]anpirrf Vr rg mS C:S< JSNC èq95

Post on 12-Jul-2018

217 views 0 download

Transcript of ]anpirrf Vr rg mS C:S< JSNC èq95

18 vrijdag10 januari2014

LI

18 vrijdag10 januari2014

SINT-TRUIDEN

20%minderomzet doorKerstmarktDe handelaren rond de Groen-markt voelen zich uitgeslotendoordeTrud’orKerstmarkt.«Demaand december moet nor-maal een topmaand zijn, maarin vergelijking met novemberdraaiden we 20% minder om-zet», zuchtGertrudeCoëmevanMercerieGovaerts.«Indehuidi-ge opstelling kijken we uit opeen muur. Onze handelszakenliggen verstopt, waardoor onzeomzet slinkt.»Bij Trud’or en bij het stadsbe-stuur vallen de klachten van demarkt niet in dovenmansoren.«Trud’or is een middenstands-organisatiemetalsdoeldeloka-le handel te stimuleren», legtschepen vanmiddenstand Pas-calVossiusuit. «Editie2013wasvoorSint-Truideneencommer-cieel succes.Wevindenhetdanook spijtig dat de handelarenrond de kerstmarkt hier nietmee van konden genieten.Daarom zullen we een aantalaanpassingendoorvoeren.»ZowilhetTruienseschepencol-lege het aantal dj-avonden be-perkthouden.Ookzalde schik-king van de markt aangepastworden.Daarnaastzaldeop-enafbouwperiode worden inge-kort. Als laatste willen de stadenhet bestuur zoekennaar eencreatieve manier om meerstandhouders rond de kerst-sfeer aan te trekken. Op degroenmarkt reageren ze alvasttevreden. «Als met onze klach-ten rekening wordt gehouden,is dit al een stap in de goederichting», besluit Coëme. (TDST)

HASSELT

Lichte trafiekdalingop AlbertkanaalOp het Albertkanaal en op deKempense kanalen werd vorigjaareenlichtedalingvandetra-fiekvastgesteld.ZowerdenerIn2013 ruim 36 miljoen ton goe-deren vervoerd, een dalingmet3,5 procent ten opzichte van2012. «Vooral de afbouwvandestaalindustrie indeLuikseregiospeelt ons parten in de door-vaartcijfers: door het stilleggenvan de hoogovens verliezenwejaarlijks een volume aan kolenen ertsen van ongeveer 3 mil-joen ton.Ookhet aantal behan-delde containers daalde metdrie procent», verklaart ErikPortugaels, gedelegeerd be-stuurdervannvDeScheepvaart.2014moet ondanksdeze cijferstoch een feestjaar worden voorDe Scheepvaart. Precies 75 jaargeleden, in 1939, werd het Al-bertkanaaldoorkoningLeopoldIIIofficieel ingebruikgenomen.

(DMH)

HASSELT

Goede puntenvoor opleiding PXLDe bacheloropleiding Commu-nicatiemanagement van Hoge-school PXL krijgt goede puntennaeendoorlichting. Inhaarrap-port was de visitatiecommissieerg te spreken over de laag-drempeligheid, diversiteit entoegankelijkheid van de oplei-ding. Ookde regionale enprak-tijkgerichteaanpakvormeneensterke troef. De goede samen-werking met het werkveld, ende aansluiting bij de noden vande praktijk vond de commissiepositief. Ook waren er lovendewoorden voor de studentenbe-geleiding. Instromendestuden-tenworden goed geïnformeerdover het beroepsbeeld. Ook demogelijkheid omhet eerste op-leidingsjaar over twee jaren tespreiden vond de commissieeensterkpunt. (DMH)

HASSELTBromfietserbotstmetbusjeOp de Stadsomvaart zijn giste-renochtend rond acht uur eenbusje en een bromfietser metelkaar gebotst. Denegentienja-rige bromfietser Lino N. uitRiemstkwamtenval.Hij raaktelichtgewond. (JDSL)

GEWAPENDE JONGEMAN VEROORZAAKTOPHEF MET HELSE ACHTERVOLGING

OlegS. (19)uitBeringenriskeert 12maanden cel in twee dossiers vangewapendeweerspannigheid, ver-bodenwapenbezitenvernielingen.Op 14 november vorig jaar zorgdehij voor heel wat ophef met eenspectaculaire achtervolging. EenpolitieagentuitBeringenwilde zijnvoertuig controleren. In plaats vantestoppen, reedde jongemanbijnainopdeagent.Hetwaspasnatweewaarschuwingsschotendathijzichovergaf. Indekoffervandeauto la-gen een sein- en alarmpistool enmunitie verstopt. «Ik ging graag inhet bos schieten. Ik weet dat het

verboden was en ik wilde ze weg-doen», verklaarde de beklaagde.TweeagentenvandezoneHoutha-len-Helchteren stellen zich burger-lijke partij voor 500 euro moreleschade. Enkele maanden voordienzou de jongeman al een raam vaneenliefdesrivaalbeschotenhebben.Die feitenworden hardnekkig ont-kend, maar de procureur is over-tuigd van zijn schuld. «Mijn cliëntkamptmetautisme,GillesdelaTou-rette enADHD. Hij heeft een enor-meschrikvanpolitie.DezaakJona-than Jacob blijft in zijn gedachtespelen.»Vonnisop23januari.(ERS)

BERINGEN/HOUTHALEN-HELCHTEREN

GENKSE HANDELAARSFAMILIE STOPT NA 94 JAAR MET SPECIAALZAAK

Fantasia sluit de deuren

GENK

Nico Aerts (68) en zijn echtgenote Eveline Kar-pez (61) stoppen zaterdagmet Fantasia, de win-kel in lederwaren die tot een waar begrip in deregio uitgroeide. Twee generaties uit de familierunden 94 jaar lang de speciaalzaak. «We zijneen familie van handelaars», reageert Nico.

XAVIER LENAERS

DeetalagesvanFantasialederwa-ren en reiskoffers zijn afgeplaktmet de woorden: ‘Bedankt voorhet vertrouwen!’. Ditmaggerustletterlijkgenomenworden,wantmaar liefst 94 jaar lang werd dewinkel uitgebaat door de familieAerts. Nico en Eveline zelf ston-den bijna 40 jaar in de zaak. «Wehebbendewinkel als koppel uit-gebaat,wedoenhemookalskop-pel dicht», zegt het paar. Joanna,de moeder van Nico, stond een

halveeeuwachterdewinkeltoog.«Mijn moeder was een handels-vrouwpursang», zegtNico.«Eerstrunde ze eenwinkelmet koloni-ale waren, daarna had ze een ijs-salon en vervolgens startte zeFantasia op.» Ook de grootmoe-der van Nico had de microbe tepakken, zij begon de winkel metkolonialewaren.«Driegeneratieslang,goedvoor94 jaar,warenweeen generatie van handelaars»,reageerthij.«Mijn moeder was ook modebe-wust. Toen ze meer dan 60 jaar

was, liep ze nog als mannequinover de catwalk met platteau-schoenen. Toen de panty na detweede wereldoorlog vanuitAmerika naar hier kwam, droegzediealseenvandeeersten.Fan-tasiawasookdeeerstewinkeldiepanty’sverkocht.Alsdaarladdersinzaten,moestendieookhersteldworden.Alskleinejongenvanze-ven jaar bracht ik de kousenmetde fiets rond», herinnert Nicozich.

Grote StraatDe Grote Straat loopt als een lei-draad door de geschiedenis vande familie Aerts. «Op vier ver-schillende plaatsen in de GroteStraathadmijnmoedereenwin-kel. Fantasia was echt haar ding.

Ze had een sterke persoonlijk-heid. Ze wou vooruit en gingdaarbij haar eigen weg. Ik keeknaar haar op, maarmijnmoederheeftmenooitgepushtomineenwinkeltestaan.Zakendoenzat inmijngenen,maar ikheballesaanmezelf te danken.»Nicobegon alvroeg met handel drijven. «Opschool had ik stiekem een han-deltje inchocolade», lachthij.Ookdaarna zat hij nooit stil. «Ik wasvier jaar op zee om de wereld teverkennen. Ik runde zes jaar eenfrituur en daarna een schoenen-zaak. Toen mijn moeder stierfnamikhaarwinkel inlederwarenenbagageover.»De zaak was toen maar half zogroot.SamenmetzijnvrouwEve-linebreiddeNicodewinkeluittot

500 vierkante meter, met maarliefst70meteretalage.«Ikherkenmijn moeder in Eveline», zegtNico. «Zeweetvanaanpakken.»Hoewel het echtpaar nog niet isuitgekeken op de zaak, zetten zeer nu een punt achter. «Er is eentijd van komen en gaan, en onzetijd isnuaangebroken», zegtEve-line. ‘»De winkel uitbaten wordtons fysiek te zwaar. Bovendienzouden we moeten meegaan inde wereld van sociale media eninternet om klanten aan te spre-ken,dat zienwenietmeerzitten.We hebben wel drie kinderen,maar zij hebben geen interesseomdezaakover tenemen, enwewillen hen ook niet pushen. Hetismooi geweest.Weverkopenofverhurennuhetpand.»

NicoAerts enEvelineKarpez voor hun speciaalzaak. Foto Borgerhoff

De familieAerts bij het oude reclamebord. Foto Xavier Lenaers

De jongeren studeren liever in groep. Foto Borgerhoff

Het isde laatstedagenheelwatdrukkerdangewoonlijk indeProvincialeBibliotheekLim-burg.Elke stoel ismomenteelingenomendoor studerendejongeren. «Hier is veelminderafleidingdanthuis», klinkthet.

DePBLheeftsindskorthaaraan-tal studeerplekken voor stude-rendejongerenuitgebreid.«Mo-menteel hebben we er zo’n 250in de aanbieding. Dat aantalhebben we ook nodig, wantsteeds meer studenten vindende weg naar de bibliotheek om

hun cursus ter hand te nemen»,zegt directeur Martine Balcer.Logisch, zeggen de vele studen-ten. «Een plaatsje vinden in debibliotheek van de universiteitvereistvroegopstaan,wantdaaris het enorm druk. Dan blijvenwe liever wat langer in bed lig-genenkomenwehierstuderen»,lachen studenten TEW WilliamGroven en Nicolas Schenkel.«Wemerkenzelfdathethierookdrukker wordt, al zijn het noggeen Leuvense toestanden.»Kobe Gijsels, Maxime Donné,Frederic Engels en Carl Coppens

zien nogmeer redenen ommethun cursussen naar de PBL tetrekken. «Thuis is er veel aflei-dingmogelijk, hier vlot het stu-deren toch wat meer. Hopelijkmet betere punten tot gevolg»,lachen ze. «Maar het is ook ge-woongezelliger.Alsweeenpau-ze nemen, kunnen we wat metelkaar babbelen. Thuis zit jemaar in je eentje.»Wie zelf in de bibliotheek wilstuderen, is er elke weekdagwelkom van 10 tot 19 uur. ‘s Za-terdags sluitendedeurenom17uur. (DMH)

HASSELT

Bib steeds populairder bij studerende jongeren

HetLimburgseprovinciebestuurheeftgistereneensubsidievan500.000euro toegekendaanhetProefcentrumFruit.Daarmeekaneen ‘kennis- enonderzoeks-centrumWijnbouw’wordenop-gezet.

De druiventeelt in Vlaanderen,meer specifiek de teelt vanwijn-druiven, is inopmars.Recentecij-fers tonen de laatste jaren eengroei in oppervlakte van onge-veer 10 hectare per jaar. De helft

vande totalewijnbouwisgesitu-eerd inLimburg.«Zuid-Limburg en de Maasvalleizijn bij uitstek geschikt voor deaanplant van wijndruiven doorde talrijke hellingen die een mi-croklimaat kunnen creëren, devruchtbare bodems en het hogekalkgehaltevansommigehellin-gen en ondergronden», zegt ge-deputeerdevoorEconomieMarcVandeput(CD&V).«Metdesubsi-dievoordeuitbouwvaneenken-niscentrum Wijnbouw aan het

Proefcentrum Fruit willen wedaarnogeenextra stimulansaangeven.Dit initiatief moet ons toelatenomopdekortstmogelijketijdaante sluiten bij de andere toppro-ductiegebieden.Hetmoetdepro-fessionele ontwikkeling van desector ook versnellen, zodat diehoge economische relevantiekrijgt. Daarom past dit projectookperfectbinnenheteconomi-sche herstelplan SALK», aldusVandeput. (DMH)

HASSELT Provincie investeert in Limburgse wijnbouw

Carrefour vraagt meer voor afgeprijsd artikelEen opmerkelijk prijskaartjegisterenopenkelespeelgoedar-tikelen in de Hasseltse Carre-four. Die werden namelijk meteenhogere ‘origineleprijs’geaf-ficheerddanhetprijskaartjeer-onder. Eén product was zelfsduurdernádeafprijzing.Met de solden in volle krachtzijn heel wat mensen op zoeknaarkoopjesenzoookWimLe-naers gisteren. In de HasseltseCarrefour aan de Herkenrodes-ingel stootte hij tussen hetspeelgoed op enkele opmerke-lijkeprijskaartjes. «Verschillen-de stukken speelgoed kregeneen nieuw etiket met daaropeen prijskaartje dat dertig pro-cent korting afficheerde», zegtLenaers. «Het originele prijs-kaartje op het rek was wel nietweggenomen, wat toch enkeleopvallendevergelijkingenmee-bracht. Zo was de ‘originele’prijsopdenieuweetikettenho-gerdandieerondereninéénge-val zelfsduurder.Héél gek.»Toch was er van soldenbedroggeen sprake volgens Carrefour-woordvoerderVeraVermeeren.«Hetgingomproductendieniettotonsnormaalassortimentbe-horenenenkelvoorSinterklaas

waren gekocht. Daarom prijs-denwedieproductenalmeteenvoor het kinderfeest af. Om destock nu te elimineren, gingenze in snelverkoop. De hogere‘originele’ prijs op de nieuweetiketten, is de echte prijs vanhet product. Daardoor kan hetdat één product dus na afprij-zingduurderbleek.» (DMH)

HASSELT

De ‘originele’ prijs op de geleetiketjes ligt hoger dan op deprijskaartjes eronder. Lenaers

19

LI

vrijdag10 januari2014

Stunten op11 januari 2014

Oostham & TessenderloStationsstraat 143945 Oostham

GRATIS

+

(1 krant per klant zolang de voorraad strekt.)

Stationsstraat 12, 3980Tessenderlo

NIEUWkranten entijdschriftenin hetassortiment

PEDOPASTOOR MOET IMMENSE SCHADEVERGOEDING BETALENBartAben,depedofielegewezenpastoorvanBocholt,moetaanéénvanzijn tweeslachtofferseenschadevergoedingvan37.657eurobetalen.Ditbeslistedecorrectionele rechtbankvanTongerengisteren.

Abenwerd inmei 2011 tot 8 jaarcel veroordeeld wegens jaren-langmisbruik van een jongen eneenmeisjeuitzijntoenmaligepa-rochie. De pastoor, die ook doorhet BisdomHasselt op non actiefgezet werd, tekende hoger be-roepaantegendeopvallendhoge

celstraf maar haalde ook in Ant-werpenzijnongelijk.Aben,dienuzijn straf uitzit in Leuven, mis-bruikte de twee tussen 1993 en2007. Hij leerde de kinderen - zewaren in het begin 6 en 7 jaar -spelenderwijs hoe zehemmoes-tenbevredigen.Hijbeloondehenhierbij met chips en computer-spelletjes en later schuwde hijgeenenkel taboe.BartAbenwas in2011meteendeeerste priester die een effectievestraf kreeg sinds het misbruik inde kerk aan het licht kwam. Hetmeisje, intussen een volwassen

vrouw,ondergingdeperversitei-ten tot haar twintigste. Later on-dernamzeeenzelfmoordpoging,waarna haar moeder een klachttegenAbenneerlegde.Het ande-re slachtofferwas een lichtmen-taal gehandicapte jongen (intus-sen 27) die in dezelfde straat alsdepastoorenhetmeisjewoonde.Nahetrapportvaneenaangestel-de psychiater kreeg die gisterenuiteindelijk een schadevergoe-ding van 37.657 euro en 2.200euro advocatenkosten toegewe-zen.Abenbetaaldehemintussenal6.800eurovoorschot. (JEK)

BOCHOLT

GregDesmet,MartineMaertens, NielsVanbergen, JolandePonsaerts, Roger Swerts enFlorVanroye. Foto Bart Borgerhoff

KABOST pakt uit met samenlerende schoolHet Katholiek Basisonderwijsvan Sint-Truiden (KABOST) stelthet vernieuwende onderwijs-project ‘Deheiberg’voor. Indezesamenlerendeschoolzullenalleschottentussendeverschillendeleerjaren weggehaald worden.

SINT-TRUIDEN

«Het kind zal het uitgangspuntworden,ennietdeleeftijd»,verteltvoorzitterFlorVanroye.Vanafvol-gendschooljaarzullenalleleerlin-gen van 7 tot enmet 12 jaar in delagere school vanBevingen inéénklaslokaalzitten.Naastdeconven-

tionelemanier van lesgevenbe-schikt het Vlaamse lager onder-wijslandschap over verschillen-de methodescholen zoals deFreinet, Steiner en Daltonscho-len. Toch willen ze bij KABOSTniet spreken over een nieuwemethodeschool. «Methode-school vinden we geen leukenaam», licht Roger Swerts vanKABOST toe. «Het grote verschilmet de gekende methodescho-len is datwij ons nietwillen po-sitionerenbuitenhettraditione-leonderwijsgebeuren.»36leerlingen zullendussamen-zitten in één lokaal. Twee leer-krachtenleidenhetleerprocesingoede banen. «We moeten dekinderen actief betrekken en zevan mekaar dingen laten leren,uiteraardondereendeskundigebegeleiding», zegt jufMartine.Op 28 januari om 20u licht descholengroep het project toe.Alle geïnteresseerden wordenuitgenodigd in de parochiezaalaan de Naamsesteenweg in Be-vingen. (TDST)

Na eerder Lode Schops, MarioBorremansenCorinnaNysstap-tegisterenookeenvierderaads-lid, Joris Van Ende, uit N-VA.DoorzijnontslagalsN-VA’erstij-gen de kansen vanMario Borre-mans om burgemeester te blij-ven. De vier ‘dissidenten’ beha-len nu samen met sp.a, NHZ enOpenVLDeenweliswaarkrappemeerderheid van 16 raadsledenop 31. Hierdoor kan de coalitie

verder aan de macht blijven enzijn de N-VA-raadsleden nietlanger nodig omstemmen te le-veren.SchepenenStroobantsenGijbels kunnen weliswaar nietworden afgezet, maar hunmacht zal wellicht fors wordeningeperkt.«Of we het OCMW van Gijbelskunnen afnemen, moeten wenogbekijken», zegtLodeSchops.«Dit hadden Mario en ik hele-

maal niet verwacht aan het be-ginvandeweek.Wedachtendathetvooronswasafgelopen.Sp.aen NHZ zeggen volmondig hunsteun toe aan deze coalitie enookSterkHeusden-Zolderheeftal latenwetenonstezullensteu-nen.»Ook Van Ende wijst naar de rolvanBuysealseenredenomoptestappen. «Waar rook is, is in ditverhaal ookvuur», zegthij.

Nieuw ontslag zet N-VA buitenspel

LUDO SCHOPSWIL BELANGENVERMENGING EX-PARTIJGENOOTAANTONEN

«Buyse beliegt zijn eigen partij»HEUSDEN-ZOLDER

Op een vergaderingmet de N-VA-ledenvan Heusden-Zolderheeft raadslid BrunoBuyse woensdagavondeen uiteenzetting ge-geven over het dossiervan het ECR-gebouw.Volgens schepen LodeSchops stelt zijn ex-partijgenoot de zakenbewust anders voorom zijn vel te redden.«Hij goochelt metplannen waarbij ermaar éénmeter vanzijn grond op het mijn-terrein nodig zou zijnom het cultuurcen-trum te verhuizennaar het ECR-gebouw.Zo blijft hij iedereenvoorliegen», zegtSchops.

Schops het echter aan de stokmet een N-VA’er. «Die man haddaags voordien samen met departij de uitleg van Bruno Buysegehoord over het ECR-dossier enverweet me dat ik zo’n spelmaakte over amper één metergrond. Ik stond aan de grond ge-nageld», zegt Schops. «Ik heb erde plannen nog eens bijgehaalden het gaat wel degelijk om dehele lap grond van Buyse die degemeentezoumoetenkopen.Deman in kwestie stond er ook vantekijkentoenhijdeprojectievanhet voorstel op het kadasterplanzag.BlijkbaarheeftBuysewoens-dagavond zijn partijleden en departijtop van N-VA voorgelogen.Tot daar aan toe, maar dat ik dezwartepiet dankrijg, daar ben ikhetnietmeeeens.»

BelangenvermengingSchops besloot gisteravond alleplannen op tafel te gooien. «Inoktober isBruno totbijmij geko-men met het idee om het cul-tuurcentrum te verhuizen naarde voormalige elektriciteitscen-trale.Hetheleprojectzouslechtsnegenmiljoeneurokostenendatwas veel goedkoper dan een re-novatie van het huidige cultuur-centrum of de verhuis naar ‘De

Verdieping’. Ikvondheteenmooivoorstel en dat heb ik ook op hetschepencollege gelanceerd. Decoalitiepartners roken meteenonraad en ketsten het af. Tochbleef Buyse erop aandringen enhebikhetvlakvoorKerstmisnogeentweedekeerbesproken.NHZen sp.a hebbenme er toen op at-tent gemaakt dat ik eens moestgaan kijken van wie die grondwas. Toen viel mijn frank. Ik kanhetmaar niet geloven dat hij datvoormij verborgenheeft gehou-den. Het zou toch zijn uitgeko-men.Metaldiebevindingenbenik naar de partij gestapt,maar zijreageerden heel lauw. Toen wasvoor mij de maat vol.» VolgensSchops was er al eerder belan-genvermenging.«Buyseheefterghard zijn best gedaan om de bi-bliotheek te verhuizen naar zijnpand op demijnterreinen en zatookdehele tijdachtermijnverenomvergunningenvoorhemaf televeren. Achteraf gezien haddenMario Borremans en ik niet zogoedgelovig moeten zijn, wehaddenhemalmeteenhelemaalmoeten natrekken. Maar doe jedat met een partijgenoot?» Bru-no Buyse geeft vandaag op eenpersconferentie zijn weergavevande feiten.

LodeSchops legt zijn plannen op tafel. Foto’s Borgerhoff

Deplannen omhet cultuurcentrum te verhuizennaar demijnterreinen.

STEVEN SWINNEN

EersteschepenLodeSchopsstap-temaandag uit N-VA, naar eigenzeggen omdat zijn partijgenootBruno Buyse aan belangenver-menging deed door te verzwij-gen dat hij eigenaar was van eenlap grond op het mijnterrein dienodig isvoordeuitbouwvaneennieuw cultuurcentrum. Die be-slissingzorgdevooreendomino-effect in het politieke theater inHeusden-Zolder. Gisteren kreeg