1311 06-d sfeerimpressie rond de tafel gesprekken (2)

2
Eerste Vegro Rond-de tafel gesprek groot succes!

Transcript of 1311 06-d sfeerimpressie rond de tafel gesprekken (2)

Page 1: 1311 06-d sfeerimpressie rond de tafel gesprekken (2)

Eerste Vegro Rond-de tafel gesprek groot succes!

Page 2: 1311 06-d sfeerimpressie rond de tafel gesprekken (2)

Onlangs maakte Vegro Verpleegartikelen bekend dat zij niet langer meedoet met de Wmo-aan-bestedingstrajecten. Vegro voorziet dat steeds

minder mensen een beroep kunnen doen op de Wmo en wil juist voor die doelgroep een alternatief bieden. In het kader hiervan gaat Vegro komende maanden in discussie met verschillende disciplines uit de zorg tijdens een ‘Rond-de-tafelgesprek’. Het eerste Rond-de-tafelgesprek is inmiddels achter de rug en was een groot succes.

Vegro’s idee is dat de cliënt centraal moet staan. De vraag is hoe we dit samen kunnen bewerkstelligen. Tijdens het eerste Rond-de-tafel gesprek schoven wethouders, zorgaanbieders, het minis-terie van VWS en Scio Consult aan om de toekomst van de Wmo aan de hand van diverse stellingen te bespreken. Zo kwamen de keuzevrijheid van de cliënt en het overheidsbeleid aan bod. “De overheid biedt een soort basispakket aan. In de toekomst moeten we afscheid nemen van die wereld. We moeten naar collectieve verstrekkingen en af van individuele verstrekkingen”, was een van de uitspraken tijdens deze ochtend. Een voorbeeld van een col-lectieve verstrekking is de scootmobielpool. Velen waren het er over eens dat we hier allemaal baat bij hebben. “Een scootmo-biel ongebruikt in de gang, daar heeft niemand wat aan.” Toch bleek een scootmobiel of rolstoel pool niet voor iedereen de juiste oplossing. “Het moet wel passen binnen de wettelijke kaders. Afgeven aan een leverancier kan gedonder geven.” Ook op man-telzorgers moet je je volgens sommige niet te veel richten, want “mantelzorgers zijn overbelast”.

Het huidige systeem van aanbesteden kwam tevens aan bod. Door de neerwaartse prijsdruk is het gewenste kwaliteitsniveau niet te handhaven. “We moeten meer voor minder.” Ook zorgaan-

“We moeten meer voor minder.” bieders zien dat gemeenten voor Hulp bij huishouden de prijs op het allerhoogste platform zet. “In sommige gemeenten binnen de Leidse regio moet men Hulp bij huishouden voor een laag bedrag aanbieden, een klantscore van 8 of 9 of al vijf jaar voor een klant werken telt niet meer mee.”

Het feit dat de eigen bijdrage steeds hoger wordt resulteerde in de mening dat het daardoor voor meer cliënten aantrekkelijk is hulpmiddelen zelf aan te schaffen in plaats van via de gemeente. Gemeenten kunnen de cliënt direct een alternatief bieden, wat besparing en partnerschap met zich meebrengt. De keuzevrij-heid van de cliënt moet daarbij centraal staan.

De deelnemers waren na het eerste Rond-de-tafel gesprek zeer enthousiast. Vegro zag en hoorde veel ideeën en hoopt ook de komende maanden met diverse disciplines over dit onderwerp van gedachte te wisselen tijdens de komende Rond-de-Tafel gesprekken. Meer weten over het Rond-de-tafel gesprek of het alternatief dat Vegro te bieden heeft? Neem contact op met Suzanne Nievaart via telefoonnummer 071-7515361.