1979 - Nummer 73 - oktober 1979

21
OKTOBER 1979 NR.73

description

OKTOBER 1979 NR.73

Transcript of 1979 - Nummer 73 - oktober 1979

OKTOBER 1979 NR.73

ROSTRA blad van de

ekonomisehe

lakulteit

jaargang

redaktie

J'oor de Bruin Bert BrunninkhUis Rob de Klerk Mic van Wijk Auke Uilkema Piet de Vrije JOB Willenborg

adres

78-79

Jodenbreestraat 23

kamer 1339

tel. 525.2497

Amsterdam

kopiJ zenden naar:

Fakulteitsburo

kamer 2141

Adreswijzigingen:

Studentenadministratie

Jodenbreestr. 23

voorpagina

Herman Schaap

drukkerij

Kaal

Nienwe Herengracht 61

Pag. 3 en 4 VU-ondsrwijs van Pist

Pair •. 5 RonduitdeRaad'van Clutz

Pag. 6 SEQ dertig jaar

Pag. a en 9 Introduktis-vsrslag Bert v. Gelder

Pag. 1Q Kijk: Pen! door Rob

PalO. 12 , Reeensies

Pag. 14 en 15: {litvaart van Nederhors'~ door Bert

Pag. 17 : VrouwsnI,agina door Noor

Al is h~t reeds het eind va,~ de toch een oktobernumtaer 'Ian Rostra. Tot onze s!,ijt is het vorige ,",UmIDer vertraagd : je

drui<ker wil ook wel em18 op vakar>tie, ve.ndaar. Nog een huishoude!-lijke mcdedeling: J,lerie-Renee Bakker i8 na sen bliksemkarriere weer ver­trokken, reiet oIJdat \Vi,i zulke Ja3tige >I.ensen zl;jn, maar wegen .• priv~-re­denen.

Dan uu iets o-.rer de inhoud. Piet hegint eer, reeks artik~len over hat. onder­\Vijs op de verschillende ekanomieas fakulteiten in ons land. Als eerste .is de VC aan de oeurt. Verder hebben "r zo een aantal belan/CWekkend o zaken plaa.tsgevonden in sep­tember: de S.E.O. hestand dertig jaar en er was na.tuurlijk de introduktie­week. Van beiden een Veel boekreoensies deze ( 'Kijk, op pagina 10 derh'Jrst en dan

Rob aver heL nieuwe boek van Prof. Pen Bert was aanweztg bi~ de uitvaart van Ne­

en Ernest Mandel. En last but not sen nieuwe vaste ru'oriek, Beaneer. een vrollwenpagi-ne. door Noor.

studies ekono ... ie in nederland

DEV.V . • • s· jarige hoorkollege. cyclus traditionele ekonomie

'.I.'oen, ik, nu zo'n zes jaar geleden, besloot ekonomie te gaan stu­deren, heb ik wel eens geprobeerd een inzicht te krijgen in de verschillende universitail'e opleidingen ekonomie in den lande. Ik was zelfs zo naref te denkcn dat een vijftal telefoontjes wel voldoende zou zijn om een aantal informatiestencils tbuis ge­stuurd te krijgen, waarna keuze van de voor mij meest geschiktste Fakulteit eenvoudig zou zijn. Ui teindelijk heb ik gekozen voor de Fakulteit het dichtst bij huis. Een jaar later toen ik in de propeaeuseraad zat, heb ik nog wel eens geopperd dat het de F~llteit niet zou misstaan als ze een informatiestencil :'2::;chikbaar zou stellen aan genteresseerde, mogelijk nieuwe studenten. Ik geloof niet dat het er ooit van ge­komen is. Spijt heb 'ik nooit gebad dat ik in Amsterdam ben gaan studeren. Waarom weet ik eigenlijk nog steeds niet zo precies.

Ja, Groningen is zo ver weg en over de grote rivieren trekt het ook niet zoo En om nu naar een gereformeerde fakul­teit te gaan dat is helemaal zowat o Rotterdam had ik voordat ik voor een 'stad' koos weI eens bezocht, ik voel­de me daar niet zo thuis, dat weet ik nag wel o

Het zidn allemaal vooroordelen die aan­gevuld met af en tGe wat versnipperde ',informatie nog steeds ongefundeerd over­

, eind staan; Maar dat hebben \'le denk ik allemaal wel o We denken allemaal op een weliswaar slechte, maar toch redelijke, , goe4e, zo niet de beste ekonomie5e uni­versitaire opleiding in den lande te zitten, of niet 50ms?

Nu ja, tijd om een en ander eens te toetsen aan de reali­teit dacht ik zoo En met mijn oude kriterium: "dicht bij buis is bet minst ver '.'leg" dacht ik dat bet

hoorkolleges E6n en ander is geloof ik ook wel nodig. De eerste twee jaren 'van de studie bestaan uit 4 se­'mesters \'raarin vier keer vier verscbillende vakken worden ge­doceerd. Het onderwijs in deze ~eriode be~taat voornamelijk uit hoorcolleges. '.L'wintig uur per week met zo'n 250 studenten, luisteren naar ~n dccent, nau­welijks diskussie, twee jaar lang. AIleen voor wiskunde, boekbouden en soms financiering en stati,stiek IVordt opgespli-cl;;!~'; in groepjes van 25 "a 125 man! vrouw om bet sommen-voor-maken op het bord te verlevendigen.

goed zou zijn om ons onderzoek­je in Amstelveen te beginnen. Laten we eens kijken boe onze "collega's" op de vc.- het doen.

De tentamens zijn onbeperkt her­baalbaar. Je moet alleen zorgen als je over wilt gaan van bet eersce naar het tweede jaar of van bet tweede naar bet derde jaar geiniddeld minimaal eer. zes

/ en maximaal 6en vijf te halen.

mentoren Elk jaar komen er aan de VU zo'n 250 nieuwe ekonomie student en binnen. Hen staat een stuuie van nominaal 5 en gemiddeld 7 jaar te wacbten. lets wat mcteen al opvalt is dat een aantal mentoren klaar staat om deze nieuwe studenten gedurende bun eerste jaar (1 A 2 maal per week) te begeleiden. ZO'n 150 mensen maken hier, dan ook gebruik v,an. In groepjes van 10 worden ze door doctoraal studenten, die biervoor door de Fakulteit betaald worden, gebol­pen met de studie, klacbten over het studieprogramma, problemen met de buisvesting, organisatie van eXCUIsies, het regelen van college dictaten etc.

, VU.

~A zevt:,.." \I'\RR \(I-AARJ v

AMeN •••

Het bier volgende artikel is het eert;se in de reeks "ver­gelijkende 1'arenonderzoel<:en van universitaire ekonomiscbe opleidingen" • Om te voorkomen een 1'at; al 'te sombere serie te krijgen leek het; ons goed de aandacbt te ricbten op dat;gene 1'at; er el­ders in bet land bet;er 1'ordt gedaan ... 'Ie zullen zo mogelijk aandacbt; best;eden aan: indeling van de programma's, metbode van onder1'ijs, organisatie van bet bebeer, inboud van de program­ma's etc. Het; is dus niet de bedoeling ~e Fakultei~en op ,een goud­schaaltje te wegen en daaruit

'de t;op-5 79/80 at t;e leiden. Hopelijk lukt [let met; deze en de drie daarop volgende art;ike­len een beetje mee ~e belpen ' aan de verbetering van onze studie.

grondslag Wat natuurlijk ook opvalt is de aandacbt die de "Vrije" Univer­sit;eit op basis van baar "Grond­slag" besteedt aan bet levens­bescbou1'elijke element;; sociale etbiek, rijs'begeerte, systematiek e.d. zijn allemaal vakken die,de gehele studie door,een plaats blijven innemen in het programma. '.I.'och kan di t zo ook zijn voorde':' len hebben. De methode van 1'e­tenscbapsbeoefening zou mijns inziens een verplicbt nummer moe ten zijn Toor elke student in nederland. Op de VU komt dit onderdeel voor bij systematiek. Marcuse en Popper vinden zo in het eerste jaar reeds bun plaats. Gezien het overwegend "anti­revolutionaire" karakter van de vakken valt bet; met de 1'aardering van de studenten voor deze vakken over bet algemeen nogal tegen.

De eerste jaars studenten orga­niseren zichin de eerste jaars raad van de VESVU. De VESVU, de studentenvereniging. speelt pro­blemen door aan de Progrssieve Ekonomen Partij (PEP) in de Pa­kult;eitsraad. De PEP beef~ e­venals bij ODS de AktieGroep Ekonomen een s~udent vertegen­woordiger in bet dagelijks be­stuur van de Fakult;eit.

groepen Evenals op onze Fakulteit; werd in bet; atgelopen jaar op de VU geexperimenteerd met bet; m&ten van een werkst;uk. rlier moest men in groepsverband (5 studen­ten) gedurende bet tweede se­mester een'werkstuk maken.

3

Hiervoor verkreeg men een aan­tekening op de studiekaart welke nodig was om naar he~ twee~e jaar ~e kunnen. Het experiment is echter geen sukses geworden. De begeleiding was minimaal en een klach~ van de studen~en was dat he~ geen s~udie-kompenaa~ie opleverde. '

traditie In he~ eerate j aar komen naast

Poekhouden en wijsbegeerte de volgende ¥akken voor: - financiering, een s~andaard

inleiding aan de hand van een boek (van Wytzes) wat veel be­ter i sdan Aukum's syllabus.

- Macro I, voornamelijkf de neo­klassieke interpretatie van Ke-Jles. De naam van de docent; Prof. v. i;I;uiswinkel zegt onze vakgroep macro reeds voldoende.

- prijstheorie, met het bij ons reeds vier jaar gel eden afge­schaf"t e boek van Delfgaauw.

2-e jaar

Het tweede j aar" van he~ kandi­daats (of van de propedeuse, zo­als deze fase na de herprogram­mering gaat heten) be vat naast statistiek (waar openboek ten­tamen wordt "afgenomen) en wi j s­begeert e allemaal zeer tra­ditionele inleidingen : - kosten- en ~instvraagstukken,

evenals bij ons op de Ameri­kaanse leest geschoeid

- groeitheorien, Harrod & Domar; geen neo-ricardianen, geen marxisten

- geld- en bankwezen - organisatie en leiding

IEB - inkomensverdeling, alleen dit

yak schijnt een ?Tat meer me~ zijn tijd meegaande syllabus te gebruiken.

In zowel he~ eers te als het twee· de j aar moet men een keuze yak lopeno He~ enige yak in die ~wee jaar dat laat zien aat er oOk n03 ~~dere onderwij svormen zijn dan "luis~eren, ops chri j ven en boek jes eren" is onder die vier keuze vakken te vinden: "Ekono­mische en Sociale Geschiedenis". Hier illag een wcrkstuk gemaakL worden V1a 't gedeel~elijk vrijs~el­lend is voor het tentamen.

4

doktoraal Hec drie-jarige doctoraal ver­schilt nogal van dat bij ons. Het eerate jaar bestaat uit een nie~ al ~e moeilijk verplicht L~gemeen inleidend gedeelte ·wat voor sociale en bedrijfsekonomen enigszinds verschilt. Dlt jaar lijkt veel op een voortzet~ing van het kandidaats. Daarna moet je als student kie­zen uit "varianten", die zo'n twee jaar van de studie beslaan.

\(O~L.E~E

A~tJ Oi:

V.~L 'Z

20'n variant kent ~~n hoofdvak en een serie overige vakken die allemaal binnen de specialisa­tie vallen waaruit er vier moe­ten worden gekozen.

" Voor aIle vijf de vakken moet een werkstuk word.en gemaakt.

vernieuwing Evenals dat voor onze doctoraal studie geldt, is het moeilijk om je een inzicht t e verwerven in de veelheid van vakken die er op de VU gedoceerd wo ,'<len . In ~et al~emene eers~e doctoraal jaar vinden we bij de bedri j fs­ekonomen weer de ~radit ionele amerikaans e s~udie-aanFak terug. Informatica , als verplich t yak, kent de ideologie van het heill­ge geloof in de computer zonder veel oog voor de toepassingen. lets wa t voor de sociale ekono­men reden was dit yak in te wis_

. selen voor het vak "Wodelbouw". Hier wordt in hoorkoli eges en in de kompu~erzaal ervaring op~ gedan me t macro-ekonomische mo~ dellen,en hun toepassingen . Leuk voor de bedrij fsekonomen in het algemene gedeelt e is nog de week "bedrijfspraktikum", waarin aan de hand van een si­mulatiespel van een bedrijfs­beleid mag worQen geprobeerd 'een fail lissewent te voorkomen.

De sociale ekonomen zijn van plan nog een ander bedrijfseko­nomisch vak uit hun algemene doctoraal gedeel~e te schrappen. Dit vanwege de slech~e kwall­teit. Hiervoor in de plaats " zou dan het yak "verbelijkende Paradigmata" moe~en komen waar-i n een l:onfron~atie van ekono­mische theorien aan de orde zal .komen. Een ander vak "waarvoor entousi-

, a sme val~ te bespeuren i s het yak ontwikkelingsekonomie 1 en 2. Het eers te voor zowel sociale al s bedri j f sekonomen, he~ tweede alleen voor de sociale ek6nomen. Vooral in de colleges wor~~ veel aandacht besteedt aan de aktuali­tei ~. 'l'erwijl on~wikkelingsekono­'mie ruimte laat voor eigen inbreng middels het maken van een groeps ­Nerkstuk.

variant In de twee volgende jaren van he"t doctor aal moet jeals sociaal ekonoom kiezen uit de algemene ekonomische variant, de rui mte­lijk ekonomisc;le variant en de variant ont wikkelingsekonomie. De bedrijfsekonomen hebben de keuze uit bedrijfskunde, markt­kunde, de administratieve, de ruimtelijk ekonomische en de in­for.uatika variant. Eacro in de Algemeen ekonomi­sche variant wordt verzorgd door Prof. Vermaat, iets wat geen garant i e voor kwaliteit bl i jkt te zijn. O o~ de vakken ekonomische groei" ekonomische stelSels en welvaartstheorie zij n voornamelijk op de neo­klassieke leest geschoeid. Al­leen inkomensver~eling en pri j s­theorie zijn vakken die eruit springen door hun aktuali~eit in en vax: het progra"ma. Ook komen daar verschillende ekono~ische scholen aanbo(l .

politi~k

D i ~ cur.susj aar wil de VESVU ook het vak poli t ielce ekonomie defi­nitief i nvoeren. He c vak zou uan i n de algemeen ekonomi sche vari­an~ en i n de on~wikkelingsvariant gekoze!l kunnen 'nor ,: en . : e ont\'rikkelin<::s variant schi j nt voor de s ociale ekonowen nog het aardigs",; te zi j n. Het i s levendig ge z i en het vrij volledige over­zicht \'fat gegeven Vlord~ van de bestaande ~heorien op dit gebied.

Dovendien behandelt het poli­tieke ekonomische probl effien van o ,t wi kkelings l anden en oefent het de stude~teD i n he~ beoor dolen van ontwikkelingsproj ekt en . De rui mtel i j ke ekonomische vari­ant staa " ky.- lii t atief ( mede ge­zien het vele onderzoek Vlat er verricht wordt ) op hoog nivo. Bi nnen deze var iant be s taat ook de mogel j,j khe i d t e k iezen voor he ~ vak "milieu- problemat iek", een vale wa.t o],l de VU nog in or:~V1 ikkeling i s .

RONDUIT DE 'f:chter wanneer de onderwijsprogralllllla's

RAADkonkreet uitgewerkt worden dan blijken deze v01ledig overeen te stemmen met de program­

r----------------------------------------------Oe eerste fakulteitsraadvergadering van het ma's die het ·afgelopen jaar gegeven zlJn. Volgens de kommissie voldoet dit voorstel aan het uitgangspunt en moet dit gezien wor­den als de beste algemene inleiding die haalbaar is.

nieuwe jaar is inmiddels al weer achter de rug. In het kader van de herprogrammering werden daar twee rapporten besproken. Een van de kommissie Algemene ,lnleiding en een van de konuniss ie Invull ing voortgeze t te Basisopleiding.

ALGF.HENE INLEIDING.

Al jaren wordt er binnen de fakulteit een diskussie gevoerd over een algemene inlei­ding in de ekonomie gedurende de eerste weken van de studie. Wat daar vol gen. mij onder verstaan moet worden, in ieder geval is dat de inzet geweest van de studehten , is een integrale algemene inleiding waarin

Het zal duidelijk zijn dat dit niet door de faku1 tei tsraad werd·, overgenomen. De kommis-sie heeft haar taak niet uitgevoerd en daarorn kon de raad niet anders konkluderen dan dat er volgend jaar opnieuw ~en andere klup moet komen die gaat bezien of het weI moge1ijk is d~ algemene inleiding een stap dichterbij te brengen. £en kritische prope­deuseraad die cen goed eveluatie-rapport 'ops te'l t zal daar ook een grote bijdrage aan kunnen leveren.

de samenhang en ed plaat~ van de verschil- .Voortgezette Basisopleiding. 1m .. l ..... 1ende deeigebieden van de ekonomie, duidelij ..,

gemaakt worden. De Aktiegroep heeft er a1- Oak het rapport ~an de.k?mmlSS1e Invull~ng tijd voor gepleit dat dit geintegreerd zou V?ortgez:tte Baslsoplel~lng stond ter dlSkus­moe ten gebeuren. Dat betekende dat tenmins- Sl~. De 1nh?ud.van de n1euwbakken program-MH .. lcU- E;KO '-/0 MrE

TN Ot-lTW'I.K KE' \..l.N "" te de twee algemeen ekonomische vakken mikro ma s werd hlerl~.nog.even naar voren gebracht. en makro in een programma gebracht zouden ' lIet ,:,as natuurlt]k ~,et te verwachten dat

...... .-------------------------,-----------------~Iworden . . Dit hebben wij altijd voorgestaan de llleuwe progr~n.'!\la s a1 op a~~e punten aan-om de koordinatie optimaal te doen zijn en gepast zo~~e~ zlJn. Oe onderwlJsvormen en

skriptie

Zoals gezegd.illoe~ in het twee­de en derde jaar voor e1'-;: van de vijf te kiezen vakken een werks~uk worden gemaakt. Daar­naapt moet ook nog zelfstandig onderzoek worden verricht dat zijn weerslag moet vinden in een scriptie. Alle VU-ekonomen zijn verplicht ten minste acht weken stage te lopeno Het vinden van een stage­p,laats vormt meestal geen pro­bleem evenmin als het verkri'j­gen van de goedkeuring ervoor. De kwaliteit is vaak niet zo bijzonder waardoor het animo vanuit onderwij skundigoog-punt voor dit studieonderdeel nogal gering is.

Tot slot va n dit overzicht nog de vermelding van het in voorbereiding zijnde traditionele VESVU-congres in oktober 1980. Dit keer zal het

. plaatsvinden in samenwerking met andere fakulteiten van de VUe Het thema: Wetenschap en Samenleving.

PdV.

1IIIr 15 .",r EEN ~(yNOM'S'H \f£RSLAG??

*

om aan de hand van hetze1fde stidiemateriaal de onderw1Js1nhoud van een aantal vakken de 'makro en mikro-ekonomische aspekten naar zijn nog steeds niet in overeensternming met voren te lat"n komen. lIet is toch te gek het herprogrammeringsrapport. De kandidaats-dat veel propedeuse studenten d~ link tus- rand die weer nieuw leven in is geblazen sen Halras (bij makro) .en de neo-klassiel<e zal daar z'n belangrijkste werkterrein heb­prijstheorie (bij mikro) vaak niet weten te ben liggen. Deze raad heeft expliciet de . leggen. Velen zijn verbaasd wanneer naar taak meegekregen: lle evaluatie van het onder-voren wordt gebracht 'dat dit in principe W1]S. De nieuwe programl\l3's zullen aan de dezelfde theorieen zijn. Kortom, een inlei- uitgangspunten getoetst moe ten worden en uing waarin de makro en mikro ekonomische de ~ritiek za~ .weergegeven moeten worden. aspekten duidelijk gemaakt worden, zodanig E: lS natuurllJk veel aan. ~e merken op dit dat de studenten ook de samenhang erin den, nleu\"e programrn~: Toch bl1J~t het een ont-is hoogst noodzakelijk. z~tte~d belangr1Jke ens tap 1n de goede De konunissie algemene inleiding laat nu rlChtlng. lIet gaat ar nu om deze sta~ verder blijken nooit van dat idee iets begrepen te a,f te maken en het programma beter Ult te hebben. Een fraai a1gemeen verhaal heeft de balanceran. . kommissie opgesteld ",aarin het voorstel ·Een kolom Rostra is natuurlijk onvoidoen-gada an wordt om de ontwikkeling van ,de de om overal op in te gaan. Ik kom hier ekonomie in de programma's als uitgangspunt natuurlijk ongetwijfeld nog een keer op te nemen. Op zich is dit een aardig idee. terug. ~ Lu---y

lila KOOK ~~RUBRIEK

Deze maand een bijzonder rece pt: WILD KONIJN. Vaak wordt dat waarschijn.,. lijk niet gegeten (de meeste mensen eten weI kip), maar het is niet zo duur (een konijn voor 4 personen kost ± f 7,50) en erg lekker!

Benodigdheden: - een wild konijn

200 gr. ontbijtspek in blokjes - 200 gr. champignons - 2 dl. (witte) wijn

150 gr. boter - ± 15 verse zilveruitjes

bloem, zout, yeper~ tijm

Probeer. zelf het konijn in stukken te snijden, of vraag het aan de poelier.

De stukken inwrijven met zout en pe­per en daarna ' gedurende 15 min. aan­braden. Intussen een witte saus (roux) !\la­ken van een klontje gesmolten boter, ~en lepel bloem en wat melk. Daarin de wijn, de ui~gebakken stukjes spek, champignons, .goudbruin gebakken ui t­jes en tijm doen. Giet deze sa us over de stukken konijn en laat het ge heel een klein uurtje sudderen. U kunt er verder puree bij eten en als groente bv. s pruitjes, broccoli of spercieboontjes. Eet smakelijk.

Mv\.J

5

DERTIG JA:AR S.EO Dit jaar bestaat de SE~ (Stichtine v~~r Economisch Onderzoek aan de UvA) d,~rtig jaar .Reden genoeg om een k ort e beschrijvine te even van he t werk van d e s tichti ng .

doel . In 1949 w,rd de stichting opgericht:

"op 14 f ebruE.ri 1949 ging een l ang gekoesterde wens van allen, die de Ekonomisch e Fakulteit een go ed hart toedragen,in vervulling.Hiervoor was door de faku lteit e n met name door Prof . Dr. " Th.Limperg jr. reed3 lang geijverd'! , aldus het jaa rboek 1951 van de Studieverenieine.

Het doel van de s tichting was ell is 'het verrichten van ekonomisch '" onderzoekingen zowel op het terrein der s ociale ekonomie als op dat de r bedrijfsekonomie, t en diens t e van wet enschap en onderwi.i s,med e t en nutt e van overheid en bedri jfsleven'. Me t ander e woorden,de SE~ v ervult een brugfunktie tus sen we t enschap, onderwijs en praktijk .Centraal staat daa rbij het opsporen,verza­mele.n, bewerken en interpr,.' teren van empirisch materiaal.

werkterrein De onderwerpen waarmee de stich t. ing zich bezighoudt en de methoden die worden tocgepast zijn in de loop dar ;; aren s t erk gewi j zie '. In het begin van haar bestaan richtte de s tinhting de aandacht voornamelijk op onderwerpe~ als : De funktie van de grooth.ande l op allerlei aebieden, ontwikkelincen in specifieke bedrij fs ' takken en de financiiHe s tru.otuur vc..n bedrijven.In die ti,id was wi j le,n professor Hac coft hoogl eraa r -direc­teur van de stj:cht ing .Zijn bclang­s t elling ,en daarmee die :oran de SE~, l ag op het gebied van he t marktwe­zen,de handel en d" diens tverlening. Tegenwoordig is de .aandacht meer gerich t op de problemen van de cen­t ra l e en J,a gere overhed en ell van de EEG.Er worden bijvoorbee ld ollder ­zoekcn ~gedaan over tadsvernieuwing, overloopproblematiek , kunst e l e i d , financi~le v erhoudingen ri jk/ffeme en­ten en grondprijzen. Deze a l gemeen .. ekonomische onderzoek­en hebben de bedr ij r sekonmisohe ech­ter geenszins verdron en .. ~log st eeds worden er struktuur·· e n konc entrat i e­onderzo eken verricht.Verde r z~Jn e r "na g onde r zoek en ten behoe ve van f i­nanciElle ins t e.llingen. Ook de ond erzoekmethoden habben. een wijzi ging ond e r gaan . De sUchting beschikt via ter minals over compu­terf aciliteiten . Dit heer t er me de toe ge l eid dat e r tegenwoordig ge­bruik gemaak t wordt van Ekonometri s cb· sta tisti s che onderzo~k te chnieken .

bestuur Daar ve e l opdrach t en van overhe id en be a ri,if,' leven komen, zj tten in het b~st~ur van de stichtins nlet aI l een vertegenwoordige:r s V8.n de Ekonomi sche Fakulteit (zoals Prof.Klant en Prof. Venekamp),maa r ook verte ~enwoordigers van he t bedri;i fs ] even en de /Semeel\te

6

Amsterdam.Direkteur van de s tichtine is s inds kart Prof .Dr.W .Driehui s , di e daar zelfs drie volle dagen we'rk per week aan schijnt te hebb eh.

bundel Ter gele6enheid van haar de~tig­jarig be·sta an geeft ,ie s tichtine c en bondel uit met al s titel : "Samenleving e n Onderzoek" ( l et op de beginJ ett ar ) . Ee n rijke s chaker ing van onderwer pen passeert. hierin e r tlvu" . Bedrijfs ­ekonomis che anderwe rp en als kartels en termijnhandel ' or ~n bcsprok .. n. Maar ook zakcn die be t rekking hebben op het ovorheidsbe l eid komen ter sprake : Gemeenteli j ke me er j arenbe­gro tingen en \'{erkgele~enheid. In e.en macro-ekonomiach onderzoek wordt het investerings mod e l van Jorgens getoetst.He t mone taire onderzoek komt aan de ord e in arti ­kelen over d e omloops nelheid van het e ld in Ned e r l and , he t evenwichtsher­~tel van vraag en a a nbo1 va n l iqui­diteiten en de s e i zoenbeweging va n de geldmarktreJ) te.

Daarnaast beva~ de bundel nog arti­kelen over regionale ekonomie ,ont­wikkelings ekon~mi e ,he t aard gas, informatie voor konGumenten,metho_ do"logie e n ekonome trische model l en . Wat is Een beter bewi j s van de grote variet e i t van onde rwerpen ,Ian de titel van ~ ~n van de artike len : "Over de optimale techniek v~~r het pellen van ri js t in Indonesie"?

borrel Zoals gebruike lijk gaf ook de SE~ een borrel naar aanleiding van haar jubileum.De ambiance was er naar: De Sonesta Koepe lza a l was voor de gelegenheid afgehuurd. Bij de openine; werd de bundel SamEm­leving en Onderzoek door Prof.Klant officieel overhandigd aan de voor­zitter van het bestuur,Drs.Mans9hot. Behalve de gebruikelijke sherry, blokjes kaas en japanse zoutjes {die zo lekker aan je kiezen bli jven plak­ken ) waren daar ook enkele kopstukken van binnen en buiten de fakulteit. We signaleerden onder andere Hennip­mann,Driehuis,de Wolf,Venekamp,De Jong en Klant.Een beschaafd en geanimeerd gezel schap ,waar de jongste medewerkers van de stichting en de Rostra-redacteuren qua kl~ding en uitspraak van het Nederlands wat uit de to on vielen. Er vonden veel · ontmoetingen plaats waarvan die tussen e~n van de manne­lijke en ~~n van de vrouwelijke auteurs van de bundel weI het opva l ­l e ndste was:De dame stelde zich voor en vertelde dat ze meegewerkt had aan de bunde l,waarop de heer vroeg:

. " O,u heeft hem uitgetypt?".

toekomst De vraag hoe de Stichting zich in de toekom.st zal on twikkelen is tijdens het . jubileum niet ter sprake gekomen. \'Iel kwnm die vraag afgelop.m j aar weer nR.ar '{oren toen het College van Ile­stuux aankondigde de betaling (in de vorm va~" f ormatiep l aatsen) aan de Sticht i ng te willen verminderen. Nu is het natuurlijk ZQ dat de Stichting vri J los is komen te staan van de '

Fakulte i t in de loop der jaren. AI­l een nog de direkteur is per tradi­tie professor e,an de Fakulteit. AIle medewer kers funktioneren. gehee l los van de Fakul t e i t . L!st betrekking tot het onderzoek bestaat er geen geor­ganis'eerd kontukt met de vakgroep"n. Op deze manier is de invloed van de Stiahting op het onderwijs aan de Fakultejt gering . AIleen het leer­effect van de 10 h 15 kandidua ta8 si­ste~ten Jie bij de Stichting werk­zaam zijn valt hieronder nog te re­kenen. Als de Stichting zo door zou funk­tioneren, ontstaat er een soort "Bosboom & Hegener" buro waarvoor het voor de Univers iteit onaantrek­keli j k ';ordt subsidie te verlenen.

. Het is echter hoopvol dut Prof. Drie-huis nu direkteur is geworden. Van

h em mogen we , mede gezien zijn kwa­liteit op het so)iaal-ekonomisch onderzoeksterrein, een vernieuwj.ng van de St ichting verwachten die ho­pelijk ook positieve invloed zal hebben op het onderwijs en onder­zoek van de vakgroepen aan onze Fakultei t. J.\,-./, / N.J.'B .

Accountantskantoor G. Versteeg

Registeraccoun tan ts

is een zgn 'klein kantoor'. Dit heeft voor me de­werk(st)ers vele vo<?rdelen, als direct kontakt met en begeleiding door de acco~ntants, grote diversifikatie van te bezoeken ondernemingen met kontaktmogelijkheden met de financiele -en administratieve staf, geen bureaukratie, prettige werksfeer, zeer leerzaam en, al naar. de eigen kapaciteiten, kwaliteiten en inzet, snelle promotiekansen. . " O.m aan te bevelen voor studenten en studeren­den in de bedrijfsekonomie en accountancy. Gaarne willen de heren Versteeg en Snelders

, met U een afspraak maken om na te' gaan of voorU een aantrekkelijke werk - studiecoI?bina~ tie kan worden verkregen. Part-time is moge ... ' lijk. . Uw werkkring zal gelegen zijn in Amsterdam en omstreken.

Ons adres:Laan van Meerdervoort 134, 2517BD 's-~ravenhage •

. Telefoon 070 -63 57 96.

DAGBOEK VAN

MENTORENTRANING

DONDE RD AG 30 AUGUSTUS

Om tien uur be gon de mor tore n t r a ining me t ho t gebruikelijke organi8 wt ori.; a ­r isc he geharr war : de v ideore corder , ~ ie V O Ol" de tra i ni ng en voo r de int r o ­ductie we ek onmi sbaar ,',a s , bleek om negen uur vanmo r ge n d e f e ct te zijn ; He rm n ten Napel k a m me b eve ndie n v e rtell e n d a t de s a 1 we a r de me n­toren t r a ining z ou plaat s vinden , b e ze t werd door lakg r oep VI , z o da t we ui t mce sttUL i',d j ken naa r een' a n­dere zaal en o ve r a l brievcn opha ngen voar de mc ntoren waar ze wAlmoesten zijn. He t aantal me ntoren , da t ik kon verwa chten ~'Jas e ve na ls a nder e jar cn , ee n g rote en u ite r s t onz eke re Onbe ­k e nde . Dit j a a r had ik van de SEF be g in jul i onge v ee r d e r t i g na me n op­gekregen va n studenten , d i e waarschijn ­l ijk/mis s c hien weI wilden meedoen. Hi dden juli sehreef ik e r ong e veer veertig a an me t d e vraag mi j e ven te l a ten weten of z e a 1 d a n niet als me ntor wil d e n mc e doen .Vi jf r eact ie s , wa rya n de me er-derheid ne ga tief! Vanmorge n had ik a n w1Jz1ngen van Bert va n Le~u Nen , d i e d e stu dente n nog ee ns had opgebeld , da t we me t e ni g voorzichtig optimisme ml s s c h i e n zoud e n kunneri r e kenen op nege n s tu­dentmentoren , waa rva n ee n g e d e el t e e ctter nog op vaka ntie of i n l eder

' g e va l nog onbe re ikbaa r wa s ge bleken ; na ast He rma n en Hoogendonk a l s s t a f l e ­de no Om k ':.art voo r e lf be gon ik de briefi ng van de week voor e e n gehoor va~ vijf s tude nten.Later bleken een a a nta l mentoren t e nta me ns g e had t e hebben en zic h te hebben verslape n. z oda t we de v.rtoning va n de video f ilm "Geld", gemaakt ond e r a dvi es va n Drie ­huis , me t een rede l l jk - volledig me n ­torenteam kond en bekijken.De rea ctie s ble ken 'ma t ig , de ide e was door de Ope n S chool - t ele v i s i e te kaleidos co ­pisch en te v e r sni pper d uitgewerkt . Da t dit voordee l zal opleveren voor het a a nd r a gen va n disGussi e pu n t en in de me ntore ng r oep is duidelijk. er wordt zove e l aa ng e stipt dat iede r e mentor we I ee n onde rw e r p va n z ijn gadfng ~al kunnen vind e n voor de di s ­c~ssie , die op vetoning van de f i l m aan de eerstejaa rs za l volgen . Na de tra ining om vier uur het infor­matiemateriaa l voar aans aande maan­dag in ord e ge maa kt e n a f spraken be ­xest igd met d~ fotograa f va n d e U.B. e n me t de Dienst Beeld en Geluid.

VRIJDAG 31 AUGUS TUS

Voor de me'n lore n t r an ing va n va nda a g restere n no g twe c proGramma~ onder­ciele n : het I.E .B . simulatlespe l , vorig j a a r door Ri a gemaakte n di t j aa r door Pa u l en Bert van Leeuw~n ectroom­l " nd; en de " Boterham met tevreden ­he id" , de film va n Bram de Swaa n ov e r Jo pende ba nd a r beid . De f i lm ve rtoon f e ik e e rsl , zoa l s ie fe r j aa r m t trots , eigen lijk ge he o l t e n onre h le , wa nt i k lt eb niels met de fi l m va n doen , ma a r die ik voel va nu i t het i dee da l s ociologen ( waa r i k o r ook ee n va n ben) loch de we s:en­l Uke z ken in de ffiMa tschap pij c en hoop

p r egna nter a u n de orde kunnen s tellen dan ekono me n . De re akt~es wa ren zoals al t ijd be.ogen en g e schokt; de discus ­s ie na a floop diepgaand e n interessa nt . Het mere n deel van de mentoren za l niet hoeevn me e te we rken a a n he t I.g.B. ­spe l , dat doo r Paul en Be rt g eleid za l worden , zodat de briefing door Paul in een v l oek en een z u c ht was a f gelope n . Nu m~ar wachten op de ding e n die a a ns t aa nde maandag ko-me m gaa nl In de tussen tijd a a n rr. t n nieuw­op- te - ze t ten-schutt ing werken .

TEN ONRECHTE

Ma a ndag 3 Septemhe r . Va nmorgen om half ne gen nog eens. a ~ les g ekont r o leera; zaa l in orde ge ­mab kt; mentoren p r og ramma ' s van hun g ro epe n uitgereikt . Om tien uur · klok ­s lag me c e ntr a l in de kantine opg e steld e n met senore stem geroepe n da t d e ee r s tejaa r s e konomen me moesten vo lge n; met g rote makke kudde n ~ ar 2 174 wa a r Verburg a l wachtte v oor z "n ~elkomswoo rd.

Woudhu yz~n presenteert de werkg roep indel ing en de e n quete na a r de VWO e index a menc ijfers e rg r euk; scha a p ­acht~ge reakties op zijn " ~artne rrui l­model" . Korte pa uze am de e e r ste j aarE

h u n b ijd rage va n !45 , ~ a a n de intro ­duktiewee k te la ten be talen b ij de SEF, d ie. di t j a a r g e l ukk i g de inn ing en de verwe rki ng va n d e g e l den op z ic h he e f t g e nome n . Vorig jaa r heeft de inning he t f aku l teitsburo ma a ndemla ng 'II " rk gegeven waa r z e bepa ld niet op zaten te ,,·ach ­t en . Na da t de g r oep i s opgesplitst in werk­g roepjes o . l.w. de me ntopen , loop ik langs. de lokal e n om t e kijken of a l ­l es ' en iedereen Ooko i 5 0

Ten onrecht e denkt men da t voorbe spre ­ki ngen over de organi sati e en de voor­be r eide nde werkza amheden , die in de ma a nde n juli en augustus geda a n z i j n, de dagen vanzel f op rolletjes doe t ver­l open o Ni e t s is minde r wa a rl Een be ­l angri j k en wa t mi j b,t reft ve rre'lleg het vermoeiendste stuk organi sa ti e i s d e o r gan i satie o p he t mo me nt z e l f , de i m rov isati e , de 9nvoorz i e ne situa­t i e s , of in het e r gste g eval moei l i jk ­he deno Student e n d~ weg wi jzen, een do­cent d e a ller l a a t o te zaal~ijzig i n ' doorg e ve n , zo r gen t het inform ~ t i ~ ­ma t eriaa ' op het 60e de moment i n he t juiste lokaal l i gt , d e kont ~n u i t e it va n het prog r amma waarborg e n. Vanmiddag houd t da t ook· in: zor g en da t ;i e r ma n vo ldoe n de g e ld krijg t a m de r eis na a r de ka mpee rboe rderij o p Texe l te kunn en be t a l e n vo o r een klei ­ne honderd s tud e nten. Ber t en Paul z i j n inko pen doen voo~ d e da g en in de kampe~rboerderij bi j de Ma kro en niemand \'Ieet waar het g eld voor Her­ma n ~o,ls ~fgesproke n wa s , iig t . Uit eindeIijk word t er ' ing e broken' bij d e SEF e n de ka s g e pl underd . Op d e borre l z ie ik t6c h weer we ini g docen­ten , onda nks al le voorbereidi nge n . De doe ls te l l ing ' Ke n n i s ma ken me t d e men ­s en va n de f a ku l t e it ' za l bi j de en ­q uet e na ar de ke nn i s ma ki ng , die in ok ­t ober wordt g ehoud e n onde r e e rs t e ­j aa rs we I we e r niet hoog score n!

EEN Bert va n Gelder is studie - adviseur en organisator va n de jaarlijkse introductie-week voor eersteja a rs ­studenten va n de f a culteit . De we ek werd dit j aar va n 3 t~t 8 sept embe , geho ude n .

DI NSDAG 4 SEPT .

Zorgde om negen u u r bij de U. B. te z 1Jn om de diaser i e over d~ U.B. in ont ­vangst te neme n; bleek ten onrecht e te z ijn : serie is al meegege ven aan de mensen van ' Beeld en Geluid ', die hem om 10. 15 uur zullen vertonen . Hoog e.ndo nk houdt inle id ing mver de vak­literatuur; ik deel handle i d i ngen voor bibliotheekgebruik en het Economisch ~s~lad uit. Daarna naar de Effecten­beu rs , waar we ons kollekti e f t e bar­sten lopen te gen de automatisch- open­gaand e -de ure n - met - contac t - onder - de­v l oermat, beroemd uit moderne winkel­centra; a Ile en blijkende deuren bij de Beurs nie t be d iend t e worden door contact onde r de mat , maar door por­tier , die wa a r schi j nli jk rond te l ei ­den gezelschappen regelmatig vroe g ­ti jdig ziet sne uve l en . ·

Telaa t t e voo r s c h ijn getrokken toe gangs ­ka art do e t e c h te r wonderen, zoda t we het c entrum va n onz e ma atschappij kunnen binne ns t a ppe n . De rondleids ter i s , zo ­a l s ' mij vorig j aa r a l we r d toevertrouwd ( het i s d e eerste keer dat i k zel f mee ­ga ) u i t erst pinni g , ma a r z e e r deskun­d i g : in vlot temp o word e n de vele vra­gen beantwoord . Mi jn ho op ee n spek­t akula ire beurskr ac h t e zien a l s we tot het bal kon bove n d e vloer worde n toege ­laten , wor rl t jamm e r ge no eg nie t bewaar ­he i d . Ondanks dat t o c h e en l euk onder­deel van d e week . ' s Middags e en inle i ding doo r de , s t u ­dentendec a ne , De a Vdlg r aff , waarh lj de z a a l op he t l aa t s te mome nt v oo r de tentame ns va n de Wis - en Na t u ur­kunde f a kul t e it bebruikt bl ijk t te worden , zodat bliksemsnel e e n a nde r e za a l moet worden gevonden . Ret programma " Geld" wordt vrij l a lllw ontva nge n; weI i s duide l ijk d a t het fragmentaries en ka leidoskopies karakter de aandac h t geboe i d ho udt Hvena l s de STER-rek l' me dc a a nda cht van k l eut e rs en a nde re onvol wa ssene ge va nge n houdt . Qu a vorm goed va n opzet , maa r de vorm ga a t duide l ijk ten kos t e van de informatie ­overdracht. Pas na de film v ij f - zes kee r ge z ien te hebben k~k je door de vorm heen .

'INTRODUKTIEWEEK Ondertussen zijn Paul, Bert en [{ans geren de zaal te verlaten. Ala ik he'm Oostendorp met de helft van de studente even later vertel het inderdaad een ten hopelijk goedop Taxel in de kampeer-b?treure~s waardig,~isve~stand te , boerde rij aangekomen. Meltzer spreek v1ndem, 15 deze s~~tbetulg~ng ~em nlet ik G'morgens om elf uur in de kantine voldoende. Omdat 1k hem toch nlet n a zijn k a ndidlaatskollege, als hij op zijn laars in mijn ne~ l,:,at zette,n om het aunt staat te verttekken naa r zijn vermeende overw1nnlng en m~n Taxe} , waar h ij een inleiding zal houden.boetedoenoing t e tonen, druipt hij Terwijl hij een broodj e wa rm vlees diep,teleurgesteld af. , we gwerkt , heb ik slecht nieuws voor ' s M1ddags heert de Aktlegroev een hem~ do film "Don't shoot the ecomo - aantal afgestudeerde ekonomen uit mist' is nog niet ondertiteld, zodat eigen geleseren bij elkaa r ge haald zijn inleiding naa r vaanleiding v a n om \Vat te vertellen over de "beroeps -da ze film in de lucht i s komen t e praktijk van de afgestudeerde ekonomen~ hangen . ' s Mi ddags zijn mijn gedac hten k onstant bU Texel , en ik besluit morge nochtend allereerst de kampeerboerde r ij op t e belleh.

pe menGa is maa r een paar honderd ~eter van mijn huis gelegen.Ik heb ~an ook normaal gesproken maa r

wintig minuten nodig om daar een ~olledige maaltijd te nuttigen en rit en thuis te zijnnOver het alge ~e en hoef je niet in de rij te staan ~n ee n ietwat ervaren eettafel-ete ~ls ik kan snel en blindelings de ~euze dienblad-bestekvoer doen.

~i t " Gesprekken met Joris Meltzer'

WADLOPEN WOENSDAG 5 SEPTEMBER Ik bel Texel op, krijg de eig enaa r van de boerderij aan de te l efoon, die me vertelt dat i edereen no g ligt te pit­te n , omdat Ze 's nachts pas om ha lf drie zij n gaan slapen . Er waS bij d e huur v a n de boerderij in april jol. afge s pro­Ken dat de eigenaar de eerste avoad dat ~e groe pen e r waren, een strandwa n­

.deling met kampvuur zou organiseren, waarbij h ij op de terugweg gewoonte ge t r ou, de 'leg kwij traakt, Waarna hij een paa r uu r met de groep.over het wad en de duinen rondzwerft. Hij doet dat met aIle g roepen die in zUn boerderij verblijven! Vanmorgen i s hij niet zo enthousias t over d e reakties v a n gisteravond: de groep was ei genl ijk te groot , een aa nt a l mensen haakte af en het water stond onverwach t hoog. Hij is duchtig uitgescholden . Na teragkomst om twe e uu r had den Bert Paul en Hans echter liters warme soep klaarst aa n, wat de gemoederen neer aardig opkrikte. Als al het leed ge­leden is reageert iedere e n een stuk positiever en vindt het toch wel een leuke ervaring . Vanmorgen had ik een " leuke "ervaring: we hebben kollege zalen geleend van de Geog rafen, omdat dit j aa r het kandidaatsonder.~s t Ud ens onZe intro­duktiewe ek al wee r begonnenis, z odat we in za len nood zit t en. Ik heb af­spraken gemaakt met de beheerder va n Geografie, \Va a rb ij b li . 'In zaal kon­taktstoornis is opgetreden: als Jan Wes s eling vanmorgen met zUn aiskunde kollege gestart i s in e e n geografie -

zanI, komt na een kwartiertje een a ndere wiskunde -aocent, eantje van geografie , de zaal binnen en eist die ruimte op vo o r zUn ko Llege . Al s Wes s eling hem verzoekt een va n de andere , op dat moment lege ,zalen te nemen, maakt onZe Geograa~ zi c h de ris e~ van aIle aanwezige n door de zaa l in zijm eentje te be zet t en en te nei-

Het bl ijk t dat Ze het niet helemaal he hebben begrepen, en driftige verha len opdiepen over "Maagdenhuisbezetting", ins tituutsbezetting, onder\Vijsdoel­stellingen en andre onderwerpen uit de (helaas) "oude doos". En dat voor een gehoor van studenten, waa.r revolutionaire gezi'ndheid vee leer plaats gemaakt lijkt te hebben voor de "Grote Apathie". Het beste komt deze tegenstelling tot uiting als een van de aanwez i gen vraagt hoe de afgestudeerden stonden te~enover de verniey.ingen in het onder.ijs, .aarbij het sublieme ant­woord luidde:"Wij stonden niet tegen­over, maar vernieuwde hat onderw~s zelf , meneerl"

MOE DONDERDAG 6 SEPTEHBER

Vanmorgen is de -tweede groep naar Texel vertrokken, onder de beziel­ende leiding van Wim Hafka mp. Deze g roep i s door omstandigheden veel kleine r d a n d e eerste. Een stuk makke lijker v Qo r de organisatoren o p Texe l! De eers te groep moet om h a lf een op het Instituut arrtveren, na twee dalen op Texel gewees t te z ijn . Om ha lf twee als de inleiding Makro/ Mikro mo e t be g innen en tevens de Bibliotheekinleiding zijn er aIleen een viertal studenten aanwezig , die niet zijn meege_eest naar Te xe~. Het blijkt dat er e e n stremming op het baanva k Den Helde r- Amsterdam is geweest, waardoor aIle treinen vertraagd zijn. Om twee uur kunnen de idleidingen beginnen v60r een gehoor van btoodjeskauwende, met rode slaap ogen uitgeputte studenyem. Het is zo te zien laa t geworden op de kampeerboerder;l Iedereen zit duidelijk de rest van het middag­programma uit en ook de animo om elkaar in de stad te gaan eten , l ijkt onder invloed van slaapgeb niet bijster g root.

SUCCES VRI.TDAG 7 SEPTEMB ER

[Thh~,he t is al Wt'e r de laatste dag v a n de j.ntroductie.,.,ek.Had Vanmor­gen Hans ()o"tendorp aan d... t.elei'oon, die volkol1en lJ itge put ,maal' machtig enthousia.Rt ove,. d"ze tweede 8'roep is :kl einer a antu l, makkeli,j ker te hanteren en meRr hij elkaar batrokken . De \'(ui!.d',atocht Ci steravond is · eer_ doorslaa.nd UUCCe3 {!9weestl Eni ee s f eer,iedereen solidair ,veel gelaJhel'., echt prima.Hafkamp heeft ook ~en aansprekende in] eidi:1/l' f!e ­hOllden.De drie orcanisatoren Bert , Paul en hi,j,HanR staan weI op in­stortdh van v Rrmoeidheid . Datcelfde geld t voor mij,.naar nin,l er ,doordat ik ' s nanhts in lader g eval s144p, o mdat i k om kwart over vijf een p~nt kan Betten achte~ mijn geor­gani~eer en geimprovis~er. I S hli dd 'lgs l oopt door vel'traging in hot pr)gramma de inleiding van Dea Vollgraff over studentendecanaat e n abortus jammer gen oeg in het honderd;met c'e zaalperikelen Van De Vos de 9nige twee rimpels op een verder v lekkeloos verlopen week, wa t d e organisatie betrRft.Of het inhoudeli,ik is aangeslagen bij de eerstejaars moeten we afwachten tot de Bnqulte midden oktober is gehou­den. Jam~er is dat er ied er jaar weI krjtiek wordt seu~t op bepaalde onderdelen,masr dat de bereiJheid om mee te ~erken de dag en nog be~er te laten fu nctioner'e n door een ao­tieve 8L positieve inbreng veelal volkomen ontbreekt. ' s :,li ddage ge loof ik de afg estu­deerden verder wel,en Eta als eerste b ij de SEF aan dp. afsluitende borrel. Lekker morRen de tuin in!Ik betrap me op de Gedach te het ja .. mer te . vinden pas volg end ,jaar weer de Introductie te kunnen verzorgen. Het li ;;kt dat we nu een i'ormu]e v~~r deze week hebben gevo''1den,die zonder meer goed is,en die ook be­hoor·t aan te slaan.Dat geeft mij, en zoals later blijkt ook Ha~s,Bert en Paul,voldoening !

vervo lg op pall'. 16

9

3 l ~ . it i ~ h~t oe_ nip t k~a­

npn \ ~ ~ n . :~ ¥ond al]~~D d e stok­:;.aa r d .jr van r,·n . p,..idcnties e" D u j l . l r.c ......... ·!r-:· tc !/oor t. wlo e iende yo ldoll­b~n r e ilen. ~n : ~ i P4e 1essen ! hoe ~e.one _ ns " lIe l "sc h t s s pel "aa fle t e c oa_isch p roces kU"-l!.ea bei"n­" :i De-den . :oor h . v . u _'tP .... ri I.'l7ite­.;ank -. l d" ~ .. "' c f .. ~tea.il" Jan,; i n ere t e . oueen " . r ~ . -a t. ;je nk t u ~an d ez.e: ui.en leicker e C'''l r.e trlli is eer. v~ rvaDg i D8S&i lcrl ¥OOr SCD r­s e olie n s a r dg&& . e ge. c Le c e n­Ben ~UDnen op een _e aagse aanier de 6c hati_r :.:: l e be i-b vloeder.'. " ... - is d us nog oop: " "ooral -1Iols c-.. oag. gc~ond en bedri j vi, Li e . - ~ ~~

we iets w i1 1~n . :'a L 1" .. L, ~ •. ,. i:elacgrijk . ,II" de ~O:ler,,~ _·.r- L-6cba~Fi · wor t e wi l v- · ; ~ t

s ueces hel oo,.d . ,. :> t k .. ,.; ... " of ·o r.ge .e rft.l o~ec erA j . ;' . C. e r fi if:

hu n znk s l eke . • ' :ersocnlljk a o rd ik ciet go ed

va n de?e oubo llise. ~.ssehiec be s t goedhedoelde .eraaDJ~eD o . Opa 's k n le . Zo b relll: je de econo ­ai e t ocb ni el diebler bi~ vol.assen g e wooe a e a s eo, ook niet 81£ .r be l ' nalionaal inXoc_n' eo 'KDe­derens Lroaen Y~rY~~L ijoor ~oeken

en sebalen o1iebo llen . :el kunae a a i l een &Bar doorscbijneod KJ"ijs­a c bti g e bere a zija , die na di l boe k de econoai .. n og een bl ik waardig k eureD.

iCdK .

J . ;e-n , ~_i jk , c OJ.03oi¥ , o v e- r £--11-

s e r., we Gsen , . e r k ~n reId , ClrEc bL '1 97~ .

jonge econome accountancy

II

LAAT· J>AT 5QOR..T MfHAUEW MAAR. "b~ -HlHI

E\c;EN v'\OUW KL..I'I"'1\l<.oMEN MeT flUN

V"-OUW£.N ~Tu1>lES

VROIl1ffill sr~PElf (;1', PAFER- YEI!VAI/Ct;lfDE ~cJ:oEP YO . 00WSIIS~1lIE5

.. ZEE:R SEY..IS1'ns C£!lRAC 'fAJr D:Rue IUJrIJRLI.TC& IDmi::I1l'Dan:JJ.

startuw carriere in de

Wij zijn een groot landelijk accountantskantoor met meerdere vestigingen in het buitenland. De algemene contrale- en advieswerkzaamheden worden o.m. ondersteund door een groep accountants die zich hebben geSpeciaJiseerd in de controle van geavanceerde geautomatiseerde administraties..

Mede als gevolg van de regelmatige uitbreiding der·werkzaamheden zoeken wij contact met jonge economen, die voomemens zijn de post-doctorale accountantsopleiding Ie gaan valgen of deze reeds hebben aangevangen en die zich willen bekwamen in de algemene accountantspraktijk. Desgewenst kan na enkele jaren gekozen worden voor een specialisatie op de controle van geautomaliseerde administraties..

Met hen die de uitdaging aandurven tot combin'atie van een grondige en gevarieerde Pl1lktijkopleiding met interne Cursussen naast de universitaire accountantsopleiding zouden wij gaame in contact komen.

U gelieve daartoe fe schrijven aan de heer Drs. J. Koelewijn, Hoofd Sociale Zaken, bij wie u ook telefonisch nadere inlichtingen kunl inwinnen (070-949250). Sir Winston Churchilllaari 370, 2285 SJ Rijswijk.. Van de definitieve selectie-procedure zal een psychotechnisch onderzoek deel uitmaken.

ORET ~ & ~

;

KIJK; PEN BEKEKEN

,...----- ' ,- --- - -------J 's,n P e n i s hoog ler a a r aan d,e RU t e Gr oning en . Nllllst ~ijn we tenschappe­l ijke p ublikahes 3chr ijft hij v oe l jom"nalistiek g or ich t 9 artikele n en boeke n voor een g rot e r pub liek . Hij i s aehoeid door d o v l;'aag , hoe ekonomiese idee!;n v ooral ook v o or ' buitensta~nder8 ' duidelijk g emaak t kunnen ',verden .

SNEL PAK

Op de k a fl van he t bo ek " K i ,i k economie" a l aa t e n d o or:-i~hi..in e nd

grijsa c h t i ge h ee r i n s n c l ges ncdc n k ost u um a f g ebe e ld , dip i c twn L suf­fi g en uitg ezak t s L aa ~ t o e t a k i jk( hoe ee n ing ewikke l de , comp u t e rac hLi ge ma c h ine een s tro o m van a 1 da n ni e L d uur za me kons ump t i ego ederen ui roche lt . ne t ~a l we i ni e t beLa ngr i j i i j n , maa r Ik kwa m ~och t e z itLe n me t de vr~ag wi e de~e va g e f iguur. d i e j e t e ns lo Lt e 156 bladz i jden la ng b li j ft ve r geze l ler. , nu vo or Jr. o e t stel l en . He t Ie « en ( ' bekijk e n ' ) va n het bo ek los t d i e v r aag ,ni e lo r .

.ll oog~ t e ns v j nde n wi j eo n a a nwijzing in de begeleidende persi n forma ti c die aongeer l, dat het we r k ' i g e ­schr even " V ~~r u l deze I no rma l e It' f' n­:,j en' t de ' gem i ddelde ' Ned er loflde r, .• 'I , die - e n nu ge e fi k ne t maa r 'A'a t ru w wee r- va n a l riut soort dingc n A]S de mi .ljaene nnota gee n sna.rs be ­g r i j p t. De ' e~ mi dd e lde' ho eda n i g he i d va n de f i g u ur op d e ka f t zo u z ijn va ghc i d nfdoende ve rkla r e n. Het s nelle pak e n de ie twat s uff ige ( konte mpl a t ie - ­vel ho ud ing (alsme de de aa ngeb r a chle s n el l es nor e n br i l l li jk c n ec ht e r ee r de r de a t tr i b ut e n v ~ n de j o nge , pro g r e s s i e ve ec ono om , ee n f i g uur d i e , in de a ge n va n Pe n , l och niJ u­we l ijks ~ls g eschikt ge' elsc h Ap bi j he t u i t ges t i ppe l de po p ula i r e 6chouw­spel kan g e l den.

~ ij moe t~n d u s toc h d e oms l ag mUR r e ven verge t en e n het k i j kspul Geheel o n uev o oroo rdee1 d or ons i n l~le n we r ken .

PLAATJES De a l l e r ee r s te i nd r uk mo e t da n we I zijn , dat het e e n fraa i ui t ge vo e r d werk i s , zoiels als de in elk g~ z in met s choo lgaa nde kinde r e n o nmisba ­r e mod erne enc y clope udie . ' Ioo i e fo ­to ' s , held ere dia g r a mmel j es , g r a p­pige t e ke nin ge tje s . Va n r om de pJ no L,jP s A ll e ~ r l ~an het ni ~ t gB ~ n . '!,"lt l d il l be treft i s d, e Li LE' l " k i Ok ec onomi<," Loch we 1 wa L misle i dp nd . ! k z plf be n t e nmi ns t e nipl in s Lna t om u·i t d~ opt <' lsom van a1 1e f n to ' G d ie econom i :~ che uktivileite r: we r -

f> vf' (, iP. t B ct f t e leide n ove r 1:: . '1 . de s truktuu r VH n o nze eco namj~ .

Eve nmin l ecrt de t c ke n i ng va n ee n boksw~ds t r i jd mi j ie l . ov e r de klDD ­s ens trijd, hetge en volge ns he t ond e r-3chJ'if t wei z ou moe t cn . ~~ rdc r i~

d e foto van Keyn ~ p iu~ ceo V"i n de ---.; c ro t ~ ol~ : ... i ,juc var. (: Cf· rt · r :... l ~ ' h Qo ry oak ~ J ni ~ t 6 pnoee ~ I~ i , i

.. I~l &2s ~ f! li ; l t' v~n z j jn ltleorie d u ld e l ij k t e m~k e". ~n L ns l otte 'o j I het mSi, r ni e t lot rr.ij d o or­d ringe r: wa v rom ~e n foto va n ee n" s ex tent mi j het " le 1 i jke g e 7ic ht

. van he t Ku pita li s me ll :r.OP. :..:o.ie n u i t l " leg e e n.

Maa r di l' al les i s na tuur l i j k een o ne e r 1 i jke voors t ell ing va n zo k e n. Ook riP gemiddeld e ~ ede r la nder ha d , d e nk i k, n je t ve r wa ch l z ich de c o­nomi e d oor plaa t j e s k i jkc n a ll~ n e i g en tc kun ne n ' make n. Over u s n ij a r de t eks t.

POSITIEF Ook hierbij i s de e ers le inrl ruk

ee n positi~ vc . ~ et is s t e l lig ~an Pen to~ vertro u wQ O~ een vlo t e n Jr.Q kk eli j k ver t e e r baar ve rhaa l n ee r l e z et le n . Cp die v10tte ma ­n i er gou t hij in e e n d rl e t a l d e l e n i n op d e beg ri ppe n welvaa rt en welz ijn ( ne mense n e n hun d i np p.n ) , tie l pro ces van i nk ome ns vorm"i ng ( De mc ns en e n hun inkomc n ) e n op macro­e conomische s tr,kturen en me cha nis­men ,pc Jr.en s en en hUn lot ) . n it alles zi e t e r tot nu toe ~is ­sc hien no g al po s iti e f u ~t. Hov e n­u ien is ~ l le e n a1 he t s treve n om

([oto Rona ld 'i we c r ing jlnt crnationa 1 Publici ty )

d e r e s u lt~ t cn woar (oc e e n we t e n G ch~ p als d e ec onom i e k om t, vo o r e en g r oat puh li c k to efu nkeliJk te mukc n. En toc h d c ug L t , t bv ek n i e t!

On.ze jonge, progressieve econoo. ( wij ba l e n hem er toch maar weer e­ven bij) zag dit ove rigens op de oa­s lag al a ankomen, wa ar im~ers de e­c onomie werd vodrg e s teld als een 'ding '-spu wende machine . Op de eer­s te foto pagi na ~ordt dat beeld nog ce nn o p e en a ndere m~ nier weerg ege­ven: a11emaa 1 p l aa t j es ,van f a trie­ken, machi n~5 , e . d •• e~ in het mid­de n van da t a ! les een pl aatj e Va D het ~od ' le g e z in met twee k i nderen (a l s me d e s tereo-insta llatie,' eenS­ge,~i nshuisje, ska i-bankstel. u kent da t weI, a l leen "de moderne eDc~clo­pe die i s niet in beeld gebracht). V:aa ro:n nu net d a t ge z in op zondsg ­middag afgebe e ld ? , zo vraag je j e a f. He l onderschrift l ee r t e e hter d~ t d i t nie t toe va l lig is, want - z o houdt Fe n ons VDor- ecoDemie word l pas econo.,ie "als de produk­t e n bij de gewone mensen terechl kome n. " En verd e r moet "vanuit de gewone me ns en ••• a lle s wo r d en beke­k en. "

LINK (j a t i s natuurlijk he e l nobel. Maar -zo za l on z e prog ressieve econoo. roe pen- het beeld van ons econo.isch s telse1 als e en machine uitsluitend ge prog rammeerd op de behoeftenbeYre­d i gi ng va n gewone mensen, is toch ~l z o 'n 1 2 j aar a ehterha ald! Voor­d u t hij eehler bladzijden1ang het ka pitalistis che winststre~en gaat uitleggen, z u1le n wij he. de . o od s n oe r en . J e kunt er n.l. oak gewooo op wijzen , dat pa en moe nie t aIle dagen ~ondag hebben ; g edureode eeo g root d e el va n de we ek make n zij " elf de produkten, waar ' be t Pe n o. gaat. Maa r die link wordt niet ge­l~gd e n d e rest va n het b oek draagt dsar de s pore n van. Want vanuit het door Peri gek~zen 'uitgangspunt kun j e de e conomi s che wetense hap niet mee r i n de nk e n a ls e en ana1~ti6e~ ins trume nt om maa t s chappelijke me­cha n i smen en strukturen op het s poor t e k omen. 'De economie moet va nu i t d a t uitgangspunt weI ver­wo r de n to t een ve r ve i e nd ventje. d a t a l a.aar roept do t dingen schaars z ijn en d UB n i et 'kunn en en waar je verde r nie t s aan heb t. Me t bebalp va n d i t ve nt je ka n Pen ver vo lgens cy n isch u ilhalen na r al die o n­wete nd e figuren di e he m niet zio­nen; a r beide r s d i e teveel loon vra­gen, we l z ij nswe rke rs die te dure voo r z ieni ngen eisen, s choolmees ters d i e de t h e o r ie van Ke~nes n o g s teeds ui t l c gge n ..

;; u Is tet gebre k aan allerl ei z a k e n sc haarste ' d u s ) z o ree e l als e e n s tereo-i n t alla tie van 2 x 100 ~a tt ( ee n minimL ,loner z ou e r ee~

' cikker boe k over kunnen scbri j ve n da n ki jk. Huar door da t ook te yio­den h e b j e de ec oDomie nog niet di c hte r b i j de g e wone mens e n ge­bra c h t z o a l s Pe n , wi 1. I:an mo e t je o p z ' n mi ns t neg aa ngeven hoe (Yoor , ons s t ela e l ) s pecifieke. maatse hap­pe 1 ij k e me c ha ni smen le i d~n tot de s pec i f i ek e vormen van schaarste d ie ~ i ! ken nen • t n da n moet j e verde r

3 l ~ . it i ~ h~t oe_ nip t k~a­

npn \ ~ ~ n . :~ ¥ond al]~~D d e stok­:;.aa r d .jr van r,·n . p,..idcnties e" D u j l . l r.c ......... ·!r-:· tc !/oor t. wlo e iende yo ldoll­b~n r e ilen. ~n : ~ i P4e 1essen ! hoe ~e.one _ ns " lIe l "sc h t s s pel "aa fle t e c oa_isch p roces kU"-l!.ea bei"n­" :i De-den . :oor h . v . u _'tP .... ri I.'l7ite­.;ank -. l d" ~ .. "' c f .. ~tea.il" Jan,; i n ere t e . oueen " . r ~ . -a t. ;je nk t u ~an d ez.e: ui.en leicker e C'''l r.e trlli is eer. v~ rvaDg i D8S&i lcrl ¥OOr SCD r­s e olie n s a r dg&& . e ge. c Le c e n­Ben ~UDnen op een _e aagse aanier de 6c hati_r :.:: l e be i-b vloeder.'. " ... - is d us nog oop: " "ooral -1Iols c-.. oag. gc~ond en bedri j vi, Li e . - ~ ~~

we iets w i1 1~n . :'a L 1" .. L, ~ •. ,. i:elacgrijk . ,II" de ~O:ler,,~ _·.r- L-6cba~Fi · wor t e wi l v- · ; ~ t

s ueces hel oo,.d . ,. :> t k .. ,.; ... " of ·o r.ge .e rft.l o~ec erA j . ;' . C. e r fi if:

hu n znk s l eke . • ' :ersocnlljk a o rd ik ciet go ed

va n de?e oubo llise. ~.ssehiec be s t goedhedoelde .eraaDJ~eD o . Opa 's k n le . Zo b relll: je de econo ­ai e t ocb ni el diebler bi~ vol.assen g e wooe a e a s eo, ook niet 81£ .r be l ' nalionaal inXoc_n' eo 'KDe­derens Lroaen Y~rY~~L ijoor ~oeken

en sebalen o1iebo llen . :el kunae a a i l een &Bar doorscbijneod KJ"ijs­a c bti g e bere a zija , die na di l boe k de econoai .. n og een bl ik waardig k eureD.

iCdK .

J . ;e-n , ~_i jk , c OJ.03oi¥ , o v e- r £--11-

s e r., we Gsen , . e r k ~n reId , ClrEc bL '1 97~ .

jonge econome accountancy

II

LAAT· J>AT 5QOR..T MfHAUEW MAAR. "b~ -HlHI

E\c;EN v'\OUW KL..I'I"'1\l<.oMEN MeT flUN

V"-OUW£.N ~Tu1>lES

VROIl1ffill sr~PElf (;1', PAFER- YEI!VAI/Ct;lfDE ~cJ:oEP YO . 00WSIIS~1lIE5

.. ZEE:R SEY..IS1'ns C£!lRAC 'fAJr D:Rue IUJrIJRLI.TC& IDmi::I1l'Dan:JJ.

startuw carriere in de

Wij zijn een groot landelijk accountantskantoor met meerdere vestigingen in het buitenland. De algemene contrale- en advieswerkzaamheden worden o.m. ondersteund door een groep accountants die zich hebben geSpeciaJiseerd in de controle van geavanceerde geautomatiseerde administraties..

Mede als gevolg van de regelmatige uitbreiding der·werkzaamheden zoeken wij contact met jonge economen, die voomemens zijn de post-doctorale accountantsopleiding Ie gaan valgen of deze reeds hebben aangevangen en die zich willen bekwamen in de algemene accountantspraktijk. Desgewenst kan na enkele jaren gekozen worden voor een specialisatie op de controle van geautomaliseerde administraties..

Met hen die de uitdaging aandurven tot combin'atie van een grondige en gevarieerde Pl1lktijkopleiding met interne Cursussen naast de universitaire accountantsopleiding zouden wij gaame in contact komen.

U gelieve daartoe fe schrijven aan de heer Drs. J. Koelewijn, Hoofd Sociale Zaken, bij wie u ook telefonisch nadere inlichtingen kunl inwinnen (070-949250). Sir Winston Churchilllaari 370, 2285 SJ Rijswijk.. Van de definitieve selectie-procedure zal een psychotechnisch onderzoek deel uitmaken.

ORET ~ & ~

;

voor rostra gelezen:

je bent jong en je wit watWERK

"Een i ed er heeft recht op a rbe id , op vrije keuze Va n beroep , op rechtvaar d i g e en guns tige arbeids voorvraarden en op bescherming t ege n werkloBshe id . ,. Een mooie gedachte dat artike l 23 van de verk laring van de Univer se I e r echten van de mens . Maar op grote s chaal wordt er met dit r echt nog s t eeds de hand gelicht , dit ge l dt behalve voor vrouwen ook voor de jeugd . In dit 'boekj e over de ~eugd proberen de schrijve r s aan te e even waarom er r elatief me e r Y/erkloosheid he erst ond er de jeugdigen dan onder de r es t van de bevol k;i.ng . Na een kor t e uiteen zetting over de s ombere ekono rn i ese situe t ie in Uederland( van Ag t ze i het ook nog : "het is €len rot tijd om te regeren , als ik voor de ve r a nd ering hUis - tuin en keukentaa l mag gebruj,ken") t a un de s chr ijvel's in op het verband dat er volaens velen bestuat tuss en minimumjeugd l oon en jeugdwerkloos heid .

Dit verband zou echt kunnen bes t aan, maa r t och heeft het weinia z in om dat minimum jeugdloon dan maar te laten dil.l en." .. -a l lieten \'Ie ze (j eugd t ot 25 jaar) morgen v erhonaer en dan zouden we daar noa ni e t meer dan de he l ft van de noodzakelijke loonmateeinl.l'e n mee binnen slepen" . Volgens de schrijvers i s er i ets meer nodig : de arbe ids ­inkomensquote (nu 92%) moe t worden t eruggebracht , en dat bere iken we ni ot door het uitschudden van jonaeren aIleen , i eder ee n moet me ed oen . De auteurs gaan verd er in op de rel~tie omderwijs - arbeidsma dlt : veel werkgevers zijn erVan overtuigd dat j omgere n cen overvloed aan teoreti ese en een chro­ni es tekort ~~npraktie se kenni s mee ­kr~gen . Als de jonger en dan ook no ll' een e,en of twee dagen nitar choo1 moe t en, zij Jtl e r vee I werkgevers die zi ch twee \ keel' bedehken e ar zU een jongere in diens t nemen . ~at onderwijs t egenwoor­dig niet enkel is gericht op beroeps ­uitoefening , maar ook op de voorbereiding tot deelname aan de aehe le maatschappij (de mondige bmrgers ) vergee t men dan wel eens . Een tekort bij het onderwijS bes t aa t wel , op school zou men be ter voorlichtine kunnen c even over de arbeids markt , de r e chten en plichten van we rknemers , en mem zou meer s t age s moe ten organiseren .

Al i s het gee n recent boek, t och' nog een stukje over deze voordra~hten uit

1963 van .lande!. Het is missch ien voor propedeuse studenten .,el eelLG interes ­~t om naest de verplichte litera.tu-,l r t e lezen.

In de eel'S te voordracht 1 E'ot ~landel noll' eens exakt de beg rippen uit, die veel in de marxistiese litera­t uur grbruikt worden , zoals meer­,.aarde e n ar1Jeidswaardeleer; ruil­en gebruiksvraa,rd.e etc . Mandel he ­s chrijft tevens het onts taan en zich s t eeds meer ui tbreiden van vervreem­ding Van Jr.ensen binnen een rnaat­ilchappij d ie eericht is op wa r ell­produktie : " De mod erne vervreem­ding onts l:aa t met name u i t de schei ­dina va n de producent van zijn pro­dukt( •• ) De producen t \'lerk l vool' de markt e n ~iet voor zi jn e i aen kon­SUff:ptie" I)

1:2

In het l aa t ste dee l gaande auteurs meer in op de psychologi ese aspekten

van de ( jeugd1 \·re rkloosheid . Ui t gesprekken met werkloze jonge l'en bleek da t zij he t e r e; naar vinden niet te kunnen \Y erke-n . Vee l vrije tijd b l eek in he t a l gemeen aI l een een voordeel voor de-genen onder hen die een hogere schoolople i ding ae not en hadden , zij gaan iets anders studeren tot zij een bllan gevond en 11ebben . De problemen ligge dan ook voora 1 bij de groep jongeren met se n lasere scho lina , zij blijken psychi es nogal ons tabi el te word en . Sommige wezen dan ook op het onts taan van'een Broep gedes o r i~nte erde , zich machte loos bedreigd vo elende me nsen ' . To t besluit he bben de s c hrijv ers nog een aantal gespl'ekken gevoerd met verschillende instan tie (zoa l s het Politiek J ogeren Kontakt) en pers onen ( med ewer kers van FNV , NeW en derge l ijk

NdB.

' Jeugdwerkloosheid in Neder l and ' door

Will e m Sto f fels , Anne Vlo orts , Mary Ze ldenrust- NoordanuH Ui tgeverij Bert Bakker (Contact tijds ­documenten) 1979

marxisme - mandel

Vervolgens gaat hij in op net ono­staan en funktioneren van een ka-pi talistiese maa t schapp i ;j . Ui t­gangs punt voor de ana l yse van de hui­diee maatschappij i s he t f eit da t zonder konkurrentie geen kapitalis­tiese maatschappi ;j bes taat : " Een maa tschappij waaruit de konkur r en ­tie totaal veraijderd i s . kan niet l ,~neer kapitali.st i es zijn, omdat haar bela=.gr i jkste ek ono mi ese dri,i f ­veer om kapitaal t e akkumuleren zou ontbreken ; en 90% van al l c ekono­mi e-se hamie l in6f)n die door kap i t a ­-l isten ,"orden ' verrich t dienen om kapitaal te akkumu l er .. n." Het Jaat ste dee l beschri jf t de neo­kapita li s ti ese maatschappij, ont­"taan als r eak ti e op de kri>' l s van de dertiee r jaren . Ua de tweede we ­r eldoorlog gaan bour eoisi e eOn ar ­belde rsklasse steeds meer met e l­kaar over l eggen en onde r handelen . zo -

Jeugd\'re rk loosheid is een groeiepd probl€lem, niet aleen i n Nederland. Ekonomiese , s ociale en psychologiese aspek t en van de jeugdwerkloosheid ":orden bel i cht in " Jeugdwerkloosheid am Nederl a nd " . Het boek i s ui tgegevez t er ge l egenhe id va n het 20- j aria ~u') i l ellm van he t insti tuut voor Psychologies ioIarktonderzoek . De auteurs hopen met dit boek de maat­s chappe lijke discussie over jeugdwerk loosheid te stimuleren .

vooR .DE l>EUi\.

dat " de mo gelijkheid i s eschapen het systeem te konsolider8n op ba ­s is vun koncessies aaL de ~rbeiders, een po l itiek d ie op internationale schaal bedreven wordt . We vinden haar in Viest-Europa en Uoord - Ame ­rika. Hot is de politiek van het na o- kapitalisme , gebaseerd op de n auwe samenwerking tussen de expan­s ieve bourgeoisie en de konservatie ­v e krach ten van de ar be:i.ders bewe ­cr ing." Het boekje t elt 76 pasina's en voor iede re en die n~ast ~acte Ecinomie van Thoben i e ts meer wil Yleten ove r marx­ismo i s dit een zeer l eesbaar hulp ­

middnl . NdB

Inle iding in de marxistie"Se ekonomie , ErnE'S '!; Mandel SUN- ~chrift , SUN Nijmeeen 1970

I

NEDERLANDSE ACCOUNTANTS· MAATSCHAP·

ALGEMEEN SECRET ARIAAT

De Nederlandse Accountants Maatschap behoort met haar 25 vestigingen en ca. 1.000 medewerkers tot de 4 grootste accountantskantoren van Nederland.

Wij treden graag in kontakt met

econODlen en zij die binnen afzienbare tijd hopen af te studeren en zich thans orienteren over een carriere in de accoun tancy.

Tijdens de trainihgsperiode is men reeds verzekerd van een aantrekkelijke, afwisselende werkkring. Oeze afwisseling en de interne cursussen maken doorgaans een. snellere doorgroei mogelijk.

Later kan, afhankelijk van het klientenbestand per vestiging het accent van de werkzaamheden liggen op bijvoorbeeld het uitoefenen van de attestfunktie (soms binnen het samenwerkingsverband met Touche Ross International) of op het begeleiden en adviseren van klienten. Oit laatste zonodig in samenwerking met onze Organisatie- en Belasting­specialisten.

Graag willen wij met gelnteresseerden van gedachten wisselen over hun belangstelling en toekomstplanneri, over onze plaatsingsmogelijkheden en de eventuele procedure.

U kunt hiertoe kontakt opnemen met ons: Hoofd Personeelszaken, Mr. A. W. van der Burg, Algemeen Secretariaat, Hofplein 19, 3e etage Zuid,Rotterdam. Telefoon 010 -110455.

Alkmaar, Almelo, Amersfoort, Amster-.lam, Arnhem, Beverwijk, Den Bosch, Breda, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Den Haag, Haarlem, Heerlen, Hilversum, Leeuwarden, Lelystad, Middelburg, NIJmegen, RiJswijk, Rotterdam, Terneuzen, Tilburg, Zwolle.

NEDERRORST 1 " NIET VAN

BIIgin 3Bpte3ber versc!Jaen - De ui tYliart v.... e<Jerttorst-, e 'ln s tudie over

de onder~ Y8D 1>e~ lle<iemorst-eoneem. De lIIIte.4'II, d rs :lerk J. Haank

ell drs Bob de 1a!I". .... beide _ tanscbaJ'!ll!lijk -m-ti<ar aan respect!e",-,­

li~ de Y. IJ. _ de G. D., bebben he~ onnngrijka Ceitenaateriaal verza­

_1.1, IIlertruct:.lnleri 9n. beoor.ioold in een tijd. nat beiden sUlenwerirten

hl de berstoel&roep Extenae O!-gIdlbati~ Vall de:53 f acultel."t ( wur de

LIIn8e 1lOg ~,. _Nza- is). N.."st hat hoe en net WLV- van de !feder­

horst atr a i .... womt _1 a.-.nJ",, !1t be3 t e<>d a3JI de ro "till de perlKJDBn ell

in.stitvWia, d ie de l<Taai~ baboon .... eebhlO1l: de a''.'9 r heid ( Econo­

. igebe Zakett), de ~bm ( AJlIlO en 'AHI ). OO;,;JI. de vakllonde n, de onder·

_ iJaprad_ a n ole a>IIld_L'IOud.e rs. AH .. reden du,. _ deze PLlblics t i e .at

n ade r te be9C~.

groei BIIlll11grijk i!l <Ie onwiikel L.-.g en de gnJe 1 w-. rtaorst is wuor­III f!lIJWo!Ost A ••• Schretalers. .add lIederitorst ill 1964 een o pen wennootgeb .. __ m .... ..... bet _t _ de __ , die &eIl.eer

d_ ,.terl<e poe t .... "eierlaOrst n 4 -s t r'!!erd8. oodat de cGlli L'lULte i t ..... de onde~bg IllL.ce. op dem ri j m A8tr&vbo.,.. _ zijn. In 1964 bed.,.,q de _ I; 60 a U­joeD. -ill 1912 ste<>g delle ni t bo­ven ::Ie Mn . U j ard pl, :... SchI'emJera -.as 'nil ....u.ag. Qat een "RrI<e onde~iD« aileen _ kun­nen bestaan door te pat o pe"",ren op inRnlc&tiClllaal Ilive __ lIoor een groat _t.., ""'w __ -t ~e houIr _nranta bedri j _ o'l8r te __ II.

De bedrij_n. <lie inlJelijCd wer­den, z i jn ta £zoot itt _tal _ bier te wer..ld ..... be bel-.grijl<­sta is _1 de ¥ries Robb6 te Co­riDebaa (1912). _ ....... 10 01Olt~S YlIIl boIIIrbedri j_ gi!Ig de aandacht

. _t ..- uiL naar OQde~ ill . de _t-lsectair.

risico Dat de __ He erteftle gruei de

nod~ risi~·· .. inhi;t:,:t, hI ;,ek reeds in 1~. ill d at j ar t rod '9r een for.oe wi!ls t:ial iD& op, be~ weroor ...... 1; _1"1 d oor ~e bog!! 1IOs-ten t... .... 118;,01,," ... reor~i3~ti~3 en !terstl'!JCturerL~ ill de 0 ...... -

~n bP:l r U ..,... De -baten, be!Jaal oj in de bouwpoot. waren toeD al ~~U.iks ~ ... i '<en.:I _ de ~e k_~ te ekl<.en. De sltadie _1"1 ft!IIlS:; iaer woor.,­s1091-i dan ae : ,. _ dte i -ikheOd wa." door herwaarlari.!lg ",... :1 iW1l <"Se ob­jekteft. lleson!l lVlk3 b le..r e n.orsU .. i­d L~ .Ie e _ C"De "TOe ; sto!rII: 5:;1 :1-

l"mn: i n 1"j:> __ n.I i e iaagisc!te __ ! m'eJlS " 3D _ ' .Hj ard o., -eLkt . n i"t in de Ia-·~w pha~ .. !too .. de Tries !IO!)b6 (~~ D() it_""''' } ow ,. Le "" "' "". S _ll-!Jo.>b~, .. · !Ii II Hon.

.4

Tn be~3eJfde jaar w9 rd er ook 98n ri!lSt geiloeltt nn ruia 6.- l joen. Maar buiLeIi toe ontstond de indftlk, dat !Jet cQOCd'ra sen u itstakeme toeit.-.t t>,~1; t:i~. gr vol8de ~~n a....'-.,!I."JleDe!a i 3~ ie .,t daa~bo'P-'n-0 1> de .. i - rte V::tll eo]!I ach t'''<"&e­s telje con-IC~~rbAre ob~ i~tie-l , ning. .

ue veri ie""n, '.I i., i!l 1-;"72 aU de Yr'"'' ~ob..e on/;!) \.onden . wantn Die t Vall in",Ioed o p d .irtSt :toor boek­hou:llumd iR" h:.nd i gbe<I n. !;et l!DIlr. i&p' bln l-J . da~ 'e t.oekoa:;t _ 3t biellen, word a:on Je horizon ,.} bed re igd door cn..n pa".r anile, rs­koppen: ;'fe imlatie bItte r s t i jgen e n ook b.o t s "" i>l1 e klhtaa,t. -.ere! r n " .. t be t er oll-In '1° 1 3 b&:t!"Oeg d win_ t slechts r 100. 'lOO.- ! f'orzaket1 da:u'voor wa-

, !'en vooral de t~ vo.:rloperide re­o"gan i " a i.i .. ", <ie t--:! rug lopome c OIl­june t uur en de t.oc ....... ndu inrl~tie.

n.. \'ries iIobbo! boekte zware verHe­zen ( ... ~i. 2G . iljoen). ?lederoors t Lr!ICh!;t~ " ,.. .. roe Y':IIl Bil­I i ton een !':,,!1a;ie vergu..'>d ing los te kt"ijl\f!ll w .... OIlf!.e ..... ..,r 16 . U joen, oatat .het best .. .., .. YlIIl :lll!ning _", dat R"llilon een _rk_roe or Oft­

j u i,.t03 woot'SLe!li-.g van ~"Il ill!­"",Yell 11.... De daaropvo!gen:fe ar-b; t.l"lI.!9>l'r-o::ec!u~ J i.ep woor lieder­horst "lec"~ af: de arbit;o rs be­slis~n. dat !ied@ritor" t n ",h &ere­seF"Vll!J<!rier it'ld d -e:l'!n 01> te " .... 1Ien b i j de "",",000 Y:In de Vries IIobbli, oa:lat !I.e koopprijs s l...,h~ " tie !laIn ~.,." 1e b .. hn,..,,~rde be:lroeg!

verliezea

1n '~4 lieoen :Ie b3ftkscnu den 01' v .... 80 na.."U" - 5 "" ljoen gul1en.

t oe_ me verI ieaell weden vel"OOr zaak t :toor een teruglo~e conjID1 1,:~.rur. ve t" nurilU! bi j de __ ",001' W'll1 OIl!"Oerend goej en bet ¥nel t"! r~" v .... rlo~n"~ de her-3 t!"'.JCt ... ".. .. !~. !)& ... ..,, -, _, t werden er ~l.ngrijke yp.~i i3~~ ~lejen au o::::'O~ bou .. ;>ro;i~kt-.n i .. Du' t 31'llld. 0I::l :II"'~ r ~ red ie t t "'! ~r i jm:!n, waS - qn ~I'!O'l! 7.,~q:("t f.o": # t ~'.-en V3lI

,>:e"" Ii> 10 • "l'oeil bet e banic_ te " l ot';9 al te gor tig werd. _rd re t _rl;...,..." ..... OpgQllejpl eo de 8'!1:1-, r&om iich J r ..... id. lled.ernorat was woor ne t eerst ech ~zaakt

0. aaD .... kIo " ni j de o-.rbeid . lledio 1'}75 basioot lie oV\eme i :l .­deriw)r.J1; .,.l; 100 .Ujoen te bulp te kocen. &fa ... de WOO"'~ was , o at er &en regeri.!tgsw~r -..-at wer-i. De .... be-«ifl« zag de emst Vall de ', ttaa1ole 01' lIat _, DOg Diet la, t ~1lS ria ""I? De ceDt rale em­.:.,t'M.iJls:n-Ud ..... woor iIlr_tia !>p :Ie kr.rt . _Il. Ret -perI_

l beJli!rltte zieb tot bet stellea Y<m ¥rII8BD ove..,. da positie WE de CClllCU!'Nrende ondenaeain&en in de bedrijes taklolm, ontstaan. na de stenn .... rlelling _ lIadumorat. llet was .Qor Lubbers een koud kumltje ~ bieop _twoord te got""D.

lUDIIeelhoudars tar I;e -men nlet 9011edig ingel i-. " .>08r de wuorwaardeD, Ilie de o .... rbai;! 1Iedon­I!J!Il bad blj hat .... rlenea ' v_ 81>­_...., ·s~ ......

oplossiag

De re&oeringsca.:d.3saris, dr. G. _ dar _aI, Ilwilll al snel tot de berind btf. d .. t -"""erborst in de toe-,U8! .una en constellatie n i .. t .". k-.en blij..ell be~ Snel ging hi - er d_ oak toe cner _ ~lijlle fIIe«adi8MD woor onder­de J.a YlIIl lIe<1el1lorst !!II! mterassaerti to .... n. 'foen de O1OItrtaeid ba:or steunoperatie aanltondigde, bad zicb t.erstold een groep nil _s grots • bedrij ... n i.n de staalconstnx:tie

~ld. '!98m de acbtergraad ftiii

een !Jee~ o_roeap.:iteit :bt da­m bedrlj!'s1;aI[ stalden __ op-

10!<3 iD& 1IOOr: herstractarering ~ de fllehele bedrijCstu. ba1; s-troo.­lijnen v_ de OIliIerli.!t1!11! _rtaoudiD­gea en een wuortmtting W_ de ac­U vi tei tell YlIIl 1Iederborst-staall _1 2IOU1kn de Iederilorst-4lllderde­le n ar~Rll11lirt _ten wor.len. ,:Oluiti ng V3Il .. nkele bedrij'l9n_rd d ll'i.t"bi j al ,. onontkOOllllaar &emn, ;loeb er _r.ien 100 arbeidsp1aatsen gega~eerd . .

STA~L EN .BETON Tw03n oo'j-rij"lBl1 nit d~ g1."'1)OP van ze9hMden buitl.!n IR()J.~ .ve tdn v~ de ,109 Mderen Oln, contact im:<o"llt Diet Bc<?nor,'i !lc h~ 7, aki"~O n a.n!1rt~

voor"tellen gud:"m . Je n beJri,i­ven, Hollandia en ;i n rJ:-oot.. 7...onden i.:1 Gorinche .. een aDrsrt "ta-. l con­: : tr.uctiebe ~i :"ijf' opric ~d;,cn t uit,~r.

aard met :Ie noj igo ow' rhe id :; ' ~,'m. In begi!1so1 rou er t'I't')l"k ;':f}":lo 'k:n "or.un a..'U') 1:')'1 man. L: t'~ ·-, r 7.0q Ii}

ondenlHmi!lh' "pl·':.~tt~.~ kun:1on b~ , : ' .· n SA.!"l In to't;tt;tl ')O~ man. P.~ t :r.i ni s .. tl) ri~ ging hiermee "",coord. Achteraf is echt"r p,eblek.m, dat hot MlItnl arb,3idspl'latsen OOperkt i~ ~bIeven tot 1e oorspronkelijke 1?5. lIaallk , en de Lange plaatsen eon vra.agtekfl n bij de rol van mi­niater Lubbers, v66r zijn mini stcr-9chap d irekteur bij Holland 1 a, t l.jd~ns zijn min i'ter:;chan nog nau ... d'l.,rbij betrokken. Pa.q nadat Hollandia en de Groot be9prekin­gen waren begoml~n met, 8.7,. en voorste Hen gedaan hAllden, brar.ht Lobhers zijn a'L.,deIen onder in ecYl sttchting.

OGEM Regerlngswaarnemer van dar IVaI had inm1dcle 1s ook een seriell ze gegOO ig­de gevonden voor ov~rna:no van de Nederborst-bou ... poot: OG~~ . Uit ecn geheim rll.pnort i :, bei.de au­teurs ~bleken, ,tat <Xl?:M in f ejte alleon be I angs tell iog had voor rte bouwbedr;jven, terwijl E. ? . lang de indruk hecft g~ewekt, dat OG;;;M het gehele Nederhorst-con~~rn zou willen ove rnemen. OGEM kreog in ieder gev~] de moge­lijkheid om Nederhorst grond ig door te licht"n. DaarlOOe ontetond een sterke onderhtU'\de1ing~ posit i.a ten opzichte van de overhei:!.

Tussen OGEM,en JI) overhejd werden twee intenti~verklari.~",n opge tA,l,j . De "erste behe lsde e,~n gezamenl ijke oprich t; ing van OGEM-Nederhors t Bouw. welke de Nederhorst txd .. 'ijvcn ZOll ove rnemen. In de tl'tHede 'Nf:!rd d~ on­derlinge verhoud ing tU:,:3on over­heid en OGEM geregeH voor wat 00-treft het bc he,, ~ van de ni euI'Oe on­derneming, waartoe ook de bouwpoot van OG8M ging behoren.

Ond'~idelijkhoden in de ze "Let~ers

of intent " hebben duid" 1 ij~ f',e ­vo l gen 'gehad : OGl>M kon de Ne,jer­hor"t-v",rlie.,en, die 70 mjl ,jo') o bedrocgwan, fi scafll cor;roonr;er~ n

en behaalde d,aarme'3 e '3n voordee l van 35 mi joen. Dat OG'>M t"n" lotto be i n 1?79 11:e'Zfl.I3' V3J1 dp, m~~ de ~t a"lt g'eRloten O\f~ t"f-!·~nkomfjt, ~F.l1l

dec ls ~lemn zi.in in de 10 ond ui­cielijl'hodeo . Z.eker ; 0; , dflt .1<) r~ro­

te vc rli3 .en bi,; de Duitse Orl, j,~.,. ­

nernin?, r.~ on ie r und BfllJ, Vf '!flr in "'/ ~ ~ 'I paY"!; i ~ i 'PE'~ rtf , oak eQn voorn {llTle ["01 gf!r.t'D'")~ lti hi:) bhan. -}~e ·t mo~'') oot{ ill i. ... deJijk 7. i j ", dstt cc. ·,:I.~ ci~ ~ i ~n ~ t

ui tm;.L.'1;.,;t~ e n m'lr:e 1 ~ll ~-re n 0 1,1 tie:

a.r~ Kon hou:te n, dat do ov~rh.,ict

aJ l cen maar ja en amen kon mggen.

struc:tuurbeleid :Je oorza'lk d ", ·, rVOOI" i s 1':"1 egen i n het ontbreken van e ,'n duidel ijk e n cone met struc tua rba leid. 'roeiVjgo v'~n, de por;itiF~ 'Ian de over­he,U b ntat a,ltijd eV<ln oon-[~~en"­w.1.ard i}~. K lopt. uen \oode rneming a.'ll'l 0'. s teun, dan i,s er veelal !"Cods s'Prake V:Ul e'1n s ituati~, wa.a.ri.n de banken h,m v", rtrouwen re.~d" hebbcn opge:>Jegll. Het werkB\'!"'I':enh(lid ~ ":l­pekt d"'ngt d " ove rheid dan tot "taun·mrleni.ng. In het ge·tUll van iiedarhorst b dere zeer groot ~-100"8t: .~"chat wordt, dat de over­held in tot", ... .} 7.o'n 600 miljoen he~ ft ui t rrcge vlJ n. ~en e norme hoo­ve(~ lhei .] g....!ld. die $lechtn .wein ig e ffect '~so~teerrl he~ft.

Hai,"\: en de !.ange zetten vr"agt~­keo~ bij he't s truc tw)rbele ict van de o'Jerhnid, dat nie t ger'icht is 0;> hat doen ontHtaan van zoveel

, moi>; ' 1'; jk o'lortll"id sOOd ri jven. ' I,'" ninter ~.ubber~ steldfl reods, d .. t h0t de ov" rheid daartoe ont­hral< a3Il voldofJnde mlUlkr8t:ht. De beide auteurs voegen daar ech­te~ aa.n too, dat ook de .. tt ont­breek t, • ..eker w:m.~a'~r ~en s t,..'tt3-berlrijf moe t gaan conCUrr(H'an met nllrticuliere ondernf!mi!l~n. Ga:m de 1aats tgenocmde tenonder i'n de <:onClJrl'Hn tieslag, dan kunnen m p,p.m'lkke ) i jk wi j?.en op hun con­("; ur-re n~ en (bi:\r- dp. oOrzflAA V'1ll hun ond~ ["gan .--,:, 7~:~ke 'n, 7..eker W8JmeCr de o-"'~nlo 'id, zoa.L ;:-: i -:l dfi bou.- en " ta.:l'lcon" trllc tie 3e c tor, tc'{e n3 o¢ ~aJ;htr~~vcr in .

RP.d!"~ jv~nj di~ op d ~ ?.e maniAr i n moe \ I tj\<hodcn geraY.en, 7.I,11en de ov.oa~h~ ·id om :::; teun v~rzoHken en f'!oze kM rnoeil.ijk ;.ewe igerd "or­'Irm . ' ie t i !' vo l. _. " Haank e n d-e r '1.11.;."':; i l ~ Vlgs t voo r- fj t t ?..o~­

n .q,..1.md~ d otr. i no-'3 f~"~ ~ .:: t, d at UI} Ov/') t'­h~.i (.!Ql~ ~ 1)~!-J IlJ it~TJ om de no:l ige' VQor' z i'~ht l J~h~i1 i n 'Ic h t. t, . ll'3roon. "'H V'3n r~ h~:..rt,alj, Rr !!~ 'Ill"tJ t~ H , . ~ ~ .t, d ,~

v;:..l( b~ -;o; ':'! ;,in jj: m in,~e~ linn bij plu"ti­"IJ1 i'-"'r.~ ond"H~1':"1 rnin [5en gen\~ i ~j ~a.l 71. ,in men t·;:> W''' I:'''J t' ·~n [1 .' \.;') rno ,, 1 i ,~ ,:~ t" '-" O :r_; ":\..'r:~ ~ ,~ ti ~''' .

Drs. liiddoHoop (Pinancie.,l Da;,­]:] ad Vim 6 ~ept"mber) vend j t de o'/e rho id een gebrek &an vi s ie: er wordt gaen inhoud gcgeven ann h~t dool, dat bij hcr8tructure­rir' W-loperatie s veor ogen staat'. Eovendi"n J.ijken de marktont1likke-1 ir,gen niet of n,m\tclijks gevolgd te worden. Dit verf;) ~lurt do relatie overheid­(,(;RI.I: do stant werd in een pos itie ~manoeuvrecrd, die de OGS," V8.flt­ste lda" of zoals de auteUl\' stel­len: "de overhoid stuurde vanaf' de achterbank". Oat betekent, dat er van e lln richtinggevend beleid geen sprake is en do rol zich voorname­lijk beperkt' tot hat verschaffen van veel, heel l veel geld.,

~e volg van h~t ontbreken van e~n gcr';"" :t s t n.rctuurbeleid, te7,amen :ret d'l onr.au~bt c.q. onwil om ?O­v."" l mOl~d)jk o\l"rheidsbedri~ven . te cr(, /ircl1, is, d at de o'~crhoid r:;ecn andere keus bec~t d 811 OplOB­dr,gente zoeklln met behul p van and(,re, eon"urrerende ondernemin­gen. In de Ncderborst··affaire zijn dat ooEM, Holl.k!ldia en de Groot. De con~equent'ie :i.s , dat 'de o'Ier­beid -in " en recr afhlUlke1i.jke posi­ti,,, wONt gedrong{m. De "te hu1-p

. sch ietendc onderne mingen U zijn pri~,ai.r uit Oil het ver,,'ter~;en van hun €, i gen poo11,ie . Door valerlei toe:'.eggingen te docn villden ze e e n gewillig oor en een gemakke­Ujke entree bij de overheid. 71 ~n 'lP- cc n", ,,a} binnengehaald , dan rollen '2£J ni et gemakkelijk mer,r buii;en del deur gezet 'Nor<:en. ('GEM kon, zi.r.h bcroepend op veran­derda (markt)om>Jtandigheden, ten all en t i jde 01' d~ god ane toe re g­ghlgen teruey.olllCn. OGEM kon eerst ern for s f iHcaal voorrieel bebalen, vervolgens financHile maniPllahes uitvoeren (Tndeco- Cojgnet) en ii,c:h '.[()rvol gens terugtrekken.

Tot slot nog dlt: in Vrij Nederland Villl' 6 september had Rud ie van lfeurs weinig w,\a.rdering voor de studie IT1U1 Ha,onk ~n d~ Lange. Mgezien van hot feit, dat hlj het boek lIs droog tot gortdroog k ... "lificeorde, was vtU'\ Meurs d,e mening toagedaan, ' dat de beide onde rzoekers een kana hOO­den la.t~n voorbijgaan om samen met <i oJJmali~ t~n aen bet':ll' resultaat t ~ bGre.i.k(~ n.

' Na't'~"rlijk heeft van lIeurs in 0.11..

de 'Nollen-affaire heel .. at feiten nAn het li cht gebracht, maar het ~tlJ igt van e (m kinderachtige kin­ne s inne, dat hij het succes van dit onjer7~k ntat gunt aan Haank en de i..wp;e. Mis schien had hij zich-7A] r. in d '3 ze e~n· mecr VQOraMsta81l­de rol toebectacht .

* niet mijn mening BB

!l~ ui tV3.'l.rt van Nederhorst. D.,J. Haank ~n R. do i.a.'1p;e. De !:\a.n<iari ,jn/ Gorinchem 1,979 P'C-l j~ .r 25, -

'.'

v~rvolg van p~g. 9

DAAR HOOD IK NIET VAN! Helaas kan ik niet zeeeen dat ik Toen we dus na afloop van het kamp­

ju~r (nadat iedereen een poos j e apati~ch in het vuur had zitten staren)aan de -terug\4feg ben-onnen konde>ll we niet weten dat we tot

ezien de kwaliteit van bovp.nstaande

stukken, kunnen wij enigszins aanvoe

len waarom Pais meer geld wil steken

in het basis-onderwijs i.p.v. het u- I niversitair onderwijs. lij wilden u

dit toch niet ortthouden. vandaar

dat we ze weI plaatsen.

het erg leuk vond,ik heb weI 101 gehad,af en toe,maar echt gezellige dingen hebben we niet gedaan.Ten­minste niet iets dat ik leuk vond. De sportmiddag was iets waar. ik niet aan mee heb gedaan.(ik houd er niet zo van). Van de lezingen, en toesp:' a­ken heb ik ook niet BO e~g veel opeestoken want ik was niet in de stemming om serieus naar allerlei Economische theorie~n te luisteren (lk had verwacht dat het een eezel­lige introductie-tijd zou worden om je mede-studenten te leren ken­nen}.

onze middel (voor de wat kleinere mensen dan) in het i.j~koude stink­water zouden gaan lopen. Minstens anderhalf uur hebben we door d" blubber en de rotzooi gelopen,gok­k',nd dat we de goede kant op gingen. want in het donker zie je niet zo goed waar de gids loopt.Zeker niet als hij ongeveer 46n kilom8+'er voorui t loopt.Hi,j had namelijk nogal

Bo.vendien" kunt u, ala u de pagina's

heeft doorgelezen, zien dat het ver

ISChil tussen een studenten-dekaan

n een studentCe) heel klein Iso

haas t. . En dan was er op de tweede dag nog het simulatiespel waar ik ook niet aan mee hen gedaan omdat ik niet van spellet,jes houd.

Ik kan om het hele gebeuren no~ niet erg lachen,ik ben nog steeds ver­kO'lden.FJn met zoie ts kan ,je bes t

Het lag dus voornameli.jk aan mijn smaak dat ik het niet zo leuk vond. Een hoop mens en vonden het weI leuk. En de leiding heeft ook zijn best gedaan om het zo leuk mogelijk te maken.

BOTSTBEEK Er was sle ehts een ding dat ik echt een rotstreek vond en dat was de waddentocht voor "beginners"(zoals onze gids met enig sarcasme zei). Ik had VGor die twee dagen geen extra broek en schoenen bi:j me. En niemand had 'Tantevoren gezegd dat we weI eens vies k'mden worden.

r,en heIte Z'Nare kou oplopen.1euke crap hoar! Maar enfin,ik heb slechts een he]e ochtend in mijn nachtgewaad moeten lopen,wachtend op het droog Ylord:'n van mijn broek.Dus dankzij d.e ~ kon ik 's middags om.twee uur mijn broek weer aan, en 1,8 avonda. om vi,jf uur mijn sohoenen weer. Dit was het wal zo'n beet j e.

Rianne

Elke afstuderende bedrijfseconoom (m/v) zou dat verhelderende gesprek met Unilever moeten hebben.

16

Waarbij wij veronderstellen dat u de tijd rijp acht vaor brede orientatle op financieel-economische functies. De mogelijkheden bij Unilever kunnen we zander meer aantrekkelijk noemen . Primair door decentra­lisatie, zodat bij dochter­maatschappijen en op hoofdkantoor­afde-lingen te kiezen vait uit een verscheidenheid van functies. Daarnaast brengt de ongekende diversiviteit van "alledaagse" produkten, die het Unilever assortiment ken merkt, een gezonde dosis dynamiek met zich mee die doorwerkt in de bedrijfseconomische functies.

Hoe kunnen we uw eventueel toekomstlge functie bij Unilever globaalomschrijven? Ais gesitueerd midden in de dagelijkse produktie en afzet van een der werkmaatschappijen bijvoorbeeld, waarbij u intensief contact onderhoudt met produktie, inkoop en marketing. U ontmoet hier moderne produktie-, marketing- en verkooptechnieken en ervaart dat voor beheersing van deze processen in aile geledingen bedrijfs­economische ondersteuning van belang is.

Een bijdrage in formularing en uitvoering van het belaid wordt binnen korle tijd van u verwacht. Overigens blijkt ook Unilevers aldeling Interne Accountants­controle vaak een interessant platform voor verdere ontplooiing. Met direct al een functie die een controlerende en adviserende taak plezierrg inlegreert. U ontmoet in uw werk enorm gevarieerde Unilever-bedrijven. Dit resulteert niet aileen in een afwisselende job, maar geeft u tevens een waardevol pakket ervaring, door Unilever ook voor toekomstige funches hooglijk gewaardeerd.

Als u uzelf in een beleidsuitvoerende­en formulerende sector bij Unilever ziet zitten, periodieke wisseling van functie en standplaats aantrekkelijk vindt en bovendien njet sch.rikt van een post-doctor ale accountancy opleiding, willen wij u graag ontmoeten. Orienterend en uiteraard geheel vrijblijvend. Een afspraak voor een verhelderend gesprek maakt u met de heer R. Staal. Zijn telefoonnummer is 010- 644240.

Unilever omvat een indruk­wekkend aantal werk­maatschappijen. In 751anden staan haar medewerkers midden in het dynami'sche marktgebeuren van alledag. Dit biedt de goede manager hoogst interessante kansen in een veelzijdig concern. Indien u behoefte heeft om ge'informeerd te worden over andere mogelijkheden I>ij Unilever. dan kunt u vanzeU­sprekend eveneens contact opnemen. Belt u dan: 010- 644232.

U Unilever

EC!NOOR

DAMES-PLEE

Op ean vr ijdazoehte nd had ik op Hi l ­v e r um I I he t NOS - programma ' e1'k ­bank ' aans t aan , daar Hilve r "um III tijden ie ochte nuUren no ~ mind er te pruim n is dan ~ndero . In da progr a mme. kwame n t wee heren

"va n een werf aan he t .. oord : zi ' ha d­den dringend behoeft e "an werk ne­meru . Di bchoeftB haddon ziJ r oe dR enke le maa nde n te vore n eek on ~ta t ~errt . zod at' ook toen via ' W t~T'kban t< ' (w n oproap werd p:od aan aan ',"erkJ u:.; Li !'"l' manne n om t o ko rne n s o11 le i L ~.[·p n . Di t bl eak niet geholpAn ta hebban . Ge Jukk i g maar , want de h~ ren had e n , Len einde raa , maar besJ o ten om ' ook vroU\·. en (l en kanG to (l en mea t c doen ' 0

Duo damee , bel l e n , wanL de her en \';illen weI grasg ',"0 nu l mo ~e l i j k ~eten of e r 0 de werf aan de Lo uw van Ben dameu - p l ee tje begonnen kan worden .

MNL/VRL I n veel per~oneel - ad v rt " nti e ~' wor dt nog s t eeds onderscheid eelllLlak l. L'uss e n mannen n vrouVien . Deze bi.j ­voorbeeld : ' Zelfe BJ ond i e kan biJ ons oJ llc.iteren , maar li ever heb­ben wij elektro - monteur .' Of deze t'.'.'e e : ' Simon vraagt wlnkelau.·l"ten L ( bi jna ai onze bedrijfs l eide s . z l jn zo begonnen ! ) ' e n ' Simon vraae--t kassieres .' Dat de ze s cheidlng i n mannel1 .Jke en vr ou\'ieli jke s ollie i Lan ten eill'enll."lk in ve l e geval l en helomaal nie t mae . daar tr'ekke n weinie be ri .>en zleh i eta van aan . In Op zij vertelde een vr ouw daL z i j he L een andere had gedaan ; "Lj p Jaa t ste de vol.ende ad vertentie : , Hu ' h o hu lp (mnJ . of vr l.) voor ha lve dag p . w. e vraagd . ' He t re­s u i taa t : onder de e l r reakties \'!a ­

r en vier l1Iannen ; haar keu' v "!' l uit ind lijk or een jon~Dn , i· haar ho J.p t ' op een manier die {> n mois-j e hem niet z an 1f t! .... i e re n 10

ONTSLAG

Uit E.K.- i gna l e n ( heL b1a d van d" Emancipatie KommisD i e) het vo1-gende : na he rhaa1d aandrine en van de E. K. he", r L dt! r eering or­k ' nd d;:.L e r ope etreden moeL wor ­d n Lecen di "kr imfner" nde ont.­,; l agen . Zoa l s bi j voorbee ld on"tsJag vU.n on­d r-:iijzere"" en omda t zi .j {,e huwd z i.in . Vanaf nu v rbied t de \'Ie t onrel i.ik.e behano e li bi .i ontol:J.!; tussen ma nne n en v!"ouwen n [!e ­huwd en en onp-ehuwde n.

",OIJ)AA't (VAN) ORAKJE .. .

SNOR?

Zoals waarschiJnJ ijk wel bekend , i s ederland in het ee lkkki c bczit ne~ stan t. s8ckretariJ NOOl" clu.nci ­

pa, Lie - zaken . Dc:;!' mev ,'ouw Kraayc ­v pJ d inAussperde braaf' de on:'O'l~vee.r

11 miJJoen , d ie :;Lj k cell' om in . 1978 Noderland .te emancip" r n . A1Jeen jam~er . dat bij haar .lijk­haar de gedaahte leef t . dat hot hler met d i e ~manclpati, wel snor z it . Zi j hield n J . van dal bed r eg f 6 , 8 mi J j oe n Qv e "<" . Vre'emd' , an ezlen v e~ l vrou ·e nor ganisatie. ,-k ra l.sen e1, ,, . om geld l aan ta " ringen . maar Reen subs l die krij een . Bl i jf­van- m~n-] ij~ hui zen by . zoud cn e r beat wat van k:.mnen gebr·u i l<en. Me v !' . Kl'aay"eve ld hee :t d " en t en 'wee r bi i And ri es~en lnpe l eve rd , mGt d v c ;~ ek"r l ng da L i1,; er over kan be ­schikken zod r ~ i j denkt he t nodlg \. e he'bbp l'l . gn da i. zou bea t een~ ev~n kunnen duran .

De ze maand voor het eer .t de vrou­wen- pagi na , ee n vast e rubriek in Ros Lr:.. , waarin a l lerhand vr OUYler.­zake n aan dOe ord komen . ! oeh·t u l e t s in deze rubriek kwijt will n, u'" kopij i s welkom op he t faku l ­t eitsburo, kamer 2 141.

ZORG EN LOON

A" enkele maD-nde n gel eden kwam van he t Ekono mi es Bulle t in (ons zuster-

blad van de VU) een nummer uit , ge hee 1 pe \':ijd aan ' Vrouwen en Eko­nomie I • .

Uitga ngs punt van d it n mmer '.'las , da t ekonomi e nog s t eeds een manne n-

zaak j,; en da t heL werk van voo-r­a1 huisvrouwen zwaar onderscha t wordl . Aan he t woord komt o . a . Marga Bruyn H ndt , die een pl e idoo i houdt voor f inaneii'le onafhank e lijkh id van Vr ouwe n . ZiJ teJt o . a . v~~r het j nste lle n van een ove rdrachts inko­me n gebas eprd" op de arbeidspresta­tie s in het gezin . Dit ze. v rzorgings l oon zou de hu i vrou~ zelf stBnd i ger maken en te ve ns k nne~ zorgen voor meer maats chappe l i jke waardering v~~r hui houdelijk werk( (geld 'maak t n i ei ge lukkig , maar weJ vri"). Zodat huis vrouwen n i et me er hoe­ve n te zeggen : ' lk werk niet , ik ten maar hui.~vrouv: '.

Wegwerpslipjes: flau'we grap

',/aar gebeurd ( en in KU- nieuws ge le­zen) t i jdens de Grot Estaf e tte, Loop r979 van Nijmcgen n ar Drienerlo . Behalve veeJ beren . had di t ;iaar ook een d~_mesploeg inreschreveno 1'i .idens oe race kregen de vrOuwen hn o .. v e r warme ndo r eak i,iet'i van mede ­loper:.> n ::.Jup porte.rs . e .1 werden ~i~ 0. 00]. de meesten zekel' ntel. gezien a1>l ' Judie}: vcrsciUJnsel ' of als , gral'je '. " Echtor we l door a egenen die de prij ­zen bedachten . Wa t kreeg de da mes ­p l oe nl . als kado? Een vui lni~ -zak we.ar u · t en wasl:i j n v 01 'va /{ ­

werpslip j e I.e voorsohi j n gehaald moes t worden . Ee n zg . ee:cv ol1 e de ­ko-ra t ie ..• · D , dae lneemste r a waren dan oo~ niot onv e r deeld entl',ous i a s t ; de rellk­ti ea var i l1e:rden Van Zee r g rote cr­gernia tot di epe tel e rs t elJi In "i odet' ova J een zeer oan:J.l e en on~por aevG ers ).ui bns va.n ; eil vc-r­dar we l sp or ttpv0 wedstrijd o

NooR...

1.7

Klynveld K1 aayenhof co . . ACCOUNTANTS

Er I::; ". de v'aKtechnische staf van ons kantoor te AMSTERDAM plaats en toekomst voor

• Jonge . bedrijfseconomen die van plan zijn de post-doctorale opleiding tot

accountant te gaan volgen.

Wij bieden u tijdens deze studie een goede mogelijkheid veelzijdige ervaring in een internationaal georienteerde accountantspraktijk op te doen.

Ge"interesseerden nodigen wij graag uit voor een orienterend gesprek met het hoofd van onze Afdeling Personeelszaken j Prinses Irenestraat59, ' . 1077 WV Amsterdam. Telefoon 020 - 5410 541.

Amsterdam Almere Amersfoort Apeldoorn Arnhem Breda Deventer Oordrecht Eindhoven 's-Gravenhage Groningen Haarlem Heerlen Hengelo Hoorn Leeuwarden Middelburg Rotterdam Utrecht Zwolle Antwerpen Barcelona Brussel Dusseldorf Hamburg Londen Madrid Milaan ParlJs Zug Zurich Bogota Buenos Aires Caracas Cura<;ao Jakarta Montevideo New York Paramaribo Rio de Janeiro Salvador Sao Paulo.

Pear, Marwick, Mitchell & Co. zoekt

longe Bedrijfseconomen

die een carriere in de internationale accountancy ambieren. In verb and met het internationale karakter van onze aktiviteiten, kent de firma een uitgebreide aanvulling op de postdoctorale accountancy~opleiding in de vorm van een intern cursussenpakket, dat elke fase in uw loopbaan bij PMM & CO. begeleidt. Mede hierdoor wordt, naast de praktijk, een theoretische basis gelegd die zich niet slechts beperkt tot de nationale accountancy. Verder bestaat de mogelijkheid om een trainingsperiode in het buitenland door te brengen. De firma laat haar medewerkers vrij in de keuze van hun woonplaats. Salaris en emolumenten Iiggen boven het gemiddelde dat gebruikelijk is in ons beroep. Peat, Marwick, Mitchell & Co. is een der grootste accountants~ kantoren ter wereld. Vanuit meer dan 300 vestigingen verlenen wij onze diensten. Deze omvatten de controle van jaarrekeningen, het verrich~ ten van bijzondere onderzoeken, het adviseren op het gebied van bedrijfsorganisatie en bedtijfseconomie. Daamaast heeft de firma een uitgebreide belastingadviespraktijk.

Onze sollicitatieprocedure beloopt in de regel slechts enkele weken vanaf het tijdstip van uw eerste contact Na een orienterend onderhoud voIgt een uitnodiging om met toekomstige collega's binnen de firma van gedachten te wisselen over een carriere bij PMM & CO. Yoor meer informatie kunt u contact opnemen met Drs. J. Reyrink, Supervisor op ons kantoor in Den Haag, telefoon nr. 070 ~ 814761.

IiJ Peat; Marwick, Mitchell & CO. Laan van Nieuw Oos~Indie 127, 2593 BM Den Haag Herengracht 566, 1017 CH Amsterdam

brink anJs boekhandel

o

Jodenbreestraat 23 kamer 2386 Amsterdam Tel.: 020 - 5254024

r~. ce'!"'. ~""jrv'j!\ V"","'" '1 ..... ,.,.1111 ~o~i "--::;T"d :--:c·-'-; ~J1 1f}75 ,'['.t :;'et:!e~';"or3t-C:l')ncr>r"!l :·:~.!"l1:e10e. r_-v~:--nhQirisd-·,=,un '~~n ;::0 f'.c:-d;crrd nict

:~l'3n 300:":'t.::.:c>1:,::c p:rones ;?:$ 'i"'in"l':."';;;-::r'rr:r, t'f'::;chf"·:;st vo ...... ~l,>,,-t:::;: bU de ';l'l.k:r:>.­

Glanzl'.1t("l::'t te ',rnhen .. ::r:~;ir1e!' ':'j-l"\,=,f'..r~ (hooi'd np.r:::;onee13za?~p.n '"e:)1l..!;Jjrls)

}\.l'!,:~Pl'l:- '~':::,'~'''''';t'\ :en'1f\i..1.

:::-{ "h~.~; "',i .T~n r1 .... f1" "Incl ',.I"'·r'"·'~_"('1~l~"'if c!":: eccn('!nj ZC\;I"> r;-,..fl';'!

;; '?9,-

EKONOMIE

GEOG AFIE

PLANOLOGI

SOCIDLDGIE