130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

34

description

 

Transcript of 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

Page 1: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas
Page 2: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas
Page 3: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

1

Voorwoord

Beste ouder(s) / verzorger(s),

Voor u ligt onze schoolgids voor het schooljaar 2013-2014. Deze schoolgids geeft u een breed beeld van de school. Wij geven in deze gids aan waar wij voor staan, welke doelen wij nastreven en allerlei praktische informatie over onze school. Samen met de jaarkalender bent u op deze wijze goed op de hoogte van alle belangrijke zaken met betrekking tot onze school in het schooljaar 2013-2014. De inhoud van deze schoolgids is vastgesteld door het bestuur nadat er instemming is verkregen van de medezeggen-schapsraad (MR). Onze schoolgids staat ook op onze website www.devlinder-schiedam.nl. Hier bent u verzekerd van de meest actuele versie van de schoolgids. Wij proberen via de schoolgids u zo volledig mogelijk over onze school te informeren. Heeft u echter nog tips die het informatieniveau van deze gids zouden kunnen verhogen, geef het dan aan ons door. Voor in de schoolgids treft u een uitgebreide index aan. Op deze manier kunt u makkelijk informatie vinden.

De jaarkalender krijgt u, als losse bijlage, met daarop alle belangrijke data van vakanties, evenementen en dergelijke.

Team De Vlinder

Uitreiking van de gids vindt plaats aan ouders/verzorgers, bij inschrijving (papieren versie)en jaarlijks voor de huidige leerlingen( digitale versie) aan het begin van het nieuwe schooljaar.

Page 4: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

2

Inhoud

1 Voorwoord

2 Inhoud

3 SIKo

4 de school 01. bereikbaarheid van de school 02. bereikbaarheid leerkrachten 03. directie 04. achtergrond van de school 05. schoolgrootte en personeelsbestand

6 waar de school voor staat: Missie 01. samen leven 02. samen vieren 03. samen spelen 04. samen leren 05. samen

7 organisatie van de school 01. schooltijden en overblijfregeling 02. groepen algemeen 03. groepsbemanning 04. taakverdeling binnen het team 05. werkwijzen binnen de groepen 06. zelfstandig werken 07. speerpunt schooljaar 2013-2014 08. de vakgebieden en lesmethoden 09. vakantierooster 10. vrije vrijdagen

17 Zorg voor de kinderen 01. nieuwe leerlingen in de school 02. het volgen van ontwikkelingen

van kinderen in de school 03. toetskalender 04. bespreken van leervorderingen

met ouders 05. zittenblijven

06. ‘Weer Samen Naar School’ (met o.a. extra zorg in de groep/in de school)

07. begeleiden van de overgang van kinderen naar het voortgezet onderwijs

08. andere schoolverlaters

24 Met betrekking tot de school als organisatie

01. nascholing 02. stagiaires/lio-stage 03. ouders en inspraak (mr, ouderraad

/ouderbijdrage) 04. overblijven 05. ouderhulp 06. sponsoring 07. eerste Communie en Vormsel,

contacten parochie 08. gronden van vrijstelling 09. ziekmeldingen, vrijaf aanvragen,

vrijaf geven 10. verzekering 11. schoolarts 12. schoolmaatschappelijk werkster 13. de veilige school/omgangs-

protocol en anti-pestprotocol 14. hoofdluis 15. zindelijk 16. Schoollogopedie 17. klachtenregeling 18. verwijderingsprocedure 19. schoolgids 20. kalender 21. Onderwijsmonitoring

Gemeente Schiedam 22. Het Centrum Jeugd en gezin

Page 5: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

3

Schiedam, september 2013,

Zeer geachte ouders en verzorgers,

Basisscholen zijn wettelijk verplicht om voor ieder schooljaar de schoolgids samen te stellen. Dit is belangrijk omdat de schoolgids het wettelijke informatiemiddel voor U als ouder is. Met de schoolgids informeert de school U over wat er in dit schooljaar 2013 – 2014 gaat gebeuren. U kunt ook lezen wat er van U verwacht wordt door de school.

Vijf onderdelen zijn vooral belangrijk in deze schoolgids:• Deresultatendiedeschoolmethetonderwijsleerproceswordenbereikt.• Demanierwaaropdezorgaanleerlingenmetspecifiekeonderwijsbehoeftenwordt

vormgegeven.• Demanierwaaropdeverplichteonderwijstijdwordtbenut.• Hetinnenvangeldelijkebijdragen.• Informatieoverdeklachtenregeling.

Een schoolgids biedt dus meer informatie dan alleen de groepsindeling, de schooltijden, het vakantierooster, de overige vrije dagen dan wel het gym- en zwemrooster.

De schoolgids: het visitekaartje van de school waar U voor gekozen hebt.

Belangrijk: in deze schoolgids staat wat de school doet, waar de school voor staat, wat de school wil bereiken en hoe de school dit denkt te gaan waarmaken. Het verhogen van de kwaliteitvanhetonderwijsopalleSIKOscholenisookin2013–2014speerpuntnummer1.

UwkindzitopéénvandeelkSIKOscholen,eenschoolvoorbijzonderonderwijs.Vanuit de christelijke identiteit zetten leerkrachten zich dagelijks in voor uw kinderen, hun leerlingen die U aan hun zorg toevertrouwt.

Om die reden is het in het belang van uw kind dat er goede contacten bestaan tussen U als ouder en de leerkracht van uw kind.IndeontwikkelingvanuwkindkomenopvoedingenonderwijsimmerssamenenheeftUelkaar, ouders en leerkrachten, nodig in de ontwikkeling van uw kind.

Spreek dan ook regelmatig met de leerkracht van uw kind.

IkwensUeengoedschooljaar2013-2014toe.

Met vriendelijke groet,

TheoRiemersma,algemeendirecteurSIKOwww.siko.nl

Page 6: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

4

1. Bereikbaarheid van de schoolHoofdgebouw Stockholm 3 Schoolwoningen Stockholm 8

Telefoonnummer beide locaties: Tel. 010 - 471 70 36

Postadres Stockholm 3 3124 SG Schiedam

E-mail: [email protected]: www.devlinder-schiedam.nl

2. Bereikbaarheid leerkrachtenDe leerkrachten zijn minimaal van een half uur voor aanvang van de school tot 3 kwartier na het uitgaan van de school aanwezig, tenzij er op deze tijdstippen een vergadering of een cursus is gepland. Wij verzoeken u de leerkrachten binnen deze tijden te benaderen voor praktische zaken als dat nodig is. Wilt u een gesprek met de leerkracht dan kunt u altijd een afspraak maken.

3. directieDirecteur: Rianne Tax adjunct directeur: Astrid Gussekloo-

van der WeijdenBereikbaarheid:Directie school: Tel. 010 - 471 70 36

4. Achtergrond van de schoolDe Vlinder is gestart op 11 oktober 1996 en bestaat dit school-jaar dus 16 jaar. De school is gebouwd in de Zweedse wijk Svea-Parken. Het hoofdgebouw wordt gedeeld met kinderdagverblijf Yggdrasil. Dit kinderdagverblijf verzorgt tot een leeftijd van 13 jaar een buitenschoolse opvangenisonderdeelvanKomkids.

Komkidsverzorgtookdetussendemiddagopvang (tso) waar zo’n 60% van de kinderen gebruik van maakt. Sinds 2009 is een start gemaakt met peuterspeelzaal De Vlindertjes.

Ten aanzien van VVE (voor- en vroegschoolse educatie) het onderstaande:

De Vlinder is, net als alle basisscholen in Schiedam, een VVE locatie. Dit betekent dat er in een nauwe samenwerking met peuterspeelzaal “de Vlindertjes” een doorgaande ontwikkeling wordt gestimuleerd bij onze kinderen vanaf 2,5 jaar. De Vlinder en de Vlindertjes werken beide met de methode “Piramide”, waarin kinderen op zeer gestructureerde manier, volgens vaste werkwijzen, leren over verschillende thema’s. Leidsters en leerkrachtenzijnallengecertificeerdommet het programma te mogen werken. De samenwerking bestaat concreet uit dezelfde werkwijze, regelmatig overleg, af en toe een gezamenlijke activiteit doen, bij elkaar op bezoek gaan en een goede overdracht van gegevens bij de overgang van peuterspeelzaal naar basisschool. Van ouders wordt gevraagd actief betrok-ken te zijn bij de thema’s. Door het thema volledig in de belevingswereld van het kind te brengen, dus ook thuis, wordt de ontwikkeling meer gestimuleerd. Met actieve betrokkenheid bedoelen we bijvoorbeeld thuis te praten over het lopende thema (en de woordenschat van het kind te vergroten), voorwerpen die met het thema te maken hebben mee naar school geven of helpen bij activiteiten /uitstapjes.

de School

Page 7: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

5

5. Schoolgrootte en personeelsbestand

Het leerlingenaantal bedraagt op 1 oktober het komende jaar 525 en aan het eind van het schooljaar ongeveer 570.

Om de wijk te kunnen bedienen is de Vlinder aanzienlijk groter geworden dan was gepland. De bouw van de wijk is gereali-seerd, er worden geen nieuwe woningen gebouwd en er zijn al veel leerlingen doorgestroomd naar de middelbare school. Dit verklaart de geringe terugloop van het aantal leerlingen.De gemeente heeft in 2002 zogenaamde schoolwoningen naast de school laten bouwen. Dit zijn woningen die eerst als school dienst doen en later weer door middel van kleine aanpassingen als woonhuis kunnen worden gebruikt.

Inhethoofdgebouwvindtuvijfkleuter-groepen, een groep 7, een groep 7/8 en tweegroepen8.Indeschoolwoningenzijnde groepen 3 t/m 6 gehuisvest, alsmede een groep 2/3, een groep 4/5 en een groep 7.

leeftijdsopbouw van het team

leeftijdscategorie

Vro

uw

Man

To

taal

15 tot 25 jaar 02 01 0325 tot 35 jaar 17 00 1735 tot 45 jaar 04 00 0445 tot 55 jaar 09 00 0955 tot 64 jaar 02 01 0365+ jaar 00 00 00Totaal 33 03 36

De gemiddelde leeftijd ligt rond de 35 jaar.

Page 8: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

6

wAAr de School Voor STAAT

1. Samen levenDe katholieke levensmissie is voor ons een belangrijk uitgangspunt. Wij willen dit onder andere tot uiting brengen door aandacht te hebben voor elkaar als mens en door in goede harmonie met elkaar om te gaan. Onze bouwstenen nemen een belangrijke plaats in om het gevoel van eigenheid en geborgenheid gestalte te geven.

2. Samen vierenHet vieren heeft zijn wortels in het bovenstaande en kan worden gezien als eeninvullingervan.Schoolspecifiekwillenwij er inhoud aan geven door op bepaalde momenten in het jaar gezamenlijk iets te vieren. Maar ook binnen een groepssituatie gebeurt dat op meerdere momenten in het jaar. Tevens vinden wij het belangrijk om de kinderen van verschillende leeftijdsgroepen met elkaar in aanraking te brengen. Dit gebeurt tijdens verschillende activiteiten waarbinnen wij Vlindermix toepassen; dit kunnen bijvoorbeeld gezamenlijke optredens of doe-activiteiten zijn.

3. Samen spelenSpelend leren gebeurt uiteraard vooral bij de kleuters. Maar ook in de hogere leerjaren blijft het speelse moment in het leren mogelijk. Hierbij valt te denken aan lessen in dans en drama. Het samen spelen komt verder tot uiting op de speelplaats, bij binnenpauzes, tijdens gymlessen en andere sportactiviteiten.

4. Samen lerenDe begeleiding van onze leerlingen is er op gericht om er samen voor te zorgen dat alle leerlingen een leuke, plezierige en leerzame tijd op de basisschool hebben. De leerlingen kunnen zich binnen hun eigen mogelijkheden ontwikkelen tot zelfstandige, verantwoordelijke, vrije, nieuwsgierige en sociale kinderen. De school hecht hierbij belang aan de betrokkenheid van en samenwerking met de ouders.

5. SamenWe zijn samen verantwoordelijk dat:• onzeleerlingenwordenopgeleidtot

zelfstandige, sociale mensen die met beide benen in de wereld staan

• onzeleerlingeneenopleidingkrijgenophun eigen niveau, waarbij ze voldoende zijn uitgedaagd en waarbij hun kennis-niveau van voldoende hoogte is.

De Vlinder biedt alle leerlingen op school de begeleiding, hulp, steun, zorg en aandacht aan die nodig is om bovenstaande doelen te bereiken.

MissieOnze school wil een leefgemeenschap zijn waar kinderen niet alleen cognitief iets leren, maar zich ook kunnen ontwikkelen in een houding van zelfvertrouwen, zelfkennis en positief gedrag.

Onze missie

Met elkaar op weg door

samen leven, samen spelen,

samen vieren, samen leren

Page 9: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

7

orGAnISATIe VAn de School

1. Schooltijden en overblijfregelingDe schooltijden zijn als volgt: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: van 08.40 uur tot 12.00 uur 13.00 uur tot 15.00 uurwoensdag: van 08.40 uur tot 12.30 uur

Vanaf 8.30 uur kunnen de kinderen naar binnen, in de middag is dat vanaf 12.55 uur.

Tussen de middag kunnen de kinderen dagelijks kiezen om betaald over te blijven, of naar huis te gaan. De prijs voor het overblijven is € 1,76 per dag per kind.

Met betrekking tot de tso (tussenschoolse opvang) worden de kinderen een half uur opgevangen door de leerkracht en een halfuurdoormedewerkersvanKomkids,aangevuld met vrijwilligers. Om gebruik te kunnen maken van de tso vult u een aanmeldingsformulier in, waarbij u tevens verklaart dat uw mail-adresdoorKomkidsmagwordengebruiktvoordefinanciëleafhandeling.Erissteedseen positief saldo vereist van minimaal €17,60opeenrekeningbijKomkids.Voorhet formulier en de verdere de procedure-gevens kunt u terecht op de website van de school.

2. Groepen algemeenDe onderwijsbehoeften van de leerlingen (op alle gebieden) zijn voor ons leidend in welke groep een leerling geplaatst wordt.*Indeonderbouwwerkenwemetaparte

groepen 1 en 2* Vanaf half november wordt een in-

stroomgroep opgestart * Vanuit beleid kan elke jongste of oudste

kleuter met ingang van een nieuw schooljaar geplaatst worden in een mogelijke 2/3 combinatie.

* De Vlinder stelt zich ten doel dat iedere leerling wordt gestimuleerd om zijn of haar ontwikkelingsniveau te bereiken dat past bij de behoeftes van de leerling. Om dit te bereiken wordt zowel in het onderwijsaanbod als ook in de pedagogi-sche benadering van de leerlingen gedifferentieerd binnen de eigen groep.

* Er vindt vanuit beleid in principe geen individuele ondersteuning plaats buiten de klas.

* indien dat is gewenst zullen wij de groepsgrootte een halt toe roepen om de groepen niet te groot te maken. Dit wordt afhankelijk van de klassensamen-stelling en de zorgbehoefte beslist.

3. Groepsbemanning 2013-2014De school draait met 21 groepen, verdeeld over drie bouwen. Hieronder ziet u de leerkrachten uit die bouw. Groep 0, 1 en 2CarlaLansbergen,GemmieKrommenhoek,Louise Pieterman, Monique Vleij, LouiseRietman,IlseBloothoofd, Joyce van den Berg, Wendy Meeuws, Jennifer Slee

Groep 3, 4 en 5Wendy Meeuws, Jerney van Uffelen, Vera Vermeulen, Anne Houdijk, Hélène van Broekhoven, Judith Verduijn, Felice van der Waerden, Martine van den Heuvel,AstridDiederiks,KirstenBrouns,Tamara Brust

Page 10: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

8

Groep 6, 7 en 8Bianca Baas, Pauline van der Zant, KristaLissenberg,StefanieMarrevee,Angela Vita, Sylvia Zandbergen, RalfvanIperenburg/KarinPost, Annette Lassooij en René Vis.

4. Taakverdeling binnen het teamStaf: Directeur: Rianne TaxAdjunct directeur: Astrid Gussekloo

Middenkader:InternBegeleider (IBgr1t/m4): IlsevanDuijnInternBegeleider (IBgr5t/m8): JoycePeltenburgOnderbouw coördinator (kleuters): Jennifer SleeMiddenbouw coördinator (gr 3 t/m 5): Wendy MeeuwsBovenbouw coördinator (gr 6 t/m 8): René Vis

Coördinatoren: ICT: werkgroepICTInternestagebegeleiding:BiancaBaas

Bewegingsonderwijs: John de Ronde.

Onderwijs Ondersteunend Personeel:Administratie: Petra ScheffersConciërge: LenieAllart IlonkaHugo

Contactpersonen klachten ongewenste intimiteiten: René Vis IlsevanDuijn

Groepsleerkrachten en werkgroepen:

Naast een lesgevende taak, heeft elke leerkracht ook andere taken binnen de school. Zonder meer een half uur per dag binnen de tso. Verder kan een leerkracht

er onder andere voor kiezen deel te nemen aan werkgroepen voor bijvoorbeeld de organisatie van de sportdag, de kerstviering of iets anders. Deze leerkrachten worden terzijde gestaan door vrijwillige ouders. Daarnaast zijn er binnen de school ontwikkeltaken, ook hierin participeren de leerkrachten.Een andere keus voor leerkrachten is, meer ondersteunend te zijn binnen de school-organisatie in de vorm van bijvoorbeeld takenalsbouwcoördinatorofICT’er.Bijdezelaatste taakvorm binnen de school zijn de leerkrachten voor een deel uitgeroosterd uit hun klas. Het kan daardoor gebeuren dat fulltime aangestelde leerkrachten niet fulltime voor de klas staan. Sinds drie jaar is het wettelijk ook mogelijk een functie van leraar B te krijgen. Deze leerkrachten zijn extra geschoold en ondersteunen de organisatie in een bepaalde specialiteit. De school heeft momenteel 5 LB leerkrachten aangesteld, waaronderdeIB’ers.

5. werkwijzen binnen de groepen Binnen ons gehele onderwijs wordt steeds rekening gehouden met drie basisbehoeften van de leerlingen die bepalend zijn of een kind gemotiveerd leert. Deze drie basisbe-hoeften zijn:

•relatie Je merkt als kind dat je ertoe doet,

meetelt.

• competentie Je merkt als kind dat je iets kunt, dat

het je lukt, dat je in jezelf mag geloven.

•Autonomie Je merkt als kind dat je de vrijheid krijgt

om zelf te mogen doen, zonder voort-durende hulp of toestemming.

Page 11: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

9

DekinderenIndekleuterklassenwordenoptimaal in hun ontwikkelingsbehoeften gestimuleerd door de combinatie van spelen, werken en leren in een prettige leer- en sfeervolle omgeving. Wij gebruiken hierbij een huis-poppenhoek, bouwhoek, zand-watertafel, kasten met ontwikkelings-materiaal, lees-luisterhoek, ontdek-thema-tafels, enzovoort. De methode Piramide wordt gebruikt in de onderbouw. Door de duidelijke structuur van deze methode komen de kinderen gemakkelijker tot spel, ze krijgen meer zelfvertrouwen en kunnen zelfstandig bezig zijn. Het planbord en dagritmesysteem helpt de kinderen en leerkrachten hierbij. Bovendien wordt halverwege groep 2 gestart met gerichte opdrachten aan de hand van spelmateriaal met betrekking tot begrippen, cijfers en letters, puzzels, werkboeken en schrijfpatronen. Hierbij neemt de computer ook een plaats in. Zo wordt een stevige basis gelegd en gaan de kinderen goed voorbereid naar groep 3.

Een belangrijk punt is, en dat geldt voor alle groepen:

het geloof en plezier hebben in eigen kunnen!

De leerlingen vanaf groep 3 werken meer volgens een lesrooster om te komen tot een herkenbaar dagritmesysteem. Zelfstandig kunnen werken neemt daarbij een belang-rijke plaats in, alsmede het begrip conver-gente differentiatie. Dit laatste houdt in dat leerlingen in principe dezelfde stof krijgen aangeboden, maar wel met oog voor onderlinge verschillen. Als leerkracht

zijn wij bezig invulling te geven aan boven- staande basisbehoeften door middel van

• uitdaging, • ondersteuning en • vertrouwen.

Binnen het onderwijs dat wij geven kunt u dan ook vanuit het eerder genoemde klassikale vertrekpunt werkvormen tegenkomen zoals

• samenwerkend leren, • gelaagde instructie en • pre-teaching

De basisbegeleiding van de leerlingen in de groep is gebaseerd op de wijze van lesgeven door de leerkracht. Natuurlijk geeft iedere leerkracht zijn eigen stempel aan de groep, maar de basis van het lesgeven moet hetzelfde zijn. Elke leerkracht

Page 12: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

10

geeft gedifferentieerde instructie en werkt met minimaal drie niveaugroepen. Dit is vastgelegd in de dagplanning. Elke leerkracht werkt met groepsplannen waarin de leerdoelen en doorlopende leerlijnen van een vak zijn vastgelegd gekoppeld aan minimaal drie instructieniveaus. Er zijn werkafspraken op school waarin per vak is vastgelegd hoe bijvoorbeeld een dictee wordt afgenomen. Het signaleren en de aanpak van een hulpvraag van een leerling is gestandaar-diseerd evenals het onderwijsaanbod hoe wordt omgegaan met leerlingen met bijvoorbeeld dyslexie.

Preteaching is iets vooruit behandelen met leerlingen die meer uitleg nodig hebben, vooraf aan de eigenlijke les om gevoelens van faalangst te voorkomen.

Alle groepen hebben de beschikking over een digitaal schoolbord of touchscreen ter ondersteuning. Daarnaast is er een mediatheek. Hier kan met de groep worden gewerkt met gebruik van de nieuwste naslagmaterialen. Hulpouders hebben hier het beheer over.De leerkracht zien wij in dit proces als de professional die het bovenstaande in de

groep gestalte geeft. Dit is de reden waarom wij niet kiezen voor ouderhulp in het onderwijsleerproces zelf. Uiteraard wel bij activiteiten buiten dit leerproces.

6. Zelfstandig werken Iederegroepkentmomentenvanzelfstan-dig werken, de opdrachten vloeien voort uit de aangeboden leerstof van de kern-vakken. De opbouw van zelfstandig werken begint al in groep één en wordt verder uitgebouwd tot en met groep 8. De leerkracht kan tijdens het zelfstandig werken observaties uitvoeren, kinderen begeleiden, individuele ondersteuning geven, kleine toetsjes afnemen, waarmee weer tegemoet wordt gekomen aan de individuele verschillen.Wij werken verder met groepsplannen op het gebied van lezen, spelling, taal enrekenen.Ineengroepsplanwordtbeschreven waar de onderwijsbehoeften liggen van elk kind en worden de doelen voor de komende periode gesteld.

Hierop worden groepsplannen gemaakt waarbij de klas in drie niveaus verdeeld, met daaraan gekoppelde te behalen leerdoelen. Dit voorkomt uitval. Op elk niveau wordt gestreefd naar maximale opbrengsten.

Page 13: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

11

7. Speerpunten schooljaar 2013 – 2014

Hiermee bedoelen wij dat wij ons voor het schooljaar 2013-2014 een aantal te behalen doelen hebben gesteld vanuit het schoolplan 2011-2015. Voor dit schooljaar staat onder andere het volgende op de agenda: (in het schoolplan staan de ontwikkelpunten uitvoerig beschreven en zijn op verzoek ter inzage)

- Het invoeren van een nieuwe Rekenmethode Pluspunt in de groepen 5.- De invoering van de methode Piramide in de onderbouw.- De doorgaande lijn vanuit de Vlindertjes naar De Vlinder.- Het invoeren van de leesmethode Estafette in groep 8.-InvoeringnieuwemethodeEngelsindegroepen7en8.-ImplementerenActiefBurgerschapenhetomgangsprotocol.- Het verder implementeren van opbrengstgericht werken.- Deelname aan het tweede jaar van het Focustraject van TU Twente: nascholing leer-

krachten op het gebied van analyses maken en doelen stellen.- Het verder implementeren van het werken met groepsplannen.- Het werken aan beleid op het gebied van meerbegaafdheid en hoogbegaafdheid.- Het implementeren van het nieuwe zorgbeleidsplan.- Een nieuwe methode voor aardrijkskunde en de implementatie hiervan vanaf februari 2015.- Het implementeren methode Nieuwsbegrip XL.-Oriënterenopeenmethodevoorhetvolgenvandesociaalemotioneleontwikkeling.- Ontwikkelen van een doorgaande leerlijn zelfstandig werken.

opbrengstenElk jaar verwijzen wij leerlingen van onze school naar het voortgezet onderwijs. Dit jaar zijn de leerlingen van groep 8 als volgt uitgestroomd:

uitstroom 2011 •HAVO/VWO 47%•VMBOTL 35%•VMBO 18%•LWOO/PRO 0%

uitstroom 2010 •HAVO/VWO 64%•VMBOTL 28%•VMBO 08%•LWOO/PRO 0%

uitstroom 2012 •HAVO/VWO 59%•VMBOTL 35%•VMBO 06%•LWOO/PRO 0%

uitstroom 2013 •HAVO/VWO 63%•VMBOTL 25%•VMBO 12%•LWOO/PRO 0%

Page 14: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

12

8. de vakgebieden en de lesmethoden:Om onze leerdoelen te bereiken gebruiken wij de onderstaande methoden als belangrijk uitgangspunt:

Vakgebied Methode

Onderbouw Piramide

Rekenen Pluspunt

Taal Taal Actief

Aanvankelijk lezen Veilig Leren Lezen

Voortgezet Lezen Estafette lezen

Begrijpend lezen Nieuwsbegrip XL

Schrijven Pennestreken

Aardrijkskunde De Grote reis en Hier en Daar (vervanging 2014-2015)

Geschiedenis Grote reis en Wijzer door de Tijd

Engels Take it Easy

Kennisdernatuur WijzerdoordeNatuur

Muziek / dans en dramaTekenen / handvaardigheid Moet je doen

Verkeer Verkeerskranten

Katechese Trefwoord

Bewegingsonderwijs Leerlijn gemeente Schiedam

Naast de genoemde methoden verzorgt de school vanuit subsidies een aanbod op het gebied van culturele vorming, natuur en milieu educatie, bibliotheekzaken, en dergelijke zaken.

Page 15: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

13

KatecheseWij gebruiken op onze school de methode Trefwoord. De naam van de methode verwijst naar ontmoeting. Ontmoeting tussen de wereld van het kind en de wereld van het geloof / de levensbeschou-wing.Hetspecifiekedoelishier:hulpbijdelevensbeschouwelijke vorming. Er worden in de methode enkele accenten gelegd.

Het kind:Ontwikkeling tot een volwaardig mens. Daar spreekt waardering en respect uit voor de ontwikkeling van elk individueel kind, zijn groei naar zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Een ontwikkeling die plaatsvindt in de samenleving waarin het kind opgroeit. Visies, waarden en normen worden er door bepaald. De methode Trefwoord neemt die ervaringen van de kinderen serieus en schenkt daarom ook veel aandacht aan maatschappelijke onderwerpen. Ook andere wereldgods-diensten worden besproken.

De bijbel:De methode biedt tevens materiaal voor godsdienstige en levensbeschouwelijke vorming, gevoed door de joodse en christelijketraditie.Indebijbelverhalenlezen en horen de kinderen over een God die begaan is met zijn mensen, Die hun bevrijding aanzegt, hun tot ommekeer roept en hun woorden van leven aanreikt. Een God ‘nabij’ ontdekken de kinderen in de persoon van Jezus die zich het lot aantrekt van verstotenen en uitgestotenen. De kinderen horen niet alle bijbelverhalen. Er wordt een bewuste keuze gemaakt. Door al die verhalen heen klinkt een oproep tot inzet voor gerechtigheid, tot bevrijding, tot solidariteit.

Ontmoeting:Zowel in het leven van het kind als in het bijbelverhaal gaat het er om hoe mensen hunwerkelijkheidervaren.Indeontmoe-ting ‘kind-bijbelverhalen’ kan iets nieuws doorbreken: een ontdekking, waardoor ervaringen van alledag in een ander licht kunnen komen te staan.

Voor de kinderen is de scheurkalender in deklashetmeestopvallend.Kinderenkunnen er vrij op reageren en zo ontstaat er een spontaan gesprek. De leerkracht gebruikt hierbij een handleiding waarin dagelijks een aantal rubrieken (bijbelver-haal, gebed, activiteiten e.d.) wordt aangereikt. Ook onze eigen bouwstenen sluiten hier op aan. (Zie bladzijde 27).

lezenIngroep3beginnenwemethetaanvan-kelijk lezen. Hierbij wordt gewerkt met de nieuwste versie van methode Veilig Leren Lezen. Er wordt regelmatig getoetst om de ontwikkeling van de leerling goed te kunnen volgen en, indien noodzakelijk, te kunnen bijsturen. Uitgangspunt is daarbij het leesprotocol. Omdat de leesniveaus aanvankelijk behoorlijk kunnen verschillen is er veel hulpmateriaal beschikbaar om iedere leerling goed te kunnen begeleiden.

Zodra de kinderen gaan lezen, onderwijs je ook het leren begrijpen en doorzien van een tekst; het zogenaamde begrijpend lezen.Indehoogsteleerjarenkomtdaarhet studerend lezen bij.

Page 16: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

14

Taal Wij werken op school met de methode Taal Actief in de groepen 4 t/m 8. De volgende taalaspecten komen aan de orde: spreken, luisteren, spreken en luisteren, schrijven (stellen), taalbouw (woorden, woordgroepen/ zinsdelen, zinnen, teksten) en taalgebruik (taalbetekenis en taalfunctie/taalkennis).

rekenenWij werken op school met de methode Pluspunt, een methode volgens realistisch reken-/wiskunde onderwijs. Dit houdt in dat de kinderen zich leren realiseren wat ze doen als ze rekenen. Zij leren met Pluspunt rekenen binnen herkenbare situaties en samenhangen. Ze zijn per blok gegroepeerd rondom een thema. Groep 3 t/m 8 werken in elk leerjaar volgens een gestructureerde leerlijn. Per half jaar zijn minimum en streefdoelen geformuleerd. Ook binnen deze les wordt gewerkt met gelaagde instructie.Indemethodewordtopverschillendemanieren nagegaan of de kinderen de aangebodenleerstofbeheersen.Kinderenkunnen binnen de leerstructuur van de betreffende groep eventueel in aanmerking komen voor herhalings- en/of verrijkingsstof. De kinderen die naast de verrijkingsstof extra aanbod nodig hebben kunnen werken meteenzogenaamderouteboekjegeëntop de rekenmethode.

wereldoriënterende vakkenElke dag leren de kinderen op velerlei manieren de wereld om hen heen steeds verder verkennen op een wijze die bij hun

leeftijd past. De vakken kennis der natuur, geschiedenis, aardrijkskunde en verkeer komen al vroeg aan bod.Indeonderbouwzijndezevakkenwatminderstriktgescheiden.Indebovenbouw(groep 5 t/m 8) worden deze vakken wel apart gegeven, maar ook hier is de scheiding minder dan vroeger.Het zelfstandig opdrachten verwerken en werkstukken maken neemt een steeds grotere plaats in naarmate de leerlingen in een hogere groep zitten. Het nieuws uit de wereld wordt daarbij op velerlei manieren gelezen, bekeken en besproken.

Waar mogelijk wordt met een groep deelgenomen aan excursies of buiten-schoolse lessen.

creatieve vakken Naast alle genoemde kennisvakken is er in alle groepen aandacht voor de meer creatieve vakken als: tekenen, muziek en beeldende vorming. Bij deze vakken wordt niet alleen geprobeerd de vaardigheid te vergroten, maar ook het plezier te stimule-ren bij het bezig zijn met deze vakken.

lessen bewegingsonderwijsDe kleuters doen bewegingsactiviteiten in het speellokaal en buiten. Voor gymnastiek gebruiken we sinds mei 2011 de nieuwe gymzaal en de sportzaal in Fitland.Jonge leerkrachten studeren tegenwoordig af zonder een aantekening voor het geven van bewegingsonderwijs. Het ministerie promoot hiermee het hanteren van vakleerkrachten. De formatie van de school laat dit echter niet volledig toe. Alle groepen vanaf groep drie hebben om die reden eenmaal per week gymles en daarnaast een andere vorm van bewegen (dans en/of dramales).De lessen bewegingsonderwijs worden voor groepen met leerkrachten zonder

Page 17: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

15

gymbevoegdheid verzorgd door vakleer-kracht John de Ronde.

computergebruikDoor de hele school heen wordt gebruik gemaakt van de computer en digitale schoolborden. Ook de kleuters gebruiken de computer in de klas, de overige leerlingen kunnen terecht in de eigen groep of op het netwerk. Het leren omgaan met de computer gebeurt mede tijdens de vakken in het onderstaande schema, zoals rekenen, taal en zaakvakken. Er is een protocol voor het werken op de computer op school opgesteld, dit om verkeerd

gebruik te voorkomen. Bij dit protocol vormt eigen verantwoordelijkheid het uitgangspunt. Er is een afspraak op school dat leerlingen en leerkrachten elkaar niet ontmoeten op sociale media, dit protocol is te vinden op de website.

lesuren per vakgebied

Vakgebied groep 1-2 groep 3 groep 4 groep 5 groep 6 groep 7 groep 8

zintuiglijke/lichamelijke ontwikkeling

330 105 105 90 90 90 90

taalactiviteiten, incl lezen en schrijven

390 670 670 545 525 395 395

Engels 60 60

rekenen en wiskunde 240 330 330 325 300 300 300

kennisgebieden en wereld-orientatie

165 60 60 185 240 300 300

expressie- activiteiten 220 180 180 200 200 200 200

katechese en SEO 90 90 90 90 90 90 90

pauze (eten en drinken / speelkwartier

75 75 75 75 75 75 75

totaal minuten per week 1510 1510 1510 1510 1520 1510 1510

totaal uren per week 25u 20m 25u 20m 25u 20m 25u 20m 25u 20m 25u 20m 25u 20m

Nederlandse taal bestaat uit: technisch-, begrijpend- en studerend lezen, schrijven, mondeling taalgebruik, verhalen, werkstukken, dictee, ontleden en overig schriftelijk werk. De kennisgebieden zijn: aardrijkskunde, geschiedenis en kennis der natuur. Onder sociale redzaamheid valt o.a. verkeer.

Page 18: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

16

9. Vakantierooster 2013-2014Het vakantierooster is als volgt:

Herfstvakantie vrijdag 18 oktober t/m zondag 27 oktoberKerstvakantie vrijdag 20 december (om 12.00 uur) t/m zondag 05 januariVoorjaarsvakantie vrijdag 21 februari t/m zondag 02 maartPasen vrijdag 18 april t/m maandag 21 aprilMeivakantie vrijdag 25 april t/m zondag 11 meiHemelvaart donderdag 29 mei t/m zondag 01 juni Pinksteren zaterdag 07 juni t/m maandag 09 juniGrote vakantie vrijdag 18 juli t/m zondag 31 augustus

10. Vrije vrijdagen

alleen de groepen 1 en 2:13 september27 september18 oktober15 november6 december20 december vanaf 12.00 uur7 februari21 februari (studiedag leerkrachten)21 maart3 juli donderdag4 juli (studiedag leerkrachten)18 jul

de hele school:18 oktober6 december20 december vanaf 12.00 uur7 februari21 februari (studiedag leerkrachten)4 juli (studiedag leerkrachten)

Page 19: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

17

ZorG Voor KInderen

1. nieuwe leerlingen in de school

a. Voor de aanname van een nieuwe leerling vindt er altijd eerst een intakegesprek plaats met de directie en indien nodig met de betreffende leerkracht.

b. Over leerlingen van andere scholen wordt altijd eerst contact opgenomen met de betreffende school. Dit is afspraak in Schiedam. Wij nemen dus niet zomaar leerlingen van elkaar over.

c. Wijkenneneenopenaannamebeleid.OokkinderenvannietR.K.achtergrond kunnen worden aangenomen. Wel verplichten ouders en kinderen zich, middels een handtekening bij inschrijving, de regels op geloofsgebied met respect te zullen hanteren. Daarnaast verwachten wij van alle leerlingen, waar het kan, mee te doen aan vieringen, gebedsmomenten, en dergelijke.

d. Kinderengeborentussenoktoberendecemberzullenafhankelijkvaneigenontwikke-ling niet langer kleuteren, zoals dat vroeger het geval was en dus binnen twee jaar doorstromennaargroep3.Ishetbijdezegroepkinderentochnoodzakelijklangertekleuteren dan wordt er gesproken van een doublure.

e. De jongste kinderen mogen voor de dag waarop zij 4 jaar worden ten hoogste 5 dagendelen komen kennismaken. Dit gaat in overleg met de betreffende onder-bouwcoördinator. Ook oudere kinderen die van een andere school komen, kunnen een keer vooraf komen kennismaken met de groep.

f. De kleuterleerkrachten hebben na de eerste drie maanden een voortgangsgesprek met u op school. Doel is wederzijdse ervaringen uit te wisselen.

g. Wij gaan er van uit dat foto’s en werkstukken van de kinderen op de website mogen worden gezet, mits u anders aangeeft op het inschrijfformulier.

h. Ook voor de kinderen van 4 jaar zijn de ouders/verzorgers verplicht zich te houden aan het vakantierooster.

i. Wij kennen een betaald overblijfsysteem. De kinderen hebben eventueel de mogelijk-heid thuis te gaan eten. We streven er echter naar zoveel mogelijk kinderen op school tehouden.VooroudersishetfijntewetendathetkinddeheledagopschoolkanblijvenonderdeskundigtoezichtinsamenwerkingmetKomkids.Vooroudersdiegebruik maken van de buitenschoolse opvang betekent de tussenschoolse opvang hierop een naadloze aansluiting.

j. Bij de inschrijving conformeert u zich aan de geldende afspraken en protocollen. Deze kunt u vinden in de schoolgids en op de website. Te denken valt onder andere aan het verzuimprotocol het omgangsprotocol en het anti-pestprotocol.

Page 20: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

18

2. het volgen van ontwikkelingen van kinderen in de school (leerlingvolgsysteem)

Om de begeleiding van de leerling op school te volgen is goede dossiervorming nodig. De school is in een proces om van een papieren/digitaal archief over te gaan naar een volledig digitaal dossier van de leerlingen.HiervoorwordtESISgebruikt.InESISwordtdeinformatieperleerlingopgeslagen. Op dit moment worden gesprekformulieren, leerlingbesprekingen, groepsbesprekingen, eventuele onderzoe-ken, rapporten en evt. handelingsplannen inESISopgeslagen.

De Vlinder heeft daarnaast het geautoma-tiseerdeleerlingvolgsysteemvanCITO,dusalle ingevoerde toetsresultaten worden volgensditsysteemgenormeerd.Individuele resultatenwordeninESISopgeslagen. HetCITOLOVSwordtverdergebruiktomgroeps- en school overzichten en trend-analyses te maken.

3. ToetskalenderTweekeerperjaarwordtdeCITOafgenomen (januari en juni). Daarbij wordt in oktober deAVIafgenomeneningroep3deherfstsignalering.Indetoetskalenderzijndezetoetsengepland.Inhetkadervanduurzame kwaliteit is het protocol “Afname CITO”gemaakt,waarinstaatwelkeafspraken en taken er zijn vastgesteld voor deafnamevandeCITOtoetsen.

DeresultatenwordeninhetCITO-LOVSingevoerd en daarna via de FOCUS methode geanalyseerdengeëvalueerd.Inhetschooljaar 2013/2014 is het team een nascholingscursus FOCUS gestart.

Er wordt naast de cognitieve vakken ook gekeken naar de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Hiervoor

wordt door de leerkracht van groep 3 - 8 drie keer per jaar de observatielijst PRAVOO ingevuld.Hierbij kan per kind worden gekeken op welke aspecten hij/zij zich kan ontwikkelen. Er kan ook per groep worden gekeken waaraan meer aandacht moet worden besteed. PRAVOO is een vrij oude methode waarbij de leerkracht zijn of haar eigen observaties invult. Er is nog geen mogelijkheid voor de leerling om hierover dingen in te vullen. De school gaat zich in het schooljaar 2013/2014oriënterenopeenandereobservatiemethode voor het volgen van de sociaal emotionele ontwikkeling.

Bij de kleuters wordt twee keer per jaar de Kleuterobservatielijstingevuld(KOL).Ookwordt een lijst ingevuld met een overzicht signalering logopedie.

4. Bespreken van leervorderingen met ouders

Goed overleg met de ouders is ook een belangrijke pijler van de begeleiding op school. De primaire verantwoordelijkheid voor de leerling ligt bij de ouders. Daarom wordt er van de ouders een ruime betrok-kenheid bij het schoolgebeuren verwacht.Indederdeweekvanhetschooljaarvindter een informatieavond plaats waarbij de leerkracht(en) van de groep uitleg geven over het aanbod, activiteiten en rooster van de groep. Zo wordt er bijv. uitleg gegeven over het huiswerk, leesonderwijs of het maken van werkstukken. Ingroep7en8wordtnatuurlijkookaandacht besteed aan het schoolverlatings-traject,deCITOentreetoets,deNIO,deCITOeindtoets.

Na de interne groepsbesprekingen krijgen de leerlingen hun rapport. Dit is rond november, maart en aan het einde van het schooljaar. De leerlingen krijgen hun

Page 21: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

19

rapport mee naar huis met daarin een uitnodiging voor een 10 minutengesprek. Inhetrapportstaanderesultatenvandemethodegebondentoetsen,deCITOtoetsen (indien afgenomen) en sociaal emotionele aspecten. Groep 1 leerlingen krijgen een geschreven verslag mee naar huis. Groep 8 leerlingen krijgen een rapport en een schooladvies.

Ouders met kinderen die extra onderwijs-aanbod of extra begeleiding hebben worden op regelmatiger basis uitgenodigd.

Als een ouder zorgen heeft over zijn of haar kind, kan deze altijd een afspraak maken. Andersom ook, als een leerkracht zich zorgen maakt over een leerling kan deze de ouders uitnodigen voor een gesprek. De inhoud wordt vastgelegd op een (ouder) gespreksformulier.

5. ZittenblijvenInhetbasisonderwijsiszittenblijvennietwettelijk geregeld. De Wet op het Primair Onderwijs streeft een ononderbroken ontwikkeling na. De Vlinder werkt volgens het jaarklassensysteem. Dit betekent dat per leerjaar bepaalde leerdoelen moeten zijn bereikt. Wanneer de sociaal/emotionele en/of de cognitieve ontwikkeling opvallend achterblijven bij die van de gemiddelde leerling kan dat aanleiding zijn om te doubleren.Kleuterszijnersomsbijgebaatnogeenjaar in dezelfde groep te blijven, vooral als ze nog heel jong en speels zijn. Het kan dus voorkomen dat wij een verlengde kleuterperiode de beste oplossing vinden. Wij zullen bij deze keuze heel kritisch moeten bekijken welke leerstof de leerling zal worden aangeboden. Voorafgaand aan dit besluit heeft de groepsleerkracht in overlegmetdeIB’eralhetmogelijkeinhet werk gesteld om de leerling adequate

hulp te bieden. Leerlingen worden geobser-veerd, men neemt diagnostische toetsen af, stelt handelingsplannen op, adviseert en/of geeft remedial teaching en roept eventueel de hulp van het CED in. Zij voegen de verkregen toets- en onderzoeks-resultaten bijeen in het dossier van de leerling over de problemen. Met de ouders worden de voor- en de nadelen van het doublerenbesproken.Inditgesprekkomen alle aspecten op sociaal, emotioneel en cognitief gebied aan de orde.Ingevalergeenovereenstemmingkanworden bereikt, beslist de directeur van de school na nogmaals de leerkracht van de betreffende leerling als deskundige en de IB’eralsspecialisttehebbengeraadpleegd.Dit besluit wordt met het team en de ouders verder gecommuniceerd.

6. weer Samen naar School

Minder snel naar het speciaal onderwijs

De kinderen worden tegenwoordig niet snel doorverwezen naar een school voor speciaal onderwijs. Onze basisschool probeert ervoor te zorgen dat zij het onderwijs afstemt op de behoefte van kinderen. Dat is het doel van “Weer Samen Naar School“. De reguliere basisschool en de basisschool voor speciaal onderwijs werken veel meer samen. Zolang het kan, gaan alle kinderen samen naar de reguliere basisschool. Het is natuurlijk leuk als alles goed gaat, maar stelt u zich eens voor dat uw kind minder makkelijk meekomt. Wellicht dat uw kind dan extra begeleiding nodig heeft. Onze school wil kinderen, wanneer dat nodig is, extra zorg schenken. Wij bieden die extra zorg vanuit onze visie in de groep. Bij uitzondering op andere plaatsen in de school.

Page 22: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

20

Extra zorg in de groep

Door allerlei omstandigheden kan het voorkomen dat het groepsplan en/of de dagplanning niet werkt voor een bepaalde leerling. De leerling heeft een probleem en heeft hulp nodig. Er wordt een hulpvraag gesteld. Dit kan worden gedaan door de leerling zelf, zijn ouders/verzorgers, een teamlid of de eigen leerkracht.Afspraak is dat de groepsleerkracht planmatig de onderwijsbehoefte m.b.t. de hulpvraag van de leerling in kaart gaat brengen. Als eerste bepaalt de leerkracht op welk gebied de hulpvraag ligt. De hulpvraag kan liggen op didactisch gebied, pedagogisch gebied, medisch gebied of het kan liggen in de thuissituatie. De genomen stappen en resultaten worden door de leerkracht geregistreerdinESIS.Als de begeleiding langdurig is en niet past in het groepsplan formuleert de leerkracht een handelingsplan. Na enige weken evalueert de leerkracht zijn aangeboden hulp en de resultaten. Als de begeleiding de hulpvraag heeft beantwoord stopt de hulp. Als de leerkracht de hulpvraag van de leerling na onderzoek niet duidelijk krijgt of als de begeleiding niet leidt tot het beantwoorden van de hulpvraag, meldt de groepsleerkracht zijn leerling aan voor een leerlingbespreking.Ineenreguliereofextra leerlingbespreking overlegt de leerkrachtmetdeIB-eroverdehulpvraagen passende actie/begeleiding.

Extra zorg in de school

Als uit de evaluatie van de groepsplannen, deCITO-resultatenvaneenleerling,degroepsbesprekingen en/of de leerlingbe-spreking en het handelingsplan blijkt dat de leerling niet verder komt, de hulpvraag dus blijft en er is niet voldoende kennis en/of ervaring op school om de leerling te

helpen, wordt verdere hulp gezocht.De volgende fase van ondersteuning en begeleiding voor de leerling moet worden gestart: verdieping van de hulp. Vaak wordt dit besloten in een leerling-bespreking of het Zorgoverleg. De school heeft nodig hulp van externe partijen. Dit kan gaan om advies zodat de school meer handvaten heeft om te handelen of extra (fysieke) hulp of bepaalde hulpmiddelen op school. Natuurlijk is er al in een veel eerder stadium met de ouders overlegd, maar op het moment dat er contact wordt gezocht met externe partijen wordt apart met de ouders besproken. Daarnaast is er voor bespreking in het Ondersteuningsteam schriftelijke toestemming nodig van de ouders. De ouders moeten een toestem-mingsformulier tekenen.

Zorgoverleg en individueel (telefonisch) overlegOp dit moment vindt er regelmatig overleg plaats met de vertegenwoordiger van WSNS en de schoolmaatschappelijk werkster. Hierin worden individuele leerlingen besproken (regulier en crisissituaties). Bij de invoering van Zorgoverleg worden deze overleggen gebundeld tot 1 gezamenlijk overlegwaarbijdeIB-er,eendirectielidende vertegenwoordiger van WSNS en de school- maatschappelijk werkster aanwezig zijn.

Tussentijds kan er natuurlijk ook overleg plaatsvinden de SMW (school maatschap-pelijkwerk) of WSNS (weer samen naar school) of een andere externe partij zoals de schoollogopediste, CED (centrum educatieve dienst), Regionaal Expertise Centrum(REC),Visio(Cluster1),Kon.Aurisgroep (Cluster 2), ECSO (expertise centrum speciaal onderwijs) (Cluster 3 en 4). Het kan natuurlijk ook een overleg zijn tussen de leerkracht en de ambulant

Page 23: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

21

begeleider van een rugzakleerling of OPP leerling.

Met deze extra kennis kan het handelings-plan voor de betreffende leerling worden bijgesteld. Na monitoren, gegevens verzamelen en evalueren wordt gekeken of het handelingsplan effectief is (kwali-teitscyclus).

ondersteuningsteamAls de problematiek zodanig gecompliceerd is, kan er besloten worden door de school en ouders dat de leerling moet worden besproken in het Ondersteuningsteam, hetvroegereZAT.Inditoverlegzijnverschillende partijen aanwezig. Dit overleg vindt 6 keer per jaar plaats. Meestal zal het Zorgteam bepalen welke leerlingen voor dit overleg worden aangemeld en besproken.InhetOndersteuningsteamwordt gebrainstormd welke aanpak voor een leerling het beste kan zijn.

Ambulant begeleiderLeerlingen op school met leerling-gebon-denfinancieringofeenOPPhebbeneenambulant begeleider. Deze begeleider kan natuurlijk ook gebruikt worden voor extra hulp. Om de ongeveer 8 weken vindt er (indien nodig) een evaluatiegesprek plaats met de leerkracht, de ouders en ambulant begeleider van een leerling met een LGF (bladzijde 22). Voor leerlingen met een OPP vindt er ook regelmatig overleg plaats tussen de leerkracht, ouders en, indien nodig,deIB-er.

SISAOok kan besloten worden om voor een leerlingeensignaalaftegeveninSISA.Hiervan worden de ouders op de hoogte gesteld.SISAstaatvoorStadsregionaalInstrumentSluitendeAanpak.Deverwijs-index voor de Stadsregio Rotterdam.

SISAheefteensignaleringssysteemontwikkeld dat risicojeugd in de gehele Stadsregio Rotterdam in beeld brengt. Als een kind of jongere in aanraking komt met een van de aangesloten organisaties – bijvoorbeeld leerplicht, jeugdzorg of politie–danmeldenzijinSISA-signaleringdat zij met een kind bezig zijn en wie met datkindbezigis.KomenbijSISAvan twee of meer organisaties signalen binnen, danontstaatereenmatch.SISAwijst een regisseur aan voor deze casus en de gezamenlijke organisaties werken samen om de problemen op te lossen. Alleen als dat voor de casus noodzakelijk is wordt inhoudelijkeinformatieuitgewisseld.SISAbrengt de ouders, c.q. de jongeren op de hoogte van de match.

MeldcodeOnze school is wettelijk verplicht melding te maken wanneer er aanleiding is of feitelijke aanwijzingen zijn dat het kind geestelijk en/of lichamelijk wordt verwaar-loosd in de opvoeding.

Extra zorg buiten de school

Ondanks alle extra zorg die er binnen de school geboden kan worden, zijn er ook kinderen, die zulke ernstige leer- of gedragsproblemen hebben, dat er gedacht moet worden aan externe hulp van een specialist buiten de school zoals bijvoor-beeld in het geval van:- dyslexie of dyscalculie- hulp door een psycholoog / leesexpert/

gedragsdeskundige.

School en ouders hebben hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid.Als een kind voor een verwijzing naar het speciaal onderwijs in aanmerking komt, kan het in overleg met de ouders worden aangemeld bij de Commissie Leerlingen-

Page 24: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

22

zorg (CLZ). Deze commissie gaat in samenspraak met de ouders, intern begeleider en mogelijke andere hulpin-stanties bekijken wat de beste manier is om het kind verder te helpen. Dit leidt tot een advies. Het is aan de ouders dit advies al dan niet op te volgen.

Het advies kan bestaan uit:- een nieuw handelingsplan op de

eigen school,- een verwijzing naar een andere

basisschool,- een verwijzing naar een basisschool voor

speciaal onderwijs.

Het advies wordt in het laatstgenoemde geval ook verstuurd naar de Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL). Dit is een commissie die gaat over de uiteindelijke toewijzing.De commissie onderzoekt of een plaatsing in het speciaal onderwijs echt noodzakelijk is en of alle procedures juist zijn gevolgd alvorens een beschikking af te geven.

Handelingsverlegenheid

Inbepaaldegevallenkanhetvoorkomendat ouders besluiten de adviezen van de nietoptevolgen.Ineendergelijkgevalkan het zijn dat de school voor een onoplosbare situatie komt te staan. Vooralsnog zal geprobeerd worden met elkaar de weg van de redelijkheid te blijven bewandelen, maar het is op onze school beleid dat voor het individuele belang van één leerling het functioneren van een gehele groep en het functioneren van een leerkracht niet ter discussie mag komen te staan.Inhetuiterstegevalkandaninoverlegmet het bestuur, de leerplichtambtenaar en de inspectie worden overgegaan tot een verwijderingprocedure. Dit echter alleen als

er een zogeheten handelingsverlegenheid is ontstaan. Dat wil zeggen dat de school niet de leerkrachten en de middelen in huis heeft om het betreffende kind op een verantwoorde wijze verder te kunnen helpen.

Leerling met een rugzak

Leerlinggebondenfinancieringoftewel ‘DeRugzak’.Iederkindmetofzonderbelemmering is in principe welkom op onze school. Dit geldt dus ook voor kinderen die door de commissie voor de indicatiestelling (CVI),ditisdetoelatingscommisssievaneen Regionaal Expertise Centrum (REC), toelaatbaar zijn voor een REC.De Vlinder heeft als taak voor ieder kind adequaat onderwijs te realiseren. Daaronder wordt verstaan een voor het kind passend onderwijsaanbod, zowel in pedagogisch (opvoedkundig) als didactisch (onderwijs-kundig) opzicht. Dus zoveel mogelijk afgestemd op wat ieder kind nodig heeft (adaptief onderwijs).Passend onderwijs, rekening houdend met wat wenselijk en haalbaar is voor het kind. Daarbij komen vragen aan de orde als:o Wat heeft het kind precies nodig?o Welke kennis heeft het al?o Welke knelpunten moeten worden

opgelost?o Wie kunnen ons daar eventueel bij

helpen?, enz.

De school heeft echter ook haar beperkin-gen, om de eenvoudige reden dat er grenzen zijn aan de mogelijkheden in het opvangen van kinderen. Alvorens de school overgaat tot toelating van een leerling met een REC indicatie dient een zorgvuldige afweging plaats te vinden. Een eventuele plaatsing van een dergelijke leerling in het regulier primair onderwijs mag niet de ontwikkeling van het kind schaden. Hoewel onze school het

Page 25: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

23

als haar taak ziet in voldoende mate tegemoet te komen aan de ontwikkelings-behoefte van de leerling, zijn sommige kinderen beter op hun plaats in het Speciaal Basis Onderwijs of Speciaal Onderwijs. Teneinde tot een zorgvuldige afweging te komen, wordt een stappenplan gehanteerd. Dit stappenplan is op school ter inzage.

7. Begeleiding van de overgang van kinderen naar het voortgezet onderwijs

Na in de meeste gevallen 8 groepen te hebben doorlopen gaan de kinderen naar het voortgezet onderwijs. Zij hebben de keuze uit vele scholen. Wij proberen hen en hun ouders bij die keuze te helpen. * Voorafgaand aan de entreetoets wordt

een informatieavond gehouden over het schoolverlatertraject voor de ouders van de leerlingen uit groep 7.

*Eindgroep7wordtdeCITO-Entreetoetsafgenomen. Die is niet bedoeld als schooladvies. Deze uitgebreide toets is bedoeld om eventuele leerhiaten op te sporen. Heel het leerjaar van groep 8 kan daarna nog benut worden om deze eventuele leerhiaten, waar het kan, weg te werken.

*Begingroep8wordtereenNIO-toetsafgenomen. Deze toets meet aanleg en intelligentie.

* Begin groep 8 houden wij een voorlich-tingsavond betreffende de werkwijze in groep 8, het huiswerk, het schooladvies en de toelatingsprocedures met betrek-king tot het voortgezet onderwijs.

* Wij adviseren een niveau. U kiest een passende school met uw kind.

* Graag denken wij met u mee. Daarom worden alle ouders van groep 8 rond de herfstvakantie uitgenodigd voor een oriënterendgesprek.Indatgesprekgaat

het over de leervorderingen aan de hand van het leerlingvolgsysteem, de verhou-ding thuissituatie en schoolsituatie en de eventuele richting voor het voortgezet onderwijs.

*Infebruariontvangtueenschriftelijkschooladvies, onafhankelijk van de CITO-Eindtoets.

*DeCITO-Eindtoetswordtafgenomenindemaandfebruari.Indemaandmaartvolgt daarvan de uitslag. Wij werken nauw samen met alle scholen voor voortgezet onderwijs uit de omgeving. Ons streven is onze leerlingen zo te adviseren, dat zij zowel een (leer)uitdaging als levensgeluk zullen vinden.

8. Andere schoolverlaters Leerlingen die tussentijds naar een andere school gaan, krijgen een onderwijskundig rapport mee.Daarmee wordt de nieuwe school op de hoogte gesteld van de ontwikkeling van het kind en de gebruikte methoden.

Page 26: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

24

MeT BeTreKKInG ToT de School AlS orGAnISATIe

1. nascholing Mede in het belang van uw kind doen leerkrachten regelmatig mee aan nascho-lings-cursussen en/of begeleidingstrajecten. Vanuit loopbaangesprekken wordt een keuze gemaakt voor de individuele leerkrachten.

2. Stagiaires / lio’er (laatste-jaars-student)

Wij vinden het belangrijk dat aankomende leerkrachten, klasse-/onderwijsassistenten (SPW)en aankomend gymnastiekdocenten/ -assistenten (LOBOS/HALO) de kans krijgen praktijkervaring op te doen. U zult dus regelmatig stagiaires/lio’ers bij ons aan het werk zien. Zij staan onder begeleiding van de groepsleerkracht. De eindverantwoording ligt altijd bij de directie. Het is verheugend dat zoveel stagiaires onze school als stageplaats uitkiezen. Voor de Lio-er vindt er een sollicitatieprocedure plaats.

3. ouders en inspraakWij streven een goed oudercontact na. Dit is de basis voor een zekere betrokkenheid bijdeschool.Inditkadervragenwijwelextra aandacht voor e-mail en social media. E-mail is laagdrempelig, maar ook eenzijdig. Wij geven er de voorkeur aan liever persoonlijk in gesprek te zijn. Van leerkrachten en leerlingen wordt verwacht geen contacten te hebben via social media.

Medezeggenschap:De medezeggenschapsraad behartigt de belangen van de school op onderwijskundig en beleidsmatig gebied. De spelregels zijn wettelijk vastgelegd. De huidige samen-stelling bestaat uit vijf teamleden en vijf

ouders. Een actieve MR is voor u van groot belang. De medezeggenschapsraad van de school is weer vertegenwoordigd in de gemeenschappelijke medezeggenschaps-raad. De verslagen van de vergadering zijn te vinden op de website. De GMR behartigt een aantal bovenschoolse belangen voor de scholen binnen het bestuur.Meer algemene informatie kunt u vinden op de website.

Ouderraad / ouderbijdrage:Onze school kent een actieve ouderraad. Vanuit de ouderraad en het team worden de diverse werkgroepen bemand. Zij organiseren alle festiviteiten op school. De ouderraad heeft de zeggenschap over het geld van de vrijwillige ouderbijdragen. Door de lumpsum ligt de eindverantwoor-delijkheid bij de directie en zal de controle plaatsvinden via een accountant bij het administratiekantoor.

De hoogte van de ouderbijdrage is voor dit schooljaar: € 28,-. Het door u betaalde geld komt direct ten goede aan activiteiten zoals cadeaus voor 5 december, kerstmaaltijd, drinken bij festiviteiten en dergelijke. Voor de schoolreis wordt een bijdrage gevraagd van: € 30,-.

Er zijn goedkopere en duurdere bestem-mingen. Er wordt geld gereserveerd om ook de duurdere bestemmingen aan bod te laten komen. Voor groep 8 wordt eenmalig een extra bijdrage gevraagd voor de werkweek in Oosterhout en de schoolver-latersdagen.

Page 27: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

25

Wanneer u besluit de vrijwillige bijdrage niet te betalen, dan kan uw kind helaas niet of niet volledig aan een aantal activiteiten meedoen. De school zorgt dan voor vervangende activiteiten of opvang.

4. overblijvenDe Vlinder kent een overblijfregeling. Hierin dragen de leerkrachten, medewerkers vanKomkidseneenkleinevastegroepvrijwilligers de verantwoordelijkheid voor de tso (tussen schoolse opvang). De kinderen dieoverblijvenrekenenafviaKomkids.

Vooraf zorgt u voor voldoende saldo op een rekeningvanKomkids.Bijonvoldoendesaldo worden kinderen geweigerd. Per week vindt de verrekening plaats en wordt per mail het openstaande saldo bekend gemaakt. Wij gaan er vanuit dat een mailadres hiervoor mag worden gebruikt, mits u nadrukkelijk geen toestemming geeft. De kinderen waarvoor niet wordt betaald gaan naar huis tussen 12.00 uur en 13.00 uur. Zij mogen zich in dat uur niet in de nabije omgeving van de school ophouden en pas om 12.55 uur weer op de speelplaats zijn.

5. ouderhulpNaar ons idee vergroot ouderhulp de betrokkenheid bij school. We onderscheiden hierin:- klassenactiviteiten: daadwerkelijke hulp

in de klas bij de kleutergroepen.- ondersteunende activiteiten: bijvoor-

beeld rijden bij excursies, helpen bij de sportdag.

Met ouders die helpen bij klassenactiviteiten worden steeds eerst afspraken gemaakt om onduidelijkheden te voorkomen.

Elke groep kent een of twee klassenouders om ondersteunende zaken in goede banen te leiden. Deze ouders stellen zichzelf aan u voor.

6. SponsoringDe school onderschrijft de uitgangspunten van het convenant sponsoring dat voor scholen voor primair en voortgezet onderwijs op 25 februari 1997 is gesloten (en gepubliceerd in het Gele katern van 24 januari 2002). De tekst van dit convenant is op school ter inzage.

Een werkgroep bestaande uit directie, leerkrachten en ouders probeert gelden te genereren voor zaken die niet uit de reguliere geldstroom kunnen worden bekostigd.

7. eerste communie en Vormsel / contact met de parochie

De organisatie en voorbereiding geschie-den vanuit de parochie. De school biedt graag de helpende hand. De uitnodigingen voor de Eerste Communie en het Vormsel (de groepen 4 en 8) krijgt u dus vanuit de parochie.

8. Gronden van vrijstellingAlle leerlingen zijn verplicht de lessen te volgen. Ook de 4-jarigen!- Wanneer een leerling op medische

indicatie een bepaald vak niet kan of mag volgen (gymnastiek, handvaardigheid) zal hij / zij een vervangend aangepast programma op school moeten volgen.

- Religieuze gronden voor het niet volgen van bepaalde lessen / activiteiten /catechese, sinterklaasfeest, schoolkamp enzovoorts, worden niet gehonoreerd.

Page 28: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

26

Een uitzondering wordt gemaakt wanneer vanuit de Gemeentelijke dienst Educatie het advies komt om vrijstelling te verlenen (bijvoorbeeld bij het Suikerfeest).

- Wanneer door bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeldfinanciële)eenkindaaneen bepaalde activiteit (bijvoorbeeld excursie) niet kan deelnemen, zal hij/zij een ver- vangend aangepast programma op school moeten volgen.

9. Ziekmeldingen / vrijaf aanvragen/vrijaf geven

- Zieke leerlingen dienen vóór schooltijd afgemeld te worden. Ouders/verzorgers van afwezige, niet afgemelde leerlingen zullen telefonisch worden benaderd door deconciërgeenwordengeregistreerd.

- Binnen de wettelijke regelingen kan er vrijaf worden gevraagd. Een dergelijk verzoek dient met goede reden zijn omkleed en indien nodig vergezeld gaan van een werkgeversverklaring. De leerplicht controleert de scholen streng op handhaving. Deze dagen zijn dus geen automatisch recht. Een verlenging van een vakantie; het ontwijken van filedrukte, is dan ook geen geldige reden tot vrijaf geven. Voor alle leerlingen geldt dat de eerste twee weken na de grote vakantie geen verlof mag worden gegeven. Ongeoorloofd verzuim zijn wij dus vanuit de regelgeving verplicht te melden aan de leerplichtambtenaar.

- De school zal zelf het vrij geven zo beperkt mogelijk houden nu er bijna geen invallers voor handen zijn. Ingevalvan ziekte bij een leerkracht zullen wij eerst proberen de klas op school te houden door middel van een invalleer-kracht of door de groep op te delen. Hiervoor hebben wij in elke groep een noodprogramma, waar de kinderen zelfstandig mee werken, klaarliggen. Pas in laatste instantie zullen wij een groep

naar huis sturen. Altijd zullen daar de ouders eerst van op de hoogte worden gesteld. Kinderendiethuisnietopgevan-gen kunnen worden zullen in andere klassen worden ondergebracht.

10. VerzekeringDe school neemt deel aan een standaard-pakketpolis, afgesloten door ons schoolbe-stuur. Leerkrachten en hulpouders van de school zijn via de school op basis van Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekerd. Belangrijk: De ouders dienen zelf hun kinderen in alle gevallen te verzekeren tegen WA (eigenlijk vanaf de geboorte). eigendommen- en ongevallen- verzekering voor uw kind(eren):U kunt zelf besluiten dit extra af te sluiten.Deze verzekering dekt de schade van ongevallen tijdens de schooluren, activiteiten in schoolverband en het rechtstreeks gaan van huis naar school en omgekeerd. Ook andere risico’s zoals diefstal en materiëleschadeaankledingenandereeigendommen van uw kind tijdens het verblijf op school worden gedekt. Deze verzekering kunt u al vanaf € 26,- voor het schooljaar 2013-2014 afsluiten. Voor meer informatie en het afsluiten verwijzen wij u naar www.leerlingenverzekeringen.nl van AON-verzekeringen.

11. SchoolartsDe schoolarts is gevestigd aan Noordvest 20, 3111PH, 010 - 273 00 22. De schoolarts onderzoekt ieder jaar de kinderen uit groep 2 (oudste kleuters) en groep 7. Ukrijgthiereenoproepvoor.Inhetjaardat het kind 9 wordt ontvangt u een oproep voor een vaccinatie en een kort bezoek aan de verpleegkundige.

Page 29: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

27

12. Schoolmaatschappelijk werkster

Sinds het schooljaar 2005/2006 is er schoolmaatschappelijk werk aan de school verbonden. Bereikbaar op telefoonnummer: 010 - 473 10 33. Marianne Barends is de huidige SMW’er.

13. de veilige schoolHet is belangrijk voor alle kinderen dat zij zich binnen de school prettig en bovenal veilig voelen. Daar voelen wij ons verant-woordelijk voor. Het is echter goed te beseffen dat veiligheid in scholen niet losstaat van de schoolomgeving: de gezinnen waarin de kinderen opgroeien, de buurt of de wijk waarin ze wonen, de vrienden en vriendinnen waarmee ze in hun vrije tijd omgaan en al het geweld waarmee de samenleving via de televisie en internet de huiskamer binnendringt. Om bij te dragen tot een prettige en veilige sfeer op onze school werken wij vanuit een pestprotocol met een aantal afspraken (aandachtspunten) die ertoe moeten leiden dat bovengenoemde sfeer ook daadwerkelijk kan worden bereikt. Wij noemen deze afspraken de ‘bouwstenen’ van de school. Het zijn de basisafspraken waar eenieder zich aan te houden heeft, zowelleerlingenalsleerkrachten.Indiendat niet gebeurt zullen wij elkaar daarop aanspreken. Een van de bouwstenen staat

steeds een aantal weken als aandachtspunt extra in de belangstelling en wordt zoveel mogelijk gekoppeld aan het catechesethe-ma van dat moment. De afspraken worden duidelijk herkenbaar in de groepen en op de gang opgehangen. De ouders worden via de nieuwsbrief gevraagd er thuis ook aandacht aan te besteden.

Anti-pest protocol:Wij vinden dat pesten niet past binnen de omgangsregels van onze school zoals beschreven in het recent vastgestelde Omgangsprotocol. Een pester kan als uitingsvorm ook ongewenst gedrag vertonen. Beide protocollen lopen in elkaar over. Inditprotocolwordteenenanderbeschreven vanuit het pesten tussen leerlingen. Inhetpestprotocolbeschrijvenwe:• Opwelkemanierwepestgedragwillen

voorkomen.• PestenenPlagen,waarzithetverschil.• Signalendiewijzenoppestgedrag.• WatkuntuvandeVlinderverwachten

en wat mogen wij van u verwachten.• Stappenplanbijhetsignaleringvaneen

pestgeval.• Hetbegeleidenvandegepesteleerling,

de pester en de groep.• Tipsvoorouders.

E en compliment geven is leuk!

W ij komen onze afs praken na!

W ij s pelen s amen !

W ij doen aardig tegen elkaar!

W e gebruiken geen s cheldwoorden!

W ij houden rekening met elkaar!

W ij luis teren naar elkaar!

W ij noemen elkaar bij onze voornamen! (* de kinderen)

W ij geven elkaar de ruimte!

W e denken aan elkaar!

W ij res pecteren elkaar!

P es ten melden is geen klikken!

W ij zijn zuinig op de s pullen van een ander!

W e helpen elkaar!

Page 30: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

28

omgangsprotocol:De Vlinder is een basisschool waar zowel leerlingen, medewerkers en ouders zich geborgen en veilig willen voelen. Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, stellen we onze leerlingen in de gelegenheid zich tijdens hun basisschool-periode veilig en vertrouwd te voelen in hun leeromgeving, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

De Vlinder ziet de opvang en de begeleiding van onze leerlingen als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ouders en medewerkers. Het is daarom van belang zorg te dragen voor een goede en open onderlinge communicatie.Het omgangsprotocol van De Vlinder legt de geldende normen en waarden op onze school vast, waarbij zowel kinderen als volwassenen zorg dragen voor een blijvende positieve (leer)omgeving. We verwachten hierbij een actieve opstelling van leerlingen, medewerkers en ouders.

Het omgangsprotocol van De Vlinder is gebaseerd op drie uitgangspunten: Respect, Verantwoordelijkheid en Samenwerking.

In het omgangsprotocol kunt u vinden: • HoeweopdeVlindermetelkaarom

willen gaan. • Wat we verstaan onder ongewenst gedrag. • Opwelkemanierwedeandertegemoet

treden als er sprake is van ongewenst gedrag.

• Welkeverantwoordelijkhedenerliggenbijverschillende mensen binnen de school.

•Welkemaatregelenwekunnentreffen.•Deopvangennazorg.•Registratieenacties.

Het volledige protocol is te vinden op de website van de vlinder.

14. hoofdluisWij volgen op school een strikt hoofdluis-protocol. Hulpouders controleren na vakanties alle kinderen en leerkrachten op hoofdluis. Het uitgebreide protocol kunt u lezen in de jaarkalender en op de website.

15. ZindelijkBij de vierjarigen die nieuw op school komen wordt verwacht dat zij zindelijk zijn. Mocht dit op medische gronden niet het geval zijn dan dient de school hier vooraf van op de hoogte te worden gesteld.

16. SchoollogopedieEén dagdeel per twee weken is een schoollogopediste aanwezig om kinderen van groep 1/2 te observeren en eventueel logopedisch te onderzoeken indien hiervoor toestemming door ouders is verleend.

17. KlachtenregelingSinds 1 augustus 1998 dient iedere school een algemene klachtenregeling te hebben en ook een klachtenregeling met betrekking tot ongewenste intimiteiten. Wij vinden dat het zorgvuldig omgaan met problemen en klachten de school ten goede kan komen. Een goede klachtenregeling kan namelijk een signaalfunctie hebben voor de school. Wij zien de klachtenregeling dan ook als een onderdeel van ons kwaliteitsbeleid.

We onderscheiden twee soorten klachten: 1. Algemene klachten en vragen kunt u in

eerste instantie voorleggen aan de leerkracht van uw kind. Mocht u daarna nog verder willen met uw klacht, dan kunt u terecht bij de directeur van de school.

Page 31: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

29

2.Klachten/meldingenwaarmeepersonenbij de (school)vertrouwenspersoon terecht kunnen:

De aard van de klacht bij nummer 2 heeft te maken met ongewenst gedrag (omgangsvormen). Zoals:•(seksuele)intimidatie(opmerkingen,

gebaren, aanrakingen, mail);•discriminatie(geloof,uiterlijk,sekse,

sociaal milieu, handicap, seksuele voorkeur);

•agressieengeweld(verbaalen/offysiek);

•diversevormenvanpesten(bespotten,roddelen, uitsluiten, bedreigen).

Andere zaken die het werken onaangenaam of onmogelijk maken.•klachtenoverhetfunctionerenvan

collega’s, door ouder(s) of andere collega(‘s);

•klachtendooroudersoverandereoudersof kinderen;

•vermoedensvanverwaarlozing.

Hiernaast hebben wij de weg voor de algemene klachten (1) en de weg voor de klachten met betrekking tot ongewenste intimiteiten e.d. (2) voor u hiernaast in een schema gezet.

externe vertrouwenspersoon (contact opnemen via SIKo):Mevrouw J. van Vliet-Halkes.

Vertrouwensinspecteur:Centraal meldpunt in Utrecht, telefoon-nummer: tel. 0900 - 111 31 11Klachtenophetgebiedvan:fysiekgeweld;psychisch geweld; seksuele intimidatie; rascisme; extremisme

landelijke Klachtencommissie Katholiek onderwijs:Postbus 823242508 EH Den HaagTelefoon: tel. 070 - 392 55 08De regeling klachten voor primair onder-wijs,dieookvankrachtisvoordeSIKO-scholen, ligt op school ter inzage.

klachtencommissie

vertrouwenspersoon schoolgesprek met de leerkracht

algemene klacht

gesprek met de directie

gesprek met het bevoegd gezag klachtencommissie

klacht m.b.t. ongewenste intimiteiten

vertrouwenspersoon SIKO

De weg voor algemene klachten De weg voor klachten met betrekking tot ongewenste intimiteiten

Page 32: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

30

18. VerwijderingsprocedureVolgens artikel 40 van de Wet op het Primair Onderwijs berust de beslissing over toelating en verwijdering van leerlin-gen bij het bevoegd gezag van de school.

Wanneer in het basisonderwijs verwijdering of schorsing (= tijdelijke verwijdering) wordt toegepast betekent dit, dat ook de procedure die bij verwijdering hoort moet worden gevolgd.

Over deze procedure is het bevoegd gezag en de medezeggenschapsraad ingelicht. (o.a. het horen van groepsleerkracht en ouders; het schriftelijk mededelen van de beslissing met inachtneming van genoemde termijnen).

Gelukkig vindt deze procedure zelden plaats.Invoorkomendegevallenvalttedenken aan ernstig wangedrag van de leerlingofinspecifiekegevallen:hetnietakkoord gaan door de ouders met hande-lingsverlegenheid zoals uitgelegd op bladzijde 22. Het protocol is te vinden op de website van de school.

19. SchoolgidsDe schoolgids wordt jaarlijks opnieuw geschreven. Wij houden de schoolgids bewust low-budget, maar wel zo informa-tief mogelijk.

20. KalenderJaarlijks geeft de school naast de school-gids een kalender uit.

Deze kalender bevat onder andere informatie over de meer dagelijkse gang van zaken op school.

21. onderwijsmonitoring Gemeente Schiedam

Inhetkadervanmonitoringenevaluatie

van het gemeentelijk onderwijsbeleid zullen schoolgegevens worden doorgegeven naar de Gemeente. Om privacy te waar-borgen zijn afspraken over de inhoud en de procedures omtrent rapportages van deze monitoring in een kaderovereen-komst met de besturen vastgelegd.

22. het centrum Jeugd en GezinAan de school is een jeugdverpleegkundige van het Centrum voor Jeugd en Gezin Schiedam verbonden. Daarnaast ziet zij u en/of uw kind een aantal keer op school of op het CJG. Bijvoorbeeld tijdens een gesprek of bij een groepsvoorlichting in de klas.

Groep 2: meten, wegen en meerWanneer uw kind in groep 2 zit, ontvangt u een uitnodiging om samen met uw kind langs te komen voor een afspraak. Tijdens deze afspraak op het CJG wordt uw kind gemeten en gewogen en onderzoeken we de motoriek. Daarnaast nemen we een ogen- en orentest af. Naast deze lichamelijke onderzoeken gaat de jeugdarts of jeugdverpleegkundige met u in gesprek over vragen die u heeft. Deze vragen kunnen gaan over de opvoeding, thuissituatie of gezondheid van uw kind. Bij de uitnodiging ontvangt u twee vragenlijsten om in te vullen. Deze worden gebruikt tijdens het gesprek. Wij bespre-ken uw kind na met de leerkracht, omdat we nauw met de school samenwerken en hij/zij uw kind dagelijks ziet.

Groep 6: meten en wegenKinderendieingroep6zittenwordenopschool door de jeugdverpleegkundige gemeten en gewogen. Dit wordt gedaan om afwijkingen in groei en gewicht, zoals over- of ondergewicht, op te sporen. Een aantal weken van tevoren ontvangt u een aankondigingsbrief. Na het onderzoek

Page 33: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

31

krijgt uw kind een brief mee waarin de resultaten van de metingen staan. Wan-neer het nodig is nemen wij contact met u op voor een doorverwijzing.

9 jaar: vaccinatiesInhetjaardatuwkind9jaarwordt,krijgtuw kind twee vaccinaties: de DTP-prik tegen difterie, tetanus en polio en de BMR-prik tegen bof, mazelen en rode hond. U ontvangt van tevoren een uitnodiging om met uw kind langs te komen.

Groep 7: groepsvoorlichtingIngroep7geeftdejeugdverpleegkundigeeen groepsvoorlichting aan de leerlingen in de klas. De leerkracht is hierbij aanwezig. Het onderwerp van de groepsvoorlichting wordt in overleg met de school gekozen. Voorbeelden zijn gezonde voeding, beweging, puberteit of alcohol en drugs. U ontvangt vooraf een brief.

ondersteuningsteam De jeugdverpleegkundige neemt ook deel aan de overleggen van het ondersteu-ningsteam op school. Daar wordt de ontwikkeling besproken van leerlingen

die extra ondersteuning nodig hebben. Het kan zijn dat uw kind extra wordt uitgenodigd. Het is ook mogelijk zelf een gesprek bij de jeugdverpleegkundige aan te vragen. Als uw kind opgeroepen en besproken wordt, bent u hiervan altijd op de hoogte.

Vragen?Heeft u een vraag? Neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige die aan de school van uw kind verbonden is:De jeugdverpleegkundige van de Vlinder is IngridPaulussen.Zijistebereikenvia CJG Schiedam, Noordvest 20 3111 PH Schiedam, tel. 010 - 273 00 22.

Kijkvoormeerinformatieop www.cjgrijnmond.nl of bel met de Opvoedlijn tel. 010 - 20 10 110.

MET E LKAAR OP WEG

Page 34: 130704 website schoolgids de vlinder enkele paginas

R.K.BasisschoolDeVlinderStockholm3,3124SGSchiedamtelefoon 010 - 471 70 36 www.devlinder-schiedam.nl [email protected]