1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit...

18

Transcript of 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit...

Page 1: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.
Page 2: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

1200 begroetende handen die je welkom heten!

Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief:

1: Weet je meer over begroetingsrituelen in verschillende culturen.

2: Heb je een ontwerp voor de hand die je gaat maken bij MIK.

3: Weet je al hoe je met de klei gaat werken.

Handen worden veel gebruikt door kunstenaars.Waarom denk je?

Page 3: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

Een hand in een winkelstraat van Antwerpen. Kun je iets vertellen over de maat, de grootte van de hand?

Page 4: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

Station in Antwerpen: vreedzame hand. De beeldhouwer heet Shufen Yan. Kun je de titel uitleggen?

Groet in ijzerdraad, Gavin Worth. Welke sfeer heeft dit beeld? Welk gevoel roept het op? Is dat bij iedereen zo?

Page 5: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

Hoeveel handen houden dit gebouw recht denk je?

3000 handen houden het gebouw het MAS in Antwerpen recht. Waarom zou de architect daar voor gekozen hebben?

Page 6: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

Ha Hoi Hallo Goedemorgen!

Dit zijn begroetingen met woorden. We doen het de hele dag door. We maken ook

gebaren, met een hand bijvoorbeeld om aan te geven dat je contact maakt. Of om het contact te verbreken, zoals bij afscheid nemen. Groetgewoontes verschillen per cultuur en zijn afhankelijk van de situatie. En soms ook afhankelijk van de personen: de Koning begroet je op een andere manier dan bijvoorbeeld je tante of een winkelier.

Welke begroeting gebruik je zelf? Welke begroetingen met een gebaar ken je al?Kijk eens op internet bij: begroetingsrituelen en begroeting. Wat kom je allemaal tegen?

Page 7: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

Sommige begroetingen zijn in de ene cultuur normaal, maar in de andere cultuur een

belediging. Iemand een hand geven is in onze samenleving de gebruikelijke manier van een begroeting. Je geeft de rechterhand en houdt elkaars hand kort vast, waarbij deze ook vaak op en neer geschud wordt. In sommige Islamitische landen is het ongebruikelijk om in het openbaar vrouwen de hand te schudden. Ook binnen bepaalde stromingen bij het Jodendom en bij boeddhistische monniken worden geen handen geschud tussen mannen en vrouwen.

In andere culturen en streken, bijvoorbeeld rond de Middellandse Zee en in Oost- Europa, is het gebruikelijk dat mannen elkaar begroeten met het geven van een kus.

Er zijn verschillende vormen van elkaar een hand geven; van slappe handjes tot een stevige handdruk. Zo is er ook een "Clinton-hand". "Een 'Clinton' is een bijzondere groet. Hij is genoemd naar de handdruk van de vroegere president van Amerika. Bij de 'Clinton' gaat de rechterhand stevig vooruit. De linkerhand pakt de elleboog van de andere persoon beet. Dat kan een gevoel van gezelligheid creëren.

Hoe begroeten jij en je vriendjes/familie elkaar? En wanneer voel je jij welkom?

Page 8: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

Kies uit al de begroetingen een begroeting die jij in klei wilt gaan maken.

Hoe maak je een keuze? Kijk welke begroeting jou aanspreekt. Als je het meteen weet: prima, dan ga je daarmee verder. Weet je het niet? Kies dan een begroeting die bij jou past, eentje die je zelf ook

gebruikt.

Page 9: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

Maak het gebaar met jouw hand. Bekijk je hand van alle kanten. Draai je hand om en

om. Het gebaar ziet er van bovenaf of van de zijkant gezien heel anders uit.

Bovenaanzicht

Zijaanzicht

Page 10: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

Teken met potlood jouw gebaar op een A5 tekenpapier. Je mag je hand op het papier zetten en dan overtrekken.

Maak totaal twee tekeningen van verschillende aanzichten. Bij MIK maak je deze begroeting in klei; dat werkstuk heeft ook meerdere kanten. We noemen dat driedimensionaal of 3D.

Page 11: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

* Herken je de gekozen begroetingen?

* Zijn er verschillende begroetingen gekozen?

* Hoe zijn de twee tekeningen van verschillende kanten?

* Welke tekeningen vallen op en waardoor?

* Welke tekeningen lijken op elkaar? Waardoor?

Nabespreken met de klas

Page 12: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

En nu?Aan de slag bij MIK Uden! Neem je tekeningen mee, want we gaan jouw begroeting maken van klei. De volgende foto’s bereiden je alvast voor op wat we gaan doen tijdens de workshop.

Page 13: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

1: Je krijgt een plankje met daarop een plak klei van 15x22 cm. Zet jouw naam op de rand van de onderkant met een satéprikker.

Leg je hand er in het midden op. Zorg dat rondom minstens 1,5 cm kleirandje over blijft. Dus liever je vingers wat dicht bij elkaar houden. Trek met een satéprikker een lijn om je hand. Je hoeft niet hard te drukken, een dunne lijn is goed.

Page 14: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

2: Daarna maak je de dunne lijn dieper

3: Net zo diep dat de hand eruit komt

Page 15: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

4: Je mag jouw hand er helemaal uithalen.

5: Nu kun jij je hand gaan vormen in de begroeting die jij wilt maken.

Page 16: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

6: Je merkt dat de klei heel zacht is en flexibel: gebruik propjes krant om de vorm te ondersteunen

7: Maak de losse hand vast aan de ondergrond. Belangrijk om dit heel precies te doen. Duw de twee onderdelen goed tegen elkaar en smeer ze aan elkaar vast: zodat het lijkt of de lossen hand nooit los is geweest! Kijk ook even naar de onderkant: zitten de twee delen daar ook goed aan elkaar? Dan heb je het prima gedaan!

Page 17: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

8: Nu ga je jouw klei hand op jouw eigen hand laten lijken:

* Maak de klei vingers ronder door met jouw eigen vingers de hoeken gladder te maken * Teken lijntjes die je ziet op je hand in jouw kleihand met de satéprikker* Teken en vorm nagels* Maak de ondergrond (waar je je hand uit hebt gesneden) glad of juist ruw en werk het af zoals jij het wilt* Overleg met de docent of jouw werkstuk helemaal af is……

En dan………

Page 18: 1200 begroetende handen die je welkom heten! Dat maakt een heel gastvrij Uden! En jouw hand zit daarbij. Na het maken van deze lesbrief: 1: Weet je meer.

Is jouw begroeting klaar!

Tijdens de workshop bij MIK krijg je begeleiding van een docent die veel van klei weet en die je hierbij gaat helpen. We zien jullie graag verschijnen!

Tot ziens Daag!

HoudoeBye bye

De begroetingen van klei worden na het maken gedroogd en gaan de keramiek oven in waar ze op verschillende temperaturen gebakken worden. Laagste temperatuur is 1060 graden Celsius, de hoogste 1220 graden Celsius. Dit geeft verschillende kleuren aan de werkstukken.