08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

24
UIT Arnhem UI UITINARNHEM.NL augustus2013 GRATIS UIT Arnhem ETEN BIJ LIZZY’S BIJ EDWIN VERDURMEN SHOPPEN MET KIM VD LINDEN WANDELEN IN SONSBEEK SONSBEEK THEATER AVENUE KADE43 POP UP STORE Toerist in eigen stad ARNHEM UI inclusief volledige uitagenda

description

uitmagazine vooor Arnhem en omgeving

Transcript of 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

Page 1: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

UIT Arnhem

UI

UITInArnhem.nl augustus2013

g r a t i s

UIT Arnhem

EtEn bij Lizzy’sBij Edwin VErdurmEnShoppEn mEt Kim Vd LindEn

WandElEn in sonsBEEKsonsBEEK ThEaTEr aVEnuEKadE43 pop up sTorE

toerist in eigen stadA r n h e m

UI

inclusief volledige uitagenda

Page 2: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

Rondom Musis Sacrum, Binnenstad ArnhemzA 31 Aug & zo 1 Sept

foto

glra

fie E

va B

roek

ema

ontw

erp

Stud

io H

B

a r n h e m

GRATIS FESTIVAL met o.a.

MISS MonTREAL

ThE hAndSoME PoETS

hET GELdERS oRkEST

START CULTURELE SEIZoEn

UITboULEVARd.nL

Page 3: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 2013 3

04-07 Uit in Topattracties arnhem

08 Bookreview

09 Uit Eten Lizzy’s

11 made in Edwin Verdurmen

12-13 Uit Shoppen Kim van der Linden

15 Uitgelicht sonsbeek Theater

avenue

16-17 Uit wandelen sonsbeek

19 Uitgelicht Kade43

20-23 Uit agenda

Inhoud

CoLofonontwerp hannie van den berghredactie nicole beaujean, Eva broekema, marieke van Kessel, Freekje mollenhof, judith Zwikker, annet Veerbeek, niels jansen, martin pieterse, aure Straatmandrukkerij Senefelder missetuitgever mwork-s

ConTaCTgEgEVEnsmwork-s, marieke van KesselVelperplein 19, 6811 ah arnhemt 026 355 49 76, F 026 355 44 [email protected] michele Kohlmann [email protected]

Uit in arnhem september editie is geheel gewijd aan de festivals Uitboulevard & Smaakvol Gelderland. de kopij voor september editie graag aanleveren voor woensdag 7 augustus

ga naar www.uitinarnhem.nl

04-07

09

12-13

1116-17

Cover Fotografie Eva Broekema Styling annet Veerbeek make-up artist niels jansen model anna rademaker

Page 4: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 20134

UIT in

Van hEindE En VEr KomEn ToErisTEn naar arnhEm. hisTorisChE KELdErs, mmKa, dE EusEBiusTorEn: sTuK Voor sTuK TrEKpLEisTErs Van inTErnaTionaLE faam.

Arnhemse hoogtepunten

Toerist in eigen stad

Zelfs wie normaal jeuk krijgt van een museum, moet toegeven dat het museum voor moderne Kunst arnhem (mmKa) geweldig ligt, daar hoog boven de Rijn, op de oude stuwwal aan de rand van arnhem. En dan laten we alle commotie over het Kunstencluster maar even achterwege.

Blauwe stofzuigerVanuit het museumcafé heb je optimaal zicht op de beeldentuin en de Rijn. je ziet hier onder andere de geinige blauwe sculptuur van een stofzuigende vrouw (maja van hall).

En toch is het bijzonder de moeite waard om je museumallergie even te overwinnen en ook binnen een kijkje te nemen. het is niet voor niets moderne kunst en dan ook nog een collectie waarin vrouwelijke kunstenaars goed vertegenwoordigd zijn. namedropping: van breitner tot het meest recente werk van de internationaal doorbrekende kunstenaar melissa Gordon, Charley toorop, Carel Wil-link, dick Ket en de naoorlogse kunstenaars Reinier lucassen en marlène dumas. maar in de vitrines vind je ook sieraden, aardewerk en andere toegepaste kunstvormen. Verder vinden

in het mmKa regelmatig bijzondere tijdelijke exposities plaats, zoals de Kamers van piet paris – nog maar tot 5 augustus; rennen dus!

Tip: iedere zondag gratis rondleidingIedere laatste zondag van de maand om 14.00 uur rondleiding langs de meest actuele tentoonstelling. Je kunt tijdens je bezoek aan het museum bij de gids aansluiten (maximaal aantal deelnemers 20 personen). De rondlei-ding duurt ca. een uur en is gratis (je betaalt alleen de entree van het museum).

mmkarnhem.nl

museum voor moderne Kunst arnhem (mmKa)

zELf KomEn wE Er gEK gEnoEg zELdEn of nooiT. prECiEs

daarom zET uiT in arnhEm dEzE musT-sEEs Van onzE EigEn

sTad op EEn rijTjE. sToErE sTappErs aan En Erop uiT!

Page 5: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 2013 5

UIT intekst nicole Beaujean

informatiecentrum slag om arnhem

dan woon je in een stad met zo’n tastbaar oorlogsverleden en weet je er het fijne eigenlijk niet van. Een half uur in het informatiecentrum Slag om arnhem en die genante constatering is van de baan. de sobere inrichting illustreert des te beter de keiharde gevechten die hier van 17 tot 25 september 1944 hebben plaats-gevonden. het informatiecentrum belicht de arnhemse oorlogsjaren vanuit het perspectief van de amerikanen, de duitsers, de polen en de arnhemmers. de centrale videopresentatie ‘mar-ket Garden’ geeft van dag tot dag, van uur tot uur weer hoe de britse luitenant-kolonel john dutton Frost met zijn manschappen destijds vier dagen manmoedig stand hield tegen een duitse overmacht.

hetty meijermaar de ramp wordt pas echt tastbaar aan de hand van het verhaal van het joodse meisje het-ty meijer, dat op 17 september haar dertiende verjaardag vierde. met recht een ongeluksgetal, want, in tegenstelling tot haar verjaardagsvisite, overleeft zij het bombardement op de menno van Coehoornkazerne vlak bij haar ouderlijk huis niet… infocentrum-slagomarnhem.nl

Slag om Arnhem zelf beleven?In de Airborne Experience in het Airborne Museum ‘Hartenstein’ ga je in de voetsporen van Britse parachutisten op weg naar Arnhem in september 1944 en ontmoet je juichende burgers die al vier lange jaren gebukt gingen onder de Duitse overheersing.

airbornemuseum.nl

Koninklijke Burgers’ zoo

Een dagje dierentuin. het roept ogenblikkelijk nostalgische gevoelens op. net als de Efteling, maar dan met levende wezens. Geplette krentenbollen, pakjes lauwe chocolademelk. iedereen is in zijn jeugd weleens naar ‘de dierentuin’ geweest. En zo’n park hebben wij gewoon binnen onze stadsgren-zen. het honderd jaar jonge burgers’ Zoo is door de geboorte van de tweelinggorilla’s en de twee kersverse Sumatraanse tijgertjes tijdelijk nog aantrekkelijker. maar eigenlijk begint de pret al bij de pinguïns vlak na de ingang. En vergeet de schrandere stokstaartjes niet!

KoninklijkSinds de oprichting door johan burgers, de eerste eigenaar en naamgever van het arnhemse die-renpark, is het park altijd een echt familiebedrijf gebleven. inmiddels is de vierde generatie direc-teur. Sinds 25 maart 2013 mag burgers’ Zoo het predicaat ‘koninklijk’ voor haar naam zetten als symbool van respect, waardering en vertrouwen.

45 hectareburgers’ Zoo is de enige dierentuin ter wereld met zes leefgebieden: Safari, bush, mangrove, desert, ocean en Rimba. Elke ecosfeer heeft z’n eigen klimaat, inrichting en bewoners. Vooral ocean zorgt elke keer opnieuw voor veel oh’s en ah’s. in het dierenpark zijn nog steeds enkele van de destijds revolutionaire ‘open’ verblijven in gebruik. op 45 hectare(!) leven minstens tienduizend dieren, al is het moeilijk om een precieze schatting te maken door de vrije opzet van het park. Voor de jeugd werd vorig jaar burgers’ Kids jungle geopend, een nagebouwd Zuid- en midden-amerikaans jungledorp. hier kunnen ook mensenkinderen naar hartenlust slingeren en stoeien.

Rondleiding?Onder het motto ‘met een gids zie je meer’ kun je ook in Burgers’ Zoo een rondleiding boeken met een gids. Kosten: 20 euro per persoon.

burgerszoo.nl

modekwartier

arnhem en mode vormen een goed setje. We hebben de vijfde editie van de m°ba13 (mode biënnale arnhem) maar net achter de rug en onze vermaarde artEZ-opleiding Fashion design viert dit jaar haar zestigjarige jubileum.niet verwonderlijk dus dat in arnhem allerlei mode-initiatieven als paddenstoelen uit de grond schieten: de nacht van de mode, de mode incubator en het modekwartier.

mét verhaalin het modekwartier kom je shoppen voor een product mét verhaal. Verspreid over meer dan een kilometer vind je hier ateliers en shops van opkomend ontwerptalent. door het gevarieerde aanbod van mode en design is een dagje mo-dekwartier zo gevuld. tassen, sieraden, kleding, hoeden; je kunt het zo gek niet bedenken. En ook vintage kleding is volop vertegenwoordigd. Vergeet zeker de inwendige mens niet. het modekwartier telt maar liefst drie hot spots/places to be: CaSpaR, Goed proeven en Sugar hill. En het voert misschien te ver om te logeren in je eigen stad, maar hotel modez verdient die eer best. in elke kamer hebben meer dan dertig ontwerpers design en mode op een unieke ma-nier toegepast, onder de bezielende leiding van art director piet paris.

Zelf kijken en shoppen?modekwartier.nl, hotelmodez.nl

De ontwerpers aan het werk zien in hun atelier? Maak dan een afspraak bij een van de startende ontwerpers in de Mode Incubator, broedplaats voor startende modeondernemers. arnhemmodeincubator.blogspot.nl

Page 6: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 20136

UIT in

historische Kelders

Sinterklaas logeert er aan het eind van het jaar. maar wat gebeurt er verder in onze historische Kelders aan de oude oeverstraat? Zijn het voor-malige schuilkelders uit de oorlog? opslagplaat-sen voor wijn of een illegale bierbrouwerij?

wijnkelderhet waren vooral opslagruimtes onder de toenmalige woonhuizen, die jarenlang praktisch ongebruikt onder de grond lagen. in 2001 heeft de gemeente arnhem ze opgekocht, in oude glo-rie hersteld, onderling verbonden en samenge-voegd tot een bijna mysterieuze plek onder de arnhemse binnenstad.de kelderruimte onder het Sint petersgasthuis uit 1380 heeft diverse bestemmingen gehad, die veel meer tot de verbeelding spreken: woon-huis, munthuis, gasthuis en wijnkelder.

rijnstraatWat ontgaat je toch veel als een goede gids je er niet op wijst. Eenmaal rondgeleid door de historische Kelders vallen ook bóven de grond de zaken op hun plaats.Wandel maar eens vanaf de hEma door de Rijnstraat richting blikken bioscoop. ter hoogte van het toenmalige Sint petersgasthuis op nummer 71 en verder ontdek je links en rechts dan ineens ingemetselde trottoirstenen met daarin een jaartal en de aanduiding ‘historische kelder’. bovendien is de ondergrondse passage aangeduid van de ene naar de andere kant van de Rijnstraat. Eén matglazen tegel zorgt in de keldergang voor daglicht en helpt je boven-gronds herinneren aan de 39 gerestaureerde kelders uit de dertiende, veertiende en vijftiende eeuw.

Zelf ontdekken?Elke woensdag, vrijdag of zaterdag 14.00 uur, Oude Oeverstraat 4A: rondleiding door een gids. Prijs € 5,- p.p. Duur: ongeveer 1,5 uur.

historischekelders.nl

nederlands openluchtmuseum

oude tijden herleven. maar het is beslist geen ingeslapen boel in dit park, waar je op je gemak-je door bijna vier eeuwen nederland wandelt. je kunt er zelf de handen uit de mouwen steken in de hooitijd of meedoen aan andere (kinder)activiteiten.Zeer indrukwekkend en een staaltje van heden-daags technisch vernuft is hollandRama, het raadselachtig eivormige gebouw bij de muse-umingang. in deze moderne tijdscapsule maak je een wonderbaarlijke reis, kriskras door het karakteristieke holland van vroeger en nu. hollandRama vertoont zes panoramische vertellingen en is een internationaal bekroonde museale attractie.

grootmoederomdat het openluchtmuseum 96 gebouwen herbergt uit alle nederlandse provincies, is de kans groot dat ook jij ineens wordt terug-geworpen in de tijd. plotseling zit je weer in de woonkamer van je grootmoeder en drink je een kopje thee bij de kachel.

Te doen in augustus: Zomeravond in de KruidentuinHet ritme van de seizoenen, op de akker en in de tuin. Hier wordt gezaaid, gestekt, afgelegd, geënt en aangeaard. Iedere dinsdagavond t/m 13 augustus. Aanvang: 19.00 uur, duur, ca 1,5 uur. Kosten: € 8,25 p.p. incl. parkeren en een kopje koffie. Reserveren niet noodzakelijk.

openluchtmuseum.nl

sonsbeekpark

Wat rokjesdag is voor nederland, is Sonsbeek-dag voor arnhem. Zodra de eerste zonnestralen zich vertonen, ligt het gras rond de Witte Villa vol zonaanbidders. arnhem telt maar liefst dertien parken, maar deze ‘parel in de Veluwe-zoom’ is het meest bekende. park Sonsbeek (of Sonsbeekpark) was ooit een geschenk aan de gemeente voor haar 750-jarig bestaan. daarom vinden de beheerders het nog steeds volkomen terecht dat arnhemmers hier naar hartenlust hertjes kijken, picknicken, muziek luisteren, luie-ren en wandelen. bronnen beweren dat de naam Sonsbeek een verbastering is van ‘Sint-jansbeek’, die door het park stroomt.

sonsbeekTheateravenueSonsbeekpark herbergt al vijftien jaar de sfeervolle theateravenue, ditmaal van 8 t/m 11 augustus. maar er is zoveel meer te beleven: het nederlands Watermuseum, Kasteel Zypendaal, belvedère, de Witte Villa en de Steile tuin. sonsbeektheateravenue.nl

Tip:Maak ook eens een blote-voetenwandeling door het park. Voel de schors van de bomen, de tem-peratuur van het water en de stenen, het verschil tussen gras en mos, tussen modder en zand. Met ervaren gids, deelname gratis.

bezoekerscentrumsonsbeek.nl

Page 7: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 2013 7

park de hoge Veluwe/Kröller müller museum

tegenwoordig kun je aparte toegangskaarten kopen, maar via de liefdesgeschiedenis van an-ton Kröller en helene müller zijn bovenstaande attracties onlosmakelijk verbonden. ooit waren park en museum product van idealisme en visie van dit echtpaar, waarin ze natuur en cultuur op een unieke manier samenbrachten.in de periode 1909-1923 zijn de fundamenten voor het huidige park gelegd. het werd omras-terd en er werden dieren ingevoerd (moeflons, edelherten en wilde zwijnen). anton en helene woonden zelf ook op de Veluwe, in het jachthuis Sint hubertus, gedeeltelijk gebouwd door hen-drik berlage.

Vincent is back!helene Kröller-müller was bepaald geen gemakkelijke tante en wees wel drie bekende architecten af voor de bouw van het museum. op advies van kunstkenner h.p. bremmer verzamelde ze bijna 11.500 kunstobjecten. de aankopen werden betaald uit het kapitaal dat haar echtgenoot anton vergaarde als directeur van het bedrijf Wm. h. müller & Co.helene had aanvankelijk zelf niet bijster veel verstand van kunst, maar haar adviseur brem-mer gelukkig des te meer. op zijn advies kocht ze een omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh, haar persoonlijke favoriet. op het Van Gogh museum in amsterdam na werd dit het meest indrukwekkende overzicht van Vincents oeuvre. let ook even op de zonnebloemgele vloerbedekking! En vergeet niet monsieur jacques te groeten als je het museum weer verlaat.

parelmoervlinder en gentiaanblauwtjede natuur van het nationale park de hoge Veluwe is op zijn zachtst gezegd indrukwek-kend te noemen. in het park wisselen prachtige landschappen elkaar af: weidse heidevelden en

Eusebiuskerk(toren)

Zo’n dagje uit in eigen stad kent vele hoogte-punten, maar het meest letterlijke is natuurlijk de toren van de Eusebiuskerk. 93 meter om precies te zijn, inclusief het gouden haantje. Zó hoog kom je als mens niet, maar het uitzicht kan er nauwelijks minder om zijn. binnen een minuut zoeft de panoramalift langs het imposante klok-kenspel omhoog (tip: niet te zwaar tafelen, want je voelt de klim in je maag). de vier windstreken staan duidelijk aangegeven op de belvedère en het blijft natuurlijk een sport om zo snel moge-lijk te ontdekken waar je zelf woont. bij helder weer kun je verder dan nijmegen kijken.

o ja, nog even een stukje historie: de Grote of Eusebiuskerk in arnhem is een typisch laatgo-tische kerk, gebouwd tussen 1452 en ca. 1570. de bouw van de kerk vergde meer dan honderd jaar. in de eeuwen daarna is de kerk meerdere keren gerestaureerd. toren en kerkgebouw raakten tijdens de Slag om arnhem in sep-tember 1944 zwaar beschadigd, maar werden daarna weer gerestaureerd en (deels) herbouwd. Vandaag de dag staat de toren opnieuw in de steigers; de totale restauratie gaat vermoedelijk nog wel een jaar of vijftien duren…

Bezoek aan Belvedère en uitzichtpunt toren via de Panoramalift:volwassenen € 3,00, kinderen van 6 tot 12 jaar € 2,00, kinderen van 0 tot 6 jaar gratis (o.b.v. ouder). Openingstijden 1 april t/m 31 oktober: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur, zondag 12.00-17.00 uur, maandag gesloten.

eusebius.nl

grasvlakten gaan over in stuifzandlandschap en loof- en naaldbossen. je vindt hier veel planten- en diersoorten: van de zeldzame parelmoer-vlinder tot het imposante edelhert, van het gentiaanblauwtje tot de dodaar.aan veel van deze natuurpracht loop je als leek beslist voorbij. daarom is het slim om een themawandeling te maken onder leiding van een natuurgids. hij of zij kan je vertellen over de hutjes van de keuterboeren die tot 1800 de Veluwe bewoonden. dat ware barre tijden van ploegen en ploeteren, waaraan een einde kwam doordat anton Kröller tussen 1909 en 1921 stukje bij beetje de grond verwierf van wat later het nationale park de hoge Veluwe ging heten. Kröller was een fervent jager en gebruikte zijn bezit vooral als jachtgebied. nog steeds hebben enkele jagers een vergunning om op de Veluwe gecontroleerd herten en everzwijnen af te schieten.

witte fietsen5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand bewandel je niet op een zondagnamiddag. op een gratis witte fiets verplaats je je iets sneller. Er zijn er maar liefst 1700, verdeeld over zes fietsenstallingen. Ze trappen verbazingwekkend comfortabel dankzij de adviezen van ex-wielren-ner jack van der Slikke.

Natuur en/of cultuur snuiven?Voor rondleidingen en activiteitenagenda: hogeveluwe.nlVoor Kröller Müller Museum: kmm.nl

Page 8: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 20138

A.F.Th. van der HeijdenDe helleveeg

Boekreview

POLAREvoormalig Dekker + De Slegte

Boekhandels Dekker en De Slegte zijn in Arnhem onder één dak verder gegaan in het

oude postkantoor op het Jansplein. De winkel heeft een nieuwe uitstraling gekregen en je

vindt er zowel de nieuwste titels als voordelig geprijsde 2de hands boeken!

Jansplein 56 – 6811 GD Arnhem – 026 - 3020 130

de nieuwe roman van van der heijden,de helleveeg, is het vijfde deel uit decyclus “de tandeloze tijd”. het boekis verschenen op de dag dat Van derheijden de p.C hooftprijs in ontvangstheeft genomen voor zijn hele oeuvre.in dit nieuwe deel is ”tiny poets”, eentante van alter ego albert Egberts, dehoofdpersoon. Zij kwam ook al zijdelingslangs in de romans “Vallende ouders” en“de gevarendriehoek”. albertlogeert als kleine jongen vaak bij zijn opa en oma, waar tante tiny, slechts 12 jaar ouder dan albert nog inwoont. hij is zeer nieuwsgierig naar en gefascineerd door tante tiny. door zich stil te houden in een hoek van de kamer krijgt hij veel te horen. in de loop naar zijn volwassenheid wordt het als in een soort detective duidelijk waarom tante tiny zo is geworden. het gaat om seksueel misbruik, illegale abortus en het niet bespreekbaar kunnen maken in het bekrompen katholieke brabant. de andere delen van “de tandeloze tijd” zijn nu behalve als paper-back ook leverbaar in gebonden versie, genummerd en voorzien van de handtekening van de auteur.

VOORDEEL VOOR JONG EN OUD BURGERSZOO.NL/ABONNEMENT

DE PRINTS VAN ONZE TIJGERS, ZEBRA’S, PANTERS EN GIRAFFES RAKEN NOOIT UIT DE MODE!

Page 9: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 2013 9

tekst freekje mollenhof fotografie Eva Broekema UIT in

o di & wo 14.00 – 20.00 uur, do t/m zo 12.00 – 21.00 uur

W www.lizzyspannenkoekenhuis.nl (op de website staat onder andere

de menukaart en de speciale acties beschreven)

E pannenkoeken tussen de 5.95 en 12.95

leuke samenwerking met siza zorg-groep, een grote kinderspeelhoek, modern interieur, bijzondere pan-nenkoeken. ze werken samen met de bioscoop en tot 17.00 zijn er dagen dat je onbeperkt pannenkoeken kunt eten.

☎ reserveren gewenst, vooral in verband met eventuele allergieën.

Een licht zoete geur zorgt ervoor dat we watertandend lizzy’s pannenkoekenhuis in lopen. het allereerste pannenkoekenhuis in het centrum heeft een lichte ruime opstelling en ziet er modern en vriendelijk uit. de grote kinderspeelhoek valt op, maar is niet dominant aanwezig. lizzy’s dekt mee met ouders en kinderen, dus een krukje om op te staan om je handen te kunnen wassen als je niet bij de wasbak kunt en de bediening deelt snoetenpoetsers uit om stroopresten van een dolblij kindergezicht te vegen.

in lizzy’s staat Wouter Siemes, de nummer 1 pannenkoeken bakken van nederland, achter het fornuis. de pannenkoeken worden gebakken met biologisch meel van de Witte mo-len uit Sonsbeek. het bedieningsteam en een deel van de keukenbrigade bestaat uit mensen met een verstandelijke en/of arbeidsbeperking van Siza Zorggroep. als we naar binnen gaan valt ons op de er allerlei verschillende mensen binnen zitten. Een jong stel, een grote familie aan een lange tafel, een paar kinderen spelen in de kinderhoek. het voornamelijk witte interieur zorgt voor een frisse moderne uitstraling.

We gaan aan tafel en genieten van de uitgebreide maar vooral creatieve gerechten die op de menukaart staan. pannenkoeken zijn hier bijzonder belegd: Lizzy is bijvoorbeeld een pannen-koek met bladspinazie, knoflook, geitenkaas, tomaatjes en pijnboompitten. Don Corleone is belegd met rundercarpaccio, rucola, parmezaanse kaas, pijnboompitten en balsamico. Voor de minder experimentele types zijn de klassiekers, spek, kaas en appel de hoofdingrediënten. Zelf aan mensen die geen pannenkoek lusten is gedacht, door verschillende broodjes, maaltijdsalades en soepen op de kaart te zetten.

als heerlijk licht begin starten we met een uiensoep. En dan het feest van de pannenkoeken. We krijgen allemaal wat anders, een klassieker appel/spek, een lasagne van pannen-koeken met spinazie en zalm en Michelle; een pannenkoek met geitenkaas, spek en honing. behalve een feest voor het oog is het een heerlijke maaltijd. de klassieker precies zoals je ver-wacht en de andere twee pannenkoeken combineren bijzonder goed en zijn verrassend. We komen er achter dat geitenkaas met honing en spek perfect op een pannenkoek passen. na het eten hebben we helaas geen tijd en ruimte meer voor een dessert, maar wat hebben we heerlijk gesmuld bij lizzy’s pan-nenkoekenhuis.

Op de hoek van de Rijnstraat, tegenover de blikkenbioscoop - JT Arnhem -, is een oud bruin café

omgetoverd in een vrolijk, kindvriendelijk pannenkoekenhuis. Klassieke recepten en

pannenkoeken in een modern jasje wisselen elkaar af. Iedereen kan hier genieten van deze

meest geliefde oer-Hollandse traktatie.

Lizzy’s Pannenkoekenhuisuit e t e n

Page 10: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

UITinArnhem.nl is het online uitplatform voor Arnhem dat informeert over alle activiteiten op gebied van kunst, cultuur, uitgaan, evenementen, festivals, horeca, sport en recreatie. Kortom, de vrijetijdsbeste-ding van Arnhem.

In de online Uitagenda kan iedereen, inwoner en toerist, zien wat uitgaan is in Arnhem. Uiteraard is de agenda ook mobiel te bekijken.

Bekijk de online uitagenda

Check UITinArnhem.nl

Page 11: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 2013 11

Sinds zijn studie aan de Eindhovense technische Universiteit mag Edwin Verdurmen zich architect noemen. na diverse functies bij overheid en ontwerpbureaus besloot hij zich vijf jaar geleden als zelfstandige te wijden aan CaSa, mede op zijn initiatief opgericht.Edwin: “CaSa, Centrum voor architectuur en Stedenbouw arnhem, is eind 2003 ontstaan vanuit de wens om een levendig debat te organiseren tussen alle partijen die betrokken zijn bij de ruimtelijke ontwikkeling van arnhem. Eenvoudig gezegd: we willen een mooier en beter arnhem. daartoe organiseren we lezingen, debatten, excursies, workshops, exposities en architectuurwandelingen en geven we publica-ties uit.”

Arnhemse discussieEn niet onverdienstelijk, want samen met het amsterdamse arcam en de Rotterdamse even-knie aiR prijkt CaSa in de top drie van toonaan-

gevende architectuurcentra in nederland. “We zijn blij dat we elk jaar nieuwe aanwas krijgen,” aldus Edwin. “het publiek van CaSa varieert van geïnteresseerde inwoners tot scholieren en studenten, politiek, ambtenarij, ontwerpers, ont-wikkelaars en andere professioneel betrokkenen. met z’n allen houden we vinger aan de pols van internationale ontwikkelingen en koppelen die aan een arnhemse discussie. We onderzoeken bijvoorbeeld de invloed van de energie-evolutie, de voedselcrisis, de sociale media en andere wereldwijde ontwikkelingen. En we volgen de dynamiek in de stad waar van onderaf steeds meer bijzondere initiatieven ontstaan. ik noem de popupKlup, Roofgarden, maar zeker ook het bartokpark.”

BartokparkSinds juni 2012 is de arnhemse binnenstad een park rijker. Een klein stukje Veluwe in het cen-trum van de stad, dat was het idee. Samen met

buro harro heeft het dto-transitieteam, waar Edwin deel van uitmaakt, een tijdelijk braaklig-gend stuk grond veranderd in een glooiend heidelandschap: een ‘pop-up-park’. Edwin tipt nog een bijzondere arnhemse locatie: Showroom arnhem, waar het CaSa-kantoor gevestigd is, onder parkeergarage langstraat. hier worden regelmatig lezingen, workshops, symposia, manifestaties, debatten, concerten en andere bijeenkomsten met een cultureel karakter georganiseerd.

Duffe boelhet estafettestokje wil Edwin overdragen aan duizendpoot Robin atema, met de volgende motivatie: “Robin organiseert heel verrassende dingen: kleinschalige en grote evenementen, zoals winterfestival phonq*. ook was hij kwartiermaker voor de modeincubator in het modekwartier. Zonder mensen als Robin zou het een duffe boel zijn in arnhem.”

Edwin Verdurmen (CASA):

“Bartokpark: stukje Veluwe in het stadshart”

tekst nicole Beaujean foto judith zwikker

arnhEm EEn BEETjE mooiEr En BETEr maKEn, daT is waT hij BEoogT mET arChiTECTuurCEnTrum Casa. juisT in EEn pEriodE Van Crisis, LEEgsTand En groTE wErELdwijdE VErandEringEn is Er VEEL ruimTE Voor CrEaTiEVE sTEdELijKE iniTiaTiEVEn. EEn onTwiKKELing diE Edwin VErdurmEn aLLEEn maar ToEjuiChT.

UITinArnhem.nl is het online uitplatform voor Arnhem dat informeert over alle activiteiten op gebied van kunst, cultuur, uitgaan, evenementen, festivals, horeca, sport en recreatie. Kortom, de vrijetijdsbeste-ding van Arnhem.

In de online Uitagenda kan iedereen, inwoner en toerist, zien wat uitgaan is in Arnhem. Uiteraard is de agenda ook mobiel te bekijken.

Bekijk de online uitagenda

Check UITinArnhem.nl

Page 12: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 201312

uit shoppen

in het modekwartier van arnhem. irving Vorster ontwerpt couture en prêt-à-porter voor vrouwen die houden van unieke en tijdloze kleding, vervaardigd uit natuurlijke en luxueuze stoffen. typisch irvinx zijn asymmetrische vormen en een ritmisch lijnenspel. Zijn kleding is soms ook ‘edgy’, maar altijd met oog voor vrouwelijke elegantie en een creatieve twist.

We proberen een jasje dat goed te combineren is met een jurkje of pantalon. Een basic kledingstuk eronder, zodat de mooie vormen van het jasje goed tot hun recht komen. het bijzondere schouderstuk is een mooie eyecatcher. je zou dit kunnen dragen als je in de spotlight staat, maar het is ook leuk te combineren met een jeans en stoere laarzen. Echt iets voor Kim, die er in haar modehotel natuurlijk graag fashionable uitziet.

arnhEm is dE LaaTsTE jarEn uiTgEgroEid ToT missChiEn wEL dé modEsTad Van nEdErLand. sTyLisT annET VEErBEEK gaaT ELKE maand mET EEn arnhEmmEr op sTap naar modE- En shopping-hoTspoTs in dE BinnEnsTad. dEzE maand is daT Kim Van dEr LindEn, diE samEn mET haar man roEL dE BoEr En in samEnwErKing mET arTdirECTor piET paris hET modEhoTEL modEz hEEfT opgEzET in dE wijK KLarEndaL. EEn praChTig niEuw VisiTEKaarTjE Van arnhEm aLs modEsTad, mET BoVEndiEn EEn Erg gEzELLig En hip sTadsCafé.

Uit shoppen met Kim van der LindenKim en ik gaan als eerste naar Sois belle, op de Wever-straat 31. de vrolijke en spontane eigenaressen Else en linda verkopen vrouwelijke, elegante en gedurfde kleding van merken als Class Roberto Cavalli, Red Valentino, Elisa-betta Franchi, pinko, patrizia pepe en juicy Couture.

de stijl past goed bij Kim: ze is een mooie, moderne vrouw, die graag goed gekleed gaat. netjes en elegant, maar het mag best een uitdagende detail hebben. dan zijn we bij Sois belle aan het goede adres. We proberen een mooi crèmekleurig jurkje, verleidelijk met een slangenprintdetail bij het decolleté. mooi voor een avondje uit en met een jasje erover ook geschikt voor een zakelijke afspraak. het jasje dat we proberen heeft opengewerkte mouwen, net als een netpanty. dit geeft de look een sexy twist. Crème- en poedertinten staan Kim mooi: zacht en vrouwelijk, maar in combinatie met zwart geeft het juist meer power aan de uitstraling.

daarna gaan we naar alexander van den hoven, de edelsmid die vanaf 1984 zijn eigen winkel heeft in de ben-tinckstraat (nummer 4). naast zijn eigen, unieke sieraden - naar eigen zeggen zijn ze ideeënleveranciers en zetten ze ideeën om in prachtige sieraden - verkopen ze ook juwelen van andere edelsmeden en horloges van diverse merken.

Kim is fan van alexander en draagt veel van hem. Van-daag draagt ze toevallig een collier dat bestaat uit een aantal vormen die in elkaar grijpen. je kunt het collier ook aan een ketting hangen waardoor er weer een andere vorm ontstaat. daarom kopen we een ketting waar haar eigen collier als bedel aan kan hangen. Kim draagt het liefst goud, wat ook weer mooi staat bij de natuurtinten van haar kleding.

We sluiten af in het modekwartier, om de hoek van Kim’s hotel modez. irvinx, op de Klarendalseweg 4, is het label van modevormgever irving Vorster. hij startte zijn eigen label in 2004, om in 2008 zijn internationale debuut te beleven in londen en in 2010 zijn eigen zaak te openen

sois BelleWeverstraat 31www.soisbelle.nl

alexander van den hovenbentinckstraat 4www.avdh.nl

irvinxKlarendalseweg 4www.irvinx.com

ook uiTs hoppen?bekijk het winkelaanbod via de arnhem app of kijk op binnenstadarnhem.nl.

volgende koopzondagen 4 augustus en 1 september

Page 13: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 2013 13

tekst annet Veerbeek & aure straatman fotografie Eva Broekema

Typisch Irvinx zijn asymmetrische vormen en een

ritmisch lijnenspel

Mooi voor een avondje uit en met een jasje erover ook

geschikt voor een zakelijke afspraak

Page 14: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013
Page 15: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem juli/augustus 2013 15

actrice en theatermaker mirjam van ansem, die met haar bekroonde, tragi-komische voorstelling Een Vreemd Paar Schoenen op het festival staat, heeft veel herinneringen aan het Sonsbeekpark: ‘We woonden daar in de buurt. Vroeger sjeesde ik in de winter met mijn broer van de heuvel af, en speelden we in de zomer bij de griezelige waterval. ik droomde er toen al van toneelspeelster te worden. nu sta ik als afgestudeerd actrice met mijn eigen voorstelling in dat mooie park. Een droom die uitkomt.’

joost maalderink komt dit jaar voor de vijfde keer als bezoeker. het is de gezel-lige, ontspannen sfeer die hem elk jaar weer naar het festival trekt: ‘leuk, al die tentjes in het mooie Sonsbeek! ik kom vooral om bekenden uit arnhem te ont-moeten en bij te kletsen, maar ga ook wel een paar voorstellingen meepakken.’

afke westdijk is vanaf 2001 steeds bekender geworden als levend standbeeld en staat ook als zodanig elk jaar op het World Statues Festival. dit jaar geeft ze voor de tweede keer op de SonsbeekThea-terAvenue een cursus living Statues, maar het is de vierde keer dat ze als bezoeker komt: ‘ik ga in mijn vrije uurtjes natuurlijk ook de voorstellingen af. het festival ademt een fijne sfeer en eigenzinnigheid uit. het maakt de bezoekers nieuwsgierig. Ze worden geprikkeld om iets nieuws te proberen. dat is ook wat wij met de work-shop willen bereiken. jong en oud kan even ervaren hoe het is om een levend standbeeld te zijn.’

Niet te missenmirjam, die een reis naar het Filmfestival van locarno en een speelplek op een ander festival heeft afgezegd om op de Sonsbeektheateravenue te kunnen zijn, wil zeker de voorstelling BAS van toneelgroep oostpool gaan zien: ‘omdat ik van oostpool hou, omdat het ook een solovoorstelling is – net als die van mij – en omdat ik hem goed vind. ik ben heel benieuwd. bezoekers moeten natuurlijk ook mijn eigen voorstelling Een Vreemd paar Schoenen komen zien! het is een voorstelling van een half uurtje over een vrouw die door de brievenbus van haar ex loert, een vreemd paar vrouwenschoenen ziet staan, en besluit haar zelfbeheersing te verliezen. ik speel de vrouw. het is een hele toffe tekst trouwens, geschre-ven door dirk van pelt. heel komisch en herkenbaar. daar houd ik enorm van, dat wrang-grappige.’

ook afke blijft speciaal thuis voor het fes-tival: ‘die vakantie komt wel een andere keer!’, lacht ze. Wat mensen volgens haar niet mogen missen is uiteraard de work-shop die zij geeft: ‘het is een stand die continu doorloopt. je krijgt een kostuum aan, wordt eventueel geschminkt en dan kun je even ervaren hoe de professionele living statues zich voelen: complimenten, gekke opmerkingen en mensen die je uitdagen!’ Welke voorstellingen joost gaat zien weet hij nog niet: ‘ik heb me nog niet in het programma verdiept. ik kan alleen zeggen: kom naar de theater avenue en laat je verassen! dat doe ik in ieder geval altijd graag.’

sonsbeek Theateravenuedonderdag 8 t/m zondag 11 augustus 2013arnhem, sonsbeekpark

Lekker eten, dansen en je laten verassen door prikkelende actsTiEnTaLLEn VoorsTELLingEn, aCTs, LiVE muziEK En LEKKEr ETEn, drinKEn, dansEn En LoungEn: Voor grooT En KLEin is hET goEd ToEVEn op dE ‘ThEaTErKErmis Van hET oosTEn’! Van dondErdag 8 T/m zondag 11 augusTus 2013 VindT dE 15E EdiTiE Van dE sonsBEEKThEaTEraVEnuE pLaaTs in hET sonsBEEKparK in arnhEm. EEn fErVEnT BEzoEKEr En TwEE arTiEsTEn diE op hET fEsTiVaL sTaan VErTELLEn waarom zij zo graag in hET sonsBEEKparK zijn op dEzE dagEn.

kijken In

Page 16: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 201316

sonsbeek is Arnhems enige echte volkspark

Wat kun je eigenlijk niet doen in Sonsbeek, het meest complete stadspark van nederland? Wandelen, spelen, picknicken, zonnebaden, luieren en actief zijn, een kopje koffie drinken of de hond uitlaten: Sonsbeek is de groene huiskamer van alle arnhemmers.

UIT wandelen

Wie aan arnhem denkt, denkt meteen ook aan Sonsbeek. tot ver buiten de Gelderse hoofdstad kennen de mensen het uitgestrekte park, dat als een groene oase midden in de stad ligt. al honderd jaar geleden lieten dagjesmensen zich graag fotograferen bij de beroemde waterval, waar je ook zo leuk onderdoor kunt lopen. op de gazons en op de ligweide bij de witte villa kun je nog steeds heerlijk zon-nebaden en picknicken. Er is een steile tuin met bloemen en kunst. En over de goed onderhouden wandelpaden door het heuvelachtige terrein kun je prima aan je conditie

werken. Sonsbeek is echt een volkspark, waar iedereen zich thuis voelt.

PrivébezitSonsbeek was niet altijd het favoriete domein van de gewone arnhemmers. tot 1899 was het privébezit. over baron Van heeckeren van Enghuizen, de laatste bezitter, werd verteld dat hij niet zo goed met geld kon omgaan. daarom was hij gedwongen om zijn landgoed te verkopen. En de gemeente arnhem was zo verstandig om het te

Page 17: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 2013 17

sonsbeek is Arnhems enige echte volkspark

tekst martin pieterse fotografie judith zwikker UIT wandelen

kopen. Sindsdien is het ‘ons’ park.Volgens allerlei wilde verhalen was baron Van heeckeren van Enghuizen nogal een losbol. hij zou regelmatig een koets vol prostituees uit de arnhemse rosse buurt hebben gehaald, om de dames in zijn park op lege sokkels te plaatsen, als levende standbeelden. als beelden van Venus en andere Griekse godinnen, dus zonder kleren, dat spreekt vanzelf. Vanaf 1949 stond er regelmatig echte kunst in Sonsbeek. ‘Sonsbeek’ is immers ook de naam van een inter-nationaal bekende tentoonstelling, die om de zoveel jaar in het park werd gehouden. beroemde tentoonstellingsmakers haalden soms wereldberoemde kunstenaars naar arnhem. niet elke aflevering van de Sonsbeek-tentoonstelling viel in de smaak van het publiek. maar de combinatie van beel-den en een prachtig groen decor werd een voorbeeld voor veel andere beeldentuinen, elders in de wereld.

Watermolensin Sonsbeek staan twee watermolens. het zijn de zeldzame overblijfselen van een soort antiek industrieterrein, gelegen

Een steile tuin vol bloemen en kunst

Een bijzondere combinatie van

watervallen, vijvers en

beekjes

aan de Sint jansbeek, die over het landgoed stroomt. Sinds de middeleeuwen stonden er vele watermolens langs de beek. de twee resterende molens staan aan de rand van park Sonsbeek. in de ene is het nederlands Watermuseum gevestigd. de andere huisvest het bezoekerscentrum, waar dagjesmensen zich kunnen informeren over de leuke plek-jes in Sonsbeek, en in andere parken in arnhem.achter het bezoekerscentrum bevinden zich uitgestrekte weilanden. dit is arnhems enig overgebleven stadsboerde-rij, waar volgens de traditie louter ouderwetse lakenvelder koeien mogen grazen. Er zijn weinig steden in nederland waar je kunt winkelen en uitgaan, en tussen de grazende koeien kunt wandelen, alles op vijf minuten loopafstand van elkaar.

Sonsbeek is een bijzondere combinatie van oude bomen, vijvers, watervallen en beekjes, rustieke bruggetjes en klas-sieke gebouwen, slingerende wandelpaden, een uitkijkto-ren, kunst, en bankjes, ligweiden en horecagelegenheden om op adem te komen van het slenteren en ravotten. Een echt volkspark.

Page 18: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013
Page 19: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 2013 19

KadE43 bestaat uit een tiental nederlandse ontwerpers die hun passie voor design delen in een winkel. dit uit zich in een pop up winkel die ongeveer iedere drie maanden naar een andere stad trekt. Startpunt van de reis was in 2012 de Elandsgracht in amsterdam. naar aanleiding hiervan werd KadE43 uitgenodigd om deze zomer tijdens de moba arnhem te zijn. in de winkel zie je kleding van mooie, eerlijke zachte stoffen of juist heel zacht leer. tassen, hand made sieraden van verschillende ontwerpers, ook crèmes en andere beauty en lifestyle producten. Zelfs het interieur in de winkel is te koop.

UIT t ip

Kade 43 Pop-up Designerswinkel

Het Amsterdamse designercollectief KADE43 is een pop up storen van verschillende design labels die het belang van een winkel in de stad zien en Arnhem als Modestad hebben gekozen als tijdelijke vestiging tijdens MoBA 13. Na de MoBA blijft KADE43 de reizende conceptstore nog tot september in Arnhem aan de Bakkerstraat 20. Iedereen die nog niet binnen is geweest kan er nog een maandje terecht.

EVEntKalEndER 20 juli mischaRocks, het luxueuze neder-landse ‘sense&beauty’ cosmetica merk dat deel uitmaakt van het KadE43 collectief organiseert een feel good day; verzorging van lichaam en geest met hun beautyproducten.

27 juli ‘USEd to bE a jaCKEt’laat van je oude jas een nieuwe tas maken. ontwerpster audrey Weeren van een van de tassenmerken van KadE43 ‘label3’ is deze dag in de winkel aanwezig om aan de hand van jouw wensen je ideale tas te maken.

3 augustus speciale presentatie van de foto ex-positie van de ‘artist on board’ bij ons collectief; fotografe dorcas borgers. Speciaal voor haar deelname aan KadE43 en om in de stijl te blijven van de mode biennale heeft zij haar mode foto’s op enorme doeken laten printen die in onze winkel te zien zijn.

24 augustusde arnhemse kapper en haarkunste-naar Willy Wax geeft deze dag in de winkel van KadE43 advies welk kap-sel het beste bij jou past.

KadE43 – crossroads for designBakkerstraat 20www.kade43.nl

aangesloten bij het collectief zijn loveluha, marianne Vanderwilt, barbara van der Zanden, atelier lUZ, astrid Elisee, muriel hoffs, brown Clothes, daphny Raes, jennifer de bruyckère, label3, mamamaria Swimwear, mischaRocks en dorcas borgers fotografie.

Page 20: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 201320

A r n h e mevent Muziek pop & Rock Dance

NJo MuziekzomerHele maand augustus op diverse locaties

Vlotconcerten - park Sonsbeek18, 25 augustus & 1 september

Op verschillende zondagen in de maanden

mei t/m september vinden er gratis toegan-

kelijke concerten in Park Sonsbeek plaats.

Hiermee wordt de traditie van meer dan

dertig jaar voortgezet met optredens van

diverse bands met oude en nieuwe jazz en

Egerländermuziek.

Vlooienmarkt Rijnhal24 , 25 augustus 10:00 - 16:00 u.

De vijftiger jaren lijken teruggekeerd als men

de Arnhemse Rijnhal bezoekt. Spulletjes uit

grootmoedertijd, oude meubeltjes, lampen,

schilderijen, huishoudelijke spulletjes,

prenten, speelgoed, (kinder)kleding,

verzamelingen, fifties artikelen en nog

véééél meer.

Krachtstroom -Rijnkade Arnhem25 augustus 14:00 u.

Op zondag 25 augustus 2013 wordt in

het Rijnboog gebied in Arnhem weer het

Krachtstroom Festival georganiseerd. Luxor

Live, Willemeen, Popcentrum Jacobiberg

en TK07 gaan weer aan de slag op één van

de mooiste locaties van Arnhem. Heel veel

te gekke bandjes en dj’s. En nog veel meer!

Entree gratis.

Smaakvol gelderland - gele Rijdersplein

30, 31 augustus & 1 september

Vier dagen eten en drinken dat wordt bereid

op unieke kookeilanden. U kunt alle koks live

aan het werk zien, een show op zich waarbij

ook muziek niet ontbreekt.

uItboulevard - Rondom Musis Sacrum31 augustus & 1 september

Arnhem, cultuurhoofdstad van het Oosten,

start voor de 7e maal het culturele seizoen

2013-2014 met de Arnhem UITboulevard.

Theater, muziek, dans, beeldende kunst,

literatuur en cabaret zijn ruimschoots verte-

genwoordigd in een afwisselend programma

voor alle leeftijden.

Kunstmarkt Arnhem Jansplein

31 augustus 10:00 - 17:00 u.

Arnhem kent al vele jaren een traditie van

een maandelijkse kunstmarkt. Met ingang

van 1997 worden de markten gehouden op

het Jansplein.

MoMarket – Modekwartier1 september 12:00 u.

MoMarket is een fonkelnieuwe mode,

design en kunstmarkt in het hart van het

Modekwartier Arnhem. Bijzondere producten

van professionele ontwerpers staan er naast

unieke kleine merken onder de zeven oude

bomen van het Elly Lamakerplantsoen.

muziek

Festival NJo Muziekzomer - Musis Sacrum1 augustus t/m 18 augustus

Een zomers festival met klassieke muziek,

gespeeld door jonge, aanstormende mu-

sici met als locatie de mooiste plekjes die

Gelderland te bieden heeft. Natuurlijk neemt

Arnhem weer een prominente plek in.

NJo Musica globus o.l.v. Milos Valent - Koepelkerk

3 augustus 20:00 u.

Milos Valent, specialist op het gebied van

de barok en Midden-Europese volksmuziek,

bouwt deze zomer met de jonge musici van

het NJO een 18de-eeuws feestje. Valent leidt

de strijkers van NJO Musica Globus in een

programma met werken van Telemann en

door hemzelf bewerkte volksmuziek.

De pianosalon - Concertzaal oosterbeek 4 augustus 15:00 u.

Pianiste Ellen Corver trommelt deze zomer

weer vier toptalenten op voor De Pianosalon.

Corver coacht de pianisten in een gevarieerd

en uitdagend pianoprogramma, met onder

meer Prokofjevs Pianosonate nr. 5, Chopins

Ballade nr. 4 en delen uit Debussy’s 24

preludes.

NJo ensemble Junique - por Favor - posttheater4 augustus 15:00 u.

Zij: Een jonge violiste, kwetsbaar, vol dromen,

op zoek naar de klank van schoonheid, maar

ook die van helderheid en de werkelijkheid

van het hier en nu. Hij: Al lang niet jong

meer, muzikant met een roerig leven achter

de rug. Zijn onrust en nieuwsgierigheid

brachten hem op veel plaatsen in de wereld

– om altijd weer terug te keren naar het land

waar hij thuishoort: Argentinië.

park open Concert - park Sonsbeek4,11,18,15 augustus 14:00 u.

Elke zondagmiddag in de zomermaanden juni,

juli en augustus is er een mini-Woodstock

in Sonsbeek Park. De organisatie van Park

Open weet jaarlijks een mooi programma

te presenteren met uiteenlopende muziek-

soorten. Er is een speciaal kinderprogramma

en de toegang is gratis.

NJo Muziekzomer: Counterpoints Histo-rische Kelders5 augustus 20:00 u.

Heeft u weleens de catacomben van Rome

of Parijs bezocht? Wist u dat er in Arnhem

net zo’n mysterieuze ondergrondse plek is?

Een dertigtal eeuwenoude kelders onder de

Rijnstraat is zo’n tien jaar geleden gerestau-

reerd en met elkaar verbonden. Daar kunt u

op 5 augustus een wel heel bijzonder concert

bezoeken.

Hollandse Meesters Concertzaal oosterbeek 5 augustus 20:00 u.

Een programma dat laat zien wat Nederland

allemaal te bieden heeft, dat was een van de

wensen die young artist in residence Anna

Magdalena den Herder op haar lijstje had

voor deze zomer. Anna is een groot liefhebber

van liederen (en dan bedoelen we niet de

Nederlandse smartlap), en wilde hier graag

wat mee doen.

muziek

event

Nieuwe productie - theater Het Hof1 t/m 3 augustus 20:30 u.

Een bewerking van de film UNA GIORNATA

PARTICOLARE van Ettore Scola.

Over uitsluiting, angst, hoop, herkenning,

erkenning. De ontmoeting tussen twee

ogenschijnlijk zo verschillende mensen

die, weliswaar onder druk van de omstan-

digheden, elkaar erkennen en waardigheid

geven. De film met glansrollen van Sophia

Loren en Marcello Mastroianni was een

hoogtepunt in de Italiaanse filmgeschiedenis.

Koopzondag - Binnenstad Arnhem

4 augustus 12:00u.

In de binnenstad van Arnhem is het iedere

eerste zondag van de maand koopzondag,

evenals rond bepaalde feestdagen en

evenementen.

Sonsbeekmarkt - park Sonsbeek 4 augustus & 1 september

Elke eerste zondag van de maand zal bij de

Witte Villa in Park Sonsbeek de Sonsbeek-

markt plaatsvinden, een mix tussen een

sfeermarkt en een buitenfestival.

Sonsbeek theaterAvenue - park Sonsbeek8, 9, 10, 11 augustus

De 15e editie van de SonsbeekTheaterAv-

enue. Heel veel voorstellingen, acts, muziek

en lekker eten, drinken, dansen en loungen:

voor groot en klein is het goed toeven op de

‘theaterkermis van het Oosten’!

Sonsbeek theaterAvenue - park Sonsbeek8, 9, 10, 11 augustus De 15e editie van de SonsbeekTheaterAvenue. Heel veel voorstellingen, acts, muziek en lekker eten, drinken, dansen en loungen: voor groot en klein is het goed toeven op de ‘theaterkermis van het Oosten’!

Page 21: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

www.uitinarnhem.nl UIT agenda

uit in arnhem augustus 2013 21

NJo Muziekzomer: een zomeravond met vrienden - openluchtmuseum

7 augustus 19:00 u.

Het Nederlands Openluchtmuseum en het

NJO slaan de handen ineen om u een mooie

zomeravond te bieden met muziek en andere

activiteiten. Na de reguliere openingstijden

opent het museum zijn deuren voor een

inspirerende muzikale avond.

NJo Kamerorkest o.l.v. Clark Rundell - Stadhuis Arnhem9 augustus 20:00 u.

Clark Rundell dirigeert het NJO Kamerork-

est, slagwerker Wim Vos coacht én sopraan

Claron McFadden coacht en zingt mee. Niet

de minsten met wie de jonge musici van het

NJO werken deze zomer. Er staat dan ook

veel op het programma.

: In Wonderschönen Monat Mai - post-theater10 augustus 20:30 u.

Componist en pianist Reinbert de Leeuw

bewerkte in 2003 voor Im wunderschönen

Monat Mai liederen van Schubert en

Schumann. Dat deed hij speciaal voor filmac-

trice Barbara Sukowa, met wie hij het vele

malen uitvoerde. Zij vertolkte de gedichten

van schrijvers als Goethe en Heine sprekend/

zingend/acterend.

oogstfeest elden - Molen ‘De Hoop’ elden11 augustus 11:00 - 17:00 u.

In het voormalige Overbetuwse dorp Elden

(gem. Arnhem) ligt de in 1846 gebouwde belt

korenmolen ‘de Hoop’. Rondom deze molen

vinden er tussen 11.00 u. – 17.00 u. weer

vele activiteiten in de ambachtelijke sfeer

plaats. Zoals muziek, dans en demonstraties

maaien, dorsen, oude landbouwwerktuigen.

Ook is er een markt met oogstproducten en

oude ambachten

NJo Vocaal - de Valkenburcht11 augustus 15:30 u.

Het NJO selecteerde drie bijzondere loca-

ties voor een zomers concert tijdens deze

fietstocht.De laatste locatie deze middag is

De Valkenburcht in Oosterbeek. In de mooi

gelegen parktuin zal het koor van Le nozze

di Figaro enkele fraaie vocale stukken ten

gehore brengen en is er gelegenheid tot

naborrelen. Een heerlijke afsluiter!

NJo Reich ensemble - posttheater13 augustus 19:45 u.

Steve Reich, de grootste componist van

dit moment, bezoekt het NJO deze zomer!

Speciaal voor deze gelegenheid formeerden

we het NJO Reich Ensemble, dertien musici

die zich volledig op het werk van de com-

ponist zullen storten. Let op, het programma

wisselt per avond.

NJo Romeo & Julia - posttheater16 augustus 20:30 u.

Young artist in residence Anna Magdalena

den Herder vertelt deze zomer het beroemde

liefdesverhaal van Romeo en Julia. Regisseur

Hans van den Boom maakte een nieuwe,

geraffineerde bewerking met de prachtige

muziek van Sergei Prokofjev. De voorstelling

vertelt het verhaal van de onmogelijke liefde

tussen Julia Capulet en Romeo Montague,

die zijn opgegroeid in twee elkaar vijandig

gezinde families.

Lezing Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief - Concertzaal oosterbeek25 augustus 13:30 - 15:45 u.

Tijdens deze lezing wordt u virtueel

meegenomen naar het voormalig slagveld.

Er is veel bekend over de geallieerde kant

van de slag, maar wat weten over het Duitse

perspectief? Centraal in deze lezing staat de

vraag: Hoe is het mogelijk geweest dat een

compleet volk zo op drift is geraakt?

POP&ROck

D.R.I. + Length of time + New Morality + toxic Shock + Landmine Heart - Café the Stage1 augustus 19:00 u.

crossover / metal / hardcore / punk

Five Horse Johnson - Luxor Live1 augustus 21:00 u.

De uit Toledo, Ohio afkomstige heren van

Five Horse Johnson mixen blues met classic

rock. En goed ook! Ze zijn momenteel bezig

met een wereldtour ter promotie van alweer

hun zevende cd. In het voorprogramma staat

de uit, Arnhem en Nijmgen afkomstige, band

Corduroy met rechttoe rechtaan pakkende

vuige rock.

Nkulee Dube + band - Luxor Live10 augustus 20:30 u.

Haar naam is Nkulee Dube; dochter van

reggae-legende Lucky Dube. De muziek van

deze Zuid-Afrikaanse schone is een combi

van ethno-soul en ragga. Ze brengt op haar

eigen manier een tribute aan haar vader.

ultimate eagles - Luxor Live22 augustus 20:00 u.

zie kader

dance 8Bahn - park presihaaf 18 augustus 13:00 u.

Gratis-buiten-in-de-zon-minifestival

Boogie Nights - Luxor Live24 augustus 22:00 u.

Toe aan een avondje ontspanning? Dan

moet je naar Boogie Nights! Dit concept vol

boogie-muziek doet na drie geslaagde edities

eerder dit jaar op 24 augustus Luxor Live in

Arnhem weer aan. Zorg dat je hoofd leeg is,

de kinderen ergens veilig gestald zijn en de

zondag erop een vrije dag is. Boogie Nights is

er om jou zorgeloos te laten genieten van de

lekkerste dansplaten!

90’s Now - Luxor Live 31 augustus 23:00 u.

90s NOW! is exact wat je denkt dat het is: de

jaren negentig en wel nu meteen. Onverteer-

baar als ze leken, worden ze nu gemixt,

gesneden en hapklaar gemaakt door Gary

Global. Absolute HitGuarantee!

ultimate eagles - Luxor Live22 augustus The Ultimate Eagles is zonder twijfel de beste Eagles tributeband die er is. Hun versie van Desperado is op Youtube zo vaak bekeken dat het manage-ment van de Eagles heeft op een moment besloten om de audio onder deze clip te laten verwijderen. Een groter compliment kan je als tributeband misschien niet krijgen. De bandleden zou je kunnen kennen van bands als Waysted, Tyketto, Thunder, The Union, Paul Young, Duffy, Sonic Executives en The Commitments.

8Bahn - park presihaaf 18 augustus Gratis-buiten-in-de-zon-minifestival

Page 22: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

uit in arnhem augustus 201322

A r n h e mexpoSItIeS A r n h e m

beroemd is zijn ingenieuze olie – en azijn-stel Salad Sunrise (voor droog), waarbij de olie en azijn niet gescheiden zijn maar –volgens hun natuurlijke eigenschappen- in dezelfde buis bovenop elkaar drijven. of neem zijn Zoutloper, een kruising tussen een zoutvaatje en zandloper. arnout Visser is een verrassende vormgever die vanuit uiterst originele, vaak natuurkundige invalshoeken gebruiksvoorwerpen bedenkt en ontwikkelt. Vaak doet hij dat samen met anderen, in nederland, tjechië of Kenia. Zelf noemt hij zich een ‘vormvinder’ met een liefde voor glas. hoewel hij zich voor de uitvoering van zijn ideeën niet laat beperken door bij hetzelfde materiaal te blijven heeft glas voor hem onuitputtelijke mogelijkheden. Visser: “ik ontwikkel ideeën die ik vervolgens vertaal in een vorm. ik werk graag met glas, want met een goede glasblazer en een helder idee kun je in twintig minuten de meest geweldige dingen maken. Er is geen ander materiaal dat dit in zich heeft. Wat ik ook interessant vind is dat glas verschillende fysische gedaantes heeft. Koud is het hard, maar heet wordt het vloeibaar. je kunt het dan veranderen en zo ontstaat een gave, transparante vorm, zonder bevestigingen. daardoor kan een gedachte kraakhelder worden uitgevoerd.” dat uitvoeren doet hij met verschillende mensen op uiteenlo-pende plekken in de wereld, van unica tot massaproductie. Zo werkt hij in tsjechië samen met de beste glasblazers ter wereld, in Kenia met locale ambachtslieden en in China met mensen die grootschalig produceren.

Bush glas Voor zijn bloemenvazen, optische glazen, karaffen, fruitschalen, kandelaars, glazen lampen (hij heeft zelfs glazen bakstenen ontworpen) gebruikt hij helder glas, ge-kleurd glas, nieuw of gebruikt glas en bush glas. bush glas?“de werkwijze in Kenia is totaal anders dan in tjechië of nederland. in het Westen zeggen we: ‘we hebben dit en dat nodig.’ in Kenia zeg je: ‘we hebben dit dus wat kunnen we ervan maken?’” legt

Visser uit. Zo gebruikt Visser Coca-Colafles-sen, glasscherven, gebroken brillenglazen en wat maar voorhanden is en versmelt dit tot nieuwe sprankelende gebruiksvoor-werpen. Waar hij ook mee experimenteert is het laten uitvoeren van hetzelfde idee in deze verschillende landen. het levert verrassende producten op met een geheel eigen kwaliteit en uitstraling. werkplaatsin de tentoonstelling zijn honderden gebruiksvoorwerpen die arnout Visser de afgelopen jaren heeft bedacht en of uitgevoerd uitgestald op grote rekken, alsof je een bezoek brengt aan zijn werkplaats. de uitvindingen komen tot leven door de verhalen die er verteld worden over zijn samenwerking met glasblazers in Kenia en tjechië en zijn band met het wereldwijd be-kende droog. in het laboratorium worden de mogelijkheden van glas uitgelicht en nodigen glazen videoheads uit om je hoofd in te steken. hierin vertelt de vormvinder persoonlijk over de achtergrond van zijn werkwijze, experimenten en resultaten. in de museumtuin staat nog een Kijklab opgesteld met door arnout Visser uitge-voerde instrumenten als een barometer, zoutmaker, windmolen en onderwaterfon-tein waarin zijn gebruik van natuurkundige wetten nog meer inzichtelijk wordt. in het museumcafé ten slotte is het prettig pauze-ren met een gevuld glas van arnout Visser in de hand. Vandaar is het uitzicht over tuin en Rijn op een bijzondere manier te bekijken met de glazen ‘kijker’ die arnout Visser speciaal voor deze gelegenheid ontwikkelt. BoekEr verschijnt een speciale publicatie bij de tentoonstelling, origineel vormgegeven en voorzien van een glazen loep van arnout Visser. Gelimiteerde oplage van 500 exemplaren. demonstraties glas makenGlas is een eeuwenoud product. in de museumtuin worden demonstraties glas maken gegeven volgens de oude Romeinse

arnout Visser en de glaspiraten25 augustus t/m 17 november museum voor moderne Kunst arnhem

manier. hiervoor wordt een speciale lemen oven gebouwd. de demonstraties vinden plaats in de periode van 28 augustus tot en met 27 september (alleen op donder-dag, vrijdag en zaterdag).

www.mmkarnhem.nl

Page 23: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

UIT agenda

uit in arnhem augustus 2013 23

expoSItIeS

Slag om Arnhem - Airborne Museum ‘Hartenstein’Het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Ooster-beek is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur (op zondag van 12.00 tot 17.00 uur). Kom naar het museum en beleef de Slag om Arnhem in de Airborne Experience.

Kleur Bekennen - Nederlands openlucht-museumzie kader

uniek overzicht van krijgskundig materi-aal - Arnhems oorlogsmuseum 40 - 45Het geeft een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich in de oorlogsjaren 40-45 in Arnhem heeft afgespeeld.

proef de wijnpassie! - Nederlands Wijnmuseum Het museum brengt de wonderbaarlijke wereld van de wijn in beeld, van de wijnrank tot aan het genot van een goed glas wijn. De toegang is bewust laagdrempelig gehouden: het museum is open voor iedere wijnliefheb-ber, van wijnexpert tot beginner, van vakmens tot consument, alleen of in groepsverband. Een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum is een onvergetelijke ontdekkingsreis in wijnwonderland.

Historische kelders ArnhemBezichtiging van de Historische Kelders is de moeite waard. Op de woensdagen en vrijdagen zijn er Gidsen van het Gilde die u rond zullen leiden door de prachtige Historische Kelders.

‘Bronbekers in beeld’- openluchtexposi-tie - Museum Bronbeekt/m 31 december In het Museumweekend 6 - 7 april opent op het landgoed Bronbeek de openluchtexpositie ‘Bronbekers in beeld’. Daarin zijn zeven bewoners van het militair tehuis Bronbeek uit de periode 1863-2013 in eigentijdse kunstwerken verbeeld. ‘Bronbekers in beeld’ sluit nauw aan op de jubileumexpositie ‘150 jaar Bronbeek’, die al vanaf 19 februari te zien is.

Blanc – eva Broekema - Dudok Arnhemt/m 4 augustusFotograaf Eva Broekema toont een wondere witte wereld in de foto-expositie Blanc; een serie portretten geïnspireerd op Floris ende Blancefloer. . De foto-expositie draagt de titel ‘BLANC’ en is gelinkt aan het centrale thema van MoBA 13: fetisjisme.

Watermonsters gezocht! - Nederlands Watermuseumt/m 1 september29 juni 2013 t/m 1 september 2013ma-zo: 10:00 - 16:00 u. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er deze zomervakantie een spannende zomeractiviteit bij het Nederlands Watermuseum.

tentoonstelling “Vierhonderd miljoen jaar planten” - geologisch Museumt/m 2 september 2013Vanaf19 februari a.s. wordt in het Gelders

Geologisch Museum te Velp de tentoonstel-ling “Vierhonderd miljoen jaar planten” geopend. gesloten

MoBA FASCINAtIoN - Huis zypendaalt/m 1 september Co-curatoren Arnold van Geuns en Clemens Rameckers onthullen met hun expositie Fascinationde intieme band tussen mannen en hun ondergoed, accessoires en geuren. Alle geheimenvan de man worden onthuld! bezoek aan de expositie is altijd gekoppeld aan een rondleiding (duur: 40 minuten)

Kleintje panorama - galerie plaats-makent/m 31 oktober In opdracht van Plaatsmaken maakten eenentwintig Gelderse kunstenaars een werk op A5 formaat. Er werden verder geen restricties opgelegd qua techniek, het enige was dat het werk geschikt moest zijn voor kinderen. Galerie Plaatsmaken is geopend van woensdag tot en met vrijdag 12.00 - 17.00 uur zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Framis In progress. Solotentoonstel-ling van Alicia Framis - Museum voor Moderne Kunstt/m 29 september zie kader

Fiona tan. Disorient - Museum voor Moderne Kunst t/m 1 septemberFiona Tan (1966) vertegenwoordigde Neder-land op de Biënnale van Venetië in 2009 met het tweedelige filmproject Disorient. In dit project dienen de 13-eeuwse reisverslagen van Marco Polo als voice-over voor een overweldigende montage van hedendaagse filmbeelden van dezelfde streken waarover Polo verhaalt. Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem exposeerde de installatie in 2010 voor het eerst in Nederland. Met steun van het Titus Fonds binnen de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds (produc-tiekosten) en de Bank Giro Loterij heeft het MMKA dit bijzondere werk aan haar collectie kunnen toevoegen.

De Kamers van piet paris - Museum voor Moderne Kunstt/m 4 augustusPiet Paris (1962) wordt beschouwd als één van de belangrijkste mode-illustratoren

Framis In progress. Solotentoonstelling van Alicia Framis - Museum voor Moderne Kunstt/m 29 september Een groot overzicht van het werk van de Spaanse kunstenaar Alicia Framis (1967, Barcelona). Framis verwierf internationale bekendheid door haar performances en acties in de openbare ruimte waarin het menselijk besta-an en sociale relaties centraal staan. Haar projecten zijn interdisciplinair en vertonen raakvlakken met mode, architectuur en design. Framis wil de afstand tussen kunst en toeschouwer overbruggen. Al haar werk is er op gericht om onverwachte ontmoetingen en ervaringen te laten ontstaan.

van deze tijd. Zijn herkenbare stijl wordt gepubliceerd door internationale tijdschriften en bedrijven over de hele wereld. Zo ontwierp Paris illustraties, displays en etalages voor het Amerikaanse warenhuis Saks Fifth Avenue en ontwierp hij de decors voor de modeshow van Viktor & Rolf. Paris tekent regelmatig voor tijdschriften als Vogue, Elle en W Korea. Zijn werk is opgenomen in belangrijke standaardwerken over mode-illustraties. In Arnhem was hij driemaal curator van de Arnhem Mode Biënnale (2005, 2007 en 2009). Daarnaast was hij jarenlang actief in het Nederlandse modeonderwijs. Zo was hij medeoprichter van het Fashion Institute Arnhem, een masteropleiding aan ArtEZ en stond daarmee aan de basis van een aantal carrières van Nederlandse modeont-werpers. Piet Paris won verschillende prijzen, waaronder de Nederlandse modeprijs Grand Seigneur.

Louise te poele - Serie 7 - Museum voor Moderne Kunstt/m 22 september Foto’s van kunstenaar / fotograaf Louise te Poele (1984). In het MMKA zijn foto’s te zien die zij in opdracht heeft gemaakt van de laatste lichting afgestudeerden aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, richting Fashion Design. Te Poele was in 2003 zelf ook student op de afdeling Fashion Design van ArtEZ maar stapte na het eerste jaar over naar Fine Art. Ze viel bij haar medestudenten en docenten op door haar uitgesproken fotografie. In 2007 is zij voor het eerst gevraagd om de eindexa-menkandidaten van de Fashion afdeling te portretteren, inmiddels is het een jaarlijks terugkerend onderdeel van het programma geworden.

Arnout Visser en de glaspiraten - Mu-seum voor Moderne Kunst25 augustus t/m 17 novemberBeroemd is zijn ingenieuze olie – en azijnstel Salad Sunrise (voor Droog), waarbij de olie en azijn niet gescheiden zijn maar –volgens hun natuurlijke eigenschappen- in dezelfde buis bovenop elkaar drijven. Of neem zijn Zoutloper, een kruising tussen een zoutvaatje en zandloper. Arnout Visser is een verras-sende vormgever die vanuit uiterst originele, vaak natuurkundige invalshoeken producten bedenkt en ontwikkelt. Vaak doet hij dat samen met anderen, in Nederland, Tsjechië of Kenia. Zelf noemt hij zich een ‘vormvinder’ met een liefde voor glas.

Kleur Bekennen - Nederlands openluchtmuseumDe expositie toont een uitdagende ontmoeting van Nederlandse streek-dracht en - niet eerder getoonde - historische Surinaamse kotomisi‘s.

De Kamers van piet paris - Museum voor Moderne Kunst

Page 24: 08. Uit in Arnhem magazine augustus 2013

NEW STREETNEUSTRASSERUE NOUVELLE

NY GATE

CLUB OOSTPOOL NIEUWSTRAAT31.08.2013 | 21:00 - 05:00

HET OOSTPOOL STRAATFEESTDE STRAAT IS HET PODIUM, GRATIS PROGRAMMA 21.00 TOT 00.00 ONS HUIS DE AFTERPARTY, ENTREE 10,- I.S.M. POPUPKLUP 00.00 TOT 05.00 MET O.A. TONEELGROEP OOSTPOOL | BLUSH | MOEREMANS & SONS | HET GELDERS ORKEST | BAS | INTRODANS | COMING SOON | KARIN LAMBRECHTSE | TAPE | POPUPKLUP | MAJORETTEMEISJES | EN ALLE HORECA IN DE NIEUWSTRAAT.

grafisch ontwerp > graphication fenne beuker