01. MSSA magazine 2013

of 44 /44
1 Aangename gekte bij Introdans Al bijna 50 jaar aan de macht Koning van Katoren Van wonderkind tot toppianiste Yuja Wang MSSA magazine | nummer 1 | 2013

Embed Size (px)

description

cultureel aanbod magazine van Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem

Transcript of 01. MSSA magazine 2013

 • 1

  Aangename gekte bij

  Introdans

  Al bijna 50 jaar aan de macht

  Koning van Katoren

  Van wonderkind tot toppianiste

  Yuja Wang

  MSSA magazine | nummer 1 | 2013

 • 2

  Volg ons nu ook op

  Facebook (/musisschouwburg)

  en Twitter (@MusisSchouwburg)

  Onze nieuwe website is online!Surf nu naar www.mssa.nl

 • Volg ons nu ook op

  Facebook (/musisschouwburg)

  en Twitter (@MusisSchouwburg)

  Colofon

  Deze maandagenda is een uitgave van:

  Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem

  Eindredactie

  Hilbrand Harkema, Yoram Reintjens

  Teksten

  Henk Boerhoef, Rob Chevallier, Marc Knip

  (KW theaterpromotie), Stefan Rokebrand, Iris de Vries

  Vormgeving en druk

  Coers en Roest ontwerpers bno | drukkers te Arnhem

  Fotografie

  PR Arie en Edo, Cats & Withoos, Robert Benschop,

  Joey Buddenberg, Rene Capel, Ank Daamen,

  Merlijn Doomernik, Maarten Evenhuis,

  Leslie Goedhart Fotografie, Geert Gratema,

  Esther Haase, Sanne Helgenberger, PR Ilse en Niek,

  Erik de Jong, Ceseli Josephus Jitta, Tarona Leonora,

  Ilja Meefout, Justin Nicholas, Sanne Peper, Michel Porro,

  Govert de Roos, Omar Rosalina, Patrick Rosenthal,

  Luc Sencal, Herman Sorgeloos, Angela Sterling,

  Yvonne van de Ven, Laurent Ziegler, Melissa Zomer

  Rubrieken

  2 column

  7 meet the crew

  20 kijk

  21 recensie

  22 de rake quote

  26 onder de loep

  29 de fan

  32 kalender

  3Koning van KatorenAl bijna een halve eeuw aan de macht

  (van de verbeelding): de Koning van Katoren

  8A louerEen voorstelling waarvan u geheel het uwe

  mag denken: A louer van Peeping Tom

  12WonderkinderenVan wonderkind tot ravissante toppianiste:

  Yuja Wang in Musis Sacrum

  16IntrodansAmerikaanse topchoreografes en

  aangename gekte bij Introdans

  24MahlerGeen hypes maar grote gebaren

  voor het nieuwe interieur

  21

  3

 • 4Ja, zo gaat dat dan. We hebben met elkaar besloten om ons publiek op een intensievere manier aan ons te binden en een magazine dat een aantal keer per seizoen verschijnt lijkt een goed instrument om dit tot stand te brengen. In een dergelijk magazine hoort natuurlijk ook een column en dan is de directeur van Musis Sacrum / Schouwburg Arnhem uiteraard een sitting duck. Het lijkt de marketeers een uitstekend idee als ik dat eens zou gaan doen. Nou lees ik natuurlijk ook kranten en tijdschriften en volg een aantal columnisten, de een wezenlijk interessanter dan de ander, maar om mijzelf in dat gezelschap te voegen daar had ik nog niet eerder over nage-dacht. Enfin, hier is die dan; een column die gaat over hoe vaak wij treuren over elke lege stoel bij welke voorstelling dan ook. Kom op mensen, denk ik dan, er is zoveel te ontdekken en te beleven in het theater. Nou is tv en in toenemende mate internet en alles wat er nog aan gaat komen aan digitale media een enorme concurrent en ook niet meer weg te denken uit het moderne leven, maar the real thing blijft toch de schouwburg of concert-zaal waar het allemaal live gebeurt. Het is vaak moeilijk om niet ten onder te gaan in de enorme stroom aan informatie die dagelijks op de mens wordt losgelaten. Iedereen roept hoe speciaal en bijzonder zijn product wel niet is en dat geldt voor ons ook. 350 voorstellingen en 110 concerten en allemaal even mooi en belangwekkend. Maak daar maar eens je keuze uit. Dit magazine is ook bedoeld om wat meer achtergrondinformatie te geven over het reilen en zeilen in een concert- en theaterzaal. Mijn raad zou zijn: kom gewoon kijken wanneer u maar wilt.

  Henk BoerhofAlgemeen directeur Musis Sacrum / Schouwburg Arnhem

  Henk BoerhofDirecteur Musis Sacrum / Schouwburg Arnhem

  Foto

  : Les

  lie G

  oedh

  art F

  otog

  rafie

 • Koning van

  5

 • 6Jan Terlouw Ik denk dat het toeval is dat Koning van Katoren juist nu weer zo volop in de belangstelling staat. Er is al eens eerder een musical van gemaakt, en nu is er weer een. Er is met het boek met name in Vlaanderen sowieso al geweldig veel gedaan. Een poppenspel, een ballet, een musical, een toneelstuk, wel honderd keer kreeg ik de mede-deling dat er een bewerking was gemaakt. Men probeerde er al twintig jaar een film van te maken, dat mislukte steeds op met name financile gronden. Nu is het dan wel rond gekomen.

  Ben Sombogaart Nadat ik in 2006 Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman had verfilmd, heeft de producent een aantal opties genomen op titels van uitgeverij Lemniscaat (de uitgever van Terlouw, red.). Een van die verhalen was Koning van Katoren. Die keuze heeft twee kanten: je zoekt een mooi verfilmbaar verhaal, maar het liefst wel een populair boek. Bekend maakt immers bemind, zo kun je een wat duurdere film maken. Zulke argumenten spelen uiteraard bij een producent.

  Jong publiek, dat niet is

  opgegroeid met het boek,

  vindt de film heel spannend.

  Koning van Katoren uit 1971 is een boek van alle tijden, maar had toch alleen in de zeventiger jaren geschreven kunnen worden. De emancipatie van het jeugdboek, een groeiend besef van de problemen en beperkingen van onze aarde en het feit dat weten-schapper en politicus Jan Terlouw (1931) een aantal jaar eerder de pen ter hand genomen had, stonden aan de wieg van de nog immer populaire jeugdroman. Terlouw ontving er in 1972 de Gouden Griffel en een aantal Europese prijzen voor en veroverde en passant de har-ten van zon beetje de hele Nederlandse jeugd. Koning van Katoren is sinds verschijning nooit meer uit druk geweest. Volgens Kelly Roos van uitgeverij Lemniscaat is het boek inmiddels in zijn 58e (!) druk, in dit geval de filmeditie. Voordat de film verscheen werden 600.000 exemplaren verkocht en verschenen vertalingen in het Afrikaans, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Fries, Grieks, Hongaars, Iers, IJslands, Indonesisch, Italiaans, Portugees, Spaans, Tsjechisch en Welsh.

  Het verhaal over Stach die probeert koning te worden is in de loop der jaren al op vele manieren bewerkt, maar in 2012 zag de eerste verfilming het daglicht. Tegelijk verscheen Theater Terra met een musicalversie, die binnenkort in Arnhem te zien is. Wat is het toch met dat verhaal, dat generaties blijft intrigeren? We spraken afzonder-lijk met geestelijk vader Jan Terlouw, filmregisseur Ben Sombogaart en theatermaker Dick Feld.

  tekst: Marc Knip

  Ben Sombogaart

 • 7

  Dick Feld Wij zijn altijd op zoek naar goede verhalen, waarmee we ook beeldend iets denken te kunnen. Koning van Katoren vind ik persoonlijk een van de allerbeste Nederlandse jeugdboeken, dus toen de mogelijk-heid zich voordeed om daarmee aan de slag te gaan heb ik niet lang hoeven nadenken. Niet lang, maar wel even. Want ik vind het boek z mooi, dat ik me afvroeg of het niet alleen maar minder zou kunnen worden. Hitchcock wilde niet voor niets alleen maar slechte boeken verfilmen, omdat daar iets aan te verbeteren was. Maar ik hield mezelf voor dat een theaterstuk iets anders is dan een boek en ging aan de slag.

  Ben Sombogaart Het is duidelijk een verhaal uit de jaren zeventig. Ikzelf heb het boek jaren geleden gelezen en het leek me toen te frag-mentarisch om te verfilmen. Daarna is het script langs diverse producen-ten en regisseurs geweest en anderhalf jaar geleden kwam het weer op mijn pad. Ik heb het boek toen bewust niet opnieuw gelezen, om het scenario wat meer onbevooroordeeld te kunnen lezen. Ik heb vertrouwd op de scenarioschrijvers, die het boek uiteraard van haver tot gort kennen.

  Jan Terlouw Ik ben bij de premire van de film geweest, van de musical van Terra heb ik door omstandigheden tot nu toe alleen het laatste gedeelte gezien. Film is, net als theater, vanzelfsprekend een hele andere kunstvorm dan literatuur. Op het witte doek draait het met name om beeld en geluid, en dus wordt er anders verteld. De grote lijn van het boek is dat een jongen opdrachten moet uitvoeren om koning te worden. Naarmate hij die opdrachten uitvoert, beseft hij dat het niet gaat om d Koning van Katoren, de persoon dus, maar om het zjn van koning. Het boek gaat over leiderschap. Stach merkt hoe langer hoe meer dat dit alles heeft te maken met opoffering, met iets er voor over hebben, met besef van verantwoordelijkheid. Dit aspect vind je in de film niet terug.

  Ben Sombogaart Jan Terlouw pakt in zijn boek themas op als leider-schap, milieuproblematiek et cetera en neemt deze als kapstok voor een avontuurlijk verhaal. Wij hebben in onze film een andere balans gezocht tussen het avontuur, het coming of age verhaal en de politieke en maat-schappelijke problematiek.

  We zijn altijd op zoek naar

  goede verhalen, waarmee

  we ook beeldend iets

  denken te kunnen

  Jan Terlouw Een verfilming in 1971 zou er heel anders hebben uitgezien. De tijden zijn veranderd. Er is meer vraag naar spektakel tegenwoordig, technisch kan er natuurlijk ook veel meer. En de film heeft heel mooie beelden, dat mag gezegd.

  Dick Feld Grootste moeilijkheid vond ik dat in dit boek eigenlijk acht verhalen zitten waarmee je ook acht voorstellingen zou kunnen maken. En dit alles moest binnen een uur verteld worden. Dus moesten er keuzes gemaakt worden en slimme oplossingen bedacht, zodat we recht zouden doen aan het boek, zonder dat we alles konden vertellen. Het publiek mocht na afloop niet het gevoel krijgen iets gemist te hebben.

  Ben Sombogaart De jeugd kent het boek nog steeds blijkt, de film wordt bezocht door alle leeftijden. Daar hebben we natuurlijk ook onderzoek naar gedaan voordat de film gedraaid werd. Het wordt veel op scholen gelezen en er zijn veel ouders die het nog steeds aan hun kin-deren geven om te lezen. Het is natuurlijk geen voorleesboek, want het is bedoeld voor kinderen van 8, 9 jaar. Maar dat maakt het allemaal ook erg lastig, want er wordt zeer kritisch gekeken naar de film en die wordt natuurlijk ook nooit beter dan het boek.

  Dick Feld

 • 8Dus er wordt genoten van de film, maar ik proef ook hier en daar teleur-stelling, omdat het anders is dan ze zich herinnerden. De film verstoort dat beeld. Maar het jonge publiek, dat niet is opgegroeid met het boek, vind de film juist heel spannend.

  Jan Terlouw Het lijkt me niet zo waarschijnlijk dat ik in de toekomst nog een jeugdboek schrijf. De jeugd leeft zo anders tegenwoordig dan hoe ik ben opgegroeid, zo digitaal. De hele dag bestaat uit communiceren, twit-teren, Facebooken, telefoneren. Dat ken ik niet. Als ik een boek schrijf, wil ik me kunnen verplaatsen in de mensen voor wie ik schrijf. Je moet toch weten hoe de jeugd nu leeft, denkt en leest, en ik denk dat ik dat minder goed weet. Dus ik schrijf liever voor volwassenen op het ogenblik.

  Dick Feld Koning van Katoren is tijdloos zoals alle goede verhalen. De omstandigheden en de taal kun je actualiseren, maar de essentie zal altijd recht overeind blijven staan. Iedereen kent het en is het erover eens dat het een topboek is. Daar was geen enkele discussie over bij Terra. Ook veel mensen uit mijn omgeving blijken het boek te kennen en ik ben echt niemand tegengekomen die het niet geweldig vindt.

  Jan Terlouw Ik heb met het oog op de film en de musical het boek onlangs nog eens herlezen. Ik wil er niets aan veranderen, al zijn som-mige woorden verouderd. Schokschouderend van agitatie zou ik nu niet meer schrijven. Maar de problemen zijn universeel en nogal tijdloos, al verschuiven de accenten. Tegenwoordig gaan in Nederland bijna alle problemen over geld, zoals ik in Zoektocht in Katoren (het vervolg op Koning uit 2007, red.) heb proberen te schrijven. Ik ben natuurlijk erg blij (en stomverbaasd) dat het boek zon prachtige ontvangst heeft gekregen. Af en toe krijg ik een geboortekaartje van mensen die hun zoon Stach hebben genoemd. Wat wil een schrijver nog meer?

  Schokschouderend van agitatie

  zou ik nu niet meer schrijven

  Jan Terlouw

  Koning van Katoren is terug van nooit weggeweest. Het prachtige en bekroonde jeugdboek van Jan Terlouw uit 1971 draait op het moment van schijven in de Nederlandse bioscopen en is door Theater Terra als basis genomen voor een spannende familievoorstelling.Het land Katoren heeft al zeventien jaar geen koning. Sinds de vorige overleed, wordt het land bestuurd door zes ministers, die niet echt hun best doen om een nieuwe koning te vinden. De jonge Stach heeft wel oren naar de functie, maar de ministers werken hem tegen en zadelen hem op met een reeks onmogelijke opdrachten. Stach zet alles op alles om Koning van Katoren te worden. Zal het hem lukken? Koning van Katoren gaat over geloof in jezelf. Voor ieder probleem is een oplossing te vinden, als je maar zelf blijft nadenken. Een verhaal over draken, vogels en een tovenaar in een grot. En over exploderende appels...script: Dick Feld, naar het boek van Jan Terlouw regie: Theun Plantinga muziek: Fons Merkies en Floris Verbeij spel: Soy Kroon, Dennis Willekens, Babbe Groenhagen, Roos van der Waerden en Christiaan Koetsier

  Een levendige, creatieve voorstelling die vol vaart het boek van Terlouw alle eer aan doet. Er gaat tenslotte niets boven de kracht van de verbeelding. (De Telegraaf)

  De vijf spelers zingen, vertellen en spelen efficint en met goeie afwisseling het verhaal. Er wordt soepel geswitcht tus-sen spelscnes en goed gezongen liederen, de doorschij-nende kaasdoeken worden even geloofwaardig gebruikt voor een schimmenspel als dat ze dienen als station of duistere grot. () Meeslepend vlot verteld. (NRC Handelsblad)

  De bewerking door Theater Terra van het bekende verhaal van Jan Terlouw is bijzonder geslaagd, met als stralend mid-delpunt de talentvolle Soy Kroon. (Musicalworld.nl)

  Theater Terra

  Koning van Katoren

  zo. 10 februari 14.30 uur

  Schouwburg Arnhem

  grote zaal

  20,- / tot 16 jr. CJP 17,50

  8+

 • 9

  Omschrijf je werk in max. 75 woorden:Mijn functie is in tween opgedeeld. in het ene gedeelte ondersteun ik de

  marketingafdeling om mens en voorstelling bij elkaar te brengen. Voor

  het educatiegedeelte van de functie onderhoud ik contact met scholen en

  jongeren, maar organiseer ik ook voor volwassen extra verdieping rondom

  de voorstellingen zoals inleidingen, nagesprekken en cursussen. Daarnaast

  geef ik rondleidingen in de schouwburg.

  Pluspunten:Onderdeel zijn van een bedrijf waar avond aan avond geweldige voor

  stellingen te zien zijn. Voorstellingen die ontroeren, verheffen, inspireren

  of je een totaal andere werkelijkheid doen zien.

  Als ik op de een of andere wijze aan anderen kan overdragen dat het hier

  allemaal te vinden is heb ik een goede dag.

  Uitdagingen: Hoe ontzettend moeilijk het is de juiste mensen bij de juiste voorstelling te

  brengen. Voor sommige voorstellingen weet je soms absoluut zeker dat er

  een publiek voor is, maar om juist dat publiek bereiken en ze ervan over tuigen

  dat dit wat voor hen is blijkt hartstikke moeilijk. Het is soms jammer te zien

  dat geweldige voorstellingen van soms internationale allure maar een heel

  beperkt publiek trekken. Het feit dat we zon 500 voorstellingen hebben per

  jaar maakt het onmogelijk om alle voorstellingen de aandacht te geven

  die ze verdienen. Met dat vluchtige karakter van mijn werk heb ik soms wel

  moeite.

  Femke DroogFunctie Medewerker Marketing en Educatie

  In dienst van MSSA sinds 1996 | Leeftijd 39

  Dingen die je altijd bij blijven: Van veel voorstellingen zijn er fragmenten die me bij blijven. Vaak zijn

  dat woorden, zinnen, stukken tekst. Soms is het een beeld, een stem, een

  beweging of een stuk muziek. Momenten waarop ik diep geroerd ben, er

  inspiratie opborrelt of ik compleet uit het veld geslagen word. Zo ontroerde

  de manier waarop in 4.48 Psychosis licht gebruikt werd, hoe waanzinnig

  mooi die voorstelling berhaupt was. Het verbaasde me ook ooit hoe Bobby

  McFerrin (ja, die man van dat liedje Dont worry be happy, die overigens

  naast zanger van die meezinger ook componist en dirigent is, en absurde

  dingen met zijn stem kan) het bedaarde publiek van het Amsterdam

  Sinfonietta liet stampen en joelen om meer. De stem van actrice Marleen

  Scholten. De directe vragen die het Noord Nederlands Toneel het publiek,

  allen gezeten op het podium stelde. Als u moest kiezen, zou u dan liever ltijd

  16, 36 of 56 zijn, en waarom dan?. Wat verbeelding doet met huistuin en

  keuken artikelen in Mismuis van Kwatta en hoe gaaf kinderen dat vinden.

  Kortom, ik kan slecht kiezen. Blijvende indrukken liggen hier altijd op de loer.

  DE must see in het resterende seizoen: Ik ben zelf erg benieuwd naar A louer van het Belgische danstheater

  collectief Peeping Tom (zie pag. 8, red.). De voorstelling belooft een

  fascinerende reis door een simultane denkwereld van herinneringen,

  toekomstbeelden, dromen en nachtmerries te worden. Het is soms dans,

  soms theater, soms muziek en soms alles tegelijk. Peeping Tom, wat in het

  engels zoveel betekent als voyeur, gaat ons wellicht een blik laten werpen

  op iets dat we niet eerder gezien hebben. Kijk vooral even op de website van

  Peeping Tom www.peepingtom.be. Let daarbij op die laatste twee letters, als u .nl gebruikt, komt u namelijk heel ergens anders uit.

  Foto

  : Les

  lie G

  oedh

  art F

  otog

  rafie

 • Peeping Tom | A Louer

  1010

  Potisch en mysterieus

 • 11

  Een van de mooiste voorstellingen die dit seizoen in Arnhem te zien zal

  zijn, is wat ons betreft A louer van het Brusselse gezelschap Peeping

  Tom. De groep grossiert al dertien jaar in oogstrelende fysieke theater-

  voorstellingen, de zinnen begoochelende dansante stukken die zich

  afspelen in een uniek universum: dat van Peeping Tom.

  Gestart als gelegenheidscollectief de makers ontmoetten elkaar tijdens een productie van Alain Platel en maakten daarna met een minimaal budget het verrassende en ijzersterke Caravane in 1999 groeide Peeping Tom uit tot een erkend gezelschap van nationale en mondiale faam. De vier voorstellingen die tot nu toe volgden, Le jardin (2001), Le salon (2004), Le sous sol (2007) en 32 rue Vandenbranden (2009) zijn door pers en publiek juichend ontvangen en kenden alle een uitgebreide internationale tournee.

  Peeping Tom is opgebouwd rond de twee artistieke leiders Gabriela Carrizo (Argentini) en Franck Chartier (Frankrijk). Ze hebben een netwerk van zeer veelzijdige en diverse artiesten om zich heen verzameld, waarmee ze langdurige samen werkingsverbanden aangaan. Uit deze dynamiek ontstond een geheel eigen theatertaal en een signatuur, die uit duizenden te herkennen is en de genres ontstijgt. Henk Boerhof en Ingrid Scheper, respectievelijk directeur en programmeur van Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem, zijn beiden groot fan van Peeping Tom en leggen graag uit waarom.

  tekst: Marc Knip

  Ingrid ScheperIk heb de afgelopen jaren een aantal voorstel-lingen gezien van Peeping Tom. Wat mij zo aantrekt is dat er heerlijk ver -warrend gespeeld wordt met de realiteit en de ver beelding, zodat je als toeschouwer voort durend het gevoel hebt op het verkeerde been te staan. Wat natuurlijk ook zo is. De voorstellingen bevreemden omdat je geen idee hebt of je kijkt naar een ware gebeurtenis, naar een fantasie, naar een droom of naar je eigen verbeelding. Je wordt meegezogen in hun surrealisme en voortdurend uitgedaagd. Henk BoerhofHet zijn virtuoze performers, met een geheel eigen bewegingsidioom, een eigen taal, erg herkenbaar. De lijn tussen dans, beweging en theater zigzagt bij de groep, en Peeping Tom forenst dus met het grootste gemak tussen, naast en langs de genres.

  Ingrid Scheper Ik herinner me een scne uit 32 rue Vanden-branden, waarin een vrouw haar man met een andere vrouw denkt te zien in een caravan. Ze schreeuwt en slaat op de ramen, maar niemand lijkt haar te horen. Uiteindelijk zwaait de deur open en is de man alleen. Of de prachtig fysieke scne waarin ze tegen de wind vecht. Of het moment waarin de vrouw op magische wijze verdwijnt achter de deur van de stacara-van. Was ze er nou wel of niet?

  Henk BoerhofIk bekijk natuurlijk heel veel voorstellingen en soms weet ik de volgende dag al niet meer precies wat ik gezien heb, maar de stukken van

  Peeping Tom blijven altijd dagen in mijn hoofd rondhangen. Ze hebben zon grote zeggings-kracht, ze zijn zo enorm sterk.

  Ingrid ScheperDe beelden zijn inderdaad heel filmisch, zoals je trouwens uitgebreid op YouTube kunt zien, zowel door decor en muziek als door de be wegingen van de spelers. Er wordt met vertraging gewerkt, dat maakt het potisch en mysterieus.

  Henk BoerhofErg belangrijk is dat de voorstellingen van Peeping Tom een prachtig gevoel voor humor bevatten. Niet hilarisch of grappig of grof, maar subtiele, tongue-in-cheek humor, waarom je in verwondering glimlacht. Omdat het mooie vondsten zijn, omdat er met de humor zoveel gezegd wordt.

  Ingrid ScheperEen avond Peeping Tom is sfeervol, absur dis-tisch op een begrijpelijke manier, herkenbaar, subtiel, onheilspellend en komisch. Komt dit allemaal zien!

  Henk BoerhofPeeping Tom past uitstekend in de pro-grammering van onze schouwburg, dit zijn de voorstellingen waarmee we ons graag profileren. Het is enorm integer gemaakt, de groep is helemaal niet uit op effectbejag, op succes, op geld; ze willen prachtig theater maken dat vanuit hun hart komt. De makers stoppen hun ziel en zaligheid erin. A louer is echt een wonder van een voorstelling en ik hoop dat de zaal stampvol zit!

  Peeping Tom

  & KVS (Belgi)A louer

  vr. 31 mei 20.15 uur

  Schouwburg Arnhem

  grote zaal

  27,50, 23,50

  CJP 5,- korting

 • 12

  Peeping Tom maakt voorstellingen die de schrijver van dit artikel kent zijn beperkingen - eigenlijk niet in woorden te vatten zijn. Een korte reis langs de mooie clips op YouTube doet wonderen. Het Brusselse gezel-schap verstoort de gangbare logica van tijd, ruimte en sfeer en creert werelden waarin niets is wat het lijkt. Toch zijn het warme, intieme en kleine voorstellingen.

  De twee artistiek leiders Gabriela Carrizo en Franck Chartier definiren die intimiteit als het zichtbaar maken van en het vervolgens inzoomen op wat niet zichtbaar is, wat op het eerste gezicht onbelangrijk lijkt, de zaken die essentieel zijn, maar genegeerd of weggemoffeld worden.

  A louer gaat over de mogelijkheden en onzekerheden van alles wat tijdelijk, voorlopig en inwisselbaar is. Het stuk begint in uw hoofd, op zon moment van verveling waarop onze gedachten zich soms plots losmaken van het aardse. Peeping Tom is uw reisleider op een reis door dit universum van herinneringen, toekomstbeelden, angsten, dromen en nachtmerries. Het voelt als een wandeling langs een steile rots, als een koorddanser balancerend tussen het gevoel iets te bezitten en het dan weer te verliezen, een gevoel van evenwicht in de leegte.

  Alles is vergankelijk, alles kan van vandaag op morgen worden weg-genomen: je huis, je persoonlijke bezittingen, een situatie, een dierbare en zelfs je leven.

  Alles is te huurDe schitterende beelden van Peeping Tom

  Subtiel goochelend met theatrale trucjes zuigt de groep u mee in een spook huis alias spookhoofd. De setting heeft nog het meest weg van the red room, het actieterrein van de heerlijke dwerg uit Twin Peaks, aldus Griet op de Beeck van De Morgen, eindeloze rode fluwelen gordijnen, een vloer met een geometrisch patroon, een paar lampen en zetels. Een vreemde mix van creepy gezelligheid en een unheimlich soort weg van de wereld. () welk verhaal ik ook zou verzinnen bij deze voorstelling, er kan altijd een ander tegenover geplaatst worden. Dit is een uniek soort wereld, waar je even binnen mag kijken en er het jouwe van denken.

  De hoofdrollen zijn weggelegd voor een kasteeldame en haar butler, die ronddolen in een schijnwereld waarin alles tijdelijk, vals en te huur lijkt te zijn. Alles wordt afgewisseld met absurde interventies van een operazangeres en ontroerende scnes met een pianist, die ook nog eens een sympathieke ouderling blijkt te zijn. A louer zet het gegeven van de artistieke creatie op losse schroeven en toont uiteindelijk de teloorgang van de voorstelling. Elke artistieke creatie is immers vluchtig. De planken van het theater behoren ons slechts tijdelijk toe.

  Concept en regie Gabriela Carrizo en Franck Chartier met: Jos Baker, Eurudike De Beul, Leo De Beul, Marie Gyselbrecht, HunMok Jung, SeolJin Kim

  en Simon Versnel

  Het is echt een wondervan een voorstelling.

 • 13

  Peeping Press A louer is een dik uur genieten van de absurditeit, de humor en de schrikbeelden

  die de verbeelding rijk is. Doe jezelf deze voorstelling dus alsjeblieft cadeau.

  (De Standaard)

  Peeping Tom bewijst nog maar eens dat ze een unieke plek inneemt in het

  dans landschap. (De Morgen)

  Griezelig, virtuoos en verrassend theater dat met alle conventies en toneel

  machinerien speelt. () Een intrigerende en imponerende belevenis. (Knack)

  13

  Griezelig, virtuoos en verrassend theater dat met alle conventies en toneel machinerien speelt

 • 14

  Jong geleerd

  jong gedaan

  tekst: Marc Knip

  fotografie: Esther Haase

  Toen Christian Heinrich Heinecken in 1725 overleed, was hij een man van de wereld. Hij sprak Duits, Frans en Latijn en was bovengemiddeld onderlegd in wiskunde, geschiedenis en aardrijkskunde. Hij kon hele stukken uit de Bijbel citeren, ging op audintie bij de Deense koning, werd bewonderd door de filosoof Immanuel Kant en componist Georg Phillip Telemann droeg diverse werken aan hem op. Niet slecht als je bedenkt dat Heinecken pas 4 jaar oud was, toen hij bezweek aan zijn glutenallergie. Het Wunderkind von Lbeck had toen al een leven van openbare optredens achter de rug, een zwaar bestaan dat mede bijdroeg aan zijn vroege overlijden. Niet te geloven, toen Mozart zo oud was als ik, was hij al vijftien jaar dood, schijnt de grote Nederlandse dirigent Bernard Haitink (1929) ooit te hebben geroepen bij het doornemen van het voltallige oeuvre van het Weense genie. Op zijn zevende trad Mozart al op aan de hoven van Mnchen, Schwetzingen, Brussel, Versailles, Londen en Den Haag, optredens die zonder uit zondering een onuitwisbare

  indruk achterlieten. Amper 35 werd Wolfgang Amadeus Mozart, maar hij laat een catalogus na van 626 werken, waar onder zon twintig 20 missen, 18 operas, 50 symfonische werken, 25 piano con certen, 25 strijkkwartetten en 25 piano sonates. Dat is van zijn eerste tot zijn laatste ademtocht elke drie weken een werk van betekenis. De componist maakte ook nog eens 18 grote reizen, hield van een feestje, had een relatie, kreeg zeven kinderen, gaf les, reed graag en veel paard en was verzot op kaart en andere gokspelen. Not bad for someone portrayed as a giggling idiot in the movies, aldus de Amerikaanse musicoloog en componist Robert Greenberg. Wonderkinderen: ze blijven tot de verbeelding spreken. En vaak schuilt er ook een zekere tragiek achter. Kindsterretjes die de weelde niet kunnen dragen, de grootste componist aller tijden die berooid sterft, een kind dat geen kind mag zijn. Genialiteit laat zich ook moeilijk voorspellen en herkennen. Men dacht aanvankelijk dat Einstein zwakbegaafd was

  omdat hij nog nauwelijks kon praten toen hij drie jaar oud was. Opvallend is in ieder geval dat de meeste child prodigies zelf niet het gevoel hebben speciaal te zijn of anders dan anderen.

  Hoog tijd dus om eens een springlevend wonderkind aan de tand te voelen, de Chinese pianiste Yuja Wang. Als ze op vrijdag 24 mei op de bhne van Musis Sacrum plaatsneemt achter haar piano, is ze 26 jaar oud en heeft ze al een carrire van anderhalf decennium achter de rug. Op haar elfde werd ze derde tijdens een groot concours in Duitsland en toen was de beer los. Competities, cdopnames, recitals, workshops, het lijkt niet op te kunnen bij Wang. Het grootste deel van haar reper toire kan ze zo zonder voorbe reiding over het voetlicht brengen. Zo heeft ze de reputatie zieke pianisten op het laatste moment te kunnen vervangen en toch een knockout performance neer te kunnen zetten. Hoe zorg je ervoor dat je met zon drukke agenda ook nog aan leven toekomt? We vroegen het aan Yuja Wang, die inmiddels al jaren in New York woont.

 • Genialiteit laat zich moeilijk voorspellen en herkennen.

  15

 • U won uw eerste competitie op 11jarige leeftijd.

  Voor u achttien was had u al de hele wereld

  gezien en op de grote podia opgetreden. Kunt u

  vertellen hoe het is om kind te zijn en het leven

  van een volwassene te leiden?

  Het is een hele opgave en uitdaging, ik werd en word inderdaad gevraagd om over de hele wereld op te treden. De kunst is om een balans te vinden tussen de vele recitals en het reizen enerzijds, en ruimte te blijven vinden om normaal op te groeien en een sociaal leven te leiden. Ik en mijn manager zijn daar voortdu-rend mee bezig. Ik hou van zo veel dingen die niets te maken hebben met muziek en ik heb het nodig om ook van die zaken te kunnen genieten!

  Besefte u aan het begin van uw carrire dat uw

  leven anders was dan dat van andere kinderen?

  Ik ben in Beijing op een volstrekt normale ma-nier opgegroeid. Ik had zeker geen tiger mom, mijn ouders deden er juist al het mogelijke aan om te zorgen dat ik niet de hele tijd aan het oefenen was en al mijn uren achter de piano doorbracht. Want ik was er gek op en zocht het instrument zo vaak mogelijk op. Uiteindelijk speelde ik elke dag toch wel een paar uur. Toen ik op mijn vijftiende naar de Verenigde Staten verhuisde, bleef ik proberen om het repeteren binnen de perken te houden. Al met al heb ik toch het gevoel dat ik een redelijk normale jeugd heb gehad, hoewel ik besef dat dat niet helemaal zo is.

  Iedereen is geboren met een speciaal talent. De kunst is om het te vinden.

  16

 • Heeft u het gevoel dat u geboren bent met een

  speciale gave of heeft u er gewoon harder aan

  gewerkt dan anderen? Was u ook op andere

  vlakken anders dan uw leeftijdsgenootjes?

  Ik denk oprecht dat iedereen geboren is met een speciaal talent. De kunst is om het te vinden. Ik heb het geluk gehad dat ik er al op zeer jonge leeftijd achter kwam dat ik aanleg tot musiceren had. Vanaf dat moment heeft het zich allemaal op een natuurlijke wijze ontwik-keld. Ik heb geen idee of ik ook op andere vlakken op mijn klasgenootjes of vriendinnen voorlag eerlijk gezegd. Ik deed wat vanzelf-sprekend voelde en het heeft allemaal nooit geforceerd aangevoeld.

  Beethoven: Sonate nr. 13 in Es, opus 27/1 Quasi una fantasia Brahms: Fantasien, opus 116 Rachmaninov: tudes tableaux, opus 39 nr. 6, 4 en 5 Rachmaninov: Elegie, opus 3/1 Skrjabin: Sonate nr. 2 Fantasie Ravel: La valse

  De 26jarige Chinese pianiste Yuja Wang is een sensatie als het gaat om technische perfectie. Ook haar soms ravissante outfits dragen bij aan een ster die met grote snelheid rijst. Maar Wang is voor alles musicus in hart en nieren: de partituur vormt de basis van haar interpretaties, die bij het publiek steeds weer een ontzagwekkende indruk achterlaten. Ze wordt inmiddels wereldwijd gerekend tot de toppianisten. She is, quite simply, the most dazzlingly, uncannily gifted pianist in the concert world today, and theres nothing left to do but sit back, listen and marvel at her artistry, schreef de San Francisco Chronicle in 2012. Ms. Wang is a wonder. A passionate performer, she meshes an impeccable technique and insightful artistry, evident both on disc and in live concerts, zag The New York Times datzelfde jaar. Een artieste op de toppen van haar kunnen dus. Met werken van Beethoven, Brahms, Skrjabin, Rachmaninov en Ravel zal zij zich in Arnhem komen voorstellen. Vooral haar wervelende vertolking van La valse van Ravel is iets om naar uit te kijken.

  Kunt u iets vertellen over uw performance in

  Arnhem op 24 mei 2013? Ligt er werk van een

  componist op de lessenaar (Wang speelt Beet

  hoven, Brahms, Rachmaninov, Skrjabin en Ravel,

  red) die een speciaal plekje in uw hart heeft,

  waarmee u zich zeer verbonden voelt?

  Alle componisten en stukken gaan me aan het hart, anders zou ik ze niet spelen. Maar met name Rachmaninov en Skrjabin zijn componisten die me nooit gaan vervelen, een oeuvre waar ik elke keer weer met liefde induik. Het Ravel-stuk dat ik speel, heb ik onlangs op cd opgenomen bij Deutsche Grammophon. Het is een compositie die ik al lang bij me draag, een schitterend stuk om via de toetsen te schilderen.

  Hoe ziet u en wat hoopt u voor de toekomst?

  Uiteraard dat ik nog een lang leven voor me heb, een leven dat ik ten volste zal genieten. Muzikaal kijk ik erg uit naar mijn volgende cd-opnamen, die zeer bijzonder worden, maar waarover ik helaas nog niets mag zeggen. Verder zijn er nog vele musea een grote passie - om ontdekt, en veel coole films om bezocht te worden. Het normale leven!

  17

  Yuja Wang

  Beethoven, Brahms,

  Rachmaninov, Skrajab

  in

  en Ravel

  vr. 24 mei, 20.15 uur

  Musis Sacrum

  concertzaal

  30,- / CJP 21,-

 • 18

  Moderne meisjes

  IntrodansModerne meisje

  s

  vr. 8 februari 20.15 uur

  za. 9 februari 20.15 uur

  za. 6 april 20.15 uur

  zo. 7 april 14.30 uur

  Schouwburg Arnhem

  grote zaal

  23,50, 19,50

  CJP 5,- korting

  premire

 • 19

  Dit seizoen komen Introdans en Introdans Ensemble voor de Jeugd beide nog met een voorstelling. Zoals zo vaak valt aan het gekozen repertoire op hoe mooi de balans tussen toe-gankelijk en artistiek interessant is.

  Het succes komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Roel Voorintholt is sinds 1983 aan de groep verbonden en kent Introdans van binnen en buiten. Sinds hij artistiek directeur is bouwde hij een indrukwekkende airmiles-verzameling op om Introdans naar de wereld te brengen en de wereld naar Introdans.

  Roel VoorintholtIk benader elke choreograaf waarmee ik voor Introdans aan de slag wil of waarvan we een werk willen dansen persoonlijk, als dat mogelijk is. Ik bereid me goed voor, we praten er lang over en ik leg uit waar Introdans voor staat. Ik tracht een goede en persoonlijke band met dansers en choreografen op te bouwen en dat wordt gewaardeerd. Dat Lucinda Childs nu voor het eerst een werk voor een Nederlands gezelschap maakt, is een grote eer. Vele grote choreografen, die van New York tot Parijs en

  Roel Voorintholt, artistiek leider van Introdans:

  Het is eigenlijk een bijzondere geschiedenis, die van Introdans. Wie de

  schitterende programmas van het afgelopen decennium bekijkt, kan zich amper

  voorstellen dat er berhaupt geen dans (gezelschap) in Oost-Nederland was

  toen de groep ruim veertig jaar geleden werd opgericht. Tegen de klippen op en

  zonder subsidie bewees Introdans haar bestaansrecht, in de jaren tachtig

  gevolgd door erkenning en professionalisering. Tegenwoordig valt er eigenlijk

  alleen maar goed nieuws te melden. De Arnhemse groep treedt over de hele

  wereld op, staat er in alle opzichten prima voor en met Hare Koninklijke Hoogheid

  Prinses Margriet der Nederlanden als bescherm vrouwe kan er weinig misgaan.

  van Londen tot Tokyo werken, weten Arnhem inmiddels te vinden. Dat is niet vanzelf sprekend en daar ben ik trots op.

  Moderne meisjesIn Moderne meisjes wordt het werk van drie grand old ladies van de Amerikaanse moderne dans samengebracht: Lucinda Childs, Jennifer Muller en Twyla Tharpe. De eerste creert zelfs speciaal voor Introdans een nieuw werk: haar eerste voor een Nederlands gezelschap. Dat mag met recht bijzonder heten.

  Roel VoorintholtDe samenstelling van dit programma heeft alles met het beleid van Introdans te maken. Je kunt choreografien niet in een museum plaatsen, zoals beeldende kunst. Ballet bestaat eigenlijk bij de gratie van de uitvoering. We zijn altijd op zoek naar mooie stukken die nergens meer te zien zijn.

  De drie vrouwen, die allemaal nog leven, hebben een enorme staat van dienst. Hoewel ze ieder een compleet eigen stijl hebben, horen ze qua vitaliteit, achtergrond en schoonheid

  Je kunt choreografien niet in een museum plaatsen.

  toch heel erg bij elkaar. En zo ontstaat er een mooie eenheid in deze dansavond, ook door de decors en kostuums die we laten maken. Het wordt een Introdansavond zoals ik die graag zie, samengesteld als een goed menu: met gerechten die verschillen, maar toch bij elkaar passen.

  Tja, hoe gaat zoiets? Bench van Jennifer Muller dansen we bijvoorbeeld voor het eerst. Vorig jaar hebben we het contract al getekend. Ik heb videos gestuurd van de groep, zodat ze kan zien hoe we dansen. Toen we in New York optraden, heeft Muller de voorstelling bezocht en daar hebben we besproken wie welke rol zou kunnen dansen. Je neemt door hoeveel tijd er is om het werk in te studeren en wat er allemaal nodig is qua decor, kostuums, lichtontwerp, muziekrechten et cetera. Muller is vervolgens anderhalve week in Arnhem geweest en twee van haar dansers, die het stuk regelmatig gedanst hebben, bleven een maand om het stuk aan onze dansers te leren. En uiteindelijk hoop je dan maar dat de choreograaf tevreden is.

  tekst: Marc Knip

  Moderne meisjes

 • Bont en blauw

  20

  Introdans

  Bont en blauw

  za. 2 maart, 19.30 uur

  zo. 3 maart, 14.30 uur

  zo. 12 mei,14.30 uur

  Schouwburg Arnhem

  grote zaal

  16,- / tot 16 jr. CJP 9,-

  premire

  6+

 • 21

  In maart vervolgens speelt het jeugdensemble Bont en blauw, met het zwaartepunt op het werk van Alwin Nikolas (1910-1993). Deze beroemde Amerikaanse kunstenaar maakte zon honderd magische stukken en wordt wel de vader van het multimedia-theater genoemd. Introdans heeft de exclusieve rechten verworven om zijn werk in Nederland op te voeren.

  Roel VoorintholtAlwin Nikolas deed in de jaren zestig en zeventig in Amerika de theaters op hun grondvesten trillen. Ik heb die man helaas nooit ontmoet, hij leeft ook niet meer, maar hij heeft werkelijk hele bijzondere dingen gedaan, een intrigerende dansmaker. Nikolas werkte al met hele maffe kleuren, een aparte belichting en maffe muziek, het was allemaal op een geniale manier een beetje krankzinnig wat hij deed.

  We doen nu bijvoorbeeld een stuk van hem waarin de dansers zo goed als bloot zijn. Allerlei oude filmcameras, een soort calei do-scopen, projecteren films op hun lichamen. Ze dansen in een decor van spiegels, dat levert een fascinerend effect op. En dat is dan al veertig jaar oud, hartstikke bijzonder. Ik doe dit werk al zo lang en ik weet dat kinderen dit soort kleurrijke fantasien schitterend vinden, je hoort de stemmen overslaan in de zaal. Ik kijk er naar uit. Maar Introdans wil niet alleen een geschie denis boek zijn, maar ook midden in het heden staan. Dus zetten we het bestaande werk van Nikolas naast stukken van twee jonge theatermakers, Jrme Meyer en David Middendorp. Zij maken gebruik van animatie-programmas. Tijdens de voorstelling worden dansers in de coulissen gefilmd en die beelden worden ter plekke in de voorstelling gemon-teerd, mooi en spannend. Grappig genoeg is het gevoel van de werken in Bont en blauw vergelijkbaar, ondanks het leeftijdsverschil.

  We zeggen wel eens: een heel leven lang Introdans. Er zijn kinderen die vroeger naar de voorstellingen kwamen en die we nu met hun kinderen terug zien keren. En hun ouders die nu hun kleinkinderen meenemen. En zo groeien generaties met ons op.

  In het buitenland vinden ze het heel bijzonder wat we doen en mondiaal is er eigenlijk geen vergelijkbaar gezelschap. Er zijn wel groepen die voor kinderen dansen, maar dat is vaak toch Pipo de Clown-niveau. Het moet koddig zijn en hilarisch, wij proberen de jonge doelgroep serieuzer te nemen. Dans is veel te mooi om er zo mee om te springen en het jonge publiek zit daar ook niet per se op te wachten. Je doet toch ook geen roze lintje om de Nachtwacht om het leuker te maken voor kinderen?

  Welkom in de fantasievolle wereld van Alwin Nikolas. De beroemde Amerikaanse kunstenaar maakte niet alleen choreografien, maar ontwierp ook licht, geluid, decor en kostuums. Dankzij Introdans, dat het exclusieve recht verwierf om een aantal van zijn stukken in Nederland te mogen dansen, maken we kennis met zijn magische meesterwerken. Het grappige Blue journey van David Middendorp en het prachtige Short circuit van Jrme Meyer verweven dans op spannende wijze met animatie.

  IntrodansBont en blauw (6+)

  zaterdag 2 maart, 19.30 uurzondag 3 maart, 14.30 uurzondag 12 mei, 14.30 uur Schouwburg Arnhem, grote zaal

  Alwin Nikolas: CrucibleAlwin Nikolas: NoumenonAlwin Nikolas: Two not yet together Alwin Nikolas: Dime in the slotAlwin Nikolas: Tensile involvementJrme Meyer: Short circuitDavid Middendorp: Blue journey

  In Moderne meisjes brengt Introdans drie grand old ladies van een prachtige generatie Amerikaanse moderne dansmakers samen. Lucinda Childs (1940) speelt in Chairman dances volgens NRC Handelsblad een fascinerend spel met vijftien dansers en de gelijknamige, swingende muziek van John Adams. Ook maakt Childs voor het eerst een werk voor een Nederlands gezelschap. Bench van Jennifer Muller (1944) is genspireerd op de film An inconvenient truth van oudpresidentskandidaat Al Gore en gaat vergezeld van indrukwekkende filmbeelden.

  De productie is van een betoverende schoonheid en laat niemand onberoerd. Introdans brengt als finale het speelse en spitsvondige Junk duet van Twyla Tharp (1941), waarin ze jazz en tapdans mixt met klassieke balletpas de deux.

  vrijdag 8 februari, 20.15 uur zaterdag 9 februari, 20.15 uurzaterdag 6 april, 20.15 uurzondag 7 april, 14.30 uur Schouwburg Arnhem, grote zaal

  Lucinda Childs: Nieuw werkLucinda Childs: Chairman dancesJennifer Muller: BenchTwyla Tharp: Junk duet

  IntrodansModerne meisjes

  premire

  premire

 • 22

  Kijk

  Sommige voorstellingen laten zich maar moeilijk vangen met een tekstuele uitleg. En moeten gewoon gezien worden! Dat geldt ook voor voorstellingen van Hotel Modern.

  Kenners melden dat Hotel Modern in een tunnel diep onder de grond experimenteert met reizen in de tijd. Doel is zowel de jaren 40 als de jaren 70 te bereiken.

  Op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei verlaat Hotel Modern om 20.30 uur

  in de kleine zaal van Schouwburg Arnhem de tunnel, en zal De baard

  van God zich openbaren!

 • 23

  Met muzikale hokjes moet je bij Gare du Nord niet aankomen. De groep maakt al meer dan tien jaar een aantrekkelijke cocktail van pop, soul, jazz, funk, blues en lounge. Dat leverde vooral in Nederland veel succes en veel gouden platen op. Het album Sex n jazz stond bijna twee jaar in de top 100 en ook de nieuwste cd Lifesexy doet het goed. In de zaal klinkt de fraai gepolijste muziek van Gare du Nord een tikje anders. De vijf heren van de groep zorgen voor een stevige rock basis en geven de ruimte aan zangeres Dorona Alberti. De sensuele zangeres van Italiaanse afkomst geniet van haar rol als frontvrouw. Mooi om te zien hoe ze tegelijkertijd verleidelijk knipoogt en krachtig uithaalt met haar stem. Zo krijgt het openingsnummer Somethin in my mouth een extra dimensie. In het romantische Berlin Beat toont Alberti dat ze ook heel klein en ingetogen kan zingen.

  De show van Gare du Nord zit strak in elkaar. De groep speelt een doorsnee uit het repertoire met hier en daar een vleugje blues, jazz, soul en een stuwende beat. Duidelijk te horen is dat de lounge tijd van de groep definitief voorbij is. Gare du Nord heeft zich steeds meer ontwikkeld in de richting van beheerst swingende rock. Op het podium wisselt het sextet een paar minder bekende nieuwe songs handig af met twee covers. Het nummer Do it again van Steely Dan is in de rockjazz versie van Gare du Nord bijna onherkenbaar. En de jazzy klassieker Summertime breidt Gare du Nord uit naar een swingende rocksong.

  Aan het einde van de show schakelen de heren naar een hogere versnelling. Saxofonist Paul Ensink en gitarist Ferdi Lancee zwepen het publiek op. Maar vooral bassist Frank di Angelis verrast met een funky hamerende solo in de stijl van Level 42.

  Gare du Nord sluit het optreden af met een swingende versie van Beautiful day, n van hun grootste hits. Daarin bewijst Dorona Alberti nog maar eens dat ze een van de betere zangeressen van Nederland is. En Gare du Nord laat zien en horen dat de groep niet voor niets al meer dan vijf jaar voor een volle zaal speelt.

  Gare du Nord (starring Dorona Alberti) is met Lifesexy op zaterdag 11 mei om 20.15 uur nogmaals in Arnhem te zien in de concertzaal van Musis Sacrum!

  Muzikale cocktail van Gare du Nord

  Tekst: Rob Chevallier Concert van: Gare de Nord

  Gezien op: 10 januari

  In: Luxor Live, Arnhem

  Gare du NordLifesexy

  za. 11 mei 20.15 uurMusis Sacrum

  concertzaal 27,- / CJP 22,-

  recensie

 • 24

  Zo nu en dan zet n citaat de toon voor een hele voorstelling. Voor bezoekers gaat het vaak te snel, maar acteurs die de tekst tot in den treuren kennen weten beter! Stefan Rokebrand vertelt over zijn favoriete

  quote uit Wachten op Godot, van Toneelgroep Oostpool, waar hij zelf de rol van Vladimir voor zijn rekening neemt.

  De rake quote van Stefan Rokebrand

 • 25

  Dit zijn de eerste twee zinnen van het stuk Wachten op Godot, en ze zijn het perfecte voorbeeld van waarom Wachten op Godot zon bijzonder stuk is. Estragon probeert zijn schoen uit te krijgen, maar die zit vast aan zijn voet. Na enkele pogingen geeft hij het op en constateert dat er niets aan te doen valt. Zijn vriend Vladimir staat iets verderop, en ziet niet waar Estragon mee bezig is. Hij piekert over wat ze aan hun miserabele bestaan kunnen doen, als hij Estragons zin hoort, en interpreteert die zin, die door Estragon heel concreet bedoeld was, als een metafysische waarheid. Zo krijgt de eerste zin van het stuk, het meest simpele zinnetje, direct twee la-gen en wordt de kijker goed op zijn stoel gezet: alle zinnen die hier gezegd gaan worden, betekenen op meerdere lagen iets. Wachten op Godot wordt op die manier wachten op een betekenis aan het leven, op God, op een vertraagde trein, op hulp, of gewoon op een meneer die maar niet komt opdagen.

  Estragon:Niets aan te doen.

  Vladimir:Dat begin ik ook te geloven.

  Wat het ook zegt, is dat we horen wat we willen horen. Je hoort feitelijk wel wat iemand zegt, maar het komt toch bij je binnen zoals het past in jouw belevingswereld, en niet altijd zoals een ander, met zijn eigen belevingswereld, het had bedoeld. Dit is, dunkt mij, de oorzaak van menig misverstand.

  Wat zo slim is aan die dubbele lagen, is dat het stuk zich laat lezen als een lang, episch gedicht voor vijf stemmen, maar dat het als toneelstuk wegkijkt als een komedie. En het is allebei waar. Als op een gegeven moment in het stuk vier personages gevallen zijn en niet meer kunnen opstaan, is dat op visueel, theatraal gebied heel simpel: vier mannen liggen op de vloer en komen niet meer over-eind. Geestig uitgewerkt. Bijna clownesk. Je weet echter ook dat je kijkt naar vier mannen waar het niet goed mee gaat, en die niets aan hun situatie kunnen veranderen, machteloos zijn. Heel tragisch. Niets aan te doen.

  ToneelgroepOostpool

  Wachten op Godotza. 30 maart 20.15 uur

  wo. 1 mei 20.15 uurSchouwburg Arnhem

  grote zaal 26,-, 22,-

  CJP 5,- korting

 • 26

  Wie in de zomer van 1847 het Velperplein

  oversteekt, is getuige van de nodige

  bedrijvigheid. Er wordt druk gebouwd aan

  een nieuwe concertzaal. Het is de tijd van

  de grote zangwedstrijden, de zogenaamde

  Liedertafel, die in Duitsland en Neder-

  land enorm populair zijn. Arnhem wordt

  aangewezen voor de organisatie van de

  wedstrijd in 1847, maar beschikt niet over

  een geschikt podium. Op 19 mei 1847 legt

  de dochter van de burgemeester de eerste

  steen, op 1 augustus wordt het gebouw

  opgeleverd en twee weken later is de feeste-

  lijke opening. Het is het startschot van een

  roerige geschiedenis, met vele her- en ver-

  bouwingen, een compleet nieuw gebouw,

  faillissementen en hoogtepunten.

  tekst: Marc Knip

  In 1939 wordt besloten tot uitbreiding van het caf-restaurant gedeelte en vervanging van de serre door het bouwen van de Rotonde, waarin zich nu het karakteristieke Mahler bevindt. In 2013 ondergaat het populaire restaurant een fikse metamorfose.

  Die zal op naam komen van Bob Kip, die voor de renovatie van Schouwburg Arnhem met zijn bureau BOB Architectuur de Willem Diehlprijs 2011 ontving. De jury waardeerde de betrokkenheid waarmee het architecten-bureau de Schouwburg aanpakte. Men heeft in Schouwburg Arnhem meer de essentie van het gebouw weten te raken met een doeltref-fende inzet van beperkte middelen. Ook Henk Boerhof, directeur van de schouwburg, kreeg waardering voor zijn begeleiding van het pro-ject. Goed nieuws dus dat de heren de handen opnieuw ineenslaan voor de make-over van restaurant Mahler. We spraken met architect Bob Kip.

  de kleurkeuze en het gebruik van

  donkere houtsoorten maken dat dit

  geen trendy ontwerp is

  Bob Kip:

  is een gebouw met een duidelijk karakter

 • 27

  Ons bureau ontwerpt concepten voor zowel interieur als exterieur. Wij besteden bouwkun-dig tekenwerk uit en houden ons dus zoveel mogelijk bezig met het ontwerpen op zich. Dat geeft ons de mogelijkheid met een klein team toch een grote productiviteit te tonen. Het afgelopen jaar hebben we met zijn tween aan negentien projecten gewerkt, dat is een enorm aantal. We bewegen ons op alle mogelijke, zakelijke terreinen: horeca, theaters, zorginstel-lingen, bioscopen en kantoren. Ik verras mijn opdrachtgevers regelmatig met onverwachte elementen. Ik leg dan goed uit waarom we dat zo willen en meestal komen we er wel uit.

  Grote gebaren, grote lijnenWe luisteren uiteraard goed naar onze klant, maar ook naar de klanten van onze klant, in dit geval het publiek van Musis Sacrum, de gebruikers van de ruimte. Als zij tevreden zijn, is wat ons betreft de opdracht geslaagd. Musis is uiteraard een gebouw met een duidelijk karakter en daarmee ga je aan het werk. Mahler is een grote ruimte en dan werk je met grotere lijnen, grotere lampen, grotere gebaren.

  Met kleine foefjes zet je de ruimte naar je hand: zo hangen de spotjes rondom de ramen wat lager, zodat de bezoekers bij binnenkomst toch een gevoel van intimiteit overvalt. Toch wordt de sfeer een tikje streng, met houten tafels met ronde hoeken en houten stoelen met leren zitting. In het midden komen twee mooie loungebanken, om lekker koffie te drinken en een krantje te lezen. De kassa verdwijnt hier. In een later stadium wordt de bar kleiner gemaakt en de hele achterwand ervan wordt een spie-gel, zodat Mahler wordt gereflecteerd en er een mooie ruimtelijke, wat lichtere sfeer ontstaat.

  Geen hypesIk heb heel lang in de modewereld gewerkt vanuit Parijs. Zo heb ik op mijn ontelbare reizen vele hotels en restaurants gezien en weet ik waar ik het over heb. Ook leer je op die manier aardig goed wat blijvend, en wat een hype is. Ik denk dat wat we in Mahler neerzetten lange tijd mee kan, de kleurkeuze en het gebruik van donkere houtsoorten maken dat dit geen trendy ontwerp is.

  ToekomstWat ik nog graag zou willen doen? Nou, we hebben in Arnhem bijvoorbeeld geen hotel van standing, een mooi gebouw met een fraaie lounge, waar de klasse van afstraalt. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in het oude ABN AMRO kantoor aan het Gele Rijders Plein.

 • Blind DateNIEUWE THEATERMAKERS ON TOUR: Trouble Man & De Nieuw Amsterdam

  Avondland

  wo. 6 maart, 20.30 uur Schouwburg Arnhem, kleine zaal

  Avondland is een remake van de gelijknamige voorstelling die in 2008 speelde in het Rozentheater in Amsterdam en op enkele festivals. Het stuk werd destijds enthousiast ontvangen. Sindsdien is er wel het nodige veranderd. De Turkse wil om bij de Europese Unie te horen is verdwenen. Obama wordt president, banken storten in. Hoog tijd dus voor een update, met nieuwe muziek en een prominentere rol voor het werk van schrijver Nazim Hikmet. Kirmiziyz gaat in Avondland op zoek naar de Turkse identiteit. Hij reist met zijn moeder per trein, vliegtuig en bus kriskras door Turkije en volgt zo het spoor van de reis die zijn ouders 35 jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland maakten. Zo ontstaat een fantasievolle road story, gebaseerd op de route die Hikmet beschrijft in zijn epische dichtwerk Mensenland-schappen. .Een belangrijke voorstelling. Juist omdat hij uiting probeert te geven aan deze worsteling tussen verschillende identiteiten en geen makkelijke antwoorden wil geven. (8weekly in 2008)

  Entree: 17,50 / CJP 12,50

  Met zoveel theatergeweld is het soms lastig om de kleintjes op te merken, maar wie het

  kleine niet eert, is het grote niet weerd! Tenslotte kan het zomaar zo zijn dat deze relatief

  onbekende artiesten zich over een aantal jaren bij de groten der aarde voegen.

  Wij leggen acht bescheiden producties met grote potentie onder de loep. Ook getuige zijn

  van history in the making? Noteer deze 8 data dan nu in uw agenda!

  155iLL Skill Squad in coproductie

  met Theatergroep DOX

  wo. 20 maart, 20.30 uurSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  28

  De creatieve weirdos van de iLL Skill Squad maken een theatershow vol dans, muziek, video en comedy. 155 is wat elk van de dansers op zijn lichaam heeft getatoeerd. Ze vormen al vijftien jaar een hecht collectief, bijzonder in een tijd waarin je elkaar met n muisklik kan ontvrienden. De voorstelling 155 wordt gemaakt onder de vleugels van Theatergroep DOX en gaat over jongens die graag een groep willen zijn in een tijd waar in je aanwezigheid altijd op misschien staat, de vraag hoe gaat het? steevast wordt beantwoord met druk, druk, druk, iedereen er goed uit moet zien, falen geen optie is en de gemiddelde attentie-spanne twee seconden bedraagt. Over hun vorige voor stelling Youweeltjes schreef de Volkskrant: Een hilarisch spel met ego, uiterlijk en op gepoetste verwachtingen () met veel humoristische en theatrale potentie..

  Entree: 17,50 / CJP 12,50

 • Emio Greco | PCRocco

  a dark full ride

  vr. 29 maart, 20.30 uur Schouwburg Arnhem, kleine zaal

  Het eerste hoogtepunt van dit dansseizoen is een feit, schreef Trouw na de premire van Rocco van Emio Greco | PC. In deze productie worden dansers boksers en andersom. In een boksring dagen ze elkaar uit met rake stoten, snel voetenwerk en virtuoze tactieken. In meerdere rondes wordt de spanning opgebouwd tot het punt bereikt wordt waar de een woest wordt en de ander terugslaat. Twee dansers vertegenwoordigen de broederliefde in al zijn facetten: het goede en het kwade, de duivel en de engel, het androgyne en het incestueuze. Emio Greco | PC baseert zich op de film Rocco e i suoi fratelli van Luchino Visconti uit 1960. Het oorspronkelijke verhaal gaat over broederliefde en de strijd voor een beter bestaan, een zoektocht naar identiteit, door hen van wie de wortels abrupt zijn doorgeknipt. Greco en Scholten transformeerden het tot een hypnotiserende trip met een spanning die stijgt tot er niks anders meer lijkt te bestaan dan twee fysiek en emotioneel kokende lijven, aldus de Volkskrant. Het leverde het gezelschap afgelopen oktober de Zwaan op voor meest indrukwekkende dansproductie. Entree: 20,- / CJP 15,-

  DansClick 14

  wo. 24 april, 20.30 uurSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  De veertiende editie van DansClick brengt drie jonge talenten samen, die afkomstig zijn van het Nederlands Dans Theater.De Spaanse Ivn Prez kreeg bij NDT de mogelijkheid om zijn choreografietalent verder te ontwikkelen. Tot tweemaal toe werd hij door de artistiek leider gevraagd een stuk te maken. Bij Korzo maakte hij het prachtige duet Kick the bucket, dat zich afvraagt of we sterk en gevoelig genoeg zijn om uit het leven te halen wat erin zit.

  De Isralir Amos Ben-Tal heeft een indruk-wekkende start gemaakt als choreograaf en muzikant. Hij verraste op het CaDance Festival 2011 met zijn project The new work, waarin hij het fenomeen van de livechoreografie onder-zoekt. Geen enkele voorstelling is hetzelfde en zijn manier van werken leidt vaak tot een spannende en onverwachtse uitkomst.Net als de twee heren danste de Spaanse Marina Mascarell tot vorig seizoen bij het NDT. Today your black shoes are grey toont de ravage die menselijke hebzucht kan veroor-zaken. Na de voorstellingen is er ruim de gelegenheid om over de avond en het werk na te praten met choreografen en dansers.

  Entree: 17,50 / CJP 12,50

  Soundos El Ahmadi

  Er is geen plan B

  vr. 19 april, 20.30 uurSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  Soundos kreeg landelijke bekendheid als een van de dames van het spraakmakende Meiden van Haram, waarna zij de beeldbuis sierde in programmas als Wie is de mol en Op zoek naar Zorro. Ze is al jaren lid van Comedytrain en ging afgelopen jaar het theater in met Aangenaam. Wie haar wel eens heeft gezien, weet dat ze niet bang is om haar mening te uiten en een geheel eigen kijk op de wereld heeft. Die ventileert zij in Er is geen plan B. Ze is hierin slachtoffer van een zwaar ongeluk en heeft nog maar n kans om ooit gelukkig te worden. Wat doe je dan?

  Entree: 17,50 / CJP 12,50

  29

 • 30

  The Radiohead Songbook

  Zapp 4

  vr. 26 april, 20.15 uurMusis Sacrum, concertzaal

  De muziek van Radiohead is niet voor n gat te vangen. De Engelse rockband heeft zich onsterfelijk gemaakt met zijn pakkende songs en vernieuwingsdrift. De muziek van de groep laveert tussen snerpende gitaren, bezwerende ritmes en mysterieuze elektronica, met de altijd herkenbare zang van Thom Yorke en soms bijna barokke harmonien. Anno 2013 waagt Zapp 4 zich aan het Radiohead songbook. In dit programma zetten de heren nummers als Paranoid android en We suck young blood volledig naar hun hand. De speels-heid en tijdloze lyrische benadering van Radiohead sluiten wonderbaarlijk goed aan bij die van Zapp 4. De groep brengt geen klakkeloze covers, maar frisse bewerkingen. Zapp 4 speelt in de bezetting van een klassiek strijkkwartet, maar wat er klinkt is iets totaal nieuws.

  Entree: 21,- / CJP 16,-

  Nest, tafel en bed

  Ilse Warringa en Niek barendsen

  vr. 10 mei, 20.30 uurSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  In Nest betreft het vier stellen. Acht levens. En link. Ze delen dezelfde supermarkt en hun katten zijn familie; alledaagse mensen die de kattenbak verschonen, een quiche maken, de boot missen en weer opstaan. In Tafel neemt u plaats aan tafel met Adam en Eva tot en met Adolf en Eva: alle beroemde paren in vogelvlucht, voor altijd samen of gescheiden van tafel en bed. Slotstuk Bed vertelt u alles over wat zich afspeelt in en om het bed. Een echtelijk bed. Een waterbed. Een ziekbed. Een verkeerd bed. Of een hemelbed. Nest was de hitvoorstelling op de Parade 2010. Nu bij u in het theater.

  Entree: 19,- / CJP 14,-

  Schrik!Theatergroep Kwatta

  wo. 1 mei, 13.30 uurSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  Theatergroep Kwatta maakt met Schrik!! een ontroerende, bijna tekstloze voorstelling vol slapstick en muziek voor iedereen die wel eens bang is geweest en vervolgens weer moed bij elkaar heeft geraapt om verder de wereld in te kunnen trekken.Drie buren wonen op een rij. Een hele bange rij. Ze zijn bang voor binnen en voor buiten. Bang voor muizen en spinnen, bang om alleen en om samen te zijn. De drie bange buren hebben de schrik goed te pakken. Of heeft de schrik hen te pakken? Ze willen moed verzamelen. Maar kun je dat kopen of winnen? Of lenen, van je buurman misschien?regie: Annelies van Wieringen

  Entree: 10,50,- / tot 16 jr. en CJP 8,-

  30

  4+

 • 31

  Wat is je favoriete liedje om live te zingen?

  Dont go changing vind ik een lekker liedje om te zingen. Daarnaast zijn er van die liedjes die altijd lukken. Dat zijn dan vaak weer niet de makkelijkere liedjes om te zingen. Hey en Desperate Situation zijn wel heftige songs om te zingen. Niet zo zeer qua hoogte maar meer qua timing en flow.

  Je hebt al in vele zalen en op grote festivals

  gestaan. Heb je nog dromen wat het performen

  betreft?

  Een eigen show in de Heineken Music Hall, Ziggo Dome of Ahoy, dat is wel een droom om te doen. Of net als Ilse de Lange, het Gelredome, dat lijkt me ook heel tof.

  Je hebt in 2012 het duet You are opgenomen met

  Lionel Richie. Met welke artiest zou je nog graag

  eens een duet op willen opnemen?

  Gaan we het over Nederland hebben, dan zou ik graag met Ilse de Lange wel iets willen doen. Als het echt dromen mogen zijn, dan zou ik nog wel een keer met Tina Turner willen zingen en jammen.

  Voor de mensen die je niet kennen, omschrijf jezelf

  in 5 steekwoorden:

  Een strevertje. Verder loyaal, rechtlijnig, hier en daar een beetje recalcitrant en ambitieus.

  Wat kunnen de mensen verwachten die een

  avond naar Waylon live gaan en wat maakt

  deze tour anders dan de vorige?

  Er worden steeds meer afleidende factoren gebruikt, zoals visuals, om een show groter, mooier of beter te maken. Dat hadden wij eerst ook in gedachten. Maar daardoor was het in de repetitieruimte zon drukte, van allemaal men-sen die met van alles bezig waren, waardoor we eigenlijk niet meer echt aan repeteren toe kwamen. Halverwege heb ik gezegd, dit is niet ok. Laten we ons vooral focussen op muziek maken en daarin uitblinken zonder al die toeters en bellen. Vooral in een theater heb je juist de mogelijkheden om heel close te komen, dicht bij de mensen. Daarom hebben we er voor gekozen om het zo puur en oprecht mogelijk te houden en daarbij de afleidingen weg te halen.

  Waar haal je de inspiratie voor je songs vandaan?

  Het zijn factoren van buitenaf die je zelf gaat verwerken Ik heb ooit eens gesproken met een liedjesschrijver in Amerika. Hij noemde als voorbeeld een baksteen. Je kunt het als metafoor gebruiken voor verschillende dingen. Het is als eerste een hard ding, maar die baksteen wordt ook gelegd door een metselaar en die heeft een gezin waar het misschien niet zo goed mee gaat, zijn vrouw is bijvoorbeeld ziek of zijn vader net overleden. En zo kunt je eindeloos doorgaan in je verhaal en het is maar net waar je zelf de punt wilt zetten.

  Naar welke muziek luister je zelf graag momenteel?

  Ik luister eigenlijk alleen maar muziek in de auto. Iets wat altijd in mijn cd speler zit, is James Brown. Op dit moment heb ik ook The Band, Bruce Springsteen, Ilse de Lange en Rod Stewart erin zitten. Dat is wel het meeste waar ik naar luister.

  Wat zijn je plannen voor 2013?

  We willen gewoon weer lekker een jaar gaan spelen. Een nieuwe plaat, die gaat er aan komen in 2013, daar willen we toch op onze manier wel mee verrassen.

  Waylon is met zijn Unplugged & unreal theatertour op vrijdag 22 februari om 20.15 uur te zien in de grote zaal van Schouwburg Arnhem.

  waylon & Iris

  De doorgewinterde journalist ziet het als zijn werk om de meest bejubelde artiesten het hemd van het lijf te vragen, maar voor

  de toegewijde fan is dit vaak een onbereikbaar privilege. Best jammer, aangezien de echte fan vaak de meest brandende

  vragen heeft! Met die gedachte stuurde we Iris de Vries (26), die naar eigen zeggen letterlijk het hele land afreist om haar idool Waylon te zien optreden, naar Utrecht. Op 22 december

  bewapende we haar met een pen, een blocnote en twee tickets voor zijn show in Vredenburg Leidsche Rijn. De missie: vraag

  maar raak! We zien het interview wel komen.

  Dont go changing vind ik een

  lekker nummer om te zingen

  Waylon

  Unplugged & unreal

  vr. 22 februari 20.15 uu

  r

  Schouwburg Arnhem

  grote zaal

  27,50, 23,50

  CJP 5,- korting

  de fan

 • 30

  Blind Datenieuwe theatermakers on tour:

  Alida Dors / Living apart together

  WO. 6 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Introdans Moderne meisjes

  VR. 8 FEBRUARI, 20.15 UURZA. 9 FEBRUARI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 23,50, 19,50 / CJP 5,- korting

  Wittenbols Schrijft,

  Ligthert regisseert Honingjagers

  VR. 8 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  Joop, Margje &

  Mads Wittermans De Zuipkeet

  ZA. 9 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  Theater Terra Koning van Katoren

  ZO. 10 FEBRUARI, 14.30 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 20,- / tot 16 jr. CJP 17,50

  Virginie Brunelle Foutrement

  WO. 13 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 21,- / CJP 16,-

  Compagnie Thor Clear tears | Troubled waters

  DO. 14 FEBRUARI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 27,50, 23,50 / CJP 5,- korting

  Remco Vrijdag &

  Martine SandifortHulphond

  VR. 15 FEBRUARI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

  Het bekende boek Lover of loser van Carry Slee was al te zien als bioscoopfilm en wordt nu als interactieve musical uitgebracht. Kon in het boek de lezer de afloop van het verhaal kiezen, dit keer bepaalt de theaterbezoeker hoe de voorstelling zich ontwikkelt! De choreografie is van Dan Karaty (So you think you can dance).

  8+

  Pip Pellens e.a.Lover of loser De interactieve musicalWO. 20 FEBRUARI, 20.15 UUR Schouwburg Arnhemgrote zaal 21,50, 17,50

  12+

  Carlos Leito, Filipa Sousa e.a.

  Noite do fado

  VR. 15 FEBRUARI, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 21,- / CJP 16,-

  Joris Linssen & Caramba Licht

  VR. 15 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 18,50 / CJP 13,50zie pag. 16

  zie pag. 3

  Februari

  premire

 • 31

  Wyneke Jordans,

  Leo van Doeselaar e.a.Petite messe solennelle

  ZA. 16 FEBRUARI, 20.15 UUR Musis Sacrum, concertzaal

  Johanna ter SteegeHiroshima mon amour

  ZA. 16 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Klassiek

  Open Podium i.s.m. GOOG

  ZO. 17 FEBRUARI, 12.00 UURMS, jubileumzaal

  Amde Trio

  met Emmy Verhey e.a.

  WO. 20 FEBRUARI, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 21,- / CJP 14,-

  Laura van DolronSartre zegt sorry

  WO. 20 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Rene Soutendijk e.a. Zadelpijn 2: Het verwende nest

  DO. 21 FEBRUARI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 26,-, 22,- / CJP 5,- korting

  Mimetheatergroep

  BambieBambie 17 De samoerai

  DO. 21 FEBRUARI, 20.30 UURVR. 22 FEBRUARI, 20.30 UUR

  Waylon

  Unplugged & unreal theatertour

  VR. 22 FEBRUARI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

  Het Gelders OrkestWatermusic

  VR. 22 FEBRUARI, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 47,-, 35,-, 29,50, 21,-CJP 50% korting

  Het Thriller TheaterDial M for Murder

  U spreekt met uw moordenaar

  ZA. 23 FEBRUARI, 20.15 UUR Schouwburg Arnhem, grote zaal 27,-, 23 / CJP 5,- korting

  Toneelschuur Producties/

  Casper Vandeputte Speeldrift

  ZA. 23 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  Theater GnaffelDe ingebeelde zieke

  ZO. 24 FEBRUARI, 13.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 10,50 / tot 16 jr. CJP 8,-

  Het in 2011 verschenen album Tot ziens, Justine Keller van Spinvis kreeg in de Volkskrant en Het Parool de maximale vijf sterren. Het bevat twaalf magistrale liedjes die in sfeer een duidelijk geheel vormen, over gebroken harten en verlangen naar verloren dromen. Goed dus dat Spinvis, na omzwervingen langs popzalen en festivals, weer naar Musis Sacrum komt.

  9+

  Spinvis

  Tot ziens,

  Justine K

  eller

  ZA. 23 FEB

  RUARI, 20

  .15

  UUR

  Musis Sac

  rum

  concertza

  al

  23,- / CJ

  P 18,-

  zie pag. 29

 • 32

  David Kadouch

  piano

  VR. 1 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 25,50 / CJP 17,-

  Orkater237 redenen voor seks

  VR. 1 MAART, 20.30 UURZA. 2 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Introdans Ensemble

  voor de JeugdBont en blauw

  ZA. 2 MAART, 19.30 UURZO. 3 MAART, 14.30 UUR

  Voice MaleLadies first

  ZA. 2 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 22,50 / CJP 17,50

  Klassiek Open Podiumi.s.m. VKA

  ZO. 3 MAART, 12.00 UURMusis Sacrum, JubileumzaalToegang gratis

  AVVK:

  Torleif Theden &

  Itamar Golan

  MA. 4 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal

  Blind Datenieuwe theatermakers on tour

  Trouble Man & De Nieuw Amsterdam Avondland / Sadettin Kirmiziyz

  WO. 6 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  Ibrica de DanzaIbrica magica

  DO. 7 MAART, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 27,50, 23,50 / CJP 5,- korting

  Wilbert GieskeSeks maakt gelukkig

  VR. 8 MAART, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 21,50, 17,50 / CJP 5,- korting

  Frank Boeijen35 jaar in concert

  VR. 8 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 28,- / CJP 23,-

  Theater ArtemisBloedmooi en zielsongelukkig

  VR. 8 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 10,-

  Ruth JacottA lady on stage

  ZA. 9 MAART 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 37,50, 33,50, / CJP 5,- korting

  Het Gelders OrkestSchumann Festival: Vioolconcert

  ZA. 9 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 47,-, 35,-, 29,50, 21,- CJP 50% korting

  Bonte HondOpstand van de nerds

  ZO. 10 MAART, 13.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 10,50 / tot 16 jr. CJP 8,-

  Jos Navas /

  Compagnie FlakPersonae

  WO. 13 MAART, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

  6+

  9+

  Als alle liefhebbers van explosieve (straat)dans en het vernieuwde circus op de hoogte zijn van deze voorstelling en je haalt er ook nog de medisch/biologisch genteresseerden bij, die willen weten wat voor krankzinnigs je allemaal met het menselijk lichaam kunt uitvoeren, dan barsten de zalen uit hun voegen. En terecht. (de Volkskrant)

  C!rca

  Wunderk

  ammer

  WO. 6 MA

  ART, 20.1

  5 UUR

  Schouwb

  urg Arnhe

  m

  grote zaal

  30,-, 2

  6,-

  CJP 5,- k

  orting

  zie pag. 16

  zie pag. 26

  Maart

  premire

 • 33

  Het Gelders OrkestThuis bij de familie Schumann

  ZO. 17 MAART, 11.30 UURMusis Sacrum, concertzaal 25,- / tot 16 jr. 9,-

  Het Gelders OrkestSchumann Festival:

  Manacorda en Schumann

  ZO. 17 MAART, 14.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 47,-, 35,-, 29,50, 21,-

  Ikusasa

  This is Africa

  ZO. 17 MAART, 20.15 UUR Schouwburg Arnhem, grote zaal 26,-, 22,- / CJP 5,- korting

  iLL Skill Squad

  in coproductie met

  Theatergroep DOX 155

  Maria Nuez,

  van brandstapel

  naar vrijheid

  VR. 22 MAART, 20.15 UUR

  Nederlands

  Kamerkoor Prt: Johannes Passion

  VR. 22 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal

  Toonkunst Arnhem Matthus Passion BWV 244

  ZA. 23 MAART, 19.00 UURMusis Sacrum, concertzaal 35,- / CJP 20,-

  7+

  Helmert Woudenberg,

  Porgy Franssen e.a.Yes, prime MinisterZA. 16 MAART, 20.30

  UURSchouwburg Arnhemkleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Musica AmphionVenetiaanse virtuozen

  WO. 13 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 25,50 / CJP 17,-

  Van der Laan & WoeBuutvrij

  WO. 13 MAART, 20.30 UUR Schouwburg Arnhem, kleine zaal 18,50 / CJP 13,50

  Caribbean cocktailEen swingende reis

  door het Caribisch gebied

  DO. 14 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 27,50 / CJP 22,50

  Alfred van den

  Heuvel e.a.Midlife!

  VR. 15 MAART, 20.15 UUR

  Het Gelders OrkestSchumann Festival: Lente

  VR. 15 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 47,-, 35,-, 29,50, 21,- CJP 50% korting

  Fysiek Theatergroep Gif.t Vagevuur

  VR. 15 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 16,- / CJP 11,-

  Theater TerraKoekeloere

  ZA, 16 MAART, 15.00 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 19,- / tot 16 jr. CJP 17,-

  The GentsCrisis! Muziek uit de crisisjaren dertig

  van de vorige eeuw in Berlijn

  ZA. 16 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 25,50 / CJP 17,-

  4+

  zie pag. 26

  Yes, Prime Minister, de laatste jaren een grote hit op West End, is gebaseerd op de succesvolle tvseries Yes Minister en Yes, Prime Minister uit de jaren tachtig. De politiek strompelt van de ene calamiteit naar de andere. In Yes, Prime Minister struikelen ministerpresident Jim Hacker, topambtenaar Humphrey Appleby en secretaris Bernhard Woolley in de hoogste versnelling mee.

 • 34

  Marc-Marie Huijbregts Florissant

  ZA. 23 MAART, 20.15 UURZO. 24 MAART, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 28,-, 24,- / CJP 5,- korting

  Alex Roeka & band Gegroefd

  ZA. 23 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 18,50 / CJP 13,50

  Pieter Tiddens Familiepretcabaret

  ZO. 24 MAART, 13.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 10,50 / tot 16 jr. CJP 8,-

  Toonkunst Arnhem Matthus Passion BWV 244

  ZO. 24 MAART, 14.00 UURMusis Sacrum, concertzaal 40,- / CJP 24,-

  Jenny Arean e.a. Annie de musical

  DI. 26 MAART, 19.30 UURWO. 27 MAART, 19.30 uurSchouwburg Arnhem, grote zaal 37,50 geen korting

  Pip Utton Dickens

  WO. 27 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 21,- / CJP 16,-

  Golden Earring In concert

  VR. 29 MAART, 20.15 uurMusis Sacrum, concertzaal 37,50 geen korting, geen consumptie

  Emio Greco I PC Rocco A dark full ride

  VR. 29 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 20,- / CJP 15,-

  Toneelgroep OostpoolWachten op Godot

  ZA. 30 MAART, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 26,-, 22,- / CJP 5,- korting

  mugmetdegoudentandFunzone

  ZA. 30 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 18,50 / CJP 13,50

  Gipsyjazz festival

  2013

  ZA. 30 MAART, 20.30 UURMusis Sacrum, Parkzaal 20,- / CJP 15,-

  Danile Desnoyers geldt sinds begin jaren negentig als een van de innovatiefste choreografen van Qubec, Canada. Met haar gezelschap Le Carr des Lombes, opgericht in 1989, bouwt ze langzaam maar zeker aan een opvallend oeuvre. In Dvorer le ciel keert Desnoyers, na een aantal multidisciplinaire samenwerkingsverbanden, terug naar de pure dans!

  Le Carr

  des Lom

  bes

  Dvorer le

  ciel

  WO. 20 M

  AART, 20

  .15

  UUR

  Schouwb

  urg Arnhe

  m

  grote zaa

  l

  27,50,

  23,50

  CJP 5,- k

  orting

  7+

  zie pag. 22

  zie pag. 27

  zitconcert

  6+

 • 35

  IntrodansModerne meisjes

  ZA. 6 APRIL, 20.15 UURZO. 7 APRIL, 14.30 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 23,50, 19,50 / CJP 5,- korting

  Frank GroothofJazzBabar

  ZO. 7 APRIL, 11.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 10,50 / tot 16 jr. CJP 8,-

  Klassiek Open Podiumi.s.m. GOOG

  ZO. 7 APRIL, 12.00 UURMusis Sacrum, ParkzaalToegang gratis

  Het Gelders OrkestLiza Ferschtman speelt Dvork

  ZO. 7 APRIL, 14.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 54,-, 42,-, 35,-, 27,- CJP 50% korting

  Bijna tien jaar geleden debuteerde Saskia Noort met de bloedstollende psychologische thriller Terug naar de kust. Het boek sloeg in als een bom en Noorts naam was direct gevestigd. De filmversie, met Linda de Mol in de hoofdrol, was eveneens zeer succesvol en nu is er dan eindelijk een toneelbewerking die u op het puntje van uw stoel zal houden!

  Cas Jansen e.a. Terug naar de kustDO. 4 APRIL, 20.15 UUR Schouwburg Arnhem

  grote zaal 26,-, 22,-

  CJP 5,- korting

  Naast de Dikke en de Dunne, Bassie en Adriaan, Wesley en Yolanthe en Saskia en Serge is er best nog wel plaats voor een nieuw duo, vinden Edo Brunner en Arie Koomen. Een duo van mannen met meerdere tekortkomingen. Zij leerden elkaar kennen bij 'Tequila' van BNN: 1 + 1 bleek in hun geval net even iets meer dan 2 en is daarom toch voordeliger.

  Di Gojim25 jaar Di Gojim @meezingconcert

  Klezmer concert en meer

  VR. 5 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 21,- / CJP 16,-

  Theater RASTEldersland

  VR. 5 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Arie Koomen &

  Edo Brunner

  E & A is toch voor

  deliger

  ZA. 6 APRIL, 20.30

  UUR

  Schouwburg Arnh

  em

  kleine zaal

  19,- / CJP 14,-

  Het Gelders OrkestLunchconcert

  WO. 3 APRIL, 12.45 UURMusis Sacrum, concertzaal Toegang gratis

  Dance Company

  Nanine Linning /

  Theater HeidelbergVoice over

  WO. 3 APRIL, 20.15 UUR

  Nanna TiemanDrift

  WO. 3 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Servaes Nelissen Happy Garden even naar de Chinees

  DO. 4 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Noord Nederlands ToneelMisdaad en straf

  VR. 5 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 26,-, 22,- / CJP 5,- korting

  April

  2+

 • 36

  De Brandstichting /

  Cees Brandt Keetje Clown

  ZO. 14 APRIL, 13.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  Wagenings

  Symfonie Orkest

  ZO. 14 APRIL, 14.30 UURMusis Sacrum, concertzaal 17,- geen korting

  AVVK: Trio Jean Paul

  MA. 15 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 35,- / CJP 23,-

  Combattimento

  Consort AmsterdamConcerti grossi, opus 6

  DI. 16 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal

  Richard Groenendijk Alle dagen

  DO. 18 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 18,50, 14,50 / CJP 5,- korting

  Elisso Virsaladze

  piano

  DO. 18 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 30,- / CJP 21,-

  Paul Haenen Dolman & Gremdaat live

  VR. 19 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 22,50, 18,50 / CJP 5,- korting

  Al meer dan dertig jaar steekt Jan Rot met kop en schouders boven zijn collegas uit. Zelfs Lange Frans, Robert Long en Long Tall Ernie legden het af tegen zijn 1 meter 99. Ook muzikaal gezien is Jan geen kleine jongen. In zijn soloprogramma De grote Jan Rot show laat hij u alle hoeken van zijn muziekkamer zien.

  3+

  Jan RotDe grote Jan Rot showZA. 13 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem kleine zaal 17,50, CJP 12,50

  Van Grimde

  Corps SecretsLes gestes

  WO. 10 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

  Emmy Verhey &

  Klra Wrtz

  WO. 10 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 21,- / CJP 14,-

  Circle of ElevenLeo

  WO. 10 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 21,- / CJP 16,-

  Linda van Dyck e.a.Liefde levenslang

  DO. 11 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 27,50, 23,50 / CJP 5,- korting

  Diavolo Dance TheaterNieuwe show

  VR. 12 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 37,50, 33,50 / CJP 5,- korting

  Nederlands

  Blazers EnsembleDie Zauberflte

  VR. 12 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal

  Leny Breederveld e.a.Mijn slappe komedie voor vier mensen,

  een handjevol personeel en een tafel die niet vrijkomt.

  VR. 12 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  Motel Westcoast Coast to coast, part IV

  ZA. 13 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 26,-, 22,- / CJP 5,- korting

  New European Ensemble

  ZA. 13 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 25,50 / CJP 17,-

  Klassiek Open Podium i.s.m. VKA

  VR. 14 APRIL, 12.00 UURMusis Sacrum, JubileumzaalToegang gratis

 • 37

  Bandoneonist Carel Kraayenhof is de onbetwiste Hollandse ster van de Argentijnse tango. Met zijn Sexteto Canyengue geniet hij al jaren wereldfaam en door de tranen van Maxima stond hij in Nederland in een klap op de kaart. Onlangs riep hij een zevenkoppig ensemble in het leven: het Kraayenhof Tango Ensemble (KTE). De groep maakt muziek die je tegemoet komt als door het open raam van een caf in Buenos Aires.

  Het Brabants Orkest Mahlers monumentale Negende

  VR. 19 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 54,-, 42,-, 35,-, 27,-CJP 50% korting

  Soundos El Ahmadi Er is geen plan B

  VR. 19 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Rou Verveer In zeer goede staat

  ZA. 20 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 21,-, 17,- / CJP 5,- korting

  Krater Theater/

  Bijlmer Parktheater

  en het NiNsee Rebelse vrouwen

  BEER / Ren GroothofDal, of hoe word ik beroemd

  ZO. 21 APRIL, 13.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 10,50 / tot 16 jr. CJP 8,-

  Tania Kross,

  Roberta Alexander e.a. Vrouwenmuziekmarathon

  MA. 22 APRIL, 20.00 UURMusis Sacrum, concertzaal

  Het Gelders Orkest Lunchconcert

  WO. 24 APRIL, 12.45 UURMusis Sacrum, concertzaal Toegang gratis

  Ro Theater Oedipus

  WO. 24 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 26,-, 22,- / CJP 5,- korting

  Dansclick 14: Ivn Prez Kick the bucket

  WO. 24 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Conny Janssen Danst Zout

  VR. 26 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 23,50, 19,50 / CJP 5,- korting

  Zapp 4 The Radiohead songbook

  VR. 26 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 21,- / CJP 16,-

  Mike & Hadewych Vrij met Hadewych & Mike

  VR. 26 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 21,- / CJP 16,-

  Bram van der Vlugt

  & Joost Prinsen Oude meesters

  ZA. 27 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

  Mathilde Santing Recital

  MA. 27 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 22,- / CJP 17,-

  Teatr Licedei Semianyki (The family)

  ZO. 28 APRIL, 14.30 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 27,50 / tot 16 jr. CJP 25,-

  9+

  KraayenhofTango EnsembleZA. 20 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal

  25,-, CJP 20,-

  zie pag. 27

  zie pag. 28

  zie pag. 27

  8+

 • 38

  Theatergroep

  Kwatta Schrik!!

  WO. 1 MEI, 13.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  Toneelgroep Oostpool Wachten op Godot

  WO. 1 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 26,-, 22,- / CJP 5,- korting

  Micha Wertheim Micha Wertheim voor je het weet

  DO. 2 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 21,-, 16,- / CJP 5,- korting

  Pia Douwes e.a. Kramer vs Kramer

  VR. 3 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 28,-, 24,- / CJP 5,- korting

  Berget Lewis Blooming

  WO. 8 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 25,-, 21,- / CJP 5,- korting

  Blind Datenieuwe theatermakers on tour:

  TG Ilay / Ilay den Boer

  WO. 8 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Rubens Quartet

  VR. 10 MEI, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 25,50 / CJP 17,-

  Ilse Warringa &

  Niek Barendsen Nest, tafel en bed

  VR. 10 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  Gare du Nord

  starring

  Dorona Alberti Lifesexy

  4+

  Het Nationale Ballet Romeo en JuliaZA. 11 MEI, 19.30 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 47,50, 43,50CJP 5,- korting

  Introdans Ensemble

  voor de Jeugd Bont en blauw

  ZO. 12 MEI, 14.30 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

  Hafiz Dhaou Kawa, solo deux

  WO. 15 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 21,- / CJP 16,-

  Als eerbetoon aan voormalig artistiek leider Rudi van Dantzig danst Het Nationale Ballet zijn veelgeprezen versie van Romeo en Julia, naar de beroemde liefdestragedie van Shakespeare met levendige straattaferelen, statige hofdansen, realistische gevechtsscnes en natuurlijk de hartverscheurende ontmoetingen tussen de twee geliefden. Ontroerend en spectaculair. (de Volkskrant)

  zie pag. 28

  zie pag. 22

  zie pag. 28

  Mei6+

  zie pag. 21

 • 39

  Carine Crutzen e.a. De kersentuin

  DO. 16 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 32,50, 28,50 / CJP 5,- korting

  Hotel Modern Baard van God

  VR. 17 MEI, 20.30 UURZA. 18 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Het Gelders Orkest Porgy and Bess

  ZA. 18 MEI, 16.00 UURMusis Sacrum, concertzaal 25,- / tot 16 jr. CJP 9,-

  Nederlands Dans

  Theater 1Programma III:

  Sol Len & Paul Lightfoot

  ZA. 18 MEI, 20.15 UUR

  Toneelgroep AmsterdamNa de repetitie

  WO. 22 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 26,-, 22,- / CJP 5,- korting

  Tim Akkerman e.a.Buddy, the Buddy Holly Story

  DO. 23 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 36,-, 32,- / CJP 5,- korting

  Yuja Wang

  piano

  VR. 24 MEI, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal 30,- / CJP 21,-

  Compagnie

  Bodecker & Neander Silence!

  VR. 24 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  Het

  Gelders Orkest Beethoven Egmont

  ZA. 25 MEI, 20.00 UURMusis Sacrum, concertzaal

  Yora Rienstra We maken er wat van

  ZA. 25 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Asko | Schnberg e.a. Mr Finney de opera

  ZO. 26 MEI, 14.30 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 21,- / tot 16 jr. CJP 18,50

  ArtEZ e.a.Sacre

  WO. 29 MEI, 19.30 UURMusis Sacrum, concertzaal 20,- / CJP 15,-

  Acda en de Munnik t Heerst

  WO. 29 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 28,-, 24,- / CJP 5,- korting

  Panama Pictures /

  Pia Meuthen Ergens; dichtbij

  WO. 29 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  Nachtgasten

  VR. 31 MEI, 20.00 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Peeping Tom & KVS A louer

  VR. 31 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 27,50, 23,50 / CJP 5,- korting

  7+

  6+

  zie pag. 8

  zie pag. 20

  'Pleinvrees' is een theaterbeleving die op niets lijkt wat u tot nu toe zag en wordt gespeeld in de open lucht, op een groot plein, in het midden van de stad. Er is geen decor, geen lichtontwerp, geen geluidsversterking, geen tribune. Toeschouwers volgen een man die in zichzelf lijkt te praten, tot ze worden aangesproken en hij hen betrekt in zijn zijn oproep aan de samenleving. Om de voorstelling te kunnen volgen heeft u een mobiele telefoon nodig. De kosten die hieraan verbonden zijn vergelijkbaar met 30 minuten bellen tegen lokaal tarief.

  NB.: Voor deze voorstelling hoeft u geen kaartje te kopen. Achteraf wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage.Maar wel een fantastisch leven!

  OMSKPleinvreesVR. 24 MEI, 19.30 UUR

  ZA. 25 MEI, 17.00 UUROp locatie

 • 40

  Jon van Eerd &

  Lone van Roosendaal Jon en de jongens

  ZA. 1 JUNI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

  Stichting ARDT Dans Benefiet gala 10

  ZA. 8 JUNI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 35,- geen korting

  ArtEZ ToneelschoolArtEZ Afstudeervoorstelling

  DI. 11 JUNI, 21.00 UURWO. 12 JUNI, 21.00 UURDO. 13 JUN. 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

  ArtEZ DansacademieEindvoorstelling ArtEZ Dans

  ZA. 15 JUNI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 17,50, 13,50 / CJP 5,- korting

  Stichting AntlioperaKatibu di shon (Slaaf en meester)

  WO. 19 JUNI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal 38,50, 34,50 / CJP 5,- korting

  Introdans Faux deville

  WO. 19 JUNI, 20.30 UURDO. 20 JUNI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal 17,50 / CJP 12,50

  Introdans & Introdans

  Ensemble voor de Jeugd End of season

  VR. 21 JUNI, 20.15 UURZA. 22 JUNI, 20.15 UUR

  Yamato Jubileumvoorstelling: The best of 20 years Yamato

  DI. 4 JUNI, 20.15WO. 5 JUNI, 20.15Schouwburg Arnhem, grote zaal 39,50, 35,50CJP 5,- korting

  Juni

  Japanse trommelaars zijn niet meer van de Nederlandse podia weg te denken! Ook Yamato is de laatste jaren aan een onstuitbare opmars bezig. Humor, dynamiek en spektakel zijn onmisbare ingredinten in de shows. Omdat de groep twintig jaar bestaat, maken ze een speciale jubileumvoorstelling.