12. Windkracht10 - juli 2010

44
GROEPSBLAD VOOR EN DOOR LEDEN VAN DE JUTTERS GRONINGEN WINDKR CHT 10 ‘HET BESTE NPK OOIT’ Scouts winnen bijna alles wat er te winnen valt in de Marnewaard: pag. 22 BEVERS VOOR HET EERST ÉCHT MEE 80-jarige Opa Doener krijgt hulp van de Bevers op NPK. pag. 27 CHEQUE VAN RABO-STIMULERINGSFONDS 4998 euro gewonnen voor het opknappen van speelomgeving pag. 14 PIRATEN ONTHULLEN KUNSTWERK Welpen openen samen met Arno van der Heijden in kunstwerk Winkelcentrum Lewenborg : pag.19 57 METER ABSEILEN OP SCOUTS2DAY Explorers bedwingen flatgebouw tijdens scoutingevenement in Utrecht: pag. 31 SPANNENDE UREN IN DE DER Aa-KERK ‘Once-in-a-lifetime’ stamopkomst in de Groningse binnenstad. pag. 38 SCOUTINGGROEP DE JUTTERS NR. 3, JAARGANG 6, JULI 2010

description

Het clubblad vóór en dóór leden van scoutinggroep De Jutters uit Groningen.

Transcript of 12. Windkracht10 - juli 2010

Page 1: 12. Windkracht10 - juli 2010

groepsblad voor en door leden van de Jutters groningen

WindKr CHt10

‘Het beste npK ooit’scouts winnen bijna alles wat er te winnen valt in de Marnewaard: pag. 22

bevers voor Het eerst ÉCHt Mee80-jarige opa doener krijgt hulp van de bevers op npK. pag. 27

CHeQue van rabo-stiMuleringsFonds4998 euro gewonnen voor het opknappen van speelomgeving pag. 14

piraten ontHullen KunstWerKWelpen openen samen met arno van der Heijden in kunstwerk Winkelcentrum lewenborg : pag.19

57 Meter abseilen op sCouts2daYexplorers bedwingen flatgebouw tijdens scoutingevenement in utrecht: pag. 31

spannende uren in de der aa-KerK‘once-in-a-lifetime’ stamopkomst in de groningse binnenstad. pag. 38

sCou

ting

groe

p de

Jutt

ers

nr. 3, Jaargang 6, Juli 2010

Page 2: 12. Windkracht10 - juli 2010

WK102 WK10

inhoudSOPGAVE

Van de redactieWoord van de voorzitterIngezonden brief JutterhikeJutterhike informatieGeboorteberichtenReünie 2011Oet olle deuze (1)Woord van de explorervoorzitterWoordzoekerIk geef de pen aan.....Dampend zwart-wit feestNieuws-update van de denktankMartijn goes USAExploreropkomstWebsite in landelijk scoutingbladWie is wie?PrijsvraagEen brug te ver.Wist je dat (welpen)Een beeld in LewenborgGroepsfoto scouts op NPKKippenvel in tranenUitslag 80e NPK 2010NPK ExplorersHet beste NPK ooit!Wist je dat? (scouts)Op NPK met de BeversOet olle deuze (2)Monsters en griezels op NPKSchadeclaim van een scoutSnelafwasrecordteam redt het nèt niet!Scoutsdisco op NPKZoek de verschillenScouts2day (1)Zomerkamp explorers 2010Mijn 1e NPK als leidingZomerkamp WelpenScouts2day in 61 woordenScouts2day (2)Belevenissen van een anonieme scoutHet fotoboek van MarkSpannende uren in de der Aa-KerkStamopkomst in de kerkWist je dat? (explorers)Poëzie en Kunst uit de kerkOproep!Overvliegers september 2010Contactgegevens “Scoutinggroep de Jutters”ColofonAgenda

234678910101112141515161617171819202223242526272728282929303131323333333436383840414242434444

Page 3: 12. Windkracht10 - juli 2010

door: Jeroen Schwab en Roelien den Besten

Na dat geweldig Jutter-voorjaar met veel unieke en memorabele momenten staat nu het zomerkamp alweer voor de deur! Opnieuw een Jutter hoogtepunt dat ongetwijfeld een hoop leuke herinneringen en kopij voor de WK10 zal gaan opleveren. Maar voordat de zonnebrandcrème, zeepdoos en het zakmes opnieuw de rugzak ingaan kun je in deze editie nog even terugblikken op het voorjaar. Want, er waren weer veel leuke en unieke evenementen; Scouts2Day, het 80e NPK met voor het eerst Bevers erbij, het Jutterfeest, de Opendag en nog veel meer. En dan die prijzen die er gewonnen zijn dit voorjaar! Je zou er bijna van naast je schoenen gaan lopen.

Jutter voorzitter Saskia blikt in haar bijdrage terug op al die hoogte punten van de eerste helft van het Jutter jaar maar vertelt ook over de plannen voor de toekomst. Daarnaast hebben we weer leuke bijdragen van jullie allemaal en een exclusief verhaala van penningmeester Martijn die vertelt wat hij in de VS gaat doen. Matthy kreeg de pen aangereikt en vertelt over zich zelf en over zijn functie als beheerder van het gebouw.

Zijn we er dan? Nee hoor er is nog veel meer. Blader maar snel verder dan kun je het zelf allemaal zien en lezen! Heel veel plezier met deze, vers van de pers, gloednieuwe editie van de WK10!

Volgende editieDe volgende editie verschijnt voor de herfstvakantie. Iedereen kan stukje inleveren t/m 25 september, bij de redactie, in de WK10 brievenbus of mailen naar [email protected], kun je niet wachten op de nieuwe editie van WK10 dan kun je natuurlijk altijd terecht op de website www.dejutters.nl voor de laatste foto`s in het nieuwe foto-album!

Vriendelijke groeten,

De Windkracht 10 redactie

wordt windkracht 10 journalist!

Heb jij nog een gaaf verhaal, leuke tekening of

foto voor in de volgende Windkracht 10?

Gooi hem dan met je naam erop voor 25 september in de

Windkracht 10 brievenbus in het clubgebouw of mail naar

[email protected]!

3WK10

VAN DE REDACTIEALGEMEEN

Page 4: 12. Windkracht10 - juli 2010

WELKOM bij al weer de derde uitgave van de Windkracht 10!

Me voorbereidend op het schrijven van een voorwoord maak ik altijd eerst een lijstje met wat er allemaal is gebeurd sinds de laatste Winkracht 10 in februari. En voor ik het weet heb ik een enorme lijst … De Jutters zitten niet stil!

Het eerste wat in me op komt is de uitreiking van de check voor een bedrag van € 4.998,- van het Rabo-Stimuleringsfonds! Doordat er massaal op ons plan voor het Scouting-Eiland is gestemd (meer dan 1000 stemmen, er waren maar twee organisaties die meer stemmen hadden opgehaald), ontvingen we deze mooie prijs uit handen van Arno van der Heijden. Een eis van de Rabobank is dat het geld voor eind oktober 2010 moet zijn uitgegeven! Dat betekent dat we nu druk zijn met het regelen van alle vergunningen. En als groep denken we na over een herinrichting van ons eiland. Na het einde van het broedseizoen hopen we dat de schop de grond in kan!Dus hierbij wil ik iedereen bedanken voor het stemmen, we hebben jullie er aardig mee lastig gevallen maar dat was de moeite waard! En volgend jaar dienen we weer een nieuwe aanvraag in en dan wellicht wel voor een brug!

Op de website heb je het wellicht al gelezen, ons gebouw De Windroos is tot eind 2010 structureel verhuurd aan het Huiskamerproject 12+ van het MJD. Het huurcontract is ondertussen door beide partijen getekend. Spannend is deze structurele verhuur wel. Een experiment waarbij wij als Jutters mooi kunnen kijken hoe het ons bevalt als het gebouw doordeweeks alle dagen gebruikt wordt door een ander … Een ervaring die wellicht straks bij een uitbreiding van het gebouw een rol kan gaan spelen. We zijn benieuwd hoe het gaat lopen, we wensen het MJD veel succes met opzetten van het Huiskamerproject 12+!Door deze structurele verhuur hebben we onze overige verhuurmogelijkheden stopgezet tot het nieuwe jaar. Dat betekent dat De Windroos even niet te huur is voor derden!

Met de hele groep hebben we op 10 april nog eens stil gestaan bij het overlijden van ons zeer gewaardeerde lid Iris Resnick. We hebben een zwerfkei als monument geplaatst onder de Koos-boom voor ons gebouw.

Een grote groep Jutters vertrok op zaterdag 15 mei met een speciaal door de NS ingezette trein naar Utrecht voor Scouts2Day. Een feestdag van Scouting Nederland in het kader van 100 jaar scouting in Nederland. Een drukke dag waarop de Jutteryell vele malen ten gehore is gebracht waardoor menig lid ’s avonds met een schorre stem weer terug in Groningen kwam.

Op 12 juni gingen de bevers naar de Landelijke Bever-Doe-Dag in Dierenpark Amersfoort om daar hun feestje in het kader van 100 jaar Scouting Nederland te vieren!

Eind mei heeft het 80e NPK plaatsgevonden in de Marnewaard. Ook de Bevers hebben dit jaar voor het eerst een nachtje in de Marnewaard doorgebracht. Daarmee is het NPK het grootste

door: Saskia Bothof - van Kol

WK104 WK10

woord van de voorzitter

Bestuur

Page 5: 12. Windkracht10 - juli 2010

groepskamp van Nederland!En de scouts zijn dit jaar niet met lege handen teruggekomen. Ze hebben op vele onderdelen de eerste prijs gehaald (Kampeervaardigheid, Themaprijs en de tweede en derde prijs voor de Zwerftocht). Hierdoor gaat de NPK vlag dit jaar ook naar onze scouts! Gefeliciteerd scouts, met deze super prestatie!

Onze beheerder, Matthy Peters, is vanaf 1 april jl. iets minder actief geworden. Maar afscheid nemen van De Jutters doet hij voorlopig nog niet. Toch willen we Matthy (en zijn vrouw Anja) hierbij alvast bedanken voor hun enorme inzet voor De Jutters en De Windroos in de afgelopen 2,5 jaar! Verderop in deze Windkracht 10 kun je meer over Matthy lezen in de rubriek ‘Ik geef de pen aan …’

En onze penningmeester Martijn Hilhorst gaat voor zijn werk een jaar naar de Verenigde Staten. Hij licht dit nader toe in een artikel in deze Windkracht 10. En ook Martijn wensen wij natuurlijk veel succes bij zijn klus aan de andere kant van de oceaan!

Het scoutingseizoen 2009/2010 vliegt met alle activiteiten ondertussen in een sneltreinvaart voorbij! Op zaterdag 26 juni was er alweer de seizoensafsluiting en de meeste speltakken zullen in de eerste week van de zomervakantie op zomerkamp gaan.En ik kan je alvast verklappen dat we in de zomervakantie van 2011 in het kader van 25 jaar Jutters met de hele groep gezamenlijk op zomerkamp zullen gaan!

Na de zomer start het nieuwe seizoen traditioneel na het Noorderzon Festival op zaterdag 4 september. Meer informatie hierover ontvang je te zijner tijd van de verschillende speltak-teams. In dit nieuwe seizoen 2010/2011 zal de grote welpenhorde worden gesplitst in een ochtend- en middaghorde. Geef hiervoor als welpenouder tijdig een gemotiveerde voorkeur door aan het welpenteam!

En vergeet niet het weekend van 17, 18 en 19 september alvast in je agenda te zetten voor de Jutterhike! Een kamp voor de hele groep waar we ook graag alle ouders voor willen uitnodigen. Op de zondag zullen we de oudste leden overvliegen naar hun nieuwe speltakken.

Als laatste wil ik jullie er allemaal aan herinneren dat we met enkele advertenties van sponsoren deze Windkracht 10 kosten neutraal kunnen produceren. Weet je nog mogelijke geïnteresseerden meld dit dan even via [email protected].

En dan wil ik nu iedereen veel plezier wensen met het lezen van deze Windkracht 10!

Met een vrolijke Juttergroet,

Saskia Bothof – van Kol(voorzitter Scoutinggroep De Jutters)

5WK10

Page 6: 12. Windkracht10 - juli 2010

Magica Silva, 24 juni 2010

Beste Landgenoten,

Enkele dagen geleden ontvingen wij het bericht dat ons bos zal worden ge-kapt om plaats te maken voor een menselijke snelweg. Hierdoor zullen wij en jullie allemaal niet alleen onze woonomgeving kwijt raken, maar zal ook het allerlaatste sprookjesbos van Europa met de grond gelijk gemaakt worden.

Vele van jullie verre neven en nichten en vrienden in andere landen hebben ditzelfde lot al moeten doorgaan en zijn nu gedwongen om zich terug te trek-ken in de kleine resterende bossen of om zich vermomd als menselijk wezen te verschuilen in de menselijke wereld.

Dit willen wij ons natuurlijk niet laten gebeuren en de afgelopen dagen hebben wij, samen met onze adviseurs, dag en nacht lopen nadenken over een oplossing. En wij zijn tot de conclusie gekomen dat de enige oplossing ook een hele gevaarlijke oplossing is. Wij moeten de grootste en machtigste tovernaar aller tijden, Ferox opsporen en hem vragen om zijn krachten te gebruiken om het bos te redden. Echter zal het niet zo gemakkelijk zijn om zijn schuilplaats te vinden en de weg zal vol obstakels zitten.

Dus graag roepen wij al onze onderdanen, de heksen en tovenaars, de kabou-ters en elfjes, de trollen en de reuzen en alle andere sprookjesfiguren die zich in ons bos bevinden, op om hun talenten te binden en het bos van de onder-gang te redden.

Op vrijdag 17 september worden jullie verwacht in de magische tuin van het paleis. Wij hopen jullie allen te zien.

Koning Faunetius Apollo Corona Borealis

&

Koningin Flora Aurora Corona Borealis

WK106 WK10

door: de Koning en de Koninginingezonden brief jutterhikeALGEMEEN

Page 7: 12. Windkracht10 - juli 2010

De Jutterhike

Na een jaar afwezig te zijn geweest is hij er weer: De Jutterhike. De hike wordt gehouden van vrijdag 17 tot en met zondag 19 september en is dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Het overvliegen van de oudste speltakleden naar de volgende speltak zal namelijk gaan plaatsvinden op de zondag van de Jutterhike.

Ouders en de JutterhikeDe Jutterhike is een perfecte gelegenheid voor ouders om scouting van dichtbij te beleven. Er wordt elk jaar een beroep gedaan op de ouders om enkele taken te vervullen. Ook dit jaar zijn er de volgende taken waarvoor ouders zich kunnen opgeven:

Meeloop ouders: De welpen lopen de jutterhike in groepjes van ongeveer 5 a 6 kinderen. Voor elk groepje zoeken wij 2 ouders die willen meelopen en zorgen dat alles goed verloopt.

Posthouders: Tijdens de hike komen de lopers enkele posten tegen waar een bepaalde opdracht moet worden uitgevoerd. Deze posten moeten bemand worden door enthousiaste posthouders.

Subkampmedewerkers:Voor bij het subkamp (het vaste kampterrein) zoeken wij enkele ouders die willen mee helpen met de catering, het schoonmaken en andere klusjes.

Informatie op een rijtje:

Wanneer: Vrijdag 17 september om 19.00 uur tot zondag 19 september om 17.00 uurKosten: 20 euro p.p. voor zowel kind als ouderWaar: De locatie blijft nog eventjes geheim

* Voor de bevers geld een andere begin tijd en andere kosten. Deze zullen later via de speltakleiding bekend gemaakt worden.

Opgave: Opgeven kan vanaf nu op de Juttersite (www.dejutters.nl). Het opgaveformulier is te vinden onder het kopje informatie → formulieren. Voor vragen kunt u terecht bij [email protected]. Verdere informatie over de Jutterhike volgt later.

Groeten Marja Kuiper en Gijs Brandsma(algemene coordinatie Jutterhike 2010)

7WK10

door: Marja Kuiper en Gijs BrandsmaJutterhikeALGEMEEN

Page 8: 12. Windkracht10 - juli 2010

WK108 WK10

door: RedactieGEBOORTEBERICHTENstam

Page 9: 12. Windkracht10 - juli 2010

Volgend jaar bestaan de Jutters 25 jaar en dat wordt groots gevierd!Op het programma staat o.a. een reünie voor oud leden. De speurtocht naar al die oud leden gaat nu al van start!

Dus, ken je een oud-lid of ben jij misschien zelf een oud-lid?Mail de gegevens naar [email protected]

Meer info over de reünie volgt in het najaar. De Jutters

9WK10

Belevenissen van een explorer

De laatste avond. Het zou de laatste opkomst zijn van deze explorers. We zouden iets heel leuks met z’n allen gaan doen, maar dat liep anders dan we hadden gedacht.

Het was 4 oktober en ik was bezig mijn jas aan te trekken om opweg te gaan naar S. toen de telefoon ging. Het was G. hij kon niet komen. Ik probeerde hem over te halen, het was immers onze laatste explorer-opkomst, maar het hielp niet, hij kwam niet. Ik stapte op mijn fiets en fietste samen met M. richting S., daar aangekomen waren alleen C. en S. er. M. had ook al afgezegd. Dit was een goed begin van onze slotavond. Om ons humeur op te vrolijken zette S. een potje thee en nog een en nog een en nog

een. Bij de thee had hij ‘heerlijke’ speculaasjes, terwijl hij ons taart beloofd had. C. had het leuke spel ‘Scotland Yard’meegenomen, daar hebben we ons dan ook de hele avond mee vermaakt.Wat een bijzondere avond had moeten worden liep uit in een avond die niet veel verschilde van de exploreravonden die we de afgelopen jaren hadden gehad. Ik hoop dat de volgende generatie explorers meer dingen gaan doen dan thee drinken en speculaasjes eten. Al hoewel wij dit altijd erg gezellig hebben gevonden.

Een explorer

(Uit Windkracht 10, November 1995)

door: de Marja Kuiperreünie 2011algemeen

door: een explorerOET OLLE DEUZE (1)ALGEMEEN

Page 10: 12. Windkracht10 - juli 2010

Beste iedereen,

We zijn al weer over de helft van het jaar en bij de Explorers loopt alles nog op zijn rolletjes. Iedereen heeft het naar zijn/haar zin en we zijn samen een leuke groep. We hebben al veel gedaan dit jaar. Zo hebben een we sneeuwopkomst gehad, hebben we ons Explofeest gehad, hebben we een gezamenlijke opkomst gehad met de Havik en ga zo maar door. Het Explofeest was weer een groot succes en iedereen heeft zich uitstekend vermaakt tijdens het feest met ‘Black and White’ als thema.

Ook hebben wij een zomerkamplocatie gekozen, en dat is dit jaar Tsjechië geworden. Iedereen kon zich prima vinden met deze locatie gezien de reactie van sommigen na de uitslag.

Maar ook zijn de voorbereidingen voor NPK al weer in drukke gang, al gaan wij daar dit jaar heen met een klein groepje aangezien een groot gedeelte examens moet maken. Ik zal dit NPK helaas ook maar één nachtje meekunnen, want de cijfers voor mijn examens moeten natuurlijk wel goed blijven. Binnen de groep zijn er nog wel meer mensen die examens gaan doen. Ik wens deze mensen heel veel succes tijdens de examens! Al zal de groep die wel meekan op NPK zeker z’n best doen prijzen binnen te halen voor onze groep. Want dat is natuurlijk wel een belangrijk doel!

De groep begint steeds hechter te raken, en iedereen begint elkaar steeds meer te mogen waardoor onze groepsband steeds beter wordt. En dat is alleen maar goed voor onze groep, en dat is iets om met z’n allen trots op te zijn!

Ik wens onze groep een succesvol NPK toe. Ook hoop ik dat we weer een tof zomerkamp gaan hebben, maar met deze groep is dat vast en zeker mogelijk! Bovendien is Marcel dan ook weer terug met zijn flauwe grapjes (: .

Leo van der Veen.

door: Leo van der Veen

Zoek de volgende woorden:

PaalJutterAkelaYellScoutsTouw

Daniel Huizengawoordzoekerpuzzel

P A A L O K NA R E T T U JJ K M Q Z B TS F E V F C OY E L L W X UY K E A A C WS C O U T S C

WK1010 WK10

WOORD VAN DE EXPLORERVOORZITTEREXPLORERS

Page 11: 12. Windkracht10 - juli 2010

Beste windkracht 10 lezer,

In de vorige windkracht 10 is de pen door Marja gegeven aan mij. Graag wil iets over mij zelf vertellen. Mijn naam is Matthy Peters, ik ben 62 jaar en geboren in Rotterdam. Waar ik tot mijn 24 e jaar heb gewoond. Nadien ben ik naar het Noorden gekomen waar ik 32 jaar werkzaam ben geweest in de chemie bij de Akzo in Delfzijl.

Vandaag de dag wonen we aan het Zilvermeer. ”We” zijn mijn vrouw Anja en zoon Robbin. Omdat ik geniet van de prepensioen heb ik tijd voor o.a. hobby’s lekker bezig zijn in en rond het huis, lekker koken en natuurlijk de scouting.

Twee en een half jaar geleden ben ik namelijk gevraagd om de taak als beheerder op mij te nemen. Dat heb ik met veel plezier aanvaard! Ik houd me bezig met dagelijkse praktische zaken. Dan kun je denken aan o.a. het repareren van allerlei zaken in en rondom het gebouw. Ook het schoonhouden tijdens en voor en na de opkomsten van het gebouw is een van de ondersteunde taken. Coördinatie van het verhuren van het gebouw ligt voor een groot deel bij de beheerder. Het is een leuke taak om bijvoorbeeld te zorgen voor een lekkere maaltijd tijdens de voorbereiding van de NPK .

Ik ben dan ook vaak te vinden op het gebouw. Ben best trots hoe wij als scouting groep bezig zijn met het gebouw en de toekomst plannen daar van. We zijn een actieve groep die volop in beweging is.

Ik geef de “pen “dan ook door aan iemand die op en top “100% scouting” is, namelijk: Stefan Wildeman!

door:Matthy Peters

Matthy Peters

11WK10

Ik geef de pen aan....algemeen

Page 12: 12. Windkracht10 - juli 2010

Al meer dan vijf jaar organiseren de explo’s dit feest, met ieder jaar een ander

thema. Dit jaar is het thema Black & White. Niet alleen de organisatie heeft zich uitgeleefd met ballonnen, posters en slingers. Ook de gasten zijn uitgedost met hoeden, schmink en zwart-witte kleding. De explo-feestgangers komen vooral uit de drie noordelijke pro-vincies, maar steeds vaker worden gasten ontvangen uit Overijssel, Brabant en zelfs nog verder. Volgend jaar hoopt de organisatie de eerste internationale feestgangers te verwelko-men.

Na een dag hard werken zijn de twintig explo’s van de organisatie er om acht uur klaar voor. De gasten zetten hun tent op, de dj zet een plaat op en om tien uur is het feest in volle gang met ruim 120 aanwe-zigen in de chillroom, op de dansvloer en buiten het pand.

HARD WERKENVoor een spetterend feest moet je hard werken. Ongeveer twintig explorers zijn de hele dag bezig met de opbouw. Na al dat werk krijgen ze een stevige maaltijd, zodat ze tot in de late uurtjes door kunnen. Maar eerst nog even afwassen met z’n allen.

ALLES ZWART-WITVan de wc tot het plafond: alles wordt zwart-wit. Dat is even doorwerken, maar het resultaat mag er zijn: een prachtig versierd clubhuis in feeststijl.

8

EXPLO CENTRAAL

Dampend

WK1012 WK10

door: IXIXELreportage in de ixixelexplorers

Page 13: 12. Windkracht10 - juli 2010

Logo explofeest aan de muur.

De sfeer zit er goed in. Al om tien uur is het feest in volle gang en gaan alle voetjes van de vloer.

UIT VOLLE BORSTOp een swingend feest als dit mag een goed karaokenummer niet ont-breken. De dames zingen uit volle borst en hebben het reuze naar hun zin.

DAMPENDE DJMatthijs Haas is de vaste

dj van het explofeest. Zijn plaatjes bevallen het

publiek goed, zoals te zien is aan de dampende omstandigheden waar hij

in draait.

SLAAPZAK OP ROLAFSTANDTussen het dansen door koelen de explorers buiten even af. De tenten staan op kruipafstand, zodat de explorers diep in de nacht makkelijk in hun slaapzak kunnen rollen…

9

zwart-wit feest

13WK10

Page 14: 12. Windkracht10 - juli 2010

Beste Jutters,Zoals jullie ongetwijfeld niet is ontgaan hebben de Jutters op 22 april een cheque met een waarde van € 4998,- gewonnen bij het Rabobank Stimuleringsfonds. Wat een geweldige prestatie! Namens de hele Denktank Gebouw & Gebied wil ik jullie nogmaals 1005 keer (één keer voor elke stem) bedanken voor jullie inzet en stemmen!

Wij als Denktank buigen ons sinds twee jaar over de toekomst van onze huisvesting, dat wil zeggen: ons gebouw “de Windroos” en het terrein er omheen. Dit is nodig, want onze scoutinggroep is sinds de opening van ons gebouw in 1996 meer dan verdubbeld in ledenaantal. Hierdoor passen we nog maar nèt in het gebouw en hebben we al twee zeecontainers moeten neerzetten om al ons kampeermateriaal kwijt te kunnen. Ook de directe omgeving van het gebouw heeft de nodige verbeteringen nodig zodat we ons als groep verder te kunnen ontwikkelen. Zo willen de bereikbaarheid van het gebouw verbeteren en de veiligheid vergroten door het graven van een extra sloot. Hierdoor de vernielingen van afgelopen tijd minder kans krijgen. Hiervoor dient de cheque van het Rabobank Stimuleringsfonds. Komend seizoen zal de sloot gegraven worden en dit wordt betaald door de Rabobank. Nu al zijn we volop bezig met de voorbereidingen die hiervoor nodig zijn. Door middel van workshops zullen we komende tijd een prachtige nieuwe inrichting ontwerpen voor ons juttereiland zodat we weer jaren vooruit kunnen.

Ook het gebouw zelf is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van de Denktank, want er zijn een paar dingen die echt beter moeten. Zo hebben we te weinig toiletten en is de keuken te klein. Ook zijn de lokalen voor de speltakken te klein en moeten de explorers en stam hun lokaal zelfs delen. Er zijn dus een aantal aanpassingen aan het gebouw nodig om ervoor te zorgen dat we ons kunnen blijven ontwikkelen komende 20 jaar, en nog veel langer.

Een mogelijkheid die we onderzoeken is om het gebouw anders in te delen of uit te breiden door middel van nieuwbouw. Dan passen wijzelf er beter in, maar hierdoor wordt het gebouw ook beter geschikt voor gebruikers die niet bij de Jutters horen. Zo hoeft het gebouw niet de halve week leeg te staan en kunnen ook anderen profiteren van de prachtige locatie in het wijkpark. Sinds kort verwelkomen we door de week al dagelijks het MJD, die voor jongeren uit Lewenborg een huiskamerproject aanbiedt en hiervoor ons gebouw als thuisbasis heeft gekozen. Hierdoor kunnen de Jutters nog meer betekenen voor de wijk Lewenborg en tegelijk ervaring opdoen voor het samenwerken met andere partijen.

Uiteindelijk hoopt de Denktank samen met jullie te kunnen komen tot een plan waarmee het gebouw weer nieuwe mogelijkheden voor de Jutters gaat geven, in plaats van ze te beperken. Natuurlijk kan de Denktank dit niet alleen. Net als met de actie voor het Rabobank Stimuleringsfonds kunnen wij hierbij alle hulp van jullie en jullie ouders en kennissen gebruiken. Dus heb je nog goede ideeën voor de inrichting van het eiland of het gebouw, kan je iets, ken je mensen, heb je dingen, laat het ons weten! Alle input is van harte welkom. Hiervoor kan je terecht bij Els Oosterveer (van de welpenleiding) of stuur een mailtje naar [email protected] horen nog van ons!

Namens de Denktank een ondernemende groet,Pieterjan Corten

De denktank komt een aantal keer per jaar bij elkaar om na de denken over de toekomst van het gebouw en de omgeving ervan. Voldoet het nog aan de wensen van “de Jutters”, en is de kwaliteit nog voldoende? Ook hebben we regelmatig overleg met de gemeente en andere instanties, zoals woningcorporatie Lefier en onze buren van het Boegbeeld. Éen van de eerste succesvolle projecten was het winnen van het Rabobank Stimuleringsfonds t.b.v. het verbeteren van de speelomgeving van het gebouw. Binnenkort zal deze verbetering daadwerkelijk in gang worden gezet. Momenteel bestaat de denktank uit Saskia Bothof, Pieterjan Corten, Els Oosterveer, Mark Sekuur en Stefan Wildeman.

WK1014 WK10

door: Pieterjan CortenNieuwsupdate van de denktankALGEMEEN

Page 15: 12. Windkracht10 - juli 2010

Beste allemaal,

9 juli vertrek ik voor een jaar naar Amerika. Ik werk voor een bedrijf (PRA International) dat de meeste mensen wel kennen van advertenties in kranten waar wordt gevraagd om gezonde vrijwilligers voor medicijn onderzoek. De vrijwilligers komen dan in onze klinieken in Zuidlaren en Groningen. Hierbij wordt om de zoveel tijd bloed afgenomen dat dan geanalyseerd moet worden op de aanwezigheid van het medicijn. Deze informatie is erg belangrijk om vast te stellen hoeveel van het medicijn later moet worden gegeven aan patiënten en wanneer ze weer een nieuw pilletje moeten innemen. Deze analyses zijn erg complex en daarom geen routine werk. We hebben hiervoor een speciaal laboratorium in Assen waar de meetmethodes worden opgesteld en het bloed wordt geanalyseerd.

Mijn opdracht in Amerika is om een kopie van het lab in Assen op te zetten in het plaatsje Lenexa vlakbij Kansas city. Waarom daar? PRA heeft naast klinieken in Nederland ook een kliniek in Lenexa. Met een lab in de buurt hoeven de bloedmonsters niet opgestuurd te worden naar Nederland. Ook doen we veel werk voor andere klinieken in Amerika, die liever de monsters in Amerika laten analyseren.

Voor de Jutters betekent dit dat de financiën gedaan worden vanuit de VS. Omdat het meeste werk achter de computer gebeurt kan dit prima. Voor het verzamelen van bonnetjes en versturen van de contributie nota’s, zal de secretaris Jordy Sousa meehelpen. Ik wens iedereen veel scouting plezier komend jaar en zie ieder weer terug in 2011 ! Groet,Martijn, Penningmeester scouting de Jutters

Leo de graaf, Luce en Maikel hebben 6 februari een opkomst georganiseerd samen met de Explorers van de Voerman Groningen.

Bij die opkomst moesten we om 8 uur in de stad verzamelen. Niemand wist nog wat we gingen doen.

Uiteindelijk kwamen we erachter dat ze vlaggenroof gingen doen. Ze werden verdeeld in 2 groepen, de voerman en de jutters door elkaar heen. Het gebied bleek uiteindelijk te groot. Daarna gingen we omgekeerd verstoppertje doen, maar dit was al snel

afgelopen. Als slot spel hebben we vlaggenroof op de grote markt gedaan.

Ik vond dit een super geslaagde opkomst. En vind het als Explorer leuk als we zulke opkomsten hebben.

Leo de Graaf

15WK10

door: Martijn HilhorstMartijn goes usabestuur

door: Leo de Graafopkomstexplorers

Page 16: 12. Windkracht10 - juli 2010

Groep: Scoutinggroep de Jutters GroningenWebsite: www.dejutters.nl

De Jutters uit Groningen hebben een nieuwe website en dat is te zien! De hoofdpagina wordt gebruikt als een soort blog, zodat je

altijd binnenkomt op een pagina met vers nieuws. Bij een blog zijn regelmatige updates wel van levensbelang. Op de site wordt nog af en toe gebruikgemaakt van Scoutingjargon, maar bij de kopjes van

de speltakken wordt duidelijk vermeld om welke leeftijdscategorie het gaat. De nieuwe spelvisie wordt al uitgelegd. Met nog een paar

puntjes op de i heeft deze Groningse groep een website die hele-maal klaar is voor de toekomst!

SaskiaVoorzitter

Ouder van Joram (scouts) en Luc (welpen)

Jan KeesGroepsbegeleider

Bevers/Scouts/StamOuder van: Hugo (explorers)

JordySecretaris

StamlidLid sinds 1992

welpenleiding van 1999-2004teamleider welpen 2004-2008

Webmaster 1998-2010

FredGroepsbegeleiderWelpen/Explorers

Ouder van: Huub (scouts)

MartijnPenningmeester

Stamlid 1978 welp bij scouting Assendelft

1996-2000 welpenleiding + stam Jutters

2001-2009 bestuur 2009- bestuur penningmeester

RoelienCommunicatie

PROuder van:

Eline (scouts) David (welpen)

Naast het groeps verenigingsbestuur van de Jutters is er ook een beheer-stichtings-bestuur bestaande uit voorzitter, penningmeester en secretaris (zelfde personen als in het groepsbestuur)

WK1016 WK10

door: Scoutsinfo

door: Roelien den Besten

website in landelijk scoutingbladALGEMEEN

wie is wie?bestuur

Page 17: 12. Windkracht10 - juli 2010

In de vorige editie van Windkracht 10 stond de puzzel "een brug te ver"

Hoe maak je een brug met 6 lucifers die sterk genoeg is om het doosje te dragen?

Hiernaast zie je de oplossing.

De prijsvraag uit de vorige WK10 was misschien een beetje te moeilijk want de redactie heeft geen goede oplossingen binnengekregen (en de taart dus lekker zelf opgegeten). De vraag was: “wanneer is deze regen-foto genomen” en het goede antwoord was antwoord c: genomen op de Opendag van 2009.

Voor iedereen hier opnieuw een kans om een taart te winnen. In het jaar 2000 bezochten een aantal buitenlandse scouts het NPK (maar wonnen géén prijzen) Met hun namen was iets vreemds aan de hand. Welk woord, dat te maken heeft met Scouting en/of de Jutters kan gemaakt worden met de letters uit de naam van deze scouts? Roos de Wind (België)Han Pom (Zuid Afrika)Mop Mazerk (Frankrijk)Rop Gadsse (Polen)Tom Spok (VS)Sid Gran (Canada)Kas Zem (Korea)Romi Fun (Oostenrijk)Zak Palas (Engeland)Limo Pael (Spanje) Stuur de oplossing naar [email protected] en maak kans op een taart!

17WK10

door: de redactie

door: de redactie

prijsvraagpuzzel

een brug te verpuzzel

Page 18: 12. Windkracht10 - juli 2010

WK1018 WK10

Op het NPK Emma en Carlijn het leuk vinden om Stef vast •te binden aan een paal, zouden ze misschien verliefd zijn?Jarno al zijn bietjes heeft opgegeten..•Hij hiervoor een houten oorkonde heeft gekregen•De welpen 2e zijn geworden met de zombiedans•Yourie met weerwolven Erwan en David (2) •heel erg voor de gek heeft gehoudenDe welpen een prijs hebben gewonnen omdat •de leiding hun haren hebben gewassenVoor thema aankleding•De welpen hele enge maskers bij zich hadden op NPK•De welpen van de jutters tijdens disco met z'n •allen de hockey cockey hebben gedaanDe welpen aan het einde allemaal geen stem •meer hadden omdat ze van de leidingAnders niet naar huis mochten•Dat er foto's te vinden zijn van NPK en andere opkomsten •op http://picasaweb.google.nl/Jutterwelpen

WIST JE DAT????de welpen

Page 19: 12. Windkracht10 - juli 2010

We gingen eerst naar de Windroos we werden daar geschminkt als piraat en toen gingen we lopend naar het gebied waar het beeld was in het winkelcentrum. Toen we daar waren gingen we naar onze andere leiding toe bij het kanaaltje. Toen kwam een liedje uit de film “Pirates of the Caribbean” door de luidsprekers en wij gingen toen het vlot op. Er was een man op een van de vlotten dat was de kunstenaar die het beeld had gemaakt.

Toen gingen we met het vlot naar het beeld van de boot en de man ging op die boot klimmen en toen werd die man geïnterviewd. Er was ook een wethouder en die kreeg toen een gouden hoorn uit de schatkist die wij op het vlot hadden. En ik mocht die hoorn aan de wethouder geven. Hij blies er op en toen was het kunstwerk geopend.

Toen gingen wij aan land. Gewone kinderen mochten toen ook op onze vlotten. Wij kregen patat en kroket en cola of fanta. En we hadden ook een suikerspin

gegeten en een ritje op een kameel gemaakt. Het was een hartstikke leuke middag.

Groetjes David (1)

19WK10

door: David Deen

een beeld in lewenborgwelpen

Page 20: 12. Windkracht10 - juli 2010

WK1020 WK10

groepsfoto npkscouts

Scoutinggroep de jutterS feliciteert alle ScoutS en

Page 21: 12. Windkracht10 - juli 2010

21WK10

ScoutSleiding met het winnen van de vlag op npk!

Page 22: 12. Windkracht10 - juli 2010

Het is dinsdagochtend, oftewel de ochtend van de prijsuitreiking. Hier worden de prijzen voor verdeeld voor kampeervaardigheid, thema, hike, wisselschild en natuurlijk de vlag. Altijd worden er per onderdeel de zes beste groepen naar voren geroepen in willekeurige volgorde. Er moet dan iemand van de scouts naar voren komen en daarna wordt er bekend gemaakt hoeveelste iedereen geëindigd is.

Er mogen bij het onderdeel hike zelfs twee mensen van ons naar voren komen. Uiteindelijk worden we heel knap 2e en 3e op de hike. Vervolgens wordt de prijs voor thema uitgereikt. En ja hoor, ook hier mag iemand van ons mee naar voren komen. Tot onze eigen verbazing komen we steeds hoger en denken we het zal toch niet… Ja hoor, een eerste plek op thema. Dan volgt de prijs voor het onderdeel kampeervaardigheid. Hier krijg je de meeste punten op en ik vind deze prijs persoonlijk de mooiste die je kunt winnen. Vorig jaar ging de prijs net aan onze neus voorbij en ook dit jaar ging het weer tussen het Mensinghe Vendel uit Roden en de Jutters. Uiteindelijk komt het verlossende woord, de 1e prijs voor kampeervaardigheid gaat naar de Jutters uit Groningen. Iedereen begint te springen, te juichen en menigeen liet zelf een traantje vallen. Dan volgt het moment waar op de vlag wordt uitgereikt. De winnaar de van 80e NPK is geworden…..de Jutters!!! Anouk die de prijs

mag ophalen springt een gat in de lucht van blijdschap en iedereen valt elkaar in de armen en is uitzinnig van vreugde. Voor het eerste in de geschiedenis winnen de Jutters het NPK en wat een mooi jaar om dit te doen. Het is het jaar waarin scouting haar 100ste verjaardag en het NPK haar 80e verjaardag viert. Met een record aantal punten van 198,89 (van de 200), hebben we een unieke prestatie geleverd.

Nadat de vlaggen gestreken zijn door Maaike, Jordy en Anouk is het de traditie dat het eeuwig vuur geblust wordt door de hopman of hopvrouw van de winnende groep. Met nog rood doorlopen ogen loop ik naar voren, waar het eeuwig vuur al op me staat te wachten. Vol enthousiasme gooi ik de een na de andere emmer water over het vuur heen. Nadat ongeveer alle kooltjes zijn weggespoeld (whoeps, sorry), loop ik terug naar de groep en realiseer me dat het NPK er nu toch echt op zit. Ik kijk er dan ook met heel veel plezier en trots op terug en krijg weer kippenvel en tranen in mijn ogen, wanneer ik dit stukje schrijf.

Allemaal bedankt voor dit fantastische en onvergetelijke kamp!!

JasperWK1022 WK10

door: Jasper Heslingakippenvel en tranen tijdens prijsuitreikingscouts

Page 23: 12. Windkracht10 - juli 2010

23WK10

door: de Pinksterblomuitslag NPK 2010scouts

Page 24: 12. Windkracht10 - juli 2010

Zaterdagavond kwam ik aan.Iedereen was nog aan het eten, maar in die tijd kon ik mijn spullen neerleggen. Gelijk daarna moesten we onze themakleding aan doen (want jaja wij waren de Smurfatars!)

En een spel doen. Dat liep niet helemaal succesvol. Later die avond was het heel gezellig geworden, eerst moesten Robbin en ik van 12 tot half 2 bij het kampvuur blijven, dat was wat minder want we vielen bijna in slaap. Maar daarna konden we weer onze eigen dingen doen.Toen ik weer terugkwam waren er ook een aantal mensen van de stam om tosti’s op te eisen! Het was toen al een stuk drukker en gezelliger.

De volgende dag gingen Vera, Jeffrey, Daniel en ik de Explogames doen, terwijl de andere mensen een hike gingen lopen. We deden de Explogames wel redelijk, bij sommige mensen werden we flink genakt, maar bij andere juist weer voorgetrokken.

Uiteindelijk stonden we 9de toen we stopten.Om 5 voor 4. Want iedereen had verteld dat het spel om 4 uur was afgelopen, nietsvermoedend lopen wij naar ons terrein waar we even dingen voor ons zelf doen.Komen we er 5 voor half 5 achter dat het spel nog mooi bezig was tot half 5. Jammer daar ging onze 9de plaats!In de avond hebben Vera, Robbin en ik gekookt, waarna de nacht weer heel gezellig verliep!

De volgende ochtend vroeg uit de veren voor het wereldrecord.Dat was ook wel geslaagd, en mocht er iets misgaan met de plastic mesjes zaten de mensen van de EHBO post voor ons! Ook waren we er achter gekomen door de ‘placemats’ dat onder andere Gordon op scouting heeft gezeten. Die middag moesten we gaan volleyballen met ons subkamp, en Wouter bleek een echte ster te zijn. Natuurlijk had ons subkamp gewonnen!

Rond half 4 lag ik plotseling doodziek in de EHBO tent te kijken hoe Anne Robbin en Kai ‘beachball’ aan het spelen waren. Zoals gewoonlijk kende Robbin zijn eigen krachten niet en sloeg het balletje in Kai’s oog. Waarna hij meteen naar het ziekenhuis doormoest. Kwam het toch nog goed uit dat mijn ouders mij om 4 uur ophaalden.Npk was kort. Maar zeker weten geslaagd!

Roos

WK1024 WK10

door: Roos Nijen-TwilhaarNPK 2010!explorers

Page 25: 12. Windkracht10 - juli 2010

Het was echt een superleuk NPK, het gezelligste maar ook het beste ooit. We hebben spellen in thema gedaan, dingen gebouwd, ontbeten met 3500 mensen aan een tafel van een kilometer en een hike gelopen. Het thema was 1001-nacht, en ons subkamp was de nomaden, daar binnen waren wij de kledingverkopers. We verkochten Björn Boerka, van Harem-schoenen, The Eastface en nog veel meer. Met mijn ploeg heb ik de oriëntatiehike gelopen, een soort speedhike, waarbij je coördinaten moest lezen, en dan naar de plek van de coördinaten moest gaan om daar een stempel zoeken. Dat was soms nog best moeilijk. We moesten dwars door de brandnetels en ik ben nog in een sloot gesprongen, omdat daar een stempel in lag. Het was wel echt een leuke hike.

Ook kampeervaardigheid ging goed dit jaar. We hebben alles netjes en snel opgebouwd

en dat ook het hele kamp zo gelaten. Else en Kayla waren nog jarig, en die sliepen in onze tent dus daar hebben we ook nog voor gezongen en kinderchampagne met taart gedronken en gegeten. Uiteindelijk zijn we 2e en 3e op hike geworden, 1e op thema, 1e op kampeervaardigheid en 1e op vlag!

Dit was natuurlijk wel een geweldig en onverwacht resultaat en we waren dan ook niet normaal blij. Na het winnen van het NPK bij de scouts mochten Maaike, Jordy en ik de vlag strijken. Het ging helemaal fout en het zag er niet uit, omdat we zo blij waren dat we helemaal trilden, maar het salueren naar de vlag ging wel mooi gelijk. (: Zaterdag gaan we onze overwinning nog eens vieren met een NPK Afterparty Groetjes, Anouk

25WK10

door: Anouk van der Schorshet beste npk ooit!scouts

Page 26: 12. Windkracht10 - juli 2010

Dit NPK super gezellig was?•we eerste zijn geworden op de Vlag, het Thema en •Kampeervaardigheid en tweede en derde op de Hike?Maaike (kleine) zich zo slap heeft gelachen dat ze tranen kreeg?•AnoukenJordyleukedateflyersvoorKaylahebbenverspreid?•er helaas niemand voor is gekomen?•de themasong van dit jaar This is my life van Edward Maya is?•Pieter z’n viagra vergeten was?•dat eigenlijk gewoon zijn blauwe medicijnen zijn?•Kayla Jochem van de Havik heel leuk vind?•als je NPK omdraait, je KPN krijgt?•we in totaal 198,89 van de 200 punten hebben behaald?•er dit jaar geen stelletjes zijn ontstaan?•piopalenencolaflesjesnietdegoedecombinatievoorHiddezijn?•we om 12 uur `s nachts voor Else en Kayla verjaardagsliedjes hebben gezongen?•de houdbare taart op Kayla’s feestje naar WC-verfrisser •rook, maar de kinderchampagne wel lekker was?we de tofste leiding hebben en gezelligste groep van Nederland zijn?- Jasper het vuur •zou uitpissen als we eerste vlag werden, maar dit helaas uiteindelijk niet mochtKayla bij de volgende opkomst in het water springt, want •dat had ze beloofd als we 1e werden.Josien helaas haar traditie met de EHBO bezoeken op het NPK heeft doorgezet. •We genomineerd waren voor de Thema Object Prijs met onze poort.•Anouk haar arm gelukkig niet gebroken is, maar ze wel super •mooi versiert gips heeft voor versteviging. Dat de leiding een vaatwasser meehadden genaamd: ‘Bram’•Jan Hendrik steeds onverwacht kwam opduiken, maar alleen Bram hem eigenlijk steeds zag.•Kayla vind dat een vrijgezel pas gaat slapen als alle sterren zijn gezien.•Annemieke het koud had op NPK, komt vast omdat ze het weer van Niquaragua gewend is. •Joost ’s avonds factor 50 op zijn gezicht smeerde ipv. aftersun.. •Iedereen weer ineens heel hard kon yellen dinsdag bij de prijsuitreiking. •Kayla 1 kilo drop voor Josien heeft gekocht, maar het nog niks hielp voor haar stem.•Huub als enige niet last had van een verbrand hoofd, •omdat die zo slim was een hoed op te doen. DedamesgeflirthebbenmetjongensvandeJPGendeHavik..•Raymond een scharrel had bij de Esdoorn.•Anouk voor iedereen taart gaat bakken omdat we gewonnen •hebben, Wouter (explorers) dit een domme actie vond. Pieter een stukje mocht vertellen over zijn thema ideeën aan de Pinksterblom.•Nienke Pol (NPK kampenvaardigheid) het stiekem niet kon laten •heel blij te kijken toen we 1e werden met de vlag.Mieke last had van opvliegers, naja.. heel warm en heel koud.•Het kader het laatst van bed afkwam. , geen goed voorbeeld dames! •De subkampbegeleiding het erg leuk vond ons in het subkamp te hebben gehad •en ze het jammer vinden dat wij volgend jaar naar subkamp 1 gaan. Alle WieWatWaar op hyves van de scouts en leiding gingen over NPK en de prijzen. •Alle leiding emotioneel werden bij het aanzien van alle blije kinderen en de 1e prijzen. •Er maar 1 conclusie is van dit NPK: ‘De Jutters is een hechte groep.’•

WK1026 WK10

WIST JE DAT????de scouts

Page 27: 12. Windkracht10 - juli 2010

Voor het eerst konden de bevers mee op het Noordelijk Pinksterkamp en natuurlijk waren de bevers van de Jutters ook van de partij! In totaal waren er ongeveer 80 andere bevers en leiding van andere groepen aanwezig.

In Huize Hotsjietonia was Opa Doener 80 jaar geworden! Van te voren hadden alle bevers al geholpen met het maken van een enorme puzzel, die we op het NPK aan hem zouden geven. Er was alleen iets vreselijks gebeurd, want alle stukjes waren verdwenen. Met alle bevers en leiding hebben we de puzzelstukjes gezocht en deze zijn gelukkig allemaal weer terug gevonden!

We hebben het kamp dus met een super verjaardagsfeest kunnen afsluiten. We hebben het allemaal erg naar onze zin gehad.

Ik vind het kamp het leukste van heel scouting. Dit is de eerste keer dat ik op kamp ging.

Noor

27WK10

door: Noor

op NPK met de beversbevers

door: Jasper HeslingaOET OLLE DEUZE (2)ALGEMEEN

NPK 1996

Toen we bij het kamp aankwamen was de leiding er al en we gingen een poort maken in de vorm van een hoefijzer. Toen gingen we naar de opening en we volgden Donald Duck, hij had een geheim. Hij had gelezen over Bobby McDuck, dat hij een schat had begraven. Wij gingen Donald helpen het bos te kopen.

Jasper Heslinga, nest rood

(Uit Windkracht 10, Juli 1996)

Page 28: 12. Windkracht10 - juli 2010

Dit jaar werden de welpen opgeroepen om een monsterfamilie te helpen! Een stel mensen wilde namelijk hun griezelhuis kopen en opknappen. Dat kan natuurlijk absoluut niet! Maar de griezelfamilie was ingedut, en niet meer in staat de mensen te verjagen. Dus moesten de welpen hun kostuums uit de kast halen en om de monsterfamilie te helpen.In het begin leken de welpen dit niet echt eng, eerder schattig! Maar na een paar lessen lopen, praten, gebaren, kijken, schreeuwen en laten schrikken was het verschil tussen een doorgewinterd monster en een welp niet meer te zien!

Na 2 angstige dagen, vol spannende avonturen lukte het dan toch de kopers weg te jagen. De mensen zullen het voorlopig wel uit hun hoofd laten dat griezelhuis te kopen!Het was de engste en spannendste NPK ooit. Af en toe schrik ik ’s nachts nog wakker, onder het zweet van een nachtmerrie. Maar het was het allemaal meer dan waard!

Groetjes Tabaqui

WK1028 WK10

door: @nouk van der Schorsschadeclaimscouts

door: Tabaquimonsters en griezels op npkwelpen

Page 29: 12. Windkracht10 - juli 2010

Marnewaard- Het is zaterdag 22 april 2010. 19:18 uur. Zon. Weinig wind. Ze zijn er klaar voor. De dames van het snelafwasrecordteam van de welpen. Bijna een jaar lang hebben ze er naar toe gewerkt en nu zijn Emma, Karlijn en Frederique er klaar voor.

Sinds NPK 2009 is het vaste kost. Het snelafwassen na de avondmaaltijd. De opzet is simpel: neem de vaat van het avondeten van 25 tot 30 welpen, 1 ton koud water, 1 ton warm water, 2 leiding, 3 welpen en afwassen maar! Het doel is zo snel mogelijk alles

afgewassen, afgedroogd en opgeruimd te hebben. Sinds het zomerkamp 2009 staat het record op een scherpe 07:45:58 minuten. Een razendsnelle tijd, maar de dames zijn vol vertrouwen.

Nog even de paar laatste rek en strek oefeningen en daar gaan ze! Sop, vuil, restjes, water, theedoeken, gras (vraag me niet waarom) bestek, pannen, borden vliegen voorbij. Even zakt het tempo maar dan komt de eindsprint. Moe en nat van het zweet en het sop, maar voldaan legt het team de afwasborstels en theedoeken weg. En de tijd?

08:10:34 minuten. Het is ze nét niet gelukt het record van zomerkamp 2009 te verbreken.Was de afwasborstel niet goed, lag het aan de techniek, waren de theedoeken van mindere kwaliteit dan vorig jaar of waren de dames tóch niet in top vorm? Ach, het doet er niet meer aan toe.

Met zomerkamp weer een nieuwe poging het record te verbreken snelafwasrecordteam?

Tabaqui, Sportverslaggever van de Windkracht 10

Na wat magische spreuken kregen we eindelijk de grote schatkist van Ali de 3e (of zoiets) open en was het dus tijd voor de disco. Maar eerst werd de schat nog uitgedeeld: van die schatkist-snoepdoosjes. Je mocht er eigenlijk maar eentje pakken, maar in zo’n enorme mensenmassa is het niet zo moeilijk om er meer te krijgen, dus paar mensen uit onze groep hadden 10 à 20 doosjes gepakt :P. Toen was het tijd voor de disco. Dit jaar een rijdende. Na een feestje bij de welpen moesten die maar eens naar bed en reed hij door naar het Scoutsterrein. Alles wat met kampeervaardigheid te maken had, werd even vergeten en met ‘Memories’ begon een hele gezellige disco. Sommige scouts bleken wel goed te kunnen dansen en mensen die het niet konden, deden ook gezellig mee :D. Maar toen iedereen echt los begon te komen, reed de disco al door naar de Explorers. Een beetje te kort dus. Maar het was wel leuk en er werd goede muziek gedraaid, als je de volksmuziek vergeet.

Jordy

29WK10

door: Tabaqui

Snelafwasrecordteam redt het nèt niet!welpen

door: Jordy de Vriespinksterkampdiscoscouts

Page 30: 12. Windkracht10 - juli 2010

WK1030 WK10

door: de Beverleidingzoek de verschillenbevers

Page 31: 12. Windkracht10 - juli 2010

Vanochtend vertrokken we met de 12 Explorers om 10 uur met de trein naar Utrecht. Hier was vandaag de Scouts2Day vanwege het 100-jarige bestaan van scouting Nederland. Er was een trein gereserveerd ‘’de ScoutingTrein’’ waar onderweg naar Utrecht steeds meer scouting groepen instapten. In Utrecht aangekomen liepen we naar een park waar de start van het Explorer, namelijk Catch X, was. We vormden 2 groepjes met onze Explorers.

We kregen kaarten en speluitleg mee. Elke 5 minuten kreeg elk groepje een sms’je met co rdinaten. Op de plek van de co rdinaten liep Mister X. deze mensen moesten wij zoeken en aanhouden om een stempel te krijgen. Degene met de meeste stempels won.

Onderweg kwamen we bij het Neude-plein, waar we van een 57 meter hoge

flat konden Abseilen. Dit hebben Wouter, Anne, Daniel en Vera gedaan terwijl Job met hoogtevrees beneden bleef. Het was hartstikke leuk, we hadden hierdoor maar 1 stempel voor het spel, maar het Abseilen was het zeker waard.

Na het spel was er een Eindfeest in de jaarbeurs. Het was hartstikke druk. We hebben verschillende optredens gezien zoals circusartiesten, een uitvoering van het Jungle Book en natuurlijk een spetterende show door Nick en Simon.

Nu zitten we terug in de trein tussen drukke scouts uit Beilen. Wat een lawaai! Om 19:30 zijn we weer terug in Groningen.Het was weer een geslaagde dag!

Vera

Aan het begin van het scoutingseizoen ben ik gekozen als hoofd van de zomerkampcommissie, kortweg ZoKaCie. Samen met Robbin, Roos en Vera proberen we weer een leuke bestemming uit te zoeken, en een zo’n leuk mogelijk zomerkamp samen te stellen. De rest van de groep is er echter ook bij betrokken, want zij hebben het land uitgekozen voor dit jaar: Tsjechië. Een terreintje vinden was echter niet gemakkelijk, maar met wat oude connecties is het toch gelukt, de toenmalige Explorers zijn in 2004 namelijk ook in de buurt van Duitse grens geweest.

Mocht u geïnteresseerd zijn waar wij heen gaan, kunt u googelen naar “Intercamp Mosquito” (niet een aantrekkelijke naam, maar het ziet er prima uit!). Wat ons nu nog rest is de verdere invulling van het kamp bedenken, en het belooft actief te worden: Wij hebben de keuze uit diverse outdooractiviteiten als kajakken, klimmen, speleologie en mountainbiken. Deel uitmaken van de zomerkampcommissie zorgt bij mij al voor vervroegde voorpret, ik denk dat het weer een leuk kamp zal worden!

Wouter 31WK10

door: Vera van den Bemt

door: Wouter van der Schors

scouts2day (1)explorers

zomerkamp explorers 2010explorers

Page 32: 12. Windkracht10 - juli 2010

Na alle maanden voorbereiding was het eindelijk zo ver, de donderdag, inpakdag. Het hele gebouw en de container werden als vanouds leeg getrokken en wat schoongemaakt. Na wat uurtjes zwoegen en lekker maaltijd van Mattie later besloot ik naar huis te gaan, vrijdag was immers dé dag!

Veelste vroeg werd ik die vrijdag wakker, maar slapen kwam er ook echt niet meer van. Ik zette al mijn spul bij de voordeur en ging er zelf naast zitten. Toen Arnold aanbelde om me op te halen trok ik gelijk de deur open. Een paar minuten laten reden we naar het NPK toe, ik stuiterde in me stoel en zong veelste hard mee met de liedjes op de radio, o wat had ik er zin in. Na 1 jaar wachten zag ik eindelijk het bordje ‘Noordelijk Pinksterkamp’ weer!

Na lang, lang wachten op de vrachtwagen konden we hem eindelijk uitladen en zette we alles op zijn plek. Toen begon het bij mij te dagen dat dit natuurlijk een heel ander NPK zou worden als voorgaande jaren. Ik was geen jeugdlid meer, ik was leiding. Ik had natuurlijk al ervaring met kleine kampjes en was begonnen aan me 3e jaar leiding bij de Jutters, maar een NPK draaien, dat moest toch wel wat anders zijn.. En het was anders! De kinderen hebben me finaal gesloopt, ik heb me kapot gelachen met ze, ik heb meerdere keer dezelfde vraag gehoord en er netjes het antwoord opgegeven ‘is dat niet een vraag die je aan je PL kan stellen?’, ik had de luxe dat er iemand voor me kookte, ik had gewoon echt een geweldig nieuwe ervaring. NPK als leiding is anders, maar ook echt geweldig.

Via deze weg wil ik de scouts en de medeleiding bedanken voor echt een geweldig kamp met als toefje op de taart ook nog eens geweldige prijzen. Volgend jaar weer?

Josien

WK1032 WK10

door: Josien de BoerMijn eerste npk als leidingscouts

Page 33: 12. Windkracht10 - juli 2010

Hallo mensen!

Door onze Windkracht 10 Explorer Roos is mij gevraagd om een leuk stukje in elkaar te schrijven voor de Windkracht 10. Het leek me wel leuk om even een paar regeltjes weg te schrijven over de fantastische scouts2day. Half 10 stonden we met alle mensen die mee gingen op station Groningen, de speciale scoutingtrein vertrok om 10 voor 10. Het mooie aan deze trein was dat er natuurlijk alleen maar scouts in zaten! Dat betekent natuurlijk gezelligheid alom! Ook was er een leuk aantal Explorers mee; Ellen, Luce, Vera, Anne, Patrick, Leo de G, Kai, Wouter, Daniel en ik waren van de partij. De treinreis was supergezellig samen met alle andere

groepen. Eenmaal in Utrecht aangekomen volgden we een grote stoet scouts naar de verzamelplek voor het spel ‘Catch X’. Het doel van dit spel was de Mister X op te sporen met behulp van coördinaten. Uiteindelijk hebben we met ons groepje besloten om van de Neudetoren af te dalen. Deze toren was maarliefst 57 meter hoog! Na een superleuke dag hebben we nog een leuk concert van Nick en Simon mee mogen maken. Uiteindelijk vertrok onze scoutingtrein weer richting het hoge noorden om ons daar, moe maar voldaan, af te zetten. Het was een topdag! Ik had het niet willen missen!

Job

Op de prairies van Noord Amerika vind deze zomer een groots feest plaats! 2 indianen stammen, die al eeuwen oorlog voeren vanwege een familieruzie hebben namelijk vrede gesloten. En dat moet natuurlijk groots gevierd worden! Dat wordt zingen en dansen rond het kampvuur en natuurlijk de vredespijp roken! Alle bevriende indianenstammen

zijn uitgenodigd, en dus ook de welpen van de Jutters! Maar dan gebeurt er iets ergs! Dit had niemand verwacht. Zal de pas gesloten vriendschap hier tegen kunnen? Of zal de oorlog weer in alle heftigheid losbarsten! Beleef het mee tijdens het zomerkamp 2010!

De Welpenleiding

Trein, naambandjes, puzzels, strips, zingen, yellen, schreeuwen, spelletjes, Utrecht.Drukte, scoutinggroepen, lopen, trappersbaan, mars, luchtkussen, nog een luchtkussen, parachute en bal, grote zak lopen, blinddoekspel, dansen, zingen, snel naar het toilet , Sipke Jan Bousema, Hello World, zingen, Jungle book, theater, Nick en Simon, feest, geen patat, spelletjes, feest, trein:20 welpen op een bagagerek, scouts 2 day was te gek!

33WK10

Job Brandsmascouts2day (2)explorers

door: de Welpenleiding

door: de Welpenleiding

zomerkamp 2010welpen

scouts2day in 61 woordenwelpen

Page 34: 12. Windkracht10 - juli 2010

Het is een beetje schemerig buiten en het is nog koud, ook al komt de lente er aan. Het bos lijkt groot en je ruikt als je erin loopt, de geur van modder.

“KRAK” hoor ik ineens van achteren komen. Ik draai me snel om, om te kijken wat het was. Ik hoor mijn hart in mijn keel kloppen zo luid is hij. Gelukkig het is alleen Willem maar. Mijn beste vriend hier op scouting.

“kom je?”vraagt hij, “we beginnen zo met het volgende spel”. Gehaast loop ik achter hem aan. Dit was mijn eerst dag op scouting. Ik ken Willem van de basisschool en hij zat hier al een paar jaar. Hij had me gevraagd om een keer langs te komen en tot nu toe is het best leuk geweest. Ik zit bij een groep die Souts heet of zo. De leiding is ook best tof , ze doen leuk mee en verzinnen altijd grappige spelletjes. Dit is mijn derde keer kijken hopelijk mag ik van mijn moeder op scouting blijven.

Er zijn alweer een paar manden voorbij en ik mocht van mijn moeder blijven! Ik ben er trouwens achtergekomen dat het Scouts heet en niet Souts. Over een paar weken is er zomerkamp. Ik ben nog niet op andere kampen geweest. Wat ik heel jammer vond, het is omdat ik steeds niet kon, ik vond het vooral jammer

dat ik niet mee kon op NPK. Voor het zomerkamp ben ik nog naar de winkel geweest. Een leiding ze dat het handig was als ik alle dingen voor het kamp al had. Het lijkt mij best spannend, ergens heen fietsen en dan een week in een tent te kamperen. Ik heb gelukkig nooit heimwee. Daar was ik afgelopen zomer al achter gekomen toen ik naar mijn tante ging. Ik zou dit jaar ook weer naar haar toe gaan, maar ik ging natuurlijk toch liever naar dit kamp. Het thema dit jaar is winter. Echt leuk want het is zomer, dus kan je allerlei grappige dingen bedenken, zoals een sneeuwpop, een kerst klokje en al dat soort dingen. Ik heb er nu al zin in, ik kan niet wachten!

Het is dan eindelijk zover. Het is vakantie en we gaan morgen weg met de fiets. Ik heb de afgelopen dagen al wat kleren bij elkaar gepakt en doe ze vandaag nog in mijn rugzak. Ik vind het eigenlijk wel spannend zo’n kamp. Ik heb gehoord dat wee ook nog een hike gaan lopen en dan ergens gewoon overnachten en dan de volgende ochtend pas weer terug zijn. Verder heb ik van de leiding ook gehoord dat we veel water moeten meenemen op de fiets. En ook iets zouts om het vast te houden. Ik heb een Pringles bus meegekregen, deze is handig want dan kan ik hem nog een keer

WK1034 WK10

door: een anonieme Jutterbelevenissen van een anonieme jutterscouts

Page 35: 12. Windkracht10 - juli 2010

afsluiten. Verder heb ik ook nog een zak snoep gekregen om op het kamp zelf te eten.

Eindelijk! Het is tijd om weg te gaan . Ik heb gehoord dat het 95 km fietsen is. Een best eind, maar ik zal mijn best doen om het tot het einde door te fietsen. Het zal vast wel lukken. Na ongeveer 30 km fietsen, houden we onze tweede pauze. Het is wel vermoeiend, want we fietsen behoorlijk hard. Gelukkig ben ik nog niet zo moe of uitgeput, dus ik kan zo weer verder. Na ongeveer 70 km ben ik eigenlijk al bek af, maar het is gelukkig nog maar 25 km met twee pauzes tussendoor. Mijn bus met Pringles is al bijna leeg.

Eindelijk zijn we aangekomen, ik ben totaal uitgeput en geniet van de pauze die we nu hebben. Straks de tenten opzetten, slaap spullen klaar leggen en eten. Vervolgd door nog een avond spel en dan naar bed.

De volgende dag was ik al vroeg wakker. Ik voel dat er iets leuks op het programma staat. Ineens weet ik het weer: we gaan een hike lopen! We hebben een paar anderhalve literflessen gekregen om ons water in te doen. Ik neem ook mijn zak snoep mee voor onderweg. Ons groepje vertrekt als derde, maar doordat onze PL de hele tijd zit te bellen, merken we al snel dat we er één hebben ingehaald en de tweede

al op de hielen zitten. De eerste twee posten die we hebben gehad gingen goed, een vlot vaar koers, waar je een jerrycan uit het midden van en meertje moest halen zo snel al het kon (het was een oefening voor als iemand door het ijs was gezakt en al het ijs was in 1x weg en hij kon niet goed zwemmen) en wij hadden het in 1 minuut 34 gedaan. De tweede post was iets moeilijker, het was een trappers baan. Ik ging als eerste maar het moeilijk om de buikschuif te doen maar na mij ging het hel snel en deden het in 3 minuut 2. we zijn nu bij een bankje aangekomen waar we even gaan eten van de broodjes die we bij het ontbijt al hebben gesmeerd. Ik ging nog even snel de bosjes in om te plassen. Toen ik terug kwam was het enige dat er nog stond mijn tas. Ze halen vast een flauwe grap uit met mij, dacht ik Net doen of ze al weg zijn gegaan.

Na tien minuten zijn ze nog niet terug. Wel dom van mij om niet aan mij PL te vertellen dat ik ging plassen. Ik heb nog geen telefoon omdat ik die pas krijg als ik naar de middelbare ga. Wat moet ik nu doen? De PL moet vast al wel weten dat ik weg ben en heeft de leiding gebeld die zijn met de fiets al op zoek naar mij. Waarschijnlijk is het beste dat ik terug loop in de richting waar ik uitkwam, daar komt de leiding waarschijnlijk ook vandaan.............wordt vervolgd.

35WK10

Page 36: 12. Windkracht10 - juli 2010

WK1036 WK10

Lentekriebels

Maart 2010

Het fotoboek van

Page 37: 12. Windkracht10 - juli 2010

Oefenkamp Scouts

April 2010

37WK10

foto’s: Mark Sekuur

Mark

Page 38: 12. Windkracht10 - juli 2010

Het was op één van die avonden in februari dat het vroor dat het kraakte. Iedereen die verstandig was bleef thuis bij de cv zitten hopend op warmere tijden. Degenen die er niet onderuit konden en toch de stad doorkruisten op de fiets of te voet, zagen vanonder hun bevroren wimpers een vaag lamplicht schijnen vanuit de spitsboog ramen van de A-kerk.

Omdat de kou al de aandacht op eiste zullen ze niet veel aandacht aan dit spooky verschijnsel hebben besteed. De geel-blauwe vlag bij ingang zal geheel aan hun aandacht ontgaan zijn. Een gemiste kans want wat daar in die kerk gebeurde was een once in a lifetime gebeurtenis .

Op deze pagina’s nemen we jullie mee de kerk in om te laten zien wat de de Jutterstam daar deed.....

Voor mij begon het op vrijdagochtend 19 februari. De computer staat aan en er komt een mailtje binnen van Marja, die het bestuur uitnodigt om mee te komen doen met de Stam opkomst van zaterdag. Een erg leuk idee om als niet-stamlid zo nader kennis te maken met de activiteiten van de Stam.De mail liet niet erg veel los over de activiteit, “schoenen waar je niet snel op uitglijdt en een zaklamp” was de cryptische tekst waar we het maar mee moesten doen.

Dus om halfacht rijdt ik de kreupelstraat door en zet mijn fiets voor het gemeentehuis. Onder de Martinitoren staan al menig stamlid te keuvelen en wachten. Een kort briefje geeft ons de instructie om naar de Onze Lieve Vrouwenkerk te komen. Maar welke is dat? Als echte groningers (ahum) en vooral als moderne mens wist het mobiele internet ons te vertellen waar we heen moesten. De Aa-kerk.

Daar aangekomen werden we ontvangen door monniken en Gregoriaans gezang. In het Koor van de kerk schaarden we ons rond een lange tafel. Hier zou onze Queeste beginnen. Er stonden ons verschillende opdrachten te wachten. In vier groepen moesten we deze opdrachten volbrengen en zo florijnen verdienen. Ik sloot mij aan bij een groepje ervaren en dappere stamleden. Marjolein brengt ons naar het schip van de kerk,

WK1038 WK10

door: Jan-Kees Zuikerstamopkomst in de kerkstam

door: Roelien den Besten en Mark Sekuur (foto’s)spannende uren in de a-kerkstam

Page 39: 12. Windkracht10 - juli 2010

waar de eerste opdrachten van onze queeste lagen verspreidt. Het uitbeelden van de 7 hoofdzonde leidde tot verrassende taferelen en veel gelach. De tijd vloog om en met een spontaan gedicht van Fedor moesten we naar de volgende post. Het koor met al zijn graven bracht ons een zoektocht naar cijfers. Opgeteld leverde dat een getal voor een sleutel op. Slechts het goede getal leverde de passende sleutel voor de schatkist op. Helaas…… de kist gaf zijn geheimen aan ons niet prijs.

De derde opdracht bracht ons boven de gewelven van de Aa-kerk, slechts 128 meest smalle treden leiden ons naar het hoogste punt van het schip. Daar keken we door een mansgroot gat tot op de vloer van de kerk. De uitdaging die ons daar wachtte was voor mij te groot. Menig onverschrokken stamlid en ook andere bestuursleden lieten zich van de dapperste kant zien, verlegde hun grenzen en daalden aan het touw af in het schip. Nadat ik de trap weer naar benden nam keek ik van onderaf naar de wondere verrichtingen van de mede groepsleden. Er zijn dingen die je slechts ééns in je leven zal kunnen doen. Dit was er zo een.

Een vierde opdracht bracht ons naar het hoogste punt van de avond. De traptreden in de toren van de Aa kerk leverden het te schieten aantal graden en dat leverde het zicht op een ander herkenningspunt in onze stad. Door de helderheid van het moment was de aanblik van de verlichte stad bij nacht vanaf dit punt is op zijn zachts gezegd bijzonder.

Na uren zoeken en ploeteren door de Akerk kwam de Queste tot een einde. Na een prijsuitreiking door het organiserende Stamdeel. En een spontaan poetry optreden van Bram en Jasper. Resten ons een lekker drankje om nog even na te genieten van de belevenissen.

Als import Groninger heb ik al wel vaker de Aa kerk bezocht, maar nooit ’s avonds als de kerk helemaal leeg is. De hele avond was zo niet alleen gezellig door het gezelschap, maar ook plezierig door de spellen en heel bijzonder door de entourage. De organisatie van deze avond verdient veel lof.

Veel dank voor de uitnodiging, ik heb genoten.

Jan-Kees, groepsbegeleider.

39WK10

Page 40: 12. Windkracht10 - juli 2010

De bar onder leiding van Robbin veel snacks heeft zoals kroketten, frikadellen en •pizza’s?Wij veel bier drinken?•Wij juicy zijn?•Marcel in Hongarije zit vanwege zijn studie?•Daniel, Robbin en Jelmer op uitwisseling waren met school en daardoor het •Explofeest misten?Daardoor het feest veel beter was ;)?•Wouter op het Explofeest met een onbekend iemand was gegaan?•Dat Roos weet wie dat was.•Jeroen genoeg geld mee had op het Explofeest?•Wij op zomerkamp gaan naar Tsjechië?•Vera en Anne, Roos laatst voor de gek hadden gehouden door te zeggen dat het •uit was tussen hun?veel Explorers examens hebben tijdens NPK?•Luce en Patrick best close waren op het Explofeest met elkaar?•Luce op den duur niet meer verder kwam dan: 1 bier, 5 wijn!•Leo de Graaf het erg gezellig heeft met luce en ellen.•Leo de Graaf zijn snor er de laatste tijd altijd netjes afscheert?•Jeffrey beter bier kan tappen als Robbin?•dat komt doordat Jeffrey zijn ouders een bar hebben?•Ellen op het Explofeest met twee jongens was gegaan?•Dat de tweede jongen erg baalde nadat hij hoorde wat Ellen eerst met die eerste •jongen had uitgespookt?Roos het super jammer vond dat ze Nick en Simon had gemist op Scouts2day.•Patrick zijn nieuwe liefde heeft gevonden op de open dag, namelijk de •reuzeschommel?Leo van der Veen, Michael en Daniel er de meeste barkaarten er door heen jagen?•Wij op NPK gedeelde 5e plek hebben gehaald met de kampeervaardigheid.•NPK heel leuk was!•Het groepje van de explogames MAAR 4 punten kreeg van Marja bij onze eigen •spel.1 groepje hikers naar Schiermonnikoog gingen.•DejongensvanTecumsehdefilmmarathonavondspeciaalhebbenverzetomdatde•jutters niet konden komen!Zij nog steeds niet weten wanneer die wel is.•Angela en Roos een themaplaat voor NPK hebben gemaakt binnen 2 uur.•Deze heel leuk is geworden•Robbin niet kon klussen op donderdag 13 mei omdat hij 3 maanden met zijn vriendin •had?Zijn vriendin ook Robbin heet.•De Explorers nieuwe logo’s hebben voor op de truien?•Vera geïnterviewd is op Scouts 2day.•

WK1040 WK10

WIST JE DAT????de explorers

Page 41: 12. Windkracht10 - juli 2010

Der Aa-Kerk

De Toren was lang wit met blauw.Te zien uit den lande met dag en dauw.

De gewelven zijn dusdanig hoog,Als men hier den was hangt, word het zeker droog.

Onlangs is er een sacristie met verdieping aangebouwd,Hierbij zijn menig kratten bier weggestauwd.

Een beurtje tussen ’75 en ’87,En nu is Der Aa-kerk weer prachtig.

©Winnaar Poetry International 2009

Der Aa-kerk

In Groningen ja,Staat een mooie kerk ja,Daarop de Vismarkt ja,Daar zijn we trots op ja,Met z’n hoge toren ja,

Kun je neer van abseilen ja,Waist wel ja! Doodeng

Jasper

41WK10

door: Stamleden

poëzie en kunst uit de kerkstam

Page 42: 12. Windkracht10 - juli 2010

Geachte ouders/opvoeders en Stamleden,

Scoutinggroep de Jutters is een scoutingclub die bestaat uit een groot aantal actieve en enthousiaste vrijwilligers. Dat is tekenend voor de sfeer bij de Jutters en dat willen we ook graag zo houden. Want als het goed loopt gaan onze kinderen iedere vrijdagavond, of zaterdag met plezier naar de scouting toe en komen (vuil maar) voldaan van de scouting terug.

Dat kan alleen als kinderen zichzelf durven en kunnen zijn. Iets wat niet vanzelf zomaar zo is. Dat vraagt een aanpak van de leiding die recht doet aan ieder kind en aan de hele groep. Een hele verantwoordelijkheid.

De groepsbegeleiders (Fred en Jan-Kees, beide ouders) onderhouden het contact met de groepsleiding van de verschillende speltakken binnen de Juttters op het gebied van functioneren, scholing en leidinggeven. Daarnaast speelt de samenwerking binnen en tussen de speltakken een belangrijke rol. Het bestuur heeft in het verleden ervaren dat het niet verstandig is om deze functie door één persoon te laten vervullen. Daar Jan-Kees heeft aangegeven medio 2011 terug te zullen treden zoeken we iemand die zich actief in wil zetten voor de Jutters en de taak van groepsbegeleiding (mede)op zich wil nemen. Voor vragen en/of aanmelding kunt u terecht bij de groepsbegeleiders.

Met vriendelijke groet,

De [email protected]

Van de Bevers naar de Welpen:

Bjorn van der BaanDanny MedemaKimberley GiereMatthias van ‘t VeerMerlijn Elzinga Sam van der Graaf Willem Steenbruggen

Van de Welpen naar de Scouts:

Carlijn VeenstraEmma HofErwan Masee Floris van EisdenRuben Boringa

Van de Scouts naar de Explorers:

Anouk van der SchorsJordy de VriesMaaike van den BemtErick WitteveenPeter Jan StruivingJeffrey ScholtensAnne BoogaardPieter de JongKayla SpoelmanJacky Wijk

Van de Explorers naar de Stam:

Angela WieringaAnne GelukJob BrandsmaLeo de GraafLeo van der VeenLuce HutRoos Nijen Twilhaar

WK1042 WK10

door: de Groepsbegeleiding

door: Marja Kuiper

oproep!bestuur

overvliegers september 2010algemeen

Page 43: 12. Windkracht10 - juli 2010

Postadres & Secretariaat Scoutinggroep “De Jutters” Begoniastraat 102 9713 NE Groningen [email protected] Website: www.dejutters.nl Adres clubgebouw: “De Windroos” (N 53.237662° O 6.61025°) Overloop 3 9735 BG Groningen

Telefoon clubgebouw: 050 549 09 46

Contactpersonen voor de speltakkenBevers Lotte [email protected] Els [email protected] Jasper [email protected] Marcel [email protected] Gijs [email protected]

Het BestuurVoorzitter Saskia Bothof [email protected] Jordy Sousa [email protected] Martijn Hilhorst [email protected] Jan-Kees Zuiker [email protected] & PR Roelien den Besten [email protected]

wordt windkracht 10 journalist!

Heb jij nog een gaaf verhaal, leuke tekening of

foto voor in de volgende Windkracht 10?

Gooi hem dan met je naam erop voor 25 september in de

Windkracht 10 brievenbus in het clubgebouw of mail naar

[email protected]!

43WK10

CONTACTGEGEVENS VAN DE JUTTERSALGEMEEN

Page 44: 12. Windkracht10 - juli 2010

Eindredactie: Jeroen Schwab, Roelien den BestenSpeltakredactie bevers: Lotte MeijerSpeltakredactie welpen: Els Oosterveer Speltakredactie scouts: Josien de BoerSpeltakredactie explorers: Roos Nijen Twilhaar

Email: [email protected]

Speltakredactie stam : Gijs BrandsmaVormgever: Pieterjan CortenFotografie: Mark Sekuur, e.a.Advertenties: Kees Brouwer

colofon

WiindKraCHt 10, nr. 3, Jaargang 6, Juli 2010

SeptemberVr 3 Explorers Eerste opkomst explorersZa 4 Bevers-Welpen-Scouts Eerste opkomstVr-Za-Zo 17-19 Alle speltakken/ouders Jutterhike en Overvliegen

OktoberVr-Za-Zo 1 t/m 3 Explorers RegiokampZa 2 Leiding/Stam NajaarskoempoelanZa 9 Leiding/Stam Regio Scout-inGZa-Zo 23-24 Scouts/Explorers Noordelijke Hike WedstrijdenZa-Vr 23-29 Alle speltakken Herfstvakantie

NovemberZa 20 Stam Stamraad

DecemberZa 4 Alle speltakken SinterklaasopkomstenZa-Zo 18-19 Scouts/Explorers PoolkampZa-Vr 19 dec-7 jan Alle speltakken Kerstvakantie

Januari 2011Za 8 Alle speltakken/Ouders Startweekeind Nieuwjaarsborrel

Ouderactiviteit