3vctrw.weebly.com  · Web viewIk zie alle kinderen uit de klas, behalve Sandra, in een kring om...

Click here to load reader

 • date post

  15-May-2019
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of 3vctrw.weebly.com  · Web viewIk zie alle kinderen uit de klas, behalve Sandra, in een kring om...

Nederlands portfolio 1

Nina van Leeuwen, L3VC

Mvr Terlouw

Inhoud

Schrijven klimaatverandering blz. 1

Schrijven obesitas blz. 2

Fictie fragment schrijven blz. 3

Schrijven extreme sporten alinea 1 blz. 4

Schrijven extreme sporten alinea 2 blz.5

Bouwplan kuitblessure blz. 6

Tekst kuitblessure blz. 7Comment by D. Terlouw: Inhoudsopgave graag op 1 A4.

H1 Schrijven

Opdracht 4: een werkstuk schrijven

Klimaatverandering

Inleiding

De meeste mensen weten dat er klimaatverandering plaatsvindt op de aarde, maar veel mensen weten niet wat dit inhoudt. Wat is klimaatverandering precies? En hoe ontstaan klimaatverandering nou eigenlijk? Klimaatverandering is niet iets dat positief is. Het is namelijk schadelijk voor mens, dier en milieu. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van klimaatverandering? Al deze vragen ga ik beantwoorden in mijn werkstuk.

De oorzaken en de gevolgen van klimaatverandering

En oorzaak van klimaatverandering is de grote hoeveelheid uitstoot van koolstofdioxide. Dit komt vooral door voertuigen, zoals autos, die dit gas via de uitlaat uitstoten. Dit gas ontstaat door het verbranden van benzine. Hierbij komt koolstofdioxide vrij. Grote hoeveelheden koolstofdioxide zijn schadelijk voor de gezondheid. En gevolg van de grote hoeveelheid uitstoot van koolstofdioxide is het broeikaseffect. Het broeikaseffect ontstaat doordat de zon via de atmosfeer op de aarde schijnt. Via de grond worden deze zonnestralen aan de grond afgegeven, waardoor de aarde opwarmt. Daarna wordt een deel van de warmte afgegeven aan de atmosfeer. De atmosfeer wilt deze warmte weer afgeven aan de ruimte, maar dat kan niet doordat het wordt tegengehouden door een dikke laag koolstofdioxide. De warmte kan dus niet weg en het wordt te warm op de aarde. Een gevolg is dat de ijskappen op de Noord- en de Zuidpool langzaam smelten. Dit zorgt voor overstromingen.

H1 Schrijven

Opdracht 4

Obesitas

Eet jij veel ongezond eten en beweeg je weinig of zelfs helemaal niet? Dan is de kans groot dat jij obesitas krijgt. Deskundigen zeggen dat je na een maaltijd minimaal een half uur moet wachten voordat je iets anders eet. Dit komt doordat je hersenen pas na een half uur een signaal krijgen dat je vol zit. Het ontstaan van obesitas kan worden veroorzaakt door verschillende dingen.

Maar waardoor ontstaat obesitas nou eigenlijk? Obesitas kan worden veroorzaakt door verschillende dingen. Zo kan het zijn dat iemand die obesitas heeft erg opgezet is door bepaalde medicijnen die hij/zij inneemt, of doordat iemand genetische aanleg heeft voor obesitas. Meestal is het zo dat mensen met obesitas eetbuistoornissen hebben. Dit houdt in, dat deze personen grote hoeveelheden voedsel tot zich nemen in een bepaalde periode, dit noem je een eetbui. De schaamte hierover kan leiden tot meer eetbuien. Eetbuistoornissen behoren tot de psychische ziekten. Obesitas komt meer voor bij volwassenen dan bij kinderen.

H2 Fictie

Keuzeopdracht 2: fragment schrijven

Karin Amatmoekrim, het Gym

Het is negen uur s ochtends. Te laat, zeg ik tegen mijzelf. Om half tien begint de les al. Snel kijk ik op mijn telefoon welk vak ik het eerste uur heb. Aardrijkskunde. Ik kleed mezelf snel aan en smeer nog twee boterhammen. Ik trap snel naar school en ik ben er om kwart voor tien. Ik ben te laat. Ik haast me het lokaal in. Meneer Janssen zegt dat ik te laat ben. Alsof mij dat wat uitmaakt. Iedereen zit netjes op zijn stoel, behalve Sandra, die turk. Ik loop naar mijn plek, maar op dat moment komt Sandra mijn kant op. We staan nu recht tegenover elkaar in het pad tussen de tafels. Wat..., zeg ik. Sandra kijkt mij strak aan. Ga weg lelijke turk, zeg ik in mijn gedachten. Ik wilde erlangs, naar mijn plek toe, maar Sandra houdt mij tegen. Wij hebben nog wat te bespreken, zegt Sandra tegen mij. Wat moet je nou stom kind, zeg ik tegen haar. Ik kijk haar minachtend aan. Sandra komt steeds dichter naar mij toe. Ik doe een stap achteruit. Ze kijkt me aan en zegt: Deze is voor je mooie tekening klootzak. Ze pakt mij bij mijn bovenarm vast trekt mij naar haar toe en ze schopt heel hard in mijn kruis, het doet ontzettend veel pijn. Het doet zelfs zoveel pijn dat ik kreun; ah. Ik val achterover op mijn rug. Ik beweeg mijn armen naar mijn kruis en knijp mijn ogen stevig dicht. Nog een keer gil ik: Aaaah!. Vies vuil klerewijf!, zeg ik. Meneer Janssen zegt iets tegen Sandra, maar ik kan het niet verstaan. Ik ben er niet meer bij. Sandra schreeuwt iets naar mij, maar ook dat kan ik niet meer verstaan. Daarna voel ik een paar keer een harde trap tegen mijn schenen en ook tegen mijn maag. Ik kokhals. Opeens wordt alles zwart. Na een tijdje kan ik weer zien en horen. Ik zie alle kinderen uit de klas, behalve Sandra, in een kring om mij heen staan. Ik zie ze allemaal erg bezorgd kijken. Ik kan natuurlijk niet zien hoe ik er aan toe ben, maar het is vast niet best. Ik word naar het ziekenhuis gebracht. Mijn ouders komen zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Een paar dagen na het incident, zie ik Sandra in de deuropening van mijn ziekenhuiskamer staan. Ze kijkt mij boos aan.

H2 Schrijven, opdracht 5

Extreme sporten, inleiding 1

Het is inmiddels twintig jaar geleden, maar het voelt nog als de dag van gisteren. Ik sprong van een dak naar een ander dak met freestyle running en brak mijn been. Sindsdien ben ik voorzichtiger met extreme sporten, maar ik beoefen ze nog altijd. Extreme sporten zijn ook echt extreem. Van rap jumping tot supercross. Je moet altijd voorzichtig zijn, niet alleen bij extreme sporten, maar ook bij gewone sporten. Er zitten namelijk risicos aan alle sporten die je beoefent. Dit is natuurlijk vooral bij extreme sporten het geval. Hier zit namelijk veel gevaar aan gebonden.

Er zijn veel verschillende extreme sporten. Ook zijn er verschillende meningen over extreme sporten. Sommige mensen vinden het te gevaarlijk en te extreem. Daarentegen is het voor andere mensen een uitlaatklep. Zij krijgen er echt een kick van als zij een extreme sport beoefenen. Er wordt namelijk adrenaline aangemaakt als je een extreme sport beoefent. Daarom wordt de sport meestal beoefent. Mensen die deze sporten beoefenen zijn voor de risicos die aan deze sporten vastzitten zelf verantwoordelijk. Maar welke sporten horen nou eigenlijk tot de extreme sporten en wat houdt de sport zelf in?

Extreme sporten zijn dus erg extreem en gevaarlijk. Er zitten veel risicos aan extreme sporten vast, maar je kunt ze veilig beoefenen door bepaalde maatregelen te nemen. Zoals het gebruik van een helm, een veiligheidsriem of een bril. Hierdoor wordt de kans op een ongeluk of een verwonding kleiner. Al met al zijn mensen die deze sporten uitvoeren zelf verantwoordelijk voor de gevolgen.

H2 Schrijven, opdracht 5

Extreme sporten, inleiding 2

Donderdagochtend was het zo ver. Extreem sporter Wim Hof uit Nederland gaat proberen het wereldrecord Ski base jumping te verbeteren. Ski base jumping is een combinatie tussen skin en parachute springen. Hij staat klaar en gaat daarna snel van start. Met een hoge snelheid springt hij de lucht in. Zijn parachute klapt open. Hij vliegt boven een ravijn en komt daarna terecht op een groot grasveld. Hij haalt een afstand van 1000 meter. Het nieuwe wereldrecord ski base jumping is behaald.

Er zijn maar weinig professionele extreme sporters op de wereld. In ieder geval minder dan professionele normale sporters. Wel zijn er veel niet-professionele extreme sporters op de wereld. Voor hen is het dus gevaarlijker om de extreme sport uit te oefenen, omdat zij deze sport niet professioneel beoefenen. Meestal is er een begeleider bij om je te helpen of te redden als er iets gebeurd. En ja, extreme sporten kun je ook oefenen, net zoals gewone sporten. Maar welke sporten horen nou eigenlijk tot de extreme sporten en wat houdt de sport zelf in?

Er zijn veel mensen die een extreme sport uitoefenen. Deze mensen zijn vaak niet professioneel. Daarom is het voor deze mensen gevaarlijker om de sport uit te oefenen. Het is niet zonder risico. Ook zijn er records gevestigd op het gebied van extreme sporten. Zo heeft Wim Hof het wereldrecord ski base jumping behaald. Neem altijd een begeleider mee als je een beginnende extreme sporter bent, maar vooral: Je leeft maar een keer dus waarom probeer je het niet gewoon n keer uit?

Portfolio opdracht

Blz. 66

Bouwplan

Tekstdeel

Alinea

Deelonderwerp

Steekwoorden

Inleiding

1

Schade aan het lichaam

Harde ondergrond, schadelijk, blessure

2

Geen goed teken

Kuitblessure, pijn, steken

Middenstuk met deelonderwerpen

3

Gevolgen kuitblessure

Niet hardlopen, lange termijn, ergere blessure

4

Oorzaken kuitblessure

Schade kuiten, hard, pijnlijk

5

Oplossing kuitblessure

Rust, rekken, huisarts, gels, operatie

Slot

6

Geduld is een schone zaak

Acute fase, oplossen, blessure over

Een kuitblessure voorkomen

Schade aan het lichaam

Loop jij vaak hard? Je denkt misschien dat, dat erg goed is voor je lichaam. Toch kan een verkeerde ondergrond zorgen voor schade aan het lichaam. Deskundigen adviseren om op een zachte ondergrond hard te lopen, om blessures te voorkomen. Maar wat zijn nou eigenlijk de gevolgen van zon blessure?

Geen goed teken

Als je een hardloopblessure hebt, zoals een kuitblessure, kun je voor een lange tijd niet meer hardlopen. Bij elke stap die je zet doet je kuit zeer. In je kuit voel je steken. Dit is echt geen goed teken. Dit wordt meestal zweepslag in de kuit genoemd, omdat het vergelijkbaar is met een zweepslag op de kuit. Neem snel contact op met je huisarts.

Gevolgen van een kuitblessure

Een kuitblessure brengt verschillende gevolgen met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld een lange tijd niet meer hardlopen en voelt acute pijnen. Als je ene lange tijd op beschadigde kuiten loopt, dan kan het op lange termijn zorgen voor een nog ergere blessure.

Oorzaken van een kuitblessure

De blessure ontstaat meestal tijdens het krachtig aanspannen van de kuitspieren. De lange kuitspier is een relatief kwetsbare spier, omdat er vanuit meerdere gewrichten (knie en enkelgewricht) spanning op deze spier wordt gebracht. De blessure kan ontstaan door hard te lopen op een harde ondergrond. Er komt dan veel druk op de kuitspieren te staan, waardoor deze kan scheuren.

Oplossing kuitblessure

Je kunt een kuitblessure verhelpen/oplossen door middel van de kuit rust te geven en geduldig te zijn. Het helpt vaak ook om de beschadigde kuit voorzichtig te rekken. Op internet kun je verschillende rekoefeningen voor een kuitspierblessure. Ga ook zeker even langs bij de huisarts, die kan jou namelijk gels of medicijnen (pijnstillers helpen je om in de acute fase de pijn te bestrijden) voorschrijven tegen de pijn. Als je in een ergere fase bent van een kuitblessure, kun je overwegen de kuit te opereren. Afhankelijk van de ernst van de zweepslag beslaat de revalidatie ongeveer twee tot drie maanden.

Geduld is een schone zaak

Een kuitblessure ontstaat dus door verschillende oorzaken en leidt ook tot verschillende gevolgen. Het genezen van een kuitspierblessure kan voor elk persoon anders zijn. Voor de meeste mensen helpt het om veel te rusten en vooral geduldig te zijn. Wacht met hardlopen totdat de blessure volledig over is, zodat het natuurlijk herstelproces niet verstoort wordt. Pijnstillers helpen je om in de acute fase de pijn te bestrijden. Comment by D. Terlouw: Fictie keuzeopdracht H1 ontbreekt.

~ 13 ~