1 MB 26th Dec 2016 Nieuwsbrief december 2016

2
Nieuwsbrief Stichting Zienderogen Dorpsstraat 137 Jisp | [email protected] | NL20INGB 000.10.20.100 | www.stichtingzienderogen.nl December 2016 ‘Like’ onze Facebook pagina en blijf op de hoogte! facebook.com/ StichtingZienderogen Zienderogen verzorgt 8 missies! BESTE ZIENDEROGENDEN, DOOR GEORGE DE JONG Beste en lieve volgers van onze nieuwsbrief, ik wil u namens ons bestuur verontschuldigen voor de late nieuwsbrief. De reden is hiervan veroorzaakt door meerde factoren. Jaarlijks is Jeroen Mulder onze secretaris de maker en samensteller van deze nieuwsbrief. Echter Jeroen is een perfectionist en een alleskunner maar ook bij hem wordt het soms te veel. Een reden is dat hij dit jaar af gaat studeren voor zijn masters optometrie in Engeland. Hij een zeer druk lerarenleven als docent aan de HU in Utrecht. En de belangrijkste reden is dat Jeroen de ware is tegengekomen en het komende jaar gaat trouwen en ook hiervoor zijn de nodige voorbereidingen nodig. Hiervoor uw begrip gevraagd. Een andere reden is dat we dit jaar 8 missies gedaan hebben en Jeroen hiervoor altijd de vrijwilligers uitzoekt en benadert. Ik kan u vertellen dat dat niet altijd even makkelijk is maar onze alleskunner weet het iedere keer weer te klaren. Dus een late nieuwsbrief, maar wel een waarin we veel kunnen vertellen over 2016 een topjaar en het jaar waarin Stichting Zienderogen 50 jaar bestaat. Jawel Jacques startte in 1966. Dit was naar aanleiding van een folder in de bus met daarop de vermelding dat een op de drie mensen onnodig slecht ziet of onnodig blind is. En dit is nog steeds het motto onze jubilerende stichting. Begonnen in zijn eentje en nu zijn we uitgegroeid tot een stichting met een 6-koppig bestuur en met enige tientallen vrijwilligers. Uitgave nr. 11 www.stichtingzienderogen.nl : STICHTING ZIENDEROGEN Dorpsstraat 137 1546 LH JISP TELEFOON 06-53788474 IBAN NL20INGB 000.10.20.100 EÉN OGEN-BLIK “We blijven mooie muziek maken zonder strijkstok!”

Transcript of 1 MB 26th Dec 2016 Nieuwsbrief december 2016

Page 1: 1 MB 26th Dec 2016 Nieuwsbrief december 2016

Nieuwsbrief Stichting Zienderogen

Dorpsstraat 137 Jisp | [email protected] | NL20INGB 000.10.20.100 | www.stichtingzienderogen.nl

"

December 2016

‘Like’ onze Facebook pagina en blijf op de

hoogte!

facebook.com/StichtingZienderogen

Zienderogen verzorgt 8 missies!

BESTE ZIENDEROGENDEN,

DOOR GEORGE DE JONG Beste en lieve volgers van onze nieuwsbrief, ik wil u namens ons bestuur verontschuldigen voor de late nieuwsbrief. De reden is hiervan veroorzaakt door meerde factoren. Jaarlijks is Jeroen Mulder onze secretaris de maker en samensteller van deze nieuwsbrief. Echter Jeroen is een perfectionist en een alleskunner maar ook bij hem wordt het soms te veel. Een reden is dat hij dit jaar af gaat studeren voor zijn masters optometrie in Engeland. Hij een zeer druk lerarenleven als docent aan de HU in Utrecht. En de belangrijkste reden is dat Jeroen de ware is tegengekomen en het komende jaar gaat trouwen en ook hiervoor zijn de nodige voorbereidingen nodig. Hiervoor uw begrip gevraagd. Een andere reden is dat we dit jaar 8 missies gedaan hebben en Jeroen hiervoor altijd de vrijwilligers uitzoekt en benadert. Ik kan u vertellen dat dat niet altijd even makkelijk is maar onze alleskunner weet het iedere keer weer te klaren.

Dus een late nieuwsbrief, maar wel een waarin we veel kunnen vertellen over 2016 een topjaar en het jaar waarin Stichting Zienderogen 50 jaar bestaat. Jawel Jacques startte in 1966. Dit was naar aanleiding van een folder in de bus met daarop de vermelding dat een op de drie mensen onnodig slecht ziet of onnodig blind is. En dit is nog steeds het motto onze jubilerende stichting. Begonnen in zijn eentje en nu zijn we uitgegroeid tot een stichting met een 6-koppig bestuur en met enige tientallen vrijwilligers.

Uitgave nr. 11 www.stichtingzienderogen.nl:

STICHTING ZIENDEROGEN

D o r p s s t r a a t 1 3 7 1 5 4 6 L H J I S P

T E L E F O O N 06-53788474 I B A N N L 2 0 I N G B 0 0 0 . 1 0 . 2 0 . 1 0 0

EÉN OGEN-BLIK

“We blijven mooie muziek maken zonder

strijkstok!”

Page 2: 1 MB 26th Dec 2016 Nieuwsbrief december 2016

EÉN OGEN-BLIK PAGINA2

Dorpsstraat 137 Jisp | [email protected] | NL20INGB 000.10.20.100 | www.stichtingzienderogen.nl

"

VAN DE VOORZITTER (vervolg) Dank zijn we verschuldigd aan onze sponsors, zonder hen waren onze 8 missies in 2016 niet mogelijk geweest. In het bijzonder gaat onze dank uit naar de Groene Ezel in Heemskerk met hun mega sponsorbedrag hebben we veel mensen het geluk van scherp zien kunnen laten proeven en beleven. Ook gaat onze dank uit naar Greving & Greving Optiek en Henno Cysouw , Brilservice en de stichting 40mm. Zij hebben onze rekening gespekt met mooie bedragen. Natuurlijk alle andere sponsors waanzinnig bedankt voor uw bijdrage. U maakt allen het mogelijk om jonge optometristen en opticiens te laten reizen en hun vakmanschap te gebruiken op plaatsen waar oogartsen, opticiens en optometristen in vele gevallen voor de arme mensen onbereikbaar zijn.

Ik schreef al 8 missies en dat waren missies om oogonderzoek te doen en brillen aan te meten, maar er zijn ook screeningsprogramma’s opgezet om diabetes (suikerziekte) op te sporen. Zoals in Noord Thailand en Goma, Congo. In Noord Thailand werken we samen met Lanna Ta

Dee, om hun project te ondersteunen zijn we 3 maal in Chiang Mai geweest. We hebben samengewerkt met deze organisat ie en met ondersteuning mogelijk gemaakt dat ze nu zelfstandig kunnen werken. In Goma, in oosten van Congo gaan we datzelfde doen om beschadigingen in het oog veroorzaakt door deze blind-makende ziekte te bestri jden. Diabetes is door eenzijdige voeding een veel voorkomende kwaal in Afrika.

Samen met omroep Max hebben we in het ziekenhuis van Floresti en Moldavië staaroperaties uitgevoerd met behulp van oogarts Tom Bakx, oogarts Sandra Gooijer, Frans de Fries als operatie assistent en Cees Robers als anesthesist. Ik heb hem mogen helpen met alle klussen die overbleven en ik wil dankzeggen voor hun gedrevenheid.

Ook dank aan de familie Leenders die weer een missie naar Roemenië tot een groot succes wisten te maken Leo en Erna zijn missionarissen van het eerste uur en altijd bereid om een missie aan te pakken en andere

mensen met hen mee te nemen en hun enthousiasme uit te dragen.

Ook speciale aandacht vraag ik voor H e n k B e r t e n s d i e o o k e e n missiegangers van het eerste uur was en al met Jacques op reis ging. Hij is als oudste (80 jaar jong) mee geweest naar Oekraïne en heeft gedurende de missie alle dagen ogen gemeten en laten zien dat de oudjes nog best heel goed meedoen. Henk hulde hiervoor.

Natuurlijk ook dank aan alle opticiens en optometristen en orthoptisten die met ons op reis zijn gegaan en hun vrije dagen ingeleverd hebben om andere mensen scherper te laten zien . Zonder jullie hadden deze grootschaligheid niet bereikt. En ik spreek de wens uit dat we wederom weer een beroep op jullie mogen maken. Graag TOT ZIENS!

George de Jong, voorzitter

Uitgave nr. 11, december 2016

ZUID AFRIKA

Eind mei en begin juni 2016 nam ik deel aan een missie van de stichting Zienderogen naar Zuid-Afrika. Samen met drie anderen ben ik voor 13 dagen afgereisd naar de plaats Bethlehem in Zuid-Afrika. Tijdens deze missie hebben wij oogmetingen verricht op de Maluti Hoogland Skool. Dit is een school voor arme en moeilijk l e r e n d e k i n d e r e n . I n d e beschikbare periode hebben wij in t o t a a l 1 1 7 9 k i n d e r e n e n volwassenen uit de omgeving gescreend en blijkt dat 170 onderzochten baat zullen hebben bij een op maat gemaakte bril. Tijdens mijn verblijf in Zuid-Afrika heb ik ontzettend veel gezien en meegemaakt. Ik heb veel nieuwe ervaringen opgedaan in

een totaal andere cultuur en ben geconfronteerd met armoede en de gevolgen daarvan. Maar ook heb ik de voldoening mogen ervaren die het mij geeft om mijn steentje b i j t e k u n n en d ragen . D e leerkrachten van de school blijven tijdens de metingen benoemen dat we zulk belangrijk werk doen, dat we geen idee hebben van het feit dat deze aangemeten bril het leven van de kinderen gaat veranderen en welk effect het op ze zal hebben.En inderdaad… Ik heb geen i d e e … E n d a t m a a k t m e nieuwsgierig! Vanuit dit besef is het plan ontstaan om terug te gaan naar Bethlehem. Ik zit in de afstudeerfase van de Master Pedagogiek vanuit Ecologisch Perspectief en moet hiervoor een

Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek doen. Ik heb ervoor gekozen om in februari terug te gaan naar Zuid-Afrika om het effect van de brillen op het algemeen dagelijks leven van de kinderen in kaart brengen. Dit hoop ik te bewerkstelligen door met hen in gesprek te gaan en ze te bevragen op hun ervaringen met de bril en de veranderingen en mogelijkheden die de bril ze heeft gebracht. Na afronding van mijn afstudeeronderzoek verwacht ik een beter beeld te hebben van de invloed van de missie waar aan ik heb bijgedragen en hoop ik de draagkracht voor een eventueel vervolg van de missie te vergroten.

Linda ten Brinke – Docent Orthoptie & Orthoptist