150205 lbl magazines

21
LBL-lunchsessie: magazines

Transcript of 150205 lbl magazines

Page 1: 150205 lbl magazines

LBL-lunchsessie: magazines

Page 2: 150205 lbl magazines

LBL helpt merken verhalen te vertellen door contentstrategieën te ontwikkelen en vorm te geven...

Page 3: 150205 lbl magazines

(nog) voornamelijk in magazines

Page 4: 150205 lbl magazines

uitgaande van ons contentmodel zetten wij content bij voorkeur multimediaal in

Page 5: 150205 lbl magazines

+

Hallo Jumbo58 59Hallo Jumbo

De veldsla wordt

gewassen en gekeurd

GROENTE-EXPERT

JAAP OOMS 5 vragen aan...

Wat voor soort sla is veldsla?

“Veldsla is eigenlijk geen echte ‘sla’, maar een plant uit de kamperfoeliefamilie die ook in het wild groeit. De smaak heeft iets nootachtigs.”

Waar moeten we op letten bij

het kopen van veldsla?

“Als de blaadjes fris en groen zijn, is de veldsla vers.”

Hoe bewaren we veldsla?

“Veldsla bewaar je koel. In een dichte, plastic zak is de veldsla een paar dagen in de koelkast houdbaar. Maar hoe verser van het land, hoe lekkerder.”

Hoeveel veldsla moet ik kopen

per persoon?

“Reken op 100 tot 150 gram

veldsla per persoon wanneer het gebruikt wordt als hoofdgroente.”

Waar kan ik veldsla in

verwerken?

“In oneindig veel. De blaadjes hebben veel smaak. Je kunt veldsla warm eten in soepen en bij vlees, vis of gevogelte. Veldsla kan in voorgerechten of salades, is heerlijk met fruit, noten of ei,

maar ook op een broodje met verse roomkaas. Veldsla kan zelfs in de stamppot.”

Het plantje moet in zijn geheel uit de grond komen, zodat het net boven de wortel kan worden afgesneden. Anders snijd je alleen de bladeren los. Net achter de duinen van de Noordzee is de grond ideaal.Als de veldsla geoogst is, wordt het product gewassen en gekeurd. Nadat al het zand eraf is gewassen, de laatste keer met brandschoon leidingwater, gaat de sla richting de verpakker. Voor de klanten van Jumbo willen teler, verwerker en verpakker alleen het beste.

Als de blaadjes

fris en groen

zijn, is de

veldsla vers

gevulde paprika met veldslahoofdgerecht • 15 min. (+ 30 oventijd) • 4 pers.

8 kipdrumsticks + 5 el olijfolie extra vierge + 4 rode paprika’s + 2 teentjes knoflook, schoongemaakt en in plakjes + 1 zakje veldsla (75 g), gewassen + 2 el citroensap + 1 el sesamzaadjes (bakje 100 g), geroosterd + ½ pakje fetakaas (200 g) extra bakplaat

1 Verwarm de oven voor tot 210°C. Leg de kipdrumsticks op de bakplaat, bestrooi ze met zout en peper. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en leg ze met de bolle kant tussen de drumsticks in. Verdeel de plakjes knoflook over de paprika’s. Bestrooi met zout en peper en druppel over de kip en de paprika 2 el olie. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster alles in ca. 30 min. goudbruin en gaar. 2 Schep de sla om met de resterende olie en het citroensap en breng op smaak met zout en peper. 3 Verdeel de kip over vier borden, leg de paprika’s ernaast. Schep de sla in de paprika’s, bestrooi met sesamzaadjes en verbrokkel de fetakaas erover. Lekker met rijst.

voedingswaarde p.p. energie 510 kcal/2142 kJ, eiwit 38 g, koolhydraten 11 g, vet 34 g

VROEG VOORJAAR

VERS VAN ‘T LAND

Vers is ook écht vers: niet voor niets één van onze 7 Zeker-heden. Daar mag je ons aan houden. Iedere dag weer! Liever vegetarisch? Laat de

kipdrumsticks achterwege

en verwerk geroosterde

walnoten in het gerecht.

OORSPRONG

57Hallo Jumbo

OORSPRONG

‘Veldsla vraagt veel

liefde’Onder de glazen daken van teler Aalt Baatje groeit al meer dan vijftien jaar veldsla. De kleine plantjes hebben een heerlijke smaak en zijn ideaal voor decoratie van een gerecht. Maar ze vragen wel veel zorg, en die geeft Aalt met liefde.

‘De grond moet zo

glad zijn als een

biljartlaken’

Teler Aalt Baatje:

“Groen en egaal,” zo ziet Aalt het graag. De veldslateler uit Westland heeft het over zijn bedden veldsla. Tegen de muur van zijn kas staan schoffels waarmee de veldsla van oudsher met de hand wordt geoogst. Sinds drie jaar is dat werk grotendeels overgenomen door machines, maar het luistert nog net zo nauw als vroeger. De veldsla moet precies tussen de wortel en de blaadjes worden afgesneden. “Een goede veldslaoogster wordt zo geboren, zeiden we altijd. Je hebt de slag of je hebt hem niet.”

VEEL ZORGOmdat het oogsten zo’n precies werkje is, is het van groot belang dat de grond waarop de plantjes groeien zo vlak mogelijk is. “Het moet zo glad als een biljartlaken

zijn.” Aalt heeft een dag eerder de grond in zijn kas geëgaliseerd voor nieuwe veldsla, maar hij is nog niet tevreden. “Aan veldsla wordt heel veel zorg besteed. Het duurt in de winter wel 3½ maand voor de planten volgroeid zijn. We kunnen misschien maar twee keer per jaar oogsten, dus veel kansen om het goed te doen, hebben we niet. Alles moet perfect zijn.”

GEVOELIG PLANTJE“Het hele proces van veldsla telen luistert nauw”, zegt Aalt. “De veldsla vraagt veel liefde. Zorg voor het product is zó belangrijk.” Eerder of later zaaien kan bij een gevoelig plantje als veldsla weken schelen in de oogsttijd. In de wintertijd zijn alle ramen van de kas keurig gelapt: hoe

meer licht de veldsla krijgt, hoe beter. Maar komende zomer moet de teler zijn glas wit kalken, om te voorkomen dat de blaadjes verbranden. “Zeker nu ik merk dat het weer in Nederland steeds grilliger wordt, moeten we steeds meer rekening houden met veranderingen. Ook al groeit de veldsla in een kas, het blijft een natuurproduct.”

STRANDZANDDat de veldsla van Jumbo, voorzien van het milieukeur, juist in Westland groeit, is niet omdat Aalt er woont. Veldsla heeft zandgrond nodig, en ook dat is weer vanwege het nauwkeurige oogstwerk. Als de sla uit de klei getrokken zou moeten worden, houdt de teler alleen losse blaadjes over. In strandzand komt de wortel mee.

Veldsla is veelzijdiger dan je misschien denkt. Behalve als basis voor een salade is veldsla ook heerlijk in een stamppot, in een wrap of tortilla, door de pasta, door een wokgerecht.

Van veldsla kun je ook een heerlijke pesto maken. Gebruik daarvoor het recept op p. 12 ‘pasta met spinaziepesto en walnoten’ en vervang daarin de spinazie door veldsla.

De veldslateler oogst

met de hand.

Page 6: 150205 lbl magazines

+

Page 7: 150205 lbl magazines

+

Page 8: 150205 lbl magazines

ook digitale merken geven magazines uit

Page 9: 150205 lbl magazines

Airbnb, CNET, Asos, OcadoLife, Kleertjes.com

Page 10: 150205 lbl magazines

doel van magazines

Page 11: 150205 lbl magazines
Page 12: 150205 lbl magazines

waarom mensen magazines lezen

Page 13: 150205 lbl magazines

sterk in loyaliteit en …

CMA:  •  11  %  van  de  lezers  gee2  aan  dat  de  

waardering  voor  een  merk  toeneemt.  •  de  loyaliteit  voor  een  merk  groeit  met  32  %.  

Page 14: 150205 lbl magazines

… traffic

Page 15: 150205 lbl magazines

inzet van magazines

Page 16: 150205 lbl magazines

tot voor paar jaar terug werden magazines nog redelijk solitair ingezet, los van de andere kanalen.

Page 17: 150205 lbl magazines

inmiddels groeit het besef bij veel merken dat de unieke magazine-content, bredere doelen kan dienen

Page 18: 150205 lbl magazines

en andersom: dat het magazine de content vanuit andere (sociale) kanalen verdieping kan geven...

Page 19: 150205 lbl magazines

waarin zit volgens jou de  kracht  van  magazines  in een online  wereld?

Page 20: 150205 lbl magazines

BRAINSTORM bv welke rol zouden magazines moeten hebben in de middelenmix? hoe versterken magazines online (en moet dat)? is er nog een rol voor merkmagazines? welke vind je sterk? zou de inhoud van een merkmagazine vooral over het merk moeten gaan of vooral niet? En waar hangt dat vanaf?

 

Page 21: 150205 lbl magazines