wijnenmeer.files.wordpress.com  · Web viewHoewel er verschillende initiatieven waren om de...

of 12 /12
Wijnstreek piëmonte

Embed Size (px)

Transcript of wijnenmeer.files.wordpress.com  · Web viewHoewel er verschillende initiatieven waren om de...

Wijnstreek pimonte

Pimonte wordt zowel langs de zuid-, de noord- als de westkant door een bergrug begrensd. Alleen richting oosten ligt de Turijnse Povlakte open. Deze prachtige regio herbergt enkele van de beste wijnen van Itali. Barbera, nebbiolo, cortese, freisa, keuze te over aan druivenrassen in Pimonte. Het mag duidelijk zijn dat kwaliteitsvolle viticultuur vervlochten zit in het DNA van deze regio.

Geschiedenis

Net zoals veel andere delen van Europa behoorde Pimonte vroeger tot het grondgebied van de Kelten, die later door de Romeinen verdreven werden. Uiteraard was er toen reeds wijnbouw, maar het is niet zeker of nebbiolo 2000 jaar geleden ook al de scepter zwaaide. Pas in 1303 werd deze druif immers voor het eerst uitdrukkelijk vermeld in geschriften.

In de 16de eeuw al maakten specialisten de eerste kaarten van de wijngaarden in de Langheheuvels, met aanduiding van de verschillende wijngaarden door plaatsnamen (de zogeheten crus). In veel gevallen zijn de toen gekozen topografische benamingen trouwens blijven bestaan tot de 20ste eeuw.

De provinciale autoriteit van Cuneo liet in 1903 de eerste overzichtelijke Carta Vinicola (wijnkaart) optekenen, met aanwijzing van alle herkomstbenamingen van de wijnen. Dit revolutionaire project werd helaas nooit officieel gemplementeerd. In 1909 legde het agrarisch comit van Alba duidelijke maar nog niet heel gedetailleerde grenzen vast voor de herkomstbenaming Barolo. Van een echte appellatie of Denominazione dOrigine Controllata was toen echter nog geen sprake.

Hoewel er verschillende initiatieven waren om de regiospecifieke rassen en wijnstijlen te erkennen, duurde het uiteindelijk nog tot 1966 vooraleer de Barolo- en Barbarescowijnen een officile DOC-erkenning kregen bij presidentieel besluit. Veertien jaar later, in 1980, kregen deze twee herkomstbenamingen de hoogste erkenning, een DOCG-status. Sindsdien zijn er maar liefst 16 DOCGs en 42 DOCs.

Geografie

Klimaat: koud met strenge winters en zachte zomers, in de heuvels vaak mistig in de lente en herfst

Bodem: klei, kalk, zandsteen, grafiet en leisteen

Ligging: op glooiende heuvels in de pre-Alpen, op steile terrassen aan de voet van de Alpen

Culinaire specialiteiten

Alles van in en uit het bos behoort tot het dieet van de Pimontees: wild, paddenstoelen, truffels, (hazel)noten en bosvruchten.

De romige en blauwgeaderdegorgonzolaen de zachtetaleggiorijpen hier samen met nog zeven andere lokale kaasspecialiteiten.

En wat smaakt lekkerder dan een zachtgekookt eitje met wat witte truffel uit Alba er overheen geraspt?