2900 actief (september 2013)

Post on 22-Mar-2016

229 views 2 download

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW-Schoten

Transcript of 2900 actief (september 2013)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Johan Boscart, Eug. Verbiststraat 48, 2900 SchotenJaargang 15, nummer 3 (september - oktober - november 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - acwantwerpen@acw.be

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106318

2900actief

ACW vindt dat de basisgedachte van zich veilig door het verkeer te bewegen er één moet zijn van wederzijds respect voor elkaars plaats in het verkeer. Het is belangrijk dat iedereen die zich in het verkeer beweegt, beseft dat we begin september een andere periode tegemoet gaan. Er is meer verkeer op de weg, zowel van de fietsende kinderen als van ouders die hun kinderen per auto naar de school brengen.

Dit betekent uiteraard niet dat we stellen dat de zwakke weg-gebruikers overal voorrang moeten krijgen, maar wel dat er meer aandacht moet zijn voor de zwakke weggebruikers in onze gemeente. Fietsers moeten beseffen dat ze niet alleen op de weg zijn, maar samen met de andere weggebruikers en daar dan ook rekening mee houden.

In de aanloop naar de laatste gemeenteraadsverkiezingen brach-ten we dat ook aan met onze vraag om in de acties naar mobiliteit het STOP-principe te hanteren (STOP = voorrang voor Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer en dan pas Privé-vervoer). We willen de schoolomgeving uitrusten met veilige oversteekplaatsen en aangepaste snelheidsbeperkingen.

Een ander idee kan zijn om alternatieve routes te bepalen waar-langs jongeren zich naar school kunnen begeven. Daardoor kun-nen ze de drukke verkeersaders in de gemeente vermijden waar-door de kans op ongevallen uiteraard vermindert.

Bij het begin van het nieuwe schooljaar vraagt ACW nog eens aandacht voor de zwakkeweggebruikers, met name de vele jongeren die terug met de fiets naar school gaan.

Veilig terug naar school

Ik denk dat het voor iedereen duidelijk is dat met een beetje wederzijds respect en elk zijn plaats te gunnen in het verkeer, het voor iedereen veiliger en comfortabeler wordt. ACW-Schoten wenst alle kinderen en jongeren een veilige start van het school-jaar.

Johan BoscartACW-Schoten

2 2900 ACTIEF | SEPTEMBER 2013

Zondag 20 oktoberBezoek Deurne LuchthavenInfo:Familie Boscarttel. 03 645 36 30Pasar Schoten

Zaterdag 26 oktober30 jaar Guitar SyndicateInfo:Peter Elsentel. 0496 94 04 75Forum vzw

Zaterdag 16 novemberBezoek Regina Pacis SchotenInfo:Familie Boscarttel. 03 645 36 30Pasar Schoten

agenda Doorlopende straten,ook in Schoten!

Neerhoeve

Hoe heet een straat die voor wagens doodloopt op het einde, maar niet voor voetgangers en fietsers? Voor automobilisten is het duidelijk, als een verkeersbord een doodlopende straat aanduidt, dan rijd je daar en-kel in als je er moet zijn. Maar geldt dat doodlopen ook voor fietsers en voetgangers?

Vaak hebben zij daar het raden naar. Vaak is er wel een doorgang aan het einde van zo’n straat maar het verkeersbord geeft daar geen informatie over. Dit werkt voor voetgangers en fietsers vaak ontmoedi-gend. Deze doodlopende straten zijn vaak de toegang tot een veiligere, rustigere, maar ook aangenamere doorsteek.

De Internationale Voetgangersfederatie (IFP) en Steunpunt Straten lanceren het unieke project “Doorlopende Straten”, een wereldprimeur! De term duidt zo-wel de gelijkenis en het verschil met een doodlopende straat aan. Deze maatregel moet er toe leiden dat het netwerk aan voet- en buurtwegen veel meer gebruikt zal worden en moet de samenhang van de publieke ruimte ten goede komen. Ook ACW-Schoten is gewonnen voor dit project, maar graag in samenwerking en overleg, zodat we een zo groot mogelijk draagvlak hebben.

Schepen Erik Block, die bevoegd is voor mobiliteit en verkeer, werd alvast gepolst en wist ons te melden dat dit ook reeds in de Verkeerscommissie besproken werd. Sterker nog, tijdens de vorige legislatuur, onder zijn voorganger Gerd Adriaensen (CD&V Schoten) werd reeds een eerste inventarisatie opgemaakt. Vandaag is het enkel nog de opname van het picto-gram aanvullend op het verkeersbod F45 “doorlopende straat” in de wegcode dat in juni 2013 door de kamer van volks-vertegenwoordigers werd goedgekeurd. Zolang dit niet gebeurd is, gaat de politie niet akkoord met de aanpassing van de verkeersborden. De gemeente Schoten vroeg intussen al wel een prijsofferte voor de stickers en wil zich engageren om deze te hangen zodra de wegcode aangepast is.

Erik Maes

32900 ACTIEF | SEPTEMBER 2013

Schoten – Deuzeld

KINDERSNUFFELMARKT

Zondag 10 november 2013 van 11u-17u

Parochiecentrum, Deuzeldlaan 78 / Stanislas Meeuslei, Schoten. (Opstellen stand 9.00u -10.30u)

Heb je nog speelgoed, kinderkledij, schoolmateriaal of iets anders voor kinderen of baby’s dat je wil verkopen aan een eerlijke prijs; ….. of zoek je voor jezelf nog wat tweedehandse kinderspullen ?

Kom gerust naar onze kinder-snuffel-markt. Gratis inkom ! ☺

Info bij Pascal op gsm nr. 0495/204338.

Niet-verkochte artikelen mogen niet achtergelaten worden !

Reserveer je stand en betaal vóór 1 november !

E-mail naar : kwb.deuzeld@gmail.com Betaal op de bankrekening KWB-Deuzeld

Onkosten: € 4,00 per tafellengte (120 cm) Inschrijving is slechts definitief na voorafgaande betaling !

Betaling op bankrekening van : KWB Schoten-Deuzeld IBAN : BE70 7895 0972 6025 Vermelding: “KINDERSNUFFELMARKT + AANTAL TAFELS”

beterkennen

open k

riste

lijk

resp

ectvol actief

Leer

Van 24 tot en met 28 september zet OKRA de deuren open. Iedere 55-plusser kan in zijn lokale trefpunt een kijkje nemen en proeven van de leuke sfeer.

Er wordt natuurlijk die week extra aan-dacht geschonken aan de niet-leden. Zij zijn tijdens onze opendeurweek welkom in alle lokale trefpunten om deel te ne-men aan de activiteiten. Een wandeltocht, uitstap of petanque ... in elk trefpunt valt er wel iets te beleven.

En er is nog een extraatje: Niet-leden die in september lid worden, krijgen 16 maanden lidmaatschap voor de prijs van 12 maanden. Dat is toch ook leuk meege-nomen.

Activiteiten waaraan je kuntdeelnemen of waar je een kijkjekan nemen:

Okra Schoten Sint Cordula:Akkerlaan 104tel. 03 658 85 82

Okra Schoten Filippus:Alfons Heulensstraat 43tel. 0473 310 228

OKRA Schoten-Deuzeld:Deuzeldlaan 80 ofStanislas Meeuslei 104

Okra Schoten Bloemendaal:Paalstraat 287

Zaterdag 2 november van 14 tot 18 uurZondag 3 november van 10 tot 17 uur

in de lokalen van Basisschool BloemendaalPaalstraat 287 - Schoten

Gratis inkom + aanwezigheidstombola.Ruime parkeergelegenheid.Gezellige cafetaria met diverse keuzemogelijkheden aan democratische prijzen.Steuntombola met uitgebreide prijzentafel.

Een organisatie van SCHOTEN – Bloemendaal / Elshout

Zesde crea- enhobbytentoonstelling

4 2900 ACTIEF | SEPTEMBER 2013

In de ACW-enquête voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kwamen voor de Schotenaar woonbeleid, ruim-telijke ordening en mobiliteit als prioriteiten naar boven. Deze drie beleidsdomeinen worden vandaag actief beheerd door kersvers schepen Erik Block die ook open staat voor in-spraak en samenwerking. ACW-Schoten sprak met hem.

Voor de woningen aan het Gasketelplein werd de grond overgedragen aan De Idea-le Woning en komen er huurappartemen-ten. Het dossier staat hier reeds vrij ver. Architect Jef Van Oevelen werkte hier een mooi project voor uit in nauw overleg met de gemeente en de sociale huisvestings-maatschappij. Ook onze duurzaamheids-ambtenaar, Katty Michielsen, was hier bij betrokken. In overleg met de architect konden we op het vlak van duurzaamheid enkele bijsturingen doen. Met De Ideale Woning spraken we in dit project ook af dat het gelijkvloers vrij blijft voor een eventuele commerciële invulling of een kinderopvang. Zo komt er - samen met het nieuwe project - ook wat leven op het Gasketelplein naast de politiediensten.

Welke projecten staan nog op stapel?Erik: We onderzoeken nog verschillende pistes om ons bindend sociaal objectief te kunnen realiseren. Onder andere op de site waar nu nog de Dienst Der Werken (DDW) is gevestigd aan de Vordenstein-straat. Natuurlijk moet dan eerst de DDW zelf worden geherlocaliseerd naar de site Oud stort of ‘Den Breker’. Onze patrimo-niumafdeling en de werkgroep IMAGO, onder leiding van schepen Luc Van Gastel (CD&V), is met dit dossier reeds een hele tijd bezig. Zij bereiden nu deze grote ope-ratie voor die niet zo eenvoudig is. We ho-pen kortelings daar concretere stappen in te kunnen zetten en dit deze legislatuur te realiseren. Een en ander heeft ook nog te maken met de ontwikkeling van het oude stort dat eerst dient gesaneerd te worden.

Het Jachthavenplein is ook nog een optie maar die gronden zijn niet van de ge-meente. Binnenkort zitten we daarover samen met De Scheepvaart nv, de beheer-der van deze gronden, om te bekijken hoe we hier een stedenbouwkundige invulling kunnen geven. Persoonlijk hoop ik hier een recreatief plein te kunnen ontwikke-len samen met De Scheepvaart en de Pro-vincie. Dit in combinatie met een beperkt project voor sociale huisvesting.

Ik nam onlangs nog andere initiatieven die nu onderzocht worden. Het gaat dan vooral over de mogelijkheid van het aan-kopen van twee percelen grond aan de rand van het centrum van de gemeente. Maar hierover kan ik nog weinig vertellen. We moeten eerst zien of we tot een aan-koop kunnen komen. De Ideale Woning is nog in onderhandeling over enkele per-celen in onze gemeente en er is nog een particulier die een sociaal project wil rea-liseren. Ook deze zaken staan nog in hun studiefase.

Onlangs hield ik samen met OCMW-voorzitter en schepen voor sociale zaken, Vera Smets (CD&V), een vergadering met de gemeentelijke huisvestingsdienst en de OCMW-mensen die met huisvesting bezig zijn om te bekijken hoe we kunnen samenwerken voor het realiseren van het sociaal objectief.

Zullen al deze projecten volstaan om de normen van het grond- en pan-dendecreet te behalen?Erik: Nee, zelfs met al deze projecten

WoonbeleidOok in Schoten is er dringend nood aan sociale koop- of huurwoningen. Welke projecten staan er momenteel in de steigers?Erik: De gronden van het oude gesloopte Gelmelenzwembad werden verkocht aan de sociale huisvestingsmaatschappij ARRO. Zij bouwen er sociale koopappar-tementen met een ondergrondse parking. De stedenbouwkundige vergunning hier-voor is, na een beroepsprocedure, inmid-dels goedgekeurd. Een van de buren start-te echter een gerechtelijke procedure voor de burgerlijke rechtbank en ARRO wacht nu tot de uitspraak hiervan.

De gebouwen in de Marsstraat zijn bijna klaar en zelfs al deels bewoond. Dit zijn verhuurappartementen en enkele wo-ningen gebouwd door de sociale huis-vestingsmaatschappij De Ideale Woning. In oktober is alles klaar voor de officiële opening. Het perceel grond in het domein Borgeind is nu nog van de gemeente. We bekijken nu aan welke sociale huisves-tingsmaatschappij we dit zullen verko-pen. Dit hangt vooral af van wat we daar willen: koop- of huurwoningen. Op het volgende lokaal woonoverleg, een ver-gadering met alle actoren die op het vlak van sociale huisvesting in onze gemeente werkzaam zijn, maken we hiervoor een advies op aan het College van Burgemees-ter en Schepenen. Zo kan de verkoop van de grond voorbereid worden en het dos-sier voor het bouwen van de sociale wo-ningen opstarten.

Op de praatstoel:Erik Block

52900 ACTIEF | SEPTEMBER 2013

komen we er nog steeds niet ! Het grote nadeel in onze gemeente is dat we zelf niet veel gronden hebben om nog te ont-wikkelen. Dit komt hoofdzakelijk omdat een zeer groot deel van onze gemeente bestaat uit parken, bossen en woonpark-gebied waar geen meergezinswoningen mogelijk zijn en de gronden uiteraard te duur om aan sociale woningbouw te doen. Maar ook in onze ‘beperkte’ woon-zones is het niet eenvoudig. De gemeente kan slechts een grond of gebouw aanko-pen aan de prijs dewelke officieel geschat wordt door het registratiekantoor. Dik-wijls, om niet te zeggen altijd, ligt deze prijs die we dus mogen betalen een heel stuk lager dan de marktprijs die particu-lieren er voor willen betalen.

In ieder geval blijven we zeer waakzaam naar mogelijkheden zoeken om het objec-tief toch te kunnen realiseren. Dit in nau-we samenwerking met de sociale huis-vestingsmaatschappijen en het OCMW. Ook in de Ruimtelijke Planning zoeken we mogelijkheden. Zo koppelen we aan het nieuwe Gemeentelijke Ruimtelijk Uit-voeringsplan, waarvan we de opstart kor-telings plannen, ook een luik huisvesting door de opmaak van een nieuw Woonbe-leidsplan. Daarnaast promoten we bij par-ticulieren ook de verhuur van hun eigen-dom via een Sociaal Verhuurkantoor. Deze woongelegenheden tellen mee voor het behalen van ons sociaal objectief.

Hoe past dit allemaal in de meer-jarenplanning van het gemeentebe-stuur?Erik: We hebben natuurlijk geen keuze zowel budgettair niet als de verplichte re-alisatie van sociale woningen. Dus werken we vooral samen met de sociale huisves-tingsmaatschappijen. Deze hebben de kennis in huis en krijgen ook de nodige

subsidies toegewezen om het bouwen mogelijk te maken. Voor de gemeente is het dus uiteindelijk een nuloperatie. Uit-gezonderd natuurlijk dat we de loonkost dragen van een huisvestingsambtenaar en dat we, indien de kans zich voordoet, bij aankoop van grond deze voorfinancie-ren.

Een budgettaire ruimte om zelf te kopen, bouwen en verhuren aan de wettelijke vastgestelde prijzen voor sociale wonin-gen? hebben we niet. Maar het lijkt me ook beter dit verder te laten doen door mensen die hier thuis in zijn zoals de so-ciale huisvestingsmaatschappijen. We blijven er uiteraard werk en tijd insteken zodat we deze maatschappijen zo veel als mogelijk kunnen faciliteren.

Zijn er openbare gebouwen die in aanmerking komen voor huisves-ting?Erik: We hebben op dit moment geen plannen in deze richting. We hebben zelf geen geschikte openbare gebouwen. We bekijken nu samen met het OCMW hoe we best de bejaardenflats kunnen renove-

ren en vernieuwen. Mogelijks kan in deze richting nog gezocht worden in functie van het sociaal objectief.

Kan het gemeentebestuur opleggen dat bij nieuwe verkavelingen een mi-nimum aan sociale kavels voorzien wordt?Erik: We hanteren hier de verplichtingen uit het grond- en pandendecreet waarbij eigenaars bij verkaveling ofwel moeten voorzien in sociale woningbouw, ofwel dit financieel moeten compenseren. Die compensatie is behoorlijk aanzienlijk. Met deze inkomsten kunnen we dan grond of bestaande woningen aankopen. Maar zo-veel valt er in de gemeente dan ook weer niet meer te verkavelen. Wel bekijken we hoe we een voorkooprecht kunnen vast-leggen in de nog op te maken Ruimtelijke uitvoeringsplannen zodat we toch tot een meer actievere rol kunnen overgaan in deze materie.

Ruimtelijke ordeningSchoten bevindt zich tussen de stad en het platteland maar staat met alle projecten rond mobiliteit ook zwaar onder druk. Hoe kan Schoten de druk afhouden en zijn typisch karakter be-houden?Erik: De druk afhouden kan niet voor zo-lang de reservatiestrook A102 (Grote Ring rond Antwerpen) sinds 1974 als dusdanig ingetekend staat op het Gewestplan Ant-werpen. Met regelmaat van de klok duikt er wel weer een doembeeld op via één of ander grootschalig en bovenlokaal mobi-liteitproject.

Natuurlijk zijn we er van bewust dat er met het bovenlokale mobiliteitsprobleem iets moet gedaan worden. Zodat ook in onze eigen gemeente het doorgaande verkeer dat hier niet nodig is, kan gestopt worden. Alleen hopen we dat dit zal gebeuren via ondergrondse tunnels. Op dit moment is

6 2900 ACTIEF | SEPTEMBER 2013

dacht voor fiets- en voetgangersbeleid bij en een modern parkeerbeleid.

Uitgangspunt voor mij is de leefbaarheid van de woonwijken en –straten, ook in onze meer bevolkte centrumstraten en –wijken. We mogen ons ook geen illusies maken. Het verkeer verbannen kan niet, we moeten mobiel blijven. Door de kop-peling structuurplan – herziening mo-biliteitsplan hoop ik hier tot een betere afstemming te komen tussen ruimtelijke ordening, wonen en mobiliteit.

InspraakEr zijn in Schoten heel wat inspraak-organen. Hoe ga je als Schepen om met al deze adviezen?Erik: Zoveel inspraakorganen zijn er ei-genlijk niet. Enkel voor Ruimtelijke Orde-ning hebben we de GECORO of Gemeen-telijke Commissie Ruimtelijke Ordening, waarvan ik vroeger nog voorzitter was.

Voor huisvesting en mobiliteit stelden we enkel interne adviesorganen samen met mensen met een zekere expertise in deze materies. We hebben de Gemeente-raadscommissies bestaande uit gemeen-teraadsleden. Maar bij de opmaak van het nieuwe structuurplan met woonbe-leids- en mobiliteitsplan wordt er wel een ruim participatietraject uitgetekend. Dit is trouwens ook een beoordelingscriteria bij de aanstelling van het studiebureau. Verder zal er een goede communicatie moeten ontwikkeld worden binnen dit participatietraject. Zodat iedereen mee is in waarom bepaalde zaken wel en an-dere zaken niet worden opgenomen in de verschillende plannen. Het is belangrijk dat burgers betrokken blijven, ook al zul-len allerlei individuele ideeën onderweg

sneuvelen. We moeten zorgen dat we een sterke algemene visie vormen waarmee we met onze gemeente naar toe willen en niet verstrikt geraken in een lappende-ken van individuele ideeën en visies. Het wordt een hele klus deze participatie, met nadruk op ‘participatie’, in goede banen te leiden zodat iedereen er zich goed blijft bij voelen.

SamenwerkingHoe ervaar je de samenwerking met ACW-Schoten en zie je een meer-waarde?Erik: Ik vind dat alle actoren in een ge-meenschap moeten kunnen participeren in de besluitvorming. Van welke kleur en overtuiging ook. Zolang het maar gebeurt met respect voor elkaar. Met ACW-Scho-ten heb ik daar nog nooit een probleem mee gehad. Ik vind zelfs dat het ACW in het algemeen steeds goed onderbouwde dossiers samenstelt waarmee we als po-litieker aan de slag kunnen. Dan denk ik aan het dossier kinderarmoede of huisves-ting. Dat dergelijke visies meer algemeen ontwikkeld worden vanuit een groepering en dus het individuele overstijgt, is een goede zaak.

Natuurlijk heeft een goede samenwerking ook te maken met een gedeelde visie. We kunnen niet ontkennen dat de visie van mijn partij, CD&V, dikwijls nauw aansluit bij de visie van het ACW. Niet altijd, maar toch dikwijls.

Erik, dank voor dit uitgebreid interview en veel succes gewenst met de vele uitdagin-gen!

Erik Maes

het onderwerp zelfs zeer actueel. Via het Kaderplan Albertkanaal zijn er verschil-lende mogelijkheden in onderzoek voor een nieuwe Hoogmolenbrug en het al dan niet aansluiten van de twee oevers van het Albertkanaal met deze A102. Ook de realisatie van de tweede goederenspoor-ontsluiting is nog hangende en wordt nu in de mate van het mogelijke samen be-keken met de andere projecten. Een goede zaak is wel dat nu ook wordt onderzocht of de Metropoolstraat rechtstreeks kan aangesloten worden op de Houtlaan in Wijnegem.

Maar dit zijn natuurlijk allemaal projecten waar we als gemeente enkel maar advies in leveren en via andere kanalen probe-ren wat invloed op te hebben. Daarvoor riepen we bv onlangs onze gemeentelijke werkgroep A102/Hoogmolenbrug/goede-renspoor terug bij elkaar. We maakten er een stevig advies op rond het Kaderplan Albertkanaal. In deze werkgroep zijn alle politieke partijen vertegenwoordigd, als-ook de administratie, de belanghebben-de wijkverenigingen en enkele externe deskundigen. In ieder geval houden we al deze studies en bovenlokale plannen nauwlettend in het oog en proberen we nu terug zelf het initiatief te nemen in een intergemeentelijk overleg, ook met de Stad Antwerpen.

MobiliteitIn Schoten is er een verkeerscircula-tieplan dat stilaan aan herziening toe is. Welke accenten wil je leggen en hoe ga je te werk zodat iedereen met respect voor elkaar mobiel kan blijven?Erik: Inderdaad, even belangrijk als de bovenlokale mobiliteit is de mobiliteit in Schoten zelf. Dit zijn de dossiers waar we zelf over beslissen. Het huidige mobili-teitsplan en verkeerscirculatieplan Scho-ten moeten we dringend herbekijken. In de loop van jaren kwam er heel wat ver-keer bij en zijn er nieuwe inzichten op het vlak van interne mobiliteit ontwikkeld. In dit kader moeten we een en ander gron-dig terug in vraag durven stellen en op elkaar afstemmen.

Daarom zal er, zoals voor het huisvestings-beleid, ook een luik mobiliteit gekoppeld worden aan de opmaak van het nieuwe Gemeentelijke Structuurplan. Vertrek-kende vanuit een grondige evaluatie van het huidige mobiliteitsplan zal het nog aan te stellen studiebureau samen met de gemeente een nieuwe visie over de mobi-liteit in onze gemeente moeten ontwik-kelen. Hier hoort uiteraard een grote aan-

72900 ACTIEF | SEPTEMBER 2013

ACW-Schoten wil graag van dit forum gebruik maken om een woord van dank te richten aan de vele stille werkers die er voor zorgden dat mensen uit de parochie tot dan altijd terecht konden in hun vertrouwde kerk. Al willen we ook even stil staan bij ver-leden en toekomst.

Tot 1990 was er in Bloemendaal een voltijds pastoor en vonden vele mensen hun weg nog naar de kerk in Bloemendaal. Het ver-trek van wijlen pastoor Roger Ilegems in juli 1990 was dan ook een mokerslag die kon tellen en die tot op vandaag blijft nazin-deren. De vieringen konden wel blijven doorgaan mede dankzij de vele vrijwilligers en een weekendpriester. Al had de afwezig-heid van een voltijds pastoor ongetwijfeld veel invloed op het kerkbezoek.

Bloeiend verenigingslevenGelukkig kent Bloemendaal Elshout een rijk verenigingsleven zodat jong en oud ook zonder een kerk elkaar kunnen blijven ontmoeten. Voor de eucharistievieringen gaat men nu wel naar

de kerk van Cordula of op zondagvoormiddag naar de Kapel van ‘den Elshout’. Vanaf 1 december gaat Sint-Jozef Bloemendaal Elshout op in de parochie Sint-Cordula al verandert er niets aan het verenigings-leven. Dus er is chiro op zondagnamiddag, is het parochiaal café open op zondagvoormiddag, is er biljart van OKRA op maandag-namiddag, is er toneel bij Artisjok, is er een catechese, is er regel-matig iemand in de pastorij, worden er zieken bezocht en zijn er tal van activiteiten van OKRA en Femma.

Tot slot zullen de mensen die de voorbije jaren mee aan de kar trokken om mensen bij elkaar te brengen, zich blijven engageren zodat de vele mensen van Sint-Jozef Bloemendaal Elshout zich ook thuis voelen in een grotere parochie.ACW-Schoten duimt dat deze omschakeling vlot zal verlopen en wil waar mogelijk mee zijn steentje bijdragen zodat mensen el-kaar blijven ontmoeten.

Erik Maes

Afscheid van de kerkin Bloemendaal

Zondag 7 juli was in de parochie Sint-Jozef Bloemendaal Elshout een dag van stil verdriet. Na 64 jaar werd er afscheid genomen van de kerk aan de Paalstraat. Al was er ook plaats voor fierheid en dankbaarheid.

8 2900 ACTIEF | SEPTEMBER 2013

één van de vele vrijwilligers om samen mensen te verenigen. Omdat hij dit jaar 25 jaar diaken is, wil hij het bloemeke van ACW- Schoten zeker aanvaarden. Hij wil het graag ook delen met de vele vrijwilligers maar staat er wel op niemand persoonlijk te vernoemen.

Wel was er altijd één charismatisch man die Herman kon be-geesteren, namelijk wijlen pastoor Jos Stevens van de parochie Sint-Fillipus. Jos Stevens was vroeger zijn leerkracht, was voor echtgenote Denise een stuwende kracht tijdens haar periode als chiroleidster, heeft Herman en Denise gehuwd en was tot slot zijn stagemeester, aangesteld door het bisdom, tijdens zijn op-leiding als diaken.

Herman hoedje af voor zoveel begeestering.We duimen alvast dat je altijd iemand blijft die zich blijft enga-geren.

Erik Maes

Na het plotse vertrek van wijlen pastoor Roger Ilegems werd Herman door de parochiegemeenschap gevraagd om in de pa-rochie Sint-Jozef Bloemendaal de plaatselijke contactpersoon te worden. Herman dankte voor het vele vertouwen en aanvaardde deze opdracht weliswaar altijd in combinatie met een halftijdse opdracht als leerkracht.

Al snel werd duidelijk dat de taak van plaatselijk contactpersoon veel meer is dan een voltijdse job. Toen hij als diaken ook meer vragen kreeg om kinderen te dopen en mensen te huwen, zette Herman in 1996 een stap terug om zich vooral te wijden aan zijn ambt als diaken. Naast de parochie is Herman ook op sociaal vlak iemand die mensen vooruit wil helpen. Vijftien jaar als dagme-dewerker in inloophuis de Steenhouwer te Antwerpen, bij de sociale dienst van Bond Zonder Naam en vandaag ook bij de Kern van Ziekenzorg Sint-Jozef Bloemendaal.

Vele mensen beschouwen Herman als een trekker van vele initi-atieven maar in alle bescheidenheid ziet Herman zich enkel als

Met steun van:Kantoor in Schoten:Kolum N.V.Sint-Cordulastraat 19/1

een bloemeke voorHermanJansen

Toen Herman in 1976 in de wijk Bloemendaal kwam wonen, werd hij quasi onmiddellijk aange-sproken door wijlen pastoor Philemon Geeroms met de vraag om zich mee te engageren in de parochiewerking. Naast zijn opdracht als leraar godsdienst in de basisschool van het Atheneum in Merksem startte Herman in 1980 een opleiding als pastoraal medewerker. Op 5 juni 1988 werd hij gewijd tot diaken.