Crisis in de kerk

Post on 22-Jun-2015

164 views 4 download

description

Voorganger ds Douma - v/d Molenorganist Joh de Vriesluister mee via www.kerknoordwolde.nl

Transcript of Crisis in de kerk

Welkom

In deze dienst wordt een preek van br Oosterhof gelezen met als thema: “De preek van Jezus in Nazareth”

Organist Johannes de Vries

VDD ELB 150

Ruis, o Godsstroom der genade

1Ruis, o Godsstroom der genadein gemeent' en huis en hart!Laat in U gezond zich baden,wat gebogen gaat door smart!Stroom, o heil'ge Geest, ternederop het uitgedroogde land;en de bloemen bloeien weder,haast verwelkt door zonnebrand.

2Laat het uit Gods hemel stromenin de kerken overal!Van uw nederdaling dromenmoede harten zonder tal.Nieuwe liefde, nieuwe zangen,kracht, die zielen opwaarts tilt,brengt uw ruisen, die 't verlangenals een heilig lied doortrilt.

3Komt, gij dorstigen, hier drinkenuit die milde heilfontein!Laat uw ziel in 't stof niet zinken,maar in haar gereinigd zijn.Laat U door haar golven dragentot waar liefde nooit verkoelt,waar de kust der aardse dagendoor Gods vreugde wordt omspoeld.

Welkom

In deze dienst wordt een preek van br Oosterhof gelezen met als thema: “De preek van Jezus in Nazareth”

Organist Johannes de Vries

Intochtspsalm 103 – 7, 8, 9

Maar 's HEREN gunst zal over

die Hem vrezen

7 Maar 's HEREN gunst zal over die Hem vrezenin eeuwigheid altoos dezelfde wezen,en zijn gerechtigheid de eeuwen door.Zijn heil omsluit de komende geslachten;zo volgen zij die zijn verbond betrachten,van zijn barmhartigheid het lichtend spoor.

8Hij heeft de hemel tot zijn troon verheven,Hij heerst als koning over al het leven.Looft engelen, zijn hoge majesteit,krachtige helden, die aan alle oordenals boden meldt zijn goddelijke woorden,Hem zij uw dienst, Hem zij uw lied gewijd.

9Laat heel het machtig koninkrijk des HERENzijn grote naam, zijn grote daden eren.Komt allen tot de lof des HEREN saam.Lof zij den HEER in hemel en op aarde,die aan zijn volk zijn liefde openbaarde,en zegen gij, mijn ziel, zijn grote naam.

Stil gebed

Votum en groet

Ere zij de Vader en de ZoonEn de Heilige Geest,

Als in den beginne, nu en immer,En van eeuwigheid tot eeuwigheid.

Amen.

Als lofprijzing G 254 – 2, 3, 4

U, Vader, U aanbidden wij,

2U, Vader, U aanbidden wij,wij zingen U ter ere;onwrikbaar staat uw heerschappij,voorgoed zult Gij regeren.Gij hebt onmetelijke macht,uw wil wordt onverwijld volbracht.Die Heer is onze Koning!

3O Jezus, die de Christus zijt,des Vaders Eengeboren,Gij hebt ons van de toorn bevrijden redt wie was verloren.Gij, Lam van God, voor ons geslacht,verhoor ons roepen uit de nacht,erbarm U over allen.

4O Heilge Geest, ons hoogste goed,ten Trooster ons gegeven,heb dank dat Gij ons delen doetin Jezus' dood en leven.Beveilig ons in alle nood,blijf ons nabij in angst en dood,op U steunt ons vertrouwen.

Gebed ter verootmoediging.

Lezing van de wet uit Math 5

Jezus en de Wet

Antwoord P 106 – 1

Looft nu den HEER, want Hij is goed,

1Looft nu den HEER, want Hij is goed,die met zijn liefde ons ontmoet.Zijn trouw houdt stand te allen tijde.Wie prijst zijn daden woord voor woord?Wie kan zijn heerlijkheid belijden?Wie looft Hem zodat elk het hoort?

Lezing van de genadeverkondiging en leefregel.

Antwoord P 107 – 7

Laat ons nu voor den HERE

7Laat ons nu voor den HEREzijn goedertierenheidtoezingen en vererende God die ons bevrijdt.Want wie zijn hulp verlangt,Hem aanroept in gebeden,verlost Hij uit de angsten leidt Hij tot den vrede.

Gebed om verlichting met

De Heilige Geest.

Je hoeft niet bang te zijn.

1

Je hoeft niet bang te zijn,

al gaat de storm tekeer.

Leg maar gewoon je hand

in die van onze Heer.

2

Je hoeft niet bang te zijn,

als oorlog komt of pijn.

De Heer zal als een muur

rondom je leven zijn.

3

Je hoeft niet bang te zijn,

al gaan de lichten uit.

God is er en Hij blijft,

als jij je ogen sluit.

Wij gaan, tot straks!!

Lezen Jes. 61 – 1, 2, 3

En Lukas 4 – 13 t/m 30 HSV

Het jubeljaar van de verlossing 1 De Geest van de Heere HEERE is op Mij, omdat de HEERE Mij gezalfd heeft om een blijde boodschap te brengen aan de zachtmoedigen. Hij heeft Mij gezonden om te verbinden de gebroke-nen van hart, om voor de gevangenen vrijlating uit te roepen en voor wie gebonden zaten, opening van de gevangenis;

2 om uit te roepen het jaar van het welbehagen van de HEERE en de dag van de wraak van onze God; om alle treurenden te troosten; 3 om aangaande de treurenden van Sion te beschikken dat hun gegeven zal worden sieraad in plaats van as,

vreugdeolie in plaats van rouw, een lofgewaad in plaats van een benauwde geest, opdat zij genoemd worden eiken van de gerechtigheid, een planting door de HEERE, om Hem te verheerlijken.

Lukas 4Het begin van Jezus' prediking 14 En Jezus keerde door de kracht van de Geest terug naar Galilea, en het gerucht over Hem verspreidde zich door heel de omgeving. 15 En Hij gaf onderwijs in hun synagogen en werd door allen geprezen.

Jezus in Nazareth verworpen. 16 En Hij kwam in Nazareth, waar Hij opgevoed was, en ging naar Zijn gewoonte op de dag van de sabbat naar de synagoge, en Hij stond op om te lezen. 17 En aan Hem werd het boek van de profeet Jesaja gegeven, en toen Hij het boek opengedaan had, vond Hij de plaats waar geschreven stond:

18 De Geest van de Heere is op Mij, omdat Hij Mij gezalfd heeft; Hij heeft Mij gezonden om aan armen het Evangelie te verkondigen, om te genezen die gebroken van hart zijn, 19 om aan gevangenen vrijlating te prediken en aan blinden het gezichtsvermogen,

om verslagenen weg te zenden in vrijheid, om het jaar van het welbehagen van de Heere te prediken. 20 En toen Hij het boek dichtgedaan en aan de dienaar teruggegeven had, ging Hij zitten, en de ogen van allen in de synagoge waren op Hem gevestigd. 21 Hij begon tegen hen te zeggen: Heden is deze Schrift in uw oren in vervulling gegaan.

22 En zij betuigden Hem allen hun instemming en verwonderden zich over de woorden van genade die uit Zijn mond kwamen, en zij zeiden: Is Dit niet de Zoon van Jozef? 23 Maar Hij zei tegen hen: U zult Mij ongetwijfeld dit spreekwoord voorhouden: Dokter, genees uzelf; alles waarvan wij gehoord hebben dat het in Kapernaüm gebeurd is, doe dat ook hier in Uw vaderstad.

24 Hij zei: Voorwaar, Ik zeg u dat geen profeet welgevallig is in zijn vaderstad.

25 Maar Ik zeg u naar waarheid: Er waren veel weduwen in Israël in de dagen van Elia, toen de hemel drie jaar en zes maanden gesloten was, zodat er grote hongersnood kwam over heel het land,

26 en naar geen van hen werd Elia gezonden, maar wel naar Zarfath bij Sidon, naar een vrouw, een weduwe. 27 Ook waren er veel melaatsen in Israël in de tijd van de profeet Elisa, en geen van hen werd gereinigd, maar wel Naäman, de Syriër. 28 En allen in de synagoge werden met woede vervuld toen zij dit hoorden,

29 en zij stonden op, dreven Hem de stad uit en brachten Hem op de top van de berg waarop hun stad gebouwd was, om Hem van de steilte af te werpen. 30 Maar Hij liep midden tussen hen door en ging weg.

ELB 185 – 1, 2

Leer mij Uw weg, o Heer

1Leer mij uw weg, o Heer; leer mij uw weg.Schenk van uw kracht mij meer, leer mij uw weg.Houd mij in evenwicht, dat 'k voor uw aangezichtwandel in 't volle licht, leer mij uw weg.

2Als vrees soms 't hart benauwt, leer mij uw weg.Als zorg mijn dank verflauwt, leer mij uw weg.Help mij in vreugd en pijn, noodweer of zonneschijnsteeds blij in U te zijn, leer mij uw weg.

“De preek van Jezus

in Nazareth”

G 291 – 1, 2

Nooit kan 't geloof te veel verwachten,

1Nooit kan 't geloof te veel verwachten,des Heilands woorden zijn gewis.'t Faalt aardse vrienden vaak aan krachten,maar nooit een vriend als Jezus is.Wat zou ooit zijne macht beperken?'t Heelal staat onder zijn gebied!En wat zijn liefde wil bewerken,ontzegt Hem zijn vermogen niet.

2Die hoop moet al ons leed verzachten.Komt, reisgenoten, 't hoofd omhoog!Voor hen, die 't heil des Heren wachten,zijn bergen vlak en zeeën droog.O zaligheid niet af te meten,o vreugd, die alle smart verbant!Daar is de vreemdlingschap vergetenen wij, wij zijn in 't vaderland!

Dankgebed en voorbede.

Collecte

1ste Open Doors

2de eigen gemeente

Slotlied ELB 235 – 1, 2, 3

Neem Heer mijn beide handen

1Neem, Heer, mijn beide handenen leid uw kind,tot ik aan d'eeuw'ge strandende ruste vind!Te zwaar valt m'elke schrede,als 'k U verlaat.O, neem mij met U mede,daar waar Gij gaat!

2O, doe genaad' ervarenaan 't bevend hart,en breng het tot bedarenbij vreugd en smart!Laat m'aan uw voeten rusten,mij, hulp'loos kind,vertrouwen en berusten.voor d'uitkomst blind!

3En blijft m‘ ook soms verborgenuw grote macht,Gij voert mij tot de morgen,ook door de nacht.Neem dan mijn beide handenen leid uw kind,tot ik aan d‘ eeuw'ge strandende ruste vind!

Zegenbede

Amen, amen, amen!Dat wij niet beschamen

Jezus Christus onze Heer,amen, God, uw naam ter eer!