011036 Db 0901 18 19

2
“Nieuwe wettelijke regeling incasso- kosten moet er komen, moratorium niet” Inccasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn volgt met speciale interesse de discus- sies die momenteel gaande zijn in de Tweede Kamer over een breed moraturium in de minnelijke schuldhulpverlening en een nieuw wetsvoorstel betreffende incassokosten. Gerechtsdeurwaarder Alex Wijnhold, directeur van Flanderijn en Wijnhold te Dordrecht, geeft tekst en uitleg. “Een groot aantal Kamerleden is voor- stander van een breed moratorium in de minnelijke schuldhulpverlening. Zo’n moratorium houdt in dat alle mogelijkhe- den van schuldeisers om een vordering te incasseren worden opgeschort zodra een schuldenaar zich meldt bij de schuldhulp- verlening. Partijen als het CDA, SP, GroenLinks, PvdA en D66 zien wel iets in het wettelijk regelen van deze afkoe- lingsperiode,” legt Wijnhold uit. “Flande- rijn is hier fel op tegen. Wij vinden het onacceptabel dat schuldeisers worden op- gezadeld met de lasten van het maat- schappelijke vangnet. Zeker voor kleine ondernemers, die in het huidige economi- sche klimaat moeten vechten om het hoofd boven water te houden, kan dit de- sastreuze gevolgen hebben.” Het moratorium als instrument bestaat al langer. Bij de wettelijke schuldsanering (WSNP) en bij een faillissement geldt al dat alle gelegde beslagen komen te ver- vallen en lopende rechtszaken worden geschorst. Dit is bedoeld om de bewind- voerder of curator de gelegenheid te geven de boel in kaart te brengen en er voor te zorgen dat iedere schuldeiser krijgt waar die recht op heeft. In de prak- tijk is dat vaak weinig tot niets. “Uitbrei- ding van een moratorium naar de minne- lijke schuldenregeling zou betekenen dat een schuldeiser tweemaal achter elkaar geconfronteerd kan worden met het niet kunnen innen van zijn vordering. Dit vindt Flanderijn niet wenselijk. Tevens betekent het nieuwe moratorium een kostbare oplossing. Denk bijvoorbeeld al- leen al aan juridische bijstand en griffie- recht. Schuldeisers worden opgezadeld met dit soort kosten die zij nergens kun- nen verhalen.” Staatssecretaris Paul de Krom van Socia- le Zaken lijkt zich te kunnen vinden in deze bezwaren. Hij gaf al aan niets te zien in een uitbreiding van het moratori- BUSINESS & FINANCE DRECHTSTEDEN BUSINESS | NUMMER 1 | FEBRUARI 2011 18 011039 DB 0901.indd 18 011039 DB 0901.indd 18 11-02-11 10:00 11-02-11 10:00

Transcript of 011036 Db 0901 18 19

“Nieuwe wettelijke regeling incasso-kosten moet er komen, moratorium niet”

Inccasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn volgt met speciale interesse de discus-sies die momenteel gaande zijn in de Tweede Kamer over een breed moraturium in de minnelijke schuldhulpverlening en een nieuw wetsvoorstel betreffende incassokosten. Gerechtsdeurwaarder Alex Wijnhold, directeur van Flanderijn en Wijnhold te Dordrecht, geeft tekst en uitleg.

“Een groot aantal Kamerleden is voor-stander van een breed moratorium in de minnelijke schuldhulpverlening. Zo’n moratorium houdt in dat alle mogelijkhe-den van schuldeisers om een vordering te incasseren worden opgeschort zodra een schuldenaar zich meldt bij de schuldhulp-verlening. Partijen als het CDA, SP, GroenLinks, PvdA en D66 zien wel iets in het wettelijk regelen van deze afkoe-lingsperiode,” legt Wijnhold uit. “Flande-rijn is hier fel op tegen. Wij vinden het onacceptabel dat schuldeisers worden op-gezadeld met de lasten van het maat-schappelijke vangnet. Zeker voor kleine ondernemers, die in het huidige economi-

sche klimaat moeten vechten om het hoofd boven water te houden, kan dit de-sastreuze gevolgen hebben.”

Het moratorium als instrument bestaat al langer. Bij de wettelijke schuldsanering (WSNP) en bij een faillissement geldt al dat alle gelegde beslagen komen te ver-vallen en lopende rechtszaken worden geschorst. Dit is bedoeld om de bewind-voerder of curator de gelegenheid te geven de boel in kaart te brengen en er voor te zorgen dat iedere schuldeiser krijgt waar die recht op heeft. In de prak-tijk is dat vaak weinig tot niets. “Uitbrei-ding van een moratorium naar de minne-

lijke schuldenregeling zou betekenen dat een schuldeiser tweemaal achter elkaar geconfronteerd kan worden met het niet kunnen innen van zijn vordering. Dit vindt Flanderijn niet wenselijk. Tevens betekent het nieuwe moratorium een kostbare oplossing. Denk bijvoorbeeld al-leen al aan juridische bijstand en griffi e-recht. Schuldeisers worden opgezadeld met dit soort kosten die zij nergens kun-nen verhalen.”

Staatssecretaris Paul de Krom van Socia-le Zaken lijkt zich te kunnen vinden in deze bezwaren. Hij gaf al aan niets te zien in een uitbreiding van het moratori-

BUSINESS & FINANCE

D R E C H T S T E D E N B U S I N E S S | N U M M E R 1 | F E B R U A R I 2 0 1 118

011039 DB 0901.indd 18011039 DB 0901.indd 18 11-02-11 10:0011-02-11 10:00

Ruim 40 medewerkers zetten zich in voor de fi nanciële belangen van alle opdrachtgevers. De dagelijkse leiding be-rust bij gerechtsdeurwaarder en directielid Alex Wijnhold. Aan de Dordtse vestiging zijn drie gerechtsdeurwaarders en drie toegevoegde kandidaat-gerechtsdeurwaarders verbonden. Zij verzorgen een gebied dat zich uitstrekt van de Zuid-Hollandse Eilanden, via de Drechtsteden naar de Betuwe.

um. Hij botste in januari met de Kamer over het onderwerp en denkt dat er effec-tievere alternatieven voor de afkoeling bestaan. Wijnhold: “De gerechtsdeur-waarders voelen veel meer voor het op-zetten van een register voor minnelijke schuldhulpverlening, met hierin de gege-vens van degenen die een beroep hebben gedaan op minnelijke schuldhulpverle-ning. Een gerechtsdeurwaarder moet dan, wanneer hij bijvoorbeeld een dagvaarding gaat uitbrengen, controleren of een schul-denaar bekend is bij de schuldhulpverle-ning en wat de stand van zaken is. Op de-ze manier willen wij voorkomen dat er onnodige kosten worden gemaakt maar willen wij ook kunnen volgen of er wel voortgang in het hulpverleningstraject zit.” Op 4 maart wordt de zaak omtrent het moratorium plenair behandeld in de Tweede Kamer.

“Op het gebied van incassokosten is

eigenlijk bar weinig geregeld”

Andere interessante materie is de wette-lijke regeling van incassokosten. Deze kunnen hoog oplopen. “Op het gebied van incassokosten is eigenlijk bar weinig geregeld nu,” vertelt Wijnhold. “De nieu-we wet moet de vergoeding voor buiten-gerechtelijke incassokosten reguleren. De kosten zullen worden vastgesteld als per-centage van het bedrag dat de schulde-naar aan de schuldeiser is verschuldigd.” Er zal ook een minimumtarief van 40 eu-ro, inclusief BTW, komen die de eiser mag rekenen voor incassokosten. De nieuwe regeling is van toepassing op vor-deringen tot aan 25.000 euro.

Het grote voordeel van een wettelijke normering is volgens Wijhold dat het veel ergernis en onduidelijkheid kan voorko-men. “Wij zien nu dat rechters het vorde-ren van incassokosten op hun geheel ei-gen manier interpreteren. Dat veroorzaakt frustratie, omdat er in vrijwel dezelfde gevallen hele andere uitkomsten voort-vloeien. Het is maar net hoe de betreffen-de rechter er tegenaan kijkt. Met de nieu-we wetgeving moet er meer uniformiteit in de uitspraken komen, moet duidelijker worden onder welke omstandigheden in-cassokosten kunnen worden berekend. Zowel ter bescherming van de schulde-naar als de schuldeiser.”

In het kader van één uniforme Europese betaalmarkt is er onlangs ook een Euro-pese richtlijn voor betalingsachterstanden in het leven geroepen. “In oktober nam het Europees Parlement een richtlijn aan voor betalingsachterstanden bij handel-stransacties. Hierin is opgenomen dat er een periode van 30 dagen is om aankoop-facturen te vereffenen. Als dit niet lukt, is er een vertragingsrente van 8 procent. Doel van dit alles is natuurlijk om de be-talingsachterstanden te verkleinen. Aan het eind van het laatste kwartaal van 2010 stond er in Nederland 5,7 miljard euro aan openstaande vorderingen open, een toename van 25 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2009.”

Flanderijn en Wijnhold Gerechts-

deurwaarders

Amnesty Internationalweg 3

3318 AZ Dordrecht

T: (088) 20 92 100

E: dordrecht@fl anderijn.nl

I: www.fl anderijn.nl

BUSINESS & FINANCE

D R E C H T S T E D E N B U S I N E S S | N U M M E R 1 | F E B R U A R I 2 0 1 1 19

011039 DB 0901.indd 19011039 DB 0901.indd 19 11-02-11 10:0011-02-11 10:00