Tombeur Barbara 2IMDD  · Web view2011. 3. 2. · Tombeur Barbara 2IMDD. Brief of concept. Dit...

Post on 21-Aug-2020

0 views 0 download

Transcript of Tombeur Barbara 2IMDD  · Web view2011. 3. 2. · Tombeur Barbara 2IMDD. Brief of concept. Dit...

Tombeur Barbara 2IMDDBrief of concept

Dit document bevat mijn individuele probleemstelling, Mission Statement, doelgroepbeschrijving, concurrentie analyse, en een projectvoorstel voor het vak Project 2 aan Lessius Mechelen.

Project 2 2010-2011

2Barbara Tombeur 2IMDD

InhoudIndividuele probleemstelling..................................................................................................................3

Mission Statement.................................................................................................................................5

Doelgroepbeschrijving / Beschrijving toepassingsgebied.......................................................................6

Persona’s............................................................................................................................................8

Doelgroep begeleider.............................................................................................................................9

Algemene kenmerken van de begeleiders.........................................................................................9

Persona’s............................................................................................................................................9

Concurrentieverkenning.......................................................................................................................10

Swot-analyse........................................................................................................................................10

Projectvoorstel.....................................................................................................................................12

3Barbara Tombeur 2IMDD

Individuele probleemstellingDoor middel van het interview met één van de contextbegeleiders van Jongerenwerking Pieter Simenon heb ik enkele noden kunnen detecteren waarvoor een online hulpmiddel een goede aanwinst zou zijn.

De grootste problemen voor deze (context en andere) begeleiders is het vertrouwen winnen van de jongere, kort op de bal spelen (door maar 1 persoonlijk contactmoment in de week), de dagopvulling volgen, enzoverder.

Tot nu toe zijn er nog geen online begeleidingsmodules gebruikt maar wordt met open handen ontvangen door de persoon die ik hiervoor interviewde. Het speelt in op de leefwereld van de jongere en kan hierdoor makkelijk bij de huidige manier van begeleiding genomen worden.

Een online communicatiemiddel dat in de buurt komt van een facebook of msn (social media die de jongeren kennen) leek de begeleider een goed uitgangspunt. Niet alleen de jongere kennen dit soort medium maar ook de begeleiders. Als het op gebruiksvriendelijkheid aankomt zal er vooral naar de kennis van de laatste gekeken moeten worden.

Na het bespreken van de mogelijkheden van de gekende sociale platformen zijn we tot een blogsysteem en chat gekomen. Dit zijn de soorten van communicatie die geschikt zouden zijn voor begeleiding volgens de contextbegeleider zelf. Een echte facebook zou te veel functies bevatten die niet nodig zijn en het doel is nog altijd het begeleiden van de jongeren.

Het zou gaan over een optionele blog voor de jongere waarin deze zijn gedachten en gevoelens kwijt kan. De begeleider kan dan altijd lezen wat de jongere op zijn blog vermeld en hier feedback op geven. Daarnaast een chatfunctie waardoor ze, als de begeleider op dat moment op het programma ingelogd is, rechtstreeks contact kunnen hebben om vragen te stellen of dergelijke.

Dit communicatiekanaal vervangt geen van de huidige manieren die ze hanteren maar is een hulpmiddel om sneller het vertrouwen van de jongere te winnen en korter op de bal te spelen. De jongere wordt niet verplicht dit kanaal te gebruiken, het is een optie die ze zelf kunnen kiezen.

4Barbara Tombeur 2IMDD

Dit is een simpele voorstelling van hoe het systeem in elkaar zou zitten naarmate de beschrijving tijdens het interview en het gesprek over de verschillende functies. Het stelt tevens ook voor hoe dit systeem gebruikt kan worden langs beide kanten en wat de mogelijkheden zijn tot gebruik.

5Barbara Tombeur 2IMDD

Mission Statement

Als mission statement ben ik na wikken wegen tot de volgende alles omvattende zin gekomen:

De begeleiding van een jongere door (context of andere)begeleider aanvullen door het ontwikkelen van een online-communicatiemiddel.

In deze mission statement vat ik samen wat ik wil bereiken met het project. Hier hou ik het interview en de gedetecteerde noden hierdoor in het achterhoofd.

6Barbara Tombeur 2IMDD

Doelgroepbeschrijving / Beschrijving toepassingsgebiedDe doelgroep van jongeren die ik ga aanspreken met mijn concept werd al reeds besproken in het verslag van mijn interview:

Begeleidingstehuis Pieter Simenon heeft als doelgroep dertig adolescente jongens (15,5 tot 18 jaar) en hun leefomgevingen. Het gaat hier over moeilijk plaatsbare instellingsjongeren (“POS” problematische opvoedingssituatie en “MOF” als misdaad omschreven feiten of plegers van delicten). Deze jongeren hebben vaak een instellingsverleden met onder andere een verblijf in een gemeenschapsinstelling. Ze worden omschreven als maatschappelijk (ge)kwets(te)bare adolescenten. Zij zijn vatbaar voor residentiële opvang en (zeer) intensieve begeleiding vanuit een open instellingskader. Met andere woorden: het begeleidingstehuis kiest voor de moeilijkste doelgroep binnen de bijzondere jeugdzorg.Naast de jongeren wordt ook hun leefomgeving als doelgroep beschouwd.

Jongens, geconfronteerd met de machteloosheid binnen hun gezinssituatie, uiten hun angst en onzekerheid vaak in externaliserend gedrag. Het gebrek aan zelfvertrouwen en de beïnvloeding van risicomilieus versterken de neerwaartse spiraal van delinquent gedrag. Mislukkingen en (vrees voor) afwijzing tasten hun eigenwaarde en of geloof in een toekomstperspectief aan. Om zichzelf te beschermen ontwikkelen ze vaak een diep wantrouwen ten overstaande van hun omgeving. De meeste van deze jongeren hebben een hulpverleningsverleden achter de rug met vaak ook een opname in een gemeenschapsinstelling en of psychiatrie. (CANO-visietekst)

Op de website van Jongerenwerking Pieter Simenon (de organisatie waar het interview is afgenomen en waarvoor het product ontwikkeld wordt) staat de doelgroep op de volgende manier besproken:

Het begeleidingstehuis Pieter Simenon richt zich tot adolescente jongens , die een steeds verdergaand moeilijk gedrag stellen en moeilijker begeleidbaar en plaatsbaar zijn. Zij worden onderkend als maatschappelijk erg (ge)kwets(te)bare jongeren, vatbaar voor residentiële opvang en (zeer) intensieve begeleiding vanuit een open instelling.

Moeilijk gedrag zien wij niet als een op zichzelf staand gegeven. Ernstige spanningen binnen de gezinsrelaties, schoolmoeheid, agressie, druggebruik en delicten zijn hiervan mogelijke uitingsvormen. De leefomgevingen van de jongeren zijn vaak erg verbrokkeld, er zijn veel breuken aanwezig.

7Barbara Tombeur 2IMDD

De leefomgeving zien wij in de brede zin van het woord: kerngezin, ruimere familie, vrijetijdscultuur, vrienden, school/werk en hulpverleners. Iedereen die op één of andere manier zin geeft aan het leven van de jongere. Inherent is een verwijzende instantie betrokken als vertegenwoordiger van de samenleving.

Indicaties

Jongens, moeilijk(er) begeleidbaar, plaatsbaar Maatschappelijk (ge)kwets(t)baar Uit de provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant Leeftijd tussen 15,5 en 18 jaar

Contra-indicaties

Jongens waarvoor een indicatie is geformuleerd naar verslaving, psychiatrische hulp en mentale handicap (type I en II). Bij twijfel is intake mogelijk Meisjes Leeftijd beneden 15,5 jaar Nood aan maatschappijbeveiligende maatregel

Door de doelgroepkeuze en de projectenwerkingen Werkatelier, PEL ( Project Ervaringsleren) en GKRB (Gestructureerde Kortdurende Residentiële Begeleiding), worden vele jongeren opgenomen aansluitend op verblijf in de gemeenschapsinstelling.

Demografisch ziet dit er als volgt uit, JPS is hierbij de locatie van Jongerenwerking Pieter Simenon:

8Barbara Tombeur 2IMDD

Persona’sJonas, 17 jaar, werd na de scheiding van zijn ouders toegewezen aan moeder. Wegens spijbelen, experimenteel druggebruik en vandalisme werd hij door de jeugdrechter geplaatst in een gemeenschapsinstelling. Na een strafperiode werd hij overgeplaatst naar de open voorziening Pieter Simenon om zich voor te bereiden op een zelfstandig leven. Momenteel zit hij in begeleid zelfstandig wonen.

Mauro, 16,5 jaar, lijdt aan adhd. Reeds van jonge leeftijd werd hij in gezinsvervangende tehuizen geplaatst door de week. Na agressie uitvallen als puber kon hij daar niet langer blijven. Er werd gekozen voor individuele begeleiding in de thuissituatie onder begeleiding van een contextbegeleider van Pieter Simenon.

9Barbara Tombeur 2IMDD

Doelgroep begeleiderVolgende informatie is verkregen uit het Jaarverslag 2009 van Begeleidingstehuis Pieter Simenon.

Binnen begeleidingstehuis Pieter Simenon werken er verschillende begeleiders rechtstreeks met de jongeren. Elke begeleider heeft zijn eigen specialiteit, domein waarrond hij of zij met de jongere werkt.

De individuele begeleiders / contextbegeleiders: houden het overzicht over de weg die de jongere en zijn gezin afleggen.

De begeleiders van de dienst tijdsbesteding: zoeken en begeleiden een zinvolle tijdsbesteding (school en of werk) voor de jongere.

De medewerkers van de sociale dienst: zorgen voor de sociale administratie (ziekenkas, kindergeld, ..).

De medewerkers van de methodische coördinatie: houden contacten met de jeugdrechtbank en comité, houden overzicht op de begeleidingen.

De leergroepbegeleiders / aandachtsbegeleiders: begeleiden de jongeren in de leergroep en houden na een periode van interne opvang in de leergroep contact met de jongere.

Algemene kenmerken van de begeleidersDe meeste begeleiders zijn bachelors in de orthopedagogie, sociaal werk, criminologie of gezinswetenschappen. De organisatie kiest expliciet voor diversiteit: man / vrouw, jong / ouder, autochtoon / allochtoon, ...

Oudere begeleiders hebben sneller problemen met het gebruik van de interne en externe informatiesystemen en computergebruik.

Persona’sMiriam, 52 jaar, bachelor in de gezinswetenschappen werkt reeds 15 jaar in de organisatie. Na verschillende functies binnen de instelling vervuld te hebben, werkt ze momenteel als contextbegeleidster.

Bert, 23 jaar, is onlangs afgestudeerd als bachelor in de orthopedagogie. Na stage te hebben gelopen binnen de leergroep kon hij als contextbegeleider aan de slag. Momenteel begeleid hij 4 jongeren.

10Barbara Tombeur 2IMDD

Concurrentieverkenning

Swot-analyseSwot-analyse van de beschikbare oplossingen in functie van de nood en vraag van de geïnterviewde organisatie. Hierbij zijn de strengths en weaknesses van de toepassing de sterkte en de zwaktes die voor de vraag van de organisatie gelden. Opportunities en threats zijn de mogelijkheden en gevaren van het gebruik van die toepassing.

Strengths Weaknesses

Makkelijk te gebruikenNaambekendheidLaagdrempelig

Het is enkel een microblogAlle tweets die men post zijn voor iedereen te lezen -> bijna geen privacy instellingen

Opportunities Threats

Makkelijk blogsysteem kan snel worden uitgebreidHandige en duidelijke interface, uiterlijk kan gedeeltelijk worden aangepast door de gebruiker zelf

Geen privacy-instellingen, dus geen 1 op 1 of 1 op 5 begeleiding mogelijk via dit systeem

Strengths Weaknesses

Makkelijk ogende interfaceAanwezigheid van een chat-functieHeeft een blog-systeem

Veel informatie wordt gedeeld met derdenIngewikkeld voor personen die niets kennen van social network sites

Opportunities Threats

Mogelijkheid om profiel alleen voor bepaalde mensen bekend te maken

De privacy van de jongere kan geschonden worden door deze toepassing te gebruikenBegeleiders zelf kunnen deze toepassing misschien te moeilijk vinden om te gebruiken

11Barbara Tombeur 2IMDD

Strengths Weaknesses

Mooie interfaceMogelijkheid om je eigen thema uit te bouwenUitgebreide optie in privacy-instellingenBlog-systeem is aanwezig

Heel ingewikkeld social platform met heel veel mogelijkheden

Opportunities Threats

Mogelijkheid om profiel voor bepaalde mensen alleen toegankelijk te makenEr kunnen status en stemming toegevoegd worden

Sociaal platform is te ingewikkeld om in gebruik te nemen zowel voor begeleiders als voor jongeren die niet veel kennis hebben van dit soort websites.

Strengths Weaknesses

Makkelijk aan te makenUiterlijk kan aangepast worden naar eigen smaak.

Veel optiesGeen private chat-functie

Opportunities Threats

Mogelijkheid om profiel voor bepaalde mensen alleen toegankelijk te makenHet is een al reeds bestaand uitgebreid blogsysteem

Zeer uitgebreid systeem waarvan veel mensen niet gaan weten hoe ze er aan moeten beginnen.

12Barbara Tombeur 2IMDD

ProjectvoorstelDoor in te gaan op de vraag van de contextbegeleider uit Jongerenwerking Pieter Simenon ben ik tot de volgende conceptuele oplossing gekomen:

Als concept gebruik ik het idee aangereikt door de contextbegeleider maar ik breid het uit zodat ook de leefomgeving van de jongere kan deelnemen. Tevens laat ik naast de contextbegeleider ook ondersteunende begeleiders deelnemen in deze applicatie.

De jongere die wenst gebruik te maken van dit kanaal krijgt een persoonlijke blog waar hij gevoelens en gedachten kwijt kan die alleen de contextbegeleider kan lezen en waar deze feedback op kan geven. Daarnaast is er een “algemene” blog waar zowel de jongere als zijn ouders of ruimere context berichten op kwijt kunnen. Deze algemene blog kan ook gebruikt worden door de ondersteunende begeleiders voor vragen of mededelingen. Indien de ouders of ruimere contextfiguren dit wensen kunnen ook zij een persoonlijke blog aanvragen om persoonlijk contact te hebben met de contextbegeleider.

De chatfunctie blijft persoonlijk voor de contextbegeleider en zijn jongere. Hier kunnen de context van de jongere of de ondersteunende begeleiders zich niet in mengen. De contextbegeleider blijft zo de centrale figuur in de begeleiding van de jongere. De chat dient enkel om telefoonverkeer te vervangen (sommige jongeren bellen niet graag).

13Barbara Tombeur 2IMDD