12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

14
12

Transcript of 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Page 1: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

12

Page 2: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Groei van E-Commerce & Integratie in Social Media Netwerken

E-commerce zal weer sterk groeien. Het gebruik van internet en social media blijft ook doorgroeien. De groei van bandbreedte biedt extra kansen voor e-commerce, social media en apps. Netwerken zoals Instagram, Pinterest en Snapchat bieden nieuwe mogelijkheden door social commerce integratie om direct op hun netwerk te kunnen kopen. Digitale vaardigheden worden nog belangrijker en de skills gap neemt ook toe, bij zowel organisaties als individuen. Het hebben van digital assets wordt dus ook belangrijker.

Hoe gaat jouw organisatie in 2016 online kansen optimaal benutten?

1

Page 3: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Klant-Obsessief: Meer Menselijke Conversaties, Interacties & Personalisatie

Met alleen klantgericht zijn ben je onvoldoende onderscheidend in 2016. Klanten moeten bijna een obsessie zijn waarbij dialogen (individuele conversaties), relatiemarketing en personalisatie cruciaal zijn. Focus op lange termijn klantinteractie en niet alleen op de korte-termijn verkoop. Ontwikkel sterke relaties en daarmee ambassadeurs voor je merk. Werk nauw samen met de belangrijkste communities (communities als de nieuwe verzuiling op basis van gedeelde interesses). Maak je merk menselijker (humanize your brand) en laat consumenten je merk mee vermarkten.

Hoe klant-obsessief is jouw organisatie?

2

Page 4: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Hoe discipline-overstijgend is marketing in jouw organisatie?

Discipline Overstijgende Marketing in een Digitale Wereld

Alle bedrijfsdisciplines hebben een rol in marketing in een digitale wereld. Verkoop, HR, Financiën, Logistiek – allemaal hebben ze klantcontact en dragen ze de bedrijfscultuur en het merk uit. Marketing is in elke discipline belangrijker geworden, denk bijv. aan employer branding vanuit HR en social selling door Verkoop. Het betrekken van alle disciplines bij productontwikkeling en belangrijke campagnes vergroot de kans op succes kwadratisch.

3

Page 5: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Is mobiel al jullie eerste scherm?

Mobiele Magie: Mobiel Gaat Desktop Domineren (Eerste Scherm)

Mobiel gaat desktop domineren en wordt daarmee het Eerste Scherm. Door de tijd die consumenten besteden op mobiel, het mobiel betalen en de mogelijkheden voor mobiele marketing automatisering wordt de desktop in rap tempo overvleugeld. Campagnes kunnen steeds beter gepersonaliseerd worden (o.a. op basis van locatie en profiel) en beter worden getimed. Mobiele (video) advertenties worden steeds belangrijker. Tegelijkertijd worden mobiele gebruikers steeds veeleisender. Een goede laadsnelheid en het belang van optimale User Interaction (UI) en User Experience (UX) zijn cruciaal voor succes.

4

Page 6: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Hoe onderscheidend en interactief is jullie content?

Content Marketing: Meerdere Ervaringen Bieden o.b.v. Content Interactie

Voor content geldt: ‘Go Big or Go Home’. Matige of zelfs gewoon goede content is onvoldoende om echt impact te hebben. Bovendien moet ook het vermarkten van je content uitstekend zijn. Het gaat om het bieden van meerdere ervaringen afhankelijk van de wijze waarop mensen met je content interacteren (dus niet zozeer ‘mobile first’). Biedt relevante content op het juiste moment. Benut beïnvloeders (influencers) of creëer branded content. Denk na over hergebruik (republishing) en herbestemmen via infographics etc. (repurposing), het bieden van content in bijv. episodes en remarketing. Visuele content wordt steeds belangrijker wat zich uit in de opkomst van live streaming video (Periscope, Meerkat, Snapchat, YouTube) en ook in cinemagraphs (statische elementen in foto bewegen zoals een GIF op Facebook). In de VS verwacht men overnames van succesvolle (video) blogs, podcasts etc. om de digital assets te vergroten.

5

Page 7: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Hoe ver zijn jullie met omni-channel klantreizen door marketing automatisering?

Naadloze Omni-Channel Klantreizen door Marketing Automatisering

Een naadloze ervaring voor klanten is essentieel. Door de opkomst van nieuwe tools wordt het eenvoudiger om flexibele klantreizen te creëren waarbij klanten per stap of fase relevante informatie krijgen. Benut het meten van klantgedrag voor het steeds verbeteren van de omni-channel klantreis. Stel klanten centraal in plaats van campagnes waarbij eigen campagnes vaak gaan concurreren en klanten die al gekocht hebben vanuit andere campagnes steeds weer geretarget worden. Benut marketing automation voor het managen en verbeteren van je klantreizen (zorg wel dat je eerst je content op orde hebt!).

6

Page 8: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Hoe goed zijn jullie op de hoogte van de komende veranderingen t.a.v. Search?

‘Search’ Wordt een Social Experience van Zoeken t/m Kopen & Delen

Search verbreedt nu bijv. ook Facebook een eigen zoekmachine test. Het zal niet alleen meer aan Google, Bing en Yahoo zijn voorbehouden. De social experience van zoeken tot en met aankoop en het delen van ervaringen wordt meer geïntegreerd (zie ook Trend # 1 over Instagram, Pinterest en Snapchat). SEO verschuift nog verder naar content marketing (zie Trend #5). Daarnaast is App Indexing van belang: apps worden veel belangrijker in Google search. Bovendien worden apps voor veel organisaties ook veel belangrijker dan alleen websites optimaliseren voor mobiel. Google experimenteert ook met video advertenties in de zoekresultaten. En voor Search blijft gelden: ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden…’.

7

Page 9: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Wat zijn jullie huidige resultaten met adverteren?

Adverteren: De Strijd Tussen Relevantie en Ad-blockers

Native advertising* zal mobiele marketing domineren. Een grote uitdaging voor advertising is de opkomst van ad-blockers – klanten hebben genoeg van irrelevante, storende en/of irritatie advertenties en blokkeren die steeds vaker. Net als bij content geldt ook hier: hoe relevanter je advertentie hoe beter de resultaten. Zie ook Trend #9 over de marketing van exclusiviteit en tijdelijkheid. Advertising zal naar verwachting duurder worden in 2016.

* Advertising geïntegreerd in een platform op een manier zoals klanten het gebruiken; denk aan Promoted Tweets op Twitter en Sponsored Stories op Facebook.

8

Page 10: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Maken jullie al gebruik van ‘ephemeral’ marketing?

Marketing van Exclusiviteit & Tijdelijkheid (‘Ephemeral’ marketing)

Ephemeral marketing gaat over minder standaard, minder langdurige, en minder one-size-fits-all marketing campagnes. Locatie-gebaseerde advertenties met exclusieve content (met einddatum om de urgentie van de Call-to-Action te verhogen) worden belangrijker en de targeting steeds preciezer door persoonlijke informatie van gebruikers. O.a. Snapchat zet hier zwaar op in. Onderschat niet de rol die sms en email nog steeds (kunnen) spelen.

9

Page 11: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Hoe data-gedreven is jullie marketing?

Dataketen: Doorbraak van Big Data tot en met CRM

Big data tools en CRM tools worden steeds meer sophisticated en makkelijker qua analyses, gebruik en praktische koppelingen en toepassingen. Hiermee kun je marketingacties sneller, slimmer en beter opzetten. Van data-analyses tot en met CRM-campagnes kun je meer uit data halen, er actiever op sturen en zo (bijna) realtime je resultaten beïnvloeden. Marketing automation tools kunnen 2-zijdig synchroniseren met CRM Tools. Expertise (in-huis of ingehuurd) op het gebied van data wordt een belangrijke succesfactor. Goede Data Scientists/Artists zijn gewild en zullen schaars worden. Moderne CRM tools zijn inmiddels ook voor het MKB bereikbaar geworden en zullen daar steeds meer worden toegepast.

10

Page 12: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Hoe belangrijk worden wearables en Virtual Reality voor jullie?

Doorbraak van Wearables & Virtual Reality (VR)?

Al een aantal jaar lijken wearables en virtual reality door te gaan breken. Tot dusver vielen de resultaten van Google Glass-achtige producten tegen. Letterlijke in-your-face marketing proposities beginnen te ontstaan en hier zitten grote partijen achter met veel marketing power (denk aan de Oculus Rift van Facebook en de Hololens van Microsoft). Timing is alles en het lijkt er op dat de tractie sterk zal toenemen en de toepassingen schaalbaarder zullen worden vermarkt.

11

Page 13: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Hoe actief zijn jullie al bezig met Return on Marketing Investment (ROMI)?

Transparantie & Verantwoording: Focus op de Return on Marketing Investment

Het rendement op (online) marketing wordt steeds beter inzichtelijk. Daarmee wordt het succesvol sturen op je marketingrendement een belangrijke succesfactor om je toegevoegde waarde aan te tonen. Ook kunnen additionele marketing investeringen op basis van bewezen succes worden veiliggesteld. Het gaat hierbij niet zozeer om zogenaamde vanity metrics (zoals Likes en Engagement) maar over bijv. conversies in je klantreis, acquisitiekosten per verkoop.

12

Page 14: 12 Meedogenloze Marketing Trends in 2016

Doorpraten over wat deze trends voor u kunnen betekenen?

Neem contact op:

http://www.2ignite.nl

[email protected]

Twitter: @GuidoKerkhof / @2igniteNL