060 Februari 2012

12
1 U leest de maandelijkse nieuwsbrief van de Provinciale Programmagroep Psychotische stoornissen (kortweg: PPP). De programmagroep is een samenwerkingsverband tussen Lentis/Linis, UMCG/UCP en het RGOc. Programmaleider: Rob Versteden Voorzitter Provinciale Programmagroep: Frank van Es Secretariaat: Barja Hut Adres: Laan Corpus den Hoorn 102-2 9728 JR Groningen tel. 050 522 35 83 www.pppgroningen.nl E-mail: Programma Psychose/GGZGRN [email protected] Redactie nieuwsbrief: Rosemarie de Boer Rob Versteden Barja Hut Inleiding Het ijs is nog niet ontdooit of de ekster vliegt al met een tak naar zijn nest. Dit is geen oude wijsheid, vertaald uit het Mandarijn, maar gewoon wat er op straat gebeurt. Rondom lopen collega’s met zere of zure benen van de laatste schaatsdagen. De daklozenopvang kan weer terug naar normale proporties, want de gevoelstemperatuur is boven de 10 graden Celsius. Ene Steadman heeft haarfijn voor ons uitgezocht bij welke windsterkte en temperatuur welke gevoelstemperatuur hoort. Merkwaardig bij die berekening is, dat je ook je eigen snelheid van 5 km per uur moet meerekenen. Nader onderzoek wijst uit dat de berekeningen per land nogal verschillen. In Australië gebruikt men de volgende formule: AT = Ta + 0.33e − 0.70ws − 4.00 Logisch zult u denken, zeker als u weet dat AT staat voor “apparent temperature”, Ta staat voor droge en windvrije meting van de temperatuur, e staat voor luchtvochtigheid en ws voor “wind speed””. In Canada gebruikt men daarentegen de volgende formule: en in Nederland deze variant daarop : T we = 13.12 + 0.6215*T - 11.37*(3.6*V) 0.16 + 0.3965*T*(3.6*V) 0.16 Hier kunt u het zelf uitrekenen: http://www.knmi.nl/actueel/omrekenen.html Wij geven het op. Dit lijkt ons een eenvoudige formule: Dakloosheid temperatuur, maar = politieke hoogmoedig denken, dat iedereen alles zelf maar kan oplossen. Psychoeducatie in de vorm van Serious Gaming Professionals uit de geestelijke gezondheidszorg van de drie noordelijke provincies van Nederland, GGZ Friesland, Lentis (Groningen), GGZ Drenthe en het Universitair Centrum Psychiatrie, die zich bezig houden met het bieden van hulp aan mensen met psychische en psychiatrische problemen, hebben zich tot NHL Hogeschool gericht met het verzoek om in samenwerking te zoeken naar innovatieve oplossingen bij de inzet van psycho-educatie voor jongeren met een (eerste) psychose. Lees het projectplan Bezoek de website . Februari 2012/2 Jaargang 6

description

PPP nieuwsbrief Februari 2012

Transcript of 060 Februari 2012

Page 1: 060 Februari 2012

1

U leest de maandelijkse nieuwsbrief van de

Provinciale Programmagroep

Psychotische stoornissen

(kortweg: PPP). De programmagroep is

een

samenwerkingsverband tussen Lentis/Linis,

UMCG/UCP en het RGOc.

Programmaleider:

Rob Versteden Voorzitter Provinciale

Programmagroep: Frank van Es

Secretariaat:

Barja Hut

Adres: Laan Corpus den Hoorn

102-2 9728 JR Groningen

tel. 050 –522 35 83 www.pppgroningen.nl

E-mail: Programma

Psychose/GGZGRN [email protected]

Redactie nieuwsbrief: Rosemarie de Boer

Rob Versteden Barja Hut

Inleiding

Het ijs is nog niet ontdooit of de ekster vliegt al met een tak naar zijn nest. Dit is geen oude wijsheid, vertaald uit het Mandarijn, maar gewoon wat er op straat gebeurt. Rondom lopen collega’s met zere of zure benen van de laatste schaatsdagen. De daklozenopvang kan weer terug naar normale proporties, want de gevoelstemperatuur is boven de –10 graden Celsius. Ene Steadman heeft haarfijn voor ons uitgezocht bij welke windsterkte en temperatuur welke gevoelstemperatuur hoort. Merkwaardig bij die berekening is, dat je ook je eigen snelheid van 5 km per uur moet meerekenen. Nader onderzoek wijst uit dat de berekeningen per land nogal verschillen. In Australië gebruikt men de volgende formule: AT = Ta + 0.33e − 0.70ws − 4.00 Logisch zult u denken, zeker als u weet dat AT staat voor “apparent temperature”, Ta staat voor droge en windvrije meting van de temperatuur, e staat voor luchtvochtigheid en ws voor “wind speed””. In Canada gebruikt men daarentegen de volgende formule:

en in Nederland deze variant daarop : Twe = 13.12 + 0.6215*T - 11.37*(3.6*V)0.16 + 0.3965*T*(3.6*V)0.16

Hier kunt u het zelf uitrekenen: http://www.knmi.nl/actueel/omrekenen.html Wij geven het op. Dit lijkt ons een eenvoudige formule:

Dakloosheid ≠ temperatuur, maar = politieke hoogmoedig denken, dat

iedereen alles zelf maar kan oplossen.

Psychoeducatie in de vorm van Serious Gaming

Professionals uit de geestelijke gezondheidszorg van de drie noordelijke provincies van Nederland, GGZ Friesland, Lentis (Groningen), GGZ Drenthe en het Universitair Centrum Psychiatrie, die zich bezig houden met het bieden van hulp aan mensen met psychische en psychiatrische problemen, hebben zich tot NHL Hogeschool gericht met het verzoek om in samenwerking te zoeken naar innovatieve oplossingen bij de inzet van psycho-educatie voor jongeren met een (eerste) psychose. Lees het projectplan Bezoek de website

.

Februari 2012/2 Jaargang 6

Page 2: 060 Februari 2012

2

VERWIJZERTJES

SAMENWERKING

Lentis Linis

UMCG Universitair Centrum

Psychiatrie Rob Giel Onderzoekcentrum

KENNISCENTRA

www.kenniscentrumphrenos.nl

CLIËNTEN, PATIËNTEN EN NAASTBETROKKENEN

Ypsilon Anoiksis

labyrint/in perspectief Tien sleutelfactoren voor

herstel Stichting Recovery Nederland

Meer weten over psychosen en schizofrenie?

Kinderen van ouders met psychiatrische problemen

Stichting Nieuw Nabuurschap Maatjesproject van Humanitas

ALGEMENE INFO

Netwerk Vroege Psychose Pandora

ONDERZOEK EN WETENSCHAP

medscape Richtlijn schizofrenie

Nieuwste boek van Mike

Slade, 100 ways to recovery.

Gratis down te loaden op: www.rethink.org/100ways

ZORGPROGRAMMA PSYCHOTISCHE STOORNISSEN

Klik hier voor het rapport

www.phamous.nl

Persbericht

Utrecht, 13 februari 2012

Patiënten en LPGGz naar de rechter over eigen bijdrage GGz

Vandaag start het Landelijk Platform GGz met een aantal psychiatrische patiënten een juridische procedure, waarin de rechter wordt gevraagd een oordeel te geven over de rechtmatigheid van de invoering van de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg (GGz). Als gevolg van deze bezuinigingsmaatregel van minister Schippers moeten sommige patiënten op financiële gronden noodgedwongen afzien van zorg. Dit lijkt in strijd met het in de Zorgverzekeringswet verankerde recht op zorg. Per 1 januari 2012 betalen patiënten die aangewezen zijn op tweedelijns geestelijke gezondheidszorg een eigen bijdrage, die per individu kan variëren van minimaal 100 tot circa 2000 euro per jaar. De minister van VWS wil door de drempel naar specialistische zorg fors te verhogen, besparingen in de GGz bewerkstelligen. Voor sommigen is deze financiële drempel echter zo hoog, dat zij daardoor geen aanspraak meer kunnen maken op zorg die voor hen noodzakelijk is en waar zij volgens hun zorgverzekering wel recht op hebben. Dat patiënten met een psychiatrische aandoening de toegang tot noodzakelijke zorg wordt belemmerd door een eigen bijdrage, terwijl dit voor patiënten met een lichamelijke aandoening niet geldt, is een onterecht onderscheid en dus discriminerend, vindt het Landelijk Platform GGz. Ook is de regel stigmatiserend, alsof geestelijke ziekteverschijnselen minder urgent zijn dan somatische. Daarbij verbaast het platform zich erover dat het ministerie voorafgaand aan de invoering van de eigen bijdrage geen enkel onderzoek heeft gedaan naar de effecten ervan op de vraag van verzekerden naar zorg waaraan zij behoefte hebben. Reden genoeg voor het Landelijk Platform GGz om de invoering van de eigen bijdrage juridisch te laten toetsen en daarmee op te komen voor de belangen van diegenen die door het besluit van de minister ernstig geraakt worden. Andere partijen in het veld -GGz Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie, Parnassia Bavo Groep, Lentis en GGz Oost Brabant- steunen het platform en voegen zich in de gerechtelijke procedure. Eerder verzette het Landelijk Platform GGz zich samen met andere partijen al tegen de invoering van de eigen bijdrage. Zo bezochten zo’n 10.000 bezorgde patiënten, familieleden en medewerkers in de GGz de door het platform georganiseerde protestmanifestatie op 29 juni jongstleden op het Malieveld in Den Haag en tekenden meer dan 47.000 mensen een petitie. Dit heeft ertoe geleid dat nu met de minister gesprekken gaande zijn over mogelijkheden voor besparingen zonder dat daarvoor ingrijpende pakketmaatregelen of eigen bijdragen nodig zijn. Zolang deze discriminerende en stigmatiserende maatregel niet van tafel is, ziet het platform zich genoodzaakt de gang naar de rechter te maken.

Het Landelijk Platform GGz is de koepelorganisatie van 20 cliënten- en familie-organisaties in de geestelijke gezondheidszorg en vertegenwoordigt ruim één miljoen Nederlanders die jaarlijks een beroep moeten doen op geestelijke gezondheidszorg.

Page 3: 060 Februari 2012

3

Een aspirientje tegen de schizofrenie (13.02.2012)

http://www.sciencepalooza.nl/2012/02/een-aspirientje-tegen-de-schizofrenie/

Verschenen in De Jonge Akademie over de knie

Foto: Rogier Veldman

Iris Sommer is hoogleraar psychiatrie in het UMC Utrecht waar ze de biologische aspecten van psychoses bestudeert. Ze heeft ontdekt dat welke taalgebieden in de hersenen actief zijn als psychiatrische patiënten “stemmen horen” en op basis van haar onderzoek zijn nieuwe behandelingen ontwikkeld.

Nee, schizofrenie is geen gespleten persoonlijkheid, al doet de Latijnse vertaling dat wel vermoeden. Ja, onhandige naam, inderdaad. Moeten we iets aan doen. Schizofrenie is een ernstige ziekte waarbij je dingen ziet of hoort die er niet zijn (hallucinaties) en overtuigd bent van ideeën die niet kloppen (wanen). Het gaat gepaard met een forse achteruitgang in sociaal en professioneel functioneren. De wanen en hallucinaties zijn wel te behandelen met antipsychotische medicatie, maar dat voorkomt de achteruitgang helaas niet.

Veel aspecten van deze fascinerende ziekte begrijpen we nog niet goed, maar toch is onze kennis over schizofrenie de afgelopen 200 jaar enorm toegenomen. Zo werd het in de 19e eeuw gezien als Gods straf vanwege erfzonde, of bezetenheid door de duivel. Die laatste overtuiging is in streng religieuze kringen helaas nog steeds endemisch… De psychoanalytici van de vorige eeuw zagen schizofrenie als regressie naar een vroeg infantiel stadium. Behavioristen (gedragspsychologen) daarentegen dachten dat schizofrenie een uit de hand gelopen bekrachtigingsproces was, terwijl sociologen duidelijk het resultaat van een kille opvoeding herkenden. Veel therapieën, veel verdrietige ouders, nog steeds achteruitgang in het functioneren.

Dat stadium zijn we te boven. Het is inmiddels wel duidelijk dat schizofrenie een hersenziekte is. Maar wat is er dan precies mis met de hersenen? Op hersenscans ziet het brein van iemand met schizofrenie er eigenlijk heel normaal uit. We weten dat de boodschapperstof (neurotransmitter) dopamine een rol speelt. Antipsychotica, die de symptomen kunnen doen verdwijnen, verminderen allemaal de prikkeloverdracht in de hersenen via dopamine.

Toch is dit waarschijnlijk niet de basis van schizofrenie, vertelt ons de genetica. De genen die coderen voor de dopamine receptoren zijn niet afwijkend bij patiënten met schizofrenie. Ook de genen die voor dopamine transporters en afbraakenzymen coderen zijn gelijk aan die van gezonde mensen. Wat is dan wel de basis?

Iris Sommer hoogleraar psychiatrie in

het UMC Utrecht

Page 4: 060 Februari 2012

4

Met genetische associatie-studies kun je onderzoeken welke stukken DNA verschillend zijn tussen mensen met of zonder schizofrenie. De regio die de sterkste associatie met schizofrenie vertoont is de korte arm van het zesde chromosoom: 6p22.1. Daar liggen HLA genen, die de functie van het immuunsysteem reguleren. Het immuunsysteem? Wat heeft dat nou met schizofrenie te maken? Misschien wel heel veel!

Patiënten met schizofrenie hebben vaker auto-immuunziekten zoals diabetes type I, multiple sclerose, psoriasis en schildklierziektes. Dat geldt ook voor hun eerstegraads familieleden. Vrouwen die tijdens de zwangerschap een ontsteking hebben krijgen vaker een kind dat later schizofrenie ontwikkelt. Je kunt het ook zien op PET scans van de hersenen: patiënten met schizofrenie hebben meer geactiveerde microgliacellen. Microgliacellen zijn de vuilnismannen van het brein, een activatie van deze cellen wijst op verhoogde staat van paraatheid van het immuunsysteem in de hersenen.

Immunologische factoren bepalen de manier waarop tryptofaan, de basisstof van verschillende neurotransmitters zoals dopamine, wordt afgebroken. Bij een hogere staat van paraatheid van het immuunsysteem (bijvoorbeeld bij een virusinfectie) wordt meer tryptofaan omgezet in kynureninezuur, wat giftig is. Bovendien blokkeert kynureninezuur de prikkeloverdracht via de NMDA receptor. De NMDA receptoren hebben een heel belangrijke rol in de plasticiteit van de hersenen en in het geheugen.Verminderde stimulatie van de NMDA receptoren kan weer leiden tot, jawel, verhoogde dopamine prikkeloverdracht. Zo kan een afwijking in de immuunregulerenede genen dus bijdragen aan een verhoogd niveau van dopamine, wat vervolgens de wanen en hallucinaties veroorzaakt.

Die immunologische component van schizofrenie is razend interessant! De geneeskunde beschikt namelijk over een grote kast vol medicijnen die het immuunsysteem beïnvloeden, de laatste jaren nog aangevuld met enkele zeer potente biologische middelen. Kunnen die immuun modulerende middelen dan schizofrenie remmen? Dat zou best eens kunnen.

Een recent overzichtsartikel liet zien dat eenvoudige ontstekingsremmende middelen, zoals aspirine en zijn broertje celecoxib, de symptomen van schizofrenie kunnen verminderen. Misschien kunnen sterkere middelen wel een nog groter effect sorteren. Door vroeg te beginnen, als iemand pas net symptomen heeft ontwikkeld, en de schade aan het brein nog beperkt is, kunnen we de achteruitgang in het functioneren misschien voorkomen. Kunnen we dan eindelijk echt de prognose van schizofrenie verbeteren? Ik hoop het zo!

Bronnen:

Müller N, Schwarz MJ. Immune System and Schizophrenia. Curr Immunol Rev. 2010 Aug;6(3)

Sommer IE, de Witte L, Begemann M, Kahn RS. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs in schizophrenia: ready for practice or a good start? a meta-analysis. J Clin Psychiatry. 2011 Dec 13.

Page 5: 060 Februari 2012

5

De ervaringsdeskundige als

professional in uw organisatie

Donderdag 26 april 2012 Ochtend: 09.30 - 12.45 uur Hele dag: 09.30 - 16.00 uur (inclusief workshop in de middag) Spoorwegmuseum, Utrecht Accreditatie (aangevraagd): Psychiaters - NVvP/ABAN Maatschappelijk werkers en sociaal agogen - BAMw (Klinisch) psychologen - NIP/FGzP (Lees de folder)

Factsheet 5

Bron: Anita Kiers van GGZ Centraal GGz Nederland

Page 6: 060 Februari 2012

6

Er bestaan alleen maar symptomen’

Door: Marcel Hulspas Gepubliceerd: gisteren 23:01 Update: gisteren 23:45

http://www.depers.nl/wetenschap/629580/Er-bestaan-alleen-maar-symptomen.html De speurtocht naar de oorzaken van psychische stoornissen is vaak zinloos, stelt psychometrist Denny Borsboom. Want die zijn er niet. Er zijn slechts klachten die elkaar versterken. Wie niet gelukkig is en zich altijd maar somber voelt, kan naar een therapeut gaan om zich te laten testen. Als uit die test blijkt dat hij (of zij) nergens interesse in heeft, last heeft van depressieve stemmingen, van concentratieproblemen en slapeloosheid, dan zal de therapeut zeggen: u lijdt aan een depressie. De suggestie is dat aan al die symptomen één diepere oorzaak ten grondslag ligt: ‘depressie’. Psychometrist Denny Borsboom, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, heeft daar grote moeite mee. Zijn vakgebied, de psychometrie, onderzoekt hoe je testscores moet interpreteren. En het algemeen aanvaarde model is dat symptomen te vergelijken zijn met thermometers, die elk voor zich met de dieper liggende oorzaak verbonden zijn en deze ‘meten’. Borsboom: ‘Maar als je dat toepast op angststoornissen, schizofrenie, psychoses, dementie en stemmingsstoornissen, dan kom je in de problemen. Veertig jaar geleden dacht men dat depressie kwam door traumatische jeugdervaringen, wat later zocht men de oorzaak in serotoninetekort in het brein, en nu zijn we op zoek naar de verantwoordelijke genen. Het is een compleet drama. ’ ‘Mijn conclusie is dan: er ís geen centrale oorzaak. Die symptomen veroorzaken elkáár. Als je last hebt van slapeloosheid, dan word je moe, dan kun je je niet meer concentreren, ga je je zorgen maken en ga je last krijgen van depressieve gevoelens. Je hebt geen thermometers die ‘iets diepers’ meten.’

Maar je hebt toch steeds dezelfde klachtenpatronen... ‘Je moet het zo zien: een psychische stoornis is een verzameling symptomen die dicht bij elkaar staan, als bomen, en elkaar gemakkelijk aansteken, als een lokaal bosbrandje.’ Wat is de oorzaak van zo’n bosbrandje? ‘Bij de een kan een ernstige ziekte de oorzaak van depressie zijn, bij de ander slapeloosheid. Maar vaak is de oorzaak niet te achterhalen. Vergelijk het met een microfoon en een geluidsbox die enorm hard gaan piepen, door resonantie. Op zo’n moment kan niemand zeggen wat nu de oorzaak is: de microfoon of de box.’ ‘We hebben een computermodel gemaakt van het netwerk van symptomen van depressie, en daarin vastgelegd hoe die elkaar beïnvloeden. Dat geeft interessante resultaten. Zo zie je dat er geen tussenstadia bestaan. Bij een verstoring, het ontstaan van een stoornis, schiet het netwerk heel snel van nul naar de bekende negen symptomen. Opvallend is dat ons netwerk ook spontaan herstel laat zien. Dat is een van de recente wetenschappelijke ontdekkingen: dat als je niks doet de symptomen spontaan kunnen verdwijnen.’

Page 7: 060 Februari 2012

7

Kun je achterhalen met welk symptoom alles begon? ‘Dat was een van de eerste vragen waar ik mee zat: wat is nou de typische volgorde waarin klachten optreden? Deskundigen weten dat niet. Ze zien alleen patiënten die al veel klachten hebben. Wat je moet doen is patiënten nauwkeurig volgen. In Maastricht experimenteren ze nu met het Experience Sampling Protocol, waarbij iemand tien keer per dag, automatisch, gevraagd wordt wat er net gebeurd is, en hoe hij zich voelt. Aan de hand daarvan kun je zien hoe bij één persoon welke klachten oorzaak zijn en welke gevolg. Je krijgt dus een beeld van iemands persoonlijke symptomennetwerk.’

Heeft dat ‘bosbrandmodel’ ook therapeutische waarde?

‘Je kunt je voorstellen dat er een vergelijkbaar volgsysteem komt dat iedereen op de computer kan invullen. Als iemand met depressieve problemen bij de therapeut komt, krijgt hij de opdracht om een of meer keer per dag een vragenlijstje in te vullen. De therapeut krijgt zo een indruk van iemands persoonlijke netwerk van symptomen, en kan dan een eerste interventie kiezen. En vervolgens kan hij de patiënt weer op afstand volgen, en zien hoe zijn advies uitwerkt.’

Symptoombestrijding, zou een ouderwetse therapeut zeggen.

‘Het onderscheid tussen symptoombestrijding en ‘de oorzaak aanpakken’ is erg vaag. Als blijkt dat het verhelpen van symptomen – zoals slapeloosheid, dat heel vaak aan de basis ligt van psychische stoornissen – goed werkt, als blijkt dat de andere klachten, die daardoor ontstonden, ook verminderen, is dat dan symptoombestrijding? Als er geen symptomen meer zijn, ben je dan nog depressief, of angstig?

Bureau Ervaringsdeskundigheid Linis Bondgenoten schrijven eigen verhaal Klik op deze link voor meer info

Congressen

10e Landelijke (F)act congres Fact 2.0 in Groningen op donderdag 20 september 2012 Klik op deze link voor meer info

Page 8: 060 Februari 2012

8

Lotgenotengroep

De afdeling Psychosen van het UCP organiseert lotgenotencontact voor patiënten die een psychose hebben meegemaakt en die graag in contact willen komen met anderen. Lotgenotencontact is voor veel patiënten een bron van herkenning, erkenning, steun en informatie. Het kan ondersteuning bieden bij het verwerken van een psychotische stoornis en bij het leren leven met een deze stoornis. Bijeenkomsten In aanwezigheid van een hulpverlener wordt tijdens acht of meer bijeenkomsten in een ontspannen sfeer gesproken over onderwerpen die door de groep worden ingebracht. Iedereen kan op zijn eigen manier meedoen. Als u vooral veel wilt luisteren of juist vertellen, is dat mogelijk. Als u het moeilijk vindt om in een groep te praten, dan wordt daar rekening mee gehouden. Waar en wanneer Eens per twee weken is er op dinsdag van 17.00 tot 18.30 uur een bijeenkomst. De bijeenkomsten vinden plaats in het UCP

Verzekering bij Menzis? Hier een tip voor mensen die al bij Menzis verzekerd zijn maar nog geen gebruik maken van een collectieve verzekering via de gemeente Info voor de gemeente Groningen Voor mensen met een lage uitkering bijvoorbeeld Bijstand/Wajong De € 100/200 eigen bijdrage wordt NIET vergoed uit de basisverzekering maar alleen uit de aanvullende verzekering Goedkoopste aanvullende verzekering in dit collectiviteit pakket is GarantVerzorgt 1 met een maandpremie van € 7,45 per maand dus een jaarpremie van 89,40 euro. dus al een besparing van € 110,-.

“The Movies and the Mind” Wat is dat? Een serie workshops over beeldvorming. Uitgevoerd door getrainde trainers van BEL in samenwerking met hulpverleners. Wie kan deze workshops volgen? Zowel voor cliënten als ook voor familieleden en hulpverleners speelt beeldvorming een rol. Vanuit verschillende perspectieven bespreken we de fragmenten in afzonderlijke groepen. We gaan ervan uit dat ervaringswerkers van BEL in de rol van trainer drempelverlagend met de verschillende groepen in gesprek kunnen gaan. Reflectie over zelfstigma en ziektewinst wordt sneller in gang gezet door erkenning en herkenning bij begeleiding door deze trainers. Hulpverleners worden uitgenodigd om te reflecteren op eigen werkwijze voor herstelondersteuning. Ook getrainde hulpverleners zullen deze workshop gaan begeleiden. Dat is tevens met co trainerschap van en BEL medewerker mogelijk.

Informatie en aanmelding Informatie/ aanmelding: Bureau Ervaringsdeskundigheid Linis

Tel. 06-53716941 of 050 5223322 Mail: [email protected] of [email protected] Tijd en plaats: in overleg met desbetreffende teams

Aanmelden: [email protected]

of tel. 050-5223322

Page 9: 060 Februari 2012

9

GROEPSAANBOD CGT Basistraining START WEER IN FEBRUARI 2012 Voor wie? De training is bedoeld voor patiënten die last hebben van psychotische belevingen, somberheid en/ of angsten. Wat -praktisch? - basisvaardigheden cognitieve gedragstherapie + werkboek - Max. 8 deelnemers - 2 trainers (psycholoog + verpleegkundige) Wat – inhoudelijk? - Samenhang tussen gebeurtenissen, gedachten, gevoel en gedrag - Onderscheid tussen feitelijke gebeurtenissen en gedachten hierover - Onderscheid tussen storende gedachten en helpende gedachten - Met als doel: prettiger voelen!

Wanneer? De training bestaat uit 6 wekelijkse bijeenkomsten van één uur: Startdatum: vrijdag 24 februari 2012 Tijdstip : 11.00 – 12.00 uur Trainers: Abra Havinga en Carla Roggeveld

Nieuwe Goldsteintrainingen bij FACT Groningen-stad Uiten boosheid Maandag 5 maart t/m 2 april 2012 Trainers: Agnes Glastra, Jeannette Pepers, Ann Evers Geven kritiek Maandag 9 april t/m 7 mei 2012 Janneke Rook en Linda Testerink

Health 4U

Health 4U: wat is het? Health 4U is een unieke combinatie van verschillende trainingen die kunnen helpen om ongezonde gewoonten te veranderen, overgewicht te bestrijden en uw conditie te verbeteren. Het uitgangspunt is dat overgewicht en de kans op ziekte, ook als deze ontstaan door bijwerkingen van medicatie, vooral samenhangen met eenzaamheid, negatieve gevoelens en vervelende gedachten.

Deze leiden vaak tot ongezonde gewoonten zoals veel roken, teveel eten en onvoldoende beweging

Aanmeldingen

Patiënten kunnen worden aangemeld bij:

Manuela Veenstra ,secretariaat FACT 6

Tel. 050-5223275 / [email protected]

Of bij één van de trainers

Na aanmelding wordt patiënt uitgenodigd voor een

kennismakingsgesprek met de trainers. Mocht je twijfels hebben over een aanmelding, neem dan gerust contact met van ons op.

Informatie/opgave bij:

secretariaat Linis FACT team 4

Alda Arts-van der Heide Telefoon: 050-5223213 E.mail: [email protected]

Meer weten over Health 4U,

klik op deze link

voor de cliënten die niet bij

Lentis/Linis in zorg zijn: Kunt u alleen op verwijzing

door uw behandelaar deelnemen aan de groep.

Voor informatie en aanmeldingen kunt u contact opnemen met mw. Monica

Beekhuis, management assistente tel: 050-5223756

mailadres [email protected]

Informatie/aanmeldingen

Marian Kanon, secretaresse FACT 5 (telefoon 050-

5223349/ [email protected]

Page 10: 060 Februari 2012

10

Aanmelden bij:

secretariaat Psychosen van het Universitair Centrum

Psychiatrie Telefoon: 050-3612132

of via e-mail [email protected]

Klik op deze link voor meer

informatie over de

voorlichtingsbijeen-

komsten

Aanmelden bij:

secretariaat Psychosen van het Universitair Centrum

Psychiatrie Telefoon: 050-3612132

of via e-mail [email protected]

Klik op deze link voor meer

informatie over de

familieavonden

Psycho-educatie

De afdeling Psychosen van het UCP organiseert wekelijks voorlichtings-bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten krijgt u informatie over de oorzaken, de behandeling en de preventie van psychosen

Voor wie De voorlichtingsbijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen die mogelijk psychotische verschijnselen hebben of hebben gehad. De gegeven informatie helpt bij het uitzoeken of er psychotische symptomen zijn of zijn geweest. Ook helpt de informatie beter met psychische klachten om te gaan en te weten wat er aan te doen is. De bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk voor patiënten van het UCP en daarbuiten.

Waar en wanneer De bijeenkomsten zijn elke vrijdagmiddag (m.u.v. van feestdagen) van 13.30 tot 14.30 in het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG

Familieavonden De afdeling Psychosen van het UCP organiseert regelmatig informatie-bijeenkomsten voor familieleden van patiënten die psychotisch zijn of zijn geweest. U vindt hier meer informatie over deze bijeenkomsten.

Voor wie en waarom Psychotische klachten beïnvloeden niet alleen het leven van de patiënt, maar ook dat van de mensen uit zijn omgeving. De psychotische klachten kunnen bij de partner, kinderen, ouders, broers en zussen bijvoorbeeld leiden tot zorg, onzekerheid, spanning en angst.

Voorlichting over psychosen en het uitwisselen van ervaringen met anderen, kunnen dan nuttig zijn en steun bieden. De familieavonden kunnen helpen beter met eventuele problemen om te gaan. Tijdens de familieavonden zijn er leden van Ypsilon aanwezig. Dit is de patiëntenvereniging voor familieleden van psychotische patiënten. De leden houden voordrachten en beantwoorden vragen vanuit hun eigen ervaringen. Ook vertellen zij welke activiteiten de vereniging organiseert

Page 11: 060 Februari 2012

11

Anoiksis

Anoiksis is een vereniging voor mensen met schizofrenie of chronische psychose, opgericht op 16 februari 1993. Anoiksis betekent ‘open geest’ Die naam is door de oprichter van de vereniging, Maarten Vermeulen, bedacht als alternatief voor de term ‘schizofrenie’. Met open geest wordt bedoeld dat je openstaat voor allerlei prikkels van buitenaf die tegelijkertijd op je afkomen. Normaal gesproken filter je een heleboel prikkels weg die niet ter zake doen. Wanneer je een (bijna) psychose hebt filter je nagenoeg niets weg en komt alles ongefilterd bij je binnen; Je hoort en ziet veel meer dan andere personen en je denkt dat het allemaal op jou betrekking heeft. Lotgenotencontact Wij vinden lotgenotencontact belangrijk omdat mensen met dezelfde aandoening elkaar beter begrijpen waardoor je dingen openlijker met elkaar kunt bespreken. Om het lotgenotencontact te faciliteren hebben we Nederland opgedeeld in verschillende regio's waar regelmatig Lotgenotenbijeenkomsten worden georganiseerd in de vorm van informatieve en gezellige activiteiten. Kwartaalblad

We brengen een kwartaalblad uit voor en door Anoiksisleden. Dit blad heet ‘Open Geest’ en is ook beschikbaar voor donateurs en overige belangstellenden. Lidmaatschap kost € 16.00 per kalenderjaar, waarvoor je viermaal per jaar het blad "Open Geest" ontvangt en deel kan nemen aan activiteiten in de regio’s. Lid of donateur worden van Anoiksis? Elk jaar krijg je een uitnodiging voor onze Landelijke Dag en tevens ledenvergadering.

Phrenos Gevolgen eigen bijdrage Mensen blijken massaal weg te blijven bi de psychiater, volgens TROUW. Het dagblad maakte een rondgang langs een aantal grote GGz-instellingen en bevestigde wat al langer gevreesd werd.

Voor meer informatie klik hier

Lentis en het UCP zijn lid

van Phrenos

Page 12: 060 Februari 2012

12

Ypsilon

Overzicht PMT groepen

Maandag

11.00 – 12.00 Zwemmen Scharlakenhof Haren

Peter

13.30 – 14.30 Voetbalgroep Sionskerk Korreweg Peter

15.00 – 16.00 Badmintongroep gevorderd

Sionskerk Korreweg Peter

14.30 – 15.30 Wandelgroep Stadspark Ria

16.00 – 17.00 Sport-spelgroep Hereweg Grote Zaal A

Ria

Dinsdag

11.00 - 12.00 Zwemmen Scharlakenhof Haren

Peter

13.00 – 14.00 Sport/ spelgroep Sionskerk Korreweg Peter

14.30 – 15.30 Badminton Sionskerk Korreweg Peter

16.00 – 17.00 Eugeria Sport-Spel Sporthal Chopinlaan Peter

Woensdag

10.30 – 12.00 Zwemmen (gemengd)

De Parrel Eikenlaan

Peter

13.00 – 14.00 Sport-spel BWO Bessemoer straat Ria.

13.00 – 15.00 Nordic Walking Wisselende vertrek punten

Peter

Donderdag

09.30 - 10.15 Tennis-groep Hereweg Grote Zaal A

Ria.

11.00 - 12.00 Sport-spel-groep Projekt Stad in beweging. Aanmelden via de website.

Sionskerk Korreweg Ria + Esther

13.00 – 14.00 Fitness. Projekt Stad in beweging. Aanmelden via de website.

FitnessFirst. Antillenstraat.

Ria

12.30 – 13.30 Fitness Achmea-Health Center. Helpman. (Van Imhofstraat 2)

Peter

14.15 – 15.30 Tafeltennis Sionskerk Korreweg Peter

14.30 – 15.30 Fitness Kelderwerk ???? Ria

Voor informatie zijn we te bereiken op de volgende nummers Ria Eising-Meijer 06-22100399 Peter v/d Berg: 06-12189342 aanwezig maandag t/m donderdag.

Voor meer informatie klik hier