Het Reuzenfeest

Post on 24-Apr-2015

4.200 views 0 download

description

 

Transcript of Het Reuzenfeest

Het Reuzenfeest

brainstorm brainstorm/documentatiefeesten

Leerplandoelenbeeldaspecten werkvormen

kunstwerken Lagere school

deelschoolwerkplan vakoverschrijdend

Het reuzenfeest

hoofdmenu

Brainstorm

GROOT

Lief >< gevaarlijk

lomp

vriendelijk

Voor wie klein is: angstaanjagend

Kleine mensjes

De grote vriendelijk reus

Gulliver’s travels

De ijzeren reusReuzenfamilie

Klein duipje

Kleine mensen

De Grote vriendelijke reus

Titel: de GVRAuteur: Roald Dahl

Het verhaal:

boeken

De GVR“Het was geen mens. Dat kon niet. Het was wel vier keer zo lang als de langste mens. Het was zo lang, dat zijn hoofd nog boven de bovenste ramen van de huizen uitstak. Sofie sperde haar mond open om te gillen, maar er kwam geen geluid uit. Haar keel was, net als haar hele lijf, verstijfd van schrik. Het was echt het spookuur. (…)

Daar voor het raam, tussen de opzijgeschoven gordijnen, keek het enorme, lange; bleke, gerimpelde gezicht van de Reuzenpersoon naar binnen. De schitterende zwarte ogen waren gericht op Sofies bed.

Omdat de reus niet wil gezocht en opgesloten of gedood worden heeft hij Sofie ontvoerd zodat ze het bestaan van de reuzen aan niemand kan verklappen. Ze zal dus voor altijd bij hem moeten blijven. Gelukkig blijkt de reus niet zo een monster als Sofie eerst dacht en leert ze hem beter kennen.

vorige

De ijzeren reus

Regie: Brad Bird Genre: Tekenfilm

Het verhaal film

De ijzeren reushet verhaal

Het verhaal speelt zich af in een kleine stad in Maine in 1950 op het hoogtepunt van de Koude Oorlog.

De film beschrijft de relatie tussen een eenzaam, vaderloos jongentje (een foto op het nachtkasje duidt erop dat de vader een luchtmacht piloot was die in de tweede WO om het leven gekomen is.) en een enorm grote, metalen robot.

vorige

Gulliver’s travelsGullivers reizen is een satirisch werk uit 1726 van de Engelse schrijver Jonathan Swift.

De gebruikelijke Engelse benaming is Gulliver's Travels.

De oorspronkelijke titel luidt voluit: Travels into several remote nations of the world. By Lemuel Gulliver, first a surgeon, and then a captain of several ships.

Het verhaalfilm

Gulliver’s travelsHet verhaal

Lemeul Gulliver vertrekt als scheepsarts naar de Stille Zuidzee maar leidt schipbreuk onderweg. Hij belandt op Lilliput waar de bewoners niet groter zijn dan zijn hand. Hij raakt ingeburgerd bij deze kleine mensen en helpt hen in de strijd met Blefuscu, een nabijgelegen eiland. Hij beseft echter snel dat zijn aanwezigheid problemen gaat opleveren, dus vertrekt hij weer naar huis. Na twee maanden is hij het daar ook weer beu en vertrekt naar de Indische Oceaan. Na een storm belandt hij in Brobdingnag, een eiland dat door reuzen bevolkt wordt. Hij wordt er gebruikt als bezienswaardigheid waarbij de interesse van de koningin hem in het koninklijk paleis doet wonen.

volgende

Gulliver’s travelsHet verhaal

Een grote vogel laat hem weer thuis belanden. Maar opnieuw wil hij weg, deze keer richting Japan. Deze reis brengt hem in contact met een vliegend eiland, waar hij een hele tijd doorbrengt. Ook deze maatschappij ontvlucht hij na een tijd en hij keert tevreden terug naar huis. Dat duurt echter niet lang, na vijf maanden vertrekt hij opnieuw, om deze keer te belanden bij Houyhnhnms, slimme paarden. Daar voelt hij zich geweldig in zijn nopjes maar wordt hij door de dieren verplicht terug te keren. Eenmaal thuis vindt hij zijn draai niet meer, al die reizen hebben hem veranderd.

vorige

Klein duimpje

Het verhaal

Klein duimpjeHet verhaal

Er waren eens een houthakker en zijn vrouw die zeven zonen hadden. Ze waren heel arm en besloten hun zonen achter te laten in het bos. Klein duimpje, die alles had gehoord, stopte steentjes in zijn zak. Hij strooide onderweg de steentjes uit zodat hij de weg terug kon vinden naar huis.De volgende dag bracht de houthakker de zonen nog dieper het bos in. Deze keer strooide Klein Duimpje stukjes brood. Maar aan het eind van de avond kon klein duimpje de broodstukjes niet meer vinden omdat deze waren

opgegeten door de vogels.

volgende

Klein duimpjeHet verhaal

Klein duimpje zag een lichtje branden in de verte en ging er met zijn broers heen. Het was een huisje en er deed een vrouw open. Hij vroeg of ze mochten blijven slapen. Helaas antwoordde de vrouw :"hier woont een reus die kinderen op eet". De kinderen waren zo bang voor het bos dat ze vroegen of de vrouw hun wilde verstoppen.'s Avonds kwam de reus thuis en zei:" ik ruik kindervlees". Hij had de kinderen al snel gevonden. Zijn vrouw zei:" bewaar ze toch voor morgen". Dat is goed zei de reus, geef ze goed te eten dan worden ze lekker dik.

volgende

Klein duimpjeHet verhaal

Toen het nacht werd en de reus eindelijk sliep maakte Klein Duimpje zijn broers wakker en gingen ze er snel vandoor. Toen de reus waker werd zag hij dat ze weg waren en vroeg hij aan zijn vrouw de zevenmijlslaarzen. Hij liep razendsnel door het hele land op zoek naar de zeven broers.Toen hij wilde slapen op een rots hadden de kinderen zich daar toevallig verstopt. Klein duimpje pakte vlug de zevenmijlslaarzen en trok ze aan. Hij ging terug naar het huis van de vrouw en zei "uw man is gevangen door dieven" geef goud en zilver en u krijgt uw man terug. De vrouw gaf Klein Duimpje al het goud en zilver dat ze had. Klein Duimpje nam alles mee naar zijn vader en moeder en ze leefden nog lang en gelukkig

Documentatie feesten Feestmaal

Feestkledij

Versiering

uitnodiging

NieuwjaarKerstmis

PinksterenVerjaardag

HuwelijkHaloweenDoopsel

CommunieSuikerfeestSchoolfeest

HuwelijksverjaardagMoederdagvaderdag

Feestmaalchampagne servetten

feesttafel

feestkledij

versiering

uitnodiging

Lagere school

Eerste graad

Derde graad

Tweede graad

Eerste graadonderleggerWat heb je nodig?• een groot blad• plakaatverf, penseel, potje met water,vodje• oorstokjes• keukenpapier• sponsje

technieken:• tekenen van de figuren met potlood

(vorm, grootte, ruimte)• Dotpainting (vorm, kleur)• stempelen (duim) (vorm, kleur)• doppen (sponsje, keukenpapier) (vorm, kleur)• schilderen (hand) (vorm, kleur)

Tweede graadReuzentaartWat heb je nodig?• karton/ doos• versiering (watte, figuurtjes, eventueel verf, crêpepapier)• lijm (vloeibaar + pritt)• doorzichtige kleefband• wol, fijn touw

Techniek:• Maken van een vorm, eventueel vertrekken van een doos.

(vorm, grootte)• Versieren van de vorm met verschillende materialen.

(textuur, kleur)• Letters op de taart:

Met vloeibare lijm de letter schrijven daarna het touw/de wol erop kleven. (textuur)

Derde graadGedenkplaatjeWat heb je nodig?• bloem (meel) 500 g• keukenzout 250 g• 2 eetlepels olijfolie• 300 ml water (30 g)• fijn voorwerp (bijv.: achterkant van een koffielepeltje)• haakje• plakaatverf

technieken:• Werken met brooddeeg => vorm maken (vorm, textuur, grootte,

compositie)• Met een fijn voorwerp een tekening of tekst inkerven in de brooddeeg.

(vorm)• Na het bakken van de brooddeeg, je vorm/figuur een kleurtje geven

m.b.v. Plakaatverf.• (kleur, compositie)

Het ontstaan Lang, heel lang geleden, in de tijd van de burchten en kastelen,

leefden onze reuzevrienden ook in een wereld vol avontuur en mooie prinsessen en ridders.

Grol was ook één van die reuzen. Hij was een vriendelijke en lieve reus, maar hij voelde zich niet goed in zijn vel, hij had het gevoel dat er iets ontbrak.

Op een dag trok hij door de bossen op zijn reuzepaard HORCY, plots trok Grol hard aan de teugels.

In de beek zag Grol de weerspiegeling van een beeldschoon meisje, ze zag er niet uit als alle andere reuzemeisjes. Grol was op slag verliefd.

Maar er was een probleem …

volgende

Grol zag wel een weerspiegeling in het water, maar hij zag nergens een meisje.

Hij ging op zoek, maar hij kon haar nergens vinden. Grol was dan ook heel verdrietig toen ook het speigelbeeld verdwenen was.

De volgende dag ging Grol opnieuw naar de beek, weer zag hij het spiegelbeeld en weer ging hij op zoek.Na lang zoeken en niets gevonden te hebben ging Grol aan de oever van de beek zitten.Plots keek het meisje heel angstig. Grol wist onmiddellijk dat ze hem gezien had. Hij keek triest en begon te wenen. Plots veranderde de blik van het meisje, ze keek hem nu lief aan …

volgende

In de weerspiegeling van het water zag Grol hoe het meisje naast hem kwam zitten.Hij keek naast zich, maar zag niks. Hij keek naar onder en toen zag hij haar. Ze was een piepklein wezentje. Grol keek raar.Het meisje deed teken dat hij haar moest opnemen.Grol nam haar op zijn hand en bracht haar dicht bij zijn oor. “Ik ben Dora en ik ben een mens, wie ben jij?”“Mijn naam is Grol en ik ben een reus.”“Dag Grol, waarom keek je zo verdrietig?”“Wel, ik zag je spiegelbeeld in het water en ik kon je nergens vinden en toen keek je zo angstig.”“Ik was eerst een beetje bang, maar al snel zag ik dat je een lieve jongen bent.”…

volgende

“Ik vind je ook lief, ik vind je meer dan gewoon lief, ik ben verliefd op jou!”“Oh Grol, ik vind je ook leuk, maar wat zullen de mensen zeggen? En de reuzen?”“Ik weet het niet, maar ik weet wel dat ik bij jou wil zijn.”

“Wat gaan we nu doen?”

“Weet je, ik heb een idee. We zullen nooit echt samen kunnen zijn, maar laten we iets afspreken.”“Wat dan?”

“We zijn vandaag 3 april, we spreken af dat we vanaf nu elk jaar op 3 april elkaar hier ontmoeten.”

volgende

“Dat is een fantasticsh idee! Ik moet nu weg Grol, of mijn ouders worden ongerust. Tot volgend jaar!”

“Tot volgend jaar Dora, ik zal veel aan je denken.”

“Ik ook aan jou Grol, daaaaag!”

Elk jaar opnieuw op 3 april kwamen Grol en Dora samen aan de beek. Ondertussen waren ze allebei getrouwd en hadden ze kinderen.

Grol werd ziek. Maar op 3 april wou hij toch nog naar de beek gaan, misschien was het wel de laatste keer. Toen Grol aankwam bij de beek zag hij een meisje, het was Dora niet, maar ze leek sprekend op Dora.

volgende

“Ik ben Dorothy, de dochter van Dora, mijn mama is overleden, daarom kom ik jou bezoeken.”

Grol en Dorothy hadden een volledige dag zitten babbelen en toen het meisje wou vertrekken zei ze: “Grol, kunnen we een nieuwe afspraak maken?”

“Wat heb je in gedachten?”

“Mijn broertjes en mijn zus zouden je ook graag ontmoeten, is het goed dat ze de volgende keer meekomen? En mogen we jou kinderen dan ook eens zien?”

“Ok Dorothy, dat is afgesproken!”

“Tot volgend jaar!”

volgende

Het volgende jaar kwamen de kinderen van Dora en Grol samen, Grol was er niet meer bij want die was enkele maanden geleden overleden.

De kinderen hadden heel veel pret.

En zo ontstond het reuzenfeest. Elk jaar op 3 april komen de twee families’s nog steeds samen. Wat als een klein feest begon, is nu een megafeest geworden.

De reuzen bereiden het feestmaal voor en de mensen komen op 3 april samen met hen tafelen in het bos aan de beek.

Vakoverschrijdend

Taalgedichtjes

boekenfilms

Beweging

Frans Muziek

wiskunde

wereldoriëntatie

Reuzengedichtjeshet meisje tussen de REUZEN.

Het meisje zat tussen de REUZEN, ze had geen keuze. Had ik maar een andere plaats gekozen, zat ze daar te blozen. De REUZEN keken haar aan, waar komt die toch vandaan? Wat zit ik hier? Ik lijk wel een kleine mier. Mijn hele gezicht wordt rood, want die REUZEN zijn ZOOO groot.

http://janna.zonderdank.be/gedichten.html

het land van de reuzen daar heb je geen keuze, je moet er wel flink zijn of je valt uit de boot. Want ben je niet groot in het land van de reuzen, dan kan dat heel link zijn in het land van de reuzen.

In het land van de reuzen,daar schreeuwen ze leuzen, en die daar niet horen krijgen ook niet de kans. Want ben je niet mans in het land van de reuzen dan ben je verloren in het land van de reuzen.

In het land van de reuzen daar telt men de neuzen, daar telt men de monden met het mes op de keel. En ben je te veel in het land van de reuzen dan word je verslonden in het land van de reuzen.

http://gedicht.mystiek.net/liturgie10.htm#In%20het%20land%20van%20de%20reuzen

Ik ken een reusIk ken een reus, die roept heel hard "boe!"Maar wacht eens even,het is helemaal geen reus,het is een koe

http://members.chello.nl/freddy33/voorlged10.htm#15reus

Enkele reuzenboeken

De GVR (De grote vriendelijke reus) Auteur: Roald Dahl

Bink en Bente foppen een reus (en andere voorleesverhalen)Auteur: Mirjam Gielen

Bas en de reusAuteur: M. Leene

De rommelige reusAuteur: Axel Scheffler

Reuzenfilms De ijzeren reus Gulliver’s travels

De grote vriendelijke reus

Blink en Bente foppen een reus

Bink en Bente spelen in het bos achter hun huis. Ze zoeken beukennootjes.'Kom,' zegt Bente. 'We gaan op de berg. Daar liggen er altijd veel.' Maar als ze op de berg zijn, is daar ineens ook......een reus! En hij heeft een reuzentrek. Hij wil Bink en Bente opeten.Gelukkig heeft Bente een slim plan. Samen met Bink lukt het haar de reus Plurk te foppen. En dan worden ze zelfs de beste vrienden!

boeken

Bas en de reusDe reus staat voor het raam van Bas ...

De reus schrijft een brief ...

boeken

De rommelige reus Rinus draagt altijd hetzelfde oude kloffie en wordt dan ook met recht de rommeligste reus van de stad genoemd. Maar op een dag heeft hij er genoeg van, en hij steekt

zichzelf helemaal in het nieuw: een keurig overhemd, een keurige broek, een keurige riem, een keurige das, twee keurige sokken met ruitjes opzij, en een paar keurig gepoetste schoenen. Rinus is nu de keurigste reus van de stad. Zijn oude kleren laat hij in de winkel achter. Maar onderweg naar huis komt Rinus allerlei hulpbehoevende dieren tegen, en voor hij er erg in heeft, heeft hij al zijn nieuwe kleren weggegeven. Rinus is niet langer keurig, maar koud! Gelukkig vindt hij zijn oude kleren terug in een vuilniszak en dolgelukkig danst hij naar huis. Bij thuiskomst staat Rinus een verrassing te wachten. Zijn vrienden hebben een kroon van goudpapier voor hem gemaakt en op de kaart die erbij zit staat geschreven:

Je das deed je af voor een zieke giraffe,je hemd was je kwijt aan een varende geit,je schoen werd een huis voor moedertje muis,je sok liet je los voor een droevige vos,de riem die je vond werd een pad voor een hond. Vandaar deze kroon. En blijf maar gewoon wie je was in de jurk die je altijd al had:onze Rinus, de aardigste reus van de stad!

boeken

Beweging

Kabouter, reus, heks

Twee groepen staan tegenover elkaar. Ze spreken vooraf af wie ze zijn: reus, heks of kabouter.

- De kabouter moet weglopen van de reus

want die kan op hem trappen.- De heks gaat lopen van de kabouter, want de kabouter

kan haar doodkriebelen.- De reus moet weglopen van de heks want de heks kan

hem betoveren.

Frans

Je kan naar aanleiding van het reuzenfeest de leerlingen allerlei Franse woorden aanleren die iets groot uitdrukken.

Bijvoorbeeld:

- grand/grande groot- large groot- très grand/grande heel groot- énorme reusachtig, gigantisch, enorm - immense reusachtig, gigantisch, enorm - giantesque reusachtig, gigantisch, enorm - foridable reusachtig, gigantisch, enorm- un géant een reus

MuziekDe griezelige tovenaarIn het bos woont een griezelige tovenaar,die maakt daar vremde drankjes klaar, daar doet die rare dingen mee:hocus pilatus hotsikeeHij maakt van een mug een olifant en van een boom een neus.En als hij echt zijn best doet maakt hij van een dwerg een reus.

Eigenwijs p. 215

‘k Ving vandaag een grote mug‘k Ving vandaag een grote mug, groter dan een nijlpaard, daar kwam zoveel reuzel af, dat was wel een ton waard;wie dat g’looft die is een koe, groter dan een nijlpaard; wie dat g’looft die is een koe, groter dan een nijlpaard;Eigenwijs p. 188

volgende

Woutje, woutjeWiebel wiebel wiebel woep.Piepklein kaboutertjekomt als ik roep.

Wiebel wiebel wiebel woep.Piepklein kaboutertjekomt als ik roep.VAN COILLIE, J., Ozewizewoze p. 68

Al die daar zegt : De reus die komt, de reus die komt ! Zij liegen erom. Kere weerom, reuske, reusken,Kere weerom, reuzegom ! Sa, moeder, zet Den pot op 't vier, den pot op 't vier, De reus is hier. Kere weerom, reuske, reusken,Kere weerom, reuzegom ! Sa, moeder, snijd Een boterham, een boterham,De reus is gram. Kere weerom, reuske, reusken,Kere weerom, reuzegom ! Sa, moeder, tap Van 't beste bier, van 't beste bier, De reus is gier. Kere weerom, reuske, reusken,Kere weerom, reuzegom ! Sa, moeder, stop Nu maar het vat, nu maar het vat, De reus is zat. Kere weerom, reuske, reusken, Kere weerom, reuzegom ! http://mauwmauw.skynetblogs.be/category/1005843/1/Liedjesteksten

Wiskunde• Als je in de les wiskunde werkt rond verhoudingen:

bijvooreeld:De reus is groter dan de kabouter.De voet van de kabouter is ... Keer groter dan de voet van de reus.

• Als je werkt rond de ongelijk verdeling:bijvoorbeeld:Reus Grol en kabouter stampvoet hebben samen schoenmaat 70. Hebben ze dan allebei dezelfde schoenmaat?

deelschoolwerkplanEerste graad Tweede graad Derde graad

onderwerp, inhoud, aangereikte beelden

onderwerp: een reuzenfeestinhoud:maken van een onderleggeraangereikte beelden:• Verschillende onderleggers,• brainstorm rond reuzen, • het verhaal over het ontstaan van het feest

onderwerp: een reuzenfeestinhoud:maken van een taartaangereikte beelden:•Verschillende taarten,•brainstorm rond reuzen en feesten•Het verhaal over het ontstaan van het feest

onderwerp: een reuzenfeestinhoud:maken van een gedenkplaatjeaangereikte beelden:•Verschillende gedenkplaatjes, • brainstorm rond reuzen en feesten• Het verhaal over het ontstaan van het feest

beeldaspecten • vorm• kleur• grootte• ruimte

• vorm• grootte• textuur•Compositie

• vorm• grootte• compositie• textuur

volgende

Eertste graad Tweede graad Derde graad

Materiaal en techniek

materiaal:•een groot blad•plakaatverf, penseel, potje met water,vodje•oorstokjes•keukenpapier•sponsjetechniek:•tekenen van de figuren met potlood•dotpainting•stempelen (duim)•doppen (sponsje, keukenpapier)• schilderen

materiaal:• karton/ doos• versiering (watte, figuurtjes, eventueel verf, crêpepapier• lijm (vloeibaar + pritt)• doorzichtige kleefband• wol, fijn touwTechniek:• Maken van een vorm, eventueel vertrekken van een doos.• Versieren van de vorm met verschillende materialen.• Letters op de taart:met vloeibare lijm de letter schrijven daarna het touw/de wol erop kleven

materiaal:•bloem (meel) 500 g•keukenzout 250 g•2 eetlepels olijfolie•300 ml water (30 g)•fijn voorwerp (bijv.: achterkant van een koffielepeltje)•haakje•Plakaatverftechniek:•Werken met brooddeeg => vorm maken•Met een fijn voorwerp een tekening of tekst inkerven in de brooddeeg.•Na het bakken van de brooddeeg, je vorm/figuur een kleurtje geven m.b.v. Plakaatverf.

volgende

Eerste graad Tweede graad Derde graad

relaties met andere vakken

• beweging• taal • muziek

• taal• muziek• wiskunde

•taal• muziek• wiskunde• Frans• wereldoriëntatie

werkvormen • het verhaal over het ontstaan van het reuzenfeest

• brainstorm rond reuzen

•Vergelijking reuzen en kabouters/mensen

• onderleggers bespreken

• Individueel werken

• Voorstellen van eigen werk aan anderen en positieve kritiek uiten over andermans werk (kringgesprek)

• het verhaal over het ontstaan van het reuzenfeest

• brainstorm rond reuzen

• Vergelijking reuzen en kabouters/mensen

• brainstorm rond feesten vnl de feestmaaltijd, aan de hand van prenten of p.p.

• taarten bespreken

• Individueel werken

• Voorstellen van eigen werk aan anderen en positieve kritiek uiten over andermans werk (kringgesprek)

• het verhaal over het ontstaan van het reuzenfeest

• brainstorm rond reuzen

• Vergelijking reuzen en kabouters/mensen • brainstorm rond herdenken van belangrijke gebeurtenissen

• gedenkplaatjes bespreken

• Individueel werken

• Voorstellen van eigen werk aan anderen en positieve kritiek uiten over andermans werk (kringgesprek)

volgende

Eerste graad Tweede graad Derde graad

doelen•1.4 ontdekkingstochten naar beelden te ondernemen• 2.4: informatie halen uit beelden• 5.1: Experimenteren met allerlei materiaal.• 5.3: De mogelijkheden van materialen en technieken leren kennen.• 8.2: Intens observeren en verbeelden om het creëren te bevorderen.• 10.4: De opp. van het tekenpapier functioneel aanwenden.• 12.4: Vormen kunnen voorstellen door een omtreklijn, door vlakken of volumes• Door middel van kleur een bepaald element in een werkstuk of een deel ervan in het oog laten springen.

•1.4 ontdekkingstochten naar beelden te ondernemen• 2.4: informatie halen uit beelden• 5.1: Experimenteren met allerlei materiaal.• 5.3: De mogelijkheden van materialen en technieken leren kennen.• 8.2: Intens observeren en verbeelden om het creëren te bevorderen.• 12.4: Vormen kunnen voorstellen door een omtreklijn, door vlakken of volumes• 12.5: Een vorm zodanig versieren dat het karakter ervan wordt versterkt.•14.8: Bij een losstaand beeld aandacht besteden aan de vormrijkdom van alle aanzichten.• 15.3: Illustreren dat texturen functioneel kunnen zijn.

•1.4 ontdekkingstochten naar beelden te ondernemen• 2.4: informatie halen uit beelden• 5.1: Experimenteren met allerlei materiaal.• 5.3: De mogelijkheden van materialen en technieken leren kennen.• 8.2: Intens observeren en verbeelden om het creëren te bevorderen.• 12.4: Vormen kunnen voorstellen door een omtreklijn, door vlakken of volumes• 12.5: Een vorm zodanig versieren dat het karakter ervan wordt versterkt.•14.8: Bij een losstaand beeld aandacht besteden aan de vormrijkdom van alle aanzichten.• 15.3: Illustreren dat texturen functioneel kunnen zijn.

volgende

Eerste graad Tweede graad Derde graad

Bronnen boeken:De GVR (De grote vriendelijke reus) Auteur: Roald Dahl

Bink en Bente foppen een reus (en andere voorleesverhalen)Auteur: Mirjam Gielen

Bas en de reusAuteur: M. Leene

De rommelige reusAuteur: Axel Scheffler

VAN COILLIE, J., Ozewizewoze p. 68

Internet:http://www.dvd-home.nl/review/r2/ijzerenreusse.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gullivers_reizen

http://users.skynet.be/sky76538/website/sprookjesbos/sprookjeskasteel/sprookjes/kleinduimpje.htm

www.google.be

http://janna.zonderdank.be/gedichten.html

http://gedicht.mystiek.net/liturgie10.htm#In%20het%20land%20van%20de%20reuzen

http://members.chello.nl/freddy33/voorlged10.htm#15reus

boeken:De GVR (De grote vriendelijke reus) Auteur: Roald Dahl

Bink en Bente foppen een reus (en andere voorleesverhalen)Auteur: Mirjam Gielen

Bas en de reusAuteur: M. Leene

De rommelige reusAuteur: Axel Scheffler

Eigenwijs: Liedbundel voor het basisonderwijs

Internet:http://www.dvd-home.nl/review/r2/ijzerenreusse.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gullivers_reizen

http://users.skynet.be/sky76538/website/sprookjesbos/sprookjeskasteel/sprookjes/kleinduimpje.htm

www.google.be

http://janna.zonderdank.be/gedichten.html

http://gedicht.mystiek.net/liturgie10.htm#In%20het%20land%20van%20de%20reuzen

http://members.chello.nl/freddy33/voorlged10.htm#15reus

boeken:De GVR (De grote vriendelijke reus) Auteur: Roald Dahl

Bink en Bente foppen een reus (en andere voorleesverhalen)Auteur: Mirjam Gielen

Bas en de reusAuteur: M. Leene

De rommelige reusAuteur: Axel Scheffler

Internet:http://www.dvd-home.nl/review/r2/ijzerenreusse.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gullivers_reizen

http://users.skynet.be/sky76538/website/sprookjesbos/sprookjeskasteel/sprookjes/kleinduimpje.htm

www.google.be

http://janna.zonderdank.be/gedichten.html

http://gedicht.mystiek.net/liturgie10.htm#In%20het%20land%20van%20de%20reuzen

http://members.chello.nl/freddy33/voorlged10.htm#15reus

http://home.scarlet.be/legendes/stedeninfo/Antwerpen/Antwerpen/Brabo.htm

werkvormen• het verhaal over het ontstaan van het reuzenfeest

• brainstorm rond reuzen:- woordspin (1e graad)- kinderen noteren op een blaadje één ding waaraan ze denken als ze het woord reus horen. Hierop volgt een bespreking (2de graad)- kinderen noteren op een grote rol (soort perkament) één ding waaraan ze denken als ze het woord reus horen, terwijl bespreken. (3de graad)

• Vergelijking reuzen en kabouters/mens1e graad: Je kan de kinderen enkele prenten laten rangschikken van groot naar klein. (reus, mens, kabouter)2de graad: Je geeft enkele prenten van voeten, handen, hoofden, reus, kabouter en mensOG: De juiste prenten bij de reus, kabouter en mens hangen.3de graad: 3 puzzels, kabouter, mens en reus

• Brainstorm rond feesten: Op vlagjes worden de dingen genoterd aaraan kinderen denken als ze het woord feest horen (1e lkr. noteert, 2de en 3de graad, lln. noteren zelf.)

• bespreken van verschillende onderleggers• bespreken van verschillende taarten• bespreken van verschillende gedenkplaatjes

• Individueel werken

• Voorstellen van eigen werk aan anderen en positieve kritiek uiten over andermans werk (kringgesprek)

Kunstwerken i.v.m reuzen

Dit beeld vind je terug in de Efteling.

Hierop zie je de reus uit klein duimpje en klein duimpje zelf.

Jaar: 2000 Categorie: figuratieve sculptuurLocatie: Boomgaardweg 12Plaats: Almere, FlevopolderRuimte: openbare ruimte algemeenMateriaal: bronsKunstenaar: Thomas HouseagoTitel: /

site

volgende

Gebruikte site

Kunstwerken i.v.m feesten

Pieter BruegelHet trouwfeest

1558

Dit is een groot feest.

GROOT => reus

Hoe kunst integreren in dit thema? (dubbelfocus)Wanneer je met kinderen naar een museum gaat kan je hen een soort inventaris laten opmaken. Welke kunstwerken doen je denken aan feest? Bij welke kunstwerken past het woord groot?Achteraf kan je dit bespreken met de lln. in de klas.

Flowers Andy Warhol

1970

Bloemen worden vaak gebruikt als versieringop een feest.

http://images.google.be/imgres?imgurl=http://developmentalidealism.org/img/art/Pieter-Bruegel_peasantWedding.jpg&imgrefurl=http://developmentalidealism.org/imagery/europe.html&h=347&w=500&sz=38&hl=nl&start=9&um=1&tbnid=wHWhPaqqahai9M:&tbnh=90&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dpieter%2Bbruegel%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dnl

http://images.google.be/imgres?imgurl=http://www.groningermuseum.nl/media/flowers.jpg&imgrefurl=http://www.groningermuseum.nl/index.php%3Fid%3D1317&h=349&w=350&sz=189&hl=nl&start=14&tbnid=Su6s75YC8Z2CnM:&tbnh=120&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3DAndy%2BWarhol%26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26svnum%3D10%26hl%3Dnl%26sa%3DN

Keere weerom ReuskeDe legende van Brabo.

Op een eiland in de Schelde, dicht bij de monding, nabij de zee, hadden die van de oude stad Tongeren een kasteel gebouwd.Nu gebeurde het, duizend jaren voor Christus, dat de reus Druon Antigoon die burcht veroverde. De reus met zijn grootevoeten en harde knoken verpletterde de burgzaten. Degene die hij niet vermorzelde joeg hij her en derwaarts heen en bulderend nam hij het bezit van de sterkte op het eiland. Nu begon er een vreselijke tijd voor de schippers die de Schelde op en afvoeren. Konden ze vroeger volstaan met het voldoen van een matige tol aan die van Tongeren, nu was dat anders geworden. De reus Druen Antigoon eiste meer en meer van de schippers. Hij was niet tevreden met een tiende, nee hij eiste de helft op van alles wat er voorbij zijn kasteel voer.En wee de schipper die hieraan niet voldeed. Wee degenen die bij nacht en ontij voorbij de burcht trachtte te slippen om zoodoende de tol aan de reus Druon Antigoon te ontgaan.Het verging dien schipper slecht. De reus was steeds op zijn post. Niets ontging hem. De weigerachtige schipper moest de helft van zijn vracht afstaan of zijn rechterhand ging er af.De reus was niet te vermurwen. Geen tol, dan de rechterhand. Met een houw van zijn reusachtige zwaard hieuw hij de hand bij de pols af en wierp die dan in de Schelde. Ja het was een verschrikkelijke tijd voor de schippers die de Schelde bevoeren in de dagen toen de reus Druon Antigoon nog op zijn veroverde kasteel op het eilandje woonde en handen afkapte en in de Schelde wierp. Maar er kwam een eind aan de geweldnarijen van de reus.Natuurlijk, aan alle dingen komt een eind, dus ook aan de gewelddaden van de reus Druon Antigoon.

volgende

Ook werd hij voorbeeldig gestraft. Zeker want Salvus Brabo maakte zich op om hem te verslaan.Salvus Brabo? Wie was dat?Wel, dat was de koning van Tongeren, en niet alleen dat, maar hij was ook familie van Julius Cesar. Het is dus te begrijpen dat die Salvus Brabo wat mans was. Hij trok er dan op zekeren dag op uit en versloeg den reus. Toen hij hem goed en wel verslagen had kapte hij hem voor straf zijn rechterhand af. En gooide die in de Schelde. Precies zoals de reus met zoo menig weerloos schipper gedaan had, zoo deed Salvus Brabo met hem. De reus kreeg dus zijn verdiende loon. Hoe het nu verder met Druon Antigoon gegaan is weet niemand met zekerheid te zeggen. Maar op de burcht zetelde hij niet meer en de schippers werden niet meer beroofd van hun halve vracht en bovendien werd hun rechterhand gespaard. Brabo kreeg natuurlijk zijn beloning. Brabo werd bevorderd tot hertog van Brabant. Julius Cesar wist zijn dappere daad te waarderen. Maar van die reus heeft niemand ooit meer iets gezien sedert die tijd. Alleen in de herinnering bleef hij voortleven. Zoo sterk zelfs, dat door zijn handenwerpen de naam Antwerpen ontstond. Het ligt voor de hand nietwaar? Handen-werpen, Antwerpen. Er zijn geleerden die een heel andere naamsafleiding voorstaan maar de legende zegt dat het zoo gegaan is. In ieder geval moet de reus wel bestaan hebben want nog ieder jaar wordt zijn kartonnen beeltenis rondgedragen en is er de Reuzen-fontein te Antwerpen. De prachtige fontein met de beeltenis van de held Brabo stelt de held voor waar de held de afgekapte hand van de reus omhoog houdt, zodat ieder hem kan zien. In het wapen wan Antwerpen komt de burcht van de reus voor met de twee afgekapte handen. Wanneer er nooit iets geweest was met die reus zouden die dingen er zeker niet van spreken.Ten slot is er ook nog het reuzenlied, dat alle menschen in vlaanderen zingen. Wanneer Druon Antigoon en ook andere reuzen er niet geweest waren in lang vervlogen dagen zou men er niet van zingen.Al wie daar zegt de reus die komt de reus die komtzij liegen er omKeere weerom, reuske, reuske,Keere weerom Reuzegom.“

http://home.scarlet.be/legendes/stedeninfo/Antwerpen/Antwerpen/Brabo.htm