1970 - Nummer 9 - 22 december 1970

2
blad van de economische faculteit --- ! ·l -De eerste Facu lteitsraad Me]. A. M. van Ommeren Prof. Dr. C. D. Jongman Drs. H. W. de Jong Drs. S. Marlin R. H. Slegers Fons Vernooy Coje Schmidt Bert Aukema Kort commentaar De uitslag is geen verrassing, tenzij de verkiezing van de hoogleraren/lec- tor als . zodanig wordt opgevat. Dat de huidige faculteitsvoorzitter (Prof. van den Tempel) en :de secretaris, Jongman) gekozen zouden worden werd , algemeen gedachl Ten aanzien Gerard Bakker van ProL van Philips en lector de Jong waren de meningen - als gevolg van de numerieke meerderheid van de stat - daaromtrent verdeeld. De verdeling van de studentenzetels - gelijkelijk over de drJe grate lijsten - lag voor velen voor de hand, De verhouding in de faculteit tussen ,ge- matigd" en ,aktie", of zo U wilt ,mid- 11 december 1970 Geachte Rostra-lezer, Wij wensen U en de faculteitsraad ; : een produktief jaar. Rostra-redactie Prof. Dr. P. A. M. van Philips Drs. D. Woudhuysen Jan van Duln Joost Menger den-rechts" versus ,links", is nu een- maal zoals is gebleken 2 op 1. Verheugend, hoewel niet om over te juichen, is de opkomst bij de studen- ten. 47 procent betekent een duide- lijk opgaande lijn in vergelijking met vorige soortgelijke verkiezingen. H.M.

description

Coje Schmidt Bert Aukema van ProL van Philips en lector de Jong waren de meningen - als gevolg van de numerieke meerderheid van de stat - daaromtrent verdeeld. De verdeling van de studentenzetels - gelijkelijk over de drJe grate lijsten - lag voor velen voor de hand, De verhouding in de faculteit tussen ,ge- matigd" en ,aktie", of zo U wilt ,mid- Kort commentaar Geachte Rostra-lezer, Rostra-redactie Me]. A. M. van Ommeren Drs. D. Woudhuysen Drs. H. W. de Jong Gerard Bakker Joost Menger

Transcript of 1970 - Nummer 9 - 22 december 1970

Page 1: 1970 - Nummer 9 - 22 december 1970

blad van de economische faculteit ---!·l

-De eerste Facu lteitsraad

Me]. A. M. van Ommeren

Prof. Dr. C. D. Jongman

Drs. H. W. de Jong

Drs. S. Marlin R. H. Slegers Fons Vernooy

Coje Schmidt Bert Aukema

Kort commentaar

De uitslag is geen verrassing, tenzij de verkiezing van de hoogleraren/lec­tor als . zodanig wordt opgevat. Dat de huidige faculteitsvoorzitter (Prof. van den Tempel) en :de secretaris, (P~of. Jongman) gekozen zouden worden werd , algemeen gedachl Ten aanzien

Gerard Bakker

van ProL van Philips en lector de Jong waren de meningen - als gevolg van de numerieke meerderheid van de stat - daaromtrent verdeeld.

De verdeling van de studentenzetels - gelijkelijk over de drJe grate lijsten - lag voor velen voor de hand, De verhouding in de faculteit tussen ,ge­matigd" en ,aktie", of zo U wilt ,mid-

11 december 1970

Geachte Rostra-lezer,

Wij wensen U

en de faculteitsraad

; : een produktief jaar.

Rostra-redactie

Prof. Dr. P. A. M. van Philips

Drs. D. Woudhuysen

Jan van Duln

Joost Menger

den-rechts" versus ,links", is nu een­maal zoals is gebleken 2 op 1.

Verheugend, hoewel niet om over te juichen, is de opkomst bij de studen­ten. 47 procent betekent een duide­lijk opgaande lijn in vergelijking met vorige soortgelijke verkiezingen.

H.M.

Page 2: 1970 - Nummer 9 - 22 december 1970

De uitslag Wetenschappelijk personeel

Drs. A. van den Bergh 16 Drs. H. W. de Jong 37 Prof. Dr. C. D. Jongman 50 Drs. C. A. Koopman 23 Dffi. S. Ma~n 37 Prof. Dr. P. A. M. van Philips 41 Drs. L. W. Ruitenberg 12 R. H. Siegers 31 Drs. J . Snijder 16 Prof. Dr. A. J . van den Tempel 53 Drs. H. van der Weel 28 Drs. A. J. M. van Westerop 11 Drs. J. G. L. M. Willems 16 Drs. D. Woudhuysen 36

Ongeldig 1 bilj. Opkomstpercentage 81,7

Bij het referendum : hoogleraren 91 ,0, stat 61 ,2.

Studenten

Lijst Hepp Roland Hepp

Lijst Kritiese Ekonomen Fons Vernooy Nico Gans Anco de Vries Jan van Duin Guus Schrijvers Wilbert van Waes Jan Kat Gerard Kaay Menno Hoeksema Berry ldema Totaal

Lijst Studecon Coje Schmidt Jan Wolter Moister Mirjam Dierckxsens Frank Koster Jurjaen ten Doesschate Bert Aukema Totaal

Lijst Van der Voort Peter van der Voort

Lijst Werkgroep Ekonomen Gerard Bakker Joost Menger Eugene Hooghiemstra Harry Louwen Gerard Moen Stanley Reese Jan van Keeken Hans Flipse Totaal

Ongeldig Blanco

Opkomstpercentage

Bij het referendum: 32,5.

Technisch en administratief personeel

46

120 18

~~~ 2 5 5 6

196

106 21 24 12 34 37

234

10

142 18 12 11 6

10 4

14 217

4

47,4

Zoals reeds bekend was is Mej . A. M. van Ommeren door enkele kandidaat­stelling gekozen.

TERUGBLIK In januari zal de faculteitsraad ge­

installeerd worden; daarmee verdwijnt dan het aloude instituut dat faculteits­vergadering heel en waarin hooglera­ren en lectoren het voor het zeggen hadden. Toch is er geen sprake van een abrupte ontwikkeling, want stat en studenten hebben al jaren - advise­rend - meegepraal. De laatsten sinds 1966 via de Studievereniging der Eco­nomische Faculteit (SEF). Dat meepra­t -~n heeft in 1968 geleid tot een aantal voorstellen voor reorganisatie van de faculteit, zonder veel resultaat overi­gens.

Rond de Maagdenhuisaffaire is het allemaal losgebroken. In de faculteit het duidelijkst merkbaar door een brief van 25 studenten aan hoogleraren. Ge­eist word! de instelling van een struc­tuurcommissie, bestaande uit vertegen­woordigers van de vier geledingen, met de opdracht het ontwerpen van een structuur voor de faculteil. Nauwelijks een week later (op 17 mei 1969) be­sluit de faculteitsvergadering een dergelijke commissie in te stellen. Voor de studentenvertegenwoordiging wordt een algemene verkiezing uitgeschre­ven. Als de 250 geldige stemmen zijn geteld kan de commissie haar arbeid op 12 september beginnen. Voorzitter word! de toenmalige lector Dr L. A. Ankum. Twee maanden later, als in­middels de vertegenwoordiging uit de kring der briefschrijvers (een-derde van de stemmen) zich heeft terugge­trokken, word! de taakomschrijving van de commissie vastgesteld op:

,Het formuleren van voorstellen ter vcorbereiding van de besluitvorming over de invoering van een nieuwe be­stuursstructuur van de economische laculteil. Zij behoelt zich daarbij niet gebonden te achten aan thans be­staa'lde wetten, verorderingen en regle­menten. "

Ten aanzien van de werkwijze word! bepaald, dat de commissie aileen voor wat betreft het hoogste college van mogelijke alternatieve structuurmodel­len een nadere uitwerking zal geven. Het voorstel dat middels een schrifte­lijk referendum per geleding in elke geleding een meerderheid verkrijgt word! aanvaard.

Na 21 vergaderingen heeft de com­missie haar taak volbracht ; zes mo­aellen, waarvan er drie de mogelijk­heid geven zich 66k uit te spreken over de aanvaardbaarheid van een op­kcmstregeling zoals in de wet-Veringa is voorgeschreven zijn het resultaal. Het is inmiddels juni 1970.

De ultslag van het referendum beta­kent, dat het model waarin 7 leden van het wetenschappelijk personeel , 1 van het technisch-administratief personeel en 6 studenten het hoogste bestuurs­college zullen gaan vormen, als enige in aile geledingen voor een meerder­heid aanvaardbaar is. Daarmee zijn hoogleraren/lectoren en studenten ,ver­liezers", omdat in de beide geledingen een ander model in belangrijk grotere mate aanvaardbaar is.

Als uiteindelijk in november de finan­ciele vergoeding voor de student-leden van de faculteitsraad is geregeld kan de verkiezing voor diezelfde raad plaatsvinden. Daarvan vandaag de uit­slag.

Zoals gezegd vindt in januari de ,machtswisseling" plaats. Dan dringt zich een merkwaardige vergelijking op : ongeveer op hetzellde moment wor­den de Woefs en de Lamaars vervan­gen door de Fabeltjeskrant, dan raakt het praathuis weer , in " . En dat ter­wijl juist de (huidige) faculteitsverga­dering veelal een praatcollege wordt gencemd. De faculteitsraad krijgt vele formele zaken te regelen, huishoudelijk reglement en dergelijke, maar haar ta­ken op studie- en onderwijsgebied zul­len daaronder niet mogen lijden.

Woef. H.M.

FIGUURLIJK

Met kerst krijg ik van mijn meisje Mirjam een paar banketstickjes. Aldus plaagt zij mij met de gewoonten die ik op het Waals Gymnasium heb op­gevat. En dan was het Waals Gymna­sium natuurlijk nog heilig vergeleken met het Barlaeus. Naar eigenlijk, dat het hoger onderwijs altijd komt te zit- -ten met de brokken van het middel- . baar. Dat geld! natuurlijk ook voor de economie.

Studecon heeft zich in de verkie­zingsstrijd geworpen met pamfletten waarop Studecon de kennelijke bedoe-ling had een indifferentiecurve af te beelden. Daar is niet veel van terecht gekomen. De curve nadert tot een van de assen en wend! zich daar daarna weer van af. Oat kan een indifferentie­curve natuurlijk niel. Ja, het zou nog wei kunnen onder allerlei dwaze ver­onderstellingen, maar die moet je er dan bij vermelden. En op het Stude-,con pamflet stond als enige dwaze ver­cnderstelling de 'optimale stembeste­ding'. Maar als gezegd, als wij bij het hoger onderwijs slippers willen ver­mijden moeten wij bij het middelbaar beginnen. En dan moeten wij niet, zo-als Stenfert Kroese 1) van de maand doet, een vraagstukkenboekje voor de middelbare school uitbrengen met in­differentiecurven van het Studecon-type. Zo komt het dat je soms van schrik gaat blozen als je een uitgever a een voorspoedig uiteinde toewenst. -

Boris Bougainvillee No ten 1) Oefenopgaven voor het schriftelijk examen

economie, Leiden, 1970. De gewraakte te­kening staat op p. 109 van de bijbeho­rende uitwerkingen. lk heb het boekje ver­der nog niet gelezen. Van een van de sa­menstellers is vroeger eens een heel goed vraagstukkenboekje verschenen. Dus dit boekje zal misschien verder ook wei goed zijn. Maar die tekening maakte me gewoon aan het schrikken. lk meen miin stem optimaal te besteden door hem hiertegen even te verheffen .

redactie: j . j. amesz, m. a. baseliers­van arnhem, j . a. m. honout , j . j . klan!, j. g. I. m. willems , h. meijeraan (seer .)

redactieadres: herengracht 514.