01. MSSA magazine 2013

44
1 Aangename gekte bij Introdans Al bijna 50 jaar aan de macht Koning van Katoren Van wonderkind tot toppianiste Yuja Wang MSSA magazine | nummer 1 | 2013

description

cultureel aanbod magazine van Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem

Transcript of 01. MSSA magazine 2013

Page 1: 01. MSSA magazine 2013

1

Aangename gekte bij

Introdans

Al bijna 50 jaar aan de macht

Koning van Katoren

Van wonderkind tot toppianiste

Yuja Wang

MSSA magazine | nummer 1 | 2013

Page 2: 01. MSSA magazine 2013

2

Volg ons nu ook op

Facebook (/musisschouwburg)

en Twitter (@MusisSchouwburg)

Onze nieuwe website is online!Surf nu naar www.mssa.nl

Page 3: 01. MSSA magazine 2013

Volg ons nu ook op

Facebook (/musisschouwburg)

en Twitter (@MusisSchouwburg)

Colofon

Deze maandagenda is een uitgave van:

Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem

Eindredactie

Hilbrand Harkema, Yoram Reintjens

Teksten

Henk Boerhoef, Rob Chevallier, Marc Knip

(KW theaterpromotie), Stefan Rokebrand, Iris de Vries

Vormgeving en druk

Coers en Roest ontwerpers bno | drukkers te Arnhem

Fotografie

PR Arie en Edo, Cats & Withoos, Robert Benschop,

Joey Buddenberg, Rene Capel, Ank Daamen,

Merlijn Doomernik, Maarten Evenhuis,

Leslie Goedhart Fotografie, Geert Gratema,

Esther Haase, Sanne Helgenberger, PR Ilse en Niek,

Erik de Jong, Ceseli Josephus Jitta, Tarona Leonora,

Ilja Meefout, Justin Nicholas, Sanne Peper, Michel Porro,

Govert de Roos, Omar Rosalina, Patrick Rosenthal,

Luc Senécal, Herman Sorgeloos, Angela Sterling,

Yvonne van de Ven, Laurent Ziegler, Melissa Zomer

Rubrieken

2 column

7 meet the crew

20 kijk

21 recensie

22 de rake quote

26 onder de loep

29 de fan

32 kalender

3Koning van KatorenAl bijna een halve eeuw aan de macht

(van de verbeelding): de Koning van Katoren

8A louerEen voorstelling waarvan u geheel het uwe

mag denken: ‘A louer’ van Peeping Tom

12WonderkinderenVan wonderkind tot ravissante toppianiste:

Yuja Wang in Musis Sacrum

16IntrodansAmerikaanse topchoreografes en

aangename gekte bij Introdans

24MahlerGeen hypes maar grote gebaren

voor het nieuwe interieur

21

3

Page 4: 01. MSSA magazine 2013

4

Ja, zo gaat dat dan. We hebben met elkaar besloten om ons publiek op een intensievere manier aan ons te binden en een magazine dat een aantal keer per seizoen verschijnt lijkt een goed instrument om dit tot stand te brengen. In een dergelijk magazine hoort natuurlijk ook een column en dan is de directeur van Musis Sacrum / Schouwburg Arnhem uiteraard een ‘sitting duck’. Het lijkt de marketeers een uitstekend idee als ik dat eens zou gaan doen. Nou lees ik natuurlijk ook kranten en tijdschriften en volg een aantal columnisten, de een wezenlijk interessanter dan de ander, maar om mijzelf in dat gezelschap te voegen daar had ik nog niet eerder over nage-dacht. Enfin, hier is die dan; een column die gaat over hoe vaak wij treuren over elke lege stoel bij welke voorstelling dan ook. Kom op mensen, denk ik dan, er is zoveel te ontdekken en te beleven in het theater. Nou is tv en in toenemende mate internet en alles wat er nog aan gaat komen aan digitale media een enorme concurrent en ook niet meer weg te denken uit het moderne leven, maar ‘the real thing’ blijft toch de schouwburg of concert-zaal waar het allemaal live gebeurt. Het is vaak moeilijk om niet ten onder te gaan in de enorme stroom aan informatie die dagelijks op de mens wordt losgelaten. Iedereen roept hoe speciaal en bijzonder zijn product wel niet is en dat geldt voor ons ook. 350 voorstellingen en 110 concerten en allemaal even mooi en belangwekkend. Maak daar maar eens je keuze uit. Dit magazine is ook bedoeld om wat meer achtergrondinformatie te geven over het reilen en zeilen in een concert- en theaterzaal. Mijn raad zou zijn: kom gewoon kijken wanneer u maar wilt.

Henk BoerhofAlgemeen directeur Musis Sacrum / Schouwburg Arnhem

Henk BoerhofDirecteur Musis Sacrum / Schouwburg Arnhem

Foto

: Les

lie G

oedh

art F

otog

rafie

Page 5: 01. MSSA magazine 2013

Koning van

5

Page 6: 01. MSSA magazine 2013

6

Jan Terlouw “Ik denk dat het toeval is dat ‘Koning van Katoren’ juist nu weer zo volop in de belangstelling staat. Er is al eens eerder een musical van gemaakt, en nu is er weer een. Er is met het boek – met name in Vlaanderen – sowieso al geweldig veel gedaan. Een poppenspel, een ballet, een musical, een toneelstuk, wel honderd keer kreeg ik de mede-deling dat er een bewerking was gemaakt. Men probeerde er al twintig jaar een film van te maken, dat mislukte steeds op met name financiële gronden. Nu is het dan wel rond gekomen.”

Ben Sombogaart “Nadat ik in 2006 ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman had verfilmd, heeft de producent een aantal opties genomen op titels van uitgeverij Lemniscaat (de uitgever van Terlouw, red.). Een van die verhalen was ‘Koning van Katoren’. Die keuze heeft twee kanten: je zoekt een mooi verfilmbaar verhaal, maar het liefst wel een populair boek. Bekend maakt immers bemind, zo kun je een wat duurdere film maken. Zulke argumenten spelen uiteraard bij een producent.”

’Jong publiek, dat niet is

opgegroeid met het boek,

vindt de film heel spannend.’

‘Koning van Katoren’ uit 1971 is een boek van alle tijden, maar had toch alleen in de zeventiger jaren geschreven kunnen worden. De emancipatie van het jeugdboek, een groeiend besef van de problemen en beperkingen van onze aarde en het feit dat weten-schapper en politicus Jan Terlouw (1931) een aantal jaar eerder de pen ter hand genomen had, stonden aan de wieg van de nog immer populaire jeugdroman. Terlouw ontving er in 1972 de Gouden Griffel en een aantal Europese prijzen voor en veroverde en passant de har-ten van zo’n beetje de hele Nederlandse jeugd. ‘Koning van Katoren’ is sinds verschijning nooit meer uit druk geweest. Volgens Kelly Roos van uitgeverij Lemniscaat is het boek inmiddels in zijn 58e (!) druk, in dit geval de filmeditie. Voordat de film verscheen werden 600.000 exemplaren verkocht en verschenen vertalingen in het Afrikaans, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Fries, Grieks, Hongaars, Iers, IJslands, Indonesisch, Italiaans, Portugees, Spaans, Tsjechisch en Welsh.

Het verhaal over Stach die probeert koning te worden is in de loop der jaren al op vele manieren bewerkt, maar in 2012 zag de eerste verfilming het daglicht. Tegelijk verscheen Theater Terra met een musicalversie, die binnenkort in Arnhem te zien is. Wat is het toch met dat verhaal, dat generaties blijft intrigeren? We spraken afzonder-lijk met geestelijk vader Jan Terlouw, filmregisseur Ben Sombogaart en theatermaker Dick Feld.

tekst: Marc Knip

Ben Sombogaart

Page 7: 01. MSSA magazine 2013

7

Dick Feld “Wij zijn altijd op zoek naar goede verhalen, waarmee we ook beeldend iets denken te kunnen. ‘Koning van Katoren’ vind ik persoonlijk een van de allerbeste Nederlandse jeugdboeken, dus toen de mogelijk-heid zich voordeed om daarmee aan de slag te gaan heb ik niet lang hoeven nadenken. Niet lang, maar wel even. Want ik vind het boek zó mooi, dat ik me afvroeg of het niet alleen maar minder zou kunnen worden. Hitchcock wilde niet voor niets alleen maar slechte boeken verfilmen, omdat daar iets aan te verbeteren was. Maar ik hield mezelf voor dat een theaterstuk iets anders is dan een boek en ging aan de slag.”

Ben Sombogaart “Het is duidelijk een verhaal uit de jaren zeventig. Ikzelf heb het boek jaren geleden gelezen en het leek me toen te frag-mentarisch om te verfilmen. Daarna is het script langs diverse producen-ten en regisseurs geweest en anderhalf jaar geleden kwam het weer op mijn pad. Ik heb het boek toen bewust niet opnieuw gelezen, om het scenario wat meer onbevooroordeeld te kunnen lezen. Ik heb vertrouwd op de scenarioschrijvers, die het boek uiteraard van haver tot gort kennen.”

Jan Terlouw “Ik ben bij de première van de film geweest, van de musical van Terra heb ik door omstandigheden tot nu toe alleen het laatste gedeelte gezien. Film is, net als theater, vanzelfsprekend een hele andere kunstvorm dan literatuur. Op het witte doek draait het met name om beeld en geluid, en dus wordt er anders verteld. De grote lijn van het boek is dat een jongen opdrachten moet uitvoeren om koning te worden. Naarmate hij die opdrachten uitvoert, beseft hij dat het niet gaat om dé Koning van Katoren, de persoon dus, maar om het zíjn van koning. Het boek gaat over leiderschap. Stach merkt hoe langer hoe meer dat dit alles heeft te maken met opoffering, met iets er voor over hebben, met besef van verantwoordelijkheid. Dit aspect vind je in de film niet terug.”

Ben Sombogaart “Jan Terlouw pakt in zijn boek thema’s op als leider-schap, milieuproblematiek et cetera en neemt deze als kapstok voor een avontuurlijk verhaal. Wij hebben in onze film een andere balans gezocht tussen het avontuur, het coming of age verhaal en de politieke en maat-schappelijke problematiek.”

‘We zijn altijd op zoek naar

goede verhalen, waarmee

we ook beeldend iets

denken te kunnen’

Jan Terlouw “Een verfilming in 1971 zou er heel anders hebben uitgezien. De tijden zijn veranderd. Er is meer vraag naar spektakel tegenwoordig, technisch kan er natuurlijk ook veel meer. En de film heeft heel mooie beelden, dat mag gezegd.”

Dick Feld “Grootste moeilijkheid vond ik dat in dit boek eigenlijk acht verhalen zitten waarmee je ook acht voorstellingen zou kunnen maken. En dit alles moest binnen een uur verteld worden. Dus moesten er keuzes gemaakt worden en slimme oplossingen bedacht, zodat we recht zouden doen aan het boek, zonder dat we alles konden vertellen. Het publiek mocht na afloop niet het gevoel krijgen iets gemist te hebben.”

Ben Sombogaart “De jeugd kent het boek nog steeds blijkt, de film wordt bezocht door alle leeftijden. Daar hebben we natuurlijk ook onderzoek naar gedaan voordat de film gedraaid werd. Het wordt veel op scholen gelezen en er zijn veel ouders die het nog steeds aan hun kin-deren geven om te lezen. Het is natuurlijk geen voorleesboek, want het is bedoeld voor kinderen van 8, 9 jaar. Maar dat maakt het allemaal ook erg lastig, want er wordt zeer kritisch gekeken naar de film en die wordt natuurlijk ook nooit ‘beter’ dan het boek.

Dick Feld

Page 8: 01. MSSA magazine 2013

8

Dus er wordt genoten van de film, maar ik proef ook hier en daar teleur-stelling, omdat het anders is dan ze zich herinnerden. De film verstoort dat beeld. Maar het jonge publiek, dat niet is opgegroeid met het boek, vind de film juist heel spannend.”

Jan Terlouw “Het lijkt me niet zo waarschijnlijk dat ik in de toekomst nog een jeugdboek schrijf. De jeugd leeft zo anders tegenwoordig dan hoe ik ben opgegroeid, zo digitaal. De hele dag bestaat uit communiceren, twit-teren, Facebooken, telefoneren. Dat ken ik niet. Als ik een boek schrijf, wil ik me kunnen verplaatsen in de mensen voor wie ik schrijf. Je moet toch weten hoe de jeugd nu leeft, denkt en leest, en ik denk dat ik dat minder goed weet. Dus ik schrijf liever voor volwassenen op het ogenblik.”

Dick Feld “‘Koning van Katoren’ is tijdloos – zoals alle goede verhalen. De omstandigheden en de taal kun je actualiseren, maar de essentie zal altijd recht overeind blijven staan. Iedereen kent het en is het erover eens dat het een topboek is. Daar was geen enkele discussie over bij Terra. Ook veel mensen uit mijn omgeving blijken het boek te kennen en ik ben echt niemand tegengekomen die het niet geweldig vindt.”

Jan Terlouw “Ik heb met het oog op de film en de musical het boek onlangs nog eens herlezen. Ik wil er niets aan veranderen, al zijn som-mige woorden verouderd. ‘Schokschouderend van agitatie’ zou ik nu niet meer schrijven. Maar de problemen zijn universeel en nogal tijdloos, al verschuiven de accenten. Tegenwoordig gaan in Nederland bijna alle problemen over geld, zoals ik in ‘Zoektocht in Katoren’ (het vervolg op ‘Koning’ uit 2007, red.) heb proberen te schrijven. Ik ben natuurlijk erg blij (en stomverbaasd) dat het boek zo’n prachtige ontvangst heeft gekregen. Af en toe krijg ik een geboortekaartje van mensen die hun zoon Stach hebben genoemd. Wat wil een schrijver nog meer?”

‘Schokschouderend van agitatie’

zou ik nu niet meer schrijven

Jan Terlouw

‘Koning van Katoren’ is terug van nooit weggeweest. Het prachtige en bekroonde jeugdboek van Jan Terlouw uit 1971 draait op het moment van schijven in de Nederlandse bioscopen en is door Theater Terra als basis genomen voor een spannende familievoorstelling.Het land Katoren heeft al zeventien jaar geen koning. Sinds de vorige overleed, wordt het land bestuurd door zes ministers, die niet echt hun best doen om een nieuwe koning te vinden. De jonge Stach heeft wel oren naar de functie, maar de ministers werken hem tegen en zadelen hem op met een reeks onmogelijke opdrachten. Stach zet alles op alles om Koning van Katoren te worden. Zal het hem lukken? ‘Koning van Katoren’ gaat over geloof in jezelf. Voor ieder probleem is een oplossing te vinden, als je maar zelf blijft nadenken. Een verhaal over draken, vogels en een tovenaar in een grot. En over exploderende appels...script: Dick Feld, naar het boek van Jan Terlouw · regie: Theun Plantinga · muziek: Fons Merkies en Floris Verbeij spel: Soy Kroon, Dennis Willekens, Babbe Groenhagen, Roos van der Waerden en Christiaan Koetsier

“Een levendige, creatieve voorstelling die vol vaart het boek van Terlouw alle eer aan doet. Er gaat tenslotte niets boven de kracht van de verbeelding.” (De Telegraaf)

“De vijf spelers zingen, vertellen en spelen efficiënt en met goeie afwisseling het verhaal. Er wordt soepel geswitcht tus-sen spelscènes en – goed gezongen – liederen, de doorschij-nende kaasdoeken worden even geloofwaardig gebruikt voor een schimmenspel als dat ze dienen als station of duistere grot. (…) Meeslepend vlot verteld.” (NRC Handelsblad)

“De bewerking door Theater Terra van het bekende verhaal van Jan Terlouw is bijzonder geslaagd, met als stralend mid-delpunt de talentvolle Soy Kroon.” (Musicalworld.nl)

Theater Terra

Koning van Katoren

zo. 10 februari 14.30 uur

Schouwburg Arnhem

grote zaal

€ 20,- / tot 16 jr. CJP € 17,50

8+

Page 9: 01. MSSA magazine 2013

9

Omschrijf je werk in max. 75 woorden:“Mijn functie is in tweeën opgedeeld. in het ene gedeelte ondersteun ik de

marketingafdeling om mens en voorstelling bij elkaar te brengen. Voor

het educatiegedeelte van de functie onderhoud ik contact met scholen en

jongeren, maar organiseer ik ook voor volwassen extra verdieping rondom

de voorstellingen zoals inleidingen, nagesprekken en cursussen. Daarnaast

geef ik rondleidingen in de schouwburg.”

Pluspunten:“Onderdeel zijn van een bedrijf waar avond aan avond geweldige voor­

stellingen te zien zijn. Voorstellingen die ontroeren, verheffen, inspireren

of je een totaal andere werkelijkheid doen zien.

Als ik op de een of andere wijze aan anderen kan overdragen dat het hier

allemaal te vinden is heb ik een goede dag.”

Uitdagingen: “Hoe ontzettend moeilijk het is de juiste mensen bij de juiste voorstelling te

brengen. Voor sommige voorstellingen weet je soms absoluut zeker dat er

een publiek voor is, maar om juist dat publiek bereiken en ze ervan over tuigen

dat dit wat voor hen is blijkt hartstikke moeilijk. Het is soms jammer te zien

dat geweldige voorstellingen van soms internationale allure maar een heel

beperkt publiek trekken. Het feit dat we zo’n 500 voorstellingen hebben per

jaar maakt het onmogelijk om alle voorstellingen de aandacht te geven

die ze verdienen. Met dat vluchtige karakter van mijn werk heb ik soms wel

moeite.”

Femke DroogFunctie Medewerker Marketing en Educatie

In dienst van MSSA sinds 1996 | Leeftijd 39

Dingen die je altijd bij blijven: “Van veel voorstellingen zijn er fragmenten die me bij blijven. Vaak zijn

dat woorden, zinnen, stukken tekst. Soms is het een beeld, een stem, een

beweging of een stuk muziek. Momenten waarop ik diep geroerd ben, er

inspiratie opborrelt of ik compleet uit het veld geslagen word. Zo ontroerde

de manier waarop in ‘4.48 Psychosis’ licht gebruikt werd, hoe waanzinnig

mooi die voorstelling überhaupt was. Het verbaasde me ook ooit hoe Bobby

McFerrin (ja, die man van dat liedje ‘Don’t worry be happy’, die overigens

naast zanger van die meezinger ook componist en dirigent is, en absurde

dingen met zijn stem kan) het bedaarde publiek van het Amsterdam

Sinfonietta liet stampen en joelen om meer. De stem van actrice Marleen

Scholten. De directe vragen die het Noord Nederlands Toneel het publiek,

allen gezeten op het podium stelde. “Als u moest kiezen, zou u dan liever áltijd

16, 36 of 56 zijn, en waarom dan?”. Wat verbeelding doet met huis­tuin en

keuken artikelen in ‘Mismuis’ van Kwatta en hoe gaaf kinderen dat vinden.

Kortom, ik kan slecht kiezen. Blijvende indrukken liggen hier altijd op de loer.”

DE ‘must see’ in het resterende seizoen: “Ik ben zelf erg benieuwd naar ‘A louer’ van het Belgische danstheater­

collectief Peeping Tom (zie pag. 8, red.). De voorstelling belooft een

fascinerende reis door een simultane denkwereld van herinneringen,

toekomstbeelden, dromen en nachtmerries te worden. Het is soms dans,

soms theater, soms muziek en soms alles tegelijk. Peeping Tom, wat in het

engels zoveel betekent als ‘voyeur’, gaat ons wellicht een blik laten werpen

op iets dat we niet eerder gezien hebben. Kijk vooral even op de website van

Peeping Tom www.peepingtom.be. Let daarbij op die laatste twee letters,

als u .nl gebruikt, komt u namelijk heel ergens anders uit.”

Foto

: Les

lie G

oedh

art F

otog

rafie

Page 10: 01. MSSA magazine 2013

Peeping Tom | A Louer

1010

’Poëtisch en mysterieus’

Page 11: 01. MSSA magazine 2013

11

Een van de mooiste voorstellingen die dit seizoen in Arnhem te zien zal

zijn, is wat ons betreft ‘A louer’ van het Brusselse gezelschap Peeping

Tom. De groep grossiert al dertien jaar in oogstrelende fysieke theater-

voorstellingen, de zinnen begoochelende dansante stukken die zich

afspelen in een uniek universum: dat van Peeping Tom.

Gestart als gelegenheidscollectief – de makers ontmoetten elkaar tijdens een productie van Alain Platel en maakten daarna met een minimaal budget het verrassende en ijzersterke ‘Caravane’ in 1999 – groeide Peeping Tom uit tot een erkend gezelschap van nationale en mondiale faam. De vier voorstellingen die tot nu toe volgden, ‘Le jardin’ (2001), ‘Le salon’ (2004), ‘Le sous sol’ (2007) en ‘32 rue Vandenbranden’ (2009) zijn door pers en publiek juichend ontvangen en kenden alle een uitgebreide internationale tournee.

Peeping Tom is opgebouwd rond de twee artistieke leiders Gabriela Carrizo (Argentinië) en Franck Chartier (Frankrijk). Ze hebben een netwerk van zeer veel­zijdige en diverse artiesten om zich heen verzameld, waarmee ze langdurige samen werkingsverbanden aangaan. Uit deze dynamiek ontstond een geheel eigen theatertaal en een signatuur, die uit duizenden te herkennen is en de genres ontstijgt. Henk Boerhof en Ingrid Scheper, respectievelijk directeur en programmeur van Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem, zijn beiden groot fan van Peeping Tom en leggen graag uit waarom.

tekst: Marc Knip

Ingrid Scheper“Ik heb de afgelopen jaren een aantal voorstel-lingen gezien van Peeping Tom. Wat mij zo aantrekt is dat er heerlijk ver -warrend gespeeld wordt met de realiteit en de ver beelding, zodat je als toeschouwer voort durend het gevoel hebt op het verkeerde been te staan. Wat natuurlijk ook zo is. De voorstellingen bevreemden omdat je geen idee hebt of je kijkt naar een ware gebeurtenis, naar een fantasie, naar een droom of naar je eigen verbeelding. Je wordt meegezogen in hun surrealisme en voortdurend uitgedaagd.” Henk Boerhof“Het zijn virtuoze performers, met een geheel eigen bewegingsidioom, een eigen taal, erg herkenbaar. De lijn tussen dans, beweging en theater zigzagt bij de groep, en Peeping Tom forenst dus met het grootste gemak tussen, naast en langs de genres.”

Ingrid Scheper “Ik herinner me een scène uit ’32 rue Vanden-branden’, waarin een vrouw haar man met een andere vrouw denkt te zien in een caravan. Ze schreeuwt en slaat op de ramen, maar niemand lijkt haar te horen. Uiteindelijk zwaait de deur open en is de man alleen. Of de prachtig fysieke scène waarin ze tegen de wind vecht. Of het moment waarin de vrouw op magische wijze verdwijnt achter de deur van de stacara-van. Was ze er nou wel of niet?”

Henk Boerhof“Ik bekijk natuurlijk heel veel voorstellingen en soms weet ik de volgende dag al niet meer precies wat ik gezien heb, maar de stukken van

Peeping Tom blijven altijd dagen in mijn hoofd rondhangen. Ze hebben zo’n grote zeggings-kracht, ze zijn zo enorm sterk.”

Ingrid Scheper“De beelden zijn inderdaad heel filmisch, zoals je trouwens uitgebreid op YouTube kunt zien, zowel door decor en muziek als door de be wegingen van de spelers. Er wordt met vertraging gewerkt, dat maakt het poëtisch en mysterieus.”

Henk Boerhof“Erg belangrijk is dat de voorstellingen van Peeping Tom een prachtig gevoel voor humor bevatten. Niet hilarisch of grappig of grof, maar subtiele, tongue-in-cheek humor, waarom je in verwondering glimlacht. Omdat het mooie vondsten zijn, omdat er met de humor zoveel gezegd wordt.”

Ingrid Scheper“Een avond Peeping Tom is sfeervol, absur dis-tisch op een begrijpelijke manier, herkenbaar, subtiel, onheilspellend en komisch. Komt dit allemaal zien!”

Henk Boerhof“Peeping Tom past uitstekend in de pro-grammering van onze schouwburg, dit zijn de voorstellingen waarmee we ons graag profileren. Het is enorm integer gemaakt, de groep is helemaal niet uit op effectbejag, op succes, op geld; ze willen prachtig theater maken dat vanuit hun hart komt. De makers stoppen hun ziel en zaligheid erin. ‘A louer’ is echt een wonder van een voorstelling en ik hoop dat de zaal stampvol zit!”

Peeping Tom

& KVS (België)A louer

vr. 31 mei 20.15 uur

Schouwburg Arnhem

grote zaal

€ 27,50, € 23,50

CJP € 5,- korting

Page 12: 01. MSSA magazine 2013

12

Peeping Tom maakt voorstellingen die – de schrijver van dit artikel kent zijn beperkingen - eigenlijk niet in woorden te vatten zijn. Een korte reis langs de mooie clips op YouTube doet wonderen. Het Brusselse gezel-schap verstoort de gangbare logica van tijd, ruimte en sfeer en creëert werelden waarin niets is wat het lijkt. Toch zijn het warme, intieme en kleine voorstellingen.

De twee artistiek leiders Gabriela Carrizo en Franck Chartier definiëren die intimiteit als het zichtbaar maken van en het vervolgens inzoomen op wat niet zichtbaar is, wat op het eerste gezicht onbelangrijk lijkt, de zaken die essentieel zijn, maar genegeerd of weggemoffeld worden.

‘A louer’ gaat over de mogelijkheden en onzekerheden van alles wat tijdelijk, voorlopig en inwisselbaar is. Het stuk begint in uw hoofd, op zo’n moment van verveling waarop onze gedachten zich soms plots losmaken van het aardse. Peeping Tom is uw reisleider op een reis door dit universum van herinneringen, toekomstbeelden, angsten, dromen en nachtmerries. Het voelt als een wandeling langs een steile rots, als een koorddanser balancerend tussen het gevoel iets te bezitten en het dan weer te verliezen, een gevoel van evenwicht in de leegte.

Alles is vergankelijk, alles kan van vandaag op morgen worden weg-genomen: je huis, je persoonlijke bezittingen, een situatie, een dierbare en zelfs je leven.

Alles is te huurDe schitterende beelden van Peeping Tom

Subtiel goochelend met theatrale trucjes zuigt de groep u mee in een spook huis alias spookhoofd. “De setting heeft nog het meest weg van the red room, het actieterrein van de heerlijke dwerg uit ‘Twin Peaks’”, aldus Griet op de Beeck van De Morgen, “eindeloze rode fluwelen gordijnen, een vloer met een geometrisch patroon, een paar lampen en zetels. Een vreemde mix van creepy gezelligheid en een unheimlich soort weg van de wereld. (…) welk verhaal ik ook zou verzinnen bij deze voorstelling, er kan altijd een ander tegenover geplaatst worden. Dit is een uniek soort wereld, waar je even binnen mag kijken en er het jouwe van denken”.

De hoofdrollen zijn weggelegd voor een kasteeldame en haar butler, die ronddolen in een schijnwereld waarin alles tijdelijk, vals en ‘te huur’ lijkt te zijn. Alles wordt afgewisseld met absurde interventies van een operazangeres en ontroerende scènes met een pianist, die ook nog eens een sympathieke ouderling blijkt te zijn. ‘A louer’ zet het gegeven van de artistieke creatie op losse schroeven en toont uiteindelijk de teloorgang van de voorstelling. Elke artistieke creatie is immers vluchtig. De planken van het theater behoren ons slechts tijdelijk toe.

Concept en regie Gabriela Carrizo en Franck Chartier · met: Jos Baker,

Eurudike De Beul, Leo De Beul, Marie Gyselbrecht, Hun­Mok Jung, SeolJin Kim

en Simon Versnel

’Het is echt een wondervan een voorstelling.’

Page 13: 01. MSSA magazine 2013

13

Peeping Press“ ‘A louer’ is een dik uur genieten van de absurditeit, de humor en de schrikbeelden

die de verbeelding rijk is. Doe jezelf deze voorstelling dus alsjeblieft cadeau.”

(De Standaard)

“Peeping Tom bewijst nog maar eens dat ze een unieke plek inneemt in het

dans landschap.” (De Morgen)

“Griezelig, virtuoos en verrassend theater dat met alle conventies en toneel­

machinerieën speelt. (…) Een intrigerende en imponerende belevenis.” (Knack)

13

’Griezelig, virtuoos en verrassend theater dat met alle conventies en toneel machinerieën speelt’

Page 14: 01. MSSA magazine 2013

14

Jong geleerd

jong gedaan

tekst: Marc Knip

fotografie: Esther Haase

Toen Christian Heinrich Heinecken in 1725 overleed, was hij een man van de wereld. Hij sprak Duits, Frans en Latijn en was bovengemiddeld onderlegd in wiskunde, geschiedenis en aardrijkskunde. Hij kon hele stukken uit de Bijbel citeren, ging op audiëntie bij de Deense koning, werd bewonderd door de filosoof Immanuel Kant en componist Georg Phillip Telemann droeg diverse werken aan hem op. Niet slecht als je bedenkt dat Heinecken pas 4 jaar oud was, toen hij bezweek aan zijn glutenallergie. Het Wunderkind von Lübeck had toen al een leven van openbare optre­dens achter de rug, een zwaar bestaan dat mede bijdroeg aan zijn vroege overlijden. “Niet te geloven, toen Mozart zo oud was als ik, was hij al vijftien jaar dood”, schijnt de grote Nederlandse dirigent Bernard Haitink (1929) ooit te hebben geroepen bij het doornemen van het voltallige oeuvre van het Weense genie. Op zijn zevende trad Mozart al op aan de hoven van München, Schwetzingen, Brussel, Versailles, Londen en Den Haag, optredens die zonder uit zondering een onuitwisbare

indruk achterlieten. Amper 35 werd Wolfgang Amadeus Mozart, maar hij laat een catalogus na van 626 werken, waar onder zo’n twintig 20 missen, 18 opera’s, 50 symfonische werken, 25 piano con certen, 25 strijkkwartetten en 25 piano sonates. Dat is van zijn eerste tot zijn laatste ademtocht elke drie weken een werk van betekenis. De componist maakte ook nog eens 18 grote reizen, hield van een feestje, had een relatie, kreeg zeven kinderen, gaf les, reed graag en veel paard en was verzot op kaart­ en andere gokspelen. “Not bad for someone portrayed as a giggling idiot in the movies”, aldus de Amerikaanse musicoloog en componist Robert Greenberg. Wonderkinderen: ze blijven tot de ver­beelding spreken. En vaak schuilt er ook een zekere tragiek achter. Kindsterretjes die de weelde niet kunnen dragen, de grootste componist aller tijden die berooid sterft, een kind dat geen kind mag zijn. Genialiteit laat zich ook moeilijk voor­spellen en herkennen. Men dacht aan­vankelijk dat Einstein zwakbegaafd was

omdat hij nog nauwelijks kon praten toen hij drie jaar oud was. Opvallend is in ieder geval dat de meeste ‘child prodigies’ zelf niet het gevoel hebben speciaal te zijn of anders dan anderen.

Hoog tijd dus om eens een springlevend wonderkind aan de tand te voelen, de Chinese pianiste Yuja Wang. Als ze op vrijdag 24 mei op de bühne van Musis Sacrum plaatsneemt achter haar piano, is ze 26 jaar oud en heeft ze al een carrière van anderhalf decennium achter de rug. Op haar elfde werd ze derde tijdens een groot concours in Duitsland en toen was de beer los. Competities, cd­opnames, recitals, workshops, het lijkt niet op te kunnen bij Wang. Het grootste deel van haar reper toire kan ze zo zonder voor­be reiding over het voetlicht brengen. Zo heeft ze de reputatie zieke pianisten op het laatste moment te kunnen vervangen en toch een knock­out performance neer te kunnen zetten. Hoe zorg je ervoor dat je met zo’n drukke agenda ook nog aan leven toekomt? We vroegen het aan Yuja Wang, die inmiddels al jaren in New York woont.

Page 15: 01. MSSA magazine 2013

’Genialiteit laat zich moeilijk voorspellen en herkennen.’

15

Page 16: 01. MSSA magazine 2013

U won uw eerste competitie op 11­jarige leeftijd.

Voor u achttien was had u al de hele wereld

gezien en op de grote podia opgetreden. Kunt u

vertellen hoe het is om kind te zijn en het leven

van een volwassene te leiden?

“Het is een hele opgave en uitdaging, ik werd en word inderdaad gevraagd om over de hele wereld op te treden. De kunst is om een balans te vinden tussen de vele recitals en het reizen enerzijds, en ruimte te blijven vinden om normaal op te groeien en een sociaal leven te leiden. Ik en mijn manager zijn daar voortdu-rend mee bezig. Ik hou van zo veel dingen die niets te maken hebben met muziek en ik heb het nodig om ook van die zaken te kunnen genieten!”

Besefte u aan het begin van uw carrière dat uw

leven anders was dan dat van andere kinderen?

“Ik ben in Beijing op een volstrekt normale ma-nier opgegroeid. Ik had zeker geen ‘tiger mom’, mijn ouders deden er juist al het mogelijke aan om te zorgen dat ik niet de hele tijd aan het oefenen was en al mijn uren achter de piano doorbracht. Want ik was er gek op en zocht het instrument zo vaak mogelijk op. Uiteindelijk speelde ik elke dag toch wel een paar uur. Toen ik op mijn vijftiende naar de Verenigde Staten verhuisde, bleef ik proberen om het repeteren binnen de perken te houden. Al met al heb ik toch het gevoel dat ik een redelijk normale jeugd heb gehad, hoewel ik besef dat dat niet helemaal zo is.”

’Iedereen is geboren met een speciaal talent. De kunst is om het te vinden.’

16

Page 17: 01. MSSA magazine 2013

Heeft u het gevoel dat u geboren bent met een

speciale gave of heeft u er gewoon harder aan

gewerkt dan anderen? Was u ook op andere

vlakken anders dan uw leeftijdsgenootjes?

“Ik denk oprecht dat iedereen geboren is met een speciaal talent. De kunst is om het te vinden. Ik heb het geluk gehad dat ik er al op zeer jonge leeftijd achter kwam dat ik aanleg tot musiceren had. Vanaf dat moment heeft het zich allemaal op een natuurlijke wijze ontwik-keld. Ik heb geen idee of ik ook op andere vlakken op mijn klasgenootjes of vriendinnen voorlag eerlijk gezegd. Ik deed wat vanzelf-sprekend voelde en het heeft allemaal nooit geforceerd aangevoeld.”

Beethoven: Sonate nr. 13 in Es, opus 27/1 ‘Quasi una fantasia’ Brahms: Fantasieën, opus 116 Rachmaninov: Études tableaux, opus 39 nr. 6, 4 en 5 Rachmaninov: Elegie, opus 3/1 Skrjabin: Sonate nr. 2 ‘Fantasie’ Ravel: La valse

De 26­jarige Chinese pianiste Yuja Wang is een sensatie als het gaat om technische perfectie. Ook haar soms ravissante outfits dragen bij aan een ster die met grote snel­heid rijst. Maar Wang is voor alles musicus in hart en nieren: de partituur vormt de basis van haar interpretaties, die bij het publiek steeds weer een ontzagwekkende indruk achterlaten. Ze wordt inmiddels wereldwijd gerekend tot de toppianisten. “She is, quite simply, the most dazzlingly, uncannily gifted pianist in the concert world today, and there’s nothing left to do but sit back, listen and marvel at her artistry”, schreef de San Francisco Chronicle in 2012. “Ms. Wang is a wonder. A passio­nate performer, she meshes an impeccable technique and insightful artistry, evident both on disc and in live concerts,” zag The New York Times datzelfde jaar. Een artieste op de toppen van haar kunnen dus. Met werken van Beethoven, Brahms, Skrja­bin, Rachmaninov en Ravel zal zij zich in Arnhem komen voorstellen. Vooral haar wervelende vertolking van ‘La valse’ van Ravel is iets om naar uit te kijken.

Kunt u iets vertellen over uw performance in

Arnhem op 24 mei 2013? Ligt er werk van een

componist op de lessenaar (Wang speelt Beet­

hoven, Brahms, Rachmaninov, Skrjabin en Ravel,

red) die een speciaal plekje in uw hart heeft,

waarmee u zich zeer verbonden voelt?

”Alle componisten en stukken gaan me aan het hart, anders zou ik ze niet spelen. Maar met name Rachmaninov en Skrjabin zijn componisten die me nooit gaan vervelen, een oeuvre waar ik elke keer weer met liefde induik. Het Ravel-stuk dat ik speel, heb ik onlangs op cd opgenomen bij Deutsche Grammophon. Het is een compositie die ik al lang bij me draag, een schitterend stuk om via de toetsen te schilderen.”

Hoe ziet u en wat hoopt u voor de toekomst?

Uiteraard dat ik nog een lang leven voor me heb, een leven dat ik ten volste zal genieten. Muzikaal kijk ik erg uit naar mijn volgende cd-opnamen, die zeer bijzonder worden, maar waarover ik helaas nog niets mag zeggen. Verder zijn er nog vele musea – een grote passie - om ontdekt, en veel coole films om bezocht te worden. Het normale leven!”

17

Yuja Wang

Beethoven, Brahms,

Rachmaninov, Skrajabin

en Ravel

vr. 24 mei, 20.15 uur

Musis Sacrum

concertzaal

€ 30,- / CJP € 21,-

Page 18: 01. MSSA magazine 2013

18

Moderne meisjes

IntrodansModerne meisjes

vr. 8 februari 20.15 uur

za. 9 februari 20.15 uur

za. 6 april 20.15 uur

zo. 7 april 14.30 uur

Schouwburg Arnhem

grote zaal

€ 23,50, € 19,50

CJP € 5,- korting

première

Page 19: 01. MSSA magazine 2013

19

Dit seizoen komen Introdans en Introdans Ensemble voor de Jeugd beide nog met een voorstelling. Zoals zo vaak valt aan het gekozen repertoire op hoe mooi de balans tussen toe-gankelijk en artistiek interessant is.

Het succes komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Roel Voorintholt is sinds 1983 aan de groep verbonden en kent Introdans van binnen en buiten. Sinds hij artistiek directeur is bouwde hij een indrukwekkende airmiles-verzameling op om Introdans naar de wereld te brengen en de wereld naar Introdans.

Roel Voorintholt“Ik benader elke choreograaf waarmee ik voor Introdans aan de slag wil of waarvan we een werk willen dansen persoonlijk, als dat mogelijk is. Ik bereid me goed voor, we praten er lang over en ik leg uit waar Introdans voor staat. Ik tracht een goede en persoonlijke band met dansers en choreografen op te bouwen en dat wordt gewaardeerd. Dat Lucinda Childs nu voor het eerst een werk voor een Nederlands gezelschap maakt, is een grote eer. Vele grote choreografen, die van New York tot Parijs en

Roel Voorintholt, artistiek leider van Introdans:

Het is eigenlijk een bijzondere geschiedenis, die van Introdans. Wie de

schitterende programma’s van het afgelopen decennium bekijkt, kan zich amper

voorstellen dat er überhaupt geen dans (gezelschap) in Oost-Nederland was

toen de groep ruim veertig jaar geleden werd opgericht. Tegen de klippen op en

zonder subsidie bewees Introdans haar bestaansrecht, in de jaren tachtig

gevolgd door erkenning en professionalisering. Tegenwoordig valt er eigenlijk

alleen maar goed nieuws te melden. De Arnhemse groep treedt over de hele

wereld op, staat er in alle opzichten prima voor en met Hare Koninklijke Hoogheid

Prinses Margriet der Nederlanden als bescherm vrouwe kan er weinig misgaan.

van Londen tot Tokyo werken, weten Arnhem inmiddels te vinden. Dat is niet vanzelf sprekend en daar ben ik trots op.”

Moderne meisjesIn ‘Moderne meisjes’ wordt het werk van drie ‘grand old ladies’ van de Amerikaanse moderne dans samengebracht: Lucinda Childs, Jennifer Muller en Twyla Tharpe. De eerste creëert zelfs speciaal voor Introdans een nieuw werk: haar eerste voor een Nederlands gezelschap. Dat mag met recht bijzonder heten.

Roel Voorintholt“De samenstelling van dit programma heeft alles met het beleid van Introdans te maken. Je kunt choreografieën niet in een museum plaatsen, zoals beeldende kunst. Ballet bestaat eigenlijk bij de gratie van de uitvoering. We zijn altijd op zoek naar mooie stukken die nergens meer te zien zijn.”

“De drie vrouwen, die allemaal nog leven, hebben een enorme staat van dienst. Hoewel ze ieder een compleet eigen stijl hebben, horen ze qua vitaliteit, achtergrond en schoonheid

“Je kunt choreografieën niet in een museum plaatsen.”

toch heel erg bij elkaar. En zo ontstaat er een mooie eenheid in deze dansavond, ook door de decors en kostuums die we laten maken. Het wordt een Introdansavond zoals ik die graag zie, samengesteld als een goed menu: met gerechten die verschillen, maar toch bij elkaar passen.”

“Tja, hoe gaat zoiets? ‘Bench’ van Jennifer Muller dansen we bijvoorbeeld voor het eerst. Vorig jaar hebben we het contract al getekend. Ik heb video’s gestuurd van de groep, zodat ze kan zien hoe we dansen. Toen we in New York optraden, heeft Muller de voorstelling bezocht en daar hebben we besproken wie welke rol zou kunnen dansen. Je neemt door hoeveel tijd er is om het werk in te studeren en wat er allemaal nodig is qua decor, kostuums, lichtontwerp, muziekrechten et cetera. Muller is vervolgens anderhalve week in Arnhem geweest en twee van haar dansers, die het stuk regelmatig gedanst hebben, bleven een maand om het stuk aan onze dansers te leren. En uiteindelijk hoop je dan maar dat de choreograaf tevreden is.”

tekst: Marc Knip

Moderne meisjes

Page 20: 01. MSSA magazine 2013

Bont en blauw

20

Introdans

Bont en blauw

za. 2 maart, 19.30 uur

zo. 3 maart, 14.30 uur

zo. 12 mei,14.30 uur

Schouwburg Arnhem

grote zaal

€ 16,- / tot 16 jr. CJP € 9,-

première

6+

Page 21: 01. MSSA magazine 2013

21

In maart vervolgens speelt het jeugdensemble ‘Bont en blauw’, met het zwaartepunt op het werk van Alwin Nikolaïs (1910-1993). Deze beroemde Amerikaanse kunstenaar maakte zo’n honderd magische stukken en wordt wel de vader van het multimedia-theater genoemd. Introdans heeft de exclusieve rechten verworven om zijn werk in Nederland op te voeren.

Roel Voorintholt“Alwin Nikolaïs deed in de jaren zestig en zeventig in Amerika de theaters op hun grondvesten trillen. Ik heb die man helaas nooit ontmoet, hij leeft ook niet meer, maar hij heeft werkelijk hele bijzondere dingen gedaan, een intrigerende dansmaker. Nikolaïs werkte al met hele maffe kleuren, een aparte belichting en maffe muziek, het was allemaal op een geniale manier een beetje krankzinnig wat hij deed.”

“We doen nu bijvoorbeeld een stuk van hem waarin de dansers zo goed als bloot zijn. Allerlei oude filmcamera’s, een soort calei do-scopen, projecteren films op hun lichamen. Ze dansen in een decor van spiegels, dat levert een fascinerend effect op. En dat is dan al veertig jaar oud, hartstikke bijzonder. Ik doe dit werk al zo lang en ik weet dat kinderen dit soort kleurrijke fantasieën schitterend vinden, je hoort de stemmen overslaan in de zaal. Ik kijk er naar uit. Maar Introdans wil niet alleen een geschie denis boek zijn, maar ook midden in het heden staan. Dus zetten we het bestaande werk van Nikolaïs naast stukken van twee jonge theatermakers, Jérôme Meyer en David Middendorp. Zij maken gebruik van animatie-programma’s. Tijdens de voorstelling worden dansers in de coulissen gefilmd en die beelden worden ter plekke in de voorstelling gemon-teerd, mooi en spannend. Grappig genoeg is het gevoel van de werken in ‘Bont en blauw’ vergelijkbaar, ondanks het leeftijdsverschil.”

“We zeggen wel eens: ‘een heel leven lang Introdans’. Er zijn kinderen die vroeger naar de voorstellingen kwamen en die we nu met hun kinderen terug zien keren. En hun ouders die nu hun kleinkinderen meenemen. En zo groeien generaties met ons op. ”

“In het buitenland vinden ze het heel bijzonder wat we doen en mondiaal is er eigenlijk geen vergelijkbaar gezelschap. Er zijn wel groepen die voor kinderen dansen, maar dat is vaak toch Pipo de Clown-niveau. Het moet koddig zijn en hilarisch, wij proberen de jonge doelgroep serieuzer te nemen. Dans is veel te mooi om er zo mee om te springen en het jonge publiek zit daar ook niet per se op te wachten. Je doet toch ook geen roze lintje om de Nachtwacht om het leuker te maken voor kinderen?”

Welkom in de fantasievolle wereld van Alwin Nikolaïs. De beroemde Amerikaanse kunstenaar maakte niet alleen choreo­grafieën, maar ontwierp ook licht, geluid, decor en kostuums. Dankzij Introdans, dat het exclusieve recht verwierf om een aantal van zijn stukken in Nederland te mogen dansen, maken we kennis met zijn magische meesterwerken. Het grappige ‘Blue journey’ van David Middendorp en het prachtige ‘Short circuit’ van Jérôme Meyer verweven dans op spannende wijze met animatie.

IntrodansBont en blauw (6+)

zaterdag 2 maart, 19.30 uurzondag 3 maart, 14.30 uurzondag 12 mei, 14.30 uur Schouwburg Arnhem, grote zaal

Alwin Nikolaïs: CrucibleAlwin Nikolaïs: NoumenonAlwin Nikolaïs: Two not yet together Alwin Nikolaïs: Dime in the slotAlwin Nikolaïs: Tensile involvementJérôme Meyer: Short circuitDavid Middendorp: Blue journey

In ‘Moderne meisjes’ brengt Introdans drie ‘grand old ladies’ van een prachtige generatie Amerikaanse moderne dans­makers samen. Lucinda Childs (1940) speelt in ‘Chairman dances’ volgens NRC Handelsblad “een fascinerend spel met vijftien dansers en de gelijknamige, swingende muziek van John Adams”. Ook maakt Childs voor het eerst een werk voor een Nederlands gezelschap. ‘Bench’ van Jennifer Muller (1944) is geïnspireerd op de film ‘An inconvenient truth’ van oud­presidentskandidaat Al Gore en gaat ver­gezeld van indrukwekkende filmbeelden.

De productie is van een betoverende schoonheid en laat niemand onberoerd. Introdans brengt als finale het speelse en spitsvondige ‘Junk duet’ van Twyla Tharp (1941), waarin ze jazz en tapdans mixt met klassieke ballet­pas de deux.

vrijdag 8 februari, 20.15 uur zaterdag 9 februari, 20.15 uurzaterdag 6 april, 20.15 uurzondag 7 april, 14.30 uur Schouwburg Arnhem, grote zaal

Lucinda Childs: Nieuw werkLucinda Childs: Chairman dancesJennifer Muller: BenchTwyla Tharp: Junk duet

IntrodansModerne meisjes

première

première

Page 22: 01. MSSA magazine 2013

22

Kijk

Sommige voorstellingen laten zich maar moeilijk vangen met een tekstuele uitleg. En moeten gewoon gezien worden! Dat geldt ook voor voorstellingen van Hotel Modern.

Kenners melden dat Hotel Modern in een tunnel diep onder de grond experimenteert met reizen in de tijd. Doel is zowel de jaren ’40 als de jaren ’70 te bereiken.

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei verlaat Hotel Modern om 20.30 uur

in de kleine zaal van Schouwburg Arnhem de tunnel, en zal ‘De baard

van God’ zich openbaren!

Page 23: 01. MSSA magazine 2013

23

Met muzikale hokjes moet je bij Gare du Nord niet aankomen. De groep maakt al meer dan tien jaar een aantrekkelijke cocktail van pop, soul, jazz, funk, blues en lounge. Dat leverde vooral in Nederland veel succes en veel gouden platen op. Het album Sex ’n jazz stond bijna twee jaar in de top 100 en ook de nieuwste cd Lifesexy doet het goed. In de zaal klinkt de fraai gepolijste muziek van Gare du Nord een tikje anders. De vijf heren van de groep zorgen voor een stevige rock basis en geven de ruimte aan zangeres Dorona Alberti. De sensuele zangeres van Italiaanse afkomst geniet van haar rol als frontvrouw. Mooi om te zien hoe ze tegelijkertijd verleidelijk knipoogt en krachtig uithaalt met haar stem. Zo krijgt het openingsnummer ‘Somethin’ in my mouth’ een extra dimensie. In het romantische ‘Berlin Beat’ toont Alberti dat ze ook heel klein en ingetogen kan zingen.

De show van Gare du Nord zit strak in elkaar. De groep speelt een doorsnee uit het repertoire met hier en daar een vleugje blues, jazz, soul en een stuwende beat. Duidelijk te horen is dat de lounge tijd van de groep definitief voorbij is. Gare du Nord heeft zich steeds meer ontwikkeld in de richting van beheerst swingende rock. Op het podium wisselt het sextet een paar minder bekende nieuwe songs handig af met twee covers. Het nummer ‘Do it again’ van Steely Dan is in de rockjazz versie van Gare du Nord bijna onherkenbaar. En de jazzy klassieker ‘Summertime’ breidt Gare du Nord uit naar een swingende rocksong.

Aan het einde van de show schakelen de heren naar een hogere versnelling. Saxofonist Paul Ensink en gitarist Ferdi Lancee zwepen het publiek op. Maar vooral bassist Frank di Angelis verrast met een funky hamerende solo in de stijl van Level 42.

Gare du Nord sluit het optreden af met een swingende versie van ‘Beautiful day’, één van hun grootste hits. Daarin bewijst Dorona Alberti nog maar eens dat ze een van de betere zangeressen van Nederland is. En Gare du Nord laat zien en horen dat de groep niet voor niets al meer dan vijf jaar voor een volle zaal speelt.

Gare du Nord (starring Dorona Alberti) is met ‘Lifesexy’ op zaterdag 11 mei om 20.15 uur nogmaals in Arnhem te zien in de concertzaal van Musis Sacrum!

Muzikale cocktail van Gare du Nord

Tekst: Rob Chevallier Concert van: Gare de Nord

Gezien op: 10 januari

In: Luxor Live, Arnhem

Gare du NordLifesexy

za. 11 mei 20.15 uurMusis Sacrum

concertzaal€ 27,- / CJP € 22,-

recensie

Page 24: 01. MSSA magazine 2013

24

Zo nu en dan zet één citaat de toon voor een hele voorstelling. Voor bezoekers gaat het vaak te snel, maar acteurs die de tekst tot in den treuren kennen weten beter! Stefan Rokebrand vertelt over zijn favoriete

quote uit ‘Wachten op Godot’, van Toneelgroep Oostpool, waar hij zelf de rol van Vladimir voor zijn rekening neemt.

De rake quote van Stefan Rokebrand

Page 25: 01. MSSA magazine 2013

25

“Dit zijn de eerste twee zinnen van het stuk ‘Wachten op Godot’, en ze zijn het perfecte voorbeeld van waarom ‘Wachten op Godot’ zo’n bijzonder stuk is. Estragon probeert zijn schoen uit te krijgen, maar die zit vast aan zijn voet. Na enkele pogingen geeft hij het op en constateert dat er niets aan te doen valt. Zijn vriend Vladimir staat iets verderop, en ziet niet waar Estragon mee bezig is. Hij piekert over wat ze aan hun miserabele bestaan kunnen doen, als hij Estragons zin hoort, en interpreteert die zin, die door Estragon heel concreet bedoeld was, als een metafysische waarheid. Zo krijgt de eerste zin van het stuk, het meest simpele zinnetje, direct twee la-gen en wordt de kijker goed op zijn stoel gezet: alle zinnen die hier gezegd gaan worden, betekenen op meerdere lagen iets. Wachten op Godot wordt op die manier wachten op een betekenis aan het leven, op God, op een vertraagde trein, op hulp, of gewoon op een meneer die maar niet komt opdagen.

Estragon:‘Niets aan te doen.’

Vladimir:‘Dat begin ik ook te geloven.’

Wat het ook zegt, is dat we horen wat we willen horen. Je hoort feitelijk wel wat iemand zegt, maar het komt toch bij je binnen zoals het past in jouw belevingswereld, en niet altijd zoals een ander, met zijn eigen belevingswereld, het had bedoeld. Dit is, dunkt mij, de oorzaak van menig misverstand.

Wat zo slim is aan die dubbele lagen, is dat het stuk zich laat lezen als een lang, episch gedicht voor vijf stemmen, maar dat het als toneelstuk wegkijkt als een komedie. En het is allebei waar. Als op een gegeven moment in het stuk vier personages gevallen zijn en niet meer kunnen opstaan, is dat op visueel, theatraal gebied heel simpel: vier mannen liggen op de vloer en komen niet meer over-eind. Geestig uitgewerkt. Bijna clownesk. Je weet echter ook dat je kijkt naar vier mannen waar het niet goed mee gaat, en die niets aan hun situatie kunnen veranderen, machteloos zijn. Heel tragisch. Niets aan te doen.”

ToneelgroepOostpool

Wachten op Godotza. 30 maart 20.15 uur

wo. 1 mei 20.15 uurSchouwburg Arnhem

grote zaal€ 26,-, € 22,-

CJP € 5,- korting

Page 26: 01. MSSA magazine 2013

26

Wie in de zomer van 1847 het Velperplein

oversteekt, is getuige van de nodige

bedrijvigheid. Er wordt druk gebouwd aan

een nieuwe concertzaal. Het is de tijd van

de grote zangwedstrijden, de zogenaamde

Liedertafel, die in Duitsland en Neder-

land enorm populair zijn. Arnhem wordt

aangewezen voor de organisatie van de

wedstrijd in 1847, maar beschikt niet over

een geschikt podium. Op 19 mei 1847 legt

de dochter van de burgemeester de eerste

steen, op 1 augustus wordt het gebouw

opgeleverd en twee weken later is de feeste-

lijke opening. Het is het startschot van een

roerige geschiedenis, met vele her- en ver-

bouwingen, een compleet nieuw gebouw,

faillissementen en hoogtepunten.

tekst: Marc Knip

In 1939 wordt besloten tot uitbreiding van het café-restaurant gedeelte en vervanging van de serre door het bouwen van de ‘Rotonde’, waarin zich nu het karakteristieke Mahler bevindt. In 2013 ondergaat het populaire restaurant een fikse metamorfose.

Die zal op naam komen van Bob Kip, die voor de renovatie van Schouwburg Arnhem met zijn bureau BOB Architectuur de Willem Diehlprijs 2011 ontving. De jury waardeerde de betrokkenheid waarmee het architecten-bureau de Schouwburg aanpakte. “Men heeft in Schouwburg Arnhem meer de essentie van het gebouw weten te raken met een doeltref-fende inzet van beperkte middelen.” Ook Henk Boerhof, directeur van de schouwburg, kreeg waardering voor zijn begeleiding van het pro-ject. Goed nieuws dus dat de heren de handen opnieuw ineenslaan voor de make-over van restaurant Mahler. We spraken met architect Bob Kip.

’de kleurkeuze en het gebruik van

donkere houtsoorten maken dat dit

geen trendy ontwerp is ’

Bob Kip:

is een gebouw met een duidelijk karakter

Page 27: 01. MSSA magazine 2013

27

“Ons bureau ontwerpt concepten voor zowel interieur als exterieur. Wij besteden bouwkun-dig tekenwerk uit en houden ons dus zoveel mogelijk bezig met het ontwerpen op zich. Dat geeft ons de mogelijkheid met een klein team toch een grote productiviteit te tonen. Het afgelopen jaar hebben we met zijn tweeën aan negentien projecten gewerkt, dat is een enorm aantal. We bewegen ons op alle mogelijke, zakelijke terreinen: horeca, theaters, zorginstel-lingen, bioscopen en kantoren. Ik verras mijn opdrachtgevers regelmatig met onverwachte elementen. Ik leg dan goed uit waarom we dat zo willen en meestal komen we er wel uit.”

Grote gebaren, grote lijnen“We luisteren uiteraard goed naar onze klant, maar ook naar de klanten van onze klant, in dit geval het publiek van Musis Sacrum, de gebruikers van de ruimte. Als zij tevreden zijn, is wat ons betreft de opdracht geslaagd. Musis is uiteraard een gebouw met een duidelijk karakter en daarmee ga je aan het werk. Mahler is een grote ruimte en dan werk je met grotere lijnen, grotere lampen, grotere gebaren.

Met kleine foefjes zet je de ruimte naar je hand: zo hangen de spotjes rondom de ramen wat lager, zodat de bezoekers bij binnenkomst toch een gevoel van intimiteit overvalt. Toch wordt de sfeer een tikje streng, met houten tafels met ronde hoeken en houten stoelen met leren zitting. In het midden komen twee mooie loungebanken, om lekker koffie te drinken en een krantje te lezen. De kassa verdwijnt hier. In een later stadium wordt de bar kleiner gemaakt en de hele achterwand ervan wordt een spie-gel, zodat Mahler wordt gereflecteerd en er een mooie ruimtelijke, wat lichtere sfeer ontstaat.”

Geen hypes“Ik heb heel lang in de modewereld gewerkt vanuit Parijs. Zo heb ik op mijn ontelbare reizen vele hotels en restaurants gezien en weet ik waar ik het over heb. Ook leer je op die manier aardig goed wat blijvend, en wat een hype is. Ik denk dat wat we in Mahler neerzetten lange tijd mee kan, de kleurkeuze en het gebruik van donkere houtsoorten maken dat dit geen trendy ontwerp is.”

ToekomstWat ik nog graag zou willen doen? Nou, we hebben in Arnhem bijvoorbeeld geen hotel van standing, een mooi gebouw met een fraaie lounge, waar de klasse van afstraalt. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in het oude ABN AMRO kantoor aan het Gele Rijders Plein.”

Page 28: 01. MSSA magazine 2013

Blind DateNIEUWE THEATERMAKERS ON TOUR: Trouble Man & De Nieuw Amsterdam

Avondland

wo. 6 maart, 20.30 uur Schouwburg Arnhem, kleine zaal

‘Avondland’ is een remake van de gelijknamige voorstelling die in 2008 speelde in het Rozentheater in Amsterdam en op enkele festivals. Het stuk werd destijds enthousiast ontvangen. Sindsdien is er wel het nodige veranderd. De Turkse wil om bij de Europese Unie te horen is verdwenen. Obama wordt president, banken storten in. Hoog tijd dus voor een update, met nieuwe muziek en een prominentere rol voor het werk van schrijver Nazim Hikmet. Kirmiziyüz gaat in ‘Avondland’ op zoek naar de Turkse identiteit. Hij reist met zijn moeder per trein, vliegtuig en bus kriskras door Turkije en volgt zo het spoor van de reis die zijn ouders 35 jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland maakten. Zo ontstaat een fantasievolle ‘road story’, gebaseerd op de route die Hikmet beschrijft in zijn epische dichtwerk ‘Mensenland-schappen’. .“Een belangrijke voorstelling. Juist omdat hij uiting probeert te geven aan deze worsteling tussen verschillende identiteiten en geen makkelijke antwoorden wil geven.” (8weekly in 2008)

Entree: € 17,50 / CJP € 12,50

Met zoveel theatergeweld is het soms lastig om de kleintjes op te merken, maar wie het

kleine niet eert, is het grote niet weerd! Tenslotte kan het zomaar zo zijn dat deze relatief

onbekende artiesten zich over een aantal jaren bij de groten der aarde voegen.

Wij leggen acht bescheiden producties met grote potentie onder de loep. Ook getuige zijn

van ‘history in the making’? Noteer deze 8 data dan nu in uw agenda!

155iLL Skill Squad in coproductie

met Theatergroep DOX

wo. 20 maart, 20.30 uurSchouwburg Arnhem, kleine zaal

28

De creatieve weirdo’s van de iLL Skill Squad maken een theatershow vol dans, muziek, video en comedy. ‘155’ is wat elk van de dansers op zijn lichaam heeft getatoeëerd. Ze vormen al vijftien jaar een hecht collectief, bijzonder in een tijd waarin je elkaar met één muisklik kan ontvrienden. De voorstelling ‘155’ wordt gemaakt onder de vleugels van Theatergroep DOX en gaat over jongens die graag een groep willen zijn in een tijd waar in je aanwezigheid altijd op ‘ misschien’ staat, de vraag ‘hoe gaat het?’ steevast wordt beantwoord met ‘druk, druk, druk’, iedereen er goed uit moet zien, falen geen optie is en de gemiddelde attentie-spanne twee seconden bedraagt. Over hun vorige voor stelling ‘Youweeltjes’ schreef de Volkskrant: “Een hilarisch spel met ego, uiterlijk en op gepoetste verwachtingen (…) met veel humoristische en theatrale potentie.”.

Entree: € 17,50 / CJP € 12,50

Page 29: 01. MSSA magazine 2013

Emio Greco | PCRocco

a dark full ride

vr. 29 maart, 20.30 uur Schouwburg Arnhem, kleine zaal

“Het eerste hoogtepunt van dit dansseizoen is een feit,” schreef Trouw na de première van ‘Rocco’ van Emio Greco | PC. In deze productie worden dansers boksers en andersom. In een boksring dagen ze elkaar uit met rake stoten, snel voetenwerk en virtuoze tactieken. In meerdere rondes wordt de spanning opgebouwd tot het punt bereikt wordt waar de een woest wordt en de ander terugslaat. Twee dansers vertegenwoordigen de broederliefde in al zijn facetten: het goede en het kwade, de duivel en de engel, het androgyne en het incestueuze. Emio Greco | PC baseert zich op de film ‘Rocco e i suoi fratelli’ van Luchino Visconti uit 1960. Het oorspronkelijke verhaal gaat over broederliefde en de strijd voor een beter bestaan, een zoektocht naar identiteit, door hen van wie de wortels abrupt zijn doorgeknipt. Greco en Scholten transformeerden het tot “een hypnotiserende trip met een spanning die stijgt tot er niks anders meer lijkt te bestaan dan twee fysiek en emotioneel kokende lijven,” aldus de Volkskrant. Het leverde het gezelschap afgelopen oktober de Zwaan op voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’. Entree: € 20,- / CJP € 15,-

DansClick 14

wo. 24 april, 20.30 uurSchouwburg Arnhem, kleine zaal

De veertiende editie van DansClick brengt drie jonge talenten samen, die afkomstig zijn van het Nederlands Dans Theater.De Spaanse Iván Pérez kreeg bij NDT de mogelijkheid om zijn choreografietalent verder te ontwikkelen. Tot tweemaal toe werd hij door de artistiek leider gevraagd een stuk te maken. Bij Korzo maakte hij het prachtige duet ‘Kick the bucket’, dat zich afvraagt of we sterk en gevoelig genoeg zijn om uit het leven te halen wat erin zit.

De Israëliër Amos Ben-Tal heeft een indruk-wekkende start gemaakt als choreograaf en muzikant. Hij verraste op het CaDance Festival 2011 met zijn project ‘The new work’, waarin hij het fenomeen van de ‘livechoreografie’ onder-zoekt. Geen enkele voorstelling is hetzelfde en zijn manier van werken leidt vaak tot een spannende en onverwachtse uitkomst.Net als de twee heren danste de Spaanse Marina Mascarell tot vorig seizoen bij het NDT. ‘Today your black shoes are grey’ toont de ravage die menselijke hebzucht kan veroor-zaken. Na de voorstellingen is er ruim de gelegenheid om over de avond en het werk na te praten met choreografen en dansers.

Entree: € 17,50 / CJP € 12,50

Soundos El Ahmadi

Er is geen plan B

vr. 19 april, 20.30 uurSchouwburg Arnhem, kleine zaal

Soundos kreeg landelijke bekendheid als een van de dames van het spraakmakende ‘Meiden van Haram’, waarna zij de beeldbuis sierde in programma’s als ‘Wie is de mol’ en ‘Op zoek naar Zorro’. Ze is al jaren lid van Comedytrain en ging afgelopen jaar het theater in met ‘Aangenaam’. Wie haar wel eens heeft gezien, weet dat ze niet bang is om haar mening te uiten en een geheel eigen kijk op de wereld heeft. Die ventileert zij in ‘Er is geen plan B’. Ze is hierin slachtoffer van een zwaar ongeluk en heeft nog maar één kans om ooit gelukkig te worden. Wat doe je dan?

Entree: € 17,50 / CJP € 12,50

29

Page 30: 01. MSSA magazine 2013

30

The Radiohead Songbook

Zapp 4

vr. 26 april, 20.15 uurMusis Sacrum, concertzaal

De muziek van Radiohead is niet voor één gat te vangen. De Engelse rockband heeft zich onsterfelijk gemaakt met zijn pakkende songs en vernieuwingsdrift. De muziek van de groep laveert tussen snerpende gitaren, bezwerende ritmes en mysterieuze elektronica, met de altijd herkenbare zang van Thom Yorke en soms bijna barokke harmonieën. Anno 2013 waagt Zapp 4 zich aan het Radiohead songbook. In dit programma zetten de heren nummers als ‘Paranoid android’ en ‘We suck young blood’ volledig naar hun hand. De speels-heid en tijdloze lyrische benadering van Radiohead sluiten wonderbaarlijk goed aan bij die van Zapp 4. De groep brengt geen klakkeloze covers, maar frisse bewerkingen. Zapp 4 speelt in de bezetting van een klassiek strijkkwartet, maar wat er klinkt is iets totaal nieuws.

Entree: € 21,- / CJP € 16,-

Nest, tafel en bed

Ilse Warringa en Niek barendsen

vr. 10 mei, 20.30 uurSchouwburg Arnhem, kleine zaal

In ‘Nest’ betreft het vier stellen. Acht levens. Eén link. Ze delen dezelfde supermarkt en hun katten zijn familie; alledaagse mensen die de kattenbak verschonen, een quiche maken, de boot missen en weer opstaan. In ‘Tafel’ neemt u plaats aan tafel met Adam en Eva tot en met Adolf en Eva: alle beroemde paren in vogelvlucht, voor altijd samen of gescheiden van tafel en bed. Slotstuk ‘Bed’ vertelt u alles over wat zich afspeelt in en om het bed. Een echtelijk bed. Een waterbed. Een ziekbed. Een verkeerd bed. Of een hemelbed. ‘Nest’ was de hitvoorstelling op de Parade 2010. Nu bij u in het theater.

Entree: € 19,- / CJP € 14,-

‘Schrik!’Theatergroep Kwatta

wo. 1 mei, 13.30 uurSchouwburg Arnhem, kleine zaal

Theatergroep Kwatta maakt met ‘Schrik!!’ een ontroerende, bijna tekstloze voorstelling vol slapstick en muziek voor iedereen die wel eens bang is geweest en vervolgens weer moed bij elkaar heeft geraapt om verder de wereld in te kunnen trekken.Drie buren wonen op een rij. Een hele bange rij. Ze zijn bang voor binnen en voor buiten. Bang voor muizen en spinnen, bang om alleen en om samen te zijn. De drie bange buren hebben de schrik goed te pakken. Of heeft de schrik hen te pakken? Ze willen moed verzamelen. Maar kun je dat kopen of winnen? Of lenen, van je buurman misschien?regie: Annelies van Wieringen

Entree: € 10,50,- / tot 16 jr. en CJP € 8,-

30

4+

Page 31: 01. MSSA magazine 2013

31

Wat is je favoriete liedje om live te zingen?

‘Don’t go changing’ vind ik een lekker liedje om te zingen. Daarnaast zijn er van die liedjes die altijd lukken. Dat zijn dan vaak weer niet de makkelijkere liedjes om te zingen. ‘Hey’ en ‘Desperate Situation’ zijn wel heftige songs om te zingen. Niet zo zeer qua hoogte maar meer qua timing en flow.”

Je hebt al in vele zalen en op grote festivals

gestaan. Heb je nog dromen wat het performen

betreft?

“Een eigen show in de Heineken Music Hall, Ziggo Dome of Ahoy, dat is wel een droom om te doen. Of net als Ilse de Lange, het Gelredome, dat lijkt me ook heel tof.”

Je hebt in 2012 het duet ‘You are’ opgenomen met

Lionel Richie. Met welke artiest zou je nog graag

eens een duet op willen opnemen?

Gaan we het over Nederland hebben, dan zou ik graag met Ilse de Lange wel iets willen doen. Als het echt dromen mogen zijn, dan zou ik nog wel een keer met Tina Turner willen zingen en jammen.”

Voor de mensen die je niet kennen, omschrijf jezelf

in 5 steekwoorden:

“Een strevertje. Verder loyaal, rechtlijnig, hier en daar een beetje recalcitrant en ambitieus.”

Wat kunnen de mensen verwachten die een

avond naar Waylon live gaan en wat maakt

deze tour anders dan de vorige?

“Er worden steeds meer afleidende factoren gebruikt, zoals visuals, om een show groter, mooier of beter te maken. Dat hadden wij eerst ook in gedachten. Maar daardoor was het in de repetitieruimte zo’n drukte, van allemaal men-sen die met van alles bezig waren, waardoor we eigenlijk niet meer echt aan repeteren toe kwamen. Halverwege heb ik gezegd, dit is niet ok. Laten we ons vooral focussen op muziek maken en daarin uitblinken zonder al die toeters en bellen. Vooral in een theater heb je juist de mogelijkheden om heel close te komen, dicht bij de mensen. Daarom hebben we er voor gekozen om het zo puur en oprecht mogelijk te houden en daarbij de afleidingen weg te halen.”

Waar haal je de inspiratie voor je songs vandaan?

“Het zijn factoren van buitenaf die je zelf gaat verwerken Ik heb ooit eens gesproken met een liedjesschrijver in Amerika. Hij noemde als voorbeeld een baksteen. Je kunt het als metafoor gebruiken voor verschillende dingen. Het is als eerste een hard ding, maar die baksteen wordt ook gelegd door een metselaar en die heeft een gezin waar het misschien niet zo goed mee gaat, zijn vrouw is bijvoorbeeld ziek of zijn vader net overleden. En zo kunt je eindeloos doorgaan in je verhaal en het is maar net waar je zelf de punt wilt zetten.

Naar welke muziek luister je zelf graag momenteel?

“Ik luister eigenlijk alleen maar muziek in de auto. Iets wat altijd in mijn cd speler zit, is James Brown. Op dit moment heb ik ook The Band, Bruce Springsteen, Ilse de Lange en Rod Stewart erin zitten. Dat is wel het meeste waar ik naar luister.”

Wat zijn je plannen voor 2013?

“We willen gewoon weer lekker een jaar gaan spelen. Een nieuwe plaat, die gaat er aan komen in 2013, daar willen we toch op onze manier wel mee verrassen.”

Waylon is met zijn ‘Unplugged & unreal’ theatertour op vrijdag 22 februari om 20.15 uur te zien in de grote zaal van Schouwburg Arnhem.

waylon & Iris

De doorgewinterde journalist ziet het als zijn werk om de meest bejubelde artiesten het hemd van het lijf te vragen, maar voor

de toegewijde fan is dit vaak een onbereikbaar privilege. Best jammer, aangezien de echte fan vaak de meest brandende

vragen heeft! Met die gedachte stuurde we Iris de Vries (26), die naar eigen zeggen ‘letterlijk het hele land afreist’ om haar idool Waylon te zien optreden, naar Utrecht. Op 22 december

bewapende we haar met een pen, een blocnote en twee tickets voor zijn show in Vredenburg Leidsche Rijn. De missie: vraag

maar raak! We zien het interview wel komen.

‘ Don’t go changing vind ik een

lekker nummer om te zingen’

Waylon

Unplugged & unreal

vr. 22 februari 20.15 uur

Schouwburg Arnhem

grote zaal

€ 27,50, € 23,50

CJP € 5,- korting

de fan

Page 32: 01. MSSA magazine 2013

30

Blind Datenieuwe theatermakers on tour:

Alida Dors / Living apart together

WO. 6 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 12,50

Introdans Moderne meisjes

VR. 8 FEBRUARI, 20.15 UURZA. 9 FEBRUARI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 23,50, € 19,50 / CJP € 5,- korting

Wittenbols Schrijft,

Ligthert regisseert Honingjagers

VR. 8 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

Joop, Margje &

Mads Wittermans De Zuipkeet

ZA. 9 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

Theater Terra Koning van Katoren

ZO. 10 FEBRUARI, 14.30 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 20,- / tot 16 jr. CJP € 17,50

Virginie Brunelle Foutrement

WO. 13 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 21,- / CJP € 16,-

Compagnie Thor Clear tears | Troubled waters

DO. 14 FEBRUARI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 27,50, € 23,50 / CJP € 5,- korting

Remco Vrijdag &

Martine SandifortHulphond

VR. 15 FEBRUARI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

Het bekende boek ‘Lover of loser’ van Carry Slee was al te zien als bioscoopfilm en wordt nu als interactieve musical uitgebracht. Kon in het boek de lezer de afloop van het verhaal kiezen, dit keer bepaalt de theaterbezoeker hoe de voor­stelling zich ontwikkelt! De choreografie is van Dan Karaty (‘So you think you can dance’).

8+

Pip Pellens e.a.Lover of loser ­ De interactieve musical

WO. 20 FEBRUARI, 20.15 UUR Schouwburg Arnhemgrote zaal€ 21,50, € 17,50

12+

Carlos Leitão, Filipa Sousa e.a.

Noite do fado

VR. 15 FEBRUARI, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 21,- / CJP € 16,-

Joris Linssen & Caramba Licht

VR. 15 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 18,50 / CJP € 13,50zie pag. 16

zie pag. 3

Februari

première

Page 33: 01. MSSA magazine 2013

31

Wyneke Jordans,

Leo van Doeselaar e.a.Petite messe solennelle

ZA. 16 FEBRUARI, 20.15 UUR Musis Sacrum, concertzaal

Johanna ter SteegeHiroshima mon amour

ZA. 16 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal€ 17,50 / CJP € 12,50

Klassiek

Open Podium i.s.m. GOOG

ZO. 17 FEBRUARI, 12.00 UURMS, jubileumzaal

Amédée Trio

met Emmy Verhey e.a.

WO. 20 FEBRUARI, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 21,- / CJP € 14,-

Laura van DolronSartre zegt sorry

WO. 20 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 12,50

Renée Soutendijk e.a. Zadelpijn 2: Het verwende nest

DO. 21 FEBRUARI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 26,-, € 22,- / CJP € 5,- korting

Mimetheatergroep

BambieBambie 17 ­ De samoerai

DO. 21 FEBRUARI, 20.30 UURVR. 22 FEBRUARI, 20.30 UUR

Waylon

‘Unplugged & unreal’ theatertour

VR. 22 FEBRUARI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

Het Gelders OrkestWatermusic

VR. 22 FEBRUARI, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 47,-, € 35,-, € 29,50, € 21,-CJP 50% korting

Het Thriller TheaterDial M for Murder ­

U spreekt met uw moordenaar

ZA. 23 FEBRUARI, 20.15 UUR Schouwburg Arnhem, grote zaal € 27,-, € 23 / CJP € 5,- korting

Toneelschuur Producties/

Casper Vandeputte Speeldrift

ZA. 23 FEBRUARI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

Theater GnaffelDe ingebeelde zieke

ZO. 24 FEBRUARI, 13.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 10,50 / tot 16 jr. CJP € 8,-

Het in 2011 verschenen album ‘Tot ziens, Justine Keller’ van Spinvis kreeg in de Volkskrant en Het Parool de maximale vijf sterren. Het bevat twaalf magistrale liedjes die in sfeer een duidelijk geheel vormen, over gebroken harten en verlangen naar verloren dromen. Goed dus dat Spinvis, na omzwervingen langs popzalen en festivals, weer naar Musis Sacrum komt.

9+

Spinvis

Tot ziens,

Justine Keller

ZA. 23 FEBRUARI, 20.15

UUR

Musis Sacrum

concertzaal

€ 23,- / CJP € 18,-

zie pag. 29

Page 34: 01. MSSA magazine 2013

32

David Kadouch

piano

VR. 1 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal€ 25,50 / CJP € 17,-

Orkater237 redenen voor seks

VR. 1 MAART, 20.30 UURZA. 2 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 12,50

Introdans Ensemble

voor de JeugdBont en blauw

ZA. 2 MAART, 19.30 UURZO. 3 MAART, 14.30 UUR

Voice MaleLadies first

ZA. 2 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 22,50 / CJP € 17,50

Klassiek Open Podiumi.s.m. VKA

ZO. 3 MAART, 12.00 UURMusis Sacrum, JubileumzaalToegang gratis

AVVK:

Torleif Théeden &

Itamar Golan

MA. 4 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal

Blind Datenieuwe theatermakers on tour

Trouble Man & De Nieuw Amsterdam Avondland / Sadettin Kirmiziyüz

WO. 6 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

Ibérica de DanzaIbérica magica

DO. 7 MAART, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal€ 27,50, € 23,50 / CJP € 5,- korting

Wilbert GieskeSeks maakt gelukkig

VR. 8 MAART, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 21,50, € 17,50 / CJP € 5,- korting

Frank Boeijen35 jaar in concert

VR. 8 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 28,- / CJP € 23,-

Theater ArtemisBloedmooi en zielsongelukkig

VR. 8 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 10,-

Ruth JacottA lady on stage

ZA. 9 MAART 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal€ 37,50, € 33,50, / CJP € 5,- korting

Het Gelders OrkestSchumann Festival: Vioolconcert

ZA. 9 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 47,-, € 35,-, € 29,50, € 21,- CJP 50% korting

Bonte HondOpstand van de nerds

ZO. 10 MAART, 13.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 10,50 / tot 16 jr. CJP € 8,-

José Navas /

Compagnie FlakPersonae

WO. 13 MAART, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

6+

9+

“Als alle liefhebbers van explosieve (straat)dans en het vernieuwde circus op de hoogte zijn van deze voorstelling en je haalt er ook nog de medisch/biologisch geïnteresseerden bij, die willen weten wat voor krankzinnigs je allemaal met het menselijk lichaam kunt uitvoeren, dan barsten de zalen uit hun voegen. En terecht.” (de Volkskrant)

C!rca

Wunderkammer

WO. 6 MAART, 20.15 UUR

Schouwburg Arnhem

grote zaal

€ 30,-, € 26,-

CJP € 5,- korting

zie pag. 16

zie pag. 26

Maart

première

Page 35: 01. MSSA magazine 2013

33

Het Gelders OrkestThuis bij de familie Schumann

ZO. 17 MAART, 11.30 UURMusis Sacrum, concertzaal€ 25,- / tot 16 jr. € 9,-

Het Gelders OrkestSchumann Festival:

Manacorda en Schumann

ZO. 17 MAART, 14.15 UURMusis Sacrum, concertzaal€ 47,-, € 35,-, € 29,50, € 21,-

Ikusasa

This is Africa

ZO. 17 MAART, 20.15 UUR Schouwburg Arnhem, grote zaal € 26,-, € 22,- / CJP € 5,- korting

iLL Skill Squad

in coproductie met

Theatergroep DOX 155

Maria Nuñez,

van brandstapel

naar vrijheid

VR. 22 MAART, 20.15 UUR

Nederlands

Kamerkoor Pärt: Johannes Passion

VR. 22 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal

Toonkunst Arnhem Matthäus Passion BWV 244

ZA. 23 MAART, 19.00 UURMusis Sacrum, concertzaal € 35,- / CJP € 20,-

7+

Helmert Woudenberg,

Porgy Franssen e.a.Yes, prime Minister

ZA. 16 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhemkleine zaal€ 17,50 / CJP € 12,50

Musica AmphionVenetiaanse virtuozen

WO. 13 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal€ 25,50 / CJP € 17,-

Van der Laan & WoeBuutvrij

WO. 13 MAART, 20.30 UUR Schouwburg Arnhem, kleine zaal € 18,50 / CJP € 13,50

Caribbean cocktailEen swingende reis

door het Caribisch gebied

DO. 14 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 27,50 / CJP € 22,50

Alfred van den

Heuvel e.a.Midlife!

VR. 15 MAART, 20.15 UUR

Het Gelders OrkestSchumann Festival: Lente

VR. 15 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal€ 47,-, € 35,-, € 29,50, € 21,- CJP 50% korting

Fysiek Theatergroep Gif.t Vagevuur

VR. 15 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 16,- / CJP € 11,-

Theater TerraKoekeloere

ZA, 16 MAART, 15.00 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 19,- / tot 16 jr. CJP € 17,-

The GentsCrisis! Muziek uit de crisisjaren dertig

van de vorige eeuw in Berlijn

ZA. 16 MAART, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 25,50 / CJP € 17,-

4+

zie pag. 26

‘Yes, Prime Minister’, de laatste jaren een grote hit op West End, is gebaseerd op de succesvolle tv­series ‘Yes Minister’ en ‘Yes, Prime Minister’ uit de jaren tachtig. De politiek strompelt van de ene calamiteit naar de andere. In ‘Yes, Prime Minister’ struikelen minister­president Jim Hacker, topambtenaar Humphrey Appleby en secretaris Bernhard Woolley in de hoogste versnelling mee.

Page 36: 01. MSSA magazine 2013

34

Marc-Marie Huijbregts Florissant

ZA. 23 MAART, 20.15 UURZO. 24 MAART, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 28,-, € 24,- / CJP € 5,- korting

Alex Roeka & band Gegroefd

ZA. 23 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 18,50 / CJP € 13,50

Pieter Tiddens Familiepretcabaret

ZO. 24 MAART, 13.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 10,50 / tot 16 jr. CJP € 8,-

Toonkunst Arnhem Matthäus Passion BWV 244

ZO. 24 MAART, 14.00 UURMusis Sacrum, concertzaal € 40,- / CJP € 24,-

Jenny Arean e.a. Annie ­ de musical

DI. 26 MAART, 19.30 UURWO. 27 MAART, 19.30 uurSchouwburg Arnhem, grote zaal € 37,50 geen korting

Pip Utton Dickens

WO. 27 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 21,- / CJP € 16,-

Golden Earring In concert

VR. 29 MAART, 20.15 uurMusis Sacrum, concertzaal € 37,50 geen korting, geen consumptie

Emio Greco I PC Rocco ­ A dark full ride

VR. 29 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 20,- / CJP € 15,-

Toneelgroep OostpoolWachten op Godot

ZA. 30 MAART, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 26,-, € 22,- / CJP € 5,- korting

mugmetdegoudentandFunzone

ZA. 30 MAART, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 18,50 / CJP € 13,50

Gipsyjazz festival

2013

ZA. 30 MAART, 20.30 UURMusis Sacrum, Parkzaal € 20,- / CJP € 15,-

Danièle Desnoyers geldt sinds begin jaren negentig als een van de innovatiefste choreografen van Québec, Canada. Met haar gezelschap Le Carré des Lombes, opgericht in 1989, bouwt ze langzaam maar zeker aan een opvallend oeuvre. In ‘Dévorer le ciel’ keert Desnoyers, na een aantal multidisciplinaire samenwerkingsverbanden, terug naar de pure dans!

Le Carré

des Lombes

Dévorer le ciel

WO. 20 MAART, 20.15

UUR

Schouwburg Arnhem

grote zaal

€ 27,50, € 23,50

CJP € 5,- korting

7+

zie pag. 22

zie pag. 27

zitconcert

6+

Page 37: 01. MSSA magazine 2013

35

IntrodansModerne meisjes

ZA. 6 APRIL, 20.15 UURZO. 7 APRIL, 14.30 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 23,50, € 19,50 / CJP € 5,- korting

Frank GroothofJazzBabar

ZO. 7 APRIL, 11.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 10,50 / tot 16 jr. CJP € 8,-

Klassiek Open Podiumi.s.m. GOOG

ZO. 7 APRIL, 12.00 UURMusis Sacrum, ParkzaalToegang gratis

Het Gelders OrkestLiza Ferschtman speelt Dvorák

ZO. 7 APRIL, 14.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 54,-, € 42,-, € 35,-, € 27,- CJP 50% korting

Bijna tien jaar geleden debuteer­de Saskia Noort met de bloed­stollende psychologische thriller ‘Terug naar de kust’. Het boek sloeg in als een bom en Noorts naam was direct gevestigd. De filmversie, met Linda de Mol in de hoofdrol, was eveneens zeer succesvol en nu is er dan eindelijk een toneel­bewerking die u op het puntje van uw stoel zal houden!

Cas Jansen e.a. Terug naar de kustDO. 4 APRIL, 20.15 UUR Schouwburg Arnhem

grote zaal € 26,-, € 22,-

CJP € 5,- korting

Naast de Dikke en de Dunne, Bassie en Adriaan, Wesley en Yolanthe en Sas­kia en Serge is er best nog wel plaats voor een nieuw duo, vinden Edo Brunner en Arie Koomen. Een duo van mannen met meerdere tekortkomingen. Zij leerden elkaar kennen bij 'Tequila' van BNN: 1 + 1 bleek in hun geval net even iets meer dan 2 en is daarom toch voordeliger.

Di Gojim25 jaar Di Gojim @meezingconcert

Klezmer concert en meer

VR. 5 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 21,- / CJP € 16,-

Theater RASTEldersland

VR. 5 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 12,50

Arie Koomen &

Edo Brunner

E & A is toch voordeliger

ZA. 6 APRIL, 20.30 UUR

Schouwburg Arnhem

kleine zaal

€ 19,- / CJP € 14,-

Het Gelders OrkestLunchconcert

WO. 3 APRIL, 12.45 UURMusis Sacrum, concertzaal Toegang gratis

Dance Company

Nanine Linning /

Theater HeidelbergVoice over

WO. 3 APRIL, 20.15 UUR

Nanna TiemanDrift

WO. 3 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 12,50

Servaes Nelissen Happy Garden – even naar de Chinees

DO. 4 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 12,50

Noord Nederlands ToneelMisdaad en straf

VR. 5 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 26,-, € 22,- / CJP € 5,- korting

April

2½+

Page 38: 01. MSSA magazine 2013

36

De Brandstichting /

Cees Brandt Keetje Clown

ZO. 14 APRIL, 13.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

Wagenings

Symfonie Orkest

ZO. 14 APRIL, 14.30 UURMusis Sacrum, concertzaal € 17,- geen korting

AVVK: Trio Jean Paul

MA. 15 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 35,- / CJP € 23,-

Combattimento

Consort AmsterdamConcerti grossi, opus 6

DI. 16 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal

Richard Groenendijk Alle dagen

DO. 18 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 18,50, € 14,50 / CJP € 5,- korting

Elisso Virsaladze

piano

DO. 18 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 30,- / CJP € 21,-

Paul Haenen Dolman & Gremdaat live

VR. 19 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 22,50, € 18,50 / CJP € 5,- korting

Al meer dan dertig jaar steekt Jan Rot met kop en schouders boven zijn collega’s uit. Zelfs Lange Frans, Robert Long en Long Tall Ernie legden het af tegen zijn 1 meter 99. Ook muzikaal gezien is Jan geen kleine jongen. In zijn soloprogramma ‘De grote Jan Rot show’ laat hij u alle hoeken van zijn muziekkamer zien.

3+

Jan RotDe grote Jan Rot showZA. 13 APRIL, 20.30 UUR

Schouwburg Arnhem kleine zaal € 17,50, CJP € 12,50

Van Grimde

Corps SecretsLes gestes

WO. 10 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

Emmy Verhey &

Klára Würtz

WO. 10 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 21,- / CJP € 14,-

Circle of ElevenLeo

WO. 10 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 21,- / CJP € 16,-

Linda van Dyck e.a.Liefde levenslang

DO. 11 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 27,50, € 23,50 / CJP € 5,- korting

Diavolo Dance TheaterNieuwe show

VR. 12 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 37,50, € 33,50 / CJP € 5,- korting

Nederlands

Blazers EnsembleDie Zauberflöte

VR. 12 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal

Leny Breederveld e.a.Mijn slappe komedie voor vier mensen,

een handjevol personeel en een tafel die niet vrijkomt.

VR. 12 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

Motel Westcoast Coast to coast, part IV

ZA. 13 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 26,-, € 22,- / CJP € 5,- korting

New European Ensemble

ZA. 13 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 25,50 / CJP € 17,-

Klassiek Open Podium i.s.m. VKA

VR. 14 APRIL, 12.00 UURMusis Sacrum, JubileumzaalToegang gratis

Page 39: 01. MSSA magazine 2013

37

Bandoneonist Carel Kraayenhof is de onbetwiste Hollandse ster van de Argentijnse tango. Met zijn Sexteto Canyengue geniet hij al jaren wereldfaam en door de tranen van Maxima stond hij in Nederland in een klap op de kaart. Onlangs riep hij een zevenkoppig ensemble in het leven: het Kraayenhof Tango Ensemble (KTE). De groep maakt muziek die je tegemoet komt als door het open raam van een café in Buenos Aires.

Het Brabants Orkest Mahlers monumentale Negende

VR. 19 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal€ 54,-, € 42,-, € 35,-, € 27,-CJP 50% korting

Soundos El Ahmadi Er is geen plan B

VR. 19 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 12,50

Roué Verveer In zeer goede staat

ZA. 20 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 21,-, € 17,- / CJP € 5,- korting

Krater Theater/

Bijlmer Parktheater

en het NiNsee Rebelse vrouwen

BEER / René GroothofDalí, of hoe word ik beroemd

ZO. 21 APRIL, 13.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 10,50 / tot 16 jr. CJP € 8,-

Tania Kross,

Roberta Alexander e.a. Vrouwenmuziekmarathon

MA. 22 APRIL, 20.00 UURMusis Sacrum, concertzaal

Het Gelders Orkest Lunchconcert

WO. 24 APRIL, 12.45 UURMusis Sacrum, concertzaal Toegang gratis

Ro Theater Oedipus

WO. 24 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 26,-, € 22,- / CJP € 5,- korting

Dansclick 14: Iván Pérez Kick the bucket

WO. 24 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 12,50

Conny Janssen Danst Zout

VR. 26 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 23,50, € 19,50 / CJP € 5,- korting

Zapp 4 The Radiohead songbook

VR. 26 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 21,- / CJP € 16,-

Mike & Hadewych Vrij met Hadewych & Mike

VR. 26 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 21,- / CJP € 16,-

Bram van der Vlugt

& Joost Prinsen Oude meesters

ZA. 27 APRIL, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

Mathilde Santing Recital

MA. 27 APRIL, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 22,- / CJP € 17,-

Teatr Licedei Semianyki (The family)

ZO. 28 APRIL, 14.30 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 27,50 / tot 16 jr. CJP € 25,-

9+

KraayenhofTango EnsembleZA. 20 APRIL, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal

€ 25,-, CJP € 20,-

zie pag. 27

zie pag. 28

zie pag. 27

8+

Page 40: 01. MSSA magazine 2013

38

Theatergroep

Kwatta Schrik!!

WO. 1 MEI, 13.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

Toneelgroep Oostpool Wachten op Godot

WO. 1 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 26,-, € 22,- / CJP € 5,- korting

Micha Wertheim Micha Wertheim voor je het weet

DO. 2 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 21,-, € 16,- / CJP € 5,- korting

Pia Douwes e.a. Kramer vs Kramer

VR. 3 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 28,-, € 24,- / CJP € 5,- korting

Berget Lewis Blooming

WO. 8 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 25,-, € 21,- / CJP € 5,- korting

Blind Datenieuwe theatermakers on tour:

TG Ilay / Ilay den Boer

WO. 8 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 12,50

Rubens Quartet

VR. 10 MEI, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal € 25,50 / CJP € 17,-

Ilse Warringa &

Niek Barendsen Nest, tafel en bed

VR. 10 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

Gare du Nord

starring

Dorona Alberti Lifesexy

4+

Het Nationale Ballet Romeo en JuliaZA. 11 MEI, 19.30 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal€ 47,50, € 43,50CJP € 5,- korting

Introdans Ensemble

voor de Jeugd Bont en blauw

ZO. 12 MEI, 14.30 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

Hafiz Dhaou Kawa, solo à deux

WO. 15 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 21,- / CJP € 16,-

Als eerbetoon aan voormalig artistiek leider Rudi van Dantzig danst Het Nationale Ballet zijn veelgeprezen versie van ‘Romeo en Julia’, naar de beroemde liefdestragedie van Shakespeare met levendige straattaferelen, statige hofdansen, realistische gevechtsscènes en natuurlijk de hartverscheurende ontmoetingen tussen de twee geliefden. “Ontroerend en spectaculair.” (de Volkskrant)

zie pag. 28

zie pag. 22

zie pag. 28

Mei6+

zie pag. 21

Page 41: 01. MSSA magazine 2013

39

Carine Crutzen e.a. De kersentuin

DO. 16 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 32,50, € 28,50 / CJP € 5,- korting

Hotel Modern Baard van God

VR. 17 MEI, 20.30 UURZA. 18 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 12,50

Het Gelders Orkest Porgy and Bess

ZA. 18 MEI, 16.00 UURMusis Sacrum, concertzaal € 25,- / tot 16 jr. CJP € 9,-

Nederlands Dans

Theater 1Programma III:

Sol León & Paul Lightfoot

ZA. 18 MEI, 20.15 UUR

Toneelgroep AmsterdamNa de repetitie

WO. 22 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 26,-, € 22,- / CJP € 5,- korting

Tim Akkerman e.a.Buddy, the Buddy Holly Story

DO. 23 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal€ 36,-, € 32,- / CJP € 5,- korting

Yuja Wang

piano

VR. 24 MEI, 20.15 UURMusis Sacrum, concertzaal€ 30,- / CJP € 21,-

Compagnie

Bodecker & Neander ¡Silence!

VR. 24 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

Het

Gelders Orkest Beethoven Egmont

ZA. 25 MEI, 20.00 UURMusis Sacrum, concertzaal

Yora Rienstra We maken er wat van

ZA. 25 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 12,50

Asko | Schönberg e.a. Mr Finney de opera

ZO. 26 MEI, 14.30 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 21,- / tot 16 jr. CJP € 18,50

ArtEZ e.a.Sacre

WO. 29 MEI, 19.30 UURMusis Sacrum, concertzaal€ 20,- / CJP € 15,-

Acda en de Munnik ‘t Heerst

WO. 29 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 28,-, € 24,- / CJP € 5,- korting

Panama Pictures /

Pia Meuthen Ergens; dichtbij

WO. 29 MEI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

Nachtgasten

VR. 31 MEI, 20.00 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 12,50

Peeping Tom & KVS A louer

VR. 31 MEI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 27,50, € 23,50 / CJP € 5,- korting

7+

6+

zie pag. 8

zie pag. 20

'Pleinvrees' is een theaterbeleving die op niets lijkt wat u tot nu toe zag en wordt gespeeld in de open lucht, op een groot plein, in het midden van de stad. Er is geen decor, geen lichtontwerp, geen geluidsversterking, geen tribune. Toe­schouwers volgen een man die in zichzelf lijkt te praten, tot ze worden aangespro­ken en hij hen betrekt in zijn zijn oproep aan de samenleving. Om de voorstelling te kunnen volgen heeft u een mobiele telefoon nodig. De kosten die hieraan verbonden zijn vergelijkbaar met 30 minuten bellen tegen lokaal tarief.

NB.: Voor deze voorstelling hoeft u geen kaartje te kopen. Achteraf wordt ge­vraagd om een vrijwillige bijdrage.Maar wel een fantastisch leven!

OMSKPleinvreesVR. 24 MEI, 19.30 UUR

ZA. 25 MEI, 17.00 UUROp locatie

Page 42: 01. MSSA magazine 2013

40

Jon van Eerd &

Lone van Roosendaal Jon en de jongens

ZA. 1 JUNI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal

Stichting ARDT Dans Benefiet gala 10

ZA. 8 JUNI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 35,- geen korting

ArtEZ ToneelschoolArtEZ Afstudeervoorstelling

DI. 11 JUNI, 21.00 UURWO. 12 JUNI, 21.00 UURDO. 13 JUN. 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal

ArtEZ DansacademieEindvoorstelling ArtEZ ­ Dans

ZA. 15 JUNI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 17,50, € 13,50 / CJP € 5,- korting

Stichting AntlioperaKatibu di shon (Slaaf en meester)

WO. 19 JUNI, 20.15 UURSchouwburg Arnhem, grote zaal € 38,50, € 34,50 / CJP € 5,- korting

Introdans ‘Faux deville’

WO. 19 JUNI, 20.30 UURDO. 20 JUNI, 20.30 UURSchouwburg Arnhem, kleine zaal € 17,50 / CJP € 12,50

Introdans & Introdans

Ensemble voor de Jeugd End of season

VR. 21 JUNI, 20.15 UURZA. 22 JUNI, 20.15 UUR

Yamato Jubileumvoorstelling: The best of 20 years Yamato

DI. 4 JUNI, 20.15WO. 5 JUNI, 20.15Schouwburg Arnhem, grote zaal€ 39,50, € 35,50CJP € 5,- korting

Juni

Japanse trommelaars zijn niet meer van de Nederlandse podia weg te denken! Ook Yamato is de laatste jaren aan een onstuitbare opmars bezig. Humor, dynamiek en spektakel zijn onmisbare ingrediënten in de shows. Omdat de groep twintig jaar bestaat, maken ze een speciale jubileum­voorstelling.

Page 43: 01. MSSA magazine 2013

41

mahlerM A H L E R - H E T G R A N D C A F É V A N M U S I S S A C R U M

ZEVEN DAGEN PER WEEK VANAF 11.00 UUR EEN CULTURELE ONTMOETINGSPLAATS VOOR EEN DINER, LUNCH, BORREL, HIGH TEA OF GEWOON EEN KOP KOFFIE.

Kaartverkoop: kassa of www.mssa.nl

Kassa: telefoon 026-443 73 43Voor informatie, kaartverkoop, reserveringen, verkoop Podiumcadeaukaart e.d. is de dagkassa geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur (telefonisch vanaf 14.00 uur). En zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. De dagkassa is gevestigd in de hoofdingang van Musis Sacrum. Vanaf een uur voor aanvang van concerten en voorstellingen zijn op de betreffende locatie de avondkassa’s geopend, echter uitsluitend voor kaart verkoop van het evenement dat daar speelt. Telefonisch bestelde kaarten blijven veertien dagen voor u gereserveerd. Is de periode tussen uw reservering en de voorstellingsdatum korter dan veertien dagen, dan vervalt uw reservering een half uur voor aanvang.

Online kaartverkoop: www.mssa.nlU kunt 24 uur per dag kaarten kopen via onze website, www.mssa.nl.Betaling van bestellingen via onze website vindt plaats door middel van een creditcard (Euro/Master card en Visa) of iDEAL. Na uw aankoop ontvangt u een e-mail ter bevestiging. U kunt vervolgens de kaarten zelf printen. Voor online bestellingen betaalt u 6 2,50 per bestelling. Wilt u de kaarten thuis gestuurd krijgen, dan betaalt u 6 2,50 servicekosten extra per bestelling. Het is ook mogelijk telefonisch kaarten te kopen door met een creditcard te betalen of door het bedrag over te maken. Wij sturen u de kaarten toe zodra de betaling bij ons binnen is. Deze service kost 6 3,50

per bestelling en is in verband met verwerkingen verzending mogelijk tot uiterlijk 5 werkdagen voor de voorstellingsdatum. De toegangsprijzen zijn incl. 1 consumptie in de pauze of na de voorstelling als er geen pauze is, tenzij anders bij de voorstelling vermeld staat. Jongeren van 16 t/m 20 jaar krijgen vanaf een uur voor aanvang van de voorstelling of het concert 50% korting op de toegangsprijs (niet in combinatie met andere kortingen).

Ruilen/retourneren van plaatsbewijzenU kunt tot uiterlijk één werkdag voor de datum van betreffende uitvoering uw kaarten ruilen voor plaats bewijzen voor een andere voorstelling of concert of voor een tegoedbon. Per geruilde kaart wordt 6 1,50 administratiekosten berekend. Wilt u dat wij u de tegoedbon toesturen dan berekenen wij tevens 6 2,50 servicekosten. Wij geven nooit contant geld retour. NB Servicekosten van online-bestellingen worden nooit geretourneerd.

Te laat Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem en de op-tredende artiesten behouden zich het recht voor om bezoekers die te laat komen de toegang tot de zaal te weigeren. Laatkomers kunnen geen aanspraak maken op enige vorm van restitutie.

LeeftijdBij de familievoorstellingen staat een indicatie van de leeftijd vanaf welke kinderen de voorstelling mogen bezoeken. Wij verzoeken u rekening te houden met deze leeftijdsgrens.

ApparatuurHet is niet toegestaan om bij uitvoeringen appara-tuur voor registratie van beeld en/of geluid mee de zaal in te nemen. Mobiele telefoons dienen uitgezet te worden alvorens de zaal te betreden.

TaxiNa een bezoek aan een voorstelling kunt u zich per taxi laten thuisbrengen voor slechts 6 5,- p.p.. De taxi dient u in de schouwburg voor aanvang of in de eventuele pauze te reserveren bij de schouwburgwinkel en in Musis Sacrum bij de portier. Het tarief is alleen van toepassing voor ritten binnen de gemeente Arnhem.

ParkerenVoor de Musis-parkeergarage is er in de pauze bij de schouwburgwinkel en bij onze portiers in Musis Sacrum voor 6 4,- een uitrijkaart verkrijg-baar, mits u na 17.30 uur bent ingereden. Bezoekersvoorwaarden Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem is lid van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw-directies (VSCD). De algemene bezoekersvoor-waarden van de VSCD zijn bij ons van toepassing.

De in deze magazine vermelde informatie is onder voorbehoud van drukfouten.

Grand café Mahler [026] 3 720 740 / www.grandcafemahler.nl

Page 44: 01. MSSA magazine 2013

42

Wachten op Godotregie Erik Whien —za 30 mrt + wo 01 meiSchouwburg Arnhem

toneelgroepoostpool.nlTGO_adv_Godot herneming_240x320mm_wt.indd 1 16-01-13 12:02