkom overeind te blijven. Je kan hensteunen door aankopen te doen inlokale winkels en door lokale goede-ren aan te kopen waar mogelijk.

Hou je impact van je verblijf op hetmilieu zo klein mogelijk

Verblijf in een hotel, vakantiewo-ning, camping en alpenhutten leidttot consumptie van energie en wateren produceert zowel huishoudelijkafval als afvalwater. Al heel wataccommodaties doen het mogelijkeom hun impact op het milieu tebeperken. Door te opteren voorzulke accommodatie, die een kwali-teitsmerk draagt, en door water enenergie efficiënte te gebruiken, verk-lein je de impact op het milieu.

Neem actief deel aan lokaleinitiatieven

Toeristen kunnen actief deelnemenaan onderhoud en herstellen van hetmilieu en de cultuur van de bezochtestreek. Door bv. Als vrijwilliger te hel-pen bij herstellen van wandelpadenen aanplanting van bomen of eenafvalopkuis.

Page 21: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }20 BOBA BOBA

1. VERTROUWEN

Vertrouwen is een ongelooflijk belangrijk gevoel tijdens het muurklim-men. Als je de wand beklimt, moet je vertrouwen hebben in jezelf enin het materiaal. Angst is uit den boze, laat staan dat je hoogtevreeszou hebben. De hoogte kan me wel nog altijd imponeren, vooral in devrije natuur, in de zaal is dat minder. Niettemin geeft naar beneden kij-ken van bovenaan de muur, zo’n 20 meter boven de grond, mij nogaltijd een kick.

Mijn zelfvertrouwen is nu wel wat minder. De resultaten vallen dit jaareen beetje tegen en dat knaagt wel. In de voorbereiding had ik proble-men met mijn schildklier en dat speelt al het hele seizoen in mijnnadeel. Daarom trok ik naar München zonder verwachtingen. Ik gingerheen om me te amuseren. Klimmen is nu eenmaal mijn passie. Alskind beklom ik thuis al de kasten en de tafels. Dikwijls tot wanhoopvan mijn ouders.

2. GEZONDE STRESS

Elke sporter heeft tijdens een wedstrijd een minimum aan stress nodigom goed te presteren. Ik hou ervan de adrenaline in mijn bloed te voe-len. Het is een natuurlijke stimulans. Natuurlijk mag de stress niet ver-lammend werken. Beheersing is de tegenpool van stress. Muurklimmenis fysiek een heel zware sport. Als klimster moet je jezelf beheersen.Het is belangrijk om de stress te kanaliseren en om te zetten in energie.Elke beweging is cruciaal in mijn sport. Hoe hoger je klimt, hoe meerenergie je nodig hebt. Voor de klim doe ik dikwijls een beetje yoga. Datis goed voor de concentratie en ik krijg er mijn ademhaling mee ondercontrole.

3. DRUK

De enige druk die ik voel tijdens het klimmen, is de druk die ik mijzelfopleg. Ik ben een perfectioniste en alles moet gaan zoals ik het wil. Alsdat niet meteen lukt, dan word ik nogal snel pessimistisch. Gelukkig ismijn coach een positief ingestelde mens. Zelfs als ik minder goed pres-teer, wijst hij altijd op de goede aspecten van mijn klim.

NA VIJF SPANNENDE DAGEN EINDIGDE OP DINSDAG 5 JULI DE

WERELDKAMPIOENSCHAPPEN MOEILIJKHEIDSKLIMMEN. DE BRUSSELSE MURIEL

SARKANY VERDEDIGDE ER HAAR WERELDTITEL MAAR STRANDDE OP DE TIENDE

PLAATS. DE KLIMSTER RAAKT NA EEN MOEIZAME VOORBEREIDING MAAR NIET IN

TOPVORM. ,,MAAR ONDANKS HET MINDERE VORMPEIL EN HET TEGENVALLENDE

RESULTAAT, HEB IK EXTREEM GENOTEN VAN DIT KAMPIOENSCHAP, ZEGT ZE. EN

HOE IEMAND KAN GENIETEN ONDANKS EEN TEGENVALLEND RESULTAAT, LEGT

SARKANY UIT AAN DE HAND VAN VIJF EMOTIES.

Ondanks tegenvallend Wereldkampioenschap(WK) houdt Muriel Sarkany nog steeds vanhaar sport

MURIËL OP DE WERELDKAMPIOENSCHAPPEN TE MÜNCHEN 2005.

COMPETITIE MOEILIJKHEIDSKLIMMEN

“Het is eenzaam aan Van druk van buitenaf heb ik geen last. Tijdens het klimmen ben ikaltijd zo geconcentreerd dat ik het joelende publiek in de zaal zelfs nietmeer hoor. Druk vanuit de media is er ook niet. De pers toont maarweinig interesse in het muurklimmen. Ik kan dus eigenlijk alleen mezelfkelderen door te hoge verwachtingen te stellen en mezelf te veel drukop te leggen. En dat is nu net wat ik niet wilde doen op het wereld-kampioenschap.

Page 22: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 21BOBA BOBA

MURIËL OP DE WERELDKAMPIOENSCHAPPEN TE MÜNCHEN 2005.

4. VRIJHEID

Het is eenzaam aan de top en dat mag je letterlijk interpreteren. Als jetegen de wand opklautert, ben je op jezelf. Dat solitaire bevalt mij,want ploegsporten hebben mij nooit aangesproken. Ik moet me opmijn eentje kunnen bewijzen. De eenzame hoogte geeft mij eengevoel van vrijheid. Je realiseert iets wat andere mensen niet kunnenen je bedwingt met je eigen lichaam de zwaartekracht. Een fantastischgevoel.

5. TROTS

Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en ik ben eringeslaagd om de wereldtop te halen. Ik kan niet ontkennen dat er mijtijdens het klimmen af en toe een gevoel van trots overvalt. Ik heb hierkeihard voor gewerkt, er veel tijd in geïnvesteerd en dat loont nu. Ookmijn ouders zijn fier. Wellicht zijn ze nu blij dat ik vroeger op de kastenen tafels klom (lacht).

Auteur: Jürgen GERILBron: Het nieuwsblad, 06 juli 2005 (met goedkeuring van de auteur).

UIAA World ChampionshipsUitslag in de categorie Dames Moeilijkheid

Ranking Name Score

1. Eiter Angela (AUT) 87.002. Harrington Emily (USA) 69.60 3. Noguchi Akiyo (JAP) 56.55 4. Shalagina Olha (UKR) 47.85 5. Ciavaldini Caroline (FRA) 44.37 6. Levet Sandrine (FRA) 40.89 7. Gros Natalija (SLO) 37.41 8. Saurwein Katharina(AUT) 34.80 9. Chereshne Yana (RUS) 32.19

10. Sarkany Muriel (BEL) 29.5834. Graftiaux Chloé (BEL)46. Anthoni Kim (BEL)

EEN TWEEDE KANS OP DE WERELDSPELEN

Drie weken na de wereldkampioenschappen sportklimmen, nam deinternationale top van klimmers het opnieuw tegen mekaar op, dit-maal op de Wereldspelen in Duisburg, “De olympische spelen van deniet-olympische sportdisciplines”. Een verplicht nummer voor sportendie ooit - hoewel er geen plaats meer is - willen doorstoten tot deOlympische Spelen zelf. De Wereldspelen 2005 is aan haar zevendeeditie toe en is de grootste in haar geschiedenis met in totaal 3000atleten van over meer dan 100 landen. Het muurklimmen is voor het eerst ingeschreven op het programma,De DAV en de UIAA namen de organisatie van de klimcompetitie opzich. Ook het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC)sprong voor het eerst mee op de kar met directe steun voor deBelgische atleten. Voor België werd de discipline moeilijkheidsklimmenvertegenwoordigt door Muriel Sarkany (30). Onze landgenote slaagdeer niet in een medaille te veroveren. Ze werd pas vijfde in de finale. De8ste editie van de Wereldspelen wordt georganiseerd in 2009 inKaohsiung te Taiwan.

World Games 2005 - DuisburgUitslag in de categorie Dames Moeilijkheid

Ranking Name Score

1. Eiter Angela (AUT) 45+2. Gros Natalija (SLO) 43-3. Uhden Marietta (GER) 36-4. Kim Ja-In (KOR) 28-5. Sarkany Muriel (BEL) 28-

de top”

Page 23: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }22 BOBA BOBA

Tijdens een sportklimvakantie in november 2003 in Arco ontmoettenwe Thomas Huber bij één van zijn diavoorstellingen over de beklim-ming van twee nieuwe routes op de Shivling en de Ogre. De beeldenen zijn verslag waren zo buitengewoon en overweldigend dat er tijdensde autorit naar België maar één gespreksonderwerp is: Hubers uiteen-zetting. Ook de weken nadien werd er nog duchtig nagepraat en lekende beelden zich volkomen in ieders gedachten te hebben genesteld.Wij waren volkomen gebeten. Gaandeweg belandden onze plannen

om naar Patagonië te trekken in de ijskast en werd een nieuwe droomontdooid: de beklimming van de Shivling.In de loop van 2004 werd ons team van zeven klimmers samengestelduit kameraden met wie we reeds verschillende klimtochten onderno-men hebben in de Alpen, Andes en Kaukasus. Na het overlopen vande verschillende routes werd uiteindelijk besloten om een gooi te doennaar de westgraat (TD/1500m/V+/85°).

‘WELCOME TO INDIA’

Op vrijdag 15 april 2005, na een jaar voorbereiding, is het dan eindelijkzover en wacht ik de andere teamleden op in de aankomsthal van deinternationale luchthaven Indira Gandhi in New Delhi. Niet echt hetparadepaard van India en een goede voorafspiegeling van wat er inDelhi te beleven valt. Weinig! En hoewel zelfs de meest doorwinterdereiziger zo snel mogelijk de hectische Indische hoofdstad wil verlatenom door te reizen naar interessantere oorden, worden wij hier enkeledagen gegijzeld om, naast het obligate sightseeing, de nodige officiëleformaliteiten af te handelen. Bij ons eerste bezoek aan het bureau vande douane krijgen we al een voorproefje van de efficiëntie en vlottewerking van de Indische administratie. We zijn nog maar net in Indiaen we moeten al met geld zwaaien om onze cargo door de douane tekrijgen want zonder de officiële ‘clearance’ krijgen we ons materiaalniet in handen. Gelukkig worden we geholpen door Rajesh van hetcargobedrijf die er voor kan zorgen dat we later op de dag toch onsmateriaal kunnen klaarmaken voor de tocht naar het basiskamp. Dedag nadien plannen we onze verplichte briefing bij het IMF (IndianMountaineering Foundation). Na een uur wachten ontmoeten we dedirecteur Kolonel Bhimwal, een innemende en overbezorgde man, diede vergadering voorzit. Nu ja, vergadering? Het lijkt meer op een infor-mele babbel met thee en koekjes. We kunnen wel een aantal expedi-tieverslagen van de voorgaande jaren inkijken, maar die bestaan nietecht uit inspirerende lectuur. Onze vragen over de condities op dewestgraat worden handig ontweken. Eigenlijk niet te verwonderen alsje beseft dat de kolonel nog niet weet welke de westgraat is. Ook onze

“KOMAAN, NOG TIEN METER EN JE BENT OP DE RELAIS”, DENK IK TERWIJL IK

EVEN UITRUST AAN HET VASTE TOUW DAT WE HIER ENKELE DAGEN GELEDEN

GEHANGEN HEBBEN. MIJN HANDEN ZIJN GEVOELLOOS EN OOK MIJN VOETEN

HEBBEN HET MOEILIJK OM ZICH WARM TE HOUDEN. “WAAR BLIJFT DIE VER-

DOMDE ZON?” WANNEER IK ME VERDER OMHOOG HIJS, KRIJG IK EEN FIKSE

VLAAG POEDERSNEEUW OVER ME HEEN GEVOLGD DOOR GEVLOEK EN GETIER

VAN MARK DIE BOVEN ME EEN WEG OVER DE ROTSPLATEN PROBEERT TE ZOE-

KEN. ALS IK VRAAG OF ALLES IN ORDE IS, ROEPT DAVID DAT IK ZELF MAAR

EENS MOET KOMEN KIJKEN. DE KLEUR VAN ZIJN STEM DOET HET ERGSTE VER-

MOEDEN. WAT IS DAAR ALLEMAAL AAN DE HAND?”

To shivi or not to shivi

Page 24: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 23BOBA BOBA

liaison officer Sunil Semwal is niet echt een spraakwaterval. Na het IMFbrengen we een blitz-bezoek bij de Belgische ambassade om tijdig tearriveren in het hotel voor een laatste overleg met Himalayan Run &Trek, het bureau dat de ondersteuning voor het basiskamp zal verzor-gen.

EEN HELSE RIT

Eindelijk weg! Om 5.00 u in de ochtend laden we de bus om een tijdjelater al toeterend en slalommend over de Indische wegen te scheurenvoor wat een 12 uur durende rit naar Uttarkashi zal worden. Van chao-tisch verkeer gesproken! Uttarkashi, een kleine bergstad ergens half-weg Delhi en Tapovan, is voor veel reizigers de uitvalsbasis voor trek-tochten in de Garhwal Himalaya. Onze ontmoetingen met de ForestOfficer en de Uttaranchal Police de volgende ochtend verlopen nietecht gesmeerd. Wij zijn namelijk de eerste expeditie die onder de nieu-we reglementen valt en blijkbaar is de communicatie tussen Delhi ende plaatselijke autoriteiten niet altijd even duidelijk. Gelukkig kunnenMr. Naveen en onze LO de plooien gladstrijken en de onduidelijkhedenophelderen zodat we in de namiddag onze weg kunnen vervolgennaar Gangotri (3140m).Dit bergdorpje is één van de vier pelgrimsoorden in de IndischeHimalaya en ligt aan de heilige Bhagirathi rivier, de belangrijkste bronvan de Ganges. Bij onze aankomst in de vroege avond ademt Gangotride sfeer van een heuse spookstad. De tempel is nog gesloten; de hui-zen en de straten liggen er onverzorgd bij; hier en daar zie je wat men-sen schichtig wegsluipen en buiten de lokale baba’s is er maar weinigbeweging. Bij onze terugkeer zal Gangotri echter ontwaakt zijn uit z’nwinterslaap en heeft het zich ontpopt tot een Lourdes voor de Hindoes,met talrijke kraampjes en stalletjes naast de weg waarin men souvenirs,waterkruiken en godenbeelden aan de man probeert te brengen. Na drie dagen acclimatiseren trekken we te voet over het brede pel-grimspad richting Bhujbas (3800m), een kleine nederzetting op een 14-tal kilometer van Gangotri, met in ons spoor 32 dragers die zowat 600kg aan materiaal, eten en brandstof naar boven sjouwen. ‘sAnderendaags zetten we onze tocht voort over de Gangotri gletsjer en

bereiken we rond de middag Tapovan (4400m) waar we ons basis-kamp opslaan. Tapovan, normaal een groene hoogvlakte, rust nogonder een dikke laag sneeuw en dus zal het graven worden om eengeschikte kampplaats te maken. Het weer is ondertussen helemaal ver-anderd; er staat een snijdende wind; het is serieus beginnen sneeuwenen de temperatuur is onder het vriespunt gedaald. Voor de komendedrie weken zal dit een constante worden: in de voormiddag zon en inde namiddag veel wolken met wind en sneeuw.

OP NAAR HET ABC

De eerste volledige dag op het basiskamp zit ons niet mee. Er hangteen dik wolkendek en het is mistig, het sneeuwt en de gure windmaakt het bitter koud. We doden de tijd met lezen, kaartspelen of eenspelletje ‘mens-erger-je-niet’. Op het einde van de expeditie zijn wijgeroutineerde gezelschapspelers geworden. Wat een leven!De volgende ochtend is het stralend weer, er hangen wat lichte wolk-jes maar dat kan de pret niet verknallen want we zien voort de eerstekeer de Shivling in al zijn pracht. Tijd voor een eerste verkenningstochtrichting ABC. Met wat tenten, gascartouches, eten en slaapzakken inonze rugzakken klimmen we langs een steile flank naar de morenekamvan de hoger gelegen Meru gletsjer. We traverseren over de sneeuw-hellingen onder de noordwand van de Shivling door in de richting vanhet ABC (5050m), dat zich onderaan de westgraat en de Meru Peakbevindt. Wanneer we stilaan verder stappen, komt de westgraat meeren meer te voorschijn en op het eerste gezicht lijkt die, althans van opeen afstand, spectaculair maar doenbaar. Dit sterkt onze motivatie envastberadenheid om van deze beklimming iets moois te maken. Er ligtnog veel sneeuw en het sporen is dan ook zwaar, maar na een 5-taluren baggeren, soms tot knie- of heuphoogte, bereiken we het ABCen maken we een depot. Van op het ABC krijgen we een goed zichtop de sérac die de westgraat domineert. We wisselen wat van gedach-ten en turen door de verrekijker op zoek naar een mogelijke doorgang.Het ziet er wel bangelijk uit, maar voorlopig besluiten we ons te con-centreren op de opbouw van het ABC. Tijdens de afdaling naar hetbasiskamp sluiten de wolken de hemel opnieuw af en komen we netvoor de hevige sneeuwval bij onze tenten aan. Wie had dit gedacht nazo’n stralende en warme voormiddag? De volgende dag herhaalt zichhetzelfde scenario: portage naar het ABC en afdaling in slecht weer.Na een rustdag in de sneeuw trekken we een derde keer naar het ABCmet het plan om er de nacht door te brengen. Het rustig acclimatise-ren tijdens de vorige dagen blijkt zijn vruchten te hebben afgeworpenwant we bereiken het ABC anderhalf uur sneller dan voordien. Onsspoor is volledig onder de verse sneeuw verdwenen en ook de ABC-tenten zijn haast onzichtbaar geworden op de sneeuwvlakte bovenopde Meru gletsjer. In de namiddag wordt het ondraaglijk warm enonder het straffe zonlicht bakken en braden we stilaan tot een bendeklimmende kreeften. ‘s Avonds wordt het echter snel berekoud wan-neer de zon over de Meru wegtrekt en de westgraat van de Shivling inhet zonlicht achterlaat. Het belooft een kille nacht te worden.

DE EERSTE STAPPEN OP DE GRAAT

Vroeg in de ochtend trekken we verder omhoog tot 5300m via eensteile sneeuwhang rechts van de westgraat waarvan we denken datdie ons een mogelijke en snelle toegang zal bieden tot de eigenlijkegraat. Hoewel het technisch niet echt moeilijk is, belooft de weg naarkamp 1 op 5600m fysiek een zware dobber te worden. Er is hier veelverse sneeuw bijgevallen en het trekken van een spoor loopt daardoorniet van een leien dakje. Omdat de sneeuwflank tamelijk lawinegevoe-lig is besluiten we halfweg terug te keren voor het te warm wordt ende slechter wordende sneeuwcondities het risico op lawines zou ver-groten.Een dag later is kamp 1 volledig geïnstalleerd en kunnen we beginnenaan de eigenlijke beklimming van de graat. We besluiten om geenkamp 2 op 5900m in te richten om ons het zeulen van zware rugzak-ken over de rotsgraat te besparen en omdat er boven weinig comfor-tabele bivakplaatsen zijn. David, Ludo, Guy en ikzelf trekken erop uitom de moeilijke rotspassages op de graat te fixeren met een vast touw.Op die manier kunnen we bij een toppoging vanuit kamp 1 snellerover de graat klimmen en tijdwinst maken die we kunnen gebruikenbij de beklimming van de 100m hoge sérac. Er ligt veel sneeuw op degraat en die lijkt niet echt getransformeerd te zijn. De hechting met derots is dan ook zo goed als onbestaande. De losse poedersneeuw dieals bloemsuiker over de graat is neergestrooid, maakt de compacterotsplaten superglad en een schrikwekkende uitschuiver is dan ook niet

Page 25: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }24 BOBA BOBA

ondenkbaar. Behoedzaam en gestadig winnen we hoogte over vierdeen vijfde graad terrein en klimmen we over platen en langs barstenrichting sérac, die door de opkomende wolken aan ons zicht onttrok-ken wordt. Door een vluchtige opening in het wolkendek wordt onzeblik echter naar boven gezogen en kijkt de sérac als een huiveringwek-kend monster op ons neer. Jezus, Maria, Jozef!Het weer is ondertussen zeer slecht geworden en de wind en desneeuw doen ons rappellen. Omdat het slechte weer blijft aanhouden,besluiten we verder af te dalen tot het basiskamp met twee volle rust-dagen in het vooruitzicht. Wat de meeste sinds het begin van de expe-ditie stilzwijgend heeft beziggehouden, lijkt bij onze terugkeer in hetbasiskamp op ieders lippen te liggen: hoe ligt die sérac erbij? Met defoto’s van een Franse expeditie in 2000 in het achterhoofd stellen wede anderen gerust: “het zal allemaal wel meevallen, we zullen welzien”. De motivatie en spirit in de groep zijn goed en dat moeten wezo houden. Toch blijven de komende dagen de kwellende vragen overde conditie van de sérac en de slaagkansen op de berg rondspoken inhet basiskamp .

DE ULTIEME KLIM

Dag 12 van de expeditie. Vandaag maken we ons klaar voor de uitein-delijke beklimming. Bij het ontbijt leest Hugo om onze groepsgeest teprikkelen een citaat van Felix Kuen voor: “Wie van de Oost-Alpen naarde West-Alpen gaat, moet zijn opvattingen over de Alpen herzien; wievan de West-Alpen naar de Andes reist en daar toppen wil beklimmen,moet opnieuw anders tegen bergen aan gaan kijken, hoewel de over-eenkomsten met de West-Alpen vanuit het oogpunt van een bergbe-klimmer groot zijn. Wie echter voor het eerst in het Himalaya gebiedkomt, moet volkomen andere maatstaven hanteren. Daar gaat het omeen groot team van mensen die op elkaar aangewezen zijn. De ledenvan de klimploeg die naar de top gaat, klimmen als het ware op deschouders van hun kameraden naar de laatste hoogte en belanden nageslaagd te zijn weer in de handen van hun in het laatste kamp wach-tende vrienden.” Het wordt stil en na deze wijze woorden wenst hijons succes en zendt hij zijn zonen uit. In de late voormiddag arriverenwe op het ABC. Het weer is uitzonderlijk goed en ziet er veelbelovenduit. Er hangt duidelijk verandering in de lucht. De wind lijkt gedraaid tezijn en de wolken formaties voorspellen een stabiele periode. Maar

Page 26: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 25BOBA BOBA

voor hoelang? Omdat we alle kansen ten volle willen benutten en nietsaan het toeval willen overlaten, besluiten we rond 16.00u door te sto-ten naar kamp 1 om ‘s anderendaags een toppoging te ondernemen. Die nacht word ik twee keer uit mijn slaap gehaald door het gebuldervan afbrekend ijs en lawines. Dat belooft! Met veel moeite dommel ikterug in tot ik om 4.00u gewekt wordt door het irriterend gebliep vanmijn horloge. Wanneer ik mijn hoofd naar buiten steek, word ikgegroet door een schitterende sterrenhemel. Het is nog donker, maaréén ding staat vast: vandaag moet het gebeuren! We wroeten ons uitonze slaapzak en nemen een snel ontbijt. Maar dan worden we opge-schrikt door enorm gekraak zo’n 500m boven kamp 1. Uit reflex steekik mijn hoofd naar buiten en ook David, in de andere tent, heeft het-zelfde gedaan om te kijken wat er aan de hand is. Een ijslawine komtnaar beneden gedonderd en schuift met een ijzingwekkend snelheideen 30 meter langs onze tenten voorbij. Ik krijg plots geen lucht meer,alsof iemand mij de keel dichtknijpt. Stuifsneeuw wordt de tent inges-poten en ik voel Guy achter mij wegduiken. Door de enorme luchtver-plaatsing lijkt het wel of de tent aan flarden zal worden gescheurd.Enkele minuten later is alles voorbij en bekomen we van de schrik.Goed voor de moraal!? Rond 5.00u wordt dan toch het startsein gegeven en klimmen we vrijvlot over reeds bekend terrein. De poedersneeuw lijkt zich nog steedsniet gezet te hebben en het blijft dus oppassen. Het is bitter koud enmijn handen en voeten vechten om zich warm te houden. Na eentweetal uur klimmen bereiken we de laatste meters van de rotsgraat.De compacte en moeilijke rotsplaten maken het klimmen bovenaanzeer lastig, zekeringspunten en goede grepen zijn moeilijk te vinden ende poedersneeuw maakt de rots zeer glad. Mark, die zich over debovenste rotsplaten een weg probeert te vinden, maakt een pendel vaneen tiental meter en komt er met de schrik vanaf. Na een half uur klim-men en wegschuiven is hij amper 10 meter opgeschoten en alles lijkterop dat het allemaal niet meer zo vlot zal gaan. De sérac is nu vlakbijen heeft iedereen in zijn macht. Waar de graat in de sérac overgaat, bevinden zich losstaande ijstorensdie op instorten staan en het bovenste gedeelte is een overhangend

stuk. Dit lijkt helemaal niet op de sérac die we kennen van de foto’svan de Franse expeditie. De twijfels en de teleurstelling staan op iedersgezicht te lezen. Een 300tal meter naar rechts is er misschien eenmogelijke doorgang, maar hoe geraken we daar? Traverseren over debesneeuwde rotsplaten is té gevaarlijk, tijdrovend en dus uitgesloten.De sérac heeft met de drie lawines vroeger op de dag al te kennengegeven dat hij niet echt stabiel is. Het vertrouwen en het enthousias-me hebben plaats gemaakt voor vertwijfeling en onzekerheid. Heeftdoorgaan nog wel zin? Moeten we hier alles op het spel zetten? Is dithet risico wel waard? Een vijftal weken voordien klommen we bij wijzevan training nog vlot door het Supercouloir. Maar dit? Dit lijkt onswaaghalzerij en we zijn nog geen Russen of Tsjechen. Na lang twijfelenkiezen we op basis van onze kennis en klimervaring het zekere voorhet onzekere en besluiten we terug af te dalen naar kamp 1. De teleurstelling is groot en in kamp 1 zit iedereen er beteuterd bij. Despijt en de onmacht graven zich diep in, de emoties zijn groot en destilte neemt de bovenhand. Het besef dat het hier allemaal stopt, datde staat van de sérac de eerstkomende weken niet zal veranderen, dateen tweede poging geen zin heeft, kortom dat de expeditie gedaan is,komt hard aan. Na een uurtje worden opnieuw de eerste woordengewisseld en praten we na over onze beslissing. Iedereen is ervan over-tuigd dat we het juiste besluit genomen hebben. ‘Beter een levendeklimmer dan een dode’. Kamp 1 wordt onmiddellijk ontruimd en na een tweetal dagen is ookhet materiaal van het ABC weer beneden. Vier dagen later arriveren dedragers en breken we het basiskamp op. Wanneer de dragers en deanderen vertrokken zijn, blijf ik even alleen achter en droom ik evenweg, de drie Bhagirathi’s als decor van mijn gedachten. Ik draai me nogéén keer om en zie hem in zijn volle glorie: “Wat een imposante berg,wat een schoonheid. Ooit zal ik terugkomen, hij is gewoon te mooi omte laten liggen.

EXPEDITIELEDEN:LUDO DE CEULAER, NICO MERCINY, DAVID STROOBANTS, GUY VAN GOOL, JAN

VAN HYFTE, MARK VAN MUYSEN EN HUGO VAN PRAET.

MET DANK AAN:ADVENTURE FOOD, DE BELGISCHE ALPENCLUB, CARE PLUS, DURACELL, EURO FLASH,K2, LU, RADIO HOLLAND, REYNAERS, ROYCO MINUTE SOUP, ROYCO AÏKI, SINGING

ROCK, TE VOET EN VAUDE

Page 27: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }26 BOBA BOBA

Zaterdag, 18u00. Iedereen wordt verwelkomd met een drankje. Al snelworden de eerste project-beklimmingen genoteerd in het logboek voorde komende dagen. Het avondeten wordt bij de meesten bijna overge-slagen. Iedereen is druk bezig met het pakken van de zak en het voor-bereiden van de tocht. Tegen middernacht worden de bedjes opge-zocht, het kamp is effectief gestart.

Zondag. Voor een deel van de bende staat er een ijsscholing op hetprogramma op de Mer de Glace. Pieter, Peter, Frank en Jonathan plan-nen enkele beklimmingen op de Aiguilles Rouges. Stijn, Joris en Gorikkiezen voor het graniet op de Envers des Aiguilles. Vier klimmers (Arne,Wim, Brenda en Koen) vertrekken na de scholing richting de Requinhut met als doel op maandag de Dent du Requin. Gertjan en Wouterdoen een aanval op La Nonne. Wie zondag klimt blijft droog, wiemaandag klimt wordt natgeregend. Verblind door de schoonheid vanhet Envers-graniet belanden Joris, Stijn en Gorik op de Tour Rouge ipvop de Tour Verte, onwetende moeten de eerste 4 lengtes van Chloëeraan geloven en de laatste lengtes van Marchand de Sable, een ver-blindend schone combinatie zeker aan te raden. De Requin cordéebelandt door het slechte weer, in de Congo Star ipv op de Requin maarzijn genoodzaakt om te rappellen na 4 touwlengtes. Wouter doet eenspijtige uitschuiver op de Nonne met achteraf gezien een redelijkgoede afloop en wint hiermee een ticket voor de helikopter. Voor zijncordée partner Gertjan wordt het een eenzame onweerachtige terug-tocht over de Mer de Glace. Tussentijds verkennen Stijn en Helmut alrappelend de canyons in Sonam, op vlucht voor het onweer. De man-nen van de Aiguilles Rouges klimmen vlot uit voor het onweer en blij-ven droog.

Vervolmakingskamp 2005VOOR DE DERDE MAAL OP RIJ WERD DE BAC-TENT NEERGEPOOT OP

CAMPING LES DRUS, DIT JAAR DE LAATSTE TWEE WEKEN VAN JULI.

DE DERDE EDITIE VAN HET VERVOLMAKINGSKAMP STARTTE DE EER-

STE WEEK MET 18 GEMOTIVEERDE, TOT DE TANDEN BEWAPENDE,

BERGBEKLIMMERS.

derde editie

Het positieve aan onweer en regen is hogerop een kans op sneeuw endus mogelijk goede sneeuwcondities. Zo gesneeuwd zo gedaan en zokrijgen nieuwe sneeuwprojecten vorm. Een grote bende trekt richtingMont Blanc om via de Bionnassay deze populaire alpentop te overwin-nen. Frank, Jonathan en Peter voelen de vermoeidheid van hun vorigestageweek in de benen en zien de top enkel in de verte maar genietenmet volle teugen van de graad. Arne en Brenda toppen, Wim en Koenkiezen voor een panoramische traversée van de Dômes de Miage. Barten Jeroen klimmen zich in op de Glière en Aiguille de l’M. Helmuth,Stijn, Joris en Gorik banen zich een weg door de mixte op de Migot pij-ler op de Chardonnet. Het weer verkoud, de sneeuwcondities blijvenredelijk goed. Ook Pieter en Gertjan profiteren van het klimaat. Zij kie-zen voor een driedaagse blitzkrieg met als uitvalsbasis het ‘Torinobreakfast Hotel’. Als resultaat op de teller na 3 dagen, Arête cosmiqueen passant, Tour Ronde en de Rochefort graad. Combinatie Stijn-Helmuth en Joris-Gorik klimmen in volle ‘spotlights’, op dag 1 van deFrendo pijler laten ze zich fotograferen door honderden Aziaten vanuitde Aiguille du Midi bak. Op dag 2, na een bivak voor het sneeuwveld,supportert Lut in de vroege uurtjes met de verrekijker vanuit campingLes Drus. Wim en Koen nemen na een topbeklimming op de Pyramidedu Tacul revanche op de Congo Star, echter de laatste twee touwleng-tes blijken in de brousse van graniet verloren te zijn gegaan. Een directeGSM-verbinding met de gardienne van de Requin hut biedt geen soe-laas. Ondertussen jagen Arne en Brenda twee verdwaalde Brusselaarsop techniek weg uit de fel onderbehaakte Dalle de l’Amone.

‘S AVONDS DE KOERS VOORBEREIDEN. IJSSCHOLING.

Page 28: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 27BOBA BOBA

Ook werden nog geklommen in de vallei: - Aiguille de la Glière, Arête Sud (Pieter De Pelsemaecker, Peter Mol, Bart

Vancauteren en Jeroen Demaertelaere) Mani Puliti (Frank Crab en Jonathan)en Nez Rouge (Bart Vancauteren en Jeroen Demaertelaere)

- Aiguille de Charlanon, éperon SSE de gauche (Gertjan Etienne, Pieter DePelsemaecker en Wim Vanspeybrouck)

- Chéserys, Kinou (Brenda de Fré, Arne Monstrey) - Giétroz, Autoroute Blanche (Helmut Van Pottelbergh, Stijn Dekeyser, Joris

Dieussaert en Gorik Dirix) - Dalle de l’Amone (Brenda de Fré, Arne Monstrey) - Dalles inférieures de l’Aiguille de l’Envers, Rhododendrom (Helmut Van

Pottelbergh, Stijn Dekeyser) - - Barberine, Sylvie Phobie (Helmut Van Pottelbergh, Stijn Dekeyser)

Routes Klimmers

Tour Rouge ED- Stijn Dekeyser, Joris Dieussaert, Combi Chloé - Marchand de Sable Gorik Dirix

Petites Jorasses TD Joris Dieussaert, Gorik DirixVoie Contamine (afdaling Italië)

Grands Charmoz - Grépon D+ Brenda de Fré, Arne MonstreyTraversée

Aiguille du Midi D Helmut Van Pottelbergh, Stijn Eperon Frendo Dekeyser, Joris Dieussaert,

Gorik Dirix

Mont Blanc D Helmut Van Pottelbergh, Via Mont Maudit, Arête Küffner Stijn Dekeyser

Aiguille du Chardonnet D Helmut Van Pottelbergh, Stijn Eperon Migot Dekeyser, Joris Dieussaert,

Gorik Dirix

Pyramide du Tacul D Koen Dooms, Arête Este Wim Vanspeybrouck

Aiguille de L’M D Jeroen Demaertelaere, Arête NNE Bart Vancauteren

Aiguille du Chardonnet AD Gertjan Etienne, Arête Forbes Wim Vanspeybrouck

Ober Gabelhorn AD Pieter De Pelsemaecker, Lut VivijsVia Wellenkuppe, arête ENE

Zinalrothorn AD Pieter De Pelsemaecker, Lut VivijsArête SE

Dent du Géant AD Jeroen Demaertelaere, Voie normale Bart Vancauteren

Petits Charmoz AD Brenda de Fré, Arne Monstrey, Traversée Gertjan Etienne,

Wim Vanspeybrouck

Mont Blanc AD Brenda de Fré, Arne MonstreyVia Aiuille du Bionnassay

Aiguille du Bionnassay AD Frank Crab, Peter MolArête NW

Aiguille de Rochefort AD Pieter De Pelsemaecker, Traversée Gertjan Etienne

Tour Ronde AD Pieter De Pelsemaecker, Arête SE Gertjan Etienne

Arête Cosmique AD Pieter De Pelsemaecker, Traversée Gertjan Etienne

Dômes de Miage PD Koen Dooms, Wim VanspeybrouckTraversée

Gedane Beklimmingen Vervolmakingskamp 2005

Het kamp was meer dan geslaagd. Dankzij de fantastische begeleidingvan Lut Vivijs en het avondbezoek van de Namaste gidsen kon ieder-een zich optimaal voorbereiden en steun vinden in zijn projecten. Ookdank aan de BAC-clubs: Gekkos, Marmotten, BAC-Antwerpen enBAC-Limburg voor de steun aan hun jeugdleden. Dank ook aan defederatie voor de financiële steun.

In volgende cursus- en stagebrochure kan je meer info vinden over vol-gende editie! Tot dan!

Week 1 zit erop, met een heerlijke Crab-BBQ nemen we afscheid vande klimmers die enkel de eerste week deelnamen.

Week 2, nieuwe projecten. Activiteit op de Midi-plan! De traversée vande Petits Charmoz wordt als opwarmer geklommen door Wim,Gertjan, Arne en Brenda. Deze laatsten gaan in hongerstaking en klim-men gulzig de traversée Grands Charmoz-Grépon. Wim en Gertjanzetten hun traversée werk verder op de Forbes graad op deChardonnet. Alweer activiteit op de Mont Blanc. Helmuth en Stijn,zwerend bij een super-U kriekenbrood ontbijt, laten alle cordées achterzich (en zelfs enkele cornichen) op de Küffner, het enthousiasme vanhun onderbenen brengt hen na de Maudit zelfs nog op de Mont Blanc.Op hun afdaling bezorgt de teleurstelling van de Goutier hen diezelfdedag terug op de camping. Ook de Leshaux hut wordt verkend, vandaarvertrekken Joris en Gorik in de Contamine route op de Petites Jorasses,afgeschrikt door de anouk-rappels wordt de afdaling ingezet langs itali-aanse kant, prachtig maar complex. Resultaat, na 36 uur onderwegbelanden beiden in de bar van een gezellig italiaans restaurant metheerlijke polenta in de Val Ferret. Na het krijgen van de rekening blijkter toch minder geld te zitten in de portefeuilles dan gedacht. Zelfs inWallis wordt er getopt, Lut en Pieter klimmen er de Ober Gabelhorn,Zinalrothorn en doen er een eerste Belgische beklimming van deUntere Aschhorn! Bart en Jeroen klimmen in de wolken de Dent duGéant.

WALLIS KLIMPLEZIER.

DE CRAB BBQ. OP ZOEK NAAR GOEDE FOTO’S.

Page 29: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }28 BOBA BOBA

ZUCKERHÜTL EN WILDER PFAFF

We bereiken het Pfaffenjoch, 3212 m. Enkele sporen leiden naar bene-den, andere ongeveer horizontaal, nog andere omhoog... Deze zullenwe nemen. We moeten immers onder de graat van het Zuckerhütl blij-ven, parallel met de graat. Na een bult in de graat zien we hetZuckerhütl. We gaan er voorbij om dan naar rechts omhoog te draaienop het begin van de graat net boven het Pfaffensattel.

Op enkele rotsen leggen we onze rugzakken, binden een trui om onsmiddel en Marinko en ik zijn klaar voor het Zuckerhütl. Eva en Marioblijven hier op de rotsen zitten met Ora. ‘t Zou misschien wel wat moei-lijk geweest zijn met Ora. Nochtans, tijdens het afdalen kwam er nogeen touwgroep omhoog, vergezeld van een hond, die zonder zekeringmoeiteloos de ‘moeilijke’ en steile ijspassages beklom.

ZUCKERHÜTL EN WILDER PFAFF, 2X BERGHEIL OP ÉÉN DAG

in de Stubaier Alpen

6.30 UUR, VERTREK IN DE HILDESHEIMERHÜTTE, 2899 M. LANGS HET MEER-

TJE DAT ZO’N 50 M LAGER LIGT DALEN WE AF. VORIG JAAR LAG HIER NOG

SNEEUW, MAAR IEDER JAAR LIJKT ER OVERAL MINDER SNEEUW TE LIGGEN. VIA

EEN KLEINE KLETTERSTEIG BEREIKEN WE DE MORENEN. VANAF HIER GAAT HET

OMHOOG. WE MOETEN DRIE SNEEUWPLEKKEN OVER. HET GAAT STEEDS

HOGER. DAN KOMEN WE OP DE GLETSJER. OP TAMELIJK HARDE SNEEUW GAAT

HET VLOTTER MET STIJGIJZERS.

Het is maar 150 hoogtemeters meer, maar het wordt steil. De top iswerkelijk als een kegel. Opeens gaat het over van sneeuw naar mixte.Er ligt een smalle geul sneeuw tussen de steile, maar losse rotsblokken.Op de plaats waar we naar rechts moeten uitwijken over de geul, ligter enkel nog een pelletje blank ijs op de losse rotsen. Ik neem wat

TE K S T E N F O T O’S : JO DE SM E D T

ZUCKERHÜTL EN WILDER PFAFF.

NAAR HET PFAFFENJOCH.

Huttentocht

Page 30: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 29BOBA BOBA

meer touw en klim 5 m hoger waar ik stand maak om Marinko tezekeren. Dan klimmen we terug gelijktijdig verder op sneeuw en oprotsen. We bereiken de top. “Bergheil”. Er komen nog touwgroepentoe. Ook zij wensen “Bergheil”. We dalen af.

Op het Pfaffensattel nemen we terug onze rugzakken en gaan naar deWilder Pfaff die in het begin even een steile sneeuwhelling vertoontnaar de topgraat. Dit is een sneeuwgraat met een zachtere helling. Detop is terug bezaaid met losse stenen. Een 2e maal “Bergheil” van-daag!

Dan komt de afdaling. We hadden al gehoord dat het om eenKlettersteig ging en dat de kabel sinds een drietal jaren vernieuwd was.Die begint echter pas na een tiental meter afklimmen. Als dit stuk zon-der kabel kan, vind ik hem verder ook niet meer nodig! Eigenlijk gaathet maar om enkele meters zekering voor een steile graat waarop we500 m moeten afdalen. De eerste meters ontbreekt de kabel. En daargaat het juist steil! Gelukkig zijn er goede grepen en is de rots zacht enwarm. Dat voelt goed aan, vooral omdat het zicht rondom ons volledigweg is door de nevel. Onder ons gaapt langs beide kanten van degraat een diepte van verscheidene honderden meters, en die zie je danwel duidelijk. Omdat er geen andere honden bij zijn, durf ik het aanom deze beklimming te verkennen.

Een paar passen met moeilijkheidsgraad II. Voor Ora wordt het evenmoeilijk, vooral als er enkele passages van een drietal meter loodrechtmoeten geklommen worden. Met haar borst- en zit-gordel laat ik haarenkele malen zakken, telkens voor een drietal meter. Op vooruitsteken-de rotspunten springt ze zelf al in de diepte, wetende dat ik haaropvang om haar poten niet te veel te belasten bij herhaaldelijke spron-gen. Hier komen haar schoentjes weer goed van pas bij het schuivenop de ruwe rotsen. Dat deze na zulke afdaling versleten zijn deert meniet. Het is me liever dan dat haar voetzolen zouden open liggen. Wielange tijd gaat klimmen in het hooggebergte weet zelf ter vergelijkinghoe de vingertoppen afslijten.

JO EN MARINKO AAN HET ZUCKERHÜTL-KRUIS.

WILDER PFAFF, OOSTGRAAT

Ondertussen is de mist die reeds aanzette bij het Zuckerhütl nu volledigdicht. We kijken regelmatig uit of we de Müllerhut of het Becherhgauskunnen zien. Maar het blijft potdicht.Regelmatig worden steile platen met goede grepen afgewisseld metklimpartijen op blokken. De rotsen voelen warm aan . Het is aange-naam klimmen.

Als we bijna beneden zijn komt de graat dicht bij de gletsjer en webesluiten deze te bereiken omdat dat sneller moet gaan als het klim-men op de rotsgraat.Plots horen we ‘in de verte’ stemmen. Heel even komt er een gat in denevel en we zien de Müllerhut op een puinhelling staan. Onderaan opde gletsjer bereidt een touwgroep van 3 man zich voor op de overtochtnaar het Becherhaus.De mannen vertellen ons dat er palen op de gletsjer staan, maar dathet zeer moerassig is. We beginnen aan het laatste stuk en inderdaad, soms staat hetgesmolten gletsjerwater tot aan de rand van onze schoenen. Na eengoed half uur zijn we aan de voet van de Becher en hoog boven torenthet Becherhaus.

Er is nog een hond als bezoeker en als Ora er mee overkeenkomt kun-nen ze beiden in de kapel overnachten, want op de kamer mag niet.Geen probleem, zoals gewoonlijk is Ora direct goede maatjes met deandere hond. Dat worden dus 2 vrome honden. Ieder krijgt een dekenom op te slapen.

Het blijft mistig tot ‘s avonds en we moeten tot morgenvroeg wachtenom iets te zien. ‘s Morgens verrassen de beelden rondom de hut onsdes te meer. Het Becherhaus ligt werkelijk prachtig op een uniekeplaats. Alles ligt bijeen: dieptezichten, vergezichten, toppen. Vandaagwacht ons de Wilder Freiger, 3418 m, in een heerlijke zon ...

INFO:De Stubaier Alpen liggen ten ZW van Innsbruck.Kaart: Alpenvereins Karte 31/1, 1:25000, Stubaier Alpen / HochstubaiTopo: Heinrich und Walter Klier, Stubaier Alpen, Alpenvereinsführer,RotherWilder Pfaff Oostgraat: slechts honden met ervaring op rots.Duurtijd van de tour: 6 uurHildesheimerhütte 2 899 m Müller Hütte 3 143 m Becherhaus 3 190 mPfaffenjoch 3 212 m Pfaffensattel 3 332 mZuckerhütl 3 505 m Wilder Pfaff 3 458 m

Page 31: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }30 BOBA BOBA

GROTE OPRUIMINGZOMER

Verhuur &Onderhoud

SKI & SNOWBOARD

Vanaf september

Allesvoor de actieve

buitensport

Schaarbeeklei 801800 Vilvoorde

[email protected] 252 40 46

Alle schoenen,sandalen en

outdoorkledij

-20%Lowa, Meindl,Tecnica,The North Face,

Teva, Patagonia, Columbia, Salexa, ...

Tot uitputting van de voorraad

Page 32: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 } 31BOBA BOBA

De afkomst van deze dieren is nog onzeker: han-delt het hier om vrijgelaten dieren? Geen enkelwildpark melde een ontsnapping van deze katach-tige. Men vermoet dat het hier gaat om eenmigratie naar onze streken van lynxen die in dejaren 90 in Duitsland werden uitgezet. Sinds meerdan 20 jaar werd de lynx officieel terug geïntrodu-ceerd in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland. InFrankrijk treft men de lynx aan in de Alpen, Jura eneen kleine populatie in de Vogezen. In Duitslandkomen ze voor in de Pfalz. Om zich van hieruit totBelgië te verspreiden moesten ze heel wat autowe-gen en rivieren oversteken.Vroeger was de lynx over heel Europa verspreid. Depopulatie ging stelselmatig achteruit totdat zetotaal uitgeroeid werd. Dit kwam door het verdwij-nen van het natuurlijke territorium (massale ont-bossing), het schaars worden van de prooien in de19e eeuw en de georganiseerde jacht.De lynx is nu een beschermde diersoort zodat hijzich veilig door de uitgestrekte bossen kan ver-plaatsen en het aanbod van prooidieren, reebok-ken, is gestegen.Doch dit terug voorkomen van deze dieren in deOostkantons is nog te gering om van een blijvendereïntegratie te spreken. Maar deze berichten zijnzeker en vast mooi. Nu is het maar te hopen datniet ingelichte jagers dit niet verknallen!De lynx is niet gevaarlijk voor de mens: in Zwit-serland, waar de boswachters dagelijks in degebieden werken waar lynxen zitten krijgen ze zel-den of nooit te zien.Het dier is heel discreet enleidt hoofdzakelijk een nachtelijk leven. Het vreestde mens en vlucht zodra deze nadert.

van de lynx in België

TE K S T: HE R M A N BO V É E

In Europa vinden we twee soorten lynxen: degewone of noordelijke lynx en de veel kleinere metveel intensievere vlektekeningen - de pardellos ofpardellynx- die in Spanje en Portugal leeft en metuitsterven bedreigd is.De noordelijke lynx staat biologisch dichter bij detijger dan bij de kat. Ze zijn gekenmerkt door oor-pluimen, bakkebaarden, vrij lange poten en eenrelatief korte staart, die hooguit tot op de hielreikt. De min of meer gevlekte pels, die vooral inhet winterseizoen in het noorden zeer lang haarkan hebben, is zeer gezocht in de bonthandel. Eenvolwassen dier weegt rond het twintig kilogram enheeft een hele variatie aan prooidieren op hetmenu staan: knaagdieren, vossen maar zijn lieve-lingskost blijven reeën en gemzen in de bergenmet een gemiddelde van één per week. InFrankrijk zijn er meldingen van enkele aanvallen opschapen. De lynx gaat zeer selectief te werk en pikter de jonge en oudere zwakke dieren uit zodat hijin het wildbestand een natuurlijke regelaar is.Buiten de paarperiode leven deze dieren alleen enbeslaan een zeer groot individueel territorium.Volgens het tijdschrift Natagora denken de specia-listen dat er in het gebied van de Hoge Venen, deArdennen en de Eifel er enkel plaats is voor eentwintigtal dieren.

De terugkeer

MEER DAN DRIE EEUWEN WAS DE LYNX

UIT ONZE REGIONEN VERDWENEN.

REEDS ZES JAAR DEDEN DE GERUCHTEN

DE RONDE OVER WAARNEMINGEN VAN

DIT DIER, DOCH HET AFGELOPEN JAAR

WERDEN DEZE BEVESTIGD: DE LYNX

VERTOONDE ZICH AAN DE GRENS MET

DUITSLAND. ER VERSCHEEN ZELFS EEN

FOTO IN HET TIJDSCHRIFT NATAGORA

DIE IN MAART IN DE EIFEL, VLAK BIJ

ONZE HOGE VENEN, GENOMEN

WAS.DIT TIJDSCHRIFT BERICHT EVEN-

EENS VAN EEN WAARNEMING VAN EEN

WIJFJE MET TWEE JONGEN. EEN ANDER

GETUIGENIS SIGNALEERT DE AANWEZIG-

HEID VAN EEN LYNX NABIJ DE

BARAQUE FRAITURE .

Bloemen en beestjes

Page 33: 2005 4 BOBA September Oktober

{ nr. 4 l sept. - okt. 2005 }32 BOBA BOBA

BAC - REFUGE JEAN DUCHESNEChaussée des Alpinistes 15500 Anseremme (Dinant)

Reservaties via de refugewacht Jean BourgeoisTel/Fax: 082 22 73 57Gelegen op het plateau van Freyr, boven het meestindrukwekkende rotsmassief van België, Freyr ...Ook hier heeft de Alpenclub een hut beschikbaarvoor leden. Deze hut biedt slaapgelegenheid aan32 personen. Indien het te veel regent (denk aande zomer van 1998) is dit de ideale oplossing omdroog te blijven tijdens de weekends, na eenzware klimdag.Overnachting is ook mogelijk op de bivakweide endit in een (kleine) tent of bivakzak. Omdat het hierniet gaat om een officiële camping maar om eenbivakplaats zijn grote tenten - model bungalow -verboden.

Overnachtingstarief FreyrRefuge Jean DuchesneLeden € 4,00 Niet-leden € 8,00BivakweideLeden € 2,00Niet-leden € 4,00

BAC - REFUGE JEF DE ROECK (HOGE VENEN)Rue Abbé Toussaint 19, OVIFAT, tel. 080-44 67 17

Voor activiteiten als wandelingen, lang-lauftochten, mountainbike of een gezelligtreffen in een prachtige omgeving.Voor groepsreservaties en toegangscode:zie onderstaande telefoonnummers. Iederniet-lid mag op uitnodiging en in het bij-zijn van een BAC-lid, ten hoogste twee-maal overnachten in de refuge, en zal ditniet-lid bij een eventuele derde overnach-ting MOETEN lid worden van de BelgischeAlpenclub.In de tussenseizoenen kan een BAC-lidmet een groep verblijven, hij is dan alsdus-danig ook verantwoordelijk voor de refu-ge, dit enkel na overleg met de refugever-antwoordelijke om de bezetting in de refuge te kennen en verder afspraken te maken. Hij / zij zal ertevens op toezien dat het huisreglement gerespecteerd wordt.Refugeverantwoorelijke: Paul Verzele

TarievenWeekend WeekLid € 2,50 Lid € 4,50Niet-lid € 7,50 Niet-lid € 10,00Lid 10 - 14 jaar € 1,50 Lid 10-14 j. € 2,25Niet-lid 10 - 14 jaar € 3,75 Niet-lid 10-14 j. € 5,00Tot 9 jaar gratis Tot 9 jaar gratis

Reservatie via het BAC-secretariaat. De bezetting van de refuge is nu ook on-line te raadplegen opwww.belgischealpenclub.be, onder sportaccommodatie/refuges/ovifat ... en zo ook de refugever-antwoordelijken.Om de bereikbaarheid van de refuge te garanderen zal in de toekomst het codenummer van dehut kunnen aangevraagd worden op het secretariaat tel. 03-776 60 18 of bij Paul Verzele, gsm0478 25 67 84

Het dak van de refuge gaat al heel lang mee. Jaren hebben we ernauwelijks onderhoud aan gehad, maar door de tijd en de weers-elementen beginnen een aantal van die oude dakpannen wat barst-jes en scheurtjes te vertonen. Heel binnenkort zullen we pannenmoeten vervangen. En hier komt het probleem: de pannen die nuop het dak liggen blijken niet uit de onmiddellijke nabijheid tekomen. Niemand in de streek blijkt het type dakpan te herkennen,laat staan dat men weet waar er bijkomende pannen gekocht kun-nen worden.

Er zijn nu twee mogelijkheden: ofwel vinden we de oorsprong vande pannen en met nog een beetje meer geluk kunnen we een aan-tal pannen bijkopen, ofwel moet de helft van het dak eraf en moe-ten we aan één zijde een nieuw dak steken. Hiertoe zijn we ver-

Dringende oproepplicht omdat de pannen een afwijkende maat hebben en in geenenkele andere soort pan haken.

Daarom deze oproep: als er onder jullie mensen zijn die thuis zijn indaken en dakpannen, kunnen jullie even kijken naar de pannen vande refuge en achterhalen wat de typebenaming is van het soort pan-nen. En als schiftingsvraag: waar zijn die pannen eventueel nog tekoop. Het is gezien de historie van de streek niet onmogelijk dat deoorsprong van de pan in Duitsland moet gezocht worden. Maarzonder benaming kan ik er maar moeilijk bestellen.

Er ligt een kijkexemplaar van de pan op de vensterbank van de keu-ken van de refuge. Indien nodig, wil ik een pan ter inzage in hetsecretariaat leggen. Het vinden van een palet van deze pannen kaneen enorme kostenbesparing betekenen voor het onderhoud van derefuge. Er is helemaal geen naam of fabricagestempel te bespeurenop de pan, niet in de groeven, niet op de onderkant.

Met dank voor ieder die aan de zoektocht participeert.

Groetjes,Je bijna-dakloze

REFUGEOVIFAT

Page 34: 2005 4 BOBA September Oktober

Nuttige adressenKLIMSCHOOL

Centraal: Henk Vandenhoeck, Van Peborghlei 46,2640 Mortsel, tel. 03-440 44 68,[email protected]

BAC Antwerpen: Herman De Kegel, Engelstraat 15,9040 Sint-Amandsberg, tel. 09-229 25 93,[email protected]

JEUGDKLIMMENErwin Vantvelt, Nieuwstraat 79, 2540 Hove,tel. 03-289 41 64 of 047-731 44 80,[email protected]

ONZE BERGHUTTEN

BAC-REFUGE JEF DE ROECK, 19, rue de l’AbbéToussaint, 4950 Ovifat, tel. 080-44 67 17, Rek. nr.393-0502054-71 verantw: Paul Verzele,Lerrekensstraat 28c,2220 Heist-op-den-Berg, gsm 0478-25 67 84Reservatie via BAC-secretariaat

BAC - REFUGE DUCHESNEChée des Alpinistes, 5500 Dinant

ClubsecretariatenBAC-ANTWERPEN: Renée MettrieVitsstraat 11, 9255 Buggenhouttel. 052-55 09 80, gsm 0496-80 80 23,[email protected]

BAC-BRABANT: Christian PuttemansKam 71, 1780 Wemmel, gsm 0475-90 48 48christian [email protected]@bacbrabant.be

BAC-LIMBURG: Jan RubensBilzensteenweg 70, 3700 Tongeren,gsm 0497-87 58 43

Gekkos-OOST-VLAANDEREN: Roger AntoineVerpleegstersstraat 102, 9000 Genttel. 09-222 72 01, ma/woe. 17-19 uur

BAC-W-Vl. MARMOTTEN: Peter DegryzeMandemakersstr. 7, 8560 Wevelgem,tel. & fax 056-40 33 57

DE BERGPALLIETERS: Herman MeersmanBosstraat 114, 9255 Buggenhout, gsm 0476-68 50 [email protected]

BAC-BERGVRIENDEN: Herman De KegelEngelstraat 15, 9040 Sint-Amandsberg,tel. 09-229 25 93, [email protected]

Belangrijke medewerkers en functies

Frank Stevens: voorzitterKarel Oomsstraat 1, bus 40, 2018 Antwerpen

Paul Verzele: ondervoorzitterLerrekensstraat 28c, 2220 Heist-op-den-Berg,

BA

C S

HO

P PRIJS CODES

BAC lgsleeve M € 20 BT-L-MBAC lgsleeve L € 20 BT-L-L BAC T-shirt S € 15 BT-K-SBAC T-shirt M € 15 BT-K-MBAC T-shirt L € 15 BT-K-LBAC T-shirt XL € 15 BT-K-XL STICKER € 1 ST-BA

Verzendingskosten € 2,5/T-shirt€ 0,44 per sticker indien dit de enige bestelling is

bestellen kan ook on-line opwww.belgischealpenclub.be

ook klimtopo's!

Long Sleeve voorT-shirt voor

T-shirt en Long Sleeve achter

Rek. 393-0501390-86

gsm 0478-25 67 84Herman De Kegel: secretarisEngelstraat 15, 9040 Sint-Amandsberg,tel. 09-229 25 93, [email protected]

Bob Demessemaeker: penningmeesterLambroekweg 13, 9230 Wetteren, tel. 09-366 13 [email protected]

Philippe Goegebeur: voorzitter Marmotten - W-Vl.Komenseweg 109, 8902 Hollebeke (Ieper)[email protected] - www.marmotten.be

Harry Buyl: voorzitter AntwerpenApollostraat 58, 2140 Borgerhout, tel. 03-321 60 46

Rudi Schroeven: voorzitter BrabantDijlestraat 70, 3140 Keerbergentel. 015-51 82 34 of 0495-23 63 02

Luc Vroninks: voorzitter LimburgLeopold II-straat 23, 3800 Sint-Truiden,tel. 011-68 27 04gsm 0475-42 27 04 - [email protected]

Luc Van de Walle: voorzitter Gekkos - O-VlLotenhullestraat 110, 9880 Aalter,gsm 0477-39 56 10tel. 09-374 36 03 - [email protected]

Jan De Maerschalck: voorzitter BergpallietersRavenstraat 116, 9255 Buggenhout,gsm 0475-94 35 97,[email protected]

Hilde Tousseyn: voorzitter BAC-BergvriendenPopulierenlaan 63, 8450 Bredene, tel. 059-3315 [email protected]

TopoLes Awirs

Bestellen kan u door hetverschuldigde bedrag te storten op

het BAC rekeningnummer metvermelding van de CODES,

het AANTAL exemplarenen uw lidnummer.

Stock T-shirts te controleren enonline te bestellen via de site.

Page 35: 2005 4 BOBA September Oktober

Om d

e ta

al v

an d

e be

rgen

te

lere

n be

grijp

en,

moe

t je

luist

eren

: alle

ele

men

ten

vert

elle

n hu

n ve

rhaa

l. Di

t is

prec

ies

de

filo

sofi

e d

ie w

e bi

j Que

chua

als

leve

nsvi

sie b

esch

ouwe

n.

En h

et is

dez

e fi

loso

fie

die

onz

e on

twer

pers

in

sta

at s

telt

de

uitr

usti

ng t

e cr

eëre

n d

ie v

old

oet

aan

de

prak

tisc

he b

ehoe

ften

van

de

beoe

fena

ar

én d

e wi

spel

turig

e ei

sen

van

……

De

Berg

…..

De w

ind

hui

lt:

blijk

baar

wil

hij o

ns ie

tsbe

lang

rijks

zeg

gen

EXCL

USIE

F BI

J DEC

ATHL

ON

VAN

DE B

ERGE

N KU

NNEN

WE

ALTI

JD

NOG

IETS

LER

EN

Massief van de Mont Blanc, Chamonix.

Deca

thlo

n An

twer

pen

(B)

Noo

rder

laan

53

2030

Ant

wer

pen

Deca

thlo

n Ro

esel

are

(B)

Brug

sest

eenw

eg 3

56 B

8800

Roe

sela

re

Deca

thlo

n Al

leur

(B)

Rue

du C

omm

erce

20

4432

Alle

ur

Deca

thlo

n Li

ège

(B)

Rue

Fero

nstre

e 84

4000

Liè

ge

Deca

thlo

n Ch

âtel

inea

u (B

)Ru

e Tr

ieu

Kais

in 1

6200

Cha

telin

eau

Deca

thlo

n Ar

enA

(NL)

Aren

A Bo

ulev

ard

101

1101

DM

Am

ster

dam

Deca

thlo

n Ke

rkra

de (N

L)W

ieba

chst

raat

75

6466

NG

Kerk

rade